فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و سوم شماره 6 (پیاپی 115، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه سادات اجتهد، شیرین حسنی رنجبر*، هانیه مالمیر، آذین پاک مهر، رضوان رزمنده، یاسمن خورشیدی، گلاله اصغری، احمدرضا سروش، افشین استوار، باقر لاریجانی صفحات 338-354
    مقدمه

    با توجه به روند افزایشی و نگران کننده اضافه وزن و چاقی و نیز عوارض مرتبط با آن، در این مطالعه راهنمای بالینی جامعی برای مراقبت های پزشکی بیماران مبتلا به چاقی بر پایه توصیه های بالینی انجمن غدد درون ریز آمریکا و کالج غدد درون ریز آمریکا نوشته شده است و براساس شرایط ایران تا حد امکان بومی سازی شده است.

    روش ها

    جستجوی کاملی در پایگاه های اطلاعاتی در دسترس انجام شد و بهترین راهنماهای بالینی متناسب با جامعه ایرانی انتخاب شدند. سپس از نظرات متخصصین و کارشناسان فعال در بالین استفاده شده و راهنماهای بالینی چاقی برای بزرگسالان ایرانی نوشته و توصیه ها بر مبنای بررسی دقیق شواهد بالینی موجود ارایه شد.

    یافته ها

    در مجموع 1788 مرجع مورد استفاده قرار گرفت و در پاسخ به 9 سوال بالینی، 123 توصیه که شامل 160 بیانیه مخصوص می شود، در جهت تعیین برنامه جامع مراقبت پزشکی برای چاقی ارایه شد. در این مقاله به پیشگیری، غربالگری، تشخیص، فواید و اهداف درمان چاقی می پردازیم و سوالات 6 تا 9 در رابطه با مراحل درمان چاقی و فردی سازی آن در بخش بعدی راهنما به چاپ خواهد رسید.

    نتیجه گیری

    سوالات و توصیه های دقیق مبتنی بر شواهد که در این مطالعه ذکر شده، موارد بالینی را مشخص می کنند که تصمیم گیری در مورد بیماران چاق از غربالگری و تشخیص تا اهداف درمان را تسهیل کند و به ارایه یک رویکرد علمی و منطقی برای مدیریت چاقی با هدف برقراری و حفظ سلامتی، کمک کند.

    کلیدواژگان: چاقی، راهنمای بالینی، غربالگری، پیشگیری، تشخیص
  • محمدجواد پوروقار*، سعید رضا نوری مفرد، موسی خلفی صفحات 355-367
    مقدمه

    آدیپونکتین یکی از شناخته شده ترین آدیپوکاین ها با اثرات ضد التهابی است، که نقش مهمی در تنظیم متابولیسم بدن ایفا می کند. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) در برابر تمرین تداومی با شدت متوسط (MICT) بر سطوح گردشی آدیپونکتین در افراد با و بدون بیماری های متابولیکی است.

    روش ها

    جستجوی نظام مند در پایگاه های اطلاعاتی PubMed, Web of Science مرکز جهاد دانشگاهی و مگیران با استفاده از کلید واژه های "HIIT" و «آدیپونکتین» برای یافتن مقالات فارسی و انگلیسی منتشر شده تا ماه October سال 2022 انجام شد. اندازه اثر (SMD) و فاصله اطمینان 95 درصد، با استفاده از نرم افزار CMA2 محاسبه شد. از آزمون I2 برای محاسبه ناهمگونی و تحلیل بصری فونل پلات و تست Egger برای تعیین سوگیری انتشار استفاده شدند.

    یافته ها

    آنالیز داده های 28 مداخله (24 مطالعه) نشان داد که HIIT منجر به افزایش معنی دار آدیپونکتین می شود [004/0P= ،(68/0 الی 12/0CI:) 40/0]. همچنین، آنالیز داده های 8 مداخله نشان داد که HIIT منجر به افزایش غیر معنی دار آدیپونکتین نسبت به گروه MICT شد [07/0P= ،(86/0 الی 04/0CI: -) 41/0].

