فهرست مطالب

پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب) - سال بیست و نهم شماره 1 (بهار 1394)

نشریه پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب)
سال بیست و نهم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیما دبستانی رضوی*، رضا خراسانی، امیر فتوت صفحات 1-10
    بعضی از گیاهان کلسیم دوست در شرایط کمبود فسفر، به طور طبیعی قادرند تا حدی قابلیت استفاده فسفر را از طریق تراوش برخی ترکیبات نظیر اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم افزایش دهند. این تحقیق با الگوبرداری از این ویژگی خاص گیاهان و با هدف استفاده از یک اسید آلی در خاک آهکی با فسفر قابل استفاده نسبتا کم، به منظور افزایش قابلیت جذب فسفر انجام شد. آزمایش در گلخانه با پنج تیمار ترکیبی از کود معدنی مونو کلسیم فسفات (Ca(H2PO4).2H2O) و اسید اگزالیک (خالص با فرمول C2H2O4.2H2O) به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و در یک خاک آهکی با بافت لوم انجام گرفت. برای ساخت تیمارها مقادیر 68، 8/40، 2/27، 6/13 و صفر میلی گرم بر کیلوگرم خاک از کود مونو کلسیم فسفات به ترتیب با صفر، 6/1، 4/2، 2/3 و 4 میلی مول بر کیلوگرم خاک از اسید اگزالیک ترکیب شد. دو ماه بعد از کشت گندم (Triticum aestivum) از رقم پارسی، گیاهان برداشت شد و ماده خشک اندام رویشی، غلظت و مقدار جذب فسفر توسط گندم و غلظت فسفر قابل جذب خاک اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد دامنه غلظت های مورد استفاده اسید اگزالیک (6/1 تا 4 میلی مول بر کیلوگرم خاک) برای افزایش قابلیت استفاده فسفر مناسب بود. کم کردن مصرف کود فسفر در خاک و اضافه کردن اسید اگزالیک برای جبران آن وزن ماده خشک گیاه را کاهش نداد و منجر به افزایش معنی دار جذب فسفر از خاک نیز شد. همچنین اضافه کردن اسید اگزالیک به خاک کارایی جذب فسفر گیاه را افزایش داد. نتایج تحقیق نشان داد، تیمار 2/27 میلی گرم بر کیلوگرم کود مونو کلسیم فسفات (به عنوان 40 درصد نیاز کود فسفر گیاه) و 4/2 میلی مول بر کیلوگرم اسید اگزالیک، بهترین ترکیب کود و اسید، برای افزایش قابلیت استفاده فسفر بود.
  • فرنک مشبکی اصفهانی*، حسین بشارتی صفحات 11-22
    فسفر از عناصر ضروری و پرمصرف مورد نیاز گیاه می باشد. بخش عمده اراضی کشاورزی ایران را خاک های آهکی می پوشانند که در آنها بدلیل pH بالای خاک، قابلیت جذب فسفر اندک بوده و بعضا از عوامل محدود کننده رشد گیاه محسوب می شود. استفاده از کودهای زیستی بجای کودهای شیمیایی به منظور تولید محصول سالم و جلوگیری از آلودگی منابع پایه تولید خاک و آب) کاهش مصرف کودهای شیمیایی (بویژه کودهای وارداتی و کاهش هزینه های تولید همواره مورد توجه بوده است. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات کودهای زیستی فسفاته بر عملکرد و کیفیت خیار در سال زراعی 1389-90 -در مزرعه ای در منطقه دشتی اصفهان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف کود سوپر فسفات تریپل(100%، 75%، 50%، 25%، 0% فسفر مورد نیاز بر اساس آزمون خاک) و تلقیح با کودهای زیستی حاوی باکتری های حل کننده فسفات و باکتری افزاینده رشد گیاه بودند. عملکرد خیار، وزن خشک ریشه و اندام هوایی، غلظت فسفر، آهن، روی، نیتروژن و نیز شاخص کلروفیل اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثر اصلی کود فسفری، کود زیستی و نیز اثرات متقابل آنها بر وزن خشک اندام هوایی، خشک ریشه، میزان کلروفیل، عملکرد خیار و غلظت نیتروژن، فسفر، روی، آهن در گیاه خیار در سطح 5 درصد معنی دار گردید. در تمامی سطوح کودهای زیستی، با افزایش مصرف کودهای شیمیایی فسفری وزن خیار، غلظت فسفر و نیتروژن اندام هوایی خیار تقریبا روند افزایشی به خود گرفت. بیشترین درصد فسفر و نیتروژن در بخش هوایی بوته های خیار مربوط به تیمار کود زیستی B2 و مصرف 75 درصد توصیه کود فسفری، و بیشترین عملکرد خیار در تیمار کود زیستی B1 و مصرف 75 درصد توصیه کود فسفری بدست آمد. غلظت آهن و روی در بخش هوایی بوته های خیار برخلاف غلظت فسفر و نیتروژن با افزایش میزان مصرف کود فسفری در تمام سطوح کود زیستی روند کاهشی نشان داد. بیشترین و کمترین غلظت آهن و روی به ترتیب مربوط به تیمارهای شاهد بدون کود زیستی و شیمیایی و تیمار کود زیستی B2 همراه با مصرف 100 درصد توصیه کود فسفری بود.
