فهرست مطالب

روانشناسی شناختی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1393)

نشریه روانشناسی شناختی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل اسماعیل پور، محمدعلی نظری، اصغر علی محمدی * صفحات 1-9

    هدف اصلی مطالعه ی حاضر مقایسه اثر توجه متمرکز بر خود بر سوگیری حافظه در افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی است. برای انجام این پژوهش 45 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه تبریز که نمره بالای خط برش مقیاس هراس اجتماعی کانور داشتند، در مطالعه شرکت داده شدند. روش نمونه گیری بصورت دسترس بود. شرکت کنندگان به طور تصادفی به سه تقسیم شدند: دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل. برای همه ی آزمودنی ها، کلمات دارای بار هیجانی، برای به خاطر سپردن، ارائه می شد. در حین آزمایش در یکی از گروه ها از طریق بازخورد کاذب، افزایش توجه متمرکز بر خود و در گروه دیگرکاهش توجه متمرکز بر خود ایجاد شد و گروه کنترل بازخورد غیرمرتبط دریافت کردند. در مرحله بعد واژه های هیجانی قبلی به همراه یک سری کلمات دیگر به آزمودنی ها ارایه شد تا آنها را بازشناسی نمایند. سوگیری پاسخ (ß) و حساسیت پاسخ(d'')، برای بازشناسی کلمات هیجانی با استفاده از تئوری تشخیص علامت محاسبه و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره تحزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در حساسیت پاسخ در بین سه گروه وجود دارد، اما تفاوت معناداری در سوگیری پاسخ در بین گروه ها یافت نشد. مبتنی بر یافته های این پژوهش، حساسیت افراد دچار اضطراب اجتماعی به انگیختگی درونی در مواجهه با موقعیت های استرس زای اجتماعی و سوگیری حافظه این افراد تایید می گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، توجه متمرکز بر خود، سوگیری حافظه، نظریه تشخیص علامت
  • امین ارکان، فریدون یاریاری صفحات 10-17
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تحریک مغز از روی جمجمه با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی بر روی حافظه کاری در ناحیه قشر پیش پیشانی خلفی جانبی انجام شد. طرح این نوع پژوهش از نوع آزمایشی با گروه گواه و انتساب تصادفی و جامعه ی آماری آن دانشجویان مرد دانشگاه خوارزمی در مقطع سنی 18 تا 23 سال بود. دو نوع مختلف تحریک آندی و ساختگی با شدت جریان 2 میلی آمپر و به مدت 15 دقیقه بر 30 نفر شرکت کننده طی 3 جلسه ارائه شد. شرکت کنندگان قبل و بعد از تحریک با آزمون تعیین فراخنای حافظه کاری جهت بررسی زمان واکنش و تعداد پاسخ های درست مورد سنجش قرار گرفتند. پس از انجام تحلیل کوواریانس تک متغیری مشخص شد که تغییر در زمان واکنش و تعداد پاسخ های درست از لحاظ آماری معنادار است. تحقیق حاضر نشان می دهد که تحریک آندی سبب کاهش زمان واکنش و افزایش تعداد پاسخ های صحیح شده است و به نظر می رسد موجب بهبود حافظه کاری می شود.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه (TDCS) 2، کرتکس پیش پیشانی خلفی جانبی (DLPFC) 3، حافظه کاری 4، تکلیف n، back
  • احمد علی پور، مهناز علی اکبری، حمیدرضا ایمانی فر، احسان زراعت کار صفحات 18-26
    جانبی شدن مغز با کارکردهای شناختی در ارتباط است، از این رو انتظار می رود که دست برتری نیز به عنوان یکی از نتایج جانبی شدن، با عملکرد شناختی ادراک زمان در ارتباط باشد. در این تحقیق علی- مقایسه ای به روش در دسترس 40 دختر راست دست،40 دختر چپ دست، 40 پسر راست دست و 40 دختر چپ دست با کمک پرسشنامه ادینبورگ انتخاب شدند. ادراک زمان آنها نیز با چهار روش سنجش تولید، باز تولید، برآورد کلامی و مقایسه ای به کمک نرم افزار معتبر سنجیده شد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که سن آزمودنی ها به طور منفی و معنادار ادراک زمان را به روش سنجش برآورد کلامی و تولید پیش بینی می نماید. دست برتری به طور مثبت و معنی دار ادراک زمان را به روش سنجش برآورد کلامی پیش بینی می کند. همچنین نتایج رگراسیون لجستیک نشان داد که دست برتری می تواند ادراک زمان را به روش سنجش مقایسه ای پیش بینی نماید. در این تحقیق بین دو جنس نیز تفاوت معنا داری مشاهده نگردید. جمع بندی نتایج نشان می دهد هرچند که افراد راست دست نسبت به افراد چپ دست از زمان، برآورد بالاتری دارند اما در تشخیص تفاوت دو زمان نزدیک به یکدیگر به طور معنا دارای دچار اشتباهات بیشتری می شوند. همچنین هر چه سن افراد بیشتر شود، گذشت زمان برای آنها سریعتر ادراک می شود.
