فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 338 (هفته دوم امرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/23
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • سعید ابریشم کار، بابک وحدت پور، زهره زمانی صفحه 1
    مقدمه
    جراحان اعصاب حین عمل جراحی کرانیوتومی که در دو وضعیت نشسته و ایستاده انجام می شود، به دلیل به درازا کشیدن عمل و حفظ یک وضعیت ثابت حین عمل، در صورت عدم وضعیت گیری صحیح، می توانند مستعد مشکلات عضلانی- اسکلتی مختلف باشند. با توجه به این که تا زمان اجرای این پژوهش، مطالعه ی عینی با استفاده از روش های علمی بر روی وضعیت جراحان اعصاب حین عمل کرانیوتومی صورت نگرفته بود، پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی عوامل خطر ارگونومیک جراحان اعصاب حین عمل جراحی کرانیوتومی به روش عینی در دو وضعیت ایستاده و نشسته به انجام رسید.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی مقطعی، با مراجعه به اتاق عمل، از 20 وضعیت ایستاده و 20 وضعیت نشسته ی جراحان اعصاب در حین انجام عمل، عکس برداری شد و با استفاده از ابزار آنالیز (QEC (Quick exposure check و (REBA (Rapid entire body assessment، خطر ابتلا به مشکلات عضلانی- اسکلتی در سه گروه کم، متوسط و بالا در آنان تعیین و طبقه بندی شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    درصد کلی خطر ابتلا به اختلالات عضلانی- اسکلتی نیز در دو وضعیت ایستاده و نشسته به ترتیب 06/ 10 ± 39/ 36 و 70 /6 ± 60/ 31 درصد بود و تفاوت دو گروه، معنی دار نبود (090/ 0 = P). سطح مواجهه با استفاده از ابزار REBA در دو وضعیت ایستاده و نشسته به ترتیب دارای میانگین 52/ 1 ± 00/ 6 و 90/ 0 ± 63/ 3 بود و طبق آزمون t، اختلاف دو وضعیت در این ابزار، معنی دار بود (001/ 0 > P).
    نتیجه گیری
    جراحان مغز و اعصاب در حین اعمال جراحی کرانیوتومی چه در وضعیت ایستاده و چه در وضعیت نشسته، دارای سطح مواجهه ی متوسطی در نواحی مختلف بدن مانند شانه/بازو، مچ دست/دست و گردن هستند که این خطر، در وضعیت ایستاده بالاتر می باشد. از این رو، پیشنهاد می گردد، ضمن انجام مطالعات بیشتر و با حجم نمونه ی بالاتر و در سطح وسیع تر، نسبت به تامین تجهیزات و امکانات کافی برای کاهش خطر مواجهه با عوامل زمینه ساز اختلالات اسکلتی- عضلانی در جراحان اقدام شود و نسبت به ارتقای سطح دانش پزشکان در این زمینه در دوره های بازآموزی، گردهمایی ها و همایش ها اقدام گردد.
    کلیدواژگان: جراحی اعصاب، اختلالات عضلانی، اسکلتی، عوامل ارگونومیک
  • محمدعلی نیلفروش زاده، زهره نیلفروشان، فریبا جعفری، آسیه حیدری، نازلی انصاری صفحه 2
    مقدمه
    بیماری لیشمانیوز جلدی (سالک) دراکثر نقاط ایران به طور اندمیک دیده می شود و به عنوان یک معضل بهداشتی- درمانی مطرح می باشد. اگر چه، سیر خودبه خود بهبود یابنده دارد، اما به منظور کوتاه نمودن مدت بیماری و محدود کردن اندازه ی اسکار ناشی از آن، اغلب توصیه به درمان می شود. خط اول درمان، تزریق موضعی یا سیستمیک گلوکانتیم می باشد که به دلیل عوارض جدی آن، تلاش برای یافتن داروی مناسب تر با عوارض کمتر همچنان ادامه دارد. این مطالعه، با هدف بررسی واکنش های پوستی در بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی تحت درمان با گلوکانتیم موضعی انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه به صورت هم گروهی و آینده نگر بر روی تمامی بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات پوست و سالک اصفهان در سال های 90-1389 که تحت درمان با گلوکانتیم موضعی قرار گرفتند، انجام شد. عوارض پوستی ایجاد شده با این نوع درمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    130 بیمار مبتلا به لیشمانیوز جلدی که تحت درمان گلوکانتیم موضعی بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سن بیماران 38/ 16 ± 97/ 23 سال بود. در 5/ 38 درصد از بیماران، عوارض پوستی مشاهده شد که اغلب به صورت راش ماکولوپاپولر همراه با خارش و اریتم (3/ 12 درصد) بود. میانگین مدت زمان شروع درمان با گلوکانتیم موضعی تا ظهور عوارض پوستی، 66/ 12 ± 98/ 20 روز بود. بین نوع و محل ضایعات و ظهور عوارض پوستی، ارتباط معنی داری وجود نداشت (050/ 0 < P).
    نتیجه گیری
    عوارض پوستی ناشی از تزریق موضعی گلوکانتیم، اغلب راش ماکولوپاپولر همراه با خارش و اریتم و در محل دست بود. با توجه به ایجاد عوارض پوستی ناشی از تزریق موضعی گلوکانتیم، اهمیت موضع درمان و چگونگی روش تزریق و لزوم به کارگیری درمان توام بر اساس اندیکاسیون درمان موضعی در بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی مورد تاکید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: گلوکانتیم، عوارض پوستی، لیشمانیوز جلدی
  • حمیدرضا آرتی، احمدرضا دشت بزرگ، رضا روزبهانی * صفحه 3
    مقدمه

