فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 92 (زمستان 1393)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 92 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجمه نیسانی سامانی، محمودرضا دلاور، محمدرضا ملک صفحات 5-21
    راهیابی یکی از مهمترین فعالیت های روزمره افراد در یک محیط شهری است. سیستم های اطلاعات مکانی هدایت کاربر از متداول ترین خدماتی هستند که افراد را در پیمودن مسیرهای مختلف با اهداف گوناگون راهنمایی می کنند. چالش اصلی اینگونه سیستم ها ارائه اطلاعات راهیابی بصورت بافت آگاه است. مکان، زمان و شناسه فرد از جمله بافت های اولیه به شمار رفته و سایر بافت های مرتبط بر پایه بافت های اولیه مدلسازی می گردند. مقاله حاضر به مدلسازی ارتباطات مکانی زمانی کاربر متحرک مبتنی بر شناسه فرد می پردازد بطوری که کلیه ارتباطات مکانی (توپولوژیک، متریک و جهتی) را در بعد زمان پوشش دهد و ویژگی های کاربر و بافت های مرتبط را لحاظ نماید. در این راستا مدل پیشنهادی از مزایای جبر چند بازهای آلن و پرسش و پاسخ دامنه ای پویای ورونوی مبنا استفاده کرده و روشی نوین را با پیروی از اصول حساب کلان و روش های سفارشی سازی موجود معرفی نمود. مدل طراحی شده در یک نرم افزار قابل اجرا در سیستم همراه پیاده سازی شد. ارزیابی مدل پیاده سازی شده در سناریوی راهیابی گردشگر در مناطق 3، 6 و 11 شهرداری تهران بر اساس سه پارامتر دقت، زمان اجرا و رضایتمندی کاربران انجام شد. به منظور تست دقت مدل، نرم افزار طراحی شده در سه مسیر مختلف در منطقه مورد مطالعه توسط سه گردشگر مختلف در سه بازه زمانی و با دو سرعت متوسط متفاوت، 100 بار تکرار گردید. سپس تشخیص هر یک از بافت های موجود در مسیر طی 100 بارتکرار توسط تقریب باینومیال یکطرفه با سطح اطمینان 95% بررسی شد. همچنین از دو شاخص درستی و یادآوری نیز به منظور ارزیابی تشخیص بافتها در کل مسیر استفاده گردید. نتایج حاصل از پیاده سازی و ارزیابی مدل بر اساس سه پارامتر دقت، زمان اجرا و رضایتمندی کاربران کارایی مدل پیشنهادی را در یک سیستم راهیاب بافت آگاه شهری خاطر نشان می سازد.
    کلیدواژگان: ارتباطات مکانی، زمانی، راهیابی بافت آگاه، مدلسازی، پرسش و پاسخ دامنه ای پویای ورونوی مبنا، جبرچندبازه ای آلن
  • فاطمه محمدیاری، حمیدرضا پورخباز، مرتضی توکلی، حسین اقدر صفحات 23-34
    آگاهی از خصوصیات کمی و کیفی تغییرات در برنامه ریزی های محیطی، آمایش سرزمین و توسعه پایدار بسیار حائز اهمیت اند. درحالحاضراستفاده ازنقشه های پوشش گیاهی یکی ازارکان مهم درتولیداطلاعات جهت برنامه ریزی های کلان وخرد می باشد. در این پژوهش جهت نمایش تغییرات زمانی و مکانی پوشش گیاهی شهرستان بهبهان ازاطلاعات باندهای ماهواره لندست سنجنده های ETM+و OLIدر دو سال 1378 و 1392 استفاده و مقدار شاخص NDVI برای دو سال محاسبه گردید. همچنین به منظوربررسی تغییرات کیفی پوشش گیاهی مقادیرعددی این شاخص به 4کلاس مختلف سرسبزی شامل اراضی با پوشش عالی، پوشش بسیار خوب، پوشش خوب و ضعیف طبقه بندی شد. سپس تغییرات رخداده با استفاده از CROSSTAB مشخص شد.نتایج نشان داد تغییرات کمی وکیفی پوشش گیاهی درطی14سال برای منطقه موردمطالعه گسترده بوده است به طوری که اراضی با پوشش عالی، بسیار خوب و ضعیف افزایش مساحت و اراضی با پوشش خوب کاهش مساحت را داشته است. بیشترین افزایش مساحت در اراضی با پوشش گیاهی عالی صورت گرفته، به طوری که از 79/5069 هکتار در سال 1378 به 5/7735 هکتار در سال 1392 افزایش یافته است. همچنین بیشترین کاهش مساحت در اراضی با پوشش خوب می باشد که از 4/34061 هکتار به 43/27434 هکتار رسیده است. در خاتمه، برای نشان دادن رابطه بهتر پوشش گیاهی و دما معادله رگرسیون بین این دو پارامتر به دست آمد. نتایج این نکته را که سطوح پوشیده ازگیاه،دمای سطح کمتری دارندوپوشش گیاهی آثارخنک کنندگی برپیرامون دارد تایید کرد. بنابراین تخریب پوشش گیاهی منطقه، گرمتر شدن سطح شهر و بسیاری عواقب زیست محیطی دیگر را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: NDVI، سنجش از دور، مناطق شهری، تغییرات دما، پوشش گیاهی، شهرستان بهبهان
