فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 61، فروردین و اردیبهشت 1394)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 61، فروردین و اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم سادات دانشپور*، بهاره صداقتی خیاط، مهدی هدایتی، فریدون عزیزی صفحات 225-234
    مقدمه
    شیوع بیماری های غیرواگیر مانند سندرم متابولیک در کشورهای در حال توسعه به شدت رو به افزایش می باشد. همزمانی بروز سه شرط بالینی از میان چاقی شکمی، افزایش فشار خون، افزایش قند ناشتا، افزایش تری گلیسرید و کاهش کلسترول با دانسیته بالا شرط تشخیص این سندرم می باشد. در مطالعه مروری حاضر به بررسی تغییرات ژنتیکی مرتبط با این سندرم در دنیا و در مطالعه قند و لیپید تهران پرداخته است.
    روش ها
    به منظور یافتن ژن ها و تغییرات ژنتیکی مرتبط با سندرم متابولیک، بانک داده ژنوتیپ و فنوتیپ (dbGaP) و جستجوگر ژنتیک اپیدمیولوژی انسانی (HuGE navigator) بررسی گردیدند. همچنین، جهت بررسی مطالعات انجام شده در این زمینه در ایران و مطالعه قند و لیپید تهران از بانک اینترنتی PubMed نیز استفاده گردید.
    یافته ها
    30 فنوتیپ مرتبط با این سندرم انتخاب شد که 21 فنوتیپ آن شاخص تر بودند. از بین پلی مورفیسم های مرتبط با سندرم متابولیک و یا فاکتورهای خطر آن 173 پلی مورفیسم بعد از حذف نتایج مشابه باقی ماند. در انتها شش ناحیه ژنی که در ارتباط بیشتری با بروز این سندرم بودند باقی ماندند.
    نتیجه گیری
    شناسایی ژن های مسئول سندرم متابولیک به عنوان یک بیماری چند ژنی می تواند به ارتقای سطح درمان و پیشگیری کمک نماید. به طور کلی طی این مسیر نیازمند انجام مطالعات تکمیلی ژنتیکی از ده ها هزار نفر از افراد مبتلا به سندرم متابولیک در سطح کشور است، شناسایی و اولویت بندی بررسی این تغییرات ژنتیکی می تواند گامی به سمت جلو باشد.
    کلیدواژگان: مطالعه قند و لیپید تهران، سندرم متابولیک، ژنتیک، تغییر تک نوکلئوتیدی، ایران
  • زینب امیرحمیدی، هانیه سادات اجتهد، زهرا بهادران، پروین میرمیران*، فریدون عزیزی صفحات 235-246
    مقدمه
    مطالعات موجود نشان می دهند دریافت رژیم های غذایی نادرست بر پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی موثر می باشد. هدف مطالعه حاضر جمع بندی نتایج مطالعات موجود در زمینه ارتباط دریافت های غذایی مختلف با این بیماری و دستیابی به نتایج کلی است.
    روش ها
    پایگاه های اطلاعاتی Scopus، Pubmed، Cochrane، Magiran، Medlib و SID و لیست پایان نامه های موجود در کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با هدف یافتن مطالعات مرتبط مورد جستجو قرار گرفتند. مطالعات مورد شاهدی، مقطعی و کوهورت برای ورود به مرور ساختار یافته انتخاب گردیدند. مقالات از نظر تکراری بودن، عنوان، نوع مطالعه، جمعیت مورد مطالعه، متغیرهای بررسی شده و کیفیت گزارش دهی اطلاعات ارزیابی شدند.
