فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 18 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • برزو فرهی بو زنجانی *، موسی مهدوی، جاسم ظهیری اصل صفحات 7-25

    این مقاله برگرفته از پژوهشی است با عنوان تراز شایستگی مدیران و فرماندهان در یک سازمان نظامی. هدف اصلی آن تعیین تراز شایستگی مدیران و فرماندهان است. جامعه آماری این پژوهش تمام مدیران شاغل در جایگاه و پست سازمانی از درجه سرهنگی (16) تا سرتیپ تمامی (18) هستند. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته که در سه گروه مدیران عالی، میانی و عملیاتی طبقه بندی شده و به روش نمونه گیری طبقه ای ساده انجام شده است.
    برای تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از آمار توصیفی شاخصهای پراکندگی از مرکز استفاده شده است. نتایج پژوهش گویای این است که شایستگی مدیران و فرماندهان در سازمانهای نظامی متاثر از سه دسته عامل شایستگی های عملکردی، مکتبی و شخصیتی است.
    در نتیجه گیری کلی، سهم و وزن هر یک از ابعاد تراز شایستگی مدیران و فرماندهان به ترتیب بعد عملکردی 59 درصد و بعد شخصیتی21 درصد و بعد مکتبی20درصد نمره از100نمره را به دست آورده است، بعد عملکردی مبین بیشترین سهم از نظر نمره و بعد مکتبی کمترین نمره را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: تراز شایستگی، مدیران و فرماندهان، شایستگی عملکردی، شایستگی مکتبی، ویژگی شخصیتی
  • جلیل یونسی *، علی دلاور صفحات 25-59

    این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد مدیریتی فرماندهان و مدیران ناجا در قالب ارزیابی 360 (چندمنبعی) و ارزیابی ابزار تهیه شده برای این منظور در میدان عمل اجرا شده است؛ بدین منظور ابتدا چهارده پلیس و معاونت انتخاب شد؛ سپس از هر استان چهارده مدیر یا فرمانده یا معاون به تشخیص مرکز بازرسی هر استان انتخاب و برای هر مدیر یا فرمانده، یک مدیر مافوق، دو همکار هم درجه و دو نفر کارمند تحت امر برای ارزیابی این مدیر یا فرمانده نیز انتخاب شد؛ بدین ترتیب هر مدیر یا فرمانده توسط شش نفر (خود فرد، مقام مافوق فرد، دو همکار، دو نیروی تحت امر) ارزیابی شد. برای نمونه گیری از استانهای کشور ابتدا کشور از لحاظ وضعیت جغرافیایی به پنج منطقه، شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تقسیم، و از هر کدام از مناطق کشور چند استان به صورت تصادفی انتخاب شد؛ بدین ترتیب 22 استان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. حجم نمونه در این مرحله از پژوهش، برابر 1848 نفر بوده است که بر این اساس عملکرد مدیریتی 308 مدیر یا فرمانده مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور ارزیابی عملکرد مدیریتی مدیران و فرماندهان ناجا و گردآوری داده های مورد نیاز از شاخصهای تهیه شده در پروژه شایسته سالاری ناجا و ابزار اعتباریابی شده در پژوهش یونسی (1390) استفاده شده است. نتایج ارزیابی مدیران و فرماندهان و ترسیم نیمرخ مربوط نشان داد که از یک سو ادراک مدیران از میزان شایستگی های مدیریتی آنان صحیح نیست که برای تصحیح این خطای ادارکی و تغییر آن به ادراکی صحیح و واقعیتر باید به مدیران بازخورهای مداوم و پیوسته ارائه شود. از سوی دیگر مدیران تمایل داشته اند تا شایستگی های خود را نسبت به سایر منابع ارزیابی (مقام مافوق، همکار و تحت امر) بهتر ارزیابی کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد مدیران، مدیران و فرماندهان ناجا، ارزیابی چندمعیاره، نظریه کلاسیک اندازه گیری
  • عنایت الله زمانپور *، حسن بختیاری صفحات 59-85