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که HIIT روش تمرینی مناسب و کارآمد برای افزایش آدیپونکتین به ویژه در افراد با اختلالات متابولیکی است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، تمرین تداومی، آدیپونکتین، چاقی
  • فاطمه نیک سرشت* صفحات 368-377
    مقدمه

    با توجه به اهمیت ورزش در پیشگیری و درمان بیماری های مرتبط با چاقی، مطالعه تجربی حاضر با هدف تعیین اثر 6 هفته تمرین تناوبی شدید بر بیان PEPCK در بافت کبد همچنین گلوکز و انسولین در رت های چاق دیابتی نوع دو و مقایسه با گروه چاق غیر دیابتی انجام گرفت.

    روش ها

    28 سر رت نر ویستار 10 هفته ای (20 ± 220 گرم) به واسطه 6 هفته رژیم غذایی پرچرب چاق شدند. سپس 14 رت توسط تزریق درون صفاقی mg/Kg 30STZ  دیابتی نوع دو شدند. رت های مورد مطالعه در 4 گروه: 1) چاق (7 =n)، کنترل، 2) چاق تناوبی، 3) دیابتی کنترل، 4) دیابتی تناوبی تقسیم شدند. گروه های تناوبی برای مدت 6 هفته در تمرین های تناوبی به تعداد 5 جلسه در هفته در قالب 10 تکرار دویدن 40 ثانیه ای روی تریدمیل با فواصل استراحتی 2 دقیقه ای بین تکرارها شرکت نمودند. در نهایت 48 ساعت پس از آخرین جلسه، سطوح ناشتایی گلوکز، انسولین، بیان PEPCK در بافت کبد اندازه گیری و توسط آنوای دو سویه مقایسه شدند.

    یافته ها

    در مقایسه با گروه های کنترل، تمرین های تناوبی در رت های دیابتی و غیر دیابتی به کاهش معنی دار گلوکز ناشتا منجر شد (001/0 P=). تمرین های تناوبی همچنین به افزایش انسولین سرم نسبت به گروه کنترل دیابتی (006/0 P=) وکاهش در بیان PEPCK نسبت به گروه کنترل دیابتی منجر شد (005/0 P=).

    نتیجه گیری

    بهبود گلوکز در پاسخ به تمرین های تناوبی در رت های دیابتی نوع دو احتمالا ریشه در افزایش انسولین و افزایش در بیان PEPCK کبدی دارد. اندازه گیری فعالیت یا بیان دیگر آنزیم های کبدی جهت نتیجه گیری کلی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، دیابت نوع دو، مقاومت انسولین، بیان ژن های گلوکونئوژنیک
  • منیره خلیلی، حبیب اصغرپور*، اسرا عسکری، جهانبخش اسدی صفحات 378-387
    مقدمه

    سلامت و عملکرد مناسب رتیکولوم اندوپلاسمیک در کبد می تواند منجر به افزایش کیفیت متابولیسم سلول های کبد شود. فعالیت ورزشی می توانند با تنظیم آنزیم های کبدی و عوامل مرتبط با مسیر آپوپتوز منجر به سلامت کبد شوند. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، مقایسه عملکرد پروتیین چاپرون (CHOP) رتیکولوم اندوپلاسمیک کبد رت های مدل سالم با مداخله جلسات تمرینی متفاوت و گرسنگی است.