    یافته ها
    از میان 2128 مقاله یافت شده با جستجوی اولیه پایگاه های اطلاعاتی، 33 مقاله مورد بازنگری کامل و 6 مقاله برای مرور ساختار یافته انتخاب گردید. مرور مطالعات نشان داد بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی گوشت قرمز، چربی ها و شیرینی ها را بیشتر، غلات کامل، میوه و سبزی را کمتر دریافت می کردند. داشتن الگوی غذایی غربی با احتمال ابتلا به این بیماری و پیروی بالاتر از رژیم مدیترانهای با استئاتوز کبدی کمتر ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مرور ساختار یافته، نشان می دهد دریافت های غذایی مختلف بر بیماری کبد چرب غیرالکلی و عوامل مرتبط با آن اثر می گذارد. با توجه به انجام مطالعات محدود در این زمینه، انجام مطالعات آیندهنگر بیشتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بیماری کبد چرب غیر الکلی، الگوهای غذایی، گروه های غذایی
  • زینب شایقیان، پریسا امیری*، ماریا آگیلار وفایی، محمدعلی بشارت، محمود پروین، کبری روحی گیلانی صفحات 247-254
    مقدمه
    یکی از اهداف مهم در کنترل دیابت حفظ هموگلوبین گلیکوزیله در سطح نرمال است اما عوامل اجتماعی و روانشناختی متعدد همچون حمایت اجتماعی و الکسیتایمیا بر روند این کنترل نقش دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش الکسیتایمیا در رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و هموگلوبین گلیکوزیله بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی بود. نمونه پژوهش شامل 100 نفر (60% زن؛ 40 تا 60 سال) از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان لبافی نژاد در سال 1392 بود. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و آنتروپومتریک، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده، مقیاس الکسیتایمیا تورنتو و آزمایش خون هموگلوبین گلیکوزیله بود. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون تعدیل کننده سلسله مراتبی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج همبستگی پیرسون رابطه معنی داری را بین حمایت اجتماعی بالا، الکسیتایمیا و هموگلوبین پایین تر نشان داد. نتایج حاصل از رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که حمایت اجتماعی، 23% و الکسیتایمیا 31% از واریانس هموگلوبین گلیکوزیله را تبیین می کند. همچنین الکسیتایمیا در رابطه حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، نقش تعدیل کننده را ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاضر، الکسیتایمیا نقش تعدیل کننده را در رابطه حمایت اجتماعی و هموگلوبین گلیکوزیله بیماران مبتلا به دیابت نوع دو دارد. نتایج این پژوهش راهنمایی در جهت توجه به عوامل روانشناختی موثر در بهبود هموگلوبین گلیکوزیله بیماران می باشد که می تواند راهگشای مفهوم سازی، برنامه ریزی و طراحی سیاست گزاری های درمانی در درمان و کنترل دیابت نوع دو باشد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، الکسیتایمیا، هموگلوبین گلیکوزیله، دیابت نوع دو
  • حسین فرضعلی وند* صفحات 255-264
    مقدمه
    یکی از عوارض خطرناک بیماری دیابت نوع یک افزایش و کاهش ناگهانی سطح غلظت قند خون می باشد که باعث بروز خطراتی چون اغماء و بیهوشی خواهد شد. بنابراین استفاده از روش هایی با درصد خطای پایین و هوشمند با اطلاعات موجود در جهت پیش بینی و در نهایت پیشگیری از این عوارض،گام مهمی در جهت کنترل بهینه بیماری محسوب می شود. به همین منظور در این مقاله ما از الگوریتم ترکیبی Fuzzy SARSA برای طراحی سیستم خبره در جهت پیش بینی نوسانات سطح قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع یک استفاده کرده ایم. هدف از این مقاله، ارائه و پیاده سازی یک الگوریتم ترکیبی جدید مبتنی بر یادگیری تقویتی و منطق فازی به نام FSA(Fuzzy SARSA Algorithm) برای طراحی سیستم خبره می باشد.
