فهرست مطالب

علمی پژوهان - سال یازدهم شماره 2 (زمستان 1391)

مجله علمی پژوهان
سال یازدهم شماره 2 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هژیر سیف پناهی شعبانی، فرشاد رستم پور، اکرم رنجبر * صفحات 1-2
  • امیر حسین مقصود، محمد فلاح، هیمن مرادی سردره، هیمن شانازی، یونس مرادی * صفحات 3-8
    مقدمه و هدف
    توکسوپلاسموزیس یکی از شایعترین عفونتهای انگلی مشترک بین انسان و دام است که دو مرحله حاد و مزمن دارد که به ترتیب مربوط به IgM و IgG است. این شیوع تحت تاثیر متغیرهای متفاوتی است، بنابراین تعیین شیوع سرمی آنتی بادی های IgG و IgM ضد توکسوپلاسما در رابطه با برخی متغیرها از قبیل سن، شغل و سطح تحصیلات از اهمیت زیادی برخوردار است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی توصیف تحلیلی بر روی 350 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان همدان انجام شد. پس از گرفتن رضایتنامه آگاهانه از داوطلبین، سرم آنها به دو روش IgG ELISA و IgM ELISA مورد آزمایش قرار گرفت و رابطه آنها با متغیرهای سن، شغل و سطح تحصیلات سنجیده شد.
    یافته ها
    از تعداد 350 زن باردار مورد مطالعه 105 مورد (30 درصد) دارای IgG ضد توکسوپلاسما و 3 مورد (2/9 درصد) دارای IgM ضد توکسوپلاسما بودند. عیار آنتی بادی ها با متغیرهای سن، شغل و سطح تحصیلات در مورد IgM معنی دار نبود ولی در مورد IgG این ارتباط معنی داری گزارش شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به معنی دار بودن ارتباط بیماری با متغیرهای سن، شغل و سطح تحصیلات در زنان باردار باید در مورد معیارهای پیشگیری و مراقبت از مبتلا شدن به عفونت توکسوپلاسموزیس آموزشها و آگاهی های لازم ارائه گردد.
    کلیدواژگان: آنتی بادی IgM، آنتی بادی IgG، زنان باردار، توکسوپلاسموزیس، ایران
  • محمدرضا جوادی، یونس مرادی، سپیده بهنود، هژیر سیف پناهی شعبانی، فرشاد رستم پور * صفحات 9-14
    مقدمه و هدف
    آپاندیسیت حاد به عنوان شایعترین عمل جراحی اورژانس مطرح است. از آن که تشخیص و درمان به موقع آپاندیسیت بسیار ضروری است و همچنین بعضی از بیماری ها علائم آپاندیسیت را تقلید می کنند و میزان آپاندوکتوی منفی (30-15 درصد) هم بالاست. لذا جراحان با بهره گیری از امکانات پاراکلینیکی سعی در افزایش دقت تشخیص آپاندیسیت دارند. هدف اصلی این مطالعه بررسی حساسیت و ویژگی پروتئین واکنشگر C (CRP) در تشخیص آپاندیسیت حاد و انواع آن و مقایسه ی آن با آزمایشات روتین از قبیل تعداد گلبول های سفید و درصد نوتروفیل ها است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، نمونه های خون 191 بیمار که با تشخیص آپاندیسیت حاد در بیمارستان بعثت همدان جراحی شده بودند به منظور اندازه گیری CRP مورد آزمایش قرار گرفت. پس از جراحی نمونه ها توسط پاتولوژیست بررسی شدند و یافته های پاتولوژی به عنوان استاندارد طلائی در نظر گرفته شد. سپس با استفاده از نتایج آزمایشات و پاتولوژی حساسیت و ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی تست های CRP، WBC و توتروفیلی اندازه گیری شد. داده های حاصل توسط نرم افزار SPSS-14 و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    74/3 درصد بیماران مرد و 25/7 درصد زن بودند و میانگین سنی افراد 3/4±26 سال بود. شایعترین علامت بیماران بی اشتهایی (95/2 درصد) و شایعترین نشانه ی آنها تندرنس موضعی (95/8 درصد) و شایعترین مرحله ی پاتولوژی چرکی حاد (64/9 درصد) بود. 13/08 درصد بیماران جراحی شده، آپاندکتومی نرمال داشتند که 35 درصد در زنان و 6 درصد در مردان بود. حساسیت و ویژگی CRP، WBC و نوتروفیلی به ترتیب برابر با: 98/1 درصد، 61/5 درصد، 84/8 درصد، 50 درصد، 93/3 درصد، 19/2 درصد بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، تست CRP هم در تشخیص بیماری و هم در یافتن موارد آپاندکتومی منفی، دارای ارزش بالایی است. اما به عنوان یک تست انحصاری قابل اتکا نیست. لذا قرار دادن CRP به عنوان یک معیار پاراکیلینیک در کنار سایر معیارهای سیستم نمره دهی آلوارادو می تواند در تشخیص آپاندیسیت بسیار کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: آپاندیسیت، آپاندکتومی، WBC، CRP، حساسیت، ویژگی