    کلیدواژگان: ادراک زمان، دست برتری، سن، جنس
  • طاهره میرزایی، محمدنقی فراهانی، جعفر حسنی صفحات 27-36
    هدف پژوهش حاضر تشخیص تفاوت وجدان، عاطفه مثبت و منفی در سطوح مختلف قضاوت اخلاقی و بررسی اثر همزمان وجدان و عواطف (مثبت و منفی) در سطوح مختلف قضاوت اخلاقی است. در این مطالعه مقایسه ای، 160 نفر از دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه خوارزمی در سال تحصیلی 92-1391 مقیاس های آزمون تحول اخلاقی «ما»، پرسشنامه پنج عاملی گردون و مقیاس تجربه مثبت ومنفی را کامل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل تشخیصی استفاده شد. نتایج نشان داد که وجدان در سطوح مختلف قضاوت اخلاقی تمایز ایجاد نمی کند؛ ابتدا عاطفه منفی و سپس عاطفه مثبت بین سطوح قضاوت اخلاقی تمایز ایجاد می کند؛ در رابطه همزمان وجدان و عواطف (مثبت و منفی) در پیش بینی سطوح قضاوت اخلاقی، عاطفه منفی بیشترین نقش را دارد و عاطفه مثبت و وجدان توان تشخیص خود را از دست می دهند. یافته های فوق بر اساس دیدگاه های صفت، نظریه کلبرگ درباره ویژگی هر یک از سطوح اخلاقی و نقش عواطف در پیش بینی رفتار قضاوتی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: وجدان، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، سطوح قضاوت اخلاقی
  • فاطمه رمضان زاده، علیرضا مرادی، شهرام محمدخانی صفحات 37-45
    مقدمه
    مشکلات تنظیم هیجان می تواند باعث بروز اختلالات عمده در کودکان و نوجوانان شود. از آنجایی که بدتنظیمی هیجانی نقش عمده ای در مشکلات درون ریزی و برون ریزی شده ی کودکان و نوجوانان دارد، از این رو دوره نوجوانی فرصت مهم برای تغییرات در تجارب عاطفی، تنظیم هیجانی و همچنین افزایش آسیب های روانی و تغییرات فراگیر در روابط اجتماعی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های تنظیم هیجانی در بهبود کارکردهای اجرایی و راهبردهای تنظیم هیجانی نوجوانان در معرض خطر است.
    روش
    روش پژوهش از نوع آزمایشی است که از پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. 24 نوجوان دختر از مناطق پرخطر شهر تهران به شیوه انتخاب در دسترس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش، برنامه ی آموزش مهارت های تنظیم هیجانی براساس مدل رفتاردرمانی دیالکتیک که از راهنمای درمان لینهان اقتباس شده بود را به مدت 8 جلسه ی گروهی دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل تا پایان اجرای طرح هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند.
    یافته ها
    آموزش مهارت های تنظیم هیجانی باعث افزایش نمرات راهبردهای سازگارانه و کاهش نمرات راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجانی شد. همچنین در متغیر کارکرد اجرایی باعث افزایش تعداد کوشش های صحیح و طبقات تکمیل شده نسبت به گروه کنترل شد.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های تنظیم هیجانی می تواند در تعدیل و اصلاح واکنش های هیجانی نوجوانان موثر باشد و همچنین بر فرایندهای شناختی درگیر نیز تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، کارکرد اجرایی، رفتاردرمانی دیالکتیک، نوجوانان در معرض خطر
  • امید شکری، محمدنقی فراهانی، رضا کرمی نوری، علیرضا مرادی صفحات 46-58
  • فاطمه ستوده نیا، محمدحسین عبداللهی، مهناز شاهقلیان صفحات 59-68
    پژوهش حاضر با هدف بررسی خستگی شناختی در افراد مبتلا به بیماری ام. اس و افراد غیرمبتلا با در نظر گرفتن سبک اسنادی افراد انجام شد. نخست از میان بیماران زن عضو انجمن ام. اس شهر اصفهان با توجه به نمرات بدست آمده از پرسشنامه سبک اسناد، 40 بیمار مبتلا انتخاب شدند، سپس بر اساس نمونه گیری در دسترس 40 زن غیرمبتلا که با گروه مبتلایان در نمره بدست آمده از پرسشنامه سبک اسناد و ویژگی های سن، تحصیلات و وضعیت تاهل همتا شده بودند به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. آزمودنی ها در 8 گروه (4 گروه کنترل و 4 گروه آزمایش) هر کدام 10 نفر جایگزین شدند. پژوهش دارای چند مرحله بود. در مرحله اول آزمودنی ها در گروه های کنترل و آزمایش با مسائل تشخیصی قابل کنترل و غیرقابل کنترل روبه رو شدند و به دنبال آن در مرحله دوم، گروه ها در موقعیت حل مسائل آناگرام قرار گرفتند. داده ها به وسیله تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که بین گروه های هشتگانه در خستگی شناختی با توجه به سبک اسناد و نوع تکالیف تفاوت معنادار وجود دارد. به طوری که مبتلایان به ام. اس که دارای سبک اسناد مثبت هستند در مواجه با تکالیف غیر قابل حل در مقایسه با مبتلایانی که سبک اسناد منفی دارند، خستگی شناختی کمتری را نشان می دهند. همچنین میزان خستگی شناختی در این افراد هیچ تفاوتی با همتایان سالم غیر مبتلایشان ندارد. گروه بیماران ام. اس با سبک اسناد منفی در مواجه با تکالیف غیر قابل حل خستگی شناختی بیشتری را در مقایسه با مبتلایان با سبک اسناد مثبت در مواجه با تکلیف آسان نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سبک اسناد، خستگی شناختی، بیماری مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Khalil Esmaeilpoor, Mohammad Ali Nazari, Asgar Alimohammadi Pages 1-9