    روش ها
    داده های پزشکی مورد استفاده در این مقاله مربوط به 3 بیمار زن ایرانی مبتلا به دیابت نوع یک است، که شامل الگوهایی چون نوع و دز انسولین تزریقی، فاصله زمانی بین ساعات ثبت سطح غلظت قند خون و نیز سطح غلظت قند خون در ابتدای بازه زمانی می باشد. در این مقاله از الگوریتم معروف یادگیری تقویتی به نام SARSA استفاده شده و با منطق فازی پیاده سازی شده و الگوریتم Fuzzy SARSA را در سیستم خبره برای پیش بینی نوسانات سطح قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع یک به کار برده ایم.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده برای سیستم خبره با الگوریتم پیشنهادی FSA برای عامل یادگیرنده با استفاده از پارامترهای، سطح غلظت قند خون در ابتدای بازه زمانی (mg/dlit)، دز انسولین کوتاه اثر تزریقی به بدن (unit)، دز انسولین طولانی اثر تزریقی به بدن (unit)، سطح استرس (unit)، سطح فعالیت بدنی (unit)، کربوهیدرات مصرفی (gr)، فاصله میان ابتدا و انتهای بازه زمانی (hour) نشان می دهد که عامل توانسته در 85 درصد سطح قند خون را در بازه نرمال 80 تا 120 نگه داردو در 15 درصد خطایی که عامل داشته مواقعی است که عامل اکتشاف درستی برای تزریق انسولین کوتاه اثر و طولانی اثر نداشته است.
    نتیجه گیری
    در پایان تحقیق با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که الگوریتم پیشنهادی برای سیستم هوشمند با کاهش تقریبا 15 درصدی خطای پیش بینی نسبت به دیگر روش های متدوال و از جمله روش های مبتنی بر یادگیری تقویتی، می توانند به عنوان مدلی مناسب به منظور پیش بینی نوسانات سطح غلظت قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک تلقی گردد، ضمن اینکه می توان از سایر روش های پیش بینی مبتنی بر هوش مصنوعی مانند شبکه های عصبی جهت پیش بینی دقیق استفاده کرد.
    کلیدواژگان: یادگیری تقویتی، الگوریتم Fuzzy SARSA، دیابت، پیش بینی نوسانات سطح غلظت قند خون
  • مسعود رحمتی، عبدالرضا کاظمی*، نعیمه نکویی، هادی کرندی صفحات 265-272
    مقدمه
    احتمال اینکه چاقی کودکی در بزرگسالی به یک بیماری مزمن تبدیل شود بسیار زیاد است. میزان شیوع و گسترش چاقی به صورت قابل توجهی در طول دو دهه اخیر افزایش یافته است. بنابراین مهم بودن سلامت فردی و کیفیت زندگی، پژوهش گران را به پژوهش در این زمینه واداشته است. هدف از این پژوهش، بررسی میزان تغییرات سطوح سرمی لپتین، انسولین، زمینه لیپیدی و نمایه توده بدنی پس از یک دوره تمرین تناوبی سرعتی در کودکان چاق بود.
    روش ها
    تعداد 30 دانش آموز چاق با دامنه سنی 9 تا 11 سال به صورت تصادفی هدفمند در 2 گروه تمرین تناوبی و کنترل گنجانده شدند. تمرینات تناوبی سرعتی به مدت 8 هفته اجرا شد. قبل و بعد از دوره تمرینی، اندازه گیری های مربوط به لپتین و انسولین به روش الایزا، زمینه لیپیدی و کلسترول با کیت شرکت پارس آزمون و اندازه گیری نمایه توده بدنی انجام شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که پس از برنامه تمرینی، میزان لپتین، انسولین و کلسترول خون در مقایسه با گروه کنترل کاهش داشت (p=0.001). همچنین در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری در نمایه توده بدنی گروه تمرین دیده شد (p=0.01).
    نتیجه گیری
    تمرینات تناوبی سرعتی بر میزان لپتین، انسولین و کلسترول کودکان چاق تاثیر معنی داری دارد و این تمرینات باعث بهبود نمایه توده بدنی در این افراد می شود.
    کلیدواژگان: لپتین، انسولین، زمینه لیپیدی، نمایه توده بدنی، کودکان چاق
  • صابر ساعدموچشی*، محمدرضا الموری، لطف الله ساعدموچشی صفحات 273-278
    مقدمه
    هایپرلیپیدمی عامل اصلی خطر بیماری های قلبی-عروقی(CVD) و از مشکلات شایع در جامعه است. پژوهش حاضر به بررسی اثر مکمل دانه انگور همراه با فعالیت هوازی بر نیمرخ لیبپیدی در زنان سالمند می پردازد.
