الگوهای توسعه پایدار در معماری بادگیرهای سمنان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف و زمینه ها

هدف این پژوهش گونه شناسی بادگیرهای استان سمنان به عنوان نمونه ای از معماری سنتی مبتنی بر الگوهای توسعه پایدار است.

روش شناسی

 این تحقیق به لحاظ هدف، از نوع کاربردی و به لحاظ روش شناسی، از نوع توصیفی- تحلیلی است که به روش کتابخانه ای و برداشت میدانی انجام گرفته است. شیوه تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها ترکیبی از دو روش کیفی و کمی بوده است. در ابتدا تمامی خانه های قدیمی و شناسنامه دار استان مورد بازبینی قرار گرفتند و در نهایت 37 مورد به عنوان نمونه های اصلی انتخاب و براساس شاخص های پنج گانه ارزیابی، بررسی شدند. در این برداشت ها، بنای انتخابی و به ویژه بادگیر بنا مورد بررسی دقیق قرار گرفته و نقشه های آن به طور دقیق ترسیم گردیده و در ادامه با بررسی و مقایسه نقشه های به دست آمده، گونه های مختلف بادگیر با توجه به وجه تشابه و تفاوت های موجود در دسته های جداگانه قرار گرفتند.

یافته ها

نتایج نشان داد که 10.8% بادگیرها دوطرفه و 89.2% چهارطرفه هستند. بررسی جانمایی بادگیرها در پلان نشان می دهد که تمام بادگیرهای بررسی شده در ارتباط با تالار هستند؛ 45.9% بادگیرها در محور تقارن تالار و 54.1% نیز در گوشه تالار واقع شده اند. بررسی پلان بادگیرها نشان داد که 29.7% بادگیرها دارای پلان مربع بوده و 70.3% نیز با پلان مستطیل شکل مشاهده گردید. نتایج نشان داد که 40.5% بادگیرها فقط به طبقه همکف سرویس دهی کرده و به زیرزمین نمی رسند، همچنین 59.5% به زیرزمین نیز سرویس دهی می کنند. همچنین؛ 27% دارای قفسه مربع، 46% دارای قفسه مستطیل عمودی و 27% بادگیرها دارای قفسه مستطیل افقی هستند. نیمه غربی استان دارای بادگیرهای بیشتری نسبت به نیمه شرقی و شمالی است.

نتیجه گیری

 می توان از طریق بکارگیری اصول معماری سنتی همساز با اقلیم، نسبت به رفع برخی از نیازهای معماری امروز نظیر تهویه هوا و مصرف بهینه انرژی اقدام نمود.

زبان:
فارسی
صفحات:
129 تا 140
لینک کوتاه:
magiran.com/p2164575 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!