فهرست مطالب

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال پنجم شماره 17 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 1-19
    هدف از این پژوهش، ساخت و اعتباریابی پرسشنامه ی اراده بر مبنای فرهنگ ایرانی- اسلامی است که به روش پژوهش توصیفی و به شیوه ی تحلیل محتوا تهیه شده است. اعتبار محتوا و سازه های این پرسشنامه، توسط جمعی از اساتید علوم اسلامی و روانشناسی تایید شده است. روایی و پایایی سوالات پرسشنامه توسط 400 نفر از دانشجویان دانشگاه های تهران، علوم پزشکی تهران و دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران تایید گردیده که با روش نمونه گیری تصادفی با شیوه ی خوشه ایانتخاب شده اند. ساختار پرسشنامه به روش تحلیل عاملی، با روش مولفه های اصلی و چرخش واریمکس مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاکی از به دست آمدن 6 عامل انگیزشی، عبادی، شناختی، فراشناختی، هیجانی و رفتاری می باشد. روایی مقیاس کل با دو شاخص بارتلت و KMOبررسی و مقدار شاخص برابر 910/0 با ضریب معناداری 0001/0 به دست آمده است که نشان از مناسب بودن روایی تحلیل عاملی می باشد. جهت ارزیابی مجدد روایی، ضریب همبستگی پارامتریک پیرسون بین این پرسشنامه با پرسشنامه ی خودکارآمدی شرر بررسی و مقدار 321/0 با ضریب معناداری 044/0 و ضریب همبستگی غیرپارامتریک بین آن دو، مقدار 437/0 با ضریب معناداری 005/0 محاسبه گردید که نشان از معناداری روایی بین این دو پرسشنامه می باشد. پایایی مقیاس کل پرسشنامه با آلفای کرانباخ 933/0 به دست آمد. جهت ارزیابی مجدد پایایی از روش بازآزمایی در دو مرحله با فاصله ی زمانی دو هفته، ضریب همبستگی پارامتریک پیرسون، 572/0 با ضریب معناداری 0001/0 و ضریب همبستگی غیرپارامتریک اسپیرمن، 443/0 با ضریب معناداری 004/0 به دست آمد که نشان از همبستگی مثبت و معنادار و پایایی این پرسشنامه می باشد. بر این اساس پرسشنامه ی ارزیابی اراده با 37 سوال تایید شده، از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بوده و واجد شرایط لازم جهت پژوهش های روانشناختی و فعالیت های تشخیصی و کلینیکی می باشد.
    کلیدواژگان: اراده، پرسشنامه، روایی، پایایی
  • آذر کاظمی، اصغر آقایی، حمید آتش پور، رویا فلاحیان صفحات 21-37
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیرآموزش مدیریت شناختی- رفتاری(CBM) بر کیفیت زندگی دانشجویان انجام شد. طرح پژوهش، آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و گمارش تصادفی بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان در پاییز 1391 تشکیل می دادند که از میان آنها 40 نفر به شیوه ی در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی کیفیت زندگی SF-36بود. در 10 جلسه(هر جلسه 90 دقیقه طی 5 هفته و هر هفته 2 جلسه) آموزش مدیریت شناختی- رفتاری بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. یافته ها نشان داد که آموزش مدیریت شناختی- رفتاری تاثیر معناداری بر 5 بعد از کیفیت زندگی شامل خستگی یا نشاط، سلامت عاطفی، عملکرد اجتماعی، درد و سلامت عمومی دارد(01/0>P). اما درسه بعد از کیفیت زندگی(عملکرد جسمانی، محدودیت ایفای نقش ناشی از مشکلات هیجانی و محدودیت ایفای نقش ناشی از مشکلات جسمانی) بین دو گروه تفاوت معناداری(05/0
    کلیدواژگان: مدیریت شناختی، رفتاری(CBM)، کیفیت زندگی، پرسشنامه کیفیت زندگی (SF، 36)
  • نسرین سادات حسینی رمقانی، حبیب هادیان فرد، سید محمدرضا تقوی، عبدالعزیز افلاک سیر صفحات 39-54
