فهرست مطالب

اندیشه آماری - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار و تابستان 1393)

نشریه اندیشه آماری
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آنیتا عبدالهی صفحات 1-9
    روش های ریاضی و توزیع های آماری، نتایجی دقیق در محاسبات اقلیمی و فرایندهای هیدرولوژیکی ارائه می دهند. آگاهی از توزیع احتمال بارندگی ها، زمینه مناسبی برای برنامه ریزی منابع آب فراهم می آورد. به علت اهمیت توزیع بارش در مطالعات اقتصادی، اجتماعی و بخصوص کشاورزی تحقیقات بسیاری برای برآورد احتمال بارندگی به روش های گوناگون صورت گرفته است. در این مطالعات از مدل های مختلف احتمالاتی استفاده شده و نتایج بیشتر تحقیقات مناسب بودن مدل گاما از جمله توزیع گامای دومتغیره را برای داده های بارش نشان می دهد. توزیع گامای دومتغیره در مدل بندی فرایندهای هیدرولوژیکی کاربرد دارد. در مقاله حاضر با فرض این که از مدل گامای دومتغیره کرولی پیروی می کنند، پس از توضیح Y و X مختصری در مورد توزیع دقیق توابع U=X+Y، P=XY، Q=X⁄((X+Y)) و همچنین گشتاورهای مربوط به آن ها، اعتبار این مدل برای داده های ایستگاه هواشناسی فرودگاه رشت بررسی شد. نتایج نشان داد که داده های بارندگی این منطقه نیز مناسب بودن مدل گامای دومتغیری کرولی را تائید می کنند.
    کلیدواژگان: توزیع گامای دومتغیره کرولی، مجموع، حاصلضرب، نسبت توزیع گامای دومتغیره کرولی، گشتاورها و مدل توزیع بارش
  • مهسا عابدینی، ایرج کاظمی صفحات 11-19
    در بسیاری از تحقیقات قبلی برازش مدل های رگرسیونی غیرخطی نرمال به منظور تحلیل داده ها با ساختار پخش متقارن به صورت توابع غیرخطی از پارامترهای مجهول به کار رفته است. اما در عمل ممکن است توزیع مانده ها نامتقارن بوده و انتخاب توزیع نرمال مناسب نباشد. یک خانواده از توزیع های آماری که اخیرا مورد توجه قرار گرفته است آمیخته-مقیاس چوله-نرمال است که توزیع های چوله و دم-سنگینی مانند چوله-تی و چوله-اسلش را به عنوان حالات خاصی در بر می گیرد. با توجه به آنکه استنباط آماری پارامترها توسط روش حداکثر درستنمایی حاشیه ای منجر به حل انتگرال های پیچیده با ابعاد بالا خواهد شد ما در این مقاله رهیافت شبیه سازی مونت کارلوی زنجیر مارکفی را برای استنباط بیزی پارامترهای مدل به کار می بریم. همچنین، مدل غیرخطی را با توزیع های پیشنهادی بر مجموعه ای از داده های واقعی برازش می دهیم تا اهمیت مدل پیشنهادی را بیان کنیم.
    کلیدواژگان: آمیخته، مقیاس، استنباط بیزی، رهیافت نمونه گیر گیبز، دم، سنگین، الگوریتم متروپلیس، هستینگز
  • فهیمه مرادی، علی کریم نژاد، سودابه شمه سوار صفحات 21-33
    شبکه های بیزی ابزار جدیدی در مدل بندی پدیده ها و سیستم های ایستا و پویا هستند و در زمینه های مختلفی از جمله تشخیص بیماری ها، پیش بینی آب و هوا، تصمیم گیری و دسته بندی کاربرد دارند. یک شبکه بیزی یک مدل گرافی-احتمالی است که ارتباط های علی و معلولی بین متغیرهای تصادفی را نشان می دهد و از یک گراف بدون دور جهت دار و یک مجموعه از احتمال های شرطی تشکیل شده است. دو موضوع مهم در مدل بندی یک مجموعه داده با شبکه بیزی یادگیری ساختاری و یادگیری پارامتری شبکه است. در این مقاله یک شبکه بیزی با ساختار معلوم را در نظر می گیریم و با شبیه سازی تلاش می کنیم ساختار شبکه را با استفاده از دو الگوریتم متداول PC و $ K_{2} $ یاد بگیریم. سپس، به یادگیری پارامترهای شبکه می پردازیم و برآوردهای ماکسیمم درستنمایی، ماکریمم احتمال پسین و میانگین پسین پارامترهای مورد علاقه را به دست می آوریم. در ادامه، عملکرد برآوردها را با استفاده از معیار واگرایی کولبک-لایبلر مقایسه می کنیم و در نهایت، با استفاده از یک مجموعه داده واقعی، به یادگیری ساختاری و پارامتری شبکه می پردازیم تا امکان پیاده سازی روش های پیشنهادی بر روی داده های واقعی را نشان دهیم.