    هدف از این پژوهش، مطالعه توانمندسازی روانشناختی در میان فرماندهان و مدیران ستاد فرماندهی ناجا است؛ بدین منظور پرسشنامه تدوین شده توانمندسازی روانشناختی بر اساس الگوی توانمندی شناختی کانگر و کاننگو (1988) برای سازمانهای نظامی و انتظامی بومی، و سپس توسط 263 نفر از مدیران کل، روسای ادارات زیر مجموعه، معاونتها و پلیسهای تخصصی که در ستاد مشغول به خدمت بودند، تکمیل شده است. با استفاده از روش های آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی به شناسایی دوباره و تایید نظری عوامل سازه توانمندسازی روانشناختی در محیط نظامی پرداخته شده است. نتایج تحلیل عامل اکتشافی حاکی از پنج عامل معنی داری، شایستگی، خودمختاری، اثرگذاری و اعتماد و نتایج تحلیل عامل تاییدی نشاندهنده رازش بسیار مناسب مرتبه اول و دوم سازه با مبانی نظری است؛ هم چنین بیشترین میانگین به عامل شایستگی و معنی داری مربوط است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، مدیران و فرماندهان ستاد ناجا، تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی
  • یونس جبارزاده، علیرضا صوفی * صفحات 85-103

    در این تحقیق با استفاده از الگوی تحلیل پوششی داده ها کارایی واحدهای بازرسی استانی مورد ارزیابی قرار گرفته و واحد های کارا و ناکارا مشخص شده است. واحدهای انتخاب شده به منظور ارزیابی عبارت است از: بازرسی ویژه، عملیات بازرسی، رسیدگی به شکایات، جرائم و سوانح، صیانت و پیشگیری، ارزشیابی و انتصابات و مرکز نظارت همگانی؛ بدین منظور، ابتدا شرح وظایف واحدهای شش گانه مورد مطالعه قرار گرفت و سپس با مدیران و کارشناسان این واحدها در بازرسی کل مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام شد تا ورودیها و خروجیهای مناسب برای استفاده در الگو شناسایی شود؛ پس از بررسی روشن شد که اغلب ورودیها در واحدهای سازمانی انتخاب شده مشترک هستند ولی شاخصهای خروجی برای واحدها منحصر به فرد است. مرحله نهایی تحقیق جمع آوری و تحلیل داده ها بود که در آن واحد های کارا و ناکارا به تفکیک استانها مشخص، و در سرانجام با استفاده از الگو ترکیبی DEA-TOPSIS واحدهای کارا و ناکارا رتبه بندی گردید. نتایج این تحقیق می تواند در طراحی و توسعه سامانه های ارزیابی عملکرد کاربرد داشته باشد و به مدیران و برنامه ریزان در تصمیم گیریهای آینده در زمینه تخصیص منابع و سیاستگذاریها در راستای افزایش کارایی واحدها کمک شایانی ارائه کند.

    کلیدواژگان: سنجش کارایی، تحلیل پوششی داده ها، واحدهای بازرسی استانی، رتبه بندی کارایی واحدها
  • شعبان نجف پور *، وحید آرایی صفحات 103-130

    هدف این مقاله بررسی تاثیر فرهنگ و ساختار سازمانی بر فساد می باشد. روش تحقیق توصیفی است که به شیوه ی کتابخانه ای و اسنادی اطلاعات جمع آوری شده است. در این مقاله تلاش گردیده با در نظر گرفتن تاثیرات متقابل چهار بعد فرهنگ سازمانی هافستد (فردگرایی/ جمع گرایی، فاصله قدرت، ابهام گریزی و مردگرایی/ زن گرایی) به همراه چهار بعد ساختار سازمانی (تخصصی کردن،استاندارد نمودن، رسمیت دادن و متمرکز نمودن) بر این فرضیه تاکید کند که فرهنگ و ساختار سازمانی با ابعاد مورد نظر و تاثیرات این ابعاد بر یکدیگر می تواند باعث مهار فساد و مانعی در فراگیر شدن آن در جامعه شود.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، فساد در سازمان، ابعاد فرهنگ، ابعاد ساختار
  • جواد علرفی نیا * صفحات 131-151