  • اکبر نعمتی*، احمد گلچین، حسین بشارتی صفحات 23-36
    مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و تنش های حاصل از آلودگی خاک به فلزات سنگین از جمله علل استفاده از کودهای زیستی در کشاورزی می باشد. همچنین برای حفظ محیط زیست و مقابله با تنش فلزات سنگین استفاده از این کودها ضروری می باشد. به همین منظور برای بررسی اثرات کودهای زیستی بر میزان عملکرد و اجزای عملکرد گیاه گوجه فرنگی تحت تنش کادمیوم، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار طراحی و انجام گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل سطوح آلودگی خاک به کادمیوم و تیمارهای تلقیح کود زیستی بودند. سطوح آلودگی خاک به کادمیوم شامل صفر، 5، 10، 20، 40 و 80 میلی گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک بودند و شش ترکیب تلقیح کود زیستی شامل: M0 بدون تلقیح،: M1 باکتری حل کننده فسفات+ باکتری محرک رشد + ازتوباکتر،: M2 قارچ میکوریز + ازتوباکتر + آزوسپریلوم،: M3 باکتری محرک رشد + آزوسپریلوم + قارچ میکوریز،: M4 باکتری حل کننده فسفات + قارچ میکوریز + باکتری محرک رشد + ازتوباکتر) و: M5 باکتری محرک رشد + قارچ میکوریز + ازتوباکتر در این آزمایش به کاربرده شد.نتایج نشان داد که کاربرد کودهای زیستی عملکرد و اجزای عملکرد گیاه گوجه فرنگی را به جز در قطر و طول میوه و قطر ساقه، نسبت به تیمار شاهد بطور معنی داری افزایش داد. کود زیستی M2 که شامل قارچ میکوریز، باکتری ازتوباکتر و باکتری آزوسپریلوم بود، میزان عملکرد گوجه فرنگی را 8/179% افزایش داد.بیشترین میزان عملکرد در اثر تیمار کود زیستی M2 بدست آمد بطوری که با بقیه تیمارها تفاوت معنی دار داشت و در مقابل میزان عملکرد بدست آمده از تیمار کود زیستی M1 در حدی بود که با تیمار شاهد کود زیستی تفاوت معنی دار نداشت. در مقابل آلودگی خاک به کادمیوم رشد گیاه را کاهش داد و با افزایش سطح آلودگی عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کاهش یافت.
  • فاطمه خیامیم، حسین خادمی صفحات 37-48
    کربن آلی خاک و ویژگی های مرتبط با آن مهمترین شاخص های شناخته شده کیفیت خاک هستند. علیرغم اهمیت کربن آلی خاک، تاکنون مطالعه جامعی در زمینه بررسی تغییرات کربن آلی در خاک های استان اصفهان انجام نشده است لذا این مطالعه با هدف بررسی مهمترین عوامل موثر بر مقدار کربن آلی خاک های استان اصفهان انجام شد. تعداد 248 نمونه خاک سطحی از کل استان اصفهان جمع آوری شد. ویژگی های خاک با روش های استاندارد آزمایشگاهی اندازه گیری شد. داده های درازمدت دما و بارش 21 ایستگاه سینوپتیک استان تهیه و رابطه رگرسیونی بین هر یک از ویژگی های اقلیمی با ارتفاع در ایستگاه های سینوپتیک استان برقرار شد. از این روابط معنی دار برای تخمین مقادیر بارش و دما در نقاط نمونه برداری استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات خاک و تعیین موثرترین آن ها از روش تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد. پیش بینی مقدار کربن آلی خاک با استفاده از معادلات رگرسیون خطی چندمتغیره انجام شد. نتایج مطالعه تحلیل مولفه های اصلی در خاک های استان نشان داد که خاک های استان تحت تاثیر 4 دسته عوامل قرار دارند که به ترتیب تحت عنوان اقلیم و بافت خاک، شوری خاک، درصد گچ و آهک معرفی می شوند. مدلسازی رگرسیون چندمتغیره نیز نشان داد که اقلیم و بافت خاک نقش موثری در پیش بینی مقدار کربن آلی خاک دارند. اختلاف معنی دار آماری بین مناطق اقلیمی متفاوت در استان از نظر مقدار کربن آلی خاک مشاهده شد. در مجموع با توجه به تفاوت اقلیمی چشمگیر در استان و کمبود کربن آلی در خاک های استان انتظار می رود با برنامه ریزی های دراز مدت و اقدامات مدیریتی لازم از کاهش ذخایر کربن خاک و به تبع آن تخریب خاک به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جلوگیری به عمل آید.
