فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 324 (هفته چهارم فروردین 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/31
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • ناهید حیدری هفشجانی، شمسی نادری، رسول صالحی، پروانه نیک پور، مهران مدرس صادقی، زهرا حجازی، حسین خان احمد صفحه 1
    مقدمه
    پروتئین های غشایی در فرآیندهای سلولی با ارزش شامل انتقال سیگنال، عبور و مرور مواد و ارتباطات سلولی نقش دارند و به منظور درمان بیماری ها و اختلالات، مورد هدف داروها قرار می گیرند. سیستم های بیانی متفاوتی برای تولید به میزان زیاد این پروتئین ها به کار رفته اند که سلول های پستانداران با تولید ساختارهای نزدیک به فرم طبیعی این پروتئین ها مناسب ترین آن ها هستند. (TOSO/FAIM3 (Fas Apoptosis Inhibitory Molecule، یک پروتئین غشایی به شدت حفاظت شده است که نقش مهمی در بقا، نظارت بر سیستم ایمنی و هموستاز بر عهده دارد. هدف از این مطالعه، بیان TOSO به میزان زیاد در سطح سلول HEK-293T می باشد.
    روش ها
    وکتور بیانی یوکاریوتیک pEZ-M67-TOSO به منظور تکثیر پلاسمید در باکتری Escherichia coli سویه ی TOP10F’ ترانسفورم شد. سپس، پلاسمید استخراج شد و با آنزیم محدودالاثر Eco31I مورد هضم آنزیمی قرار گرفت تا پلاسمید خطی شود. پس از آن، سلول های HEK-293T با پلاسمید خطی ترانسفکت شدند و به منظور غربال گری سلول های پایدار بیان کننده ی TOSO، تحت تیمار با هیگرومایسین قرار گرفتند. کلون های مقاوم پس از سه هفته تکثیر شدند. سپس، DNA کروموزومی از سلول های ترانسفکت شده استخراج شد و حضور cDNA TOSO در ژنوم HEK-293T به وسیله ی روش (Polymerase chain reaction (PCR سنجش شد. علاوه بر این، برای بررسی میزان بیان Toso از روش Real-time PCR استفاده شد.
    یافته ها
    ورود cDNA TOSO در داخل ژنوم سلول های انتخاب شده، تایید گردید. سلول های HEK-293T، mRNA TOSO را به میزان متوسط 1700 مولکول در هر سلول بیان کردند.
    نتیجه گیری
    سلول های HEK-293T، به دلیل سهولت در ترانسفکشن و رشد سریع، مناسب ترین گزینه برای بیان پروتئین می باشند. بیان غشایی پروتئین TOSO حتی نسبت به پروتئین نوترکیب خالص شده ازسیستم بیانی رده ی سلولی پستانداران نیز تاخوردگی طبیعی تری دارد. از رده ی سلولی HEK-293T ساخته شده در این تحقیق، که با بیان بالای TOSO همراه بود، در مطالعات بعدی جهت تعیین خصوصیت و ساختار بیوفیزیکی و بیوشیمیایی آن و تحقیقات دارویی و زیستی می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: TOSO، FAIM3، نوترکیب، رده ی سلولی کلیه ی جنین انسان
  • سید عباس طباطبایی، سید مظفر هاشمی*، میثم جعفری صفحه 2
    مقدمه

    عوارض پیوند کلیه به طور کلی به سه دسته ی اورولوژیک، عروقی و لنفاوی تقسیم بندی می شود. از این بین، عوارض اورولوژیک دارای شیوع بیشتری است و بروز آن ها به عواملی مانند تکنیک پیوند، ویژگی های دهنده و خصوصیات عضو پیوندی، مانند تعداد شریان های کلیوی، ارتباط دارد. هدف از مطالعه ی حاضر، تعیین توزیع فراوانی نسبی عوارض آناستوموز حالب (تنگی، نشت و انسداد ادراری) بعد از پیوند کلیه و فاکتورهای مرتبط با آن بود.

