فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، فروردین و اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • طاهره توفیقیان *، حدیثه منادی، سمیه نصراللهی، محمدحسن رخشانی صفحات 1-6
    اهداف
    برای تعیین شاخص های تدریس اثربخش می توان از مدیران، همکاران، خودارزیابی اساتید و دانشجویان نظرخواهی نمود. هدف از تحقیق حاضر، اولویت بندی و مقایسه شاخص های تدریس اثربخش از دیدگاه اساتید و دانشجویان بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 60 نفر از اعضای هیات علمی به روش سرشماری و 385 نفر از دانشجویان دانشکده های پرستاری، مامایی، بهداشت، پیراپزشکی و پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال تحصیلی 92-1391 به روش تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزار سنجش، پرسش نامه ای دوبخشی شامل خصوصیات فردی و اولویت بندی مهم ترین شاخص های تدریس اثربخش در چهار جنبه دانش پژوهی، روش تدریس، قدرت ایجاد ارتباط و شخصیت فردی بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS 15 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون مجذور کای) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از نظر اساتید و دانشجویان، در حیطه دانش پژوهی ویژگی علم و دانش، در حیطه روش تدریس ویژگی انتقال واضح مطالب، در حیطه قدرت ارتباط ویژگی عدالت در ارزش یابی و در حیطه شخصیت فردی ویژگی بیان شیوا و ساده، بیشترین اولویت را داشتند. در ویژگی های علم و دانش (0004/ 0=p)، طراحی تدریس (0001/ 0=p)، دسترسی آسان به استاد (003/ 0=p)، ایجاد انگیزه (0001/ 0=p) و توضیح مجدد مطالب (003/ 0=p)، بین نظر استاد و دانشجو اختلاف معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه اساتید و دانشجویان، ویژگی های علم و دانش، انتقال واضح مطالب، عدالت در ارزش یابی و بیان شیوا و ساده، بیشترین اولویت را در بررسی جنبه های شاخص تدریس اثربخش دارند. در مقایسه اولویت ها در هر حیطه، در بعضی از ویژگی ها اختلافاتی بین دیدگاه اساتید و دانشجویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: تدریس، دانشجو، آموزش، استاد
  • بهنوش وثاقی قراملکی، محمدرضا نیکمرام *، مهتاب روحی عزیزی صفحات 7-14
    اهداف
    نگرش دانشجویان به دروس علوم پایه در عملکرد بالینی آنان، تاثیر بسزایی دارد. هدف از این تحقیق، بررسی نگرش دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته فیزیوتراپی نسبت به دروس علوم پایه بود.
    ابزار و
    روش ها
    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی و از طریق دسترسی آسان، روی 151 نفر از دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته فیزیوتراپی دانشکده های توان بخشی دانشگاه های علوم پزشکی ایران و تهران در مهر و آبان سال 1391 انجام شد. برای ارزیابی نگرش و دو زیرمقیاس اهمیت و تاثیر از پرسش نامه وست استفاده شد. تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS 17 و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، T مستقل و رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    بین دو جنس در پاسخ به گویه های 1، 4، 7 و 8 اختلاف معنی دار وجود داشت. میانگین مقادیر نگرش و زیرمقیاس های اهمیت و تاثیر در زنان در ترم های پنجم و هفتم کارشناسی به طور معنی داری بیشتر از مردان بود. در مقطع کارشناسی ارشد در ترم اول، میزان نگرش و اهمیت زنان به طور معنی داری نسبت به مردان مثبت تر بود، اما در ترم سوم کارشناسی ارشد دو جنس از این نظر با هم اختلاف آماری معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    نگرش مثبت دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد فیزیوتراپی به دروس علوم پایه تحت تاثیر جنسیت آنان است و زنان اهمیت بیشتری به یادگیری جزییات روند فیزیولوژیک درمان می دهند، در حالی که مردان بیشتر به نتیجه درمان تاکید دارند. با افزایش حضور زنان در مقطع کارشناسی ارشد نگرش آنان به مردان نزدیک می شود.