  • صمد شادفر صفحات 35-42
    یکی از انواع مخاطرات محیطی که در بسیاری از مناطق کشور سبب از بین رفتن اراضی کشاورزی، مرتعی و تاسیسات زیربنایی می گردد، فرسایش خندقی می باشد. در این تحقیق از عملگرهای منطق فازی در حوضه طرود با هدف مشخص کردن پهنه های مختلف خطر، به دست آوردن مساحت هریک از آنها و ارائه نقشه خطر فرسایش خندقی استفاده شده است. جهت دستیابی به این هدف، از تصاویر ماهواره ای، تفسیر عکس های هوایی به مقیاس1:20000، نقشه های توپوگرافی به مقیاس 1:50000، نقشه های زمین شناسی به مقیاس1:100000، مطالعات میدانی و نرم افزار ArcGIS به عنوان ابزارهای اصلی پژوهش استفاده شده است. به این منظور در ابتدا برخی از متغیرهای موثر که در تشکیل و توسعه فرسایش خندقی نقش مهمتری داشتندو همچنین مناطق دارای فرسایش خندقی مورد شناسایی قرار گرفتند.در مرحله بعد، طبقات عوامل موثر وزن دهی شده و نقشه فرسایش خندقی با استفاده از اپراتورهای جمع جبری فازی، ضرب فازی، گامای فازی 5/0 و گامای فازی 8/0 در محیط سیستم های اطلاعات جغرافیایی تهیه گردید. نتایج حاصله بیانگر آن است که در روش جمع جبری فازی100 درصد مناطق خندقی در پهنه خیلی زیاد، در ضرب جبری فازی، 29/83 درصد مناطق خندقی در پهنه کم، در گامای فازی 5/0حدود 93/60 درصد خندق ها در طبقه کم و مجموعا حدود 17 درصد خندق ها در طبقات زیاد و خیلی زیاد واقع شده اند ولی در روش گامای فازی 8/0 حدود 5/1 درصد مناطق خندقی در طبقه کم و حدود 62 درصد خندق ها در طبقات زیاد و خیلی زیاد قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: حوضه طرود، ژئومورفولوژی، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، فرسایش خندقی، منطق فازی
  • هانیه جعفری، علی اصغر آل شیخ صفحات 43-56
    تغییرات وضعیت سطح زمین وآب وهوا زمینه سازوقوع آبگرفتگی های مکرردرمناطق شهری شده است. سیستم های پیش بینی وپایش آب گرفتگی ابزاری مناسب برای اتخاذ سریع تصمیم هاوانجام اقدامات لازم درمقابله بااین بحران می باشند. دراین تحقیق یک سیستم اطلاعات مکانی تحت وب توسعه یافت که با دریافت شدت ومدت زمان بارش، قادربه پیش بینی وپایش آب گرفتگی های شهری می باشد. این سیستم مکانی مبتنی برمعماری سرویس گرابوده وبرای انجام پردازش های لازم از وب سرویس های پردازشی استاندارد استفاده می کند. سیستم ارائه شده دارای سه لایه ی داده، منطقو نمایش می باشد. لایه ی داده شامل داده های موردنیازسیستم است. لایه ی منطق شامل دووب سرویس پردازشی محاسبه ی مشخصه های هیدرولوژیکی و محاسبه ی آب گرفتگی می باشد. وب سرویس محاسبه ی مشخصه های هیدرولوژیکی،جهت وانباشت جریان را برمبنایا لگوریتمWASI محاسبه می کند. با ورود خروجی حاصل ازا ین سرویس به وب سرویس پردازشی محاسبه ی آب گرفتگی، موقعیت نقاط آب گرفته به همراه خصوصیات حجم، مساحت وعمق آن ها تعیین می شود. ایندوسرویس ازطریق یک وب سرویس پردازشی مرکزی زنجیره می شوند. همچنین لایه ی نمایش وظیفه ی دریافت ورودی ها ازکاربر و نمایش نقشه های خروجی را برعهده دارد. به منظورتست سیستم، بخشی ازم نطقه ی 