    The purpose of the present study was to compare effects of self-focused attention on memory bias in individuals with social anxiety. To do this, 45 male students in Tabriz University were selected to participate in the study who had higher scores in Connor social phobia inventory (SPIN) than its cut point. The sampling method was available. Participants were randomly divided into three groups: two experimental groups and one control group. All the subjects were presented the emotionally words to recall. During the experiment, one group received the false feedback of increased self-focused attention, and the other group received the false feedback of decreased self-focused attention. The control group received non-relevant feedback. Next, previous emotional words were presented with a series of other words for subjects to recognize. Using signal detection theory, response bias (ß) and response sensitivity (d'), were calculated for the recognition of emotional words. The data was analyzed by MANOVA. The results showed that there is significant difference in response sensitivity among three groups, but no significant difference in response bias was seen among the groups. Based on the findings, sensitivity of people with social anxiety in dealing with stressful situations and negative social and also individual memory bias were confirmed.

    Keywords: Social anxiety, Self, focused attention, Memory bias, Signal detection theory
  • Amin Arkan, Fereydoon Yaryari Pages 10-17
    Aim of this research was exploring effect of transcranial direct current stimulation (TDCS) on working memory (WM) in dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) region in healthy people.The method used in this research was experimental with random assignment and control group. The population was male students of Kharazmi university in range of 18 to 23 years old. Thirty participant undertook three experimental sessions in which they received 15 minutes of 2 mA anodal TDCS or sham TDCS. After and before stimulation participant performed n-back task to measure reaction time and correct answers. After analysis of covariance there was significant statistically changing in reaction time and correct answers.The results shows that anodal stimulation reduced reaction time and increased correct answers and it seems made enhance on working memory.
    Keywords: transcranial direct current stimulation (TDCS), dosolateral prefrontal cortex (DLPFC), working memory (WM), n, back task
  • Ahmad Alipoor, Mahnaz Ali Akbari, Hamid Reza Imanifar, Ehsan Zeraatkar Pages 18-26
    The proposed link between brain laterality and individual differences in cognitive tasks provided the theoretical foundation for the present study. The main purpose of this study was to investigate this potential link, specifically between one aspect of brain function, namely hand dominance, and one type of cognitive task, namely the ability to perceive short intervals of time. The sample included 40 girls and 40 boys left hands and 40 girls and 40 boys right hands in school students fasa city that were selected with the help of the Edinburgh Handedness Inventory and also time Perception measured with four methods of production, reproduction, verbal estimation and comparison by standard software. Regression analysis showed that age predicted negatively and significantly time perception to the measuring verbal estimation and production method. Handedness was positively and significantly predicted measuring verbal estimation method time perception. Logistic regression results also showed that Handedness predicted the time perception the measuring comparison method. In this study, not showed significantly different between the sexes. Summarizes the results show that right-handed people than left-handers to perceive higher intervals of time but at the time discrepancies are close to each other have more wrong.