    کلیدواژگان: نگرش، دانشجویان، درمانی، تحصیلات تکمیلی
  • بهاره عزیزی نژاد *، نازیلا غفار شجاع، حقیقت حیدری بی صفر، حسین جناابادی صفحات 15-19
    اهداف
    اساتید به عنوان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین افراد در زندگی دانشجویان، نقش مهمی در زندگی شخصی و اجتماعی آنها دارند. سازگاری اجتماعی به عنوان مهم ترین نشانه سلامت روان، از مباحثی است که در دهه های اخیر، توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. هدف تحقیق حاضر، بررسی رابطه بین سبک های تدریس اعضای هیات علمی و سازگاری اجتماعی دانشجویان بود.
    ابزار و
    روش ها
    این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است که در سال 1393 انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان سال اول و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بودند. با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی 220 نفر از اعضای هیات علمی و 350 نفر از دانشجویان برای مطالعه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، دو پرسش نامه استاندارد سبک های تدریس گراشا و شخصیت سنج کالیفرنیا مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل واریانس انجام شد.
    یافته ها
    بین سبک های تخصص گرا (15/ 0=r؛ 042/ 0=p)، اقتدارگرا (14/ 0=r؛ 02/ 0=p)، مدل گرا (17/ 0=r؛ 03/ 0=p) و تسهیل کننده (21/ 0=r؛ 032/ 0=p) با سازگاری اجتماعی دانشجویان رابطه معنی دار وجود داشت، ولی سبک انتخابی ارتباط معنی داری با سازگاری اجتماعی نداشت (18/ 0-=r؛ 23/ 0=p). بین مدرک تحصیلی (274/ 0=p) و سابقه کار (583/ 0=p) اعضای هیات علمی با روش تدریس، رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    سبک های تدریس تخصص گرا، اقتدارگرا، مدل گرا و تسهیل کننده با سازگاری اجتماعی دانشجویان رابطه دارد، ولی بین سبک تدریس انتخابی با سازگاری اجتماعی دانشجویان رابطه ای مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: تدریس، اعضای هیات علمی، سازگاری اجتماعی، دانشجویان پزشکی
  • غلامرضا عطایی، فرشته عادل مشهدسری* صفحات 21-26
    اهداف
    آموزش بالینی، بخش اساسی و مهم آموزش در رشته های خدماتی بهداشتی- درمانی است. این آموزش، دانشجویان را قادر می سازد تا دامنه اطلاعات و مهارت های خود را توسعه دهند. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان رضایتمندی از دوره کارآموزی و عوامل موثر بر ارتقای آن در بخش های بالینی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام پذیرفت.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی در نیم سال اول سال تحصیلی 93-1392 نظرات 80 نفر از کارآموزان گروه پرتوپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفت. رضایتمندی دانشجویان با پرسش نامه روا و پایا ارزیابی شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS 19 و آزمون های مجذور کای، آزمون واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین رضایتمندی دانشجویان از آموزش بالینی مربوط به مشارکت مربی در امر آموزش (82٪)، تعداد و تنوع بیماران بستری (90٪) و کمترین رضایتمندی مربوط به امکانات رفاهی (75/ 13٪)، برگزاری کلاس های توجیهی (24٪) و کمبود فضای فیزیکی (5/ 22٪) بود. بین رضایتمندی از عملکرد مربیان و رضایتمندی از کیفیت آموزش بالینی با جنسیت و نوع رشته تحصیلی ارتباط معنی داری مشاهده نشد (p>0.05). بین رضایتمندی کلی از آموزش بالینی با نوع کارآموزی نیز ارتباط معنی داری گزارش نشد. رضایت مندی کلی از آموزش بالینی با نمره آزمون کارآموزی دانشجویان، ارتباط معنی داری داشت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    برای افزایش کیفیت آموزش بالینی باید ضعف امکانات رفاهی مراکز آموزشی و کمبود فضای آموزشی برطرف شود.
    کلیدواژگان: کارآموزی، دانشجویان، ارزیابی آموزشی
  • فرزاد فرجی خیاوی، شکوفه مزارعی، رضوان دشتی* صفحات 27-34
    اهداف
    مدیریت دانش از مهم ترین ابزارهای موفقیت سازمان ها در شرایط رقابتی و عصر اطلاعات است. دست یابی به جدیدترین دستاوردهای علمی و پژوهشی و بهره برداری از آنها مستلزم استقرار مدیریت دانش در نظام سازمانی دانشگاه های علوم پزشکی است. هدف این مطالعه، تعیین وضعیت ارکان مدیریت دانش از دیدگاه مدیران گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود.