  • ملیحه کرمی، معصومه فراستی*، رامین ملکی صفحات 49-57
    تجمع و حرکت املاح در خاک و مدلسازی این حرکت در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تحقیق حاضر برای شبیه سازی آبشویی از خاک شور با استفاده از مدل HYDRUS2D در زما های مختلف آبشویی صورت گرفت. نمونه ها از سه فاصله 0، 20 و 40 سانتیمتری از قطره چکان و از اعماق 20-0، 40-20، 60-40و 80-60 سانتیمتری از سطح خاک تهیه شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که از بین اعماق اندازه گیری شده، عمق 40-20 سانتیمتری با دارا بودن مقدار شوری کمتر (70/5 میلی گرم بر سانتی متر مکعب) به عنوان عمق عملکرد بهتر بدست آمد. عمق 60تا80 سانتیمتری با شوری 87/10 میلی گرم بر سانتی متر مکعب دارای مقدار نمک بیشتری نسبت به بقیه اعماق مورد نظر بود. شوری خاک با گذشت زمان و انجام عملیات آبیاری کاهش یافت تا اینکه در آبیاری آخر، شوری خاک در قسمت آبیاری شده زیر قطره چکان (با شوری 13/2 میلی گرم بر سانتی متر مکعب) به یک پانزدهم مقدار اولیه رسید. حرکت نمک ها در خاک و آبشویی آن با استفاده از نرم افزار HYDRUS نشان داد که این نرم افزار به خوبی توزیع شوری در خاک را شبیه سازی می کند.
  • علی داد کرمی*، ساناز بصیرت صفحات 59-69
    برای برنامه ریزی، بهره برداری و مدیریت بهینه اراضی، شناخت پراکنش مکانی ویژگی های خاک ضروری است. این پژوهش برای ارزیابی تغییرات مکانی ویژگی های خاک در 5000 هکتار از اراضی دشت ارسنجان در استان فارس انجام گردید. بدین منظور، در 185 نقطه مطالعاتی EC، pH، درصد اندازه ذرات، سدیم، پتاسیم و کربن آلی خاک در یک شبکه منظم 500×500 متر اندازه گیری شد. برای این متغیرها با استفاده از نرم افزارهای GS+ و ArcGIS بهترین مدل واریوگرامی از بین مدل های خطی، نمایی، گوسی و کروی با بیشترین R2 و کمترین خطا تعیین گردید. بهترین روش میان یابی نیز از بین میان یاب های کریجینگ، کوکریجینگ و وزن دادن عکس فاصله برای تخمین داده در نقاط فاقد اطلاعات انتخاب شد. برای انتخاب بهترین روش میان یابی، از روش ارزیابی متقاطع و آماره های MAE، MBE، MSE و RMSE استفاده شد. نقشه پراکنش مکانی ویژگی های خاک با بهترین روش درون یاب تهیه گردید. نتایج نشان داد ویژگی های خاک تغییرپذیری بالایی دارند. شوری خاک از 44/0 تا 6/11 دسی زیمنس بر متر، رس خاک از 4/3 تا 42 درصد، سیلت از 8/5 تا 1/93 درصد و شن از 4/2 تا 79 درصد متغیربودند، و بافت خاک در منطقه دارای کلاس های مختلف گرفت. بین ویژگی های خاک همبستگی معنی دار وجود داشت. بهترین مدل برای نیم تغییرنمای منفرد مقادیر شوری خاک، pH و درصد رس مدل نمایی، برای درصد سیلت و شن مدل گوسی و برای کربن آلی خاک مدل کروی بود. مدل های واریوگرامی ویژگی های خاک در بیشتر موارد اثر قطعه ای کوچک، همبستگی مکانی و ضریب تبیین بالا و مجموع مربعات خطا بسیار پایینی داشتند. گرچه پارامترهای نیم تغییرنمای دوجانبه، مقادیر قابل قبولی داشت، ولی روش کریجینگ برای متغیرهای مختلف در مقایسه با روش های وزن دادن عکس فاصله و کوکریجینگ تقریبا نااریب و از ارجحیت بیشتری برخوردار بود. بهترین روش میان یاب برای درصد سیلت روش وزن دادن عکس فاصله و برای بقیه متغیرها بهترین میان یاب کریجینگ بود. مقدار شوری و pH خاک از شمال به جنوب و مخصوصا جنوب غربی افزایش داشت. مقدار رس و کربن آلی خاک از نیمه غربی به سوی نیمه شرقی کاهش نشان می دهد. روند تغییرات سدیم و پتاسیم خاک تقریبا مشابه و تحت تاثیر کیفیت بد آب کاربردی از شمال به جنوب افزایش داشت که بیانگر تخریب خاک و موجب شور و سدیمه شدن خاک در قسمت جنوبی بود. این مشکل رو به گسترش بوده و در آینده تهدید جدی بر منابع آب و خاک های دشت است.
