فهرست مطالب

مجله علوم دامی ایران
سال چهل و پنجم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه شاکرمی، مرتضی چاجی، موسی اسلامی، طاهره محمدآبادی، محمد بوجارپور صفحات 297-308
    این مطالعه به منظور مقایسه قابلیت هضم پیت نیشکر عمل آوری شده توسط قارچ ها و کل میکروارگانیسم های شکمبه گاو و گاومیش انجام شد. قابلیت هضم ماده خشک (DM)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) پیت نیشکر عمل آوری شده توسط کل میکروارگانیسم ها و قارچ های شکمبه گاو و گاومیش به روش هضم دو مرحله ای، تکنیک تولید گاز و کشت اختصاصی قارچ های شکمبه اندازه گیری و مقایسه شد. قابلیت هضم آزمایشگاهی ماده خشک، NDF و ADF پیت نیشکر توسط کل میکروارگانیسم های شکمبه گاومیش (به ترتیب 62، 31/32 و 22 درصد) بیشتر از گاو (به ترتیب 13/50، 07/27 و 25/16 درصد) بود (05/0P<). صرف نظر از نوع میکروارگانیسم قابلیت هضم ماده خشک NDF و ADF توسط گاومیش (13/54، 51/27 و 86/19 درصد) بیشتر از گاو (69/49، 54/24 و 67/14 درصد) بود (05/0P<). پتانسیل تولید گاز پیت نیشکر عمل آوری شده در حضور کل میکروارگانیسم های مایع شکمبه گاو از نظر عددی بیشتر از گاومیش بود (05/0P>). نرخ تولید گاز توسط کل میکروارگانیسم ها و قارچ های شکمبه گاومیش به طور معناداری بیشتر از گاو بود (05/0P<). صرف نظر از نوع میکروارگانیسم، نرخ تولید گاز پیت نیشکر در گاومیش به طور معناداری بیشتر از گاو بود (05/0P<)؛ برعکس پتانسیل تولید گاز در گاو اندکی بیشتر بود (05/0P>). صرف نظر از نوع دام، قابلیت هضم و توان تولید گاز برای کل میکروارگانیسم ها بیشتر از قارچ ها بود (05/0P<)، اما برای نرخ تولید گاز بین آن ها تفاوتی وجود نداشت. در محیط کشت اختصاصی قارچ های شکمبه، قابلیت هضم ماده خشک پیت نیشکر توسط قارچ ها در گاومیش در روز دوازدهم به طور معناداری بیشتر از گاو بود (05/0P<). تراکم قارچ ها در هر میلی لیتر مایع شکمبه گاو بیشتر از گاومیش بود (05/0P<). در کل، با وجود تعداد بیشتر قارچ های شکمبه گاو، می توان گفت که توان قارچ ها و کل میکروارگانیسم های شکمبه گاومیش در آزمایش حاضر بیشتر از گاو بود. بنابراین، نتایج برتری گاومیش به گاو هلشتاین در استفاده از مواد فیبری کم کیفیت را نشان داد.
    کلیدواژگان: تولید گاز، شمارش قارچ های شکمبه، کشت اختصاصی قارچ ها، کل میکروارگانیسم ها
  • امید وثوق شریفی، سید داود شریفی، اکبر یعقوبفر، قدرت الله میرزاده، فیروز اکبری صفحات 309-316
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیرات استفاده از جلبک گراسیلاریوپسیز پرسیکا در جیره غذایی مرغ های تخم گذار بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و لیپیدهای سرم اجرا شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار شامل جیره های حاوی سطوح صفر، 5، 10، 15 و 20 درصد جلبک، در پنج تکرار و با چهار قطعه مرغ در هر تکرار و در مجموع 100 قطعه مرغ سویه های لاین w-36، به مدت 12 هفته (23 تا 34 هفتگی) انجام گرفت. استفاده از جلبک در سطوح 10 درصد و بیشتر موجب کاهش تخم گذاری و افزایش ضریب تبدیل در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0>P). توده تخم مرغ در پرندگانی که جیره حاوی سطوح 15 و 20 درصد جلبک را دریافت کردند، کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). ارتفاع سفیده تخم مرغ در پرندگان تغذیه شده با سطوح بیش از 5 درصد جلبک در جیره، کمتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). استفاده از سطوح مختلف جلبک در جیره، ضخامت پوسته و وزن مخصوص تخم مرغ را به طور معنا داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (05/0>P). زرده تخم های مرغ هایی که جیره های حاوی جلبک دریافت کردند، مالون دی آلدئید کمتر و ید بیشتری در مقایسه با شاهد داشت (05/0>P). استفاده از جلبک در جیره بر مقدار کلسترول زرده تخم مرغ تاثیری نداشت، ولی سطوح 15 و 20 درصد جلبک در جیره، کلسترول سرم را کاهش داد (05/0>P). بر اساس نتایج، می توان از جلبک گراسیلاریوپسیز پرسیکا تا سطح 5 درصد بدون تاثیر منفی بر عملکرد در جیره مرغ های تخم گذار استفاده کرد و علاوه بر بهبود ضخامت پوسته و چگالی تخم مرغ، محتوای ید در تخم مرغ و همچنین مدت زمان انبارداری آن را افزایش داد.