    روش ها

    در تحقیق تجربی حاضر تعداد 30 سر رت نر نژاد ویستار با دامنه وزنی 25 ±330 گرم انتخاب و به شش گروه 1) کنترل، 2) گرسنگی، 3) 3 روز تمرین در هفته، 4) 5 روز تمرین در هفته، 5) گرسنگی+3 روز تمرین در هفته، 6) گرسنگی+ 5 روز تمرین در هفته تقسیم شدند. تمرین ورزشی شامل یک ساعت دویدن مداوم به مدت 4 هفته روی تردمیل بود و گرسنگی به مدت 14ساعت در زمان بیداری رت ها انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی LSD در نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد. سطح معنی داری 05/0≥P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها تغییر معنی داری در سطوح آنزیم های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آسپارتات ترانس آمیناز (AST) نشان داد (05/0≥P). این تغییر در بیان ژن CHOP نیز معنی دار بود (05/0≥P).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی 3 و 5 روزه همراه با گرسنگی با کاهش آنزیم های کبدی (AST و ALT) و عامل مرتبط با مرگ سلولی (CHOP) از طریق مسیر آپوپتوز می تواند منجر به سلامت کبد می شود.

    کلیدواژگان: گرسنگی، تمرین هوازی، آنزیم های کبدی، بیان ژن چاپرون، رتیکولوم اندوپلاسمیک
  • سمیه امام رضایی، وحید ولی پور ده نو*، علی یاور عزیزپور فرد صفحات 388-397
    مقدمه

    عامل مغذی عصبی مشتق از مغز (BDNF) در افراد دیابتی کاهش و آسپروسین و هموگلوبین A1c (HbA1c) افزایش می یابد و ورزش می تواند این اثرات را معکوس کند، اما اثر ورزش شدید بر آسپروسین و BDNF در افراد سالمند دیابتی مشخص نیست. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر ورزش عملکردی با شدت بالا بر سطوح آسپروسین و BDNF و ارتباط آنها با گلوکز و HbA1c مردان و زنان سالمند دیابتی بود.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 24 مرد و زن سالمند دیابتی (سن: 84/5 ± 25/67 سال، وزن: 01/13 ± 29/70 کیلوگرم، قد: 29/10 ± 92/160 سانتی متر) شرکت کردند. در حالت ناشتا نمونه خون اولیه گرفته شد. 90 دقیقه بعد، آزمودنی ها ورزش عملکردی با شدت بالا را به مدت 50 دقیقه انجام دادند. نمونه خونی دوم 10 دقیقه بعد از ورزش انجام شد. سطوح آسپروسین، BDNF، HbA1c و گلوکز به روش الایزا اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های t، کوواریانس و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    آسپروسین و BDNF در هر دو گروه به ترتیب کاهش (0005/0 >P) و افزایش یافت (0005/0 >P). بین BDNF و آسپروسین مردان و زنان سالمند دیابتی در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0 <P). همبستگی منفی معناداری بین BDNF با آسپروسین، HbA1c و گلوکز و همبستگی مثبت معناداری بین آسپروسین با HbA1c و گلوکز وجود داشت (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    ورزش با شدت بالا آسپروسین و BDNF را در مردان و زنان سالمند دیابتی به ترتیب کاهش و افزایش می دهد. همچنین، با توجه به رابطه منفی معنادار بین BDNF با گلوکز و HbA1c و رابطه مثبت معنادار بین آسپروسین با گلوکز و HbA1c به نظر می رسد ورزش با شدت بالا با معکوس کردن تغییرات آسپروسین و BDNF، موجب بهبود احتمالی سطوح گلوکز و HbA1c می شود.

    کلیدواژگان: ورزش عملکردی با شدت بالا، آسپروسین، سالمند، دیابت نوع دو، BDNF، HbA1c
  • لاله باقری، محمد فرامرزی*، زهرا همتی فارسانی، معصومه حسین زاده صفحات 398-408
    مقدمه

    فتویین A- و B هپاتوکاین های هستند که با دیابت نوع دو ارتباط دارند. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر یک دوره تمرین مقاومتی و استقامتی همراه با دریافت اورسولیک اسید بر سطوح فتویین-A و -B بافت کبدی رت های سالمند دیابتی شده با HFD-STZ بود.