    این پژوهش با هدف بررسی اثر اضطراب اجتماعی بر عملکرد در کارکرد بازداری حافظه ی فعال، در دو شرایط عادی و القای اضطراب طرح شده است. عملکردی که افراد در تکلیف مربوط به کارکرد بازداری داشتند، از دو بعد کارآمدی پردازش و اثربخشی عملکرد بررسی شده است. بدین منظور 24 نفر بیمار مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی و 24 فرد بهنجار به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و مصاحبه ی بالینی، پرسشنامه ی اضطراب اجتماعی کانور، مقیاس میزان تلاش ذهنی صرف شده و آزمون استروپ رنگ-کلمه اجرا گردید. نتایج با استفاده از طرح اندازه گیری مکرر مختلط، آزمون مقایسه های جفتی با بن فرنی اصلاح شده و آزمون T مستقل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین دو گروه در شرایط عادی و القای اضطراب در کارآمدی پردازش(26/0p< و 79/0p<) و اثربخشی عملکرد(1 p <) تفاوت معناداری وجود ندارد. اما در شرایط القای اضطراب اجتماعی، بین دو گروه مضطرب اجتماعی و بهنجار در دو بعد کارآمدی پردازش(001/0p<) و اثربخشی عملکرد(001/0 p<) تفاوت معناداری وجود داشت. این نتایج حاکی از این بود که افراد مضطرب اجتماعی در کارکردهای اجرایی شان نقص هایی را نشان می دهند. این نقص ها می تواند منطبق با مدل های شناختی تبیین کننده ی این اختلال باشد؛ به خصوص این تبیین که این افراد نمی توانند توجه شان را به سمت محرک های بیرونی در موقعیت اجتماعی تغییر دهند.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، کارکرد بازداری، کارآمدی پردازش، اثربخشی عملکرد
  • حمید سینا صفحات 55-73
    هدف پژوهش حاضر ارائه ی مدل ساختاری پیش بینی ابعاد فرسودگی شغلی مدیران دانشگاه آزاد منطقه یک براساس کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی و مدیریت دانش است. جامعه ی آماری مورد بررسی این تحقیق شامل 660 نفر از مدیران دانشگاه آزاد اسلامی منطقه یک بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو با استفاده از جدول مورگان تعداد 250 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری داده های تحقیق از سه پرسشنامه ی فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی و مدیریت دانش استفاده گردید که با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ پایایی تمامی پرسشنامه ها محاسبه گردید. نتایج ضریب همبستگی، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر نشان داد که 1- بین کیفیت زندگی کاری و دو بعد فرسودگی شغلی(خستگی عاطفی و مسخ شخصیت) رابطه ی منفی و معنی دار وجود دارد و کیفیت زندگی کاری به ترتیب متغیرهای خستگی عاطفی و مسخ شخصیت را پیش بینی نمود. 2- تعهد سازمانی تنها قادر به پیش بینی عملکرد فردی در فرسودگی شغلی مدیران بود. 3- مدیریت دانش قادر به پیش بینی ابعاد فرسودگی شغلی نبود؛ به جز بعد عملکرد فردی که یک رابطه ی مثبت و مستقیمی با مدیریت دانش را نشان داده و بالاخره مدل مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، مدیریت دانش
  • مسعود سرانچه، غلامحسین مکتبی، علیرضا حاجی یخچالی صفحات 75-92
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی علی ویژگی های شخصیت با فرسودگی تحصیلی با میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی و تنیدگی تحصیلی ادراک شده در دانشجویان دختر و پسر کارشناسی ارشد دانشگاه شهید چمران اهواز بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 280 نفر از دانشجویان در سال تحصیلی 1393-1392 بودند که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ی شخصیتی نئو- فرم کوتاه (NEO-FFI)، پرسشنامه ی تنیدگی تحصیلی ادراک شده، پرسشنامه ی فرسودگی تحصیلی و مقیاس کارآمدی تحصیلی بود. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. جهت آزمون روابط غیرمستقیم از روش بوت استراپ (نرم افزارAMOS-21) استفاده شد. بر اساس نتایج این پژوهش، تمام مسیرها از لحاظ آماری معنی دار بودند. همچنین نتایج نشان داد که مسیر های غیرمستقیم برون گرایی، وظیفه شناسی، باز بودن به تجربه و روان رنجوخویی از طریق خودکارآمدی تحصیلی روی فرسودگی تحصیلی معنی دار بود. به علاوه تمام مسیر های غیر مستقیم برون گرایی، وظیفه شناسی، باز بودن به تجربه و روان رنجور خویی از طریق تنیدگی تحصیلی ادراک شده روی فرسودگی تحصیلی معنی دار بود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، تنیدگی تحصیلی ادراک شده، خودکارآمدی تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
