فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 13 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 13 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود ختایی، اسفندیار جهانگرد، محسن رجبی صفحات 1-34
    طی دو دهه ی اخیر تغییراتی در ساختار بازار مسکن ایران به وجود آمده که مهم ترین آن رشد تقاضای سفته بازی است که می تواند باعث شکل گیری حباب مسکن گردد. هدف این پژوهش برآورد جزء حباب مسکن در ایران در دو دهه ی اخیر است. به این منظور ابتدا قیمت بنیادی مسکن برآورد و سپس جزء حباب از اختلاف بین قیمت بنیادی و واقعی مسکن به دست آمد. با توجه به وجود جیره بندی در بازار وام رهنی ایران از معادله ی قیمت حقیقی مسکن با در نظر گرفتن عدم تعادل در بازار اعتبارات مسکن استفاده شد. زمان بر بودن فرایند ساخت مسکن و علی الخصوص وجود حباب قیمتی باعث می شود تا تعدیل به سوی قیمت بنیادی به کندی صورت گرفته و وقفه ی متغیرها نقشی تعیین کننده داشته باشد. بنابراین از فرم پویای معادله ی قیمت حقیقی مسکن استفاده شد. نتایج حاصل از تخمین فرم پویای معادله ی قیمت حقیقی مسکن اشاره به وجود حباب در بازار مسکن ایران دارد. در واقع در طی سال های 88-1370 سه بار شاهد شکل گیری و شکست حباب قیمت در بازار مسکن ایران بوده ایم.
    کلیدواژگان: حباب مسکن، جیره بندی اعتبارات مسکن، مدل تصحیح خطای پنل
  • محمدحسین قوام، جعفر عبادی، محمدی شاپور صفحات 35-68
    از دیرباز همواره بحران های مالی باعث ایجاد هزینه های هنگفت اقتصادی، اجتماعی وبعضا سیاسی در کشور های بحران زده، گردیده اند و در موارد متعددی با گسترش بحران مالی درونزای یک کشور به سایر کشور های، هزینه های مذکور ابعاد بین المللی پیدا کرده اند. لذا همواره پیشبینی دقیق بروز بحران های مالی درونزا در کشورهای مختلف، یکی از دغدغه های اصلی اقتصاددانان و محققین حوزه اقتصاد مالی بوده است. در این پژوهش در مرحله نخست بر مبنای بررسی رفتار نرخ تغییرات متغیرهای کلان اقتصاد ایران طی سالهای1357-1391 در قالب واریانس و نیم واریانس ایستا و پویا و با استفاده از مدل شبکه عصبی «نقشه خود سازمانده»، ابتدا سال های بحرانی اقتصاد ایران طی دوره مذکور تعیین گردید و در مرحله دوم با استفاده از مدل شبکه عصبی«پیش خورنده» مقادیر آتی نرخ تغییرات متغیرهای فوق الذکر طی سالهای 1392-1395مورد پیشبینی قرار گرفت و درمرحله سوم براساس نتایج مراحل یک و دو و با استفاده از مدل شبکه عصبی«شبکه الگو» بحرانی بودن یا نبودن سالهای مذکور مورد پیشگویی قرار گرفت. نتایج نهایی این پژوهش نشان می دهد که بحران مالی در ایران در سال1391 ریشه در سالهای 1389 و 1390 دارد و این بحران علارغم حضور در سال 1392، طی همین سال به تدریج ناپدید و سالهای1393و1395سالهای غیر بحرانی اقتصاد ایران می باشد، البته مدل تحقیق هشداری را بر مبنای بازگشت مجدد بحران در سال 1394 به اقتصاد ایران اعلام می نماید.