    آسیب های دست، از علل شایع مراجعه به مراکز اورژانس می باشد و می تواند به نقص عضو، محدودیت عملکرد دست و هدر رفتن ساعات مفید کاری منجرشود. از آن جا که در ایران پژوهش چندانی در این زمینه صورت نگرفته است، این مطالعه برای تعیین نتایج کارایی دست پس از آسیب انجام شد.

    روش ها

    328 بیمار مبتلا به آسیب های دست برای تعیین شرایط، علت، شدت، توزیع آسیب و نتایج عملکردی دست پس از آسیب با استفاده از پرسش نامه ی ارزیابی نتایج ناتوانی حاصل ازآسیب های دست، شانه و بازو مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین، قدرت چنگ زدن، نیشگون گرفتن، چرخاندن کلید و تقابل انگشتان دست آسیب دیده اندازه گیری شد و با دست سالم مقابل، مورد مقایسه قرارگرفت. بیماران به مدت یک سال ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از چک لیست جمع آوری شد و در نرم افزار آماری SPSS، با به کار گیری آزمون های آماری (2χ، t، ANOVA (Analysis of variance و Tukey آنالیز گردید.

    یافته ها

    آسیب های باز دست در بیماران بسیار شایع بود. اغلب آسیب های دست در بین ساعات 12 ظهر و 6 عصر اتفاق افتاده بود. پس از یک سال پی گیری، 56 بیمار از درد، تورم و خشکی مفصل و 35 بیمار فقط از درد شکایت داشتند. در بررسی عملکرد انگشتان، قدرت نیشگون گرفتن (Pinch)، قدرت تقابل انگشتان (Opposition)، حساسیت پذیری (Sensibility) و قدرت چنگ زدن (Grasp) کاهش نشان داد.

    نتیجه گیری

    می توان با آموزش، استفاده از وسایل ایمنی و پرهیز از انجام کارهای حساس در ساعات حادثه خیز، بروز آسیب های دست را کاهش داد.

