مقایسه دقت دو روش سونوگرافی فست و سی تی اسکن در تشخیص پنموتوراکس بیماران ترومایی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

پنوموتوراکس پس از تروما شایع بوده و دارای محدوده تظاهرات بالینی متفاوتی هست و از پنوموتوراکس مخفی که فقط در سی تی اسکن به شکل تصادفی کشف می شود تا سندرم پنوموتوراکس فشارنده و کشنده متفاوت است. پنوموتوراکس می تواند به تدریج به سمت پنوموتوراکس فشارنده پیشرفت کرده و به یک اورژانش تبدیل شود و بنابراین تشخیص به موقع آن امری ضروری می باشد. هدف از از این مطالعه تعیین و تشخیص پنوموتوراکس با سونوگرافی هدفمند از تروما و سی تی اسکن در بیماران آسیب قفسه صدری بود.

روش بررسی

در این مطالعه مقطعی تحلیلی و آینده نگر که در سال 1397 انجام شد، 290 بیمار که بر اساس مدل احیای پیشرفته بیماران ترومایی دارای شرایط ورود به مطالعه بودند، وارد مطالعه شدند. برای همه بیماران سی تی اسکن و سونوگرافی هدفمند از تروما انجام شد. سونوگرافی مطابق با معیارهای انجام استاندارد سونوگرافی هدفمند از تروما یا به اختصار ای فست انجام شد. در طول انجام سونوگرافی اصول احیای بیماران ترومایی رعایت شد و در پروسه احیای بیماران اختلال ایجاد نشد. بر اساس شرایط ورود و خروج از مطالعه، داده های بیماران در پرسشنامه جمع آوری گردید و وارد نرم افزار R ورژن1، 6، 3 گردید. برای آنالیز از تست های حساسیت، اختصاصی بودن، ارزش اخباری مثبت و منفی، درست نمایی مثبت و منفی، رسم نمودار راک ،  تست های مک نمار و ضریب کاپا استفاده شد. مقادیر به دست آماده در مقایسه با روش قطعی تشخیص یعنی یافته های سی تی اسکن مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: 

از 290 بیمار وارد شده به مطالعه 71 درصد مرد و 29 درصد زن بودند. میانگین سنی 7/16±72/38 سال، میانه سنی 5/34 و دامنه سنی 14 تا 78 سال بود. پراکندگی سنی بیماران غیر نرمال و به سمت 20 تا 40 سال تمایل مثبت داشت. علت تروما در 3/99 درصد ترومای غیرنافذ و در 7/0 درصد ترومای نافذ بود. بر اساس تشخیص قطعی در سی تی اسکن، 37 بیمار دچار پنوموتوراکس بودند. حساسیت و اختصاصی بودن سونوگرافی در تشخیص پنوموتوراکس به ترتیب 1/81 درصد و 4/98 درصد به دست آمد. ارزش اخباری مثبت سونوگرافی 2/88 درصد و ارزش اخباری منفی 2/97 درصد محاسبه شد. میزان هماهنگی داده ها بر اساس دو تست ضریب کاپا  و همچنین تست مک نمار دارای کاپای 82/0 و مقدار پی 365/0 محاسبه گردید. نتیجه محاسبه این دو تست هماهنگی بالایی را در بین دو روش تشخیصی سونوگرافی و سی تی اسکن در تشخیص پنموتوراکس نشان دادند. در محاسبه و رسم نمودار ROC نشان داد که سطح زیر نمودار در تست سونوگرافی (898/0) همپوشانی نسبتا خوبی با سی تی اسکن دارد.

نتیجه گیری

به طور کلی به نظر می رسد که سونوگرافی هدفمند از تروما در تشخیص پنموتوراکس بیماران ترومایی ارزشمند است و ارزش تشخیصی نزدیک به سی تی اسکن دارد. موارد مثبت در این تست بسیار دقیق است، اما موارد منفی را باید با توجه به حساسیت پایین تر با دقت بیشتری ارزیابی کرد، لذا این تست می تواند جایگزین دقیق تری به جای گرافی ساده قفسه سینه باشد.
 

زبان:
انگلیسی
صفحات:
792 تا 804
لینک کوتاه:
magiran.com/p2249859 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!