    کلیدواژگان: بحران مالی، اقتصاد ایران، مدل هیبریدی هشدار پیش از موعد، مدل شبکه عصبی نقشه خودسازمانده، مدل شبکه عصبی شبکه الگو
  • علی امامی میبدی، مرتضی خورسندی، بهنام مرشدی صفحات 69-84
    توجه به رابطه بین تجارت آزاد، توسعه اقتصادی و تخریب محیط زیست از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی حائز اهمیت است. این مقاله رابطه بلندمدت بین رشد اقتصادی، آزادسازی تجاری و تخریب محیط زیست را همراه با دیگر عوامل اقتصادی، ازجمله صنعتی شدن و مصرف کود، با توجه به آخرین اطلاعات در دسترس در دوره زمانی 1980-2005 برای کشور ایران ارزیابی نموده است. مطالعات انجام شده درکشور، تاکنون عمدتا آلودگی هوا را به عنوان شاخص تخریب محیط زیست در نظر گرفته اند. این مطالعه با توجه به اهمیت آلودگی آب و ارتباط نزدیک آن با عوامل اقتصادی و تجاری، مصرف بیوشیمیایی اکسیژن در آب (BOD) را به عنوان شاخصی از این نوع آلودگی در نظر گرفته و تاثیر عوامل فوق را بر روی آن ارزیابی نموده است. همچنین در این مطالعه از روش خودرگرسیون برداری (VAR) برای برآورد مدل پژوهش استفاده گردیده و رابطه همجمعی بین متغیرها از روش یوهانسن-جوسیلیوس استخراج شده است. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت، رشد اقتصادی و فعالیت های کشاورزی و صنعتی بر انتشار آلودگی آب تاثیر مستقیم دارند، درحالیکه آزادسازی تجاری با آن رابطه عکس دارد. از این رو ضروری است که با الزام صنایع و واحدهای تولیدی به تصفیه پساب خروجی خود و همچنین به کارگیری تکنولوژی و روش های نوین در بخش کشاورزی و محدود نمودن مصرف کودهای شیمیایی، در جهت کاهش انتشار آلودگی آب، اقدامات اساسی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تجارت آزاد، رشد اقتصادی، تخریب محیط زیست، آلودگی آب
  • آسیه عزیزی، حسین مهرابی بشرآبادی، محمدرضا زارع مهرجردی صفحات 85-105
    در این پژوهش، با استفاده از داده های تابلویی دوره ی 89-1371، به بررسی تاثیر آزادسازی تجاری بر رشد زیربخش های کشاورزی ایران پرداخته شده است. بدین منظور، ابتدا شاخص های نسبت صادرات به GDP و نسبت واردات به GDP، به عنوان شاخص های آزادسازی تجاری در زیربخش های کشاورزی شامل زراعت-باغبانی، دامپروری، شیلات و جنگل داری به صورت جداگانه محاسبه گردیده است. تاثیر آزادسازی تجاری بر رشد زیربخش های کشاورزی با استفاده از مدل رشد سولو در قالب روش اثرات ثابت بررسی شده است. براساس نتایج، ضریب صادرات به GDP بسیار کوچک و بی معنی، ولی ضریب واردات به GDP کاملا معنی دار و بزرگتر از ضریب صادرات برآورد شده، که علت آن، حجم بالای واردات محصولات کشاورزی در مقایسه با صادرات آن در کشور است. بنابراین، رشد زیربخش های کشاورزی بیشتر تحت تاثیر آزادسازی تجاری در واردات محصولات است که این اثرگذاری به صورت منفی ظاهر شده است. از این رو، سیاست های حمایتی دولت در این زمینه بایستی بیشتر باشد تا کشاورزان که قشر نسبتا فقیر جامعه را تشکیل می دهند، دچار خسران نشوند. از جمله این سیاست های حمایتی می توان به ایجاد زیرساخت های مناسب برای افزایش تولید داخلی با هزینه کمتر مانند ورود تکنولوژی های جدید و مناسب، سیاست قیمت تضمینی مناسب برای تولیدکنندگان داخلی و حمایت از آنان در برابر رقبای خارجی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، داده های تابلویی، زیربخش های کشاورزی
  • علینقی مصلح شیرازی، فیروزه ستوده صفحات 107-125