22 شهرتهران به عنوان منطقه ی مورد مطالعه انتخاب شد. براساس نتایج،مجموع مساحت مناطق آب گرفته برای رویداد بارش انتخاب شده، 0/81درصد مساحت کل منطقه ی مورد مطالعه می باشد. ارزیابی سیستم با استفاده از روش نظرسنجی کاربران انجام شد وقابلیت های شبیه سازی آب گرفتگی وارزیابی وضعیت آب گرفتگی و نیز واسط کاربری آن مورد نظرسنجی قرار گرفت. واسط کاربری سیستم وقابلیت شبیه سازی آب گرفتگی به ترتیب بیش ترین وکم ترین میزان رضایت کاربران رابه خود اختصاص دادند. پیاده سازی این سیستم با استفاده ازوب سرویس های مکانی استاندارد مبنا، قابلیت استفاده مجدد از این سرویس ها رافراهم نموده است.
    کلیدواژگان: معماری سرویس گرا، وب سرویس های مکانی، وب سرویس پردازشی، آب گرفتگی، مدل های هیدرولوژیکی
  • مرضیه مکرم، سعید نگهبان صفحات 57-65
    لندفرم یک عارضه زمین یا سیمای زمینی است که تشکیل آن به وسیله فرایندهای طبیعی به صورتی شکل گرفته که می توان آن را با عارضه های شاخص توصیف و تعریف کرد؛ و در صورت شناسایی، این لندفرم اطلاعاتی درباره ساختار خود به همراه ترکیب، بافت یا یکپارچه بودنش ارائه می دهد. وجود انواع لندفرم ها و تنوع آنها به طور عمده با تغییر در شکل و موقعیت زمین کنترل می شود. بنابراین، طبقه بندی و شناسایی مناطق مختلف با توجه به ویژگی های مورفومتری آنها ضروری می باشد. این پژوهش سعی دارد که به طبقه بندی لندفرم های مختلف در جنوب شهرستان داراب بپردازد. پژوهش از نوع توصیفی – تحلیلی مبتنی بر روش های کمی، میدانی، نرم افزاری و مدل سازی است که در آن از روش شاخص موقعیت توپوگرافی ((TPI برای شناسایی و طبقه بندی لندفرم های منطقه مورد مطالعه استفاده شد. داده های ورودی در این مدل شامل شیب، انحنای عرضی، انحنای حداقل و انحنای حداکثر است. نتایج طبقه بندی مورفولوژیکی منطقه مورد مطالعه نشان داد که منطقه شامل 10 نوع لندفرم (آبراهه، دره های آبراهه های میانی، زهکش های مرتفع، بالا رود، دره های u شکل، دشت های کوچک، شیب های باز، شیب های بالایی، یال های مرتفع، یال های شیب میانی، قله کوه) است. بیشترین نوع لندفرم در منطقه مورد مطالعه مربوط به آبراهه (19/32 %) و بعد از آن قله ها (36/25 %) می باشد.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، مورفومتری، طبقه بندی لندفرم، روش TPI، موقعیت توپوگرافی، شهرستان داراب
  • اسماعیل نصرآبادی صفحات 67-79
    واکاوی تغییرات ویژگی های بارش روزانه در برنامه ریزی منابع آب و الگوهای کشت اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش، تغییرات برازنده ترین توزیع فراوانی و فراسنج های آن در طی زمان بررسی می شود. به این منظور از داده های بارش روزانه شبکه بندی شده پایگاه داده بارش آفرودیت خاورمیانه به ابعاد 25/0 25/0 درجه طول / عرض جغرافیایی استفاده شده است. داده های بارش روزانه این پایگاه داده در محدوده ایران طی دوره 1/1/1330 تا 29/12/1385 (معادل20453 روز) خورشیدی به کمک نرم افزار Grads استخراج گردید. برای ردیابی تغییرات در طی زمان، داده ها به دو دوره 28 ساله تقسیم شد. داده های بارش دوره نخست از 1/1/1330 تا 29/12/1357 در یک آرایه به ابعاد 249110226 و داده های دوره دوم از 1/1/1358 تا 29/12/1385 در یک آرایه به ابعاد 249110227 (ردیف ها تعداد روز و ستون ها تعداد یاخته) قرار داده شد. برای شناسایی برازنده ترین توزیع روزهای بارشی، از آزمون نیکویی برازش کلموگروف- اسمیرنف استفاده شد. با برنامه نویسی در محیط نرم افزار Matlab توابع توزیع تیپ نرمال و گاما بر تک تک یاخته های با بارش برازش داده شد. تابع نظری توزیع گامای دو