    کلیدواژگان: صفات کیفی تخم مرغ، گراسیلاریوپسیز پرسیکا، مرغان تخم گذار، ماندگاری، ید
  • کوروش صوفیه، حامد رضایی، حمید کهرام صفحات 317-325
    یکی از محدودیت ها در تلقیح مصنوعی گوسفند ساختار ویژه سرویکس گوسفند است که دارای تفاوت های چشمگیری است. موفقیت در تلقیح مصنوعی با مورفولوژی سرویکس گوسفند ارتباط تنگاتنگی دارد. هدف از این پژوهش مطالعه ساختار آناتومی سرویکس و مقایسه آن در گوسفندهای نژاد ماکویی، کردی و افشاری است. در این پژوهش 300 دستگاه تولید مثلی گوسفند ماده از نژادهای یادشده (از هر نژاد 100 راس) در فصل تولید مثل از کشتارگاه استان تهران و استان البرز جمع آوری شد. شکل خارجی، دهانه، طول و قطر سرویکس، مقدار نفوذ، نوع و تعداد رینگ بررسی گردید. بیشترین فراوانی در شکل خارجی دهانه نوک پستانی و سرویکس با طول 3 تا 4 سانتی متر مشاهده شد. شکل غالب دهانه سرویکس در نژادهای کردی و افشاری نوک پستانی بود، ولی در گوسفند ماکویی شکل فلپ غالب است. نتایج نشان داد میانگین قطر سرویکس برای کل داده ها 7/1±34/9 میلی متر است. میانگین تعداد رینگ در بین نژادهای مورد مطالعه 8/0±59/5 عدد بود. بیشترین فراوانی آرایش و طرز قرارگرفتن رینگ ها در کانال سرویکس، آرایش دسته دوم را نشان داد. همبستگی طول سرویکس با تعداد رینگ 24/0 (001/0p<) و همبستگی طول با قطر سرویکس 25/0 (001/0p<) محاسبه شد. طول سرویکس با زاویه رینگ، شکل دهانه سرویکس و سن همبستگی معناداری نشان نداد (05/0
    کلیدواژگان: آناتومی، تلقیح مصنوعی، سرویکس، گوسفند
  • حسین جانمحمدی، حسن نصیری مقدم، ابوالقاسم گلیان، جواد پوررضا، محسن دانش مسگران صفحات 327-334
    تراکم اسیدهای آمینه 6 نمونه پودر گوشت و استخوان به روش کروماتوگرافی تبادل یونی و قابلیت هضم حقیقی اسیدهای آمینه به روش تغذیه دقیق سیبالد تعیین شد. متیونین با 35/0 و لوسین با 29/2 درصد کمترین و بیشترین مقدار اسیدهای آمینه را در بین نمونه های پودر گوشت و استخوان نشان دادند. میانگین مقادیر هریک از اسیدهای آمینه، مجموع اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری و کل اسیدهای آمینه از مقادیر مشابه در جدول های NRC (1994) کمتر بود. نتایج نشان داد که به جز متیونین و پرولین، ضرایب قابلیت هضم حقیقی هر یک از اسیدهای آمینه، کل اسیدهای آمینه ضروری، غیرضروری، اسیدهای آمینه گوگرددار و کل اسیدهای آمینه تفاوت معنا داری بین نمونه های پودر گوشت و استخوان نشان ندادند. میانگین ضریب قابلیت هضم حقیقی اسید آمینه سیستئین و آرژنین معادل 7/73 و 4/89 درصد بود که به ترتیب کمترین و بیشترین مقدار را در بین اسیدهای آمینه پودر گوشت و استخوان نشان داد. گرچه ضرایب قابلیت هضم اسیدهای آمینه پودر گوشت و استخوان در سطح بالایی قرار داشت، اما به دلیل کم بودن تراکم اسیدهای آمینه، از سطح اسیدهای آمینه قابل هضم کمتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: پودر گوشت و استخوان، روش تغذیه دقیق خروس های سکوم برداری شده، قابلیت هضم حقیقی اسیدهای آمینه
  • فردین فرهادی، ارمین توحیدی، ملک شاکری صفحات 335-342