    روش ها

    56 سر رت 21 ماهه دیابتی شده به طور تصادفی به هفت گروه مساوی کنترل (C)، مکمل اورسولیک اسید (UA)، مکمل+تمرین مقاومتی ((UA+R، مکمل+تمرین استقامتی (UA+E)، تمرین مقاومتی (R)، تمرین استقامتی (E) و گروه شم (D) تقسیم شدند. پروتکل تمرین مقاومتی با شدت 60% MVCC، 20-14 مرتبه بالارفتن از نردبان با یک دقیقه استراحت در بین هر تلاش و تمرین استقامتی شامل دویدن روی نوارگردان با شدت بالا 60-75% و شدت پایین 30-40% سرعت بیشینه پنج روز در هفته و به مدت هشت هفته بود. گروه های دریافت کننده مکمل، میزان500 میلی گرم بر کیلوگرم UA در ترکیب با غذای پرچرب دریافت کردند.

    یافته ها

    میزان فتویین-A در گروه UA،E ، UA+E کاهش معنی داری داشت (05/0 ≥P) و تنها در گروه R و UA+R، کاهش معنی دار نبود. همچنین میزان فتویین-B در موش های دیابتی در گروه UA،E ، R، UA+E کاهش معنی داری داشت (05/0 ≥P) و تنها در گروه تمرین UA+R تغییرات معنی دار نبود. میزان فتویین -A و فتویین -B در بین گروه E با R و UA+R با UA+E تفاوت معنی داری داشت (05/0 ≥P) که بیشترین کاهش در گروه UA+E بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به آثار مفید تمرینات و مکمل UA بر هپاتوکین ها به نظر می رسد ارایه هم زمان دو مداخله تمرین ورزشی و مکمل UA تاثیر درمانی موثرتری بر هپاتوکین های کبدی دیابتی ها داشته باشد.

    کلیدواژگان: فتوئین A، فتوئین B، اورسولیک اسید، تمرین ورزشی
|
  • Hanieh-Sadat Ejtahed, Shirin Hasani-Ranjbar*, Hanieh Malmir, Azin Pakmehr, Rezvan Razmande, Yasaman Khorshidi, Golaleh Asghari, Ahmadreza Soroush, Afshin Ostovar, Bagher Larijani Pages 338-354
    Background

    Considering the increasing and alarming trend of overweight and obesity as well as its related complications, in this study, a comprehensive clinical guide for the medical care of patients with obesity was written based on the clinical recommendations of the American Endocrinology Association and the American College of Endocrinology, and it has been adjusted as much as possible based on the conditions in Iran.

    Methods

    A complete search was performed in the available databases without any restrictions with a specific strategy. Using the opinions of experts in this field, the best clinical guidelines were selected and obesity clinical guidelines were written for Iranian adults. Recommendations were given based on a detailed review of available clinical evidence and considering objective factors.

    Results

    A total of 1788 references were used and in response to 9 clinical questions, 123 recommendations, including 160 special statements, were provided to determine a comprehensive medical care program for obesity. In this article, we discuss the prevention, screening, diagnosis, benefits and goals of obesity treatment. Questions 6 to 9 regarding obesity treatment steps and its individualization will be published in the next part of the article.

    Conclusion

    The detailed evidence-based questions and recommendations outlined in this study identify clinical considerations that facilitate decision-making in obese patients from screening and diagnosis to goals of treatment.

    Keywords: Obesity, Guideline, Screening, Prevention, Diagnosis
  • MohammadJavad Pourvaghar*, Saeid Reza Noorimofrad, Mousa Khalafi Pages 355-367
    Background

    Adiponectin is one of the most well-known adipokines with anti-inflammatory effects that plays an important role in regulating the whole-body metabolism. The aim of this study was to investigate the effect of high-intensity interval training (HIIT) versus moderate intensity continuous training (MICT) on the circulating levels of adiponectin in individuals with and without metabolic disorders.