  • وحید راشدی *، صفر شمس والا، علی حیدری صفحات 15-19
    مقدمه و هدف
    در سالهای اخیر فرهنگ سازمانی از موضوعات مهم پژوهشی در عرصه مدیریت بوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی فرهنگ سازمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان از دیدگاه اعضای هیات علمی براساس مدل هوفستد می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی (همبستگی) بوده و به شیوه ی مقطعی انجام پذیرفته است. جامعه پژوهش را کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان تشکیل می دادند که حجم نمونه محاسبه شده برابر با 162 نفر و روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. در این مطالعه برای گردآوری داده ها علاوه بر پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک از پرسشنامه فرهنگ سازمانی هوفستد استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS-16 شد.
    یافته ها
    63/59 درصد از افراد مورد مطالعه مرد بودند. میانگین سن نمونه ی مورد پژوهش 36/45 سال (4/35=SD) و میانگین سابقه ی کار آن ها 16/43 سال (5/77= SD) بود. 34/57 درصد مربی، 52/47 درصد استادیار و 12/96 درصد دانشیار بودند. ویژگی های زیر در فرهنگ سازمانی جامعه ی مورد پژوهش یافت شد: تعادل فرهنگی با میل به مردگرایی، وجود فرهنگ جمع گرایی، ریسک پذیری پایین و توزیع نسبتا متعادل قدرت. یافته های پژوهش نشان داد که سن و سابقه کار رابطه منفی و معناداری با ریسک پذیری دارند و میزان مرد گرایی/ زن گرایی در زنان و مردان متفاوت است.
    بحث و نتیجه گیری
    اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، فرهنگ سازمانی را حمایتی و پرورش دهنده می دانند و معتقدند که این دانشگاه علاوه براهمیت قائل شدن برای مسئولیت های اجتماعی، گرایش به پرهیز از بی عدالتی دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدل هوفستد، اعضای هیات علمی
  • مهردخت مزده، حمید صادقی بیدار *، مهدی بیرامی جم، فرزانه اثنی عشری صفحات 20-26
    مقدمه و هدف
    استروک سومین علت منجر به مرگ و شایع ترین بیماری ناتوان کننده عصبی در اکثر نقاط دنیا محسوب می شوند. متفاوت بودن الگوی زندگی، عوامل خطر، فاکتورهای محیطی و ژنتیکی توجیه کننده اختلاف در بروز و ریسک استروک در جوامع مختلف می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل خطر استروک و تعیین میزان ریسک آن انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی تحلیلی 300 فرد بالای 55 سال و بدون سابقه ی قبلی استروک مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان با رعایت معیارهای ورود و خروج از مطالعه، وارد مطالعه شدند. مشخصات هر مورد از نظر عوامل خطر استروک شامل سن، جنس، سابقه ی بیماری دیابت شیرین، سابقه ی فیبرلیپیدمی، میزان فشارخون سیستولی، دریافت درمان دارویی فشارخون، مصرف سیگار، بیماری قلبی عروقی، سابقه ی فیبریلاسیون دهلیزی و هیپرتروفی بطن چپ در چک لیستی با همین مشخصات ثبت و سپس میانگین ریسک استروک 10 ساله (با استفاده از نرم افزار استاندارد محاسبه ریسک استروک دونالد اسمیت) محاسبه گردید.
