فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه آمایش سرزمین
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد پور احمد، حسین حاتمی نژاد، کرامت الله زیاری، حسنعلی فرجی سبکبار، ابوذر وفایی صفحات 179-208
    در برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، عدالت در توزیع و پراکنش فضایی کاربری ها یکی از مولفه های اساسی در توسعه پایدار شهری محسوب می شود. گسترش کالبدی کاشان در دهه اخیر و افزایش جمعیت آن باعث عدم تعادل در کاربری اراضی در نواحی مختلف آن شده و توسعه پایدار شهری را به خطر انداخته است. بنابراین، با توجه به اینکه کاربری ها و خدمات شهری با پاسخگویی به نیاز جمعیتی و افزایش منفعت عمومی نقش و جایگاهی مهم در برقراری عدالت اجتماعی و فضایی دارند، هدف پژوهش شناخت و ارزیابی کاربری های شهری از منظر عدالت اجتماعی به منظور دستیابی به معیار های متناسب و اصول برنامه ریزی توسعه پایدار شهری است. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی است که با درنظرگرفتن دو شاخص مهم و موثر در کاربری اراضی (شامل ظرفیت و عدالت اجتماعی) و به کارگیری نرم افزار GIS، در چارچوب مدل های شاخص آنتروپی و میانگین نزدیک ترین همسایه و سرانه مطلوب، کاربری های شهری در سطح کاشان را بررسی و ارزیابی کمی و کیفی می کند. نتایج پژوهش نشان می دهد کاربری ها پراکنش فضایی مناسبی ندارند و تحلیل کاربری ها با شاخص های ظرفیت و عدالت اجتماعی حاکی از آشفتگی کمی و کیفی در کاربری های نواحی ده گانه کاشان است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، عدالت اجتماعی، کاربری اراضی شهری
  • محمد میره ای صفحات 209-237
    با توجه به اهمیت و جایگاه نظام اسکان در آمایش سرزمین و توسعه نواحی، هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت تعادل و تناسب در نظام شهری استان نوظهور قم است.
    تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات توسعه ای، و به لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی است. به منظور گردآوری اطلاعات روش اسنادی به کار گرفته شد و تحلیل نظام شهری استان قم نیز با به کارگیری 12 شاخص (نخست شهری، دو شهر، مهتا، موما و الوصابی، کینزبرگ، ضریب پراکندگی، هرفیندال، آنتروپی شانون، رتبه انداز و اصلاح شده رتبه اندازه، شاخص مجاورت، و تناسب مکانی) صورت گرفت.
    نتایج تحقیق نشان می دهد به جز شهر قم، بقیه نقاط سابقه شهرنشینی زیادی ندارند و پس از ارتقای شهرستان قم به مرتبه استان، به شهر تبدیل شده اند، در حالی که حتی معیار تعریف جمعیتی شهر (10 هزار نفر جمعیت) را نداشته اند. همه شاخص های بررسی شده حاکی از شدیدترین میزان نخست شهری، تمرکز، عدم تعادل و عدم تناسب مکانی در نظام شهری قم است. حتی شکل گیری استان قم و ایجاد خدمات و نهادهای شهری در نقاط نوظهور عدم تعادل را کاهش نداده است. همچنین، شهر قم به عنوان بزرگترین و تک شهر مسلط، توان طبیعی مطلوب برای پذیرش این جمعیت را ندارد. در پایان، پیشنهادهایی در راستای تعادل بخشی نظام شهری قم مطرح شده است که اهم آن بر شناخت ظرفیت و توان های شهرهای کوچک استان (بالاخص شهر کهک) و انتقال بخشی از فعالیت ها به آن ها است.