    هدف از این پژوهش، مقایسه اثر افزودن سطوح متفاوت روی به رقیق کننده منی بر ویژگی های حیاتی اسپرم پس از انجماد در گاو بود. اسپرم گیری از چهار گاو نر هلشتاین هفته ای دو بار انجام شد و سپس نمونه های مناسب با هم مخلوط شدند. نمونه های اسپرم (در پنج تکرار) به چهار گروه شامل سطوح صفر، 50، 100 و 150 میکرومول روی (Zn-0، Zn-50-Zn-100، Zn-150) اختصاص داده و منجمد شدند. نمونه های اسپرم بعد از انجماد از نظر جنبایی و ریخت شناختی، زنده مانی، یکپارچگی غشا، سلامت آکروزوم، پراکندگی کروماتین اسپرم و تولید مالون دی الدئید بررسی شدند. اختلاف معنا داری در درصد جنبایی و ریخت شناسی اسپرم در محیط های دارای روی با گروه شاهد وجود نداشت. گروه های Zn-100 و Zn-150 دارای درصد بیشتری از اسپرم های با آکروزوم سالم در مقایسه با شاهد بودند (005/0 p<). زنده مانی و یکپارچگی غشا در گروه Zn-100 از گروه شاهد بهتر بود (05/0P< و 01/0 P<). درصد اسپرم های با DNA آسیب دیده در گروه Zn-150 در گروه مقایسه با گروه های دیگر بیشتر بود (005/0 p<). درصد تولید مالون دی آلدهید در گروه Zn-100 و Zn-150 از بقیه گروه ها کمتر بود (05/0 P<). بنابراین استفاده از روی در رقیق کننده منی گاو سبب بهبود برخی فراسنجه های اسپرم بعد از فرایند انجماد می شود.
    کلیدواژگان: اسپرم، رقیق کننده، روی، گاو
  • علیرضا یوسفی، حمید کهرام، احمد زارع شحنه، محمد جواد ضمیری، فاطمه غازیانی، علی رضایی رودباری صفحات 343-351
    هدف این پژوهش بررسی اثر پیوگلیتازون بر کنش تخمدان و کاهش برخی بیماری های پس از زایش در گاوهای هولشتن بود. تعداد هشتاد گاو شیری هولشتن به صورت تصادفی در چهار گروه تیماری (20n=) با آرایش فاکتوریل 2×2 قرار گرفتند. تغذیه پیوگلیتازون از 14 روز مانده به زمان مورد انتظار زایش تا 21 روز پس از زایش انجام شد. تغذیه پیوگلیتازون پیش و پس از زایش، عامل اصلی در نظر گرفته شد؛ گاوها در هر دوره با یکی از دو سطح صفر یا 6 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پیوگلیتازون تغذیه شدند. فراسنجه های وابسته به سلامت گاو و روز تخمک ریزی رکوردبرداری و داده ها با نرم افزار SAS و رویه های GENMOD یاGLM واکاوی شدند. تغذیه پیوگلیتازون در دوره پس از زایش، میانگین فاصله زایش تا نخستین تخمک ریزی را کاهش داد (02/0P<). افزون بر این، شمار گاوهایی که در 14 روز نخست پس از زایش تخمک ریزی کردند نیز با تغذیه پیوگلیتازون در دوره پس از زایش افزایش یافت (03/0P<). تغذیه پیوگلیتازون در دوره های پیش از زایش (01/0P<) و پس از زایش (10/0P<) بسامد بروز لنگش را کاهش داد. پیوگلیتازون اثر معناداری بر بسامد ورم پستان نداشت. تغذیه پیوگلیتازون در دوره های پیش از زایش (03/0P<) و پس از زایش (08/0P<) درصد گاوهای دچار عفونت های رحم را کاهش داد. تغذیه پیوگلیتازون پس از زایش،کیست های تخمدانی را کاهش داد (04/0P<). درصد گاوهایی که تخمدان نافعال داشتند تحت تاثیر پیوگلیتازون قرار نگرفت. یافته ها نشان دادند که تغذیه پیوگلیتازون به گاوهای شیری دردوره انتقال می تواند سبب بهبود کنش های تخمدان شود و در عین حال برخی بیماری های پس از زایش را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بیماری های پس از زایش، پیوگلیتازون، دوره انتقال، کنش تخمدان، گاو شیری