  • فاطمه کاراندیش*، علی شاهنظری صفحات 71-81
    دمای خاک یکی از مهم ترین عوامل موثر بر رشد گیاه بوده و کنترل آن در حد بهینه می تواند زمینه نیل به حداکثر محصول را فراهم آورد. دشواری های اندازه گیری مستقیم این عامل و محدودیت نقاط اندازه گیری شده، لزوم استفاده از روش های غیرمستقیم در پهنه بندی دمای خاک به منظور یافتن مقادیر این پارامتر در نقاط فاقد مقادیر مشاهده ای را اجتناب ناپذیر می سازد. لذا، در این بررسی، کارایی روش های زمین آمار شامل میانگین متحرک وزنی، کریجینگ معمولی و کوکریجینگ با دو متغیر کمکی رطوبت و هدایت الکتریکی در برآورد دمای خاک تحت سه تیمار آبیاری کامل و آبیاری ناقص ریشه در دو سطح 75 و 55 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور اندازه گیری دما، رطوبت و هدایت الکتریکی از سنسورهای رطوبت سنج الکترومغناطیس استفاده شد. مقایسه مقادیر مشاهده ای و برآورد شده دمای خاک با استفاده از روش های زمین آمار و بر اساس شاخص های RMSE، MAE و MBE نشان داد مقدار این شاخص ها بین 001/0 تا 04/0 درجه سانتی گراد متغیر است. مقدار ناچیز آن ها حاکی از اعتبار روش های منتخب در این مطالعه در پهنه بندی میزان دمای خاک در محدوده ریشه گیاه در هر سه تیمار می باشد. با این وجود، میزان شاخص های ارزیابی در روش کریجینگ در تمام تیمارها در حد معنی داری کمتر از سایر روش ها بود. استفاده از متغیر کمکی رطوبت در روش کوکریجینگ در هر سه تیمار، میزان شعاع تاثیر را کاهش داده و استفاده از متغیر کمکی هدایت الکتریکی منتج به عدم پیوستگی کوواریوگرام متقابل دما و هدایت الکتریکی شده است. لذا، می توان مطرح نمود که حتی در شرایط رطوبتی خاص حاکم بر استراتژی آبیاری ناقص ریشه، روش کریجینگ در مقایسه با روش کوکریجینگ با متغیر کمکی رطوبت، خطای تخمین دمای خاک در محدوده ریشه گیاه را در حد معنی داری کاهش می دهد.
  • محمد امیدی فرد، سیدعلی اکبر موسوی* صفحات 83-92
    ویژگی های هیدرولیکی در مطالعات هیدرولوژی، طراحی سیستم های آبیاری و زهکشی، حفاظت خاک و کنترل فرسایش خاک در آبخیزها نقش مهمی ایفا می کنند. اندازه گیری این ویژگی ها بسیار وقت گیر و هزینه بر است و به دلیل تغییرات مکانی زیاد برای دسترسی به مقادیر قابل قبول نیاز به اندازه گیری آنها در تعداد نقاط زیادی از خاک می باشد. امروزه تخمین این ویژگی ها با استفاده از سایر ویژگی های زودیافت خاک مورد توجه زیادی قرار گرفته است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف ارائه توابع انتقالی رگرسیونی برای تخمین برخی ضرایب هیدرولیکی در خاک های آهکی منطقه باجگاه (استان فارس) انجام شد. در 100 نقطه از خاک های مورد مطالعه مقادیر هدایت هیدرولیکی اشباع و نزدیک به اشباع، ضریب جذب آب خاک و پخشیدگی هیدرولیکی با روش های تک حلقه و قطره چکان و ویژگی های زودیافت خاک (شامل شن، سیلت، رس، جرم مخصوص ظاهری، ماده آلی، رطوبت خاک، پ هاش، میزان آهک و گچ، ظرفیت تبادل کاتیونی و نسبت جذب سدیم) اندازه گیری شد. با استفاده از رگرسیون چند متغیره گام به گام توابع انتقالی برای تخمین ویژگی های هیدرولیکی ذکر شده ایجاد و با محاسبه برخی آماره ها، ارزیابی شدند. توابع انتقالی معرفی شده توانستند ویژگی های هیدرولیکی خاک را با صحت قابل قبول با مقادیر ضریب تبیین 31/0 تا 92/0 و شاخص تطابق 47/0 تا 97/0 به ترتیب برای پخشیدگی هیدرولیکی (کمترین صحت) و ضریب جذب آب خاک (بیشترین صحت) پیش بینی کنند. با توجه به سختی و وقت گیر بودن اندازه گیری این ویژگی ها و از طرفی در دسترس بودن ویژگی های زودیافت استفاده شده، می توان از توابع ارائه شده برای تخمین این ویژگی ها در منطقه مورد مطالعه یا سایر مناطق مشابه استفاده نمود. البته برای استفاده از این روابط در سایر مناطق بایستی ابتدا روابط آزمون و در صورت لزوم واسنجی شده و استفاده شوند.