    کلیدواژگان: استان قم، تمرکززدایی، نخست شهری، نظام شهری
  • سید اسکندر صیدایی، یونس آزادی صفحات 239-258
    بعد از اتخاذ تصمیم درباره جابه جایی یک روستا، تعیین محل جدید، یکی از اصلی ترین مراحل فرایند جابه جایی است، زیرا نتایج این تصمیم در طولانی مدت ظاهر می شود و آثار زیادی در جنبه های مختلف دارد و تجربه نیز نشان داده است سهل انگاری در مکان گزینی سکونت گاه جدید بارها موجب ضعف یا شکست برنامه های جابه جایی شده است. هدف از این پژوهش که از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات مورد نیاز آن به روش اسنادی و میدانی گردآوری شده است، ارزیابی طرح های جابه جایی روستاهای لرینی علیا و سفلی و فرخ آباد در استان ایلام از نظر مکان یابی با روش مک هارگ است. نتایج این تحقیق نشان داد از نظر اکثر معیارهای مورد بررسی، روستاهای مورد مطالعه در شرایط مناسب و نیمه مناسب قرار دارند و فقط روستاهای لرینی علیا و سفلی از نظر شیب و روستای فرخ آباد از نظر قرارگرفتن در اراضی کشاورزی در شرایط نامناسب قرار دارند. لذا از آنجا که مکان یابی یک سکونت گاه در مکانی که همه استانداردها را دارد، در بعضی مناطق بسیار مشکل و حتی غیرممکن است، مکان یابی روستاهای مورد مطالعه از نظر معیارهای مورد نظر مناسب بوده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، روش مک هارگ، فرخ آباد، مکان یابی، لرینی علیا و سفلی
  • پویان شهابیان، حسین طرهانی، نازنین کوهی حبیبی صفحات 259-282
    گسترش بی رویه شهرها از مهم ترین مسائل برای مدیران و برنامه ریزان شهرها در سطوح گوناگون است. از آن جا که امروزه بررسی روند تغییرات کاربری اراضی به کاربری شهری نقشی اساسی را در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های بلندمدت بازی می کند، پیش بینی روند تغییرات کاربری اراضی و مدل سازی آن با روش های دقیق جهت مدیریت و کنترل گسترش شهری بیش از پیش ضرورت می یابد. در این میان یکی از روش های مدل سازی تغییرات کاربری اراضی، مدل کلو- اس است. این مدل به دلیل ماهیت پویا، قابلیت تلفیق با ابزارهای دیگر، امکان اصلاح مدل و دردسترس بودن داده های مورد نیاز، اخیرا در مطالعات شهری به کار گرفته شده است. هدف از این مقاله در وهله اول، تبیین میزان و نحوه تبدیل کاربری های زراعی و بایر موجود در منطقه 14 شهر اصفهان به سطوح ساخته شده، و در وهله بعدی مدل سازی الگوی آتی این تغییرات تا افق 1405 با به کارگیری مدل کلو- اس است. مقاله حاضر از نظر نوع، کاربردی است و مبانی نظری آن به شیوه اسنادی گردآوری شده است. جهت تحلیل موضوع روش های کمی و مقایسه ای به کار گرفته شده است. ابتدا عوامل تاثیرگذار در تغییرات کاربری اراضی تدوین شده است. سپس، به منظور تبیین روابط بین متغیر کاربری اراضی و عوامل مستقل موثر بر آن، روش تحلیلی، علی رگرسیون لجستیک در محیط نرم افزار SPSS اجرا شده است.