    کلیدواژگان: شکستگی باز، شکستگی انگشتان، آسیب های دست
  • محمدرضا تاجی، فرید ذوالفقاری، علیرضا فرید معیر، بهرام سلیمانی صفحه 4
    مقدمه
    مطالعات اپیدمیولوژیک شیوع بالایی از کمبود ویتامین را در مناطق مختلف دنیا و از جمله کشورمان گزارش کرده اند. هدف از اجرای این مطالعه، تعیین شیوع کمبود ویتامین D در بیماران مبتلا به بیماری دژنراتیو ستون فقرات (فتق دیسک بین مهره ای، تنگی کانال نخاعی و ناپایداری ستون فقرات) که کاندیدای عمل جراحی ستون فقرات بودند و نیز بررسی ارتباط کمبود این ویتامین با سن، جنسیت، چاقی، مصرف سیگار، مصرف مکمل و... و اندازه گیری این متغیرها بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی و غیر مداخله ای، سطح سرمی D(OH)25 به روش الکتروکمی لومینسانس تعیین شد. وضعیت سایر متغیرها از طریق پرسش نامه های مربوط مشخص گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های تک متغیره و آنالیز رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع، 110 بیمار وارد مطالعه شدند. میانگین سطح سرمی D(OH)25، ng/ml 18/75 ± 27/45 بود. 5/ 44 درصد دچار کمبود ویتامین(D (ng/ml 20 > D(OH)25 بودند و 3/ 17 درصد سطح ناکافی ویتامین (D (ng/ml 30 > D(OH)25 ≥ 20 داشتند. در گروه با سابقه ی مصرف مکمل، هیپوویتامینوز D همچنان شیوع 6/47 درصد داشت. شیوع کمبود ویتامین D به صورت معنی داری در گروه سنی جوان تر (39-20 سال) (003/ 0 = P) و نیز افراد بدون سابقه ی مصرف مکمل (001/ 0 >P) بالاتر بود. در مقابل، زنان در مقایسه با مردان به طور معنی داری سطوح بالاتر ویتامین (0/030=)، دی و به همان نسبت، میزان بیشتری (001/ 0 > P) از مصرف مکمل ویتامین D را داشتند. در مورد سایر متغیرها، ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    کمبود ویتامین D در بیماران با بیماری های دژنراتیو ستون فقرات حتی بیماران تحت درمان با مکمل ویتامین، شیوع بالایی دارد. از طرفی، استناد به عوامل خطر از قبل شناخته شده مثل سن بالا و جنس مونث به تنهایی جهت تعیین احتمال کمبود، کافی نیست. از این رو، غربال گری کمبود با سنجش سطح سرمی D(OH)25 و به دنبال آن، درمان کامل و صحیح در بیماران مبتلا به بیماری های دژنراتیو ستون فقرات به ویژه بیماران با مداخلات جراحی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ویتامین D، ستون فقرات، دژنراسیون دیسک بین مهره ای
  • مقاله کوتاه
  • سیاوش احمدی نوربخش، عصمت میراب زاده اردکانی * صفحه 5
    مقدمه

    تکنیک انجام پژوهش از مهم ترین امور تاثیرگذار در کیفیت نتایج پژوهش است. خون گیری با حجم زیاد از خرگوش های آزمایشگاهی، یکی از امور متداول در کار با این حیوان است، اما به دلیل دشواری های تکنیکی، خون گیری از قلب حیوان هوشیار به عنوان روشی رایج در بسیاری از مراکز پذیرفته شده است. این روش -جدا از غیر اخلاقی بودن- به دلیل استرس زیاد، موجب اختلال در پارامترهای مورد اندازه گیری و همچنین بیماری ها و تلفات فراوان در حیوانات می شود. هدف پژوهش فعلی، ارایه ی دقیق تکنیک بهینه ای برای اخذ نمونه های خونی با حجم زیاد از خرگوش های آزمایشگاهی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر در طی فرایند تولید کمپلمان خرگوش، از 91 سر خرگوش سفید نیوزلندی نر و ماده با سن 36-6 ماه و با وزن 5/ 3-2/ 1 کیلوگرم صورت گرفت. استیل پرومازین به صورت عضلانی به حیوانات تجویز گردید. به منظور جلوگیری از اسپاسم شریانی ناشی از برخورد سرسوزن، اعصاب شریان گوش توسط لیدوکائین بی حس شد. دستیابی عروقی توسط سرسوزن پروانه ای تغییر شکل یافته صورت گرفت. در نهایت، شریان به روش مناسب خون بندی گردید.

    یافته ها

    روش حاضر، ضمن 155 مورد خون گیری از حیوانات به مدت 3 ماه، موجب حصول 2384 میلی لیتر خون گردید (5/ 3 ± 4 /15 میلی لیتر خون به ازای هر سر خرگوش). تعداد تلفات ناشی از خون گیری در طول 6 ماه پس از آغاز مطالعه، معادل صفر بود که ضمن مراجعه به سوابق قبلی مربوط به روش خون گیری از قلب حیوانات هوشیار در بازه ی زمانی مشابه (19 سر تلفات)، اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (001/ 0 > P).