    در این پژوهش به شبیه سازی فرایند هدفمند سازی یارانه ها و الگوی مصرف سوخت پرداخته شده است. جهت مدل سازی الگوی مصرف، عوامل موثر بر قیمت عرضه، یارانه های اختصاص یافته به بخش سوخت و عوامل موثر در مصرف شناسایی و نمودارهای علی و معلولی براساس روش شناسی پویایی های سیستم ترسیم شده است. سپس الگوی تحقیق با استفاده از رویکرد پویایی های سیستم و با استفاده از نرم افزار Vensim DSS مورد شبیه سازی و تحلیل قرارگرفت. نتایج حاکی از آن است که، الگوی مصرف در دوره بلند مدت 35 ساله بصورت صعودی خواهد بود و کاهش یارانه ها تنها در کوتاه مدت به کاهش مصرف منجر میشود. همچنین نتایج تحلیل حساسیت نشان میدهدکسری بودجه دولت عاملی مهم در میزان یارا نه های بخش سوخت می باشد. در نهایت نیز سناریوهای مختلف از قبیل کاهش 25 و 50 درصدی یارانه ها برای پیش بینی نوسانات آتی مصرف سوخت مطرح و نتایج آنها مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: پویایی های سیستم، مصرف سوخت، یارانه سوخت
  • الهام غلامی، کامبیز هژبر کیانی صفحات 127-143
    هدف اصلی این مقاله بررسی آثار برنامه های محرک مالی به صورت افزایش مخارج دولت و کاهش مالیات بر رشد اقتصادی در ایران است. برای این منظور در ابتدا شکاف تولیدی به عنوان متغیر انتقال بین رژیم ها تعریف و با استفاده از روش فیلتر هادریک- پرسکات برآورد و پایایی آن براساس نتایج آزمون دیکی- فولر تعمیم یافته تایید شده است. سپس با بکارگیری آزمون تی سی (1998) و داده های سال های 1338 الی 1391، ضمن بررسی غیرخطی بودن (آستانه ای بودن) آثار برنامه های مذکور و تایید آن، ارزش آستانه متغیر انتقال نیز به طور درونزا برآورد شده است. بدین ترتیب، براساس ارزش آستانه 00149/0- برای متغیر انتقال، دو رژیم شامل رژیم بالا (شکاف تولیدی بیشتر از 00149/0-) و رژیم پایین (شکاف تولیدی کمتر از 00149/0-) در نظر گرفته شده اند. در نهایت، برای بررسی کارایی برنامه های محرک مالی، الگوی خودرگرسیون برداری آستانه ای - با فرض امکان جابجایی بین دو رژیم و برابری واریانس جملات اختلال در دو رژیم- با استفاده از نرم افزار R برآورد و توابع عکس العمل آنی تعمیم یافته استخراج شده است. نتایج بیانگر آن است که در دو رژیم بالا و پایین ضریب فزاینده افزایش مخارج دولت و کاهش درآمدهای مالیاتی مثبت است. لیکن، ضریب فزاینده افزایش مخارج دولت در رژیم پایین بیشتر از رژیم بالا و ضریب فزاینده کاهش درآمدهای مالیاتی در رژیم بالا بیشتر از رژیم پایین است. براین اساس، ضرایب فزاینده برنامه های محرک مالی در ایران به تغییر رژیم براساس متغیر شکاف تولید وابسته است.
    کلیدواژگان: برنامه های محرک مالی، شکاف تولید، الگوی خودرگرسیون برداری آستانه ای
  • عباسعلی رضایی، محسن مهرآرا صفحات 145-170
    در مباحث بخش عمومی ارتباط میان درآمد و مخارج دولت از موضوعات مهم و کلیدی محسوب می گردد. به لحاظ نظری در مورد این ارتباط چهار تفکر وجود دارد. هدف این مقاله بررسی ارتباط علی و بلندمدت میان درآمد و مخارج ایران طی دوره 1391-1357 با استفاده از تحلیل های شکست ساختاری می باشد. از آنجایی که در دوره بررسی اقتصاد ایران با چندین شکست و تغییر رژیم روبرو بوده، بنابراین در ابتدا مانایی متغیرهای الگو با استفاده از آزمون های ریشه واحد زیوت و لی استرازیچکی مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصل از آزمونهای ریشه واحد نشان می دهد که متغیرها الگو در سطح نامانا اما تفاضل مرتبه اول آنها مانا می باشند. استفاده از آزمون های هم انباشتگی لوتکیپل و هانسن ارتباط بلندمدت میان متغیرهای الگو موید وجود ارتباط بلندمدت و علی یک سویه از درآمدهای دولتی به مخارج دولت در ایران است.
    کلیدواژگان: شکست ساختاری، آزمون علیت تودا، یاماموتو، تحلیل هم انباشتگی و اقتصاد ایران
  • احمد سرلک، کامبیز هژبرکیانی صفحات 171-185
    رشد اقتصادی مناسب و دستیابی به آن همواره به عنوان یکی از دغدغده های اساسی دولت ها بوده است. مطالعات جدید بیانگر تاثیر بالای سرمایه سلامت، مخارج بهداشتی وآموزشی بر رشد اقتصادی است که با واردنمودن آن به توابع رشد می توان اثرات مستقیم وغیر مستقیم آن بر سطح بهره وری نیروی کار را اندازه گیری نمود.در این راستا پژوهش حاضر با توجه به اهمیت سرمایه انسانی و همچنین نقش استفاده از تمامی ظرفیت ها در استان ها، به بررسی تاثیر مخارج بهداشتی وسرمایه سلامت بر رشد اقتصادی، در استان های ایران پرداخته است.