  • شیما حاجی پورده بالایی، محسن افشارمنش، مسعود سامی، حجت الله خباززاده صفحات 353-261
    به منظور بررسی تاثیر پودر و اسانس آویشن بر عملکرد بلدرچین های گوشتی در مقایسه با آنتی بیوتیک، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه بدون افزودنی خوراکی یا با 100 میلی گرم در کیلوگرم آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین و سطوح مختلف 1/0 و 2/0 درصد پودر و 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم اسانس آویشن بودند. پارامترهای اندازه گیری شده شامل عملکرد، کیفیت گوشت، ریخت شناسی و میکروبیولوژی روده بودند. در 35-0 روزگی افزودن 1/0 درصد پودر آویشن و آنتی بیوتیک سبب افزایش وزن بدن شد. پودر و اسانس آویشن تیوباربیتوریک اسید، افت خونابه[1] و افت در نتیجه پخت[2] را کاهش و ظرفیت نگهداری آب را افزایش داد. بیشترین تعداد باکتری لاکتوباسیل در مقایسه با گروه شاهد، در گروه های تغذیه شده با آویشن (به جز 200 میلی گرم در کیلوگرم اسانس) و کمترین تعداد در تیمار دریافت کننده آنتی بیوتیک مشاهده شد. کمترین تعداد باکتری های اشریشیاکلی مربوط به تیمار دریافت کننده آنتی بیوتیک بود. بیشترین طول و عرض پرز و کمترین عمق کریپت در گروه تغذیه شده با آویشن (به جز 200 میلی گرم در کیلوگرم اسانس) مشاهده شد. در گروه آنتی بیوتیک علاوه بر طول و عرض پرزها، عمق کریپت نیز افزایش معناداری پیدا کرد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، پودر و اسانس آویشن، ریخت شناسی روده، میکروفلورای روده
  • محمد ابراهیم نوریان سرور، یوسف روزبهان صفحات 363-374
    در این مطالعه تاثیر سه سطح برگ اکالیپتوس (0، 65/28 و 31/57 میلی گرم) که به سه روش هوا، آون و برودت-خشک، خشک شده بودند، بر خصوصیات تخمیر شکمبه گوسفند به روش برون تنی و آزمون گاز بررسی شد. مقادیر گاز کل تولیدی و متان تولیدی، نیتروژن آمونیاکی، تجزیه پذیری آزمایشگاهی ماده آلی، شاخص بازده سنتز پروتئین میکروبی (PF) (میلی گرم ماده آلی تجزیه شده بخش بر میلی لیتر گاز تولیدی) و غلظت اسیدهای چرب فرار فراسنجه هایی بود که مطالعه شد. همچنین سه زیرخانواده Entodiniinae، Ophryscolecinae، Diplodiniinae و یک خانواده Isotrichdae و جمعیت پروتوزوآیی کل شناسایی و شمارش شدند. برگ اکالیپتوس تهیه شده به روش های هوا - خشک (خطی 01/0>P) و برودت-خشک (غیرخطی 01/0>P) مقدار اسیدهای چرب فرار کل را کاهش داند. اما، تنها روش آون-خشک، اسید پروپیونیک را افزایش (خطی 05/0>P) داد. افزودن برگ اکالیپتوس، فراسنجه های گاز تولیدی از بخش نامحلول (01/0>P، خطی)، گاز تولیدی در زمان های 24 و 54 ساعت (01/0>P، خطی و غیرخطی)، گاز متانتولیدی (05/0>P، خطی)، نیتروژن آمونیاکی (01/0>P، خطی) و اسیدهای چرب فرار کل را کاهش (01/0>P، خطی) داد. اما شاخص PF تنها درسطح 31/57 برگ اکالیپتوس بهبود یافت (01/0>P، خطی). همچنین، این گیاه دارای فعالیت ضد پروتوزوآیی بوده و سبب کاهش جمعیت پروتوزوآیی کل، زیر خانواده Entodiniinae (01/0>P، خطی) و خانواده Isotrichdae (01/0>P، خطی) شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برگ اکالیپتوس توانایی بهبود تخمیر شکمبه ای در شرایط برون تنی را دارد و روش آون- خشک موثرتر از دو روش دیگر بوده است.