    روش ها

    طی یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، کلیه ی موارد پیوند کلیه که طی سال های 1382 تا 1390 در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان انجام شده بود، از طریق بررسی پرونده مورد مطالعه قرار گرفت و بروز عوارض ناشی از آناستوموز حالب شامل تنگی، لیک ادراری و انسداد ادراری در آن ها بررسی شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    از 1419 مورد پیوند کلیه، 630 نفر (4/ 44 درصد) بستری مجدد در بیمارستان داشتند که 265 نفر (1/ 42 درصد) در فاصله ی زمانی کمتر از سه ماه، 251 نفر (8/ 39 درصد) در فاصله ی 6-3 ماه، 16 نفر (5/ 2 درصد) در فاصله ی 12-7 ماه و 98 نفر (6/ 15 درصد) در فاصله ی بیش از 12 ماه بعد از پیوند، به علت مشکل کلیه، بار دیگر در بیمارستان بستری شده بودند. از بین این بیماران، 60 مورد (2/ 4 درصد) به علت عوارض آناستوموز حالب بود. نوع عارضه ی آناستوموز در 28 نفر (7/ 46 درصد) تنگی حالب، در 15 نفر (25 درصد) لیک ادرار و در 17 نفر (3/ 28 درصد) انسداد ادراری بود.

    نتیجه گیری

    بروز عوارض آناستوموز حالب در بیماران تحت پیوند کلیه در مطالعه ما، دارای شیوعی متعارف و در حدود مطالعات دیگر است. همچنین، بروز این عوارض، که ممکن است به عواملی از جمله سن بیمار، تعداد شریان کلیه پیوند شده و تکنیک عمل مرتبط باشد، یکی از دلایل بستری مجدد بیماران در بیمارستان می باشد. لذا، لازم است بروز عوارض اورولوژیک در بیماران تحت پیوند کلیه به دقت بررسی شده، اقدام درمانی به موقع انجام گیرد.