    مدل مورد استفاده در این مقاله، مدل رشد درو نزای رومربا بکارگیری تکنیک داده های ترکیبی یعنی ترکیب داده های مقطی استان های ایران با سری زمانی دوره ی90-1379 می باشد.متغیرهای رشد مخارج سلامت خانوار، رشد سرمایه سلامت ورشد هزینه های آموزشی خانوار در کناررشد سرمایه گذاری عمرانی دولت اثر مثبت بر رشد اقتصادی استان های کشور دارد لیکن تاثیر هزینه های بهداشتی بر رشد اقتصادی استانها بیشتر از هزینه های آموزشی بوده است.معنادار بودن ضرائب بیان کننده نقش مهم سلامت در رشد اقتصادی استانهای کشور است که افزایش هرینه ها وسطح سلامت استانها می تواند رشد اقتصادی کشور واستان ها را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مخارج بهداشتی، سرمایه انسانی، مخارج آموزشی
  • محمدرضا لطفعلی پور، محمدعلی فلاحی، سیما ناظمی معزآبادی صفحات 187-208
    در مقاله حاضر تلاش شده است تا با معرفی مفهوم روند اساسی تقاضای انرژی (UEDT) و بکارگیری آن در الگوی سری زمانی ساختاری (STSM)، توابع تقاضای برق ایران در بخش های خانگی و صنعتی طی دوره 1355-1390 برآورد شود. بکارگیری این روش در برآورد توابع تقاضا موجب لحاظ نمودن روند اساسی تقاضای انرژی (UEDT)، به عنوان متغیر نامشهود (غیرقابل اندازه گیری کمی) و تصریح آن به صورت یک فرآیند تصادفی از طریق روش حداکثر راستنمایی و فیلتر کالمن می شود. در نتیجه از برآوردهای اریب دار کشش های قیمتی و درآمدی پرهیز خواهد شد. نتایج نشان می دهد که ماهیت روند اساسی تقاضای انرژی (UEDT) در تابع تقاضای برق بخش صنعتی، مدل سطح نسبی با انتقال و در تابع تقاضای برق در بخش خانگی مدل روند یکنواخت می باشد. همچنین، تقاضای برق در بخش های مذکور نسبت به قیمت و درآمد در کوتاه مدت و بلندمدت بی کشش است. لذا بکارگیری سیاست های غیر قیمتی نظیر افزایش کارایی کاربرهای انرژی الکتریکی و نیز تعیین محدوده کشش پذیری برای قیمت برق و قیمت گذاری بر مبنای مصرف مشترکین، به عنوان سیاست قیمتی برای کاهش مصرف برق در بخش های خانگی و صنعتی کشور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تقاضای انرژی، تقاضای برق، بخش صنعتی، بخش خانگی، روش سری زمانی ساختاری
  • زهرا کریمی تکانلو، محمدرضا سلمانی بیشک، میترا تقی زاده صفحات 209-230
    در این مطالعه به بررسی برقراری رابطه اوکان و نامتقارن بودن آن در ایران طی سالهای 1390-1360 پرداخته شده است. برای این منظور، از سه فیلتر HP و BK و CF استفاده شده است. نتایج برآورد رابطه اوکان بر اساس هر سه فیلتر فوق، فرضیه برقراری رابطه معکوس و معنادار بین بیکاری و تولیدات در ایران را تائید می کند. همچنین آزمونهای چاو صورت گرفته، تائید کننده نامتقارن بودن این رابطه طی دوره مورد بررسی است.در این مطالعه به بررسی برقراری رابطه اوکان و نامتقارن بودن آن در ایران طی سالهای 1390-1360 پرداخته شده است. برای این منظور، از سه فیلتر HP و BK و CF استفاده شده است. نتایج برآورد رابطه اوکان بر اساس هر سه فیلتر فوق، فرضیه برقراری رابطه معکوس و معنادار بین بیکاری و تولیدات در ایران را تائید می کند. همچنین آزمونهای چاو صورت گرفته، تائید کننده نامتقارن بودن این رابطه طی دوره مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: قانون اوکان، بیکاری، رشد اقتصادی، آزمون چاو