    نتیجه گیری

    روش ارایه شده، موجب کاهش بیماری و تلفات در خرگوش های آزمایشگاهی شده و به عنوان روش ارجح خون گیری با حجم زیاد، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: حیوانات آزمایشگاهی، نمونه برداری، نمونه ی خون، اخذ خون
|
  • Saeid Abrishamkar, Babak Vahdatpour, Zohreh Zamani Page 1
    Background
    During craniotomy surgery, because of the prolonged action and maintaining a fixed position, neurosurgeons, in both the sitting and standing positions, face various musculoskeletal problems in the absence of proper position. Since, no study using scientific methods was done on the neurosurgeons during craniotomy surgery, this study aimed to compare the ergonomic risk factors threating neurosurgeons during this surgery in both standing and sitting positions.
    Methods
    In a cross sectional study, 20 standing and 20 sitting positions of neurosurgeons during craniotomy surgery were captured and the risks of exposure to musculoskeletal disorders was calculated and determined using quick exposure check (QEC) and rapid entire body assessment (REBA) scores in the three levels of mild, moderate and sever. The collected data were analyzed using SPSS software.
    Findings
    The total percent of the mean risk of musculoskeletal disorders in the standing and sitting positions was 36.39 ± 10.06 and 31.60 ± 6.70 percent, respectively, and there was no statistically difference between the two positions (P = 0.090). In addition, the exposure level in REBA score in the two positions of standing and sitting was 6.00 ± 1.52 and 3.63 ± 0.90, respectively, and the difference between the two groups was statistically significant (P < 0.001).
    Conclusion
    During craniotomy surgery, neurosurgeons either in standing or in sitting position have moderate exposure levels in different areas of the body such as the shoulders/arm, wrist/hand and neck and the risk is higher in standing position. Thus, we recommend more studies be conducted with larger sample sizes. In addition, the required equipment to reduce the risk of the underlying disorders must be provided. Knowledge of the practitioners must be improved via retraining courses, gatherings and meetings, too.
    Keywords: Neurosurgery, Musculoskeletal disorders, Ergonomic factor
  • Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Zohreh Nilforoushan, Fariba Jafari, Asieh Heidari, Nazli Ansari Page 2
    Background
    Cutaneous leishmaniasis (CL) is endemic in many parts of Iran and is discussed as a health issue. Although it has spontaneously remitting course, but the treatment is often recommended to shorten the duration of illness and limit the size of the scar. First-line therapy is topical or systemic glucantime; but because of its serious complications, it is attempted to find better drugs with fewer side effects. This study aimed to assess the skin reactions in patients with cutaneous leishmaniasis treated with topical glucantime.
    Methods
    This prospective cohort study was performed on all patients with cutaneous leishmaniasis treated with topical glucantime and referred to the Skin and Leishmaniasis Research Center, Isfahan, in 2010-2011. Skin side effects caused by this type of the treatment were analyzed.
    Findings
    130 patients with cutaneous leishmaniasis treated with topical glucantime were studied. The mean age of the patients was 16.38 ± 23.97 years. In 38.5 percent of patients, skin side effects were observed that were mainly maculopapuler rashs with pruritic (12.3 percent). The mean duration of treatment initiation until the appearance of skin side effects was 12.66 ± 20.98 days. There was no significant relationship between the clinical type and the site of the lesions and the appearance of skin side effects (P > 0.05).
    Conclusion
    Skin side effects were mainly maculopapuler rashes with pruritic in patients with cutaneous leishmaniasis treated with topical glucantime. According to skin side effects induced by topical glucantime, importance and necessity of the injection method and the use of adjuvant therapy is emphasized according to indications of topical treatment of patients with cutaneous leishmaniasis.
    Keywords: Glucantime, Skin side effects, Cutaneous leishmaniasis
  • Hamidreza Arti, Ahmadreza Dasht, Bozorg, Reza Rouzbahani Page 3
    Background

    Hand injuries are the common cause of admissions in emergency departments that may lead to permanent disability and limitation of motion of the hand and loss of time work in patients. Multiplications of industries lead to increases of accidental injuries including hand injuries. As any study was not done on this issue in Iran, this research was designed for evaluation of causes, severity, distribution and functional outcomes of hand injuries.

    Methods

    In this prospective simple convenience study, 328 patients came to Kashani hospital, Shahrekord, Iran, with hand injuries were evaluated in 2007; evaluation was done by both, patient and physician. After 1-year follow-up of patients, collected data were analyzed via SPSS software using chi-square,ANOVA, t and Tukey statistical tests.