فراسنجی و نمایی توانسته اند شرایط آماری لازم آزمون نیکویی برازش در سطح اعتماد 95% را به عنوان برازنده ترین توزیع در هر دو دوره احراز نمایند. تغییرات گسترده زمانی و مکانی در توزیع بارش به عنوان یکی از مولفه های ردیابی تغییر اقلیم تایید نمی شود. محاسبه فراسنج های برازنده ترین توزیع با روش گشتاور خطی حکایت از تغییرات جزئی در الگوی پراکندگی فضایی این فراسنج ها دارد. اما این تغییرات از الگوی خاصی پیروی نمی کند. نگاشت تغییر فراسنج انحراف معیار نشان می دهد در بخش وسیعی از ایران مرکزی و غرب کشور در دهه های اخیر اعتماد به بارش کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: آزمون کلموگراف، اسمیرنف، گشتاور خطی، فراسنج های توزیع فراوانی، آفرودیت، ایران
  • مسعود ترابی آزاد، کامران لاری، فرامرز روستایی صفحات 81-94
    در این تحقیق با استفاده از داده های میدانی دما، شوری و چگالی دریای خزر در ایستگاه های نزدیک غرب خزر جنوبی، مربوط به دو گشت میدانی، به بررسی جریان های بزرگ مقیاس پرداخته شده است. جریان ژئوستروفیک بدلیل تعادل نیروی گرادیان فشار و نیروی کوریولی ایجاد می گردد و عامل اصلی در ایجاد جریان های بزرگ مقیاس است. پس از تجزیه وتحلیل داده ها، سرعت و جهت این نوع جریان ها با استفاده از تصاویر ماهواره ای محاسبه گردید. این تصاویر از ماهوارهAviso با تفکیک مکانی 25/0 درجه استخراج شد. محاسبات برایپنج مقطع عمودی در ناحیه غرب خزر جنوبی با استفاده از نرم افزار Excel انجام گردید و نیمرخ عمقی سرعت جریانات ژئوستروفیک در هر یک از این مقاطع بدست آمد. در ناحیه جنوب غرب خزر، متوسط اندازه سرعت این جریان ها برای داده های میدانی در فصل تابستان 85/5 سانتی متر بر ثانیه و در فصل زمستان 15 سانتیمتر بر ثانیه محاسبه شده است. همچنین جهت این جریان ها بطور متوسط در فصل تابستان 285 درجه و در فصل زمستان44 درجه به دست آمده است. با توجه به تصاویر ماهواره ای در تابستان جریان های پادساعتگرد تا سرعت های 5/4 سانتیمتربرثانیه و در زمستان جریان های شرق سو و پادساعتگرد با سرعت های تا 8 سانتیمتربرثانیه مشاهده می شود. اندازه سرعت جریان ها (بزرگی بردارها) نشان دهنده این است که در زمستان متوسط سرعت جریان ها بیشتر است، که از دلایل آن می توان به اختلاف چگالی که به علت افزایش دبی رودخانه ها (خصوصا ولگا)، بارش، وزش باد و... حاصل می شود، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: جریان ژئوستروفیک، اختلاف چگالی، آب دو لایه، فصل مشترک دو لایه، داده های ماهواره ای
  • هادی باباپور، مهدی مختارزاده، محمد جواد ولدان زوج، مهدی مدیری صفحات 95-109
    اهمیت وجایگاه اطلاعات مکان مرجع درکلیه امورعمرانی و تحقیقاتی برکسی پوشیده نیست. ازمیان روش های تهیه وتولید اطلاعات مکانی،روش فتوگرامتری بواسطه سرعت،صرفه اقتصادی وازهمه مهم تر،عدم نیاز به حضورمستقیم عوامل انسان ی در محل،از جایگاه منحصربه فردی برخوردار می باشد.
    درروش فتوگرامتری،دوربین های مستقربرسکوهای هوایی،بعنوانا بزاراصلی تامین داده های ورودی واولین حلقه عملیاتی نقشی کلیدی در میزان موفقیت و دستاوردهای سایرمراحل ایفا می کنند. امروزه پیشرفت تکنولوژیک منجر به ارائه دوربین های رقومی با کیفیت بسیار بالایی شده است که این دوربین ها نویدبخش تهیه اطلاعات مکانی مورد نیازبه روش فتوگرامتری بادقت،سرعت وبهره وری بالا می باشند.