    کلیدواژگان: پیوند کلیه، عوارض آناستوموز، لیک ادراری
  • مصطفی مظاهری، مسعود مختاری، شراره مقیم، بهرام نصر اصفهانی، حاجیه قاسمیان صفایی صفحه 3
    مقدمه
    عفونت سیتومگالوویروس مادرزادی از علل مهم ولی کم تر شناخته شده ی آسیب های جبران ناپذیر عصبی، شنوایی و رشدی است. اثر آموزش و رعایت برخی موارد بهداشتی در کم کردن بار این بیماری ثابت شده است، اما اکثر پزشکان از این خطر بالقوه ناآگاهند. در این مطالعه، میزان دانش و آگاهی گروهی از دست اندرکاران سلامت، که با معضل عفونت مادرزادی سیتومگالوویروس در ارتباطند، سنجیده شد.
    روش ها
    این مطالعه ی توصیفی مقطعی مرتبط با سنجش دانش، نگرش و رفتار عملی (Knowledge، attitude، and practice behavior یا KAP study)، در سال 1393 انجام گرفت. 341 پرسشنامه ی حاوی سوالاتی در مورد عفونت سیتومگالوویروس، شامل شیوع، علایم و عوارض، توسط گروه هدف مشتمل بر پزشکان متخصص زنان و زایمان، اطفال، عمومی و ماماها تکمیل شد. نتایج با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه،2χ، همبستگی Pearson و t مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    341 پرسشنامه ی تکمیل شده از 87 نفر (26 درصد) شاغل سلامت مرد (40 نفر پزشک عمومی و 47 نفر متخصص اطفال) و 254 نفر (74 درصد) شاغل سلامت زن (60 نفر ماما، 39 نفر پزشک عمومی، 55 نفر متخصص اطفال و 100 نفر متخصص زنان) با میانگین سنی 5/ 6 ± 9/ 39 جمع آوری شد. نمره ی آگاهی کلی در مورد عفونت سیتومگالوویروس مادرزادی بین متخصصین با پزشکان عمومی و ماماها اختلاف معنی دار داشت (001/ 0 > P). جنس مونث آگاهی بیشتری در این زمینه داشتند (001/ 0 > P).
    نتیجه گیری
    پزشکان عمومی و ماماها، به عنوان خط اول ارایه ی خدمات سلامت به زنان باردار، نیاز دارند آگاهی بیشتری در زمینه ی عفونت مادرزادی سیتومگالوویروس داشته باشند.
    کلیدواژگان: سیتومگالوویروس، عفونت مادرزادی، آگاهی، پرسشنامه
  • محمد دهقانی، محمد جواد براتی، بهاره سبزواری، شقایق دهقانی صفحه 4
    مقدمه
    آسیب عصب رادیال عارضه ای بسیار ناتوان کننده است. برای برگرداندن عملکرد از دست رفته ی عصب رادیال، به صورت معمول از انتقال تاندون های فلکسور کارپی رادیالیس و اولناریس برای برگرداندن اکستانسیون انگشتان و از انتقال تاندون پالماریس لانگوس برای اکستنشن شست استفاده می شود. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه ی نتایج درمان در روش انتقال تاندون فلکسور مچ دست در مقایسه با روش کلاسیک جهت برقراری اکستنشن شست و دیگر انگشتان در بیماران مبتلا به آسیب عصب رادیال بود.
    روش ها
    طی یک کارآزمایی بالینی، 48 بیمار که طی سال های 1383 تا 1392 دچار آسیب قدیمی عصب رادیال دست شده، اندیکاسیون ترمیم عصب نداشته اند، به روش تصادفی در دو گروه 24 نفره توزیع شدند. در گروه اول، تنها از تاندون فلکسور کارپی رادیالیس برای تمام انگشتان و در گروه دوم برای انگشست شست از تاندون پالماریس لونگوس و برای انگشتان دیگر از فلکسور کارپی رادیالیس استفاده گردید. بیماران در هفته ی 18 بعد از درمان پیگیری شدند و نتایج درمان شامل دامنه ی اکستنشن شست و انگشتان و میزان قدرت دست، در مقایسه با دست سالم مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    دامنه ی اکستنشن شست و انگشتان در گروه انتقال 1 تاندون در 5/ 37 درصد بیماران، بیش از 50 درجه بود؛ در حالی که در انتقال دو تاندون، این نسبت 7/ 16 درصد بود؛ البته، اختلاف بین دو گروه معنی داری نبود (44/ 0 =P). بررسی میزان قدرت اکستانسیون شست و انگشتان در مقایسه با سمت سالم نیز نشان داد که در 25 درصد بیماران تحت انتقال یک تاندون و 5/ 12 درصد بیماران تحت انتقال دو تاندون، میزان قدرت با دست سالم برابر بود و بین دو گروه، اختلاف معنی دار مشاهده نشد (68/ 0 = P).
    نتیجه گیری
    استفاده از روش انتقال یک تاندون فلکسور مچ دست جهت برقراری اکستنشن شست و دیگر انگشتان، حداقل به اندازه ی روش کلاسیک که در آن انتقال دو تاندون صورت می گیرد، موثر می باشد. با توجه به این که در روش انتقال یک تاندون فلکسور مچ دست، تهاجم و مداخله ی کمتر و همچنین استفاده از تاندون ها کمتر انجام می گیرد، نسبت به روش جاری برتری دارد.
    کلیدواژگان: آسیب عصب رادیال، تاندون فلکسور مچ دست، اکستنشن شست، اکستنشن انگشتان
  • مقاله کوتاه
  • مجتبی رحیمی، محمد گلپرور، خسرو نقیبی، اعظم قمی صفحه 5
    مقدمه
    لرز، عارضه ی شایع بعد از بیهوشی است و می تواند موجب بروز مشکلات عدیده ای برای بیماران گردد. شیوع لرز پس از بیهوشی 5 تا 65 درصد است و بیماران آن را یکی از علل مهم ناراحتی پس از عمل گزارش می کنند. لرز می تواند پیامدهای نامطلوبی مثل افزایش مصرف اکسیژن بدن و افزایش برون ده قلبی نیز ایجاد کند. پتیدین یک داروی موثر در درمان لرز است اما در برخی بیماران، دارای ممنوعیت مصرف می باشد. در این مطالعه سعی کردیم تا با مقایسه ی اثر دارویی پتیدین با کتامین، الفنتانیل و سوفنتانیل مورد مصرف در حین بیهوشی در درمان لرز بعد از بیهوشی، جایگزین مناسبی برای پتیدین در مواقعی که مصرف آن ممنوع است، پیدا کنیم.