    نتایج نشان می دهد وقوع تغییرات کاربری در مکان هایی با بالاترین درجه مطلوبیت مکانی برای نوع خاصی از کاربری اراضی است که وضعیت آتی آن ها در قالب 2 سناریوی تغییرات کم و زیاد بیان شده است.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری اراضی، مدل سازی شهری، مدل کلو، اس، منطقه چهارده شهر اصفهان
  • ناصر شفیعی ثابت، حسن اسماعیل زاده صفحات 283-307
    پیوندهای روستایی شهری در قالب شبکه های تعاملی منطقه ای طی دو دهه اخیر، به ویژه در متون جغرافیایی تجزیه وتحلیل شده است. در حوزه پیوندهای اقتصادی، می توان شبکه بازارهای دوره ای را یکی از مهم ترین بازارها قلمداد کرد که در شرایط پایدار اجتماعی اقتصادی به عملکرد های دوسویه و مثبت منجر می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش شبکه بازارهای دوره ای در توسعه ناحیه ای در پیرامون کلانشهر تهران است. این تحقیق به شیوه توصیفی تحلیلی با شرکت 199 غرفه دار و 384 خریدار در 49 بازار دوره ای پیرامون کلانشهر تهران انجام گرفت. برای سنجش عوامل موثر بر شکل پذیری شبکه بازارهای دوره ای، پنج شاخص اندازه جمعیت، سهم عمده فروشان شهری، سهم فروشندگان دوره گرد شهری و روستایی، سهم محصولات کشاورزی و غیرکشاورزی و سهم شبکه حمل ونقل درون ناحیه ای انتخاب شد. نتایج نشان داد اندازه جمعیت و ایفای نقش همگرای فروشندگان دوره گرد شهری و روستایی در ارتباط با گسترش شبکه حمل ونقل درون ناحیه ای در برپایی و دوام شبکه بازارهای دوره ای روستایی شهری و توسعه ناحیه ای اثرگذار است. توجه به ارتقای شاخص های سهم عرضه مستقیم محصولات کشاورزی و غیرکشاورزی روستایی به این بازارها به منظور توسعه متوازن روستایی شهری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پیوندهای روستایی، شهری، سکونت گاه های پیرامونی، شبکه بازارهای دوره ای، کلانشهر تهران
  • محمود رضا میرلطفی، حسنعلی جهانتیغ صفحات 309-333
    منطقه مرزی سیستان جزء نقاط پیرامونی و کمترتوسعه یافته کشور است که قرارگیری آن در همسایگی کشور افغانستان و میزبانی مهاجران افغان بر توسعه نیافتگی این منطقه دامن زده است. در واقع، سکونت افاغنه باعث ایجاد شرایط خاص اقتصادی – اجتماعی در منطقه سیستان شده است و بر بسیاری از کارکردهای منطقه، به ویژه کارکردهای روستاهای مرزی تاثیر گذاشته است. هدف از پژوهش حاضر تحلیل رابطه سکونت گزینی افاغنه و سطح توسعه اقتصادی - اجتماعی روستاهای مرزی سیستان است. روش تحقیق تحلیلی– همبستگی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای، بررسی های میدانی و تکمیل پرسشنامه است و اطلاعات جمع آوری شده با روش تاکسونومی و آزمون اسپیرمن در نرم افزار SPSS ارزیابی شد. نتایج سطح بندی تاکسونومی نشان داد از 31 روستای مورد بررسی 6 روستا در سطح مطلوب توسعه هستند و 25 روستای دیگر نیز سطح توسعه متوسط و پایین دارند. همچنین، نتایج آزمون اسپیرمن با سطح اطمینان 99 درصد گویای همبستگی معکوس بین سطح سکونت افاغنه و سطح توسعه اقتصادی (814/0-) و اجتماعی (672/0-) روستاها است، به طوری که با افزایش افاغنه سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی روستاها کاهش، و با کاهش افاغنه، سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی روستاها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، اجتماعی، روستاهای مرزی سیستان، مهاجران افغان، سکونت گزینی افاغنه
  • سیدهادی حسینی، ابوالفضل صدیقی صفحات 335-361
    مفهوم آمایش به تنظیم و تنسیق رابطه سه عنصر انسان، فضا و فعالیت های انسان در مقیاس های مختلف جغرافیایی (محله، ناحیه، منطقه، شهر، کشور و جز آن) با تاکید بر نقش نظام تصمیم سازی و تصمیم گیری اشاره می کند. جایگاه مهم مدیریت و تصمیم گیری، وجه اشتراکی است که آمایش را با موضوع پدافند غیرعامل پیوند می دهد. هدف این تحقیق بررسی چگونگی توزیع فضایی و مکانی کاربری های درمانی (بیمارستان های مهم) مشهد با رویکرد پدافند غیرعامل است. هر چند تاکید بر رویکرد پدافند غیرعامل است، به دلیل ارتباط نزدیک این موضوع با موضوع آمایش (در مقیاس شهری)، یافته های تحقیق می تواند در برنامه ریزی فضایی و آمایشی شهر نیز موثر باشد. محدوده مورد مطالعه، مشهد است که با توجه به تنوع و تعدد کاربری های درمانی، بیمارستان های مهم و اصلی شهر برای بررسی نهایی انتخاب شد. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی تحلیلی است. یافته های تحقیق نشان می دهد بخش عمده ای از بیمارستاهای مهم مشهد در محدوده بخش مرکزی شهر و در محدوده با خطر بالا از منظر پدافند غیرعامل قرار دارد و توزیع فضایی آن ها بر اساس تراکم جمعیت، به شدت نامتوازن است. در نهایت، با بررسی نتایج پژوهش پیشنهادهایی برای کاهش مخاطرات مراکز درمانی در زمان بحران بیان شد.