    روش ها
    در طرح تجربی 40 زن چاق غیرفعال (BMI≥30) بالای 60 سال به صورت غیرتصادفی و آماده در دسترس، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه (مکمل+ورزش و کنترل) قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل تمرینات هوازی با شدت 50 درصد ضربان قلب بیشینه به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته بود. گروه مصرف کننده مکمل عصاره دانه انگور 200 میلی گرم به صورت روزانه به مدت 8 هفته دریافت کردند. خون گیری پس از 12 ساعت ناشتایی در مرحله پیش آزمون و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین اخذ شد. برای مقایسه اطلاعات پیش و پس آزمون در دو گروه از t همبسته و مقایسه بین گروه ها از t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در میزان کلسترول، تری گلیسرید و LDL-C پس آزمون و پیش آزمون گروه مکمل همراه با فعالیت ورزشی وجود داشت در حالی که در گروه کنترل اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تمرین هوازی طولانی مدت همراه با مصرف عصاره انگور سبب کاهش عوامل نیمرخ لیپیدی می شود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، نیمرخ لیپیدی، بیماری قلبی، عروقی، سالمندی، عصاره دانه انگور
  • مریم کارخانه، احسانه طاهری، مصطفی قربانی، محمدرضا مهاجری تهرانی، سعید حسینی صفحات 279-286
    مقدمه
    نمایه توده بدنی نرمال (kg/m29/24-5/18=BMI) و درصد چربی بالا (بیشتر از 30 % در زنان و 23 % در مردان) به عنوان چاقی با وزن نرمال (Normal weight obese) شناخته می شوند. در چاقی با وزن نرمال به دلیل ترشح سیتوکین های پیش التهابی از بافت چربی مازاد در بدن، خطر سندرم متابولیک و بیماری های مزمن مرتبط با چاقی افزایش می یابد. هدف مطالعه حاضر تایید این فرض می باشد که درصد چربی بالا در بدن با وجود وزن و نمایه توده بدنی نرمال می تواند افراد چاق با وزن نرمال را در مقایسه با افراد غیر چاق به میزان بیشتری در معرض خطر اختلالات متابولیک و سندرم متابولیک قرار دهد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مورد شاهدی طراحی شد.40 زن چاق با وزن نرمال (kg/m29/24-5/18=BMI) و درصد چربی بالای 30% (30%FM>) و 30 زن غیر چاق (kg/m29/24-5/18=BMI) و درصد چربی کمتر از 25% (25% FM<) که به لحاظ سن با یکدیگر جور شده بودند (میانگین سن= 28 سال) در این بررسی شرکت نمودند. شاخص های مرتبط با سندرم متابولیک شامل اندازه گیری های تن سنجی، فشارخون و غلظت خونی کلسترول تام، LDL کلسترول، HDL کلسترول، تری گلیسیرید، قند خون ناشتا و غلظت انسولین سرم ناشتا در دو گروه مورد سنجش قرار گرفته و با یکدیگر مقایسه گردید.
    یافته ها
    داده های حاصل از این مطالعه نشان داد که اندازه های تن سنجی شامل دور کمر و دور باسن در گروه چاق با وزن نرمال(NWO) بالاتر از گروه غیر چاق (non-NWO) بود (به ترتیب81 /4±78/ 74 در مقابل 91/ 2±76/ 70 و 32/ 4±12/ 99 در مقابل 91/ 2±16/ 93 و Pvalue<0.001). در غلظت کلسترول تام، LDL کلسترول، HDL کلسترول، تری گلیسیرید، قند خون ناشتا در گروه NWO تفاوت های غیر معنی داری نسبت به گروه non-NWO مشاهده شد. فشار خون سیستولی و دیاستولی نیز در دو گروه تفاوت معنی داری به لحاظ آماری نشان نداد. درحالی که غلظت انسولین سرم در گروه NWO بالاتر از گروه(non-NWO (4/66±8/28 در مقابل11/ 2±08/ 6 و 015/ 0= p-value) و حساسیت به انسولین در NWO پایین تر از non-NWO بود (357/ 0 در مقابل 374/ 0و 043/ 0= p-value).