    ابزار و
    روش ها
    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر در جامعه مدیران گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (60 نفر) در سال 1391 انجام شد و همه افراد به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای استاندارد شامل بخش های اطلاعات دموگرافیک و مدیریت دانش بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های ناپارامتری من- ویتنی و کروسکال- والیس در نرم افزار SPSS 17 تحلیل شدند.
    یافته ها
    وضعیت بعد خلق دانش (70/ 0±84/2) نسبتا نامناسب بود، در حالی که وضعیت ابعاد مشارکت دانش (74/ 0±00/ 3)، نشر دانش (61/ 0±11/ 3)، کاربرد دانش (64/ 0±11/ 3)، ارزیابی دانش (77/ 0±10/ 3) و نیز مدیریت کلی دانش (58/ 0±01/ 3) نسبتا مناسب برآورد شد. بین کاربرد دانش و سن پاسخگویان، رابطه معنی داری مشاهده شد (009/ 0=p).
    نتیجه گیری
    وضعیت مدیریت دانش از دیدگاه میران گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نسبتا مناسب برآورد می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مراکز آموزش پزشکی، دانشگاه ها
  • لیلی صالحی، لیلا کی کاووسی آرانی، مریم صفرنواده * صفحات 35-42
    اهداف
    تفکر انتقادی دارای دو جنبه «مهارت» و «گرایش» است که بدون گرایش نسبت به تفکر انتقادی، بعد مهارتی آن به وقوع نمی پیوندد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روش های یادگیری مبتنی بر حل مساله و پرسش و پاسخ بر گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان انجام گرفت.
    ابزار و
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 27 دانشجوی رشته بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال 1392 به شیوه سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. شاخص های گرایش به تفکر انتقادی به وسیله پرسش نامه گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا، قبل و پس از مداخله ارزیابی شد. به گروه یادگیری مبتنی بر حل مساله (14 نفر)، سناریوهایی برای مطالعه و تحقیق ارایه و برای گروه پرسش و پاسخ (13 نفر)، چهار جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد. داده ها با استفاده از آزمون های T مستقل و T زوجی و به کمک نرم افزار SPSS 17 تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین نمره کلی گرایش به تفکر انتقادی در گروه یادگیری مبتنی بر پرسش و پاسخ، قبل (20/ 7±00/ 276) و بعد (32/ 16±62/ 306) از مداخله و همچنین در گروه یادگیری مبتنی بر حل مساله، قبل (14/ 28±00/ 278) و بعد (80/ 13±29/ 309) از مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد (p>0.05). هر دو روش باعث افزایش معنی دار قدرت تحلیل، سازمان دهی اطلاعات و خوداعتمادی در دانشجویان شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با استفاده از هر دو روش یادگیری «پرسش و پاسخ» و «مبتنی بر حل مساله» می توان گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، یادگیری مبتنی بر حل مساله، یادگیری، دانشجویان بهداشت محیط
  • سیداحمد هاشمی * صفحات 43-49
    اهداف
    گسترش مهارت های حرفه ای اساتید، عاملی محوری در بهبود عملکرد حرفه ای استادان و بازده آموزشی دانش آموزان به شمار می رود. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین میزان استفاده از مهارت های اساسی تدریس و بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشکده پرستاری لامرد بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشکده پرستاری دانشگاه دولتی لامرد در سال تحصیلی 93-1392 (95 نفر) به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات، با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، درصد تجمعی و نمودار) و روش های آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، T مستقل و تحلیل واریانس) انجام شد.
    یافته ها
    بین میزان استفاده از مهارت های اساسی تدریس و عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشکده پرستاری رابطه معنی داری مشاهده شد (001/ 0 =p). همچنین بین میزان استفاده از مهارت های پیش از تدریس، ضمن تدریس و بعد از تدریس و عملکرد تحصیلی دانشجویان رابطه معنی داری وجود داشت (001/ 0=p). نظرات دانشجویان ترم های مختلف در مورد میزان استفاده اساتید از مهارت های اساسی تدریس دارای تفاوت آماری معنی دار بود (001/ 0=p).