    هدف این تحقیق بررسی و شناسایی راهکارهای پیشگیری از اعمال خشونت علیه ماموران پلیس هنگام اجرای وظیفه است. برای بررسی موضوع با تحقیق کاربردی و استفاده از روش توصیفی- پیمایشی از بین کارکنان نیروی انتظامی ج.ا.ا و شهروندان تهرانی، جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به تعداد 305 نفر انتخاب و پرسشنامه بین آنان توزیع گردید. سپس نتایج با استفاده از مقیاس معتبر مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق ابتدا بیش از 60 راهکار پیشگیری از اعمال خشونت از تحقیقات و مقالات علمی معتبر استخراج، و با نظر تنی چند از استادان محترم حقوق دانشگاه تهران و تعدادی از خبرگان و مسئوللن نیروی انتظامی 31 مورد از آنها انتخاب شد و پس از طراحی پرسشنامه و توزیع آن بین 150 نفر از طیفهای گوناگون ماموران پلیس راهور و پلیس پیشگیری قرار گرفت، که به زعم نویسنده بیشتر در معرض قربانی خشونت قرار داشتند و هم چنین 155 نفر از اقشار گوناگون شهروندان تهرانی نیز گروه دوم پاسخ دهندگان را تشکیل دادند. نتایج نشان داد بهترین روش پیشگیری از اعمال خشونت علیه ماموران نیروی انتظامی هنگام اجرای وظیفه از نظر هر دو گروه پاسخ دهنده روش های پیشگیری اجتماع محور است و این موضوع نشان می دهد که از نظر آنان پیشگیری اجتماعی از سایر روش های پیشگیری(پیشگیری وضعی) موثرتر است.

    کلیدواژگان: ماموران پلیس، خشونت علیه پلیس، پیشگیری، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی
  • دونالد ال. کاروس، جان اج. هامفریز ترجمه: مهدی شریفی خوبده صفحات 151-168

    هدف این مقاله نشان دادن نیاز و همچنین ارائه استانداردی همسوتر و یکپارچه تر برای ارزیابی عملکرد در جهت افزایش سطح کیفی نظارت راهبردی موثر است. طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: این مقاله مروری است بر مشکلات گوناگونی که باعث به وجود آمدن نارضایتی از سامانه های ارزیابی عملکرد در بسیاری از سازمانها می شود و نشان می دهد که چگونه این مشکلات از نظارت راهبردی موفق جلوگیری می کند. این مقاله تلاش می کند تا به صورت متقاعد کننده ای، ویژگیهای ضروری ارزیابی عملکرد را به عنوان شاخص اساسی نظارت سازمانی و ساختار بازخوری سودمند برای مدیریت استراتژیک گردآوری کند. یافته ها نشان می دهد در حالی که ارزیابی عملکرد در ادبیات منابع انسانی از جایگاه استواری برخوردار، و به نوعی امتحان خود را پس داده است، روش و مسیرهای مشخص برای یکپارچه سازی آن با نظارت راهبردی، ناکافی به نظر می رسد. عدم همراستایی این دو مقوله از یک سو و تبدیل شدن ارزیابی عملکرد به کاری بیهوده به جای شاخصی حیاتی بر نظارت، نه تنها باعث نارضایتی کارکنان می شود بلکه مهمتر از آن، مانعی بر سر راه اجرای نظاممند استراتژی سازمان خواهد شد. هدف مقاله مطرح کردن مفاهیم و مباحث مربوط به رابطه بسیار پر اهمیت میان ارزیابی عملکرد و نظارت راهبردی در سطحی وسیعتر است. گرچه از لحاظ نظری امکان جداسازی فعالیت مربوط به حوزه منابع انسانی ارزیابی عملکرد و فرایندهای گسترده تر مدیریت استراتژیک آن نیست، این رویکرد برای رهبران سازمانها واقعگرایانه نیست که مسئولیت اجرای استراتژی را بر عهده دارند. مسلما چارچوبی که این اطمینان را به این رهبران بدهد که این فعالیت مهم منابع انسانی (ارزیابی عملکرد) نیازهای مربوط به نظارت راهبردی عملیاتی را براورده می کند برای آنها سودمند خواهد بود. در حالی که بسیاری از مطالب موجود در ادبیات موضوع بر چگونگی اجرای قانونی و کارامد ارزیابیهای عملکرد، متمرکز شده است، رهنمودهای کافی به منظور استفاده از این ارزیابیها به عنوان شاخصهای نظارتی وجود ندارد. این مقاله تلاش می کند تا در مسیر رفع این خلا گام بردارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، ارزیابی استراتژیک (راهبردی)، مدیریت استراتژیک
|
  • Borzo Farahi Bizanjani *, Mosa Mahdavi, Gasem Zahiri Asl Pages 7-25

