کاربرد ریتم های شهری در فرایند طراحی فضاهای شهری نمونه موردی: فضاهای شهری محله جلفای اصفهان

چکیده:
فضای زندگی انسان ها، تحت تاثیر بعد زمان، ویژگی های متفاوتی به خود می گیرد. این ویژگی ها که یا به صورت بازگشت کننده و یا بازگشت ناپذیر هستند، در غالب ریتم های شهری، بر روی چگونگی استفاده از فضا تاثیر می گذارند. ریتم های شهری ردپایی از زمان در فضا هستند و در غالب فرم های پیچیده، به منزله جنبه ای از عناصر ریتمیک طبیعت، مردم، فضا، و روابط پویای بین آن ها تجربه می شوند و در دو دسته کلی ریتم های فضایی و ریتم های زندگی روزمره تقسیم می شوند.
با توجه به اهمیت شناخت نیاز استفاده کنندگان در فرایند طراحی و خلق فضاهای کارآمد، در این پژوهش معرفی ریتم های شهری و روش شناسی استفاده از آن ها، به منظور شناخت مسائل و مشکلات فضاهای شهری، با رویکردی پدیدارشناسانه، در بازه های زمانی مختلف، هدف قرار گرفته است. در انتها، فضاهای شهری محله جلفای اصفهان، واحدهای پایه تحلیل گشته و با استفاده از روش تجزیه وتحلیل ریتم های شهری، بررسی شده اند. بدین ترتیب با هدف انجام پژوهشی کاربردی و به روش توصیفی تحلیلی، با درنظر گرفتن ریتم هفته با کارکرد بازه مورد بررسی در فصل تابستان، اطلاعات مورد نیاز به شیوه مداخله گر از طریق مصاحبه و ثبت تخصیص زمانیافراد، و همچنین شیوه غیرمداخله گر، از طریق تحلیل قرارگاه های رفتاری، با مشاهده ساده و عکس های تهیه شده و نتایج حاصل با استفاده از روش سوات، تحلیل شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که وجود ریتم های اجتماعی و فرهنگی متنوع در محله جلفا عامل جذب جمعیت از سایر نقاط شهر به آن شده و باعث ایجاد قرارگاه های رفتاری مختلف، برخوردهای اجتماعی از پیش تعیین نشده و تشکیل خاطره جمعی شده است. مجموع ریتم های زندگی روزمره، به همراه ریتم های فضایی، که در قالب روابط مکمل و متضاد یک مجموعه چندریتمی را تشکیل داده اند، بر ادراک و تصویر ذهنی افراد از فضا تاثیر می گذارند و به صورت یکی از عناصر تشکیل دهنده محیط بر هویت آن محل نقش دارند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
67
لینک کوتاه:
magiran.com/p1657774 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!