    Methods

    A systematic search was conducted in the databases of PubMed, Web of Science, Academic Jihad Center and Magiran using the keywords "HIIT" and "adiponectin" to identify Persian and English languages published articles until October 2022. Effect size (SMD) and 95% confidence interval were calculated using CMA2 software. I2 test for calculation of the heterogeneity and visual interpretation of funnel plot test and Egger test for assessment of the publication bias were used.

    Results

    Data analysis of 28 interventions (24 studies) showed that HIIT resulted in a significant increase in adiponectin [0.40 CI: 0.12 to 0.68), P=0.004]. Also, the data analysis of eight interventions showed that HIIT led to a non-significant increase in adiponectin compared to the MICT [0.41 CI: -0.04 to 0.86), P=0.07].

    Conclusions

    The findings of the present study showed that HIIT is a suitable and efficient training method to increase adiponectin, especially in people with metabolic disorders.

    Keywords: Interval training, Continues training, Adiponectin, Obesity
  • Fatemeh Nikseresht* Pages 368-377
    Background

    Considering the importance of exercise in the prevention and treatment of diseases related to obesity the objective of this experimental study was to determine the effect of six weeks of intensive interval training on PEPCK expression in liver tissue, glucose and insulin and insulin resistance in obese rats with type 2 diabetes and compared with non-diabetic obese group.

    Methods

    28 male Wistar rats aged 10 weeks (220 ± 20 g) were obesed by six weeks of high-fat diet (HFD). Then type 2 diabetes was induced in 14 rats by intraperitoneal injection of STZ (30 mg/kg). Finally, the studied rats were divided into 4 groups (n= 7): 1) control obese, 2) interval obese, 3) control obese diabetic, 4) interval obese diabetic. Interval groups participated in an interval exercise program of five sessions per week for six weeks consists of 10 repetitions of a 40-second run on the treadmill with 2-minute rest (active rest) between repetitions. Finally, 48 hours after the last session, the fasting levels of glucose, insulin, PEPCK expression in liver tissue were measured and compared by two-way ANOVA.

    Results

    Compared with control groups, interval training in diabetic and obese rats resulted in significant decrease of fasting glucose (P= 0.001). Interval training also led to an increase in serum insulin compared to the diabetic control group (P= 0.006) and a decrease in PEPCK expression compared to the diabetic control group (P= 0.005).

    Conclusion

    Improved glucose response to interval training in type 2 diabetic rats may be rooted in increase insulin with decrease in hepatic PEPCK expression. Measurement of activity or expression of other liver enzymes is suggested for general conclusion.

    Keywords: Interval training, Type 2 Diabetes, Insulin Resistance, Gluconeogenic Genes Expression
  • Monireh Khalili, Habib Asgharpour*, Asra Askari, Jahanbakhsh Asadi Pages 378-387
    Background

    The health and proper functioning of the endoplasmic reticulum in the liver can lead to an increase in the quality of the metabolism of liver cells. Exercise can lead to liver health by regulating liver enzymes and factors related to apoptosis pathway. Therefore, the aim of the current research is to compare the performance of the endoplasmic reticulum chaperone protein of the liver of healthy model rats with the intervention of different training sessions and starvation.

    Methods

    In this experimental research, 30 Wistar male rats with a weight range of 330 ± 25 grams were selected and divided into six groups: 1) control, 2) starvation, 3) 3 days of training per week, 4) 5 days of training per week, 5) starvation + 3 training days per week, 6) starvation + 5 training days per week. Training consisted of one hour of continuous running on a treadmill for 4 weeks, and starvation was performed for 14 hours when the rats were awake. Data analysis was performed using one-way analysis of variance and post hoc LSD statistical tests in SPSS version 23 software. A significance level of P≤ 0.05 was considered.

    Results

    Data analysis showed a significant change in the levels of liver enzymes alanine aminotransferase (ALT) and aspartate transaminase (AST) (P≤ 0.05). This change in CHOP gene expression was also significant (P≤ 0.05).

    Conclusion

    Aerobic training for 3 and 5 days with starvation can lead to liver health by reducing liver enzymes (AST and ALT) and cell death-related factor (CHOP) through the apoptosis pathway.