  • غلامرضا چلبیانلو، رضا عبدی صفحات 93-111
    اختلال شخصیت مرزی یکی از شایع ترین اختلالات محور دو روانپزشکی می باشد که یکی از مهم ترین مشکلات مبتلایان مربوط به حوزه ی روابط بین فردی آنها می باشد. لینهان معتقد است که مشکلات مبتلایان به این اختلال بیشتر مربوط به بدکارکردی در تنظیم هیجان می باشد و بدتنظیمی هیجانی نیز ناشی از تاثیرگذاری عوامل زیستی به ویژه کارکرد لوب فرونتال و ابعاد شخصیتی نابهنجار می باشد. در همین راستا، تعداد 130 نفر از بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ضمن تکمیل پرسشنامه ی ابعاد سرشت منش کلونینجر و پرسشنامه ی ارزیابی شخصیتی-الگوهای مرزی، تکلیف رابانه ای تمایز هیجانی را نیز انجام دادند. همچنین فعالیت قشری آنها نیز توسط EEG ثبت شده و با استفاده از QEEG مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که توان مطلق آلفا در لوب فرونتال و ابعاد سرشتی(نوجویی، آسیب پرهیزی و وابستگی به پاداش و منش همکاری) توان پیش بینی توانایی تمایز هیجانی و مشکلات بین فردی مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی را دارند. همچنین توانایی تمایز هیجانی نیز توانست تا مشکلات بین فردی مبتلایان را پیش بینی نماید. مجموع یافته های پژوهش نشان داد که توانایی تمایز هیجانی به عنوان یک متغیر واسطه ای الگوی تعاملی بین ابعاد سرشت منش و توان مطلق آلفای فرونتال با مشکلات بین فردی مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: باند آلفا، لوب فورنتال، ابعاد سرشت منش، اختلال شخصیت مرزی، تمایز هیجانی
  • مهدی محمدی، مرجان مصلایی صفحات 113-133
    هدف کلی از پژوهش حاضر، ارائه ی مدل توضیحی باورهای معرفت شناختی و باورهای تدریس دبیران متوسطه ی ریاضی منتخب کشور بود. جامعه ی تحقیق شامل تمامی دبیران متوسطه ی ریاضی منتخب کشور سال 92- 1391 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، در همایش تجلیل از دبیران متوسطه ریاضی منتخب کشور که در فروردین ماه سال جاری برگزار گردید،150 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی باورهای معرفت شناختی و پرسشنامه ی باورهای تدریس بود که پس از محاسبه ی روایی و پایایی، توزیع و جمع آوری شد. نتایج پژوهش نشان داد که 1) از نظر دبیران مرد، بالاترین میانگین باورهای معرفت شناختی مربوط به منبع دانش و از نظر دبیران زن، مربوط به توانایی یادگیری می باشد. 2) از نظر دبیران کم سابقه، بالاترین میانگین باورهای معرفت شناختی مربوط به توانایی یادگیری و از نظر دبیران با سابقه ی متوسط و دبیران با سابقه نیز بالاترین میانگین باورهای معرفت شناختی مربوط به منبع دانش می باشد. 3) از نظر دبیران مرد، بالاترین میانگین باورهای تدریس مربوط به بعد اجتماعی و از نظر دبیران زن نیز بالاترین میانگین باورهای تدریس مربوط به بعد اجتماعی می باشد. 4) از نظر دبیران کم سابقه، بالاترین میانگین باورهای تدریس مربوط به بعد اجتماعی و از نظر دبیران با سابقه متوسط نیز بالاترین میانگین باورهای تدریس مربوط به بعد اجتماعی و از نظر دبیران با سابقه نیز بالاترین میانگین باورهای تدریس مربوط به بعد اجتماعی می باشد. 5) بین باورهای معرفت شناختی دبیران ریاضی منتخب کشور و باورهای تدریس آنان، رابطه ی معنی داری وجود دارد. 6) باورهای معرفت شناختی دبیران پیش بینی کننده ی مثبت و معنادار باورهای تدریس آنان می باشد. نتایج تحلیل مدل مطالعه نشان داد دبیرانی که معتقد به توانایی یادگیری تدریجی دانش آموزان بوده و منبع یادگیری چندگانه را به جای یک منبع ترجیح می دهند، به وجود شایستگی های چهارگانه در تدریس باورهای قوی تری دارند.
