بررسی «کنش ارتباطی» در یک حکایت تمثیلی از دفتر اول مثنوی معنوی (مطالعه موردی: مذاکرات داستان پنجم مثنوی معنوی بر اساس نظریه «کنش ارتباطی» هابرماس)

پیام:
چکیده:
«دموکراسی گفتگویی» نظریه ای است که در قرن بیستم به وسیله یورگن هابرماس، فیلسوف و جامعه شناس آلمانی طرح شد. این گفتگو در یک «حوزه عمومی» با «مشارکت آزاد شهروندان مستعد» شکل می گیرد. ابزار تعامل در آن «زبان ارتباطی عام» است و برای رسیدن به «تفاهم» یا «پذیرش استدلال برتر» صورت می گیرد. این نظریه هابرماس در ادبیات سیاسی معاصر تحت عنوان «کنش ارتباطی» شهرت یافته است. مولوی در حکایت تمثیلی«شیر و نخجیران» مذاکره ای به کاربسته است که با ارکان نظریه یادشده قابل بررسی است. در این راستا، نوشته حاضر ابتدا، به توضیح اجمالی مولفه های «نظریه انتقادی هابرماس»، «حوزه عمومی»، «جهان زیست» و «زبان ارتباطی عام» و تعریف تمثیل می پردازد. سپس با تحلیل و بررسی بخش مذاکرات داستان «شیر و نخجیران» مولوی، نتیجه می گیرد؛ که مذاکره اول، با قواعد «دموکراسی گفتگویی» هابرماس، همخوانی بیشتری دارد و با پیش روی داستان، کنش ارتباطی مذاکرات کم و رنگ سیاسی و راهبردی آن غلظت پیدا می کند. رنگ سیاسی لایه اندرونی تمثیل یادشده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
41 تا 60
لینک کوتاه:
magiran.com/p1477277 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!