اثر تجویز درون صفاقی و نخاعی اسید اسکوربیک و اسکوربات سدیم بر احساس درد در موش صحرایی

پیام:
چکیده:
سابقه و هدف
اسید اسکوربیک (Ascorbic acid) به وفور در مغز وجود داشته و بر تولید و انتقال میانجی های عصبی اثر می گذارد. در انتقال درد، سیستم گلوتاماترژیک نقش دارد. حضور اسید اسکوربیک گیرنده های گلوتاماتی NMDA را مهار و به دلیل اسیدیتهی آن، TPRV1 و ASIC را فعال می کند. لذا بررسی اثر تجویز درون صفاقی (i.p) و یا نخاعی (i.t) اسید اسکوربیک و اسکوربات سدیم بر احساس درد، هدف این مطالعه است.
مواد و روش ها
موش های صحرایی نر بالغ ویستار (250-200 گرم) در هشت گروه هفت تایی دریافت کننده ی سالین (i.p)، سالین (i.t)، اسید اسکوربیک (mg/kg، i.p1،10،100،200)، اسید اسکوربیک (μl، i.t10/mg 02/0) معمولی و خنثی (اسکوربات سدیم) استفاده شدند. آستانه ی درد، توسط آزمون Tail-flick (TF) و شدت احساس درد شیمیایی طی آزمون فرمالین تعیین شد.
یافته ها
اسید اسکوربیک (mg/kg، i.p 10،100،200) در آزمون TF، پردردی (01/0P<) و در آزمون فرمالین، کاهش درد (05/0P<) ایجاد کرد. اسید اسکوربیک داخل صفاقی با دوز mg/kg 1 در آزمون TF فاقد اثر بود اما درد مرحله بینابینی آزمون فرمالین را کاهش داد (01/0P<). در تجویز نخاعی، اسید اسکوربیک با غلظت μl10/mg02/0 در آزمون TF موجب پردردی شد (001/0P<)، ولی به صورت اسکوربات سدیم، بی اثر بود. تجویز نخاعی اسید اسکوربیک و اسکوربات سدیم، درد را در آزمون فرمالین کاهش دادند (001/0P<).
نتیجه گیری
پردردی ناشی از تجویز درون صفاقی اسید اسکوربیک در آزمون TF، شاید حداقل بخشی به دلیل اثر مهاری کمتر آن بر گیرنده های AMPA و در تجویز نخاعی علاوه بر آن، حساسیت گیرنده های TRPV1 و کانالهای ASIC به اسیدیته ی اسید اسکوربیک باشد، زیرا تجویز اسکوربات سدیم اثر پردردی از خود نشان نداد. احتمالا اثرات مهاری اسید اسکوربیک و یا اسکوربات -سدیم طی تجویز درون صفاقی و نخاعی، بر گیرنده های NMDA و کاهش رهایش Substance P و دیگر عوامل التهابی در بروز بی-دردی طی آزمون فرمالین نقش داشته اند.
زبان:
فارسی
صفحات:
66 تا 77
لینک کوتاه:
magiran.com/p1298825 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!