    با توجه به ظهور دوربین های رقومی جدید وتنوع در ساخت وتکنولوژی بکار رفته در این نوع ازدوربین ها ضرورت کالیبراسیون آنها به عنوان یک نیازاولیه شناخته می شود. باتوجه به هزینه های بالاو مشکلات اجرایی درانجام کالیبراسیون آزمایشگاهی،استفاده ازمعادلات خودکالیبراسیون به عنوان یکی از راه حل های مفید دراین زمینه شناخته می شود. برای این منظور درمقاله حاضر،استفاده ازمعادلات فوریه باترم های بهینه حاصل ازالگوریتم ژنتیک پیشنهاد شده وبررویداده های شبیه سازی شده موردارزیابی ومقایسهب امدل های پیشین قرارگرفته است. براساس نتایج حاصل،این مدل قادراست تا اعوجاجات چندگانه رابا حداقل وابستگی مدلسازی نماید. دقت ارائه شده برای مدلسازی اعوجاجات چندگانه در تصاویر شبیه سازی شده دوربین رقومیUltra Camدرمقایسه با سایر پارامترهایا ضافه بهبود دردقت مدلسازی درحدود 30 درصد وباکمترین وابستگی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فتوگرامتری، سلف کالیبراسیون، معادلات فوریه، الگوریتم ژنتیک
|
  • Nagmeh Neisany Samany, Mahmoud Reza Delavar, Mohammad Reza Malek Pages 5-21
    Wayfinding is one of the important tasks of individuals in an urban traffic network. Guider geospatial information systems are the common services which helps people to navigate different unfamiliar routes with altered goals. The key challenge of these systems is the introduction of wayfinding information in a context aware manner. However، space، time and identity are the primary contexts and the other contexts are modeled based on these three elements. This article concentrated on modeling spatio-temporal relevancy of moving user based on his/her identity. The introduced model is able to cover all of the spatial relationships (topologic، metric and directional) on temporal dimension also to consider the characteristics of user and related contexts. In this way the proposed model utilizes Allen’s Multi- Interval Algebra (MIA) along with Dynamic Voronoi continuous Range Query (VCRQ) and introduces an innovative approach based on coarser calculus principals and customization methods. The model (MI 25) has been implemented as a software runnable on mobile systems and PDAs. The assessment of the implemented model is done regarding to three parameters including accuracy، time performance and users satisfaction. Tehran Districts 3، 6 and 11 are selected as case study area. In order to test the accuracy parameters، the designed software is run in three different routes with two different velocities and three time durations in 100 iterations. Then the accuracy of the detection of the related contexts is tested by means of a binomial distribution with one-sided 95% confidence level، precision and recall factors. The results of implementation and evolution based on accuracy، time performance and user satisfaction demonstrated the efficiency of the proposed model in an urban context-aware wayfinding systems.
    Keywords: Spatio, temporal relevancy, context, aware wayfinding, Dynamic Voronoi continuous Range Query, Allen's Multi, Interval Algebra
  • Fatemeh Mohammadyari, Hamidreza Pourkhabaz, Morteza Tavakoli, Hossein Aghdar Pages 23-34