    This paper is extracted from a research named Merit Balance of Managers and commanders in a military organization. The main purpose of this paper is defining the Merit Balance of Managers and commanders. Statistical sample of this research are all the managers working in the position of colonel (16) and General (18). Methodology is survey kind of descriptive research using questionnaire which was classified into three groups of top, middle and operating managers and was conducted by means of simple classifying sampling. In order to analyze the findings of the research, standard deviation descriptive statistics were used. The result of the research reveals that the merits of the managers and commanders in military organizations are affected by three categories of factors, performance, and school and personality competencies. As a general conclusion, weight and share of each of the dimensions of the Merit Balance of Managers and commanders, relatively got these marks: performance dimension got 59 percent, personality dimension got 21 percent and school dimension got 20 percent of the whole 100 marks. Performance dimension shows the highest share of mark and school dimension shows lowest share of mark.

    Keywords: Merit balance, Managers, commanders, performance competency, school competency, personal characteristic
  • Jalil Younesi *, Ali Delavar Pages 25-59

    This research has been conducted in the field of operation with the goal of managerial performance appraisal of managers and commanders of NAJA in the frame of 360 degree appraisal (multi sources) and tool appraisal. Therefore, at first fourteen police agencies and vice presidency have been selected, then fourteen managers or commanders or vice presidents have been selected from each province by opinion of top inspection department and then for each manager or commander, one superior manager, two peers and two subordinates were selected to evaluate these managers and commanders. Thus each manager or commander has been appraised by six persons (himself, superior position of him, two peers, and two subordinates). In order to make samples from provinces of country, first of all the country was divided geographically into five districts, north, south, east, west and center; and from each district some provinces have been selected randomly, so 22 provinces have been selected as research samples. The size of sample in this stage of research was 1848 persons so the performance of 308 managers or commanders has been assessed. In order to evaluate the managerial performance of NAJA managers and commanders and to gather the essential data, the measures developed in meritocracy project in NAJA and the validated tools in Younesi (1390) research have been used. The results from assessment of managers and commanders and drawing the related schematic show that in one hand the managers perception of their managerial competencies are not correct so to rectify this perception bias and to change it into a correct and real perception the managers should be provided with regular and continuous feedbacks. On the other hand the managers are likely to evaluate their merits, better than other sources of evaluation (superior position of him, peer, and subordinate).

    Keywords: Managers' performance appraisal, NAJA managers, commanders, multi criteria appraisal, classic theory of measurement
  • Enayat Alah Zamanpor *, Hasan Bakhtayari Pages 59-85

    The purpose of this research is the study of psychological empowerment among Masters and managers of army staff in NAJA, thus a compiled psychological empowerment questionnaire based on empowerment cognition pattern of Conger and Connengo (1998) has been sent to the local military and police organizations and then was completed by 263 of top managers, heads of subordinate departments, assistants and specialized police who were working in army staff. Using statistical means and exploratory and confirmatory analysis, recognition and theoretical confirmation of the constructing factors of psychological empowerment were executed. The results of exploratory analysis suggests five factors of significance, competence, self determination, effectiveness and reliability and the results of confirmatory factor analysis suggests an appropriate first and second degree regression with theoretical principals. The highest means also belongs to the factors of competence and significance.