    کلیدواژگان: توزیع دیریکله، شبکه بیزی، یادگیری پارامتری، یادگیری ساختاری
  • مهری جوانیان صفحات 35-38
    در این مقاله به شرح محاسبه توزیع حدی درجه گره ها در نوعی درخت تصادفی به نام درخت بازگشتی تصادفی k -مینیمال برچسب، وقتی که اندازه آن درخت به اندازه کافی بزرگ باشد؛ پرداخته شده است. درجهٔ خارجی یک گره در درخت بازگشتی تصادفی k -مینیمال برچسب، برابر با تعداد مشتریانی است که آن گره بدون واسطه در یک طرح هرمی بازاریابی جذب می کند.
    کلیدواژگان: درخت، درخت بازگشتی تصادفی، توزیع حدی
  • مهدی توانگر، پرستو میری صفحات 39-47
    توزیع های تعادلی کاربرد زیادی در نظریه قابلیت اعتماد، ترتیب های تصادفی و فر آیند های تصادفی دار ند. در این مقاله مفهوم توزیع های تعادلی را معرفی و خواص مهم آن را بیان می کنیم. همچنین برخی نتایج مرتبط با این موضوع را بر اساس آماره های ترتیبی ارائه می کنیم. در مقاله حاضر مشخص سازی توزیع تعمیم یافته پارتو نیز مورد بررسی قرار گرفته و به برخی روابط بین توزیع های تعادلی و پایه اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مفاهیم سالخوردگی، قابلیت اعتماد، نرخ شکست، میانگین عمر باقیمانده، مشخص سازی، ترتیب های تصادفی
  • مهرانگیز فلاحتی نایینی صفحات 49-61
    در این مقاله، آماره های ترتیبی دنباله ای معرفی می شوند، سپس بر اساس نمونه سانسور شده مضاعف نوع دوم از آماره های ترتیبی دنباله ای، برآوردگر بیز برای پارامترهای توزیع نمایی یک و دو پارامتری تحت فرض توزیع پیشین گامای وارون و تابع زیان توان دوم خطا به دست آمده و هم چنین پیشگویی بیزی زمان های شکست آتی بررسی شده است. در ادامه، در مثالی کاربردی برآوردگر بیز و برآوردگرهای غیر بیزی هم چون بهترین برآوردگر ناریب خطی (BLUE) و برآوردگرهای ماکسیمم درستنمایی تقریبی (AMLE) به دست آورده می شوند.
    کلیدواژگان: آماره های ترتیبی دنباله ای، سانسور مضاعف نوع دوم، برآورد بیز، پیشگویی بیز، بهترین برآوردگر نااریب خطی، برآوردگر ماکسیمم درستنمایی تقریبی
  • محیا لطفی، محمدحسین علامت ساز صفحات 63-72
    باورها از عدم اطمینان نتیجه می شوند. عدم اطمینان گاهی اوقات از یک فرایند تصادفی وگاهی به دلیل کمبود اطلاعات حاصل می شود. در گذشته تنها راهکار در شرایط عدم اطمینان، نظریه احتمال بوده است. اما از چند دهه گذشته تا کنون، نظریه های گوناگون دیگری برای بررسی متغیرها و سیستم هایی که اطلاع نسبت به آنها کافی و دقیق نیست ارائه شده اند. یکی از این راهکارها نظریه توابع باور یا نظریه دمپستر-شفراست. این نظریه به عنوان تعمیمی از نظریه احتمال مورد توجه قرار گرفته است که امکان نمایش حالت های مختلفی از اطلاعات، یقین کامل تا عدم آگاهی کامل، را فراهم می کند. تابع باور یک روش برای استفاده احتمال ریاضی در قضاوت های ذهنی عرضه می کند. یک مدل برای نمایش توابع باور مدل انتقال باور است. این مدل از نظر مفهومی مانند مدل بیز است. در این مدل باورها در دو سطح قرار دارند، یکی سطح باوری که در آن باورها قبول می شوند توسط تابع باور اندازه گیری می شوند، و دیگری سطح شرط بندی که در آن باورها می توانند برای تصمیم گیری استفاده شوند و توسط توابع احتمال اندازه گیری شوند. تفاوت این مدل با مدل بیزی در حضور سطح باور است. مدل بیزی این سطح را ندارد.