    Knowledge of qualitative and quantitative characteristics of changes are extremely important in environmental planning، land use planning and sustainable development. Currently using vegetation maps is one of the key factors in data making for macro and micro planning. In this study، information of Landsat ETM + and OLI were used to display the time and location changes of vegetation in Behbahan city in 1378 and 1392 and calculated the NDVI index for this two years. In order to evaluate the quality changes of vegetation، the numerical values of the index was classified the 4 classes lush vegetation including of land with excellent coverage، very good coverage، good and poor coverage. Then، the changes were determined using CROSSTAB. The results showed qualitative and quantitative changes in vegetation for the study area has been extensive over 14 years، so that، the lands had excellent، good and poor coverage، their area were increased and land area which had good coverage، were decrease. The greatest increase in land area has been occurred with excellent coverage، so that، it had increased from 5069. 76 in 1378 to 7735. 5 hactar in 1392. Also، the most reduction in land area has been occurred with good coverage، which reached from 34061. 4 hactar to 27434. 43 hactar. Finally، regression equation was obtained to show better relationship between the two parameters of vegetation and temperature. These results is confirmed that vegetated has a lower temperature and this surface has the cooling effects on surrounding. Therefore، the destruction of vegetation will follow the warming of city surface and environmental consequences.
    Keywords: Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), Remote Sensing, Urban areas, Temperature changes, Behbahan Township, Vegetation
  • Samad Shadfar Pages 35-42
    One type of environmental hazards in many areas in our country that causes destroying agricultural lands، rangeland and Infrastructure is gully erosion. In this study، fuzzy logic operators are used to determine the different hazard zones، obtain the area of each of them and gully erosion hazard map in Troud watershed. To achieve this objective، satellite imagery، aerial photo interpretation with scale of 1:20000، topographic maps with scale of 1:50000، geological maps with scale of 1:100000، field studies and ArcGIS software has been used as research tools. For this purpose، at first a few effective variables that have important role in the formation and development of gully erosion and gully erosion areas were identified. The next step، Effective factors classes were weighted And Gully erosion maps were prepared using fuzzy operators including fuzzy Algebraic sum، fuzzy product، fuzzy gamma0. 5 and fuzzy gamma 0. 8 in GIS environment. The results indicated that، in fuzzy Algebraic sum method was located 100% of the gully in high zone. 83. 29% of the gullies have occurred in low zone in fuzzy product. According to the results obtained، 60. 93% of the gullies were located in low zone and 17 % of gullies have occurred in high and very high zones in method fuzzy gamma 0. 5. In fuzzy gamma 0. 8 method، were located 1. 5% of the gullies in low zone and 62% of the gullies in high and very high zones.