    روش ها
    در این کارآزمایی بالینی دو سوکور، 160 بیمار 20 تا 65 ساله ی کاندیدای اعمال جراحی مختلف با استفاده از نرم افزار کامپیوتری Random Allocation در پنج گروه مساوی مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران در این 5 گروه، پتیدین، کتامین، الفنتانیل، سوفنتانیل و دارونما 30 دقیقه قبل از پایان جراحی دریافت کردند. متغیرهای مربوط به خصوصیات و اطلاعات عمل جراحی و بیهوشی بیماران نیز ثبت گردید. دمای مرکزی بدن بیماران نیز در مرحله قبل از عمل حین عمل و در اتاق ریکاوری اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون Crossly و شدت لرز پس از عمل به روش تقسیم بندی لرز اندازه گیری شد. آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و آزمون همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پنج گروه مورد مطالعه از نظر سن، جنس، قد، وزن و وضعیت فیزیکی بر اساس طبقه بندی (ASA (American Society of Anesthesiologists تفاوت معنی داری نداشتند. بروز لرز در ریکاوری در 18 نفر از بیماران مشاهده گردید که شامل 2 نفر از گروه کتامین، 2 نفر از گروه پتیدین، 4 نفر از گروه الفنتانیل، 3 نفر از گروه سوفنتانیل و 7 نفر از گروه دارونما بود؛ طبق آزمون دقیق Fisher، تفاوت معنی داری بین 5 گروه مشاهده نشد (34/ 0 = P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان در موارد ممنوعیت مصرف پتیدین، از مسکن های مخدر کوتاه اثر همچون الفنتانیل و سوفنتانیل و یا داروهای هوشبری، مانند کتامین، جهت درمان لرز پس از بیهوشی عمومی استفاده کرد ولی بالطبع، تاثیر آن ها همانند پتیدین نخواهد بود.
    کلیدواژگان: الفنتانیل، سوفنتانیل، کتامین، پتیدین، لرز بعد از بیهوشی
|
  • Nahid Heidari, Hafshejani, Shamsi Naderi, Rasoul Salehi, Parvaneh Nikpour, Mehran Modares, Sadeghi, Zahra Hejazi, Hossein Khanahmad Page 1
    Background
    Integral membrane proteins involve in a variety of valuable cellular processes including signal transduction, transport and cell-to-cell communication. Thus, due to their importance, are targeted to treatment of diseases or disorders. To achieve this goal, it is necessary to obtain adequate membrane proteins. A variety of expression systems have been used to overexpress these proteins but mammalian cells can produce membrane proteins structurally close to natural form of them and are favourable for this purpose. TOSO/FAIM3 (Fas Apoptosis Inhibitory Molecule), highly conserved membrane protein, playing important role in cell survival, immune surveillance, and homeostasis and in this study was overexpressed on HEK293T membrane.
    Methods
    Eukaryotic expression vector pEZ-M67-TOSO was transformed into Escherichia coli top 10F’ strain to multiply. Then, the plasmid was extracted and digested with restriction enzyme Eco31I to make a linear plasmid. Subsequently, HEK-293T cells were transfected with linear plasmid and treated with hygromycin to select TOSO expressing stable cells. After three weeks, resistant colons were expanded, Chromosomal DNA and total RNA were extracted and the presence of TOSO-cDNA in HEK-293T genome and the expression level of TOSO were evaluated using polymerase chain reaction (PCR) and Real-time PCR methods, respectively.
    Findings
    The integration of TOSO expressing cassette in HEK293T genome was confirmed. HEK-293 cells expressed 1700 mRNA TOSO molecule/cell which was in the range of protein with abundant expression.
    Conclusion
    Mammalian cells represent membrane proteins in desirable form versus other expression systems. For this reason, we used HEK293T cells to overexpress transmembrane TOSO protein. In this investigation, we successfully constructed the HEK293 cell line with stable TOSO overexpression, which will facilitate further researches to characterize biophysical and biochemical structure and function of TOSO and pharmaceutical biological researches about it.
    Keywords: HEK, 293T, Recombinant TOSO, FAIM3, Overexpression
  • Seyyed Abbas Tabatabaei, Mozaffar Hashemi, Meysam Jafari Page 2
    Background