    Findings

    Hand injuries occurred in more men. 57.2% of the patients had hand injury in dominant hand. 127 adult patients were injured during work. Open hand injuries were more common in patients. Most of the hand injuries occurred between 12 midday and 6 pm. After 12 months of follow-up, 56 patients had complaints of pain, swelling and joint stiffness. 35 patients had only complaint of pain. Evaluating fingers function, pinching, finger opposition, sensibility and grasping were decreased.

    Conclusion

    Education, using safety equipment, and avoiding precise works in critical hours can lead to decrease hand injuries.

    Keywords: Open fractures, Finger fractures, Hand injuries
  • Mohammadreza Taji, Farid Zolfaghari , Alireza Faridmoayer , Bahram Soleymani Page 4
    Background
    Epidemiological studies have reported a high prevalence of vitamin D deficiency in different regions of the world, including Iran. This study aimed to determine the prevalence of vitamin D deficiency in patients with degenerative diseases of spine, which underwent spine surgery, and to assess the relationship between vitamin D deficiency and age, sex, obesity, smoking, and taking supplements.
    Methods
    In this cross-sectional and non-interventional study, the serum level of 25(OH)D was determined via electrochemiluminescence immunoassay method. Other variables were firmed through relevant questionnaires. To analyze the data, univariate and multiple regression analysis were used.
    Findings
    110 patients enrolled the study. The mean serum level of 25(OH) D was 27.45 ± 18.75 ng/ml. 44.5% of patients showed vitamin D deficiency [25(OH)D < 20 ng/ml], and in 17.3% of the patients, the serum level of 25(OH)D was insufficient [20 ng/ml ≤ 25(OH)D < 30 ng/ml]. In group with the history of taking supplements, the prevalence of hypovitaminosis D was 47.6%. The prevalence of vitamin D deficiency was significantly higher in younger age group (20-39 years old) (P = 0.003) and the ones without the history of taking supplements (P < 0.001). Compared to men, women showed significantly higher levels of vitamin D (P = 0.030), as well as higher levels of consumption of vitamin D supplements. There was no significant correlation between other variables.
    Conclusion
    A high prevalence of vitamin D deficiency was seen in patients with degenerative diseases of spine, even in patients treated with vitamin supplements. On the other hand, considering the risk factors alone seems not to be sufficient in determining the likelihood of deficiency. So, it is recommended to screen vitamin D deficiency via measuring the serum level of 25(OH)D and consequently to treat properly and sufficiently patients with degenerative diseases of spine, especially patients with surgical interventions.
    Keywords: Vitamin D, Spine, Intervertebral disc degeneration
  • Siavash Ahmadi, Noorbakhsh, Esmat Mirabzadeh, Ardakani Page 5
    Background

    Proper method of blood collection (BC) has significant consequences in many biological productions and research activities. Due to the challenges of blood collection from laboratory rabbits, cardiac puncture is routinely performed as the routine method of blood collection in many biological material production and research centres. Besides being ethically unacceptable, this method causes high morbidity and mortality. Furthermore, cardiac puncture is very distressful for anaesthetised animals and greatly disturbs the measured data. The aim of the current study was to provide detailed technical instructions for a superior method of large volume blood collection from laboratory rabbits.

    Methods

    This study was performed during the course of the complement production from 91 white New Zealand rabbits aging 6-36 months and weighing 1.2-3.5 kg. Acetylpromazine was injected intramuscularly. To avoid vasoconstriction caused by needle puncture, nerves of the central ear artery were blocked via local infiltration of lidocaine. Arterial access was established using modified Butterfly catheters. At the end of the blood collection, arterial haemostasis performed appropriately.

    Findings

    During 3 months and 155 episodes of blood sampling, 2384 ml blood was collected via this method (15.4 ± 3.5 ml/rabbit). The mortality rate related to the blood sampling method was nil until 3 months following completion of the study which showed significant statistical difference (P < 0.001) in comparison to the data retrieved from the archives of the centre regarding previous method of cardiac puncture (mortality = 19 rabbits).

    Conclusion

    Due to the significantly lower morbidity/mortality of the presented technique, we recommend it as the proper method of large volume blood sampling in laboratory rabbits.

    Keywords: Laboratory animals, Sampling, Blood collection