    کلیدواژگان: تابع باور، تابع موجه نمایی، مدل انتقال باور
  • حدیث پوراسمعیلی، مجید سرمد صفحات 73-84
    فراتحلیل (Meta Analysis) به معنای انجام تحلیل آماری بر روی نتایج تعداد زیادی از مطالعات مستقل به منظور ترکیب یافته های آن ها می باشد. برای راحتی انجام فراتحلیل به نرم افزارهایی احتیاج است، نرم افزارهای آماری بسیاری برای انجام فراتحلیل موجود است که هدف پژوهش حاضر ارائه بسته های آماری موجود در نرم افزار R برای انجام فراتحلیل می باشد. ابتدا توضیح مختصری درمورد فراتحلیل، روش های آماری مورداستفاده در آن و نرم افزارهای قابل استفاده برای انجام آن داده می شود، سپس بسته های موجود در نرم افزار R معرفی شده، توابع موجود در بسته rmeta شرح داده می شود و برای هر کدام از توابع مثالی آورده خواهد شد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، نرم افزار R، بسته rmeta
|
  • Anita Abdollahi Pages 1-9
    Mathematical methods and statistical distributions present exact results in the climate calculations and hydrological processes. Awareness of the rainfall probability distribution provides the appropriate conditions for water resource planning. Many studies have been done to estimate probability of rainfall by various methods due to the importance of rainfall distribution in the economic, social and particularly agriculture studies. In these studies, the various probabilistic models have been used and the results of the most investigations show that the bivariate gamma distribution branches of gamma model are compatible for rainfall data. The bivariate gamma distribution is used in the hydrological processes modeling. In the present paper, supposing that the X and Y follow the crovelli’s bivariate gamma model, at first a brief description was given in the case of the exact distributions of the functions U=X+Y, P=XY and Q=X⁄((X+Y)) as well as their respective moments, then the validity of this model was evaluated for Rasht airport weather station data. The results showed that rainfall data of this region also confirms The suitability of the crovelli’s bivariate gamma model.
    Keywords: crovelli\'s bivariate gamma distribution, sums of random variables, products of random variables, ratios of random variables, moments, the rainfall distribution model
  • Mahsa Abedini, Iraj Kazemi Pages 11-19
    In previous studies on fitting non-linear regression models with the symmetric structure the normality is usually assumed in the analysis of data. This choice may be inappropriate when the distribution of residual terms is asymmetric. Recently، the family of scale-mixture of skew-normal distributions is the main concern of many researchers. This family includes several skewed and heavy-tailed distributions، such as the skew-t and the skew slash، as special cases and is recommended as an alternative to the normal distribution. The statistical inference based on the maximization of marginal likelihoods is complicated، in general، for non-linear regression models and thus we implement the MCMC approach to obtain Bayes estimates. Finally، we fit a non-linear regression model using proposed distributions for a real data set to show the importance of the recommended model.