    Keywords: Starvation, Aerobic Exercise, Liver Enzymes, Chaperone Gene Expression, Endoplasmic Reticulum
  • Somaye Emamrezaee, Vahid Valipour Dehnou*, Aliyavar Azizpour Fard Pages 388-397
    Background

    BDNF decrease, and HbA1c and Asprosin increase in diabetic people and exercise can reverse these effects, but the effect of vigorous exercise on Asprosin and BDNF in elderly diabetic people have not been investigated. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of high-intensity functional exercise on Asprosin and BDNF and their relationship with glucose and HbA1c in elderly diabetic men and women.

    Methods

    In this semi-experimental study, 24 elderly diabetic men and women (age: 67.25 ± 5.84, BM: 70.29 ± 13.01, height: 160.92 ± 10.29) participated. The initial blood sample was taken while fasting. After 90 minutes, the subjects performed the exercise for 50 minutes. The second blood sample was taken 10 minutes after the high-intensity functional exercise. BDNF, Asprosin, HbA1c, and glucose levels were measured by ELISA method. To analyze the data, T-tests, covariance and Pearson's correlation coefficient were used.

    Results

    Asprosin and BDNF decreased (P< 0.0005) and increased (P< 0.0005), respectively in both groups. There was no significant difference between Asprosin and BDNF in elderly diabetic men and women in pre-test and post-test (P> 0.05). There was a significant negative correlation between BDNF with Asprosin, HbA1c and glucose and a significant positive correlation between Asprosin with HbA1c and glucose (P< 0.05).

    Conclusion

    Vigorous exercise decrease and increase Asprosin and BDNF in elderly diabetic men and women, respectively. Also, considering the significant negative relationship between BDNF with glucose and HbA1c and the significant positive relationship between Asprosin with glucose and HbA1c, it seems that vigorous exercise by reversing the changes of asprosin and BDNF causes possible improvement in levels of glucose and HbA1c.

    Keywords: High-intensity functional exercise, Asprosin, Elderly, Type 2 diabetes, BDNF, HbA1c
  • Laleh Bagheri, Mohammad Faramarzi*, Zahra Hemati Farsani, Masoumeh Hossein Zadeh Pages 398-408
    Background

    Fetoin-A and -B are hepatokines that are related to type 2 diabetes. The aim of the present study was to investigate the effect of a period of resistance and endurance training with Ursolic acid consumption on the levels of Fetoin-A and -B in the liver tissue of elderly diabetics.

    Methods

    Fifty six 21-month-old male diabetic rats were randomly divided into seven equal groups of control (C), Ursolic acid supplement (UA), supplement+resistance exercise (UA+R), supplement+endurance exercise (UA+E), Resistance training (R), endurance training (E) and sham group (D). Resistance training protocol with intensity of 60% MVCC, 14-20 times of ladder climbing with one minute rest between each effort and endurance training including running on Treadmill at high intensity 60-75% and low intensity 30-40% of maximum speed for five days per week for eight weeks. Supplemented groups received 500 mg/kg UA in combination with a high-fat meal.

    Results

    Fetoin-A level was significantly decreased in UA, E, UA+E groups (p≤0.05) and only in R and UA+R groups, there was no significant decrease. Also, The amount of Fetoin-B in diabetic rats in the UA, E, R, UA+E groups decreased significantly (p≤0.05) and only in the UA+R training group there were no significant changes. The amount of Fetoin-A and Fetoin-B was significantly different between E and R and UA+R and UA+E groups (p≤0.05), which the largest decrease was in the UA+E group.

    Conclusion

    Considering the beneficial effects of exercise training as well as UA supplementation on hepatokines, it seems that the simultaneous application of two interventions of exercise training and UA supplementation has a more therapeutic effect on the hepatic hepatokines of diabetics.

    Keywords: Fetuin A, Fetuin B, Ursolic Acid, Exercise