    Keywords: Troud watershed basin, Geomorphology, Geographic Infromation System (GIS), Gully erosion, Fussy logic
  • Haniyeh Jafari, Ali Asghar Alesheikh Pages 43-56
    With the increase in urbanization، the surface of earth and its climate have been changed. These changes resulted in more frequent inundation problems in urban areas. Prediction and monitoring systems can act as an appropriate tool for quick decision making and take necessary actions to deal with inundation in urban areas. In this study، we developed a WebGIS system for the prediction and monitoring storm inundation in urban areas. This system is based on service oriented architecture and uses web processing services. The architecture of developed system has three tiers. They are data tier، business logic tier and presentation tier. Data tier includes some data which stored as spatial web services in a distributed database. Business logic tier includes two web processing services. These web processing services are hydrological characteristics calculation service and inundation calculation service. Hydrological characteristics calculation service uses WASI algorithm to calculate flow direction as well as flow accumulation. The output of hydrological characteristics calculation service is delivered to inundation calculation service as input. Inundation calculation service uses ASIISM model for inundation calculations. The output of this service is inundated points with inundation volume، inundation area and its depth. A central web processing service chain these services. The duty of presentation tier is to take precipitation information from user and show resulting maps. A part of region 22 in Tehran was chosen as case study area. The results showed that sum of inundation area for selected storm event is about 0. 81 percent of study area. The system used by users and its user interface، its inundation simulation ability and its ability of inundation evaluation were evaluated by these users. Its user interface and its ability of inundation simulation have the most and the least satisfaction among users. Using standard based spatial web services to implement the system، provided reusable services.
    Keywords: SOA, spatial web services, WPS, storm inundation, Hyrological models
  • Marziyeh Mokarram, Saeed Negahban Pages 57-65
    Landform is a complication of land or landscape the establishment of which is formed by natural processes that can be described and defined by diagnosis index and if detected، the Landform information about their structure and composition، texture or its integrated offers. Landform variety and diversity of participants، mainly by changing the shape and position of the controls placed. So، classify and identify different areas according to their morphologic characteristics is essential. This study attempts to classify different Landform in the southern city of Darab. This research is Descriptive - analysis based on quantitative methods، field and modeling software Where the TPI method were used for the identification and classification of Landforms the study area. The model input data، including slope، curvature width، curvature minimum and maximum curvatures. The results of the study showed that the morphological classification of the study area includes 10 Landform (stream، mid-stream valleys، drainage، high، u-shaped valleys، plains، small، open slopes، steep upper edge high، middle edge of the slope، the high ridge، mountain). Most of Landform in the region of the water courses (32/19 %) and then peaks are (25/36 %).