    نتیجه گیری
    با افزایش مهارت های اساسی تدریس اساتید، عملکرد تحصیلی دانشجویان بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: مهارت های اساسی تدریس، عملکرد تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • مریم اخوتی، الهام شریف پور قهستانی *، طاهره اسلامی نژاد، مهران حمزه زاده مرزونی، محدثه معتمد جهرمی صفحات 51-58
    اهداف
    با توجه به گسترش آموزش الکترونیکی و تاثیر عمده ای که این نوع آموزش بر پیشرفت دانشگاه های ایران دارد، لازم است میزان دانش و نوع نگرش دانشجویان نسبت به این شیوه جدید آموزشی، همچنین میزان مهارت دانشجویان در استفاده از آن به منظور بهبود سطح کیفی و کمی دانشگاه ها ارزیابی شود. هدف این مطالعه، تعیین میزان دانش، نگرش و مهارت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان نسبت به آموزش الکترونیکی بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی در سال 1392، 196 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روش طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای دارای روایی و پایایی بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس و T مستقل و با کمک نرم افزار SPSS 19 انجام شد.
    یافته ها
    میزان دانش و مهارت دانشجویان نسبت به آموزش الکترونیک «متوسط» و نگرش آنها «زیاد» بود. رابطه معنی داری بین دانش و مهارت (82/ 0=r؛ 001/ 0=p) و همچنین دانش و نگرش (37/ 0=r؛ 001/ 0=p) مشاهده شد ولی بین مهارت و نگرش (82/ 0=r؛ 35/ 0=p) ارتباط معنی داری وجود نداشت. همچنین بین دانش و مهارت افراد براساس جنسیت اختلاف معنی دار مشاهده شد، اما بین نگرش براساس جنسیت، اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان نگرش مثبتی نسبت به آموزش الکترونیکی دارند، اما با توجه به سطح دانش و مهارت متوسط، هنوز آمادگی لازم برای اجرای این نوع آموزش در این دانشگاه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، مهارت، آموزش الکترونیک، دانشجویان
  • امید سلیمانی فر *، ناصر بهروزی، مسعود صفایی مقدم صفحات 59-67
    اهداف
    روان شناسان و مربیان در تلاش برای درک تفاوت های افراد دارای قدرت تفکر انتقادی و فاقد آن هستند. تفکر انتقادی، براساس نظریه دوعاملی، نتیجه تعامل توانایی های شناختی و گرایش های شخصیتی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ویژگی های شخصیتی، شیوه های یادگیری و فراشناخت در پیش بینی تفکر انتقادی بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، 240 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهیدچمران اهواز (130 دختر و 110 پسر) در سال تحصیلی 91-1390 به صورت تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه پنج عاملی نئو، پرسش نامه سبک های یادگیری کلب، پرسش نامه آگاهی فراشناختی شرا و دنیسون و آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا- فرم ب بود. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون گام به گام و تحلیل همبستگی کاننی انجام شد.
    یافته ها
    بازبودن به تجربه (b=0.41)، وجدانی بودن (b=0.28)، مفهوم سازی انتزاعی (b=0.39)، آزمایشگری فعال (b=0.22)، مشاهده تاملی (b=0.12)، دانش شناخت (b=0.47) و تنظیم شناخت (b=0.29) در پیش بینی تفکر انتقادی موثر بودند. بازبودن به تجربه و وجدانی بودن (r2=0.25)، شیوه های یادگیری مفهوم سازی انتزاعی، مشاهده تاملی و آزمایشگری فعال (r2=0.21) و ابعاد فراشناختی دانش شناخت و تنظیم شناخت (r2=0.3) نقش مهمی در تبیین تفکر انتقادی داشتند. ترکیب خطی مهارت های تفکر انتقادی (تحلیل، ارزیابی و استنباط) به وسیله ترکیب خطی عوامل گرایشی- شناختی (بازبودن به تجربه، وجدانی بودن، مفهوم سازی انتزاعی، آزمایشگری فعال، دانش شناخت و تنظیم شناخت) قابل پیش بینی بود.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی، شیوه های یادگیری و فراشناخت به عنوان عوامل گرایشی- شناختی، نقش قابل توجهی در تفکر انتقادی دانشجویان دارند.