    یافته ها
    فراوانی جنس مرد و زن در جامعه آماری به ترتیب: 52/66 درصد و 47/44 درصد می باشد؛ میانگین سنی، تعداد عوامل خطرو فشار خون سیستولی (به میلی مترجیوه) در جامعه آماری به ترتیب 10/06±68/62، 1/33±2/16 و 18/71±129/05 می باشد. فراوانی عوامل خطر در جامعه آماری از قبیل: دیابت شیرین 19/66 درصد، هیپرلیپیدمی 28 درصد، مصرف سیگار (مصرف فعلی، مصرف در طی یک سال اخیر) 19 درصد، بیماری فشارخون 42/23 درصد، دریافت درمان دارویی فشار خون 34 درصد، فشارخون سیستولی مساوی یا بیش تر از 140 میلی متر جیوه 29 درصد، بیماری قلبی عروقی 20/33 درصد، فیبریلاسیون دهلیزی (با توجه به نوار قلب هر فرد) 3/33 درصد و هیپروتروفی بطن چپ (با توجه به نوار قلب هر فرد) 8/33 درصد؛ در نهایت میانگین ریسک استروک 10 ساله در جامعه آماری محاسبه گردید که 10/71 درصد بدست آمد؛ این ریسک در جنس مرد 11/74 درصد و در جنس زن 9/52 درصد بدست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تغییر الگوهای اقتصادی اجتماعی و جمعیتی جامعه به خصوص پیر شدن جمعیت و تجربه بین المللی گذر اپیدمیولوژیکی، عوامل خطر استروک و در نتیجه میزان ریسک و بروز استروک در شهر همدان به عنوان نمونه ایی کوچک از جمعیت جامعه یک کشور در حال توسعه با سرعتی فزاینده در حال افزایش است؛ اگر این ارزیابی ها در کلینیک های سرپایی یا برنامه پزشک عمومی خانواده انجام شود افراد با ریسک بالا هر چه سریعتر شناسایی و با برنامه ریزی سلامتی دقیق تر و کنترل ریسک فاکتورهای قابل تعدیل، ریسک استروک کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: استروک، عوامل خطر، نرم افزار، همدان
  • رضا صفی آریان، رضا شاه حسینی * صفحات 27-34
    مقدمه و هدف
    محدویت منابع در اقتصاد بهداشت و درمان، مهمترین دلیل توجه به امر بهره وری و استفاده مقتضی با بازدهی مطلوب از امکانات موجود در تمامی حوزه های مدیریت بهداشت و درمان است. این مطالعه با هدف ارزیابی کارآیی فنی بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی (آموزشی و غیر آموزشی)، استان همدان براساس شاخص های عملکردی و مدل ریاضی تحلیل فراگیر اطلاعات (DEA) در سال 1389 انجام پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است. اطلاعات به روش میدانی، کتابخانه ای و بهره گیری از رساله های دکتری و پایان نامه های کارشناسی ارشد مرتبط با ارزیابی کارایی، مراجعه مستقیم به بیمارستانها و معاونت درمان دانشگاه و مرکز آمار دانشگاه و مجموعه نسبتا کاملی از شاخص هایی که برای ارزیابی کارآیی می تواند مورد استفاده قرار گیرد، جمع آوری و براساس روش تحلیل فراگیر اطلاعات (DEA) با نسخه DEAP2 به ارزیابی کارآیی فنی در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان همدان پرداخته شده است. مدل مورد استفاده در این پژوهش از DEA چند مرحله ای و در تجزیه و تحلیل اطلاعا ت ازمدل حداقل سازی عوامل تولید و بازدهی متغیر استفاده شده است.
    یافته ها
    اطلاعات جمع آوری شده در دو گروه نهاده شامل تعداد پزشکان (پزشکان عمومی، پزشکان متخصص، پزشکان اینترن در بیمارستانهای آموزشی، پزشکان رزیدنت در بیمارستان های آموزشی، تعداد پرستاران (پرستاران، کمک بهیار، بهیار)، تعداد سایر پرسنل و تحت فعال و گروه ستاده شامل تعداد اعمال جراحی، تعداد بیماران سرپایی، درصد اشغال تحت، متوسط اقامت بیمار و تخت روز بستری می باشد. سپس کارایی فنی بیمارستان ها محاسبه و بیمارستان های کارا (ضریب کارایی 1=E) و غیر کارا (زیر واحد) به دست امده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به مطالعات پیشین میانگین مدت اقامت و تخت فعال عامل مهمی در بالا و یا پایین بودن کارایی فنی بیمارستان ها بوده است. در این پژوهش نیز عوامل تولید (نهاده ها) نقش بسزایی در تعیین کارایی بیمارستان ها دارد. براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که در استان همدان به طور میانگین از عوامل تولید (نهاده ها) به ترتیب: 3 نفر پزشک، 9 نفر پرستار، 8 نفر سایر پرسنل و 3 تخت فعال به خوبی استفاده نشده است و باید از عوامل تولید حذف و به طور بهینه استفاده نمود تا بیمارستان های استان همدان به طور میانگین به سطح کارایی فنی مطلوب برسند.