    Keywords: Geomorphology, morphometry, Landform classification, the TPI method, Topography Position, Darab Township
  • Esmaeil Nasrabadi Pages 67-79
    Analysis changes in characteristics of daily precipitation is important in water resources planning and planting patterns. In this research، the changes most fitting frequency distribution and its parameters over time were examined. For this purpose، we used daily precipitation data gridded precipitation APHRODITE database 0. 2 *0. 25 degree longitude/ latitude in the Middle East. Daily precipitation data from this database within time interval of 22. 03. 1951 –20. 03. 2007 (equals 20453 days) was extracted with Grads software. To track changes over time، the data was divided into two periods of 28 years. First period from 22. 03. 1951 to 20. 03. 1979 Precipitation data were inserted in an array with dimensions of 10226*2491 and the second period from 21. 03. 1979 to 20. 03. 2007data in an array with dimensions of 10227*2491 (days on rows and pixels on columns). For fitting the frequency distribution the Kolmogorov-Smirnov test were applied. With Scripting by Matlab software were fitted distribution functions in normal and gamma type of each pixel with precipitation. Only gamma and exponential distributions were statistically able to obtain the conditions required for the test as the most suitably fitted distribution in Level of confidence 95%. Changes in the spatial and temporal frequency distribution precipitation it is not confirmed as one of the components of climate change tracking. The most fitting indicates calculated using linear momentum distribution indicates slight changes in the spatial distribution pattern of these parameters. But this change does not follow a specific pattern. The standard deviation indicates the parameter mapping in most area of central Iran and the West in recent decades has reduced confidence in the precipitation.
    Keywords: Kolmogorov, Smirnov test, linear momentum, parameters of frequency distribution, APHRODITE, Iran
  • Masoud Torabi Azad, Kamran Lari, Faramarz Rostaei Pages 81-94
    In this research using field data of temperature، salinity and density at stations near the Caspian Sea، South West، to be related two cruises has been study the large-scale currents. Geostrophic current caused balance due to the pressure gradient force and Coriolis force and is a major factor in the development of large scale currents. After analyzing data، the speed and direction of these currents were calculated using satellite images. Aviso satellite images with spatial resolution 0. 25° was obtained. Calculations for five vertical sections in the West South Caspian Sea was performed using Excel software. The depth profile of Geostrophic currents in each of these sections was obtained. In South-West Caspian region، the mean velocity of the currents by field data in summer 5. 85 cm /s، and in winter 15 cm /s is calculated. The direction of these currents averaging 285 degrees in summer and 44 degrees in the winter to be obtain. Currents counterclockwise in the summer، according to satellite images to speeds 4. 5 cm/s، in winter eastern and counterclockwise currents with speeds up to 8 cm/s has been shown. Current speed (the magnitude of the vectors) indicates that the flow rate is more moderate in winter، the reason can be difference in density due to increased river flows (especially the Volga)، precipitation، wind، and the result will be noted.
    Keywords: Geostrophic Currents, Density difference, Two layer water, Interface of two layer, Satellite data
  • Hadi Babapour, Mahdi Mokhtarzadeh, Mohammad Javad Valadanzoj, Mahdi Modiri Pages 95-109
    Importance of location reference information in all matters civil and research uncovered. Among the methods for the production of spatial data، photogrammetry method by quickly،economically and، above all، the need to direct the human factors in place، the place is unique. The photogrammetric method، based on observation platforms، as the primary means of providing input data and the operating ring key role in the success and achievements in other areas of play. Today، technological progress leads to high-quality digital camera that promises to provide a location for the camera photogrammetric method with accuracy، speed and efficiency are high. According to the key role that digital aerial cameras in modern photogrammetry، ensure the accuracy of the camera as a prerequisite for ensuring that spatial data will be obtained. In other words، any technical weaknesses in the use of aerial digital cameras lead to inaccurate and unreliable location information that may be the wrong decision by the beneficiaries it is. Due to high costs and administrative difficulties in calibration laboratories، as one of the solutions to the equations self-calibration useful in this context is known. For this purpose، the term optimal Fourier equation of the proposed genetic algorithm based on simulated data were compared with previous models. Based on the results، the model is able to multiple aberrations with minimal dependence on the model. Precision modeling of multiple aberrations in digital camera images simulated Ultra Cam compared to other modeling parameters added to improve the accuracy of approximately 30%، with minimal dependence on the show.
    Keywords: Geostrophic Currents, Density difference, Two layer water, Interface of two layer, Satellite data