    کلیدواژگان: آزمون های شخصیتی، یادگیری، شناخت، تفکر انتقادی
|
  • Tofoghiyan T. *, Monadi H., Nasrollahi S., Rakhshani M.H Pages 1-6
    Aims
    To determine the effective teaching factors managers، colleagues، teachers’ self-assessment and students'' opinions can be used. The purpose of this study was to compare and prioritizing the effective teaching indicators from teachers and students’ view point. Instrument &
    Methods
    In this cross-sectional study، 60 faculty members and 385 students from Nursing، Midwifery، Health and Paramedical، and Medical Sciences Schools of Sabzevar University of Medical Sciences were entered in the study using simple random sampling in 2012-13. Data gathered by bipartite questionnaire containing demographic and prioritizing the most important indicators of effective teaching in four areas of scholarship، teaching methods، the power of communication and personality. Data were collected by SPSS 15 software using descriptive and inferential statistics (Chi-square test).
    Findings
    From teachers and students’ view point scholarship in the area of science and technology features، clear transmission of the content in teaching method، justice in evaluating in the area of relationship power and clear and simple expression in the area of personality traits had the highest priority. In the characteristics of knowledge (p=0. 0004)، teaching design (p=0. 0001)، easy access to the teacher (p=0. 003)، generating motivation (p=0. 0001) and re-explanation of the content (p=0. 003) there was no significant difference between teachers and students.
    Conclusion
    From the viewpoint of teachers and students، knowledge characteristics، clear transferring of the contents، justice in evaluating، clear and simple explanation have the highest priority to the of effective teaching aspects. Comparing the priorities in each areas، there are some differences among students and teachers’ view point.
    Keywords: Teaching, Students, Education, Faculty
  • Vasaghi Gharamaleki B., Nikmaram M.R. *, Rouhi Azizi M Pages 7-14
    Aims
    Students’ attitude to the basic sciences courses has a considerable impact in their clinical practice. The aim of this study was to investigate the attitudes of undergraduate and graduate students to the Physiotherapy rather than basic science. Instrument &
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was done on 151 undergraduate and graduate schools of Physiotherapy and Rehabilitation, Tehran and Iran University of Medical Sciences students using easy access sampling in October and November of 2012. To evaluate the attitude and the importance and effectiveness subscales the West questionnaire was used. Data were analyzed using SPSS 17 software using One-way ANOVA, independent T, and logistic regression tests.
    Findings
    There was a significant difference between the sexes in response to items 1, 4, 7 and 8. The attitudes mean and the importance and effectiveness subscales were greater in women in the bachelor fifth and seventh semesters. The attitude and the importance of women were significantly more positive than men in Master degree students of the first semester, but there was no statistically significant difference between the sexes in the third semester of the Master degree students.
    Conclusion
    Bachelor and Master student's positive attitudes toward physical science is affected by their gender and women pay more attention to learn treatment physiologically details, while men are more likely to emphasize on the results of the treatment. By increasing the presence of women in Master degrees their attitude get closer to men.
    Keywords: Attitude, Students, Therapy, Education Graduate
  • Azizi Nejad B. *, Ghaffar Shoja N., Heydari Bisafar H., Jenaabadi H Pages 15-19
    Aims
    Teachers as one of the most important and most influential people in students’ life and they have an important effect on their personal and social life. Social adjustment as an important indicator of mental health is an issues which has attracted the attention of many researchers in recent decades. The aime of this study was to investigate the relationship between student's learning styles faculty members and social adjustment. Instrument &
    Methods
    This descriptive-correlational study was done in 2014. The study population consisted of all first-year students and faculty of the Urmia Medical University. 220 faculty and 350 students were selected using Cochran formula and random sampling. Data collected by Grasha teaching styles standard questionnaires and California psychological tests. Data were analyzed using Pearson correlation and analysis of variance.
    Findings
    There was a significant correlation between specialty-oriented (p=0.042; r=0.15), authoritarian (p=0.02; r=0.14), model-oriented (p=0.17; r=0.03) and facilitates styles (p=0.032; r=0.21) with student's social adjustment, but sthere was no significant correlation between selected style with social adjustment (p=0.23; r=-0.18). No significant relationship was observed between educational degree (p=0.274) and work experience (p=0.583) of faculty members with teaching methods.
