ارزشیابی برنامه درسی ریاضی پایه دهم رشته انسانی (با تاکید بر رویکرد زمینه محور از دیدگاه دبیران این درس در شهر تهران)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیشینه و اهداف

نقش ریاضی در عرصه های مختلف علوم و فناوری و سودمندی آن در بهبود زندگی بشر، آنچنان موثر و بی بدیل بوده که مادر علوم نام گرفته است. ازاین رو توسعه و بهبود برنامه های درسی ریاضی همواره در دستور کار برنامه ریزان قرار داشته است. به گونه ای که این برنامه ها بتوانند بیش از پیش، زمینه ی رشد فرآیندی و مهارتی و نگرشی فراگیران را در ریاضی فراهم آورده، موجب رشد و بالندگی قوه درک و استدلال منطقی آنان گردد. از این جهت دستیابی به اهداف آموزش ریاضی باید به روش های مختلف پایش شود. آزمون های بین المللی نیزکه به همین منظور انجام می شوند، برای اندازه گیری سواد ریاضی دانش آموزان کشورهای شرکت کننده طراحی و اجرا می گردند و نشان دهنده ی حساسیت نظام های آموزشی نسبت به وضعیت عملکرد ریاضی دانش آموزان هستند.  این مقاله به ارزشیابی برنامه درسی ریاضی دهم انسانی از دیدگاه دبیران این درس در شهر تهران می پردازد. این پژوهش بر اساس عناصر ده گانه برنامه درسی اکر و با تاکید بر رویکرد زمینه محور انجام شده است.

روش ها

روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایش است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بوده و روایی آن با روش اعتبار محتوا مورد تایید قرار گرفته است. برای سنجش پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد که در این پژوهش برابر 0/910 بوده است. جامعه آماری این پژوهش دبیران ریاضی دهم انسانی دبیرستان های شهر تهران که درسال تحصیلی 95 -96 مشغول به تدریس بوده اند، می باشد. برای تعیین نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. یافته ها: تفسیر نتایج یافته های پژوهش نشان می دهد که پاسخ به شش پرسش پژوهشی از دیدگاه دبیران منفی بوده است. یعنی در برنامه درسی ریاضیات دهم انسانی به عناصر برنامه درسی ریاضیات زمینه محور توجه نشده است.

نتیجه گیری

پژوهش های ارزشیابی زمینه ساز ورود به عرصه تغییر و تحول برنامه های درسی محسوب می شوند. تغییر برنامه های درسی ریاضی به سمت وسوی رویکرد زمینه محور و پیوند ریاضیات مدرسه ای به زندگی روزمره  و تجربیات دانش آموزان می تواند مفید بودن ریاضی را برای آنها عیان نماید. بدین وسیله علاقه و انگیزه یادگیری در فراگیران افزایش می یابد. بنابراین لازم و ضروری است که پژوهش های دیگری در بعد نظری برای تدوین مبانی نظری این رویکرد مطابق با فرهنگ کشور انجام پذیرد تا بتوان با استفاده از این مبانی اصول مستخرج شده را در طراحی برنامه درسی ریاضیات زمینه محور به کار گرفت. همچنین در بعد عملی با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود سازماندهی محتوای کتاب ریاضی دهم انسانی به گونه ای تغییر کند که مباحث کتاب با یک مسئله از زندگی روزمره دانش آموزان آغاز شود تا در طی حل این مسایل دانش آموزان مفاهیم ریاضی را خود بازآفرینی کنند. تغییر سازماندهی محتوا مستلزم در نظر گرفتن زمان مناسب

زبان:
فارسی
صفحات:
327 تا 339
لینک کوتاه:
magiran.com/p2291055 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!