    کلیدواژگان: بیمارستان، تحلیل فراگیر اطلاعات، کارایی تکنیکی
  • فرزاد ویسی، محمد رضایی *، گوهر لطفی، ایوب ولدبیگی صفحات 35-38
    مقدمه و هدف
    مهارت های واجشناختی پیشرفته جهت کسب مهارتهای خواندن اهمیت ویژه ای دارند. کودکان کم شنوا به دلیل کمبود دروندادهای شنیداری، ممکن است در مهارت های واجشناختی و در نتیجه مهارت های خواندن مشکلاتی داشته باشند. استفاده از سمعک و کاشت حلزون کمک زیادی به جمع آوری اطلاعات شنیداری در افراد کم شنوا می کنند. هدف از انجام این مطالعه مقایسه مهارت های واجشناختی کودکان کم شنوای کاشت حلزون شده و دارای سمعک می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بوده و بر روی 12 کودک کم شنوای کاشت حلزون شده و 12 کودک کم شنوای دارای سمعک، در مقطع پایه دوم دبستان شهر تهران انجام گرفت. عملکرد واجشناختی این کودکان توسط خرده آزمون های واجشناختی، آزمون خواندن نما ارزیابی و جهت تجزیه و تحلیل داده هااز SPSS-16 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین امتیاز گروه کاشت شده در تکلیف تشخیص قافیه نسبت به گروه کم شنوای سمعکی بیشتر و این تفاوت معنی دار بود (0/034=P) ولی بین میانگین امتیاز هر دو گروه در تکالیف حذف آوا و خواندن ناکلمات تفاوت معنی داری دیده نشد (به ترتیب 0/919=P= 0/670، P)
    بحث و نتیجه گیری
    کاشت حلزون با در دسترس قراردادن درونداد شنیداری می تواند کسب مهارت های واجشناختی در کودکان کم شنوا را تسهیل کند، ولی از آن جا که دروندادهای زبانی دیگر از جمله درونداد بینایی و لمسی به رشد این مهارت ها کمک می کند، کودکان دارای سمعک نیز می توانند این مهارت ها را کسب نمایند.
    کلیدواژگان: آگاهی واجشناختی، کم شنوایی، کاشت حلزون، سمعک
  • قربان عسکری، عبدالمطلب صیدمحمدی، جمال مهرعلی پور *، عادل احمدزاده صفحات 39-47
    مقدمه و هدف
    یون فلوراید در غلظت های مجاز برای انسان ضروری است و در غلظت های بالا یک ترکیب بسیار سمی و خطرناک برای سلامتی انسان است. در این مطالعه کارایی پوست حلزون در جذب فلوراید از محیط های آبی مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، توانایی پوسته حلزون در جذب فلوراید مورد بررسی قرار گرفت. در هر مرحله از آزمایشات، 100 میلی لیتر از محلول فلوراید با غلظت اولیه مشخص و pH معین در دستگاه شیکر انکوباتور شیک داده شد. تاثیر پارامترهای مختلف، (11-3) pH، زمان واکنش (60-5 دقیقه)، غلظت اولیه فلوراید (10-5 میلی گرم در لیتر) و دوز جاذب (0/25 -2/5 گرم) مورد بررسی قرار گرفت. ساختار شیمیایی جاذب توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی ساخت شرکت فیلیپس مدل EDX و همچنین آنالیز XL-30 صورت گرفت. غلظت قبل و بعد از انجام فرایند جذب توسط روش پیشنهادی شرکت هک (HACH) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    آنالیز پوسته حلزون با روش EDX نشان داد که بخش اعظم از کلسیم تشکیل شده است و سایر ترکیبات آن شامل منیزیم، آلومنیوم و سیلیکات است. نتایج آزمایش بیانگر آن است که بالاترین راندمان جذب فلوراید در 7= pH میزان دوز جاذب برابر 0/5 گرم، زمان تماس 30 دقیقه و غلظت اولیه فلوراید برابر 5 میلی گرم در لیتر رخ می دهد. بررسی سنتتیک جذب نشان داد که از سینتیک جذب شبه درجه دو تبعیت می کند. ایزوترم جذب فلوراید در پوسته حلزون نیز از مدل لانگمویر تبعیت می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، پوسته حلزون، یک جاذب با راندمان مناسب و هزینه کم، گزینه مناسب برای حذف فلوراید از محیط های آبی میباشد
    کلیدواژگان: پوسته حلزون، جذب، فلوراید، ایزوترم، سینتیک
|
  • Amirhossein Maghsood, Mohammad Fallah, Hemen Moradi, Hemen Shanazi, Younes Moradi * Pages 3-8
    Background And Objectives
