فهرست مطالب

تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی - پیاپی 56 (تابستان 1402)

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 56 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تحلیل تمثیل های مرزبان نامه با رویکرد سویه های شناختی(لنگرانداختن)
    ملیحه پاکروح *، شیرین صمصامی صفحه 1

    تصمیم گیری یکی از شاخصه های مهم زندگی آدمی است. همچنین شناخت سوگیری های ذهنی می تواند به انسان کمک کند تا در هنگام تصمیم گیری کمتر دچار اشتباه و خطا شود. مساله تحقیق، آموزش سوگیری های ذهنی به مخاطبان در قالب تمثیل است. اهمیت جستار حاضر در تبیین مهارت تصمیم گیری بدون تاثیرپذیری از سوگیری ذهنی است. هدف این جستار تبیین سوگیری لنگرانداختن با استفاده از تمثیل، برای مخاطبان و استفاده از آموزه های روانشناسی و ادبیات در زندگی روزمره است.
    تلاش بر این است تا به این پرسش پاسخ داده شود که سوگیری لنگر انداختن چیست؟ و در تمثیل های مرزبان نامه برای مقابله با این سوگیری چه راهکارهایی ارایه شده است؟ تاکنون به طور خاص در زمینه سوگیری های شناختی در مرزبان نامه تحقیقی صورت نگرفته است. روش تحقیق، توصیفی_تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است.
    یافته های این مقاله نشان می دهد که استفاده از تمثیل، بهترین شیوه آموزش به مخاطبان است و به منظور جلوگیری از گرفتار شدن در دام خطای لنگر انداختن بهتر است در هنگام تصمیم گیری صبور باشیم و به جمع آوری اطلاعات بیشتری اقدام کنیم.

    کلیدواژگان: سوگیری شناختی، مرزبان نامه، تمثیل، لنگرانداختن
  • بررسی شیوه های تمثیل و استدلال در بیان مفاهیم برخی از حکایت های مثنوی معنوی
    علی خانبابایی *، علی سهراب نژاد، امیدوار عالی محمودی صفحه 2

    مثنوی معنوی اثری تمثیلی است که مولانا در آن با زبانی نمادین به بیان حقایق عرفانی و تعلیمی پرداخته است؛ هدف این پژوهش آن است که روش ها و شگرد های تمثیل و استدلال مولانا را در بیان مفاهیم مثنوی معنوی در برخی از حکایت ها بررسی کنند. از همین رهگذر، ابتدا به مطالعه و یادداشت برداری منابع در زمینه تمثیل پرداختند و سپس با بررسی دقیق مثنوی معنوی، به دسته بندی و سازمان دهی مفاهیم تمثیلی و شیوه های استدلال مولانا در این اثر گران قدر روی آوردند. این تحقیق پژوهشی، توصیفی و تحلیلی است و بر پایه اطلاعات کتابخانه ای و مطالعه و یادداشت برداری از کتاب ها و مقالات موجود و با مطالعه دقیق متن مثنوی معنوی انجام می پذیرد. در پایان ذیل عناوینی مانند: فابل (حکایت حیوانات) و پارابل(حکایت انسانی)، اگزمپلوم(داستان-مثال)، مثل(ضرب المثل) و همچنین شیوه های استدلالی خطابی و استدلال تمثیلی، نمونه هایی را به دست داده اند و نتیجه گرفت اند که مولانا با به کارگیری این شیوه ها، مفاهیم مورد نظر خویش را به گونه-ای اقناع کننده به خواننده خود انتقال داده است.

    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، تمثیل، حکایت، استدلال
  • حکایت های تمثیلی با تکیه بر احادیث در حدیقه الحقیقه سنایی
    طاهره زینال پوراصل، ماه نظری *، فاطمه حیدری، زهرا دری صفحه 3