    کلیدواژگان: مدل توضیحی، باورهای معرفت شناختی، باورهای تدریس، شایستگی های تدریس
|
  • E. Niksefat, H. Zare, V. Farzad, A. Alipour, B. Ghobari Pages 1-19
    The purpose of this study is structured and validated questionnaire willpower-based Iranian – Islamic culture that description of the research method of content analysis and factor analysis has been prepared. Content and construct validity of this questionnaire has been approved by a group of teachers of Islamic sciences and psychology. Reliability and validity of the questionnaire by 400 students of Tehran، Tehran University of Medical Sciences and is supported by PNU students with random sampling، cluster sampling was selected. Structured questionnaire، factor analysis، principal component method and rotated Varymks examined the results suggest get six motivational factors، worship، cognitive، cognitive، emotional and behavioral reserved. KMO index and the Bartlett also check the validity of the scale and the KMO index 0. 910 and significant coefficient (Sig) is equal to 0. 000، indicating the suitability of factor analysis to identify the structure of the factor model is valid. Cronbach''s alpha scale reliability of the questionnaire was obtained، indicating the reliability of this questionnaire is 0. 933. Therefore، a questionnaire with 37 questions will evaluate the results of the factor structure was appropriate and qualified for psychological research and clinical diagnostic activities is.
    Keywords: Willpower, Questionnaire, Reliability, Validity
  • A. Kazemi, A. Aghaei, H. Atashpour, R. Falahian Pages 21-37
    The purpose of this study was to determinate the effect of cognitive behavioral management training on the quality of life of the students of Azad Khorasgan (Isfahan) university. The method of this study was a randomize pretest-posttest with control group design. The statistical population of this study was the students of Islamic Azad university of Khorasgan in fall of 1391، in which 40 people were selected and assigned randomly into two groups - control and experimental- each one including 20 people. Quality of life''s questionnaire (SF-36) was used to gather the data. The experimental group received cognitive behavioral management training in 10 sessions (in 5 weeks، 2 sessions per week and each session 90 minutes). The results showed that there was a significant difference in 5dimensions of quality of life (fatigue or vitality، mental health، social function، bodily pain، general health) in experiment group. There was not any difference between control and experimental groups in 3 dimensions contain physical function، role physical and role emotional (p>0. 05). On the basis of this study is clear that through cognitive behavioral management training can promote quality of life meanwhile cognition training and mental condition''s perception.
    Keywords: Cognitive behavioral management (CBM), quality of life, quality of life's questionnaire (Sf, 36)
  • N. Hoseini, H. Hadianfard, S. M. R. Taghavi, A. Aflakseir Pages 39-54
    The present study set out to investigate the effect of social anxiety on performance in central executive functions of working memory، means inhibition function، in two condition of basic and induced anxiety Also performance in this task that related to inhibition function، is investigated both of processing efficacy and performance effectiveness. For this purpose، recruited 24 patients with social anxiety disorder and 24 non patients in multi-stage sampling method and were tested by Clinical Interview، Connor Social Anxiety Scale، Self-reported mental effort scale، Stroop Color Word Test، The results were analyzed with mixed repeated measures، modified bone ferreni post hoc test، independent T- test. Under basic and induced anxiety conditions the results showed that there were No significant differences between groups in processing efficacy (p<0. 26، p<0. 79) and performance effectiveness (P<0. 1). But In the induced anxiety condition there were significant differences between groups in both of processing efficacy (p<0. 001) and performance effectiveness (p<0. 001). Working memory in the social phobia patients was impaired، as compared to that of the healthy controls. Working memory deficiency observed in social phobia might be related to assumptions about social phobia’s cognitive model. This model suggests that individuals with social phobia cannot shift their attention to external stimuli in social situations.
