مباحث فرامتنی اسلامی سازی علوم انسانی (بررسی مقایسه ای رویکرد حداکثری فرهنگستان علوم اسلامی و موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی)

چکیده:
هدف
هدف این پژوهش، بررسی دو مصداق از رویکرد حداکثری؛ یعنی فرهنگستان علوم اسلامی با تاکید بر اندیشه های مرحوم سید منیرالدین حسینی و موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) با تاکید بر دیدگاه های استاد مصباح یزدی است.
روش
روش پژوهش در این مقاله، توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی است.
یافته ها
فرهنگستان در صدد اسلامی سازی سایر عرصه های جامعه اعم از علمی، اجرایی، مدیریتی است؛ در حالی که مصباح، موضوع اسلامی سازی را صرفا در حیطه علوم دنبال می کند. دستگاه فکری فرهنگستان، از عمق، گستردگی و پیچیدگی خاصی برخوردار است؛ در حالی که نظام فکری استاد مصباح این گونه نیست. از همین رو، فرهنگستان مباحثی همچون: فلسفه شدن، روش عام، روش خاص و رابطه ارزش، بینش و دانش را مطرح می کند؛ در حالی که مباحث استاد مصباح فراتر از طرح جامع تحول نمی رود. فرهنگستان، عمل فهم را مانند دیگر افعال انسان، دارای اراده می بیند و معتقد است فهم و معرفت دینی بشر همواره در حال تکامل است. در نتیجه، نمی توان نظر و دیدگاه ارائه شده از اسلام در ارتباط با موضوع خاصی مثل اقتصادیا سیاست را سخن آخر در آن زمینه دانست و جلوی مطرح شدن نظریه های بعدی را گرفت یا با آنها به مخالفت پرداخت. بر این اساس، علوم اسلامی نیز ثابت و قطعی نبوده، دائم در حال تکامل تغییر و تحولند.
نتیجه گیری
به نظر می رسد علاوه بر اثبات امکان اسلامی سازی علوم، مبانی فرامتنی از تاثیر بسزایی در فهم و خوانش متون مقدس و در نتیجه، جهت دهی به اسلامی سازی علوم برخوردارند؛ لذا می توان از علوم اسلامی متعدد و نه صرفا یک علوم اسلامی سخن گفت.
زبان:
فارسی
در صفحه:
615
لینک کوتاه:
magiran.com/p1208771 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!