    کلیدواژگان: آزمون گاز، اکالیپتوس، تخمیر شکمبه، گوسفند، متان، نیتروژن آمونیاکی
  • فاطمه اصغرزاده، محمدحسن فتحی، محمد علی بهدانی صفحات 375-384
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر سیلوکردن و کاربرد کودهای نیتروژن و فسفربر ترکیب شیمیایی و فراسنجه های تجریه پذیری شکمبه ای ماده خشک گیاه گلرنگ Carthamustinctorius L.)) انجام گرفت. گیاه گلرنگ در آذرماه 1388 کشت گردید و در اواخر خرداد 1389 در مرحله گلدهی برداشت شد، با استفاده از دستگاه خردکن به قطعات 5-3 سانتی متری تبدیل و بخشی از آن در سیلوهای آزمایشی برای مدت 60 روز ذخیره شد. تیمارهای سیلویی آزمایشی عبارت بود از: علوفه کوددهی نشده، علوفه کوددهی شده با فسفر (100 کیلوگرم در هکتار)، علوفه کوددهی شده با نیتروژن (300 کیلوگرم در هکتار)، علوفه کوددهی شده با نیتروژن و فسفر (300 کیلوگرم نیتروژن و 100 کیلوگرم فسفر در هکتار)، سیلاژ حاصل از علوفه کوددهی نشده، سیلاژ حاصل از علوفه کوددهی شده با فسفر (100 کیلوگرم در هکتار)، سیلاژ حاصل از علوفه کوددهی شده با نیتروژن (300 کیلوگرم در هکتار) و سیلاژ حاصل از علوفه کوددهی شده با نیتروژن و فسفر (300 کیلوگرم نیتروژن و 100 کیلوگرم فسفر در هکتار). ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری ماده خشک و قابلیت هضم با استفاده از روش های استاندارد برآورد گردید. کوددهی با نیتروژن و فسفر سبب کاهش مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی و افزایش مقدار خاکستر، کلسیم و فسفر گیاه شد (05/0>P). کوددهی با نیتروژن سبب افزایش مقدار پروتئین خام، نیتروژن غیرپروتئینی، پروتئین محلول در بافر فسفات بورات و کاهش نیتروژن نامحلول در شوینده اسیدی گیاه شد (05/0>P). کوددهی با نیتروژن و فسفر و سیلوکردن گیاه سبب افزایش بخش سریع تجزیه ماده خشک، ثابت نرخ تجزیه پذیری و تجزیه پذیری موثر شکمبه ای ماده خشک شد (05/0>P). همچنین کوددهی با نیتروژن و فسفر و نیز سیلوکردن گیاه موجب افزایش گاز تولیدی حاصل از بخش نامحلول، ثابت نرخ تولید گاز، انرژی قابل متابولیسم و ماده آلی قابل هضم آن شد. در مجموع استفاده از سیلاژ علوفه گلرنگ کوددهی شده با نیتروژن و فسفر در مقایسه با علوفه کوددهی نشده و سیلونشده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری شکمبه ای، تولید گاز، سیلاژ، علوفه، گلرنگ
  • ایوب عزیزی شترخفت، حسن فضائلی، نادر پاپی، جواد رضایی صفحات 385-392
    این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و نه تکرار روی 36 راس بره نر مغانی انجام گرفت که در آن چهار جیره غذایی حاوی سطوح صفر (شاهد)، 7، 14 و 21 درصد کود مرغی فراوری شده، آزمایش شد. نتایج نشان داد که مصرف سطوح مختلف کود مرغی درجیره، بر مصرف اختیاری خوراک و افزایش وزن بره ها در طول دوره آزمایش اثری نداشت (05/0< P). با افزایش کود مرغی در جیره قابلیت هضم ماده خشک و NDF به طور خطی کاهش یافت (05/0P<)، ولی قابلیت هضم ماده آلی و پروتئین خام تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت (05/0< P). با گنجاندن کود مرغی در جیره غذایی، غلظت استات در شکمبه به طور خطی کاهش یافت، اما غلظت آمونیاک افزایش نشان داد (05/0P<)، در حالی که غلظت پروپیونات، بوتیرات، والرات، ایزووالرات ونسبت استات به پروپیونات تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت (05/0< P). نیتروژن اوره ای خون با افزایش کود مرغی در جیره به طور خطی افزایش یافت، اما غلظت سایر متابولیت های خون تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت (05/0< P). در مجموع، مصرف کود مرغی در جیره بره های مغانی تا سطح 21 درصد، بر مصرف مواد مغذی و عملکرد رشد اثری نداشت ولی قابلیت هضم ماده خشک و NDF و غلظت استات شکمبه را کاهش داد. با افزایش سطح کود مرغی در جیره، هزینه خوراک به ازای هر واحد افزایش وزن زنده بره ها، به طور خطی کاهش یافت (05/0P<). به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که مصرف کود مرغی عمل آوری شده تا 21 درصد جیره غذایی بره پرواری امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: بره مغانی، عملکرد، قابلیت هضم، کود مرغی، متابولیت
|
  • Fateme Shakarami, Morteza Chaji, Moosa Eslami, Tahereh Mohammadabadi, Mohammad Bojarpour Pages 297-308
    This study was conducted to compare fungi and whole rumen microorganisms (WRM) digestibility of treated sugarcane pith by fungi and of buffalos and Holstein cows. Dry matter (DM)، neutral and acid detergent fiber (NDF and ADF) digestibilities of steam treated sugarcane pith (STP) by fungi and WRM were compared with a two-steps digestion technique، gas production (GP) and specific rumen fungi culturing (SRFC). Dry matter، NDF and ADF digestibilities of steam treated sugarcane pith by WRM in buffalo were higher (62، 32. 31 and 22%، respectively) than cow (50. 13، 27. 07 and 16. 2%، respectively) (P<0. 05). Regardless of microorganisms type، digestibility of DM، NDF and ADF were greater in buffalo (54. 13، 27. 51 and 19. 86%) than in buffalo (49. 69، 24. 54 and 14. 67) (P<0. 05). Potential of GP (B) of STP by WRM in cow was numerically more than that of cow (P>0. 05). Fractional rate of GP (C) for WRM and fungi was lower in cow than buffalo (P<0. 05). Regardless of microorganisms type، C was higher in buffalo was more than cow (P<0. 05) and vice versa for B (P>0. 05). Regardless of animal species، whole rumen microorganisms had higher digestibility and potential of GP than fungi (P>0. 05)، but there was not any difference for rat of GP between them. In SRFC، DM digestibility of STP by fungi at day 12 in buffalo was significantly more than cow (P<0. 05). The concentration of fungi per ml of rumen liquer in cow was more than buffalo (P<0. 05). Although، the rumen population fungi in cow was more than buffalo، but that digestibility of fungi (in specific rumen fungi culture) and WRM of buffalo was more than cow in present experiment. Therefore، the results of this study showed the advantage and supremacy of buffalo in usage the low quality roughages.