    عرفا برای اقناع مخاطبان یا برای بیان و انتقال مفاهیم عرفانی خویش، از ابزارهای زبانی و ادبی مختلفی بهره برده اند، که یکی از شیوه های تاثیر گذار و همراه کردن مخاطبان ، بهره گیری از تمثیل است. از سوی دیگر اغلب شعرا برای تحکیم بخشیدن به سخنان خویش، ازآیات قرآنی،احادیث و سخنان بزرگان دینی غفلت نورزیده اند . سنایی به عنوان نخستین کسی که به طور رسمی عرفان را وارد شعر فارسی کرد، با مقبولیت قرآن و حدیث نزد مسلمانان، هر جا که لازم می بیند در موضوعات دینی و اخلاقی برای اثبات گفتار خویش و اقناع و تایید مخاطب خود، به آیات و احادیث متوسل می شود. و از این طریق به راحتی کلام خود را برای مخاطب قابل پذیرش می سازد. وی در داستان های تمثیلی با بهره گیری از احادیث به مفاهیمی چون، حرص وآز و اجتناب از دنیا دوستی ، رزق و روزی، صفا و اخلاص، نقص دنیا، فی سلوک الطریق الاخره، اندر چشم نگاه داشتن، پرداخته است. این جستار، با روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده است. ضرورت این تحقیق ایجاب می کند که به چند پرسش بنیادین از جمله، جایگاه تمثیل در ادبیات عرفانی، و اینکه سنایی تا چه حد ازشیوه تمثیلی در انتقال و ادراک مفاهیم انتزاعی موفق بوده -است؟ پاسخ داده شود.

    کلیدواژگان: تمثیل، احادیث، سنایی، حدیقه الحقیقه
  • بررسی پوشیدگی وجه شبه در تشبیه تمثیل «روباه پیر» در شعر دوره بیداری با تاکید بر شعر ادیب پیشاوری
    حسن علیزاداه، رامین صادقی نژاد *، مریم محمد زاده صفحه 4

    روباه یکی از نام هایی است که از دیرباز با مفهوم حیله گری و مکاری، پیوند یافته است. اطلاق صفت «پیر» نیز جنبه های دیگری از حیله گری این حیوان را روشن می کند. این موضوع زمانی اهمیت می یابد که بدانیم در مقطعی از تاریخ ایران، مقارن دوره بیداری، عبارت «روباه پیر»، مشبه به کشور بریتانیای کبیر، می گردد و به عنوان تشبیه تمثیل در اشعار، نوشته ها و مطبوعات کاربرد می یابد و در حکم نمادی آشنا در فرهنگ سیاسی ایران، ماندگار می شود. شاعران دوره بیداری با آگاهی از این توان بالا برای ژرفا بخشیدن به سخنان خود، جبران فضای اختناق و خفقان و روشنگری مردم، استفاده کرده اند. سوال اساسی این نوشته که به شیوه توصیفی و تحلیلی درصدد یافتن پاسخ آن برآمده ایم آن است که چرا از میان تمام تعابیری که برای نشان دادن حیله گری بریتانیا به کار گرفته شده است فقط عنوان «روباه پیر» ماندگار شده است؟ ضرورت چنین تحقیقی از این روی است که وجه شبه در این تمثیل پنهان است و نیازمند بررسی است. تا کنون نوشته ای که به بررسی چرایی پوشیسده بودن وجه شبه در این تشبیه تمثیل بپردازد؛ نوشته نشده است و از این روی این موضوع تازگی دارد.

    کلیدواژگان: بریتانیای کبیر، تشبیه تمثیل، دلالت معنایی، روباه پیر، نماد
  • شخصیت پردازی در حکایت های تمثیلی سلسله الذهب عبدالرحمان جامی
    نفیسه گاموری، حسین آقاحسینی *، مریم محمودی صفحه 5

    بسیاری از داستان های مثنوی سلسله الذهب از نوع تمثیل های انسانی هستند و جامی برای تبیین معانی کلی و عمیق از آن ها استفاده کرده است. این داستان ها، اهداف اخلاقی و دینی دارند و برای تنبه خواننده سروده شده اند. عواملی مانند فضای محدود، زمان کوتاه و کم بودن شخصیت های داستانی، باعث می شود که حکایات تمثیلی این کتاب در رده داستان های کوتاه قرار گیرند. در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است، شخصیت و شخصیت پردازی در حکایت های تمثیلی این مثنوی بررسی شده است تا به پرسش های زیر پاسخ دهد: انواع شخصیت در حکایت های تمثیلی سلسله الذهب کدامند؟ جامی از چه روش هایی در شخصیت پردازی حکایت های تمثیلی استفاده کرده است؟ از آنجا که شخصیت پردازی، از مولفه هایی است که قدرت هنری شاعر یا نویسنده را می نمایاند و عامل مهمی در جهت آشکارکردن ویژگی ها، روحیات، صفات و افکار شخصیت است؛ بنابراین ضرورت دارد که نحوه نگرش و پردازش شخصیت ها در مثنوی تمثیلی سلسله الذهب تبیین شود تا در دریافت معانی عمیق آن موثر واقع شود. در این مقاله کوشش شده است انواع شخصیت و روش های شخصیت پردازی در این مثنوی بررسی شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشتر شخصیت ها در این منظومه تمثیلی از نوع ایستا و ساده اند و در شیوه-های شخصیت پردازی، گفتگو و توصیف مستقیم بیشترین بسامد را دارد.

