تاثیر امگا3 برمیزان متیلاسیون DNA اسپرم وساختار هیستولوژیک بیضه رت بعد از درمان با بلئومایسین، اتوپوساید وسیس پلاتین

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

در طی روند درمان سرطان، شیمی درمانی علاوه بر اثرات مخرب بر روی سلولهای تومری به بافتهای سالم نیز آسیب می رساند و همچنین تعادل سطح اکسیدان و آنتی اکسیدانها بهم می خورد. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر امگا3 به عنوان آنتی اکسیدان بر متیلاسیون DNA اسپرم و ساختار بافت بیضه رت بعد از درمان با داروی ترکیبی شیمی درمانی، ترکیب بلئومایسین، اتوپوساید وسیس پلاتین(Bleomycin, Etoposide, Cisplatine: BEP) می باشد.

مواد و روش ها

در این مطالعه تجربی 40 سر رت نر به صورت تصافی به چهار گروه 10 تایی کنترل،BEP، BEP +امگا3 و امگا3 تقسیم شدند. گروه کنترل با نرمال سالین 0/9%، به صورت داخل صفاقی و به مدت 18 هفته تیمار شدند. گروه دوم(BEP)، ابتدا به مدت 9 هفته نرمال سالین 0/9% را به صورت داخل صفاقی دریافت نمودند. سپس به مدت 9هفته، دارویBEP  را با دوزmg/kg 5/1، داروی سپس پلاتین و اتوپوساید را با دوز mg/kg 5/7 به صورت خوراکی از طریق لوله دریافت 5 روز اول هفته و دو روز استراحت و همچنین داروی بلئومایسین را با دوز  mg/kg75 به صورت دو روز اول هفته و پنج روز استراحت، دریافت کردند، گروه سوم نیز با داروی BEP به روش قبلی تیمار شده و سپس امگا3 را در 9 هفته دوم، به عنوان آنتی اکسیدان به میزان mg/kg300 روزانه و به صورت خوراکی از طریق لوله دریافت کردند. میزان متیلاسیون DNA اسپرم و ساختار بافت بیضه شامل لوله های منی ساز و ضخامت غشای پایه به ترتیب با کمک رنگ آمیزی ایمنوفلورسانس وپریودیک اسید شیف (PAS) پس از دوره درمان 18 هفته در گروه های مختلف بررسی شد.

یافته ها

میانگین درصد متیلاسیون DNA اسپرم در گروه تیمار شده با BEP (3/11±52/22) به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل (2/92±81/80) کاهش یافت (0/001>p). درحالیکه میانگین درصد متیلاسیون DNA اسپرم با مصرف امگا3 بعد از درمان با BEP (2/18±67) در مقایسه با گروهBEP  به طور معنی داری افزایش یافت (0/01>p). در بررسی بافت بیضه با میکروسکوپ نوری، در گروه تیمار با BEP تعداد سلول های اسپرماتوگونی(1/56±44/95)، اسپرماتوسیت اولیه(1/45±47/60) و همچنین ضخامت اپی تلیوم لوله های منی ساز (5/64±145/5) و غشای پایه (0/29±7/07) در مقایسه با گروه کنترل کاهش داشت (0/001>p). در حالیکه با مصرف امگا3 پس از درمان با BEP، بهبود معنی داری در تعداد سلولهای رده زایا و ضخامت اپیتلیوم لوله های منی ساز وغشای پایه مشاهده شد(0/01>p).

نتیجه گیری

براساس نتایج این مطالعه امگا3 می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان اثرات سمیت سلولی ناشی از داروهای شیمی درمانی را بهبود بخشد و پیشنهاد می شود بعد از شیمی درمانی برای بیماران سرطانی استفاده شود تا سمیت سلولی ناشی از این داروها را کاهش دهد.
 

زبان:
فارسی
صفحات:
273 تا 278
لینک کوتاه:
magiran.com/p2048735 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!