    Keywords: gas production, rumen fungi numeration, specific rumen fungi culture, whole rumen microorganisms
  • Omid Vosogh Sharifi, Seyed Davood Sharifi, Akbar Yaghoubfar, Ghodratolah Mirzadeh, Firouz Askari Pages 309-316
    This study was conducted to investigate the effects of using Gracilariopsis persica in layer diet on performance، egg quality and lipids of blood serum of layer hens. One-hundred Hy-line W-36 hens were allocated to five dietary treatments (experimental diets containing 0، 5، 10، 15 and 20 percent seaweed) and five replicates and four birds in each for 12 week period (23-34 week of age). The results showed that in the birds fed diets containing more than 5% seaweed، had lower egg production and higher feed conversion ratio (P<0. 05). There was significant decrease in egg mass for more than 10% seaweed in experimental diet (P<0. 05). Inclusion of Gracilariopsis persica in diets increased egg shell thickness and egg density compared to control diet (P<0. 05). The egg that laid by hens fed on diets containing different levels of Gracilariopsis persica had lower concentration of Malonedialdehyde and higher iodine content than those laid by control birds (P<0. 05). Using Gracilariopsis persica in diets had no significant effect on yolk cholesterol، however، its inclusion at 15 or 20% in diet، decreased cholesterol concentration of blood serum (P<0. 05). These results demonstrated that Gracilariopsis persica can be include up to five percent in layer diets. It improves eggshell thickness and egg density، and also increases iodine content in yolk and the egg durability.
    Keywords: Gracilariopsis persica, layer hens, egg quality, durability, iodine
  • Kourosh Soufyeh, Hamed Rezaei, Hamid Kohram Pages 317-325
    Specific structure of ewe''s cervix is one of artificial insemination limitation in sheep. Successful insemination in ewes has a close relation with morphology of their cervix. The objective of this experiment was to compare anatomical structure of cervix in Makui، Kurdish and Afshari ewes. In this study، reproductive tract of 300 ewes of aforesaid sheep (100 ewes of each strain) were collected during breeding season in slaughterhouses of Alborz and Tehran provinces. Exterior shape، opening، length and diameter of cervix، measure of penetration، kinds and number of rings were studied. The most frequent exterior shape and length were the shape of papilla and the length of 3 to 4 centimeter respectively. The dominant shape of opening in cervix in Kordi and Afshari ewes was papilla where as in Makui ewes، the dominant shape was flop. The results showed that average cervix diameter in collected respectively was 9. 34±1. 7. The average number of rings for all sheep between these strains was 5. 59±0. 8. The most frequent layout and arrangement of rings in cervical canal was the second type. The correlation between the length of cervix and number of rings، and the length and diameter of cervix were 0. 24 and 0. 25، respectively. There was not a significant correlation between length of cervix with ring’s angle، opening shape and age. Length of cervix، diameter and number of rings were not significantly different among 3 breeds. Average penetration of insemination gun into cervical canal for all data was 3. 92±2. 5 mm and were approximately 4. 24± 2. 2 3. 46±1. 1، 3. 84±2. 5 in Makui، Kordi and Afshari ewes، respectively. The measurement of gun’s penetration into cervix is affected by cervix diameter. Estrus cycle had a significant effect on measurement of penetration، while depth of penetration was lower during luteal phase and higher in non- luteal phase. Also the measurement of penetration was affected by number of rings، while cervixes with more number of rings resulted in less measurement of penetration. Evaluated parameters did not show any differences among breeds except the exterior shape of cervix opening.