    Generally, there are three kinds of urologic complications of renal transplantation including vascular, lymphatic and urologic complications; the urologic one is more common in the patients. These complications are related to several factors such as operation technique, characteristics of transplanted organs and donor and number of kidney arteries. This study aimed to determine the frequency of ureteral anastomosis complications (stenosis, urine leak and obstruction) after renal transplantation and its related factors.

    Methods

    In this cross-sectional study, all the kidney transplantations done during 2004-2012 in Alzahra Hospital, Isfahan, Iran, were studied. Anastomose complications such as stenosis, urine leakage and obstruction were excluded from hospital records and entered to collected data form. Finally, the data were analyzed using SPSS software.

    Findings

    Of 1419 cases of kidney transplantation, 630 (44.4%) were rehospitalized due to kidney problems; from them, 265 (42.1%) were during first 3 months, 251 (39.8%) during 3-6 months, 16 (2.5%) during 7-12 months and 98 (15.6) were at 12 months after the surgery or later. Of the 630 patients, 60 (4.2%) were rehospitalized due to anasthomosis complications. The kind of anathomosis complications was urethral stricture in 28 patients (46.7%), urine leak in 15 cases (25%) and urine obstruction in 17 patients (28.3%).

    Conclusion

    The incidence of ureteral anastomoses, as a complication in renal transplant, in our patients is the same as the other studies. Probably, the incidence of these complications is due to some factors such as patients’ age, number of kidney arteries and operation technique and these complications lead to rehospitalization and activities for prevention and on-time treatment is needed.