    کلیدواژگان: تمثیل، سلسله الذهب، عبدالرحمان جامی، شخصیت پردازی
  • جلوه های تمثیل در شعر احمد بروجردی
    محتشم محمدی *، شهلا آموزگار صفحه 6

    بطور کلی تمثیل تعاریف گوناگونی دارد. آز آن جایی که استفاده از تمثیل، موجب زیبایی و اصالت بیشتر شعر می گردد، شاعرانی که نوآوری بیشتری در آفرینش تمثیل داشته باشند؛ آثار ماندگارتری را خلق می کنند. در این پژوهش برآنیم که انواع تمثیل را در اشعار احمد بروجردی مورد بررسی قرار دهیم.برای واکاوی این ویژگی در شعر شاعر مورد نظر، با توجه به ساختار سروده های احمد بروجردی، نیاز به تبیین بیشتر احساس می شد که با کنکاش بیشتر این مراحل صورت پذیرفت. پیرامون شعر این شاعر تحقیقات اندکی صورت گرفته است و پرداختن به جلوه های گوناگون در شعر او می تواند ایده ای برای پژوهش های پیش روی پژوهشگران دیگر باشد. در این مقاله که با شیوه تحلیلی توصیفی با تکیه بر روش کتابخانه ای به انجام رسیده است، به این پرسش پاسخ داده شده که احمد بروجردی از چه شیوه های نوآوری در شعر خود استفاده کرده است؟

    کلیدواژگان: احمد بروجردی، شعر معاصر، تمثیل، نوآوری
|
  • Analysis of allegory of Marzban nameh with the approach of cognitive strains (anchoring)
    Maliheh Pakrooh *, shirin samsami Page 1

    Decision making is one of the important characteristics of human life. Also, knowing mental biases can help people to make less mistakes when making decisions. The research issue is teaching mental biases to the audience in the form of parables. The importance of this essay is in explaining the decision-making skill without being influenced by mental bias. The purpose of this essay is to explain anchoring bias using allegory for the audience and using the teachings of psychology and literature in everyday life.
    The attempt is to answer the question, what is anchoring bias? And what solutions are presented in the parables of Marzban nameh to deal with this bias? So far, no research has been done specifically in the field of cognitive biases in Marzban nameh. The descriptive research method is an analysis that has been done using library resources
    The findings of this article show that using parables is the best way to teach the audience and in order to avoid falling into the trap of anchoring error, it is better to be patient when making decisions and collect more information.

    Keywords: cognitive bias, borderline, allegory, anchoring
  • Investigating the methods of allegory and reasoning in expressing the concepts of some of the stories of Masnavi
    Ali Khanbabaei *, Ali Sohrabnejad, Omidvar Alimahmoudi Page 2

    Masnavi is an allegorical work in which Rumi expressed mystical and didactic truths with symbolic language; The purpose of this research is to investigate the methods and techniques of Rumi's allegory and reasoning in expressing Masnavi concepts in some anecdotes. In this way, they first studied and took notes on the sources in the field of parables, and then, by carefully examining Masnavi, they started to categorize and organize allegorical concepts and reasoning methods of Rumi in this precious work. This research is descriptive and analytical and based on library information, study and note-taking of existing books and articles, and with a detailed study of Masnavi text.
    At the end, they have given some examples under the following titles such as: Fable (animal story) and Parable (human story), Exemplum (story-example), proverb, as well as rhetorical reasoning methods and allegorical reasoning. And they have concluded that by using these methods, Rumi has conveyed his intended concepts to his reader in a convincing manner.