    نتیجه گیری
    با توجه به غلظت بالاتر انسولین سرم و حساسیت به انسولین پایین تر در زنان چاق با وزن نرمال در مقایسه با زنان سالم، می توان دریافت که این گروه از افراد نسبت به افرادی با BMI مشابه اما درصد چربی پایین تر بیشتر در معرض خطر اختلالات متابولیک و سندرم متابولیک در سنین پایین می باشند.
    کلیدواژگان: چاقی با وزن نرمال، درصد چربی، سندرم متابولیک، مقاومت به انسولین، حساسیت به انسولین
  • فتاح مرادی* صفحات 287-296
    مقدمه
    سطوح رسیستین و مقاومت انسولینی در انسان های چاق افزایش می یابد. زندگی کم تحرک نیز با خطر بالای افزایش مقاومت انسولینی همراه است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر دوازده هفته تمرین هوازی بر سطوح رسیستین سرم و شاخص های آدیپونکتین-رسیستین (AR)، مدل ارزیابی هومئوستاز-آدیپونکتین (HOMA-AD) و IRAR در مردان چاق کم تحرک است.
    روش ها
    در یک کارآزمایی نیمه تجربی، 21 مرد چاق کم تحرک به طور تصادفی به دو گروه تمرین هوازی (10 نفر، 2/3±8/27 سال، 1/ 7±5/ 93 کیلوگرم، 4/ 3±7/ 31 درصد چربی، نمایه توده بدن 5/ 3±0/ 32 کیلوگرم بر متر مربع) و کنترل (11 نفر، 1/ 3±1/ 27 سال، 0/ 6±7/ 94 کیلوگرم، 1/ 3±2/ 31 درصد چربی، 3/3±2 /32 کیلوگرم بر متر مربع) تقسیم شدند. ویژگی های عمومی آزمودنی ها، سطوح رسیستین سرم و شاخص های AR، HOMA-AD و IRAR قبل و پس از دوره تمرین اندازه گیری شد. تمرین هوازی شامل دوازده هفته تمرین رکاب زدن روی چرخ کارسنج (3 جلسه تمرین در هفته، شدت 60 تا 70 درصد ضربان قلب ذخیره، مدت 20 تا 40 دقیقه در هر جلسه) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با به کارگیری نرم افزار آماری SPSS-16 صورت گرفت. سطح معنی داری 05/ 0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    پس از دوره تمرین، سطوح رسیستین سرم (016/ 0=P)، (HOMA-AD (P=0.007)، AR (P=0.020 و (IRAR (P=0.003 کاهش یافت، اما در مورد هیچکدام از شاخص های مذکور در گروه کنترل تغییر معنی داری مشاهده نشد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    سطوح در گردش رسیستین و AR، HOMA-AD و IRAR که شاخص های جدید مقاومت انسولینی هستند متعاقب دوازده هفته تمرین هوازی در مردان چاق کم تحرک کاهش یافت. بنابراین، مردان چاق کم تحرک می توانند با اجرای تمرین هوازی خطر ابتلا به دیابت نوع دو و بیماری های قلبی-عروقی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، رسیستین، مقاومت انسولینی، چاقی
|
  • Maryam Sadat Daneshpour *, Bahareh Sedaghatikhayat, Mehdi Hedayati, Fereidoun Azizi Pages 225-234
    Background
    The prevalence of non-communicable disorders such as metabolic syndrome (MetS) is high in developing countries. Metabolic syndrome is a disorder of energy utilization and storage، diagnosed by a co-occurrence of three out of five of the following medical conditions: abdominal (central) obesity، elevated blood pressure، elevated fasting plasma glucose، high serum triglycerides، and low high-density cholesterol (HDL) levels. The present review aims to discover the genetic variant reported in association with MetS.
    Methods
    The database for genotypes and phenotypes (dbGaP) and the database for genetic associations and human genome (HuGE navigator) were utilized in order to search for genes and their corresponding polymorphisms related to MetS. Additionally، an electronic literature search for other Iranian studies and the genetic aspect of TLGS was completed using PubMed.