    Conclusion
    Specialty-oriented, authoritarian, model-oriented, and facilitates teaching styles are associated with student's social adjustment no relationship is observed between the selected teaching style with student's social adjustment.
    Keywords: Teaching, Faculty, Social Adjustment, Students, Medical
  • Ataei Gh.R., Adel Mashhadsari F.* Pages 21-26
    Aims
    The clinical training (Internship) is an essential part of training in the health services fields. This made the students to enhance their range of information and skills. This study was performed to assess the level of satisfaction from clinical training period and the affective factors on its improvement in clinical departments of Babol University of Medical Sciences. Instrument &
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study in the first semester of 2013-14 education year, 80 clinical students of medical radiation of Babol University of Medical Sciences were selected by census method. Student satisfaction was assessed with a valid and reliable questionnaire. Data were analyzed using SPSS 19 software by Chi-square, ANOVA and Pearson coefficient tests.
    Findings
    The students were most satisfied with instructor partnership in training (82%) and the number and variety of patients (90%) and least satisfied with amenities (13.75%), briefing classes (24%) and low physical space (22.5%). Satisfaction of trainers and satisfaction of clinical training quality had no significant relationships with sex and educational field type (p>0.05). The general satisfaction of clinical training had no significant relationship with the type of training but had a significant relationship with the students score of the training (p<0.05).
    Conclusion
    To improve the quality of clinical training, poor amenities of educational centers and lack of educational space should be removed.
    Keywords: Clinical Clerkship, Students, Health Occupations, Educational Measurement
  • Faraji Khiavi F., Mazarei Sh., Dashti R. * Pages 27-34
    Aims
    Knowledge management is one of the most important success instruments for organizations in the competitive conditions and information era. Setting knowledge management in the organizational system of Medical Sciences’ Universities is required in order to achieve and use the latest research and scientific achievements. So this study aimed to determine the knowledge management components from the viewpoint of the departments’ chairmen of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. Instrument &
    Methods
    This descriptive cross-sectional research was performed in the society of department chairmen of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences (60 persons) in 2012 and all of them were studied by census method. Data gathering instrument was a standard questionnaire with 2 parts; demographic data and knowledge management. Data were analyzed by SPSS 17 software using descriptive statistics and non-parametric tests like Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests.
    Findings
    The situation of knowledge creation dimension (2.84±0.70) was estimated relatively not appropriate, while knowledge sharing (3.00±0.74), knowledge transfer (3.11±0.61), knowledge application (3.11±0.64), knowledge assessment (3.10±0.77) and general knowledge management (3.01±0.58) were estimated relatively appropriate. There was a significant relationship between samples’ age and the application of knowledge dimension (p=0.009).
    Conclusion
    Knowledge management status seems relatively appropriate from the viewpoint of the departments’ chairmen of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.
    Keywords: Knowledge Management, Area Health Education Centers, Universities
  • Salehi L., Keykavousi Arani L., Safarnavadeh M.* Pages 35-42
    Aims
    Critical thinking has the 2 aspects; skill and attitude. The skill aspect will not take place without the attitude to critical thinking. The aim of this study was to compare between problem-based and question-answer learning methods on critical thinking attitude of environmental health students. Instrument &
    Methods
    In this quasi-experimental study all 27 environmental health students of Alborz University of Medical Sciences were entered the study by census method. Critical thinking attitudes’ parameters were studied by the California critical thinking disposition inventory (CCTDI) before and after the intervention. The problem-based learning group (14 persons) held some scenarios for studying and investigating and question-answer group (13 persons) held 4 questioning sessions. Data were collected and analyzed by SPSS 17 using independent- and paired-T tests.
    Findings
    There were no significant differences between the average of CCTDI scores for problem-based learning group before (278.00±28.14) and after (309.29±13.80) the intervention and also between the average of CCTDI scores for question-answer group before (276.00±7.12) and after (306.62±16.32) the intervention (p>0.05). Both methods caused a significant increase in analytic power, information categorization and self-confidence of students (p<0.05).
    Conclusion
    Using both question-answer and problem-based educational methods can improve the attitude to critical thinking in students.