    Keywords: Masnavi, allegory, anecdote, reasoning
  • Allegorical stories based on tales of Hadiqah Al-Haqiqeh Sana'i
    Tahereh Zeinalpourasl, Mah Nazari *, Fateme Heydari, Zahra Dorri Page 3

    To convince the audience or to express and convey their mystical concepts, mystics have used various linguistic and literary tools, which is one of the most effective ways to engage the audience is to use allegory. On the other hand, most of the poets have not neglected Quranic verses, hadiths, and the words of religious elders to strengthen their words. As the first person who officially introduced mysticism into Persian poetry, with the acceptance of the Quran and hadith among Muslims, Sana'i used verses and hadiths wherever he saw it necessary in religious and moral issues to prove his speech and convince and approve his audience and in this way, he easily makes his speech acceptable to the audience. In allegorical stories, using hadiths, he has dealt with concepts such as greed and avoidance of worldly friendship, sustenance, and sustenance, purity and sincerity, and imperfections of the world, keeping in mind the path of the hereafter. This essay was compiled by descriptive-analytical method and using library studies. And also to answer some fundamental questions, including the place of allegory in mystical literature, and to what extent Sana'i has used the allegorical method to convey and understand abstract concepts. It has reminded the value and capability of allegory in expressing one or more mystical or moral concepts.

    Keywords: simile, hadiths, Sana' i, hadiqah al-haqiqah
  • A Study of Hiddenness of the Point of Resemblance in the Simile of “Old Fox” Allegory in Enlightenment Age Poetry (with an emphasis on the poems of Adib Pishavari)
    Hasan Alizadhe, Ramin Sadeghinezgad *, Maryam Mohammadzadhe Page 4

    Fox is one of the names that has become associated with cunning since time immemorial. Adding the adjective “old” to this name casts light on other aspects of the deceptive power of this animal. This subject becomes important when we know that in a given point in the history of Iran, i.e. Enlightenment Age, the phrase “Old Fox”, is used as the point of resemblance to describe the Great Britain. This phrase has been frequently used by the media and writers in their similes and turned to an inseparable part of the political culture of Iran. The Enlightenment poets based on their knowledge of this high potentiality for giving depth to their words proceeded to overcome the strangulation space and enlighten the people. Since the point of resemblance in this simile is hidden, we have struggled to explain it in this essay. The fundamental question of this writing that we are trying to answer is: Why, of all the interpretations used to demonstrate British cunning, only the title of "old fox" has persisted? This study was conducted using descriptive-analytical method. The necessity of such research is because the pseudo-aspect is hidden in this allegory and needs to be investigated. A writing that examines why the pseudo-face is covered in this allegory likeness is not written and hence it is new.

    Keywords: Symbolic Metaphor, England, Allegorical Simile, Old Fox, Symbol
  • Characterization in the allegorical stories of the Al-Silsilah al-Dhahab, Abdulrahman Jami
    nafiseh gamoori, Hosein aghahoseini * Page 5

    Many of the stories of the Masnavi of the Al-Silsilah al-Dhahab, are human allegories, and Jami has used them to explain general and deep meanings. These stories have moral and religious purposes and are written for the reader's pleasure. Factors such as limited space, short time, and few fictional characters make the allegorical stories of this book fall under the category of short stories. In this research, which was carried out using a descriptive-analytical method, the character and characterization in the allegorical stories of this Masnavi were investigated in order to answer the following questions: What are the types of characters in the allegorical stories of Al-Zahb? What methods has Jami used in characterizing allegorical stories? Because characterization is one of the components that shows the artistic power of the poet or writer and is an important factor in revealing the characteristics, moods, attributes and thoughts of the character; Therefore, it is necessary to explain the way of attitude and processing of the characters in the allegorical masnavi of the the Al-Silsilah al-Dhahab in order to be effective in understanding its deep meanings. In this article, an attempt has been made to examine the types of characters and methods of characterizing in this Masnavi. The results of the research show that most of the characters in this allegorical system are static and simple, and in the methods of characterization, dialogue and direct description have the highest frequency.

    Keywords: allegory, Al-Silsilah al-Dhahab, Abdul Rahman Jami, characterisation
  • Allegorical effects in Ahmed Boroujerdi's
    Mohtasham Mohammadi *, Shahlaa Amuzgaa Page 6

    In general, allegory has various definitions. Because the use of allegory makes poetry more beautiful and shows original roots & resourse, poets who have more innovation in creating allegory; They create more lasting works. In this research, we intend to examine the types of allegory in Ahmed Boroujerdi's poems which has not been researched. In order to analyze this feature in the poem of the poet – Ahmad Brujerdi- in question, according to the structure of Ahmad Boroujerdi's compositions, the need for further explanation was felt, which with further exploration of these stages accepted.
    There have been few researches about this poet's poetry, and dealing with various effects in his poetry can be an idea for other researchers' researches. In this article, which has been done with a descriptive analytical method based on the library method, the question has been answered that what methods of innovation did Ahmed Borujerdi use in his poetry?

    Keywords: Ahmad Boroujerdi, modern poetry, Allegory, Innovation