  • بیتا شایگانی، لیلا داداشی صفحات 231-255
    این مقاله با تمرکز بر داده های آماری سالهای 1382تا 1389 بانکهای خصوصی پیشرو در حوزه بانکداری الکترونیکی (کار آفرین، پارسیان، اقتصاد نوین، سامان و سینا)، در قالب تابع هزینه ترانسلاگ و با استفاده از تکنیک داده های ترکیبی تاثیر گسترش بانکداری الکترونیکی را در کنار سایر عوامل موثر بر هزینه مورد ارزیابی قرار می دهد. این بررسی در دو مدل حجم کل تسهیلات اعطایی بانک و دیگری تعداد حساب های بانکی به عنوان ستاده بانک در تابع هزینه در کنار سایر متغیرها از جمله متغیرهای کنترل شعب برخط و تعداد کارت های بانکی انجام شد. ضمن بررسی معلوم شد که در نظر گرفتن حجم کل تسهیلات اعطایی به عنوان ستاده سبب انطباق بیشتر نتایج با ادبیات توابع هزینه شده است. ما دریافتیم که گسترش تعداد شعب آنلاین نه تنها قابل توجه بوده بلکه حتی خیلی بیشتر از افزایش صدور کارت در کاهش هزینه ها موثر بوده اند. از بین بانکها، بانک سامان بیش از سایر بانکهای خصوصی توانسته از گسترش بانکداری الکترونیکی در جهت کاهش هزینه های خود استفاده کند. از آنجاییکه دراین بانک افزایش دارایی های ثابت با شدت به مراتب کمتری سبب افزایش هزینه ها شده و نیز با عنایت به حساسیت بالای این بانک درکاهش هزینه به واسطه افزایش تعداد شعب آنلاین، احتمالا بانک مذکور خواهد توانست بیش از سایر بانکهای نمونه با افزایش زیر ساخت های ارتباطی و افزایش شعب از هزینه های خود بکاهد. همچنین معلوم شد در هزینه های تمامی بانکهای نمونه، متوسط دستمزد سالانه و متوسط نرخ سود پرداختی موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیکی، بانکداری سنتی، هزینه عملیاتی، بانکهای خصوصی، عرضه خدمات بانکی
  • علی طاهری فرد، محمدحمزه قدیری نژادیان، محمود کریمی بیرانوند، یاسین فروغی زاده صفحات 257-272
    نرخ ارز یکی از مهمترین متغیرهای اقتصادی است که آثار زیادی بر شاخص های کلان اقتصادی دارد. یکی از این شاخص های کلان اقتصادی که از تغییرات نرخ ارز تاثیر می پذیرد، سطح عمومی قیمت هاست. با افزایش نرخ ارز ارزش کالاهای وارداتی نیز تغییر می کند و در نتیجه سطح عمومی قیمت ها افزایش می یابد. در این مقاله برای مشاهده تاثیرات تغییر نرخ ارز بر هزینه ی خانوار از روش داده ستانده استفاده شده است. برای این منظور در سبد کالایی مصرف کننده، تطبیقی بین شاخص COICOP و جدول داده ستانده صورت گرفته است. این تطبیق بر اساس شاخص بین المللی ISIC انجام می پذیرد. بر اساس نتایج این مقاله با افزایش 20، 30 و 50 درصدی در نرخ ارز، بیشترین افزایش هزینه در قسمت های غیرخوراکی و خوراکی به ترتیب، در بخش های پوشاک و کفش و روغن ها و چربی ها خواهد بود. همچنین کمترین افزایش هزینه در قسمت های غیرخوراکی و خوراکی به ترتیب، در بخش های کالاها و خدمات متفرقه و میوه ها و سبزی ها رخ می دهد سطح عمومی قیمت ها برای خانوار شهری به ترتیب 3.16، 4.74 و 7.9 درصد افزایش می یابد. همچنین این افزایش برای خانوارهای روستایی به ترتیب 3.85، 5.77 و 9.62 می باشد. مطلق افزایش هزینه ها نیز برای خانوارهای شهری 1.36 برابر خانوارهای روستایی می باشد.