    Keywords: Critical Thinking, Problem, Based Learning, Learning, Students, Health Occupations
  • Hashemi S.A.* Pages 43-49
    Aims
    Development of professional skills of teachers is a key factor in improving the professional performance of teachers and students educational turnover. The aim of this study was to investigate the relationship between the use of basic skills of teaching and improving student's academic performance in Lamerd School of Nursing. Instrument &
    Methods
    In this descriptive correlational research, All 95 students who were studying at the School of Nursing, Lamerd State University, Iran, during 2013-14 academic year were entered the study by census method. The instrument was a questionnaire designed by the researchers that its validity and reliability were confirmed. Data were analyzed using descriptive statistics (frequency, percentage, and cumulative percentage charts) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, independent T test and ANOVA).
    Findings
    A significant relationship was observed between the use of basic skills of teaching and academic performance of nursing (p=0.001). There was also a significant correlation between the past, during and after teaching skills and students’ academic performance (p=0.001). The opinion of students from various semesters was significantly different about the use of basic skills of teaching by teachers (p=0.001).
    Conclusion
    Academic performance of students improves by increasing of teachers’ basic skills of teaching.
    Keywords: Teaching, Education, Students Nursing
  • Okhovati M., Sharifpoor Ghahestani E. *, Islami Nejad T., Hamzezadeh Marzooni M., Motamed Jahroomi M Pages 51-58
    Aims
    According to the development of e-learning and its high efficiency on the development of Iran’s universities, level of knowledge and the attitude of the students to this modern method of education and indeed students’ skills in using it needed to be assessed to improve the quality and quantity of universities’ education. This study aimed to determine the attitude, knowledge and skill of medical students toward e-learning at Kerman University of Medical Sciences. Instrument &
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study that was performed in 2013, 196 students of Kerman University of Medical Sciences were selected using proportional stratified sampling method. The research instrument was a valid and reliable questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, ANOVA and independent T tests by SPSS 19 software.
    Findings
    The level of knowledge and skill of the students toward e-learning was “moderate” and their attitude was “high”. There were significant relationships between knowledge and skill (p=0.001; r=0.82) and also knowledge and attitude (p=0.001; r=0.37) but there was no significant relationship between skill and attitude (p=0.35; r=0.82). The scores of knowledge and skill were significantly different according to sex, but attitude had no significant difference with sex.
    Conclusion
    Kerman University of Medical Sciences’ students have a positive attitude to e-learning but according to their moderate knowledge and skills, performing this method of learning is not welcomed in this university.
    Keywords: Attitude, Knowledge, Students Medical, Learning
  • Soliemanifar O. *, Behroozi N., Safaei Moghaddam M Pages 59-67
    Aims
    Psychologists and educators are trying to understand the differences between people with the power of critical thinking and without it. According to two-factor theory, critical thinking is a result of the interaction between cognitive abilities and personality dispositions. The aim of this study was to investigate the role of personality traits, learning styles and metacognition in predicting critical thinking. Instrument &
    Methods
    In this descriptive correlative study, 240 students (130 girls and 110 boys) of Ahvaz Shahid Chamran University were selected by multi-stage random sampling method. The instruments for collecting data were NEO Five-Factor Inventory, learning style inventory of Kolb (LSI), metacognitive assessment inventory (MAI) of Schraw & Dennison (1994) and California Critical Thinking Skills Test (CCTST). The data were analyzed using Pearson correlation coefficient, stepwise regression analysis and Canonical correlation analysis.
    Findings
    Openness to experiment (b=0.41), conscientiousness (b=0.28), abstract conceptualization (b=0.39), active experimentation (b=0.22), reflective observation (b=0.12), knowledge of cognition (b=0.47) and regulation of cognition (b=0.29) were effective in predicting critical thinking. Openness to experiment and conscientiousness (r2=0.25), active experimentation, abstract conceptualization and reflective observation learning styles (r2=0.21) and knowledge and regulation of cognition metacognitions (r2=0.3) had an important role in explaining critical thinking. The linear combination of critical thinking skills (evaluation, analysis, inference) was predictable by a linear combination of dispositional-cognitive factors (openness, conscientiousness, abstract conceptualization, active experimentation, knowledge of cognition and regulation of cognition).
    Conclusion
    Personality traits, learning styles and metacognition, as dispositional-cognitive factors, play a significant role in student's critical thinking.
    Keywords: Personality Tests, Learning, Cognition, Thinking