    کلیدواژگان: آمایش، بیمارستان، پدافند غیرعامل، توزیع فضایی، مشهد
|
  • Ahmad Poorahmad, Hosein Hataminejad, Keramatallah Ziari, Hasanali Farajisabokbar, Aboozar Vafaii Pages 179-208
    The appropriate locate of uses and the justice of in Spatial distribution is very significant in planning the urban land use. The high increase in physical and population development of city، the shortage of services uses and lack of equity to allocate the sorts of land uses in various areas in Kashan، cause the confusion in urban land use and endanger the city sustainable development. However، recognizing and revising each one of the city uses to achieve the appropriate criteria and the principles of planning in city sustainable development are the most important activities in this field. The method to the research is descriptive -analytic، which has engaged in assessing and evaluating the quality and quantity of urban uses in Kashan، by considering two significant and effective standards in land use (including capacity and social justice) and putting GIS software into operation in the framework of entropy standard model and the average of nearest neighbor and per capita standard. The results of the research indicate that uses do not have appropriate Spatial and locative distribution، so that analyzing them with the capacity indexes and social justice، indicates the quality and quantity commotion in uses of tenfold areas in Kashan.
    Keywords: City land use, social justice, capacity, sustainable development
  • Mohammad Mirehei Pages 209-237
    Balancing in territories settlements، especially in the urban systems، is important for spatial planning. According to studies carried out in a non-equilibrium state of the urban system and the primacy phenomenon is evident at national and regional levels in Iran. The purpose of this paper is to explore the urban hierarchy of Qom province، especially in the course of time. This study، is descriptive and analytical method and developmental research by purpose. Documentary methods have been used for data collection. In order to analyze the urban system has been used many indicators (primacy، two city، Mehta، Moomaw&Alwosabi، Kinsburg، scattering coefficient، Herfindahl، Shannon entropy، size- rank and improved size-rank). The results show province of Qom has 6 city that all cities don’t have record high urbanization except the city of Qom. Also، all indicators show that the city of Qom has the strongest urban prime rate، concentration and imbalance. Even become the province of Qom and the formation of new urban areas couldn''t reduce imbalances.
    Keywords: urban system, urban primacy, decentralization, Qom Province
  • Sayed Eskandar Seidaiy, Younes Azadi Pages 239-258
    After movement decision، determination of new location is one of the most critical steps in the process of movement. The reason is that the results of movement، which have several different aspects، are emerged in the long term. The previous experiences showed that the nonchalance in locating the new settlements leads to failure of several movement plans. This study is a descriptive-analytical research. The purpose of this study is to evaluate the movement plans of Larini olya&sofla and Farrokh Abad in Ilam Province in terms of location through method of McHarg، and its needed data have been gathered through fieldwork and text study methods. The findings revealed that from perspective of a large part of criteria، the villages are in the appropriate and semi-appropriate conditions، but the slope of Larini village is inappropriate and Farrokh Abad village is inappropriate in terms of exposure to agricultural lands. Since there are a few situations in which settlements have all of the criteria، it can be concluded that the locations of these villages are appropriate from studied criteria، so the hypothesis is supported.