    کلیدواژگان: داده ستانده، نرخ ارز، نرخ تورم، COICOP، ISIC
|
  • Mahmood Khataee, Esfandiyar Jahangard, Mohsen Rajabi Pages 1-34
    Over the past two decades، changes in the structure of the housing market، especially growth of speculation demand lead to the formation of the housing bubble. The objective of this article is to estimate the housing bubble in Iran. For this purpose، the fundamental house prices were estimated and the bubble is obtained as difference between the fundamental and actual house prices. Considering the rationing in the mortgage market of Iran، the equation of real house prices given the unequilibrium in the housing credit market was used. Housing bubble makes adjustments to slow and lag variables have a crucial role. So the dynamic form of real house prices equation was used. The results obtained from the estimation of real house prices equation point to the presence of bubble in the housing market of Iran. In fact، we have been observing the burst of housing bubble in the housing market of Iran in 1375، 1381 and 1386.
    Keywords: housing bubble, mortgage rationing, Error Correction Models
  • Mohammadhossein Ghavam, Jafar Ebadi, Shapour Mohammadi Pages 35-68
    From a long time ago، predicting of financial crisis has been one of the most important concerns of economists and financial economics experts. In the first section of the present research، based on analyzing the fluctuation of rate of change of 10 Macro. variables during the period of 1358-1391 in Iran''s economy using Static and Dynamic، Variance and Semi Variance، and based on «Self-Organizing Map» neural network model، the exact years of financial crisis in Iran'' economy have been determined. Through the second section، using the «Feed Forward» neural network model، the future value of the rate of change of Macro. variables during 1392-1395 in Iran''s economy have been predicted، and finally via the third section using the «Pattern Net» neural network model and based on results of two previous sections، occurrence of financial crisis in the years of 1392-1395 has been foretold. Based on final results of the present research، it can be indicated that the financial crisis which has been occurred in the year of 1391 in Iran'' economy، which is the consequence of occurrence of financial crisis in1389 and 1390، will be continued in to the year of 1392; however، it will be evaporated gradually during it and the years of 1393 and 1395 are the years without financial crisis; albeit the model is indicating some early warning signals due to the return of crisis to Iran’s economy at the year of 1394.
    Keywords: Financial Crisis, Iran Economy, Early Warning Hybrid Model, Self, Organizing Map Neural Network Model, Pattern Net Neural Network Model
  • Ali Emami, Morteza Khorsandi, Behnam Morshedi Pages 69-84
    It is important to consider relationship among liberalized trade، economic development and environmental degradation from different economic، social and politic aspects. This paper has investigated the long run relationship among economic growth، trade liberalization and environmental degradation along with other economic factors such as industrialization and fertilizer consumption، over the period of 1980-2005 in Iran. The majority of the studies which have been done in this field in Iran have considered the air pollution as an environmental degradation measure. According to the importance of water pollution and its close relationship with economic and trade factors، this study has considered the emission of Biochemical Oxygen Demand (BOD) as a measure of this pollution and also has surveyed the impact of above factors on it. Besides، to estimate the research model in this paper، the Vector Autoregression Method (VAR) has been utilized and the cointegration relationship among the variables has been achieved by Johansen and Juselius method. The results show that economic growth، agricultural and industrial activities affect water pollution emission directly، while trade liberalization has a reversed effect on it. in order to decrease water pollution emission it is necessary to force industries and manufacturing units to filter their wastewater as well as using technology and modern methods in agricultural sectors and limiting fertilizer consumption.
    Keywords: liberalized trade, Economic Growth, environmental degradation, water pollution
  • Asiyeh Azizi, Hoseein Mehrabadi, Mohammad Reza Zare Pages 85-105
    In the study، the effect of trade liberalization on the growing agricultural sub sectors of Iran was examined during the period 1992-2010. For this purpose، indices of ratio of export to GDP and ratio of import to GDP were calculated as indices of trade liberalization for each agricultural sub sectors including agronomy-horticulture، animal husbandry، fisheries and forestry. The impact of trade liberalization on agricultural sub sectors growth was evaluated using Solow growth model and fixed effects method. Based on the results، the coefficient of share of exports from GDP is obtained very small and non-significant، but the coefficient of share of import from GDP is obtained quite significant and larger from exports coefficients. Its reason is the high volume of imports compared to the exports of agricultural products. Based on the results of the study، the growth of the agricultural sub-sectors is under the influence of trade liberalization in products import further، and this impact is negative. Thus، supporting government policies in this sector should be higher، because farmers constitute the relatively poor cortex. Among these support policies can noted to creating appropriate infrastructure for increase domestic production with lower cost as the entry of new and appropriate technologies، suitable guaranteed price policy for domestic producers and protect from they against foreign competition.