    Results
    For phenotype selection in PheGenI، 30 traits were chosen and after the analysis، 21 of them were in common results with MetS. After finding the common variation between traits and MetS، omitting the repeated SNPs، 173 variations were remained. Finally، results distinguished six of the most important genetic regions found to have strong association with MetS.
    Conclusion
    Identifying major genes that are responsible for the metabolic syndrome may improve the medical care for treating individuals with metabolic syndrome، and eventually may lead to personalized medicine in which treatment is tailored genetically to the patient’s needs. The present candidate regions is a respectable start to replicate genetic studies in large affected Iranian individual which we hope leads us to improve our medical care in this field.
    Keywords: Tehran Lipid, Glucose Study, metabolic syndrome, genetic, single nucleotide polymorphism, Iran
  • Zeynab Amirhamidi, Hanieh, Sadat Ejtahed, Zahra Bahadoran, Parvin Mirmiran*, Fereidoun Azizi Pages 235-246
    Background
    Existing studies show that a poor diet has an effect on the progression of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). The aim of the present study was to systematically summarize the results of studies on the relationship between dietary intakes and NAFLD.
    Methods
    A review of Scopus, PubMed, Cochrane Library, Magiran, Medlib and SID databases and theses in the National Library of the Islamic Republic of Iran was conducted to identify epidemiological studies concerning NAFLD, food groups and dietary patterns. Cross-sectional, case-control and cohort studies with documented in English were selected for this systematic review. Duplication, topic, type of study, study population, variables examined and quality of data reporting of articles were evaluated.
    Results
    Of 2128 articles found in the initial search, 33 were reviewed in full-text; of these 6 articles were included in the systematic review. The literature review showed patients with NAFLD consumed more red meat, fats and sweets and less whole grains, fruits and vegetables. The Western dietary pattern was positively associated with the risk of NAFLD and adherence to the Mediterranean diet was negatively correlated to hepatic steatosis.
    Conclusion
    The results of the systematic review indicate that different dietary intakes may be associated with development of NAFLD and its related factors. Due to limited research documented on this topic, further prospective studies are recommended.
    Keywords: Non, alcoholic fatty liver disease, Food groups, Dietary patterns
  • Zeinab Shayeghian, Parisa Amiri *, Maria E. Aguilar, Vafaie, Mohammad Ali Besharat, Mahmoud Parvin, Kobra Roohi Gilani Pages 247-254
    Background
    One of the important goals in control diabetes to maintain normal levels of glycated hemoglobin, but different social and psychological factors such as social support and alexithymia play role on process of this control. The purpose of present study was to examine the role of alexithymia on the association of social support and glycated hemoglobin in patients with type 2 diabetes.
    Methods
    This was a cross-sectional study. The study sample consisted of 100 (60% females, 40-60 years) type 2 diabetic out-patients visiting the Labbafinejad hospital in 2013. The sample of the present study was a convenience sample. Measures of data collection included demographic and anthropometric questionnaires, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Toronto Alexithymia Scale and test of glycated hemoglobin. The collected data were analyzed, using multiple regression analysis.
    Results
    Pearson's correlation coefficients showed a significant association between better reported perceived social support and lower alexithymia and glycated hemoglobin. Results of hierarchical linear regression analyses indicated that social support explained 23% and alexithymia 31% of glycated hemoglobin variance. As well as, alexithymia moderated association between perceived social support and glycated hemoglobin in patient with type 2 diabetes.
    Conclusion
    Based on the present data, alexithymia has moderate role on the association between perceived social support and glycated hemoglobin in patient with type 2 diabetes. The results of this study highlight effective psychological factors in glycated hemoglobin which can help in the conceptualization, planning and design of treatment policies for control and treatment of type 2 diabetes.
