تعیین متغیرهای پیش بینی کننده شخصیت صلح مدار: با نگاهی به تفاوت های جنسیتی و وضعیت تاهل

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

مفهوم صلح مداری به عنوان یک صفت شخصیتی، متضمن این امر است که فرد، الگوی باثباتی از رفتار، حالات و نگرش های صلح مدار در طول زمان و حیطه های گوناگون (فردی، بین فردی، بین المللی) از خود نشان دهد. هدف این پژوهش تعیین متغیرهای پیش بینی کننده شخصیت صلح مدار با بررسی تفاوت های جنسیتی و وضعیت تاهل بود.

روش کار

این پژوهش در چهار مرحله اجرا گردید. در مرحله نخست، متغیرهای اثرگذار در حوزه صلح که از مرور ادبیات مربوطه استخراج گردیده بود، توسط گروه 30 نفره از دانشجویان گروه بندی و در مرحله دوم، با کمک همبستگی و نرم افزار R.3.3.3 ارتباط بین 22 متغیر مذکور و نمره صلح کل مشخص گردید. در مرحله سوم، میزان پیش بینی کنندگی هر یک از این متغیرها برای نمره کل صلح (مجموع دو آزمون صلح درون و بیرون) با تحلیل رگرسیون چندمتغیره با کمک نرم افزار SPSS نسخه 23 مشخص و در مرحله آخر، با تحلیل مانوا تفاوت های جنسیتی و وضعیت تاهل 206 آزمودنی در پاسخ به مقیاس های صلح، بررسی شد.

یافته ها

یافته های مرحله نخست متغیرهای حوزه صلح را در سه گروه شناختی، هیجانی و ارتباطی با ضریب کاپاهای عالی تا خوب طبقه بندی نمود. نتایج مرحله دوم، ماتریس همبستگی بین متغیرها را نشان داد و دستاوردهای مرحله سوم در تحلیل رگرسیون متغیرهای گروه ارتباطی، حل تعارض، ارتباط با طبیعت، شفقت بر خود و شوخ طبعی در پیش بینی کنندگی صلح مداری معنادار بودند (89/0=R2). برای متغیرهای گروه هیجانی، امید، ذهن خوانی، پرخاشگری و هارمونی معنادار بودند (89/0=R2). برای متغیرهای گروه شناختی، بازداری و نیاز به شناخت معنادار بودند (93/0=R2). نتایج مانوای مرحله چهارم نشان داد  اثر اصلی وضعیت تاهل برای دو مقیاس صلح درونی و بین فردی، اثر اصلی جنسیت برای این دو مقیاس و تعامل جنسیت*وضعیت تاهل برای مقیاس صلح بین فردی معنادار بود.

نتیجه گیری

مجموعه گسترده ای از متغیرهای روان شناختی بر ویژگی شخصیتی صلح مداری اثر دارند که شناسایی آن ها رهنمون های تازه ای برای طراحی دوره های آموزشی ارتقادهنده سلامت صلح محور دارند. توجه به تفاوت های جنسیتی و وضعیت تاهل در طراحی دقیق تر چنین مداخلاتی مهم است.

زبان:
انگلیسی
صفحات:
14 تا 31
لینک کوتاه:
magiran.com/p2023843 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!