بررسی ویژگی های ژئومورفولوژی گسل تبریز و تعامل آن با توسعه فیزیکی این شهر

چکیده:

گسل نوعی شکست است، که بر اثر وارد آمدن فشار پوسته زمین و جابجایی لایه ها ایجاد می شود و انواع گوناگونی دارد(شایان، 1373: 128). زلزله و فرایندهای متاثر از آن، از جمله مخاطرات گسلی محسوب می شوند.
منطقه مورد مطالعه، در استان آذربایجان شرقی و در شمال و شمال شرقی شهر تبریز واقع شده که از جنوب و جنوب شرق به دشت تبریز و از شمال به حوضه اصلی آجی چای و منطقه خواجه و شرینجه داغی ختم می شود. به علت فعالیت خفیف سیستم گسلی شمال تبریز، اشکال ژئومورفولوژیک نیز متعاقبا تحت تاثیر این گونه فعالیت ها دچار تحولاتی مانند؛ ریزش دامنه ای و یا لغزش در سطوح و مقیاس های مختلف می شوند. هدف از مطالعه ی این ناحیه، بررسی ژئومورفولوژی گسل3 شمال تبریز که همواره در تعامل طبیعی با شهر تبریز است، می باشد. پرتگاه های4 گسلی با شیب تند5 از مشخصات بارز این محدوده می باشد. مساحت محدوده ی اصلی مطالعاتی 67 کیلومتر مربع و مرتفع ترین نقطه با ارتفاع 1900 متر در ارتفاعات عون ابن علی و در محدوده مرکزی منطقه مورد مطالعه واقع است.
لازم به ذکر است که ارتفاعات عون ابن علی که مهمترین قسمت مطالعاتی را شامل می شود، بخش شمالی و شمال شرقی دشت تبریز را با جهتی شمال غرب- جنوب شرق و از جنوب شرق باغمیشه تا شمال فرودگاه تبریز، در بر گرفته است. همچنین مطالعات و بررسی های به عمل آمده در قسمت های مختلف این گسل حاکی از وجود آثار ریخت شناختی متعدد ناشی از فعالیت زمین ساختی آن است.

زبان:
فارسی
در صفحه:
68
لینک کوتاه:
magiran.com/p1176245 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!