    Toxoplasmosis is a most common parasitic infection in humans and animals، it has two acute and chronic phases that related to IgM and IgG، respectively. This prevalence is affected by different variables، so determination of the prevalence of serum IgG and IgM antibodies against Toxoplasma in terms of these variables like age، occupation and education level is so important.
    Methods
    This descriptive-analytic cross sectional study was done on 350 pregnant women referred to health - Therapeutic centers of Hamadan city. After obtaining informed consent from volunteers، their serum samples were tested by IgG ELISA and IgM ELISA methods and their associations with age، occupation and education level variables were measured.
    Results
    From total of 350 pregnant women، 105 cases (%30) had anti Toxoplasma IgG، and 3 cases (%2. 9) had anti-Toxoplasma IgM. Antibody titer of IgM with variable age، occupation and education level was not significant، but antibody titer of IgG with these variables was significant.
    Conclusion
    Given the significant association between the disease and age، occupation and education level in pregnant women، it should be provide the necessary training and knowledge about prevention and avoid of being infected with toxoplasmosis infection.
    Keywords: IgG antibody, IgM antibody, pregnant women, toxoplasmosis, Iran
  • Mohammadreza Javadi, Younes Moradi, Sepideh Behnoud, Hazhir Seifpanahishabani, Farshad Rostampour * Pages 9-14
    Background And Objectives
    appendicitis is a common urgent surgical operation. Since early diagnosis and treatment of appendicitis is necessary and also some disease mimic its clinical manifestation and rate of negative appendectomy was high (%30-15)، so surgeons were trying to increase the accuracy of diagnosis of appendicitis by using laboratory facilities. The main aim of this study was to investigation of sensitivity and specificity CRP in the diagnosis of acute appendicitis and compares it with routine laboratory tests such as leukocyte count and neutrophil count.
    Methods
    In this descriptive - analytical study، blood samples of 191 patients with diagnosis of acute appendicitis that underwent appendectomy at the Besat hospital، were used to measuring of CRP. The surgical specimens were reviewed by pathologists and pathologic findings were considered as gold standard. Then by using of the results of pathology tests، sensitivity، specificity and positive and negative predictive value of CRP، WBC and neutrophils were measured. Data were analyzed by SPSS14. 0 software and t test and chi square test.
    Results
    about 74 percent of the patients were male and 25. 7% were female and the mean age was 26 ±3. 4 years. The most common symptom، sign and pathologic stage of patients were loss of appetite (95. 2%)، local tenderness (95. 8%) and Acute suppurative 64. 9%. about thirteen percent of patients had normal appendectomies that consist of 35% of women and 6% of men appendectomy. The sensitivity and specificity of CRP، WBC and neutrophils respectively were: 93. 3%، 50%، 84. 8%، 61. 5%، 98. 1% and 19. 2%.
    Conclusion
    According to the results، the CRP test at diagnosis and in finding of negative appendectomy has high value، but was not reliable as an exclusive test. Therefore، the use of CRP as a paraclinical criterion along with other criteria of Alvarado scoring system can be very useful in diagnosis of appendicitis.