    Keywords: trade liberalization, panel data, agricultural sub, sectors
  • Ali Naghi Mosleh Shirazi, Firoze Sotodeh Pages 107-125
    This article has tried to simulate the fuel consumption and the assigned subsidies to this sector. For the aim of simulation، first we have identified the influential factors in fuel pricing including assigned subsidies to this sector، and then the influential factors in fuel consumption. The relation between different variables is shown by causal diagrams using system dynamics approach. Then the research model is simulated and analyzed by Vensim DSS. The results showed that fuel consumption will have an ascending trend in the period of 35 years. and decrease in consumption due to decreasing fuel subsidies will happen just in short time. sensivity analysis showed that budget shortage is an important factor in shaping the fluctuations of the fuel subsidies. At the end for the aim of forcasting consumption behavior in future different scenarios such as reducing the subsidies in 25 and 50 percent are examined and results are discussed.
    Keywords: system dynamics, fuel price, fuel consumption
  • Elham Gholami, Kambiz Hozhabr Kiani Pages 127-143
    The main purpose of this article is to examine the effects of fiscal stimulus programs، government spending and tax cuts، on economic growth in Iran. For this purpose، output gap as a variable transition between regimes is defined and estimated using Hodrick – Prescott Filter (HPF) and its stationary is confirmed by augmented Dickey – Fuller test. So using Tsay yest (1998) and data years 1338 to 1391، while the investigation of non-linear (high threshold) fiscal stimulus programs effects and approval it، the threshold value of transmission variable also is estimated، the endogenous. Thus، based on a threshold value (-0. 00149) for the variable transmission، two regimes include: high regime (output gap greater than -0. 00149) and low regime (output gap less than -0. 00149) are considered. Finally، to evaluate the effectiveness of fiscal stimulus programs، threshold vector autoregresive model- assuming the possibility of switching between the two regimes and equality of disturbance terms variance in the two regimes - using R software is estimation and generalized impulse response functions are derived. Results indicate that in two regimes of high and low، reduction tax revenues and increasing government spending multipliers are positive. However، increasing government spending multiplier in low regime is greater than upper and regime reduction tax revenues multiplier in upper regime is greater than low regime. Accordingly، the fiscal stimulus multipliers in Iran is dependent on regime change based on output gap variable.
    Keywords: Fiscal Stimulus Programs, Output Gap, Threshold Vector Autoregresive Model
  • Abbas Ali Rezaei, Mohsen Mehrara Pages 145-170
    relationship between revenue and government expenditure is an important subject in public economics. there are essentially four schools of thought on the direction of causation between expenditure and revenue. purpose of this study is to investigate Long Run and Causality relationship between revenue and expenditure in covering data 1987- 2011 with using TodaYamamoto approach. The Iranian economy has been subject to a multitude of structural changes during the sample period. Thus، time series properties of the data are first analysed by Zivot-Andrews and Lee Strazicich model. the results indicate that all series are non-stationary at level. but thay are stationary at first difference. the Saikkonen and Luetkephol (2000) and Gregory and Hansen، cointegration approach is employed to determine the long-run Relationship between Expenditure and Government. This cointegration technique accommodates potential structural breaks that could undermine the existence of a long-run relationship between Expenditure and Government Revenue.
    Keywords: structural break, Toda, Yamamoto approach, cointegration technique, Iranian economy
  • Ahmad Sarlak, Kambiz Hozhabr Kiani Pages 171-185
    Proper economical growth and achievement to it always has been one of the fundamental concerns in governments. Recent studies indicate a high impact of health investment، education and health expenditure on economic growth that through enter to growth dependencies can measure its direct and indirect effects on labor productivity. In present study، regarding the importance of human capital and the role of consuming capacity in all provinces has been evaluated the comparison of the effects of education and health expenditure on economic growth in the Province of Iran. The model used in this study was internal growth model by using Panel data technique، ie، compound Cross-Section with time-series of 1998-2011data of Iranian provinces. Growth Variables of household health expenditure and investment education in household along with health، and civil government investment had a positive effect on economic growth of the country''s provinces. But the impact of healthcare costs on the province''s economic growth has been higher than the cost of education. Significant coefficients expressed the important role of health in economic growth in provinces that increase the level of charges and provincial health level could improve economic growth in country and provinces.