    Keywords: cervix, anatomy, artificial insemination, breed
  • Hossein Janmohammadi, Hassan Nassiri Moghadam, Abolgasem Golian, Javad Pour Reza, Mohsen Danesh Mesgaran Pages 327-334
    Amino acid (AA) content of six meat and bone meal (MBM) samples was determined by ion-exchange chromatography. True AA digestibility of amino acids were determined of using precise sibbald''s feeding method. Metionin and Lucien، with averages of 0. 35 and 2. 29 percent، had the lowest and highest values among essential AA of MBM samples. Average content of individual AA، sum of essential and non-essential AA and sum of AA values were lower than the corresponding values in NRC (1994). Individual digestibility values of AA، sum of essential and non-essential AA، Sulfur AA and sum of AA were not significant different among MBM samples Except Met and Pro (p<0. 05). Average digestibility values of Cys and Arg were 73. 7 and 89. 4 percent which were respectively the lowest and highest AA digestibility values among MBM samples. It was concluded that AA digestibility values of MBM samples were at high levels but due to their low content MBM samples، their digestible AA content values were at low levels.
    Keywords: amino acid, true digestibility, sibbald feeding method, metionin
  • Fardin Farhadi, Armin Towhidi, Malek Shakeri Pages 335-342
    The aim of this study was to investigate the effect of adding different levels of zinc sulfate in semen extender on bovine sperm quality during cryopreservation. Semen was collected from 4 Holstein bull twice a week and the proper samples were pooled. Semen were allocated to four extender treatments consisted of 0، 50، 100، 150 µM of zinc sulfate in 5 replicates and then، were frozen. Post-thaw sperm quality including mobility، morphology، viability، membrane integrity، acrosome health، chromatin dispersion and malondialdehyde production were examined. No significant difference was observed in sperm motility and morphology in the Zinc groups، compared to control group. Viability and membrane integrity of 100µM group of zinc was better than control group (p).
    Keywords: sperm, Zinc, cryopreservation, bull
  • Ali Reza Yousefi, Hamid Kohram, Ahmad Zare Shahneh, Mohammad Javad Zamiri, Fateme Ghaziani, Ali Rezaei Roodbari Pages 343-351
    The aim of the present study was to determine the effect of dietary supplementation of pioglitazone (PGT) during transition period on the ovarian function and the incidence of several diseases after parturition. Eighty Holstein cows were randomly allocatted to four treatment groups (n=20) using a 2×2 factorial design. Pioglitazone was fed for 14 day before the expected parturition time, or for 21 days after parturition, or furing both pre- and post-partum period. The cows received either 0 or 6 mg PGT/kg live weight. Data on the incidence of production diseases (laminitis, mastitis, cystic ovaries, infected uterus and inactive ovaries) and the day of ovulation were recorded and analyzed using the GENMOD and GLM procedures of SAS. Postpartum supplementation of PGT decreased the mean days to ovulation (P<0.02). The percentage of cows which ovulated during 14 DIM was significantly increased when PGT was supplemented postpartum (P<0.03). PGT supplementation during prepartum (p<0.01) and postpartum (P<0.10) periods decreased laminitis. Prepartum PGT supplementation had no significant effect on mastitis incidence. Prepartum (P<0.03) and postpartum (P<0.08) PGT supplementation resulted in decreased uterine infections. Postpartum PGT supplementation significantly decreased the proportion of cystic cows (P<0.04). PGT had no significant effect on the percentage of cows with inactive ovaries (P>0.05). In conclusion, supplementation of PGT during transition period in dairy cows may be beneficial in decreasing the incidence of some postpartum diseases, and may enhance ovarian cyclicity after parturition.
    Keywords: Dairy cows, Ovarian function, Pioglitazone, postpartum diseases, Transition period
  • Shima Hajipour Dehbalaei, Mohsen Afsharmanesh, Masoud Sami, Hojatollah Khabazzadeh Pages 353-261
    This experiment was conducted to investigate the effect of thyme essential oil and powder in comparison to antibiotic on performance of meat type quails، in a completely randomized design with 6 treatments، 4 replicate. The dietary treatments consisted of the basal diet without any added compounds (control)، 100mg virginiamycin/kg، 0. 1 or 0. 2% thyme powder and 100 or 200 mg thyme essential oil/kg. The measurement parameters included performance، meat quality، morphology and microbiology of intestine. Supplementing 0. 1% powder thyme and virginiamycin increased body weight gain of quails at d 0 to 35. Thyme powder and essential oil caused reduction in thiobarbituric acid، Dripping Loss and Cooking Loss and increased water holding capacity. The highest counts of lactobacilli bacteria، belong to thyme treatment (except for 200 mg essential oil/kg) and the lowest of it has been seen in antibiotic ones and the lowest count of coliform bacteria belonged to antibiotic treatment. Maximum length and width of the villi and minimum depths of crypts was observed in thyme treatments (except for 200 mg essential oil/kg). In antibiotic treatment، crypt depth was significantly increased in addition to increase of length and width of the villi.