  • روح الله میرزایی*، هادی قربانی، ناصر حافظی مقدس صفحات 93-103
    برای درک بهتر وسعت آلودگی خاک به عناصر سنگین و اثر آن بر اکوسیستم، داشتن اطلاعات مکانی اثر بوم شناختی آن ها ضروری است. ازاین رو، در این پژوهش، الگوی مکانی خطر بوم شناختی فلزات سنگین (کادمیوم، سرب، مس، نیکل و روی) در خاک سطحی استان گلستان مشخص شده است. بدین منظور، از سراسر استان 346 نمونه خاک سطحی (0-30 سانتی متر) جمع آوری شد. پس از انجام آماده سازی های اولیه نمونه ها با ترکیبی از اسیدهای مختلف هضم شده و غلظت عناصر مذکور در آن ها قرائت شد. سپس بر اساس غلظت پایه و معادلات موجود، خطر تجمعی عناصر برای هر نقطه نمونه برداری مشخص گردید و سپس با استفاده از روش کریجینگ معمولی، الگوی مکانی خطر بوم شناختی عناصر مشخص شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت کل کادمیوم، سرب، مس، نیکل و روی در منطقه مورد مطالعه، به ترتیب: 12/0، 42/15، 9/23، 88/34 و 08/82 میلی گرم در کیلوگرم است و دامنه تغییرات آن ها هم به ترتیب عبارت از 35/0، 2/37، 4/84، 85/75 و 4/392 است. نتایج درون یابی مشخص کرد که سه منطقه اصلی با آسیب پذیری بوم شناختی بسیار زیاد قابل شناسایی است: الف- منطقه ای در مرکز قسمت جنوبی استان که در قسمت کوهستانی استان واقع شده است. ب- قسمتی که به صورت نواری در شرق استان از جنوب به شمال امتداد دارد و ج- منطقه ای در شمال غربی استان که منطبق با مناطق دشتی و تالاب صوفیکم و مناطق مجاور می باشد.
  • سمیرا احمدزاده، حبیب الله بیگی*، رامین ایرانی پور صفحات 105-116
    پهنه بندی غلظت کل عناصر کم مصرف می تواند در مدیریت حاصلخیزی خاک، کاربرد کود و مصرف پساب اهمیت داشته باشد. هدف از این پژوهش بررسی الگوی توزیع مکانی غلظت کل عناصر مس، روی، آهن، منگنز و تعیین بهترین روش میان یابی جهت تهیه نقشه های پهنه بندی و بررسی تاثیر پساب بر غلظت این عناصر بود. برای این منظور تعداد 200 نمونه ی خاک به صورت تصادفی و پراکنده از عمق 0 تا 30 سانتی متری دشت بروجن-فرادنبه برداشت و تعدادی از ویژگی های فیزیکوشیمایی و غلظت کل مس، روی، آهن، منگنز در نمونه ها اندازه گیری شد. غلظت این عناصر زیر حد مجاز هر عنصر بوده و آلودگی به این عناصر در خاک وجود ندارد. الگوی تغییرات مکانی عناصر مس، روی، آهن با مدل واریوگرام کروی و منگنز با مدل نمائی قابل توصیف بود. هر چهار عنصر کم مصرف دارای کلاس وابستگی مکانی متوسط در دامنه تاثیر بودند که نشان دهنده ی اثرات بیشتر عوامل خارجی نسبت به عوامل طبیعی بوده است. به طور کلی برآورد روش کریجینگ (معمولی و ساده) در مقایسه با روش وزن دهی معکوس فاصله (توان های 1 تا 3) بهتر بود. پهنه بندی عناصر بر اساس واریوگرام منتخب و روش کریجینگ نشان داد که غلظت عناصر به ویژه مس، روی و منگنز در بخش شرقی دشت بروجن و اطراف تصفیه خانه بروجن بیشتر از بخش غربی دشت (فرادنبه) بود. احتمالا آبیاری با پساب تصفیه خانه علت عمده ی این تفاوت در غلظت ها است.
|
  • S. Dabestani Razavi*, R. Khorassani, A. Fotovat Pages 1-10
    Most plants are able to increase soil phosphorus availability by exuding some compounds such as organic acids when they experience phosphorous deficiency. Considering this special ability of plants، the main purpose of the present research was to investigate if application of organic acids may increase P availability in soil. Therefore، a greenhouse experiment was conducted with five treatments of different combinations of mono-calcium phosphate and oxalic acid in a completely randomized design with three replications in a calcareous soil. Treatments were 68، 40. 8، 27. 2، 13. 6، and 0 mg kg-1 of phosphate fertilizer respectively combined with 1. 6، 2. 4، 3. 2 and 4 mmol kg-1 of oxalic acid in soil. Plants were harvested after two months. Then، shoot dry matter، P concentration and uptake of plant and soil P concentration were measured. The results showed that the range of oxalic acid concentration (1 to 4 mmol kg-1 of soil) was effective for increasing phosphorus availability in soil. Applying oxalic acid instead of P fertilizer not only did not reduce plant dry matter، but also led to a significant increase in P uptake of plant. Moreover، phosphorous uptake efficiency of plant was increased by adding the oxalic acid to the soil. The results also showed that the combination of 27. 2 mg kg-1 of calcium phosphate (as 40 percent reduction in phosphorus fertilizer requirements of plants) and 2. 4 mmol kg-1 of oxalic acid was the best combination of acid and fertilizer among the other treatments for increasing the availability of phosphorus.