    Keywords: Perceived social support_Glycated Hemoglobin_Alexithymia_Type 2 diabetes
  • Hossein Farzalivand* Pages 255-264
    Background
    One of the serious complications of type 1 diabetes is a sudden increase and drop in blood glucose levels causing risks of anesthesia and coma. Thus, an important step towards the optimal control of the disease is to use intelligent methods with low error rate and available information in order to predict and prevent such complications. In this paper, a combined Fuzzy SARSA algorithm was employed to design an expert system to predict fluctuations in blood glucose levels in patients with type 1 diabetes. The aim of this paper is to propose and implement a new algorithm based on reinforcement learning and fuzzy logic called FSA (Fuzzy SARSA Algorithm) to develop an expert system.
    Methods
    The medical data used in this article were related to 3 Iranian female patients with type 1 diabetes. The data included parameters such as the type and dose of injected insulin and time interval between the hours of recorded blood glucose level and the one at the beginning of the period. A well-known reinforcement learning algorithm called SARSA was implemented with fuzzy logic. The Fuzzy SARSA algorithm was used in an expert system to predict fluctuations in blood glucose levels in patients with type 1 diabetes.
    Results
    The results of the expert system with the proposed FSA algorithm for a learning factor included the parameters of blood glucose level at the beginning of the period (mg/dlit), short-acting injected insulin dose in to the body (unit), long-acting injected insulin dose (unit), stress level (unit), physical activity level (unit), used carbs (gr), and the interval between the beginning and end of the period (hour). They indicated that the factor managed to keep blood glucose levels at 85% in a normal range of 80 to 120, and it had 15% error. The error was observed in cases in which there was no proper exploratory factor for short-acting and long-acting injected insulin.
    Conclusion
    According to the results, it was found that the proposed algorithm for intelligent system, with an approximate reduction of 15% in prediction error, can be used as a good model to predict fluctuations in blood glucose levels in patients with type 1 diabetes in comparison with other conventional methods including the ones based on reinforcement learning. In addition, other prediction methods based on artificial intelligence such as neural networks can be used to predict the results accurately.
    Keywords: Reinforcement Learning, Fuzzy SARSA Algorithm, Diabetes, Predicting Fluctuations in Blood Sugar Levels
  • Masoud Rahmati, Abdolreza Kazemi*, Naimeh Nekoie, Hadi Kerendi Pages 265-272
    Background
    The possibility that childhood obesity is a chronic disease in adulthood becomes enormous. The incidence and spread of obesity has increased substantially over the past two decades. The importance of personal health and quality of life has prompted researchers to study in this field. The aim of this study was to investigate the changes of serum levels of leptin, insulin, lipid profile, and body mass index after a period of sprint interval training in obese children.
    Methods
    In this study, 30 obese children aged 9 to 11 years were randomly targeted placed in two groups (Training and control group). Sprint interval training was conducted for 8 weeks. Before and after training, measurements of leptin, insulin, lipid profile, and body mass index were measured. Data were analyzed using independent t-test (p<0.05).
    Results
    Data analysis showed that after training, leptin, insulin and cholesterol levels were significantly reduced (p=0.001). Also, a significant decrease in BMI was seen (p=0.01).
    Conclusion
    Sprint interval training on leptin, insulin and cholesterol in obese children has a significant impact and this exercise improve body mass index in these individuals.
    Keywords: Leptin, Insulin, lipid profile, BMI, obese children
  • Saber Saedmocheshi *, Mohammad Reza Almori, Lotfolah Saedmocheshi Pages 273-278
    Background
    Hyperlipidemia is a major cause of cardiovascular diseases (CVD) and the most common problems in the community. The present study examined the effect of grape seed supplementation along with aerobic activity on lipid profile in elderly women.
    Methods
    In this experimental study, 40 obese women (BMI≥30 kg/m2) over 60 years were selected and randomly divided into two groups (supplement + Exercise and control group). The exercise program included aerobic exercise with 50% of maximum heart rate for three times a week for 8 weeks plus Grape seed extract supplement 200 mg daily for 8 weeks. Blood sampling after fasting period for 12 hours in pretest and 48 hours after the last training session was taken. To compare data between groups t-test was used.
    Results
    The results showed significant differences in the levels of cholesterol, triglycerides and LDL-C and pre-test and post-test group supplemented along with sports activities.
    Conclusion
    Long-term aerobic exercise combined with grape extract consumption may reduce the lipid profile parameters.