    Keywords: Psychological Empowerment, Masters, managers of army staff in NAJA, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis
  • Younes Jabarzadeh, Alireza Soufi * Pages 85-103

    In this study, using coating data analysis, the efficiency of provincial inspection departments was evaluated and efficient and non efficient departments were recognized. The selected departments to be evaluated are: special inspection, inspection operation, handling complaints, crimes and accidents, preservation and prevention, assessment and public control center. Therefore, at first the duty descriptions of six departments were studied and then semi structured interviews were conducted with their managers and specialists within top inspection department in order to identify appropriate inputs and outputs to use in the pattern. After investigation it was revealed that most of the inputs in selected organizational departments are common but the outputs are unique. The final stage of the research were gathering and analysis of data in where the efficient and non efficient departments were distinguished and finally using synthetic pattern of DEA-TOPSIS the efficient and non efficient departments were ranked. The results of this research can be used in design and development of performance appraisal systems and can provide managers and planners considerable help in future decision makings in the fields of resource allocating and policy making in order to increase the efficiency of the departments.

    Keywords: Efficiency evaluation, coating data analysis, provincial inspection departments, departments efficiency ranking
  • Shaban Najafpor * Pages 103-130

    The purpose of this paper is investigating the effects of organizational culture and structure on corruption. The research methodology is explanatory which has been done by library and documentary research methods. Taking into consideration the mutual effects of Hofstede’s four cultural dimensions (including Individualism, Power Distance, Uncertainty Avoidance and Masculinity) along with four dimensions of organizational structure (including specialization, standardization, formalization and centralization), the attempt was made in this paper to emphasize on this assumption that the organizational culture and structure with their own specified dimensions and interactions, can prevent from corruption and its prevalence in the society.

    Keywords: organizational structure, organizational culture, Organizational Corruption, Cultural dimensions, Structure dimensions
  • Javad Arefi Nia * Pages 131-151

    The purpose of this research is the study and identifying the solutions in order to prevent the use of violence against police agents during doing their duties. To study the subject, by means of functional research and using descriptive survey method, among employees of NAJA and Tehran citizens and using Cochran formula, the statistical sample has been selected from 305 persons and the questionnaire was distributed among them. Then the results were tested with a valid measure. The data have been analyzed using descriptive and deductive statistic. In this study over 60 solutions of preventing violence have been extracted from credible and scientific studies and papers and with consideration of some professors from Tehran University and some experts and commanders of NAJA, 31 of them have been selected and after designing the questionnaire and distributing it among 150 persons of different types of road police and prevention police, who may be the major victims of violence in the authors opinion. Also 155 persons of different kinds of Tehran citizens were second group of respondents. The results revealed that the best way to prevent using violence against NAJA agents during their duties from both groups point of view are social oriented preventing solutions and this shows that from their point of view, social prevention is more effective than other solutions (Situational Prevention).

    Keywords: Police agents, violence against police, social prevention, Situational Prevention
  • Donald L. Caruth Pages 151-168

    The purpose of this paper is to demonstrate the need for and propose a more aligned and integrated standard for performance evaluation to enhance effective strategic control. The paper reviews the various issues leading to dissatisfaction with the performance appraisal systems within many organizations and demonstrates how these problems inhibit successful strategic control. It attempts to cogently incorporate the performance appraisal characteristics needed for the exercise to function as a critical organizational control metric and a useful feedback mechanism for strategic management of the firm. The paper finds that, whereas performance evaluation has received reasonably robust examination in the human resources literature, explicit guidance toward its integration into strategic control is inadequate. Without consistent alignment between these functions, however, performance appraisal becomes an exercise in futility instead of a vital control measurement, often resulting in not only personnel dissatisfaction, but also, more importantly, an impediment to systematic strategy implementation. It aims to stimulate a broader understanding and discussion of the crucial link between performance evaluation and strategic control. Although it is impossible to theoretically separate the human resource function of performance appraisal from broader strategic management processes, such an approach is not realistic for organizational leaders charged with strategy execution. These leaders would benefit from a framework for ensuring this important HR function also meets the requirements for operative strategic control. While many in the literature have focused on how to conduct legal and efficient performance evaluations, guidance on crafting such appraisals as control metrics is insufficient. The paper endeavors to provide this direction.

    Keywords: Performance Appraisal, Strategic evaluation, Strategic management Paper type Viewpoint