چالش های نظام پزشک خانواده روستایی شمال شرق ایران از دیدگاه مدیران و پزشکان شاغل در طرح

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

در ایران برنامه ای جدید تحت عنوان پزشک خانواده روستایی از سال 1384 آغاز شد. مطالعه حاضر باهدف تعیین چالش های نظام پزشک خانواده روستایی در استان خراسان رضوی انجام شده است.

مواد و روش ها:

 مطالعه حاضر یک مطالعه ترکیبی (کمی - کیفی) است. در این مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف با 11 مدیر و 9 پزشک خانواده شاغل در طرح در خراسان رضوی مصاحبه شد. سپس بر اساس نتایج مصاحبه ها پرسشنامه ای طراحی و پس از تائید روایی و پایایی آن در یک مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1397 به کار گرفته شد. یافته های مطالعه کمی، با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های Mann-Whitney، T test و ANOVA در سطح معنی داری 0.05 تحلیل شد.

نتایج

در تحلیل محتوای کیفی 9 مفهوم اساسی (برنامه ریزی جامع، نظام بیمه درمان، جبران خدمات، ارزیابی عملکرد، امکانات و تسهیلات رفاهی، جذب و حفظ نیروی انسانی، نظام اطلاعات، فرهنگ سازی و تامین مالی) شناسایی شدند.
بزرگ ترین چالش در حوزه جبران خدمات (73/0±05/4) و کوچک ترین آن در حوزه امکانات و تسهیلات رفاهی (83/0±67/3) بوده است. بیشترین تفاوت دیدگاه مدیران و پزشکان در حوزه امکانات و تسهیلات رفاهی (20/0±61/0) و کمترین آن در حوزه فرهنگ (17/0±04/0) بوده است.

نتیجه گیری

بیشترین چالش های طرح پزشک خانواده در مطالعه موردبررسی مربوط به عوامل فرهنگی، اقتصادی، محیطی و شرایط کاری است. پیشنهاد می شود به منظور اجرای صحیح طرح پزشک خانواده به هماهنگی آن با اهداف این طرح در سطح بین المللی و تجربیات کشورهایی که این برنامه را اجرا کرده اند توجه شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
1794 تا 1808
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2100770 
سامانه نویسندگان
  • دکتر حبیب الله اسماعیلی
    نویسنده (4)
    دکتر حبیب الله اسماعیلی
    استاد آمارزیستی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
اطلاعات نویسنده(گان) توسط ایشان ثبت و تکمیل شده‌است. برای مشاهده مشخصات و فهرست همه مطالب، صفحه رزومه را ببینید.
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)