    Keywords: Scale Mixture, Bayesian approach, Gibbs Sampler, Heavy, tailed Distributions, Metropolis, Hastings
  • Fahimeh Moradi, Ali Karimnezhad, Soodabeh Shemehsavar Pages 21-33
    Bayesian networks (BNs) are modern tools for modeling phenomena in dynamic and static systems and are used in different subjects such as disease diagnosis, weather forecasting, decision making and clustering. A BN is a graphical-probabilistic model which represents causal relations among random variables and consists of a directed acyclic graph and a set of conditional probabilities. Structure learning and parameter learning are two main subjects in BNs. In this paper, we consider a BN with a known structure and then, by simulate some data, we try to learn structure of the network using two well-known algorithms, namely, PC and $ K_{2} $ algorithms. Then, we learn parameters of the network and derive the maximum likelihood, maximum a posteriori and posterior mean estimates of the corresponding parameters. Furthermore, we compare performance of the estimates using the Kullback-Leibler divergence criteria and finally, utilizing a real data set, we consider the structure and parameter learning tasks to illustrate practical utility of the proposed methods.
    Keywords: Bayesian networks, Dirichlet distribution, Parameter learning, Structure learning
  • Dr. Mehri Javanian Pages 35-38
    This article describes the limiting distribution of the degrees of nodes has been derived for a kind of random tree named k-minimal label random recursive tree, as the size of the tree goes to infinity. The outdegree of the tree is equal to the number of customers in a pyramid marketing agency immediatly alluring.
    Keywords: tree, random recursive tree, asymptotic distribution
  • Mahdi Tavangar, P.Miri Pages 39-47
    The equilibrium distributions have many applications in reliability theory, stochastic orderings and random processes. ‎The purpose of this paper is to introduce the equilibrium distributions and presents some results related to this issue. Some results are based on order statistics. ‎In this paper, ‎the generalized Pareto distributions are also analyzed and some basic relationships between the equilibrium distributions are presented.
    Keywords: ýAging ýconceptsý, ý ýReliability, ýHazard ýrate, ý ýMean residual lifeý, ýCharacterizations, ýStochastic orders
  • Mehrangiz Falahati, Naeini Pages 49-61
    In this article introduce the sequential order statistics. Therefore based on multiply Type-II censored sample of sequential order statistics, Bayesian estimators are derived for the parameters of one- and two- parameter exponential distributions under the assumption that the prior distribution is given by an inverse gamma distribution and the Bayes estimator with respect to squared error loss is calculated. Moreover, prediction of future failure time is considered. Finally in example Bayesian estimator and non-bayesian estimatores, namely the Best Linear Unbiased Estimator (BLUE) and Approximate Maximum Likelihood Estimator (AMLE) are derived.
    Keywords: sequential order statistics, multiply Type, II censoring, Bayesian estimators, Bayesian prediction, Best Linear Unbiased Estimator, Approximate Maximum Likelihood Estimator
  • Mahya Lotfi, Dr Mohammad Hossein Alamat Saz Pages 63-72
    Beliefs are the result of uncertainty. Sometimes uncertainty is because of a random process and sometimes the result of lack of information. In the past, the only solution in situations of uncertainty has been the probability theory. But the past few decades, various theories of other variables and systems are put forward for the systems with no adequate and accurate information. One of these approaches is the theory of evidence. In recent years, the theory Dempster-Shafer or the theory of belief functions as a generalization of the probability theory, which makes the display of different levels of information, from complete certainty to total ignorance. According to the theory of belief, the belief function presents a mathematical probability for the use of mental judgments.A model for persenting belief functions is the transferable belief model. This model is basically similar to the Bayesian model. In this model, beliefs are at two levels, one credal level in which beliefs are accepted by belief functions that are quantified, and other is the pignistic level in which beliefs can be used for decision making and quantified by probability functions. This model differs the Bayesian model regarding creedal level; the Bayesian model does not have this level.
    Keywords: belief function, Plusibility function, transferable belief model
  • Hadis Pouresmaili, Dr Majid Sarmad Pages 73-84
    Meta-Analysis means a statistical analysis on the results of their findings is to combine a large number of independent studies. Meta-Analysis software is needed to be done for convenience, Statistical Software for Meta-Analysis is available in many statistical packages available in the present study provide software R is for Meta-Analysis. First, a brief description of the Meta-Analysis, Statistical methods used in the software and can be used to do it, then the software packages R introduced rmeta functions in the package are described for each of the an example will be given functions.
    Keywords: Meta Analysis, R software, Package rmeta