  • F. Moshabaki Isfahani*, H. Besharati Pages 11-22
    Phosphorus is an essential element for plants. Much of the agricultural lands of Iran has calcareous soils، in which، due to high pH، phosphorous availability is less، therefore، it appears as a limiting factor for plant growth. Application of biofertilizers instead of chemical ones has gained attention in order to produce healthy crops، reduce pollution of soil and water resources by reducing chemical fertilizers application، and to reduce cost of production. This research was carried out to evaluate the effect of biofertilizers on yield and quality of cucumber crop in field condition. The experiment was conducted as a factorial completely randomized block design with three replications at Dashti region of Esfahan province. Treatments were different rates of triple-super phosphate (100%، 75%، 50%، 25%، and 0% of phosphorous recommendation based on soil test) and inoculation (PGPR، phosphate solubilizing bacteria، un-inoculated control). Cucumber yield، root and shoot dry weight، chlorophyll index as well P، N، Fe، and Zn concentration of the shoot were measured. Results indicated that the effect of chemical and biofertilizers and also their interactive effects on all the measured parameters were significant (p<0. 05). In all biofertilizers treatments، increasing chemical fertilizer rates increased cucumber yield and P and N concentration in shoots. The highest P and N concentration in shoots belonged to phosphate solubilizing biofertilizer+ 75% of the recommended phosphorous rate، while the highest cucumber yield was related to PGPR biofertilizer+ 75% of the recommended P rate. Unlike P and N concentration، the concentration of Fe and Zn in cucumber shoots decreased by increasing chemical fertilizer rates. The highest and lowest concentration of Fe and Zn belonged to the control and phosphate solubilizing biofertilizer+ 100% of the recommended P rate، respectively.
  • A. Nemati*, A. Gholchin, H. Besharati Pages 23-36
    Environmental problems associated with the excessive use of chemical fertilizers and abiotic stresses due to soil pollution by heavy metals have encouraged use of biological fertilizers in modern agriculture. In order to protect environment and reduce the tension caused by heavy metals، it is essential to use biofertilizer in crop production. To assess the effects of biofertilizers on yield and growth indices of tomato grown in cadmium contaminated soils، a factorial pot experiment was conducted using a completely randomized design with three replication. Factors investigated were levels of soil cadmium and the kinds of biological fertilizers used to inoculate tomato plant. The levels of soil cadmium were 0، 5، 10، 20، 40 and 80 mg Cd/kg soil and six combinations of biological fertilizers were used including: M0: without inoculation، M1: Phosphor solubilizing bacteria + plant growth promoting rhizobacteria + Azotobacter bacteria، M2: Azotobacter bacteria+ Mycorrhizal fungi + Azosperillium bacteria، M3: Plant growth promoting rhizobacteria + Azosperillium bacteria + Mycorrhizal fungi، M4: Mycorrhizal fungi + phosphor solubilizing bacteria + plant growth promoting rhizobacteria + Azotobacter bacteria، M5: Plant growth promoting rhizobacteria + Azotobacter bacteria + Mycorrhizal fungi. The results showed that application of biological fertilizers increased yield and growth indices when compared with the control، except fruit and stem diameter. The M2 combination increased tomato yield by 179. 8%، generating the highest yield of biological fertilizers that was significantly different from the other combinations. By contrast، the result of the combination of biological fertilizers M1 was not significantly different from the control.
  • F. Khayamim, H. Khademi Pages 37-48
    Organic matter and its related soil properties are among the most important indicators of soil quality. Despite the importance of soil organic carbon، no comprehensive study has been done on organic carbon changes in soils of the Isfahan Province. The objective of this research was to investigate factors affecting soil organic carbon in soils of this province. A total of 248 surface soil samples were collected from different climatic zones of the province. Soil properties were measured by standard laboratory methods. Long-term temperature and precipitation data for 21 synoptic stations in the Isfahan Province were collected. Regression equation between each climatic parameter and elevation was established. These significant equations were used to estimate temperature and precipitation in the sampling points. Principal component analysis (PCA) was used to find the most effective factors which controlled soil variability in the study area. Multiple linear regression analysis was developed to estimate soil organic carbon in the study area. The results showed that four principal components control soil organic carbon in the study area، namely، climate and soil texture، soil salinity، gypsum، and calcium carbonate percentage. Climate and soil texture were identified by multiple linear regression as the most important factors influencing the soil organic carbon in the study area. There was significant statistical difference in the soil organic carbon percentage among different climatic zones. Due to considerable climatic differences and low amounts of soil organic carbon in the Isfahan Province، long-term planning and management practices are needed to prevent carbon loss and soil degradation، especially in arid and semi-arid regions.