    Keywords: Kidney transplantation, Anastomosis complication, Urine leakage
  • Mostafa Mazaheri, Masoud Mokhtari, Sharareh Moghim, Bahram Nasr, Esfahani, Hajieh Ghasemian, Safaei Page 3
    Background
    Congenital cytomegalovirus infection is less known but important cause of irreparable damages of the nerve, hearing and growth. The effect of education and certain health issues have been proved in reducing burden of the disease. In this study, the knowledge of healthcare providers in relation to congenital cytomegalovirus infection was measured.
    Methods
    In a cross-sectional study in 2014, the knowledge, attitude, and practice behavior (KAP study) of practitioners and midwives was assessed. 341 questionnaires including question about the infection, such as prevalence, symptoms and complications, were fulfilled by the target group, gynecologists, pediatricians, general practitioners and midwives. The results were analyzed using one-way ANOVA, chi-square test, Pearson’s correlation and independent-t tests.
    Findings
    Of 341 fulfilled questionnaires, 87 (26%) were men (40 general practitioners and 47 pediatricians) and 254 (74%) were women (60 midwives, 39 general practitioners, 55 pediatricians and 100 gynecologists) with the mean age of 39.9 ± 0.6 years. The overall knowledge score about the congenital cytomegalovirus infection was different between the specialists and general practitioners/midwives (P < 0.001). Women had more knowledge about this infection (P < 0.001).
    Conclusion
    General practitioners and midwives, as the first line of health care providers to pregnant women, need more knowledge about the congenital cytomegalovirus infection.
    Keywords: Cytomegalovirus (CMV), Congenital infection, Knowledge, Questionnaire
  • Mohammad Dehghani, Mohammad Javad Barati, Bahareh Sabzevari, Shaghayegh Dehghani Page 4
    Background
    Radial nerve damage is very debilitating complication. To restore the lost performance of radial nerve, classically, transferring of flexor carpi radialis and ulnaris tendons is used to restore the extension of the fingers and palmaris longus tendon transfer is used for thumb extension. The aim of this study was comparing the using of flexor carpi radialis tendon to classic method in patients with radial nerve damage.
    Methods
    In a clinical trial study, 48 patients with radial nerve damage during 2004-2013 were selected and randomly divided in two groups. In the first group, tendon of flexor carpi radialis was used for the thumb and other fingers and in the second group, palmaris longus tendon and flexor carpi radialis tendons were used to restore the extension of the thumb and fingers, respectively. All the patients were followed 18 weeks after operation and results of surgery, including extension range of thumb and fingers and strength of hand, were compared between the two groups.
    Findings
    Range of extension of thumb and fingers in 37.5% of first group and 16.7% of second group was above 500 and no statistically difference between the two groups was seen (P = 0.44). Strength of thumb and fingers in 25% of first group and 12.5% of second group was equal to safe hand and no statistically difference between the two groups was seen (P = 0.68).
    Conclusion
    According to results of this study, transferring of one flexor tendon for extension of thumb and fingers is effective as well as transferring of two tendons. As a result, intervention and invasion in transferring one tendon is lower than the transferring of two tendons.
    Keywords: Tendon transfer, Radial nerve damage, Thumb extension, Fingers extension
  • Mojtaba Rahimi, Mohammad Golparvar, Khosrou Naghibi, Azam Ghomi Page 5
    Background
    Recent studies have shown that anesthetic drugs can cause postoperative shivering. The incidence of postanesthetic shivering varies between 5 and 65% and patients report it as one of the leading causes of discomfort after operation. It may also induce a variety of physiological consequences such as increased O2 consumption and cardiac output. The effect of alfentanil, sufentanil and ketamine on prevention or decrease of postanesthetic shivering is not still clear. This study was performed to find out a suitable alternative for pethidine in prevention of postanesthetic shivering.
    Methods
    In this randomized double-blind prospective study, 160 patients were classified into five equal groups according to drugs used for prevention of postoperative shivering after general anesthesia. Alfentanil, sufentanil, ketamine and pethidine groups received the drugs 30 minutes before the end of surgery and were compared with placebo (control group). The primary outcome measures were the incidence and severity of postoperative shivering.
    Findings
    The five groups were were not different regarding age, gender, height, weight and the physical status class based on the American Society of Anesthesiologists score. In recovery room, postoperative shivering was seen in 18 patients, 2 in ketamine, 2 in pethidine, 4 in alfentanil, 3 in sufentanil and 7 in placebo group. Fisher’s exact test showed no statistically difference between the groups (P = 0.34).
    Conclusions
    Intravenous infusion of alfentanil, sufentanil and ketamine 30 minutes before the end of surgery effectively reduced the occurrence and severity of postoperative shivering after the general anesthesia, without significant side effects but not as well as pethidine.
    Keywords: Postoperative shivering, Alfentanil, Sufentanil, Ketamine, Pethidine