    Keywords: Appendicitis, Appendectomy, WBC, CRP, Sensitivity, Specificity
  • Vahid Rashedi *, Safar Shams-Vala, Ali Heidari Pages 15-19
    Background And Objectives
    in the recent years، organizational culture has been an important research concept in the management domain. This study intends to determine the organizational culture of Hamadan University of Medical Sciences form the view point of faculty members based on Hofstede Model.
    Methods
    in this cross-sectional descriptive-analytic study، faculty members of Hamadan University of medical sciences were research population that sample involved 162 people which have been selected through random sampling. To gather the data، Hofstede Organizational Culture Questionnaire was used as well as demographic variables questionnaire. To analyze the data SPSS was used.
    Results
    THE sample consisted of %63. 59 male. The mean age of the sample was 36. 45±4. 35 and the mean years of employment was 16. 43 ±5. 77. Lecturer، assistant professor and associate professor were %34. 573، %52. 47 and %12. 86، respectively. The findings revealed the characteristics of the organizational culture of the research population as follows: cultural balance with a trend to masculinity، collectivism، low uncertainty avoidance and relatively balanced of power distance. Also factors such as age and years of employment have negative significant relation with uncertainty avoidance and masculinity femininity rate in the man and women are different.
    Conclusion
    Faculty members in Hamadan University of Medical Sciences consider organizational culture supportive and they believe that University beside being emphasized over the social responsibilities، tends to avoid injustice.
    Keywords: Organizational culture, Hofstede model, Faculty members
  • Pages 20-26
    Background And Objectives
    cerebrovascular accidents are the third leading cause of mortality and the most important cause of morbidity in adults in the most of the world. Multiple factors such as Socioeconomic، lifestyle، environmental and genetic factors may be the cause of stroke risk differences in our community. This study was designed to evaluate the Stroke Risk Factor in persons above 55 years old without history of Stroke who referred to Health Centers in Hamadan on 2012.
    Methods
    In a Descriptive- Analytical study، 300 persons above 55 years without history of stroke who referred to Health centers of Hamadan were selected (randomly)، with regarded of inclusion and exclusion criteria and after explaining the research and its purposes، their permission was obtained. Their demographic data (such as age، gender)، history of heart disease، hypertension and drug reception for it، diabetes، hyperlipidemia، smoking were filled in questionnaire. One EKG was performed (about the atrial fibrillation and signs of left ventricular hypertrophy). then data were analyzed and average tenth year stroke risk with use the Prof. Donald Smith software (stroke risk calculator) calculated.
    Results
    The mean age، risk factors and systolic blood pressure in men and women were: 68. 62±10. 6y، 1. 33±2. 16 and 129±18. 7 mmHg. History of diabetes mellitus، hyperlipidemia، smoking، hypertension (HTN)، drug reception for HTN، drug reception in persons with history of HTN، SBP≥140mmHg، drug reception in persons with SBP≥140mmHg،Cardiovascular disease، atrial fibrillation (AF rhythm) and signs of left ventricular hypertrophy (LVH) in EKG have frequency:، 19%، 28%، 19. 66%، 8. 33%، 3. 33%، 20. 33%، 59. 77%، 29%، 34%، 42. 23%، respectively. The mean calculated stroke risk was for tenth year %10071. This risk was %11074 in men and %9052 in women population.
    Conclusion
    It can be concluded that with regard to transition of socioeconomic and community especially aging and international experience of epidemiologic transition، stroke risk factors and consecutive stroke risk in Hamadan as a small sample of a developing country are rapidly increasing. It is hope that experiences obtained in developed countries applied in preventive programs and healthy planning.
    Keywords: Stroke, Risk factors, Software, Hamadan
  • Reza Safi-Arian, Reza Shahhoseini * Pages 27-34
    Background And Objectives
    This study was aimed to evaluate the technical efficiency of Hamadan University of Medical Sciences and functional indexes based on using mathematical model analysis of inclusive data (DEA) in 2010.
    Methods
    This study is a cross- sectional، the data field of library and information through the use of doctoral dissertations and master and go directly to the hospital and the university''s center for statistics. This method has limitations in dealing method using data envelopment analysis (DEA) to evaluate the technical efficiency of hospitals DEAP2 prescription coverage has been Hamadan University of medical sciences. The model used in this study analysis of multistage DEA model is used for the minimization of production factors and output variables.