    Keywords: time perception, handedness, age, gender
  • Tahereh Mirzaee, Mohammad Naghi Farahani, Jafar Hasani Pages 27-36
    The aim of present study was detecting the difference between conscience, positive and negative affection at different levels of moral judgment, and exploring the concurrent effect of conscience and affections (positive and negative) at different levels of moral judgment. In this comparative study, 160 male and female undergraduate students of Kharazmi University in 1391-92 academic year completed the Moral Development Test "Ma", Gordon's Five-Factor Questionnaire and Positive and Negative Experience Scale. Discriminant analysis was used for data analysis. Results showed that conscience cannot distinguish different levels of moral judgment from each other and they are first negative and then positive affection which can distinguish one level of moral judgment from the others. Negative affection has greatest role at the concurrent relation of conscience and affections (positive and negative) in predicting the levels of moral judgment, and conscience and positive affections lose their diagnosis power. The above findings will be discussed based on trait perspectives, Kohlberg's theory about the characteristics of each of the levels and the role of affections in predict the behavior of judgment.
    Keywords: conscientious, positive affection, negative affection, levels of moral judgment
  • Fatemeh Ramezanzadeh, Alireza Moradi, Shahram Mohammadkhani Pages 37-45
    Introduction
    Emotion regulation problems can cause important disorders in children and adolescents. Since emotion dysregulation has major role in internalizing and externalizing problems of children and adolescents, adolescence is an important opportunity for changes in emotional experiences, emotional regulation and also increasing mental disorders and generalized changes in social relationships. The aim of this research is to study the effectiveness of training emotion regulation skills in improvement of executive function and emotion regulation strategies of at risk adolescents.
    Method
    The method of this research is experimental that we used pre- test and post -test with control group.24 teenage girls have been selected from hazardous areas of Tehran with accessible manner and randomly they have been appointed in experimental and control group.The members of experimental group got education program of emotion regulation skills in the base of dialectical behavioral therapy that was derived from Linehan model in 8 group sessions,while the control group don’t take any intervention.
    Results
    Training emotion regulation skills increased the scores of adaptive strategies and decreased the scores of maladaptive strategies. Also there was an increase in total number correct of executive function variable and number of categories completed rather than control group.
    Conclusion
    Training of emotion regulation skills can affect in modifying and moderating of emotional reactions in adolescents and also it can affects on involved cognitive processes.
    Keywords: emotion regulation, executive function, Dialectical Behavior Therapy, adolescents at risk
  • Zeynab Falsafin, Omid Shokri Pages 46-58
    This study examined the mediating effect of positive and negative achievement emotions on the relationship between causal attributions and academic self-regulation among university students. On a sample consisting of 270 students (93 male 177 female) were administrated the achievement emotion questionnaire (Pekrun, Goetz & Perry, 2005).), attributin style questionnaire (Peterson, Semel, Beayer, Abramson, Metalsky & Seligman, 1982) and academic self-regulation scale (Ryan & Connell, 1989). Structural equation modeling was used to assess the mediating effects model of achievement emotions on the relationship between causal attributions and academic self-regulation. results showed that there is a positive significant correlation between adaptive attribution style with positive achievement emotions and a positive significant correlation between nonadaptive attribution style with negative achievement emotions and positive significant correlation between positive achievement emotions with self-regulation and negative correlation between negative emotions and academic self-regulation. Results also indicated that the relationship between adaptive and non-adaptive attribution styles and academic self-regulation by positive and negative achievement emotions is mediated. All of the regression weights in the both models were statistically significant and in the the mediating model of positive and negative achievement emotions, model's predictors accounted for 25% and 21% of the variance in academic self-regulation, respectively. In sum, the results emphysising on the mediating role of achievement emotions, provide further support for the attribution theory.
    Keywords: causal attributions, academic self, regulation, attribution theory, control, value theory of achievement emotions
  • Fatemeh Sotudenia, Mohammad Hosein Abdollahi, Mahnaz Shahgholian Pages 59-68
    This study aimed to assess cognitive fatigue in M.S disease and non-disease based on attributional style. First, 40 patients were selected among Women members of the MS Society of Esfahan City according to scores obtained in attribution style questionnair. Then a control group of 40 women without M.S who were matched to disease in scores of attribution style and the characteristics of age, education and marital status were selected. Subjects in 8 groups (4 control, 4 experiment) 10 patients each were assigned. This has some stage. First, subjects in the control and experiment group were facing with controllable and uncontrollable problems followed up in the second, the groups solved Anagram problems. Data were analyzed by the analysis of variance and Tukey test. The results indicated the groups are differences in cognitive fatigue according to the attributional style and type of tasks. Patients has a positive attribution style were faced with unsolvable tasks showing less cognitive fatigue compared patients with negative attributional style. Also there was no difference between these with normal counterparts. M.S with negative attribution style in face with unsolvable tasks showed more cognitive fatigue compared patients with positive attributional style and solvable task.
    Keywords: attributional style, cognitive fatigue, M.S disease