    Keywords: Social anxiety disorder, inhibition function, processing efficacy, performance effectiveness
  • H. Sina Pages 55-73
    The purpose of this survey was to exam a structural model for predicting Job burnout in higher education managers based on quality of work life، organizational commitment and knowledge management. The participants were 660 managers at Islamic Azad University، District One with cluster sampling using Morgan Table 250 participants were chosen as the sample. Four questionnaires were used: job burnout، the quality of work life، organizational commitment and the knowledge management. The reliability of all the four questionnaires were calculated. The findings revealed that: the quality of work life and two job burnout dimensions (emotional burnout and personal accomplishment) has negative significant relationship، organizational commitment predicts performance of individual managers job burnout significantly.
    Keywords: Job burnout, Quality of work life, Commitment Organizational Knowledge Management
  • M. Saranche, Gh. Maktabi, A. Haji Yakhchali Pages 75-92
    The aim of this study was to examine the casual relationship of personality characteristics with academic burnout mediating academic self-efficacy and perceived academic stress in male and female students studying at M. A in the University of Chamran. The participants of the study were 280 male and female students who were selected by multi-stage random sampling method. The instruments used in this study were the Neo-Five Factor Inventory (NEO-FFI)، Perceived academic stress Inventory، Academic burnout Inventory and academic self-efficacy scale. The fitness of the proposed model was examined through using path analysis. The indirect effects were tested by bootstrap (AMOS-21software) was used. The results showed that indirect effects extroversion، conscientiousness، openness to experience and neuroticism through academic self-efficacy on academic burnout was significant. In addition all of indirect effects extroversion، conscientiousness، openness to experience and neuroticism through Perceived academic stress on academic burnout was significant.
    Keywords: Academic Burnout, Personality Characteristics, Academic Burnout, Academic Self, efficacy, Perceived Academic Stress
  • Gh. Chalbianloo, R. Abdi Pages 93-111
    Borderline personality disorder is one of the most prevalent disorders of axis II in psychiatry in which problems in interpersonal relationships is one of the most important problems of the patients. Linehan suggested that the patients problems are due to emotion dysregulations & emotion dysregulations are consequence of biological factors especially frontal lobe function & abnormal personality dimensions. Therefore، 130 patients with BPD completed TCI & PAI-BPF inventories & computerized emotion discrimination task. Also، the cortical activities of participants were recorded by EEG & analyzed by QEEG. Results indicated that absolute power of alpha band in frontal lobe & temperament character dimensions (novelty seeking، harm avoidance، reward dependency & cooperation) could predict emotional discrimination & interpersonal problems of BPD patients. Also، emotion discrimination could predict interpersonal problems. These results suggest that emotion discrimination ability could mediate relationships among alpha absolute power & temperament character dimensions with interpersonal problems f BPD patients.
    Keywords: Alpha band, Frontal lobe, Temperament, Character Dimensions, Borderline personality, Emotion Discrimination
  • M. Mohammadi, M. Mosalaei Pages 113-133
    The main purpose of the present research was to suggest a explanatory model of epistemological beliefs and teaching beliefs of selected mathematics teachers of country. The population of this research included all selected mathematics teachers of country in 1391-92 that 150 persons were chosen by available sampling at glorification congress for selected mathematics teachers of country. The instruments were epistemological beliefs questionnaire (Schraw & Sinatra، 2004) and teaching beliefs questionnaire (Gorsuch، 2002) that were distributed and collected after calculating validity and reliability. The results showed that: 1) The highest mean of epistemological beliefs of mathematics teachers is associated with knowledge source and the lowest mean of their epistemological beliefs is associated with stable ability and the difference between means is meaningful. Epistemological beliefs dimensions of mathematics teachers according to their importance are: knowledge source، speedy learning، simple knowledge، absolute knowledge and stable ability. 2) The highest mean of teaching beliefs mathematics teachers is associated with social teaching competency and the lowest mean of their teaching beliefs is associated with ethical teaching competency، The difference between means anticipator and meaningful. is meaningful. Different types of teaching belief mathematics teachers according to their importance are: social، non verbal، textual and ethical teaching competencies. 3) There is meaningful relationship between epistemological beliefs of selected mathematics teachers of country and their teaching belief 4-Generally، in spite of demographic charactaristies the relationship between epistemological beliefs of selected mathematics teachers of country and their teaching beliefs belief is positive.
    Keywords: Explanatory model, Epistemological Beliefs, Teaching Beliefs, Teaching Competencies