    Keywords: antibiotic, thyme powder, essential oil, intestinal morphology, intestinal microflora
  • Mohammad Ebrahim Noorian Soroor, Yousef Roozbehan Pages 363-374
    The effect of three levels of eucalyptus leaf (0، 28. 65 or 57. 37mg/200mg substrate)، which were either oven، freeze or air dried on in vitro ruminal fermentation characteristics was assessed. The studied parameters were in vitro gas production (IVGP)، methane production، ammonia (NH3-N) concentration، in vitro organic matter degradability، partitioning factor (PF) (ratio of substrate truly degraded to gas volume produced at 24 h of incubation) and total volatile fatty acids (VFAs) concentration. Three subfamily of Entodiniinae، Ophryscolecinae، Diplodiniinae and family of Isotrichdaewere، also، identified and enumerated. Methods of air (L effect; P<0. 01) and freeze drying (Q effect; P<0. 05) have decreased the concentration of VFAs. However، oven drying method has increased propionic acid concentration (L effect; P<0. 01). Adding eucalyptus leaf has significantly decreased gas production from insoluble fraction (b) (L effect; P<0. 01)، IVGP at 24، 54 h (L and Q effect; P<0. 01)، methane production (L effect; P<0. 05)، NH3-N concentration (L effect; P<0. 01) and total VFAs (L effect; P<0. 01). However، such additive has improved PF (L effect; P<0. 01) only at 57. 31 level. Moreover، the inclusion of eucalyptus has significantly decreased total protozoa population (P<0. 01)، Entoodiniinae subfamily (P<0. 01) and Isotrichdae family (P<0. 05). The results suggest that eucalyptus leaves has positively manipulated in vitro ruminal fermentation، and oven dried method was more effective than two other methods.
    Keywords: Eucalyptus camaldulensis, gas test, methane, ammonia nitrogen, ruminal fermentation, sheep
  • Fatemeh Asgharzadeh, Mohammad Hassan Fathi, Mohammad Ali Behdani Pages 375-384
    The aim of this study was to determine the effects of ensiling and using of fertilizers nitrogen and phosphorus on chemical composition and ruminal DM degradability of safflower plant (Carthamustinctorius L.). The safflower plant was cultivated at December 2009، and harvested at June 2010 in flowering stage، chopped to 3-5 cm particles and then ensiled in the laboratory silos for 60 days. The experimental treatments were: unfertilized forage (control)، phosphorus fertilized forage (100 kg per ha)، nitrogen fertilized forage (300 kg per ha)، nitrogen and phosphorus fertilized forage (300 kg N and 100 kg P per ha)، silage produced from unfertilized forage، silage produced from phosphorus fertilized forage (100 kg per ha)، silage produced from nitrogen fertilized forage (300 kg per ha)، silage produced from nitrogen and phosphorus fertilized forage (300 kg N and 100 kg P per ha). Chemical composition، DM degradability and digestibility were determined using standard methods. Nitrogen and P fertilizers reduced the NDF and ADF and increased the ash، Ca and P contents of plant (P<0. 05). The N fertilizer increased the CP، NPN and buffer soluble protein and decreased the ADIN content of plant (P<0. 05). The N and P fertilizers and ensiling increased a and c fractions and ruminal effective degradability of DM (P<0. 05). Applying the N and P fertilizers and ensiling also increased the gas production parameters including b and c fractions and ME and OMD content of plant. Based on resultys of this research، using of safflower silage produced from nitrogen and phosphorus fertilized forage compard to unfertilized forage is recommended. Keywords chemical composition; ruminal degradability; gas production; safflower; forage; silage
  • Ayoub Azizi Shotorkhoft, Hassan Fazaeli, Nader Papi, Javad Rezaee Pages 385-392
    This experiment was performed in a completely randomized design with four treatments and nine replicates per treatments، using of 36 Moghani male lambs. Four diets containing 0، 7، 14 and 21 percent (dry matter basis) of processed broiler litter (PBL) were used. Results showed that voluntary feed intake، average daily gain and total body weight gain were not influenced (P>0. 05) by the experimental diets. Digestibility of DM and NDF decreased linearly (P<0. 05) while no differences (P>0. 05) were detected in OM and CP digestibility by inclusion of PBL in the diets. The Ruminal acetate concentration decreased but ammonia increased linearly (P<0. 05) as the rate of PBL enhanced in the diet، however no differences (P>0. 05) were obtained for the other metabolites between the animals received different diets. Blood urea-nitrogen increased linearly (P<0. 05) by increasing of PBL in the diet، but other blood metabolites were not influenced (P>0. 05) by the experimental rations. Results of current study indicated that feeding PBL in the diet of Moghani lambs up to 21percent، did not affect the nutrients intake and growth performance but decreased digestibility of DM and NDF and ruminal acetate concentration. In Addition، feed cost per unit of live weight gain was decreased (P<0. 05) by inclusion of PBL in the ration. It is concluded that processed broiler litter could be used up to 21 percent of the diet for fattening lambs.
    Keywords: broiler litter, digestibility, metabolites, performance, Moghani lamb