  • M. Karami, M. Farasati*, R. Maleki Pages 49-57
    Proper management of saline soils needs adequate information about the amount and salt distribution in the root zone. Irrigation is one of the factors that control the distribution of salt. This study investigated soil leaching simulation by using HYDRUS2D Software based on the evaporation of soil surface of a land without plant located at Shahid Chamran University، Ahwaz، Iran. Samples were taken from three distances of 0، 20، and 40 cm from the drip irrigation emitter and 0-20، 20-40، 40-60 and 60-80 cm depths. Among the measured depths، the 20 – 40 cm layer was revealed as the best working depths with a salt content of 5. 7 mg/cm3، while the depth of 60-80 cm had an average salinity of 10. 87 mg/cm3، the highest salt content compared with the other depths. Soil salinity decreased with time and irrigation. At the last irrigation، soil salinity under the dripper reached a salinity of 2. 13 mg/cm3 that was 1/15 of the initial amount. Salts movement in soil and leaching simulation by HYDRUS2D software showed that this software simulated salt distribution well.
  • A. Karami*, S. Basirat Pages 59-69
    For optimum planning، utilization، and management of lands، recognition of spatial variability of soil properties is necessary. This research was conducted to evaluate spatial variability of soil properties in 5000 ha of Arsenjan plain in Fars province. For this purpose، soil salinity، pH، particle size percentage، sodium، potassium، and organic carbon (OC) were measured on a systematic squared grid pattern with 500*500 m at 185 sites. For these variables، the best variogram model among linear، exponential، Gaussian، and spherical models with the highest R2 and the least error was determined using GS+، and ArcGIS software. The best interpolation method was also selected among kriging، co-kriging، and inverse distance weighted (IDW) methods for estimating data in non-sampled areas. To select desirable interpolation method، cross validation was used by statistical parameters of mean bias error، mean absolute error، mean square error، and root mean square error. The soil properties spatial variation maps were obtained with the best interpolation method. Results showed that soil properties had high variability. Soil salinity varied from 0. 44 to 11. 6 dS per meter، clay from 3. 4% to 42%، silt from 5. 8% to 93. 1%، and sand from 2. 4% to 79%. Soil texture had different classes at the study area، and there was significant correlation between soil properties. The best model for the single semi-variogram of soil salinity، pH، and clay percent was the exponential model; for silt and sand percent it was Gaussian model، and for OM the spherical model. In most cases، soil properties variogram models had small amount of nugget effect، high spatial correlation and high R2، and low amount of RSS. Although cross variogram parameters had acceptable amounts، soil variable kriging method was the unbiased estimator for most soil variables compared to co-kriging and IDW methods. The best interpolation method for silt percent was IDW، and for the other soil properties، kriging was the best one. Soil salinity and pH increased from north to south، especially toward south western. Clay percent، and OC decreased from west to east، and silt percent had the maximum amount in the center and east of the plain. Soil sodium and potassium had approximately similar trend، increasing from north to south and were affected by the low quality of irrigation water. This indicated that soil degradation and salinization has been occurring in the south part of the plain. Soil degradation and salinization is in progress and is a serious threat for the soil and water resource of this plain in the future.
  • F. Karandish*, A. Shahnazari Pages 71-81
    Soil temperature is one of the most effective parameters for plant growth. Although the spatiotemporal monitoring of soil temperature is important for providing an optimum condition to maximize the yield efficiency، indirect measurements for zoning of soil temperature are essential due to difficulties in direct methods of measuring it and also the limited measurement points. Thus، the efficiency of some geostatistical methods including weighted moving average، kriging، and co-kriging with soil water content and electrical conductivity، as covariates، were investigated for estimating the soil temperature under three irrigation treatments: (FI) full irrigation، (PRD75) partial root zone drying at 75%، and (PRD55) at 55% levels. TDR sensors were used to measure soil temperature، water content، and electrical conductivity. Comparing the observed and estimated soil temperature by geostatistical methods based on root mean square error (RMSE)، mean absolute error (MAE)، mean bias error (MBE)، and index of agreement (d) indices confirmed the validity of the selected methods for zoning of soil temperature in the plant root zone under all treatments. Duncan variance analysis showed that the values of evaluation indices for kriging method were significantly lower than that for all other geostatistical methods under all treatments (P<0. 05). Results confirmed that using soil water content as covariate in co-kriging method significantly decreased the range of influence in all treatments and، also، using the soil electrical conductivity as covariate in co-kriging method caused a discontinuity of the cross-variogram. Thus، it could be concluded that even under the especial soil water content condition in partial root-zone drying strategy، kriging method significantly decreases the estimation error of soil temperature compared with co-kriging method with soil water content as covariate.
