مدیریت بهینه سیاست های کلان اقتصادی (پولی - ارزی)حلقه ی مفقوده درمبارزه با قاچاق کالا و ارز

چکیده:

مروری بر سه دهه سیاست های پولی و ارزی کشور حکایت از آن دارد که ساختار مالی و بودجه ای دولت در دهه های اخیر به گونه ای مدیریت شده که اقتصاد ایران هر سال با افزایش قابل توجه نقدینگی و درپی آن با رشد قیمت ها و به عبارتی تورم همراه بوده است. این وضعیت در دو دهه‎ی نخست پس از پیروزی انقلاب اسلامی که به خاطر محدودیت های ارزی شدید اعمال شده، نرخ ارز در بازار آزاد همگام با شاخص قیمت ها افزایش می یافت، از منظر قاچاق چندان محسوس نبوده است. اما از اوایل دهه ی 1380 با اعمال سیاست مدیریت شدید (تثبیت) نرخ ارز،  افزایش نقدینگی و تورم از یک سو و ثبات نسبی نرخ ارز از سوی دیگر سبب شدند که قیمت نسبی کالاهای قابل مبادله به کالاهای غیر قابل مبادله به سود کالاهای قابل مبادله ی وارداتی و به زیان کالاهای تولید داخل تغییر یابد. این موضوع  ضمن این که به صنایع داخلی ضربه زد، موجب شد حاشیه‎ی سود واردکنندگان کالاهای قاچاق (واردکنندگان رسمی و غیر رسمی) افزایش یابد. به این ترتیب سیاست اخیر در عمل پدیده ی قاچاق را به عنوان یکی از معضلات کشور تشدید نموده و بخش قابل توجه دیگری از توان و امکانات کشور را به سمت آن سوق داد.
نتایج مطالعه ی حاضر حکایت از آن دارد که هر چند طی این مدت، دولت خود را ملزم و مقید به مبارزه با پدیده ی قاچاق دانسته اما سیاست های کلان به ویژه در حوزه ی پولی و ارزی در جهت تشدید پدیده ی قاچاق سامان گرفته و در عمل اقدامات بازدارنده در این حوزه را بی اثر ساخته است. از این رو است که می توان از این دو بخش (پولی و ارزی) به عنوان حلقه ی مفقوده در سیاست#های مبارزه و مدیریت قاچاق کالا و ارز یاد کرد.

زبان:
فارسی
در صفحه:
149
لینک کوتاه:
magiran.com/p2025732 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!