شورای توسعه سواحل مکران، الزامات و رویکردها

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:

سواحل منطقه مکران از مناطق راهبردی جمهوری اسلامی ایران است که علاوه بر فراهم‏کردن زمینه حضور ایران در آب‏های آزاد بین‏المللی، ایران را به راه‏گذری ترانزیتی ارتباطی در سطح منطقه‏ای و بین‏المللی تبدیل کرده که موقعیت‏ جغرافیایی ویژه آن به رقابت ژیوپلیتیک کشورها سمت و سو داده است. سواحل دریای عمان در آینده مناسبات قدرت بین کشورها نقش‏آفرین است و ایران می‏تواند با توسعه زیرساخت‏های تجاری ترانزیتی آن وزن ژیوپلیتیک خود را در این رقابت‏ها فزون‏تر سازد. ازاین رو، هییت دولت با تصویب شورای توسعه سواحل مکران بهره‏گیری از توانش‏های محیطی این منطقه را هدف‏گذاری‏کرده است. این نوشتار با بررسی اهمیت راهبردی این سواحل تلاش کرده الزامات و رویکردهای پیش‏ روی شورای توسعه سواحل مکران را تحلیل کند.
به نظر می‏رسد درحال حاضر راهبرد ایالات متحده آمریکا برای محدودسازی هرچه بیشتر ایران در منطقه از طریق اعمال سیاست‏های تحریمی در عرصه بین‏الملل، با هدف فروکاستن از نقش گذرگاهی ترانزیتی ایران در راه‏گذر‏های بین‏المللی است. این درحالی است که دیگر کشورهای منطقه همچون پاکستان، امارات و عمان با سرعت درحال توسعه زیرساخت‏های توسعه‏ای خود در این سواحل هستند. مسلم که جبران این عقب‏افتادگی در آینده با سختی همراه خواهد بود. ازاین رو، تسریع در فعالیت شورا با معرفی دبیر و تهیه چارت سازمانی قوی، بازنگری قوانین مربوط به فعالیت سرمایه گذاران خارجی، اعمال معافیت های مالیاتی و تسهیل در امور گمرکی ازجمله اقدامات زیربنایی برای توسعه سواحل مکران است که شورا باید به آن توجه کند. اکنون که وظیفه تحول و توسعه منطقه مکران به شورای توسعه سواحل مکران واگذارشده، این شورا باید بداند هرگونه برخورد منفعلانه و تعلل در اجرای طرح های توسعه ای- زیرساختی در منطقه مکران باعث ایجاد راه‏گذرهای ترانزیتی موازی خواهد شد. همان طور که ترکمنستان با احداث بندر «ترکمن باشی» در دریای خزر تلاش دارد نقش ایران را در جاده ابریشم کم رنگ کند.

زبان:
فارسی
در صفحه:
95
لینک کوتاه:
magiran.com/p2135503 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!