  • M. Omidifar, A. A. Moosavi* Pages 83-92
    Hydraulic attributes play important role in hydrological studies، soil conservation، designing irrigation and drainage systems، soil conservation، and controlling soil erosion in watersheds. Their measurements are very tedious and time consuming and due to high spatial variability، a large number of measurements are required for obtaining reliable values. Nowadays، prediction of these attributes from the easily available soil properties has received increased attention. Therefore، the presentstudy aimed to introduce pedotransfer functions (PTFs) for estimation of some hydraulic coefficients in calcareous soils of Bajgah region in Fars province. In 100 sites، soils attributes including saturated and near saturated hydraulic conductivity، sorptivity coefficient، and hydraulic diffusivity were determined using Single Ring and Droplet methods and easily available soil properties including sand، silt، clay، bulk density، soil moisture، pH، calcium carbonate، gypsum، cation exchange capacity and sodium adsorption ratio were measured. Pedotransfer functions were derivate using stepwise multivariate regression method and were evaluated by calculating some statistical measures. In prediction of soil hydraulic attributes، easily available physical properties، i. e. sand content، geometric mean diameter of aggregate and soil particles، and saturated volumetric content as well as easily available chemical properties i. e. pH، organic matter، calcium carbonate equivalent، gypsum، total dissolved solids، cation exchange capacity and sodium adsorption ratio were entered in PTFs as estimator. The introduced PTFs could predict hydraulic soil attributes precisely with coefficient of determination of 0. 31 and 0. 92 and index of agreement of 0. 47 and 0. 97 for hydraulic diffusivity (the lowest accuracy) and sorptivity coefficient (the highest accuracy)، respectively. Due to tedious and time consuming nature of measurement of these attributes and the easy availability of the applied properties، the introduced PTFs can be used for prediction of these hydraulic attributes in the studied area as well as in other similar regions. Of course، to use these PTFs in other regions، the equations should first be locally tested and calibrated.
  • R. Mirzaei*, H. Ghorbani, N. Hafezimoghadas Pages 93-103
    In order to better understand the extent of soil pollution by heavy metals and its effect on ecosystem، spatial information on ecological impacts of heavy metals would be necessary. Therefore، in the present study، the spatial pattern of ecological risk of heavy metals (cadmium، lead، copper، nickel and zinc) have been identified in surface soils of Golestan province. To this end، over 346 surface soil samples (0-30 cm) were collected all over the province. After the initial preparations، soil samples were digested using mixtures of different acids، and heavy metals concentrations were then detected. The accumulative risk of the elements were then determined for each sampling point on the basis of the background concentrations as well as available equations; then، the spatial pattern of ecological risks of the elements were identified using ordinary kriging technique. The results showed that the average total concentrations of cadmium، lead، copper، nickel and zinc in the study area، were 0. 12، 15. 42، 23. 9، 34. 88 and 82. 08 mg/kg، respectively، and the concentration levels (mg/kg) of Cd، Cu، Pb، Ni and Zn ranged from 0. 35 for cadmium to 37. 2، 84. 4، 75. 85 and 392. 4، for the other metals، respectively. Interpolation results also indicated that there were three main areas with very high ecological vulnerability in the province: a) a region in the center of the southern part of the province located in the mountainous area، b) a region where stretched as a tape from south to north in the east of the province، and c) a region in the northwest of the province، which covers the plain areas and Soofikam wetland and its adjacent regions.
  • S. Ahmadzadeh, H. Beigi Harchegani*, R. Iranipour Pages 105-116
    Mapping based on total concentrations of micronutrients may be useful in fertility management including fertilizer and/or wastewater application. The aims of this work were to (1) investigate the spatial distribution of total concentrations of copper (Cu)، zinc (Zn)، manganese (Mn) and iron (Fe); (2) to select the suitable spatial estimator; and (3) to understand the effect of wastewater irrigation on the mapping of these elements in the Boroojen-Faradonbeh plain. To this end، 200 soil samples were randomly collected from surface soil (0-30 cm) of the Boroojen-Faradonbeh plain and some soil physicochemical properties as well as total concentrations of Cu، Zn، Mn، and Fe were determined. Total concentrations were below permissible limit of each element indicating no serious issue concerning pollution. Spatial distributions of Cu، Zn، Mn and Fe were best described by a spherical variogram model while that of Mn by an exponential one. Intermediate spatial dependence of all four elements indicated the greater influence of external factors compared with internal factors. Krigging (simple or ordinary) was a better spatial estimator compared to the inverse distance method (with exponents varying from 1 to 3). The maps revealed that concentrations، particularly those of Cu، Zn، and Mn، were higher in the eastern part of the plain where wastewater irrigation is practiced. Treated wastewater application seems to be the main factor elevating the concentrations in the eastern part of the plain.