    Keywords: Evaluation, location, method of McHarg, Larini olya, sofla, Farrokh Abad
  • Pooyan Shahabian, Hossein Tarhani, Nazanin Koohi Habibi Pages 259-282
    These days because of study process changes of land use into urban use، play an important role in long-term decision and planning، predicting process of land use changes and it''s modeling with specific methods to manage and control of urban expansion is necessary. In the meantime one of the modeling methods of land use changes is Clue-s model. This model is used recently in urban studies، because of it''s dynamic nature، ability to combine with other tools، ability to improve the model and accessibility of essential data. At the first step the articles purpose would be the explanation in ways and amounts of unused and agricultural lands conversion into built areas within the Esfahan 14''th region، and the next step would be future patterns modeling of these changes till 1405s vision with Clue-s. The theoretical principle of this article have been collected with documentary method and quantitative and comparative method have been used to analyses the topic. At first، effective factors of land use changes have been prepared and then to explain the relationship between changeable factors and independent factors، causal analysis Regration Logistic have been used within SPSS. T
    Keywords: Land use changes, Urban modeling, Clue, s model, Esfahan 14th region
  • Naser Safiisabet, Hassan Esmaailzadeh Pages 283-307
    During last two decades، rural-urban linkages in the form of regional interaction networks have been analyzed particularly in the geographical literature. In respect to economic linkages، periodic markets network could be assumed as one of the most important markets. In the sustainable social- economic conditions، this can result in positive and reciprocal functions. This study aims to determine the role of periodic markets network in regional development around Tehran metropolis. In this descriptive-analytical research، 199 sellers and 384 buyers in 49 periodic markets surrounding Tehran Metropolis were studied. To measure the effective factors in the establishment of periodic markets network and regional development، five indicators such as population size، share of urban wholesalers، share of urban and rural street vendors، share of agricultural and non-agricultural products and share of intra-area and regional transportation network were chosen. Results showed that population size and the convergent role of rural and urban street vendors associated with the development of intra-area transportation network were effective in the establishment and sustainability of rural and urban periodic markets network and regional development. It is proposed to note promoting share of direct supply of rural agricultural and non-agricultural products to these markets for rural- urban balanced development.
    Keywords: rural, Urban linkages, Periodic markets network, Surrounding settlements, Tehran Metropolis
  • Mahmoudreza Mirlotfi, Hassanali Jahantigh Pages 309-333
    Boarder villages of sistan region in Iran are so less developed and their location on the boarder of Afghanistan has fueled this less development. Subsequently، Afghan''s settlement in this region has caused some special socio-economic situation in sistan region and has overwhelmed lots of functions of this region''s villages. The goal of this article is an analytical study on the effects of Afghan''s settlement on the socio-economic development of boarder villages of Sistan. Based on the library study، field studies and questionnaire the method of this article was description- analytical study. The collected information was analyzed by means of Taxonomy method and spearman test inlet in SPSS software. The results of level taxonomy showed that among the 31 studied villages the number of 6 villages were on normal level and 25 others were on middle level or bellow. Also the results of spearman test with a degree of 99 percent certainty shows the correlation between afghan''s settlement with economic development (-0. 814) and social development (-0. 679) and concluded that the socio-economic situation of the region will improved by afghan withdrawal from Sistan area.
    Keywords: Afghan immigrants, socio, economic development, Afghan's location selection, boarder villages of Sistan region
  • Seyed Hadi Hoseini, Abbolfazl Sedigi Pages 335-361
    Spatial planning concept refers to alignment and arrangement of relationship between people، space and activities at different geographical scales with emphasis on the role of decision-making and decision-taking. Objective of this research is investigating the spatial distribution and localization of therapeutic land use (important hospitals) of Mashhad city with passive defense approach. Although، emphasis is on passive defense approach، however، because it is closely tied to the issue of spatial planning (especially in urban scale)، the findings of the study can also be effective in spatial planning and urban planning. Study area is city of Mashhad that with regard to the diversity of therapeutic spaces، major city hospitals were selected for final consideration. Research methodology is descriptive - analysis method. Findings of Research indicate that the main part of important hospitals in Mashhad have been concentrated in the central part of the city. These regions located in areas of high risk in terms of passive defense. Imbalance between density population and spatial distribution of hospitals in urban areas is strongly noticeable. Finally، with attention to investigations and results، some suggestions for reduction hazards of therapeutic spaces in times of crisis offered.
    Keywords: Spatial planning, passive defense, therapeutic land use, Hospital, Mashhad