    Keywords: Aerobic exercise, Lipid profile, Cardiovascular disease, Grape seed extract
  • Maryam Karkhaneh, Ehsaneh Taheri, Mostafa Qorbani, Mohammad Reza Mohajeri Tehrani, Saeed Hoseini Pages 279-286
    Background
    A unique subset of Individuals with normal body mass index (BMI= 18.5-24.9 kg/m2) and high body fat percentage (above 30% in women and 23% in men) that are termed as normal weight obese, are at increased risk for development of the metabolic syndrome and chronic diseases because the adipose mass and the excess of fat mass are an important source of proinflammatory cytokines. The aim of the present study was based on this hypothesis that women with high body fat percentage and normal body mass index are at increased risk for the metabolic syndrome in compared to healthy non obese women.
    Methods
    This was as case-control study in which 40 obese women with normal weight (BMI= 18.5-24.9 kg/m2) and body fat percentage above 30% (FM> 30%) and 30 non-normal weight obese women (BMI= 18.5-24.9 kg/m2) and fat percentage less than 25% (FM <25%) who were matched for age (mean age = 28 years) recruited for this study. The components of metabolic syndrome including Anthropometric variables, blood pressure and fasting plasma concentrations of total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglycerides, glucose and insulin were measured.
    Results
    The anthropometric measurements including waist and hip circumferences in NWO was higher than non-NWO (respectively; 74.78±4.81 vs. 70.76±2.91 and 99.12±4.32 versus 93.16±2/91, Pvalue<0.001), while the waist-to-hip ratio did not differ between the two groups (p=0.448).Also no significant differences were observed in concentrations of total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglycerides, fasting plasma glucose, systolic and diastolic pressure between groups. Fasting serum insulin and insulin resistance was higher in NOW compared to non NWO (Pvalue<0.05) and insulin sensitivity in NWO was lower than non NWO (0.357 versus 0.374, pvalue = 0.043).
    Conclusion
    Because of the higher serum insulin concentration and the lower insulin sensitivity, obese women with normal body mass index but high body fat percentage can be associated with a higher risk for metabolic dysregulation and metabolic syndrome compared to healthy women with the same body mass index and normal body fat percentage.
    Keywords: Normal Weight Obese, Fat Percentage, Metabolic Syndrome, Insulin Resistance, Insulin Sensitivity
  • Fatah Moradi* Pages 287-296
    Background
    Resistin levels and insulin resistance increase in obese humans. Also, inactive life is associated with high risk of increased insulin resistance. The purpose of this study was to investigate effect of twelve weeks aerobic training on serum levels of resistin, and adiponectin-resistin (AR), homeostasis model assessment-adiponectin (HOMA-AD), and IRAR indices in sedentary obese men.
    Methods
    In a semi-experimental study, twenty one sedentary obese men were randomly placed into two groups: aerobic training (n=10, 27.8±3.2 yr, 93.5±7.1 kg, 31.7±3.4 %, BMI 32.0±3.5 kg/m2) and control (n=11, 27.1±3.1 yr, 94.7±6.0 kg, 31.2±3.1 %, 32.2±3.3 kg/m2). General characteristics of subjects, serum levels of resistin, and HOMA-AD, AR, and IRAR indices were assessed before and after training. Aerobic training consisted of twelve weeks pedaling on cycle ergometer (3 sessions per week, intensity 60-70% of reserved heart rate, duration of each session 20-40 min). Data analyzed by SPSS16 software. Statistical significance was considered at P<0.05.
    Results
    After the training period, serum levels of resistin (P=0.016), HOMA-AD (P=0.007), AR (P=0.020) and IRAR (P=0.003) were reduced, while none of mentioned parameters in control group did not change significantly (P>0.05).
    Conclusion
    Circulating levels of resistin and HOMA-AD, AR, and IRAR, that are novel indices for insulin resistance, were reduced after twelve weeks aerobic training. Therefore, sedentary obese men can reduce risk of type 2 diabetes and cardiovascular diseases with performing aerobic training.
    Keywords: Aerobic Training, Resistin, Insulin resistance, Obese