اعتماد کورکورانه یا ایمان آگاهانه

نویسنده:
مترجم:
سید کمال رضوی
چکیده:
این مقاله از منظری پدیدارشناسانه به نسبت سنجی میان دین و فلسفه با رسانه تلویزیون می پردازد. نویسنده در ابتدا دو سنت فلسفی و دینی غرب را در برابر هم قرار می دهد. از دیدگاه او مسیحیت به مقام شنیدار که مترادف ایمان است و مکتب افلاطونی به مقام دیدار تعلق دارد. به دیگر سخن، سنت دینی مسیحی به روی ایمان تکیه می کند، حال آن که اندیشه یونانی مشاهده را به مثابه معیار به کار می گیرد.
نویسنده سپس جمله ای از مرلو پونتی را محور بررسی خود قرار می دهد. این جمله به تحلیل پدیده دیدن ناظر است. در این میان از دو نظر پدیدار شناسانه مهم دیگر نیز سخن به میان می آورد که یکی متعلق به ژان لوک ماریون و دیگری از آن ژیل دلوز است. ژان لوک ماریون اساس نظرات خود را بر پایه تفاوت میان شمایل و بت بنا می نهد و با تفاوت گذاری میان دو نوع دیدن، نسبت به تلویزیون نگاه بدبینانه ای ابراز می دارد، حال آن که ژیل دلوز از منظر تعدیل یافته ای به قضیه روی می آورد؛ هر چند او خود را وابسته به سنت پدیدار شناسی نمی داند. در هر حال سخنان مرلو پونتی قاعده هرم بحث قرار می گیرند و نتیجه گیری ها نیز بر آن مبتنی هستند.
نویسنده در پایان تضاد میان ایمان و دیدن را امری غیرواقعی به شمار می آورد و با تکیه بر اختیار آدمی تلویزیون را در برزخ دو گونه واکنش متفاوت جای می دهد: اعتماد کورکورانه یا ایمان آگاهانه.
زبان:
فارسی
در صفحه:
115
لینک کوتاه:
magiran.com/p147740 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!