    Results
    Data inputs include the number of groups of physicians (general practitioners، specialists، doctors intern in teaching hospitals، physician residents in teaching hospitals)، the number of nurses (nurses، nurse aid، nurse)، the number of staff and beds and the output includes the number of surgeries، number of ambulatory patients، the percentage of occupied beds، average bed day stay patient is hospitalized. Then calculate the technical efficiency of hospitals and hospital efficiency (efficiency coefficient E=1) and the inefficient (the unit) is obtained.
    Conclusions
    The most important factors for technical efficiency in hospitals have been incorrect use of beds patient-day in sufficiency and bed-days occupied. Finally in Hamadan average surplus factor (input)، respectively: 3 physicians، 9 nurses، 8 other personnel and 3 active beds and there should be surplus production factors surplus to be removed to hospitals in the province average to reach the desired level of technical efficiency. The findings in this study shows the highest ratio of technical efficiency in Besat، Beheshti، Farshchian، Imam Hussein Malayer، ValiAsr Razan، Ali Moradian and Heydari Nahavand، Ghaem and Amiralmomenin Asadabad hospitals in comparison with other hospitals.
    Keywords: Hospital, Data Envelopment Analysis, Technical efficiency
  • Farzad Weisi, Mohammad Rezaei *, Gohar Lotfi, Ayub Valadbeigi Pages 35-38
    Background And Objectives
    Advanced phonological skills are important for the acquisition of reading skills. Children with hearing impairment have reading skills are weaker than others because of auditory inputs and due to the defect in phonological skills. The use of hearing aids and cochlear implants help to collect information on people who are hard of hearing.
    Methods
    This descriptive - analytic study was done on 12 children with cochlear implant and 12 children with hearing aids that were selected from second grades students of Tehran primary schools. Children''s phonological performance was assessed by phonological subtests of Nama reading test and the data were analyzed using version 16. 0 of SPSS.
    Results
    The results showed that the means of scores of children with cochlear implants in Rhyme task were significantly greater than the children with hearing aids (P=0. 034). But in means of scores of Phone deletion and Non-word reading tasks were not significant different between two groups (P=0. 919، P=0. 670).
    Conclusion
    Cochlear implant with accessibility auditory inputs can facilitated the acquisition of phonological awareness skills in hearing loss children. But whereas the other language inputs such as sight and touch input helped to developing these skills، children with hearing aids too also can acquisition these skills.
    Keywords: Phonological awareness, Hearing loss, Cochlear implant, Hearing aid
  • Ghorban Asgari, Abdolmotaleb Seid Mohammadi, Jamal Mehralipour *, Adel Ahmadzadeh Pages 39-47
    Background And Objectives
    fluoride in low concentration is essential for human but in high concentration is very hazardous for human health. The efficacy of Snail Shell (SS) was investigated in this research work as an adsorbent for the elimination of fluoride from aqueous.
    Methods
    in this experimental study، the capability of SS to adsorb fluoride ions was conducted using a series of batch tests in a shaker-incubator instrument. For each batch run، 100 mL of solution containing a known initial concentration of Fluoride and with the preferred level of pH was shacked. The effects of selected parameters such as pH (3-11)، reaction time (5–60 min) cyanide concentrations (5-10 mg/L) and the adsorbent dosage (0. 25–2. 5g/L) were investigated on the removal fluoride as a target contaminate. Chemical composition SS were analyzed using a Philips model XL30- scanning electron microscope (SEM) with energy-dispersive X-ray microanalysis (EDX). The concentration of Fluoride in solution before and after treatment was determined using the HACH method.
    Results
    Analysis of the SS component using the EDX technique showed that the main part of it consisted of calcium and its other components were magnesium، aluminum and silicate. The experimental data showed that the maximum fluoride removal occurred at pH of 7، adsorbent dose (0. 5 g/L) and 30 min contact time and 5 mg/lit initial concentration. The kinetic evaluation indicated that the pseudo-second-order kinetic had the best fit to the experimental results predicting a chemisorption process. The equilibrium adsorption of fluoride onto SS was well represented by the Langmuir equation.
    Conclusion
    As a result، SS was revealed as a very efficient and low-cost adsorbent and a promising option for removing fluoride from industrial wastewaters.
    Keywords: Snail shell, Adsorption, Fluoride, Isotherm, Kinetic