    Keywords: economic growth, health expenditure, human capital, educational expenditure
  • Mohammad Reza Lotfalipour, Mohammad Ali Falahi, Sima Nazemi Moezabadi Pages 187-208
    Underlying Energy Demand Trend (UEDT) is tried to be introduced through Structural Time Series Model (STSM) in this paper in order to estimate Iran electricity demand function in residential and industrial parts during 1976-2012. Applying mentioned method to estimate the electricity demand functions، led to consider UEDT as an intangible and non-measurable variable and hence modeling it as a stochastic procedure via maximum likelihood approach and the kalman filter. Therefore skewed estimations are avoided in price and income elasticity. Results show that nature of the Underlying Energy Demand Trend in residential electricity demand function، is smooth trend model and it is local model with drift in industrial electricity demand function. Furthermore، the estimated price and income elasticities in residential and industrial sectors are indicative of inelastic for both short term and long term during the estimated period. Therefore، non pricing policies such as increasing efficiency of electrical energy applications and also determining the range of price elasticity and then the pricing based on subscribers consumption as a pricing policies is suggested to reduce electricity consumption in residential and industrial electricity sectors of Iran.
    Keywords: “Energy Demand”, “Electricity Demand”, “Residential Electricity”, “Industrial Electricity”, “Structural Time Series Model”
  • Zahra Karimi Takanloo, Mohammad Reza Salmani Bishak, Mitra Taghizadeh Pages 209-230
    This study، investigates the Okun''s law and asymmetry of this relationship in Iran over the period 1360-1389. For this reason three filters: HP، BK and CF are used to obtain the periodic terms of variables. The estimation results over three filters indicate that the Okun''s law and extended of this low is valid in Iran economy. The tests also show that this relationship is asymmetric. This study، investigates the Okun''s law and asymmetry of this relationship in Iran over the period 1360-1389. For this reason three filters: HP، BK and CF are used to obtain the periodic terms of variables. The estimation results over three filters indicate that the Okun''s law and extended of this low is valid in Iran economy. For this reason three filters: HP، BK and CF are used to obtain the periodic terms of variables. The estimation results over three filters indicate that the Okun''s law
    Keywords: Okuns low, asymmetry, Economic Growth, chow test
  • Bita Shaygani, Leila Dadashi Pages 231-255
    Information and communication technology have had the significant effects on human being particularly on economic considerations. e-banking as one of the symbol of development of IT in finance has had many advantages، for example to reduce operation banking cost. In this article we use statistical data of private banks (which were connected to e- banking system) in 2004-2011 for assessing the effect of e-banking development on the cost of banks. We use translog function and panel data techniques. We find not only e-banking development reduce the cost of banks but also increasing the e-branches of banks has had more important effect on decreasing these costs than cards. We use translog function and panel data techniques. We find not only e-banking development reduce the cost of banks but also increasing the e-branches of banks has had more important effect on decreasing these costs than cards. We find not only e-banking development reduce the cost of banks but also increasing the e-branches of banks has had more important effect on decreasing these costs than cards.
    Keywords: E, Banking, Traditional Banking, Operational Costs, Pravate banking, Banking services
  • Ali Taheri Fard, Mohammad Hamze Ghadirinezhadian, Mahmood Karimi, Yasin Foroghizadeh Pages 257-272
    The exchange rate is one of the most important variables in the economy and many variables are strongly affected by the exchange rate changes. Household expenditure is one of these macroeconomic variables. Input-Output approach is an appropriate method to model the impact of exchange rate changes on household expenditure but the classification of household expenditure is based on COICIP but the classification of IO table is based on ISIC. In order to that، we have made an adoption between COICOP and ISIC classification. It is the main contribution of this article. Then we enter the Import into our price model of IO table and measure the effects of exchange rate depreciation on the producing price index (PPI) and -after adopting ISIC with COICIP- on the household expenditure. This article shows that a depreciation of 20، 30، or 50 percent in the exchange rate، respectively cause an increase of 3. 16، 4. 74، and 7. 9 percent in the urban household expenditure. The rural household expenditure respectively increases 3. 85، 5. 77، and 9. 62 percent. While the absolute increase for the urban household is 1. 36 times more than rural. The most increase in household expenditure related to expenditure on textile and after that cooking oil. While the least increase in costs occurs in fruits and vegetables.
    Keywords: Input, Output, Exchange rate, Household expenditure, COICOP, ISIC