شاخص های هویت ملی از منظر امنیت اجتماعی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

هویت ملی به‌عنوان مفهومی علمی، از ساخته‌های علوم اجتماعی است که کاربرد آن از نیمه دوم قرن بیستم میلادی رو به گسترش نهاده است و امروزه یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین مفاهیم علوم انسانی است. با توجه به تعداد بالای پژوهش‌های انجام شده در دو دهه اخیر راجع به هویت ملی، این نوشتار با هدف ارایه تحلیل کیفی پژوهش‌های مرتبط با هویت ملی انجام شده در فاصله سال‌های 1392 تا 1397 در ایران تهیه شده است.

روش

روش تحقیق مقاله حاضر کیفی و با تکنیک فراتحلیل انجام شده است. و در آن از بین 386 مورد از مقالات علمی، پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و رساله‌های دکتری در رشته‌های مختلف علوم انسانی 67 به عنوان نمونه‌های تحقیق انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته‌ها

نتیجه پژوهش نشان می‌دهد هر یک از متغیرهای جنسیت، سن، مقطع تحصیلی و پایگاه اجتماعی اقتصادی به‌تنهایی رابطه معناداری با هویت ملی ندارند و رابطه هرکدام از آن‌ها باید با درنظر گرفتن حضور سایر متغیرها تحلیل شود. متغیرهای تاهل، رشته تحصیلی و نوع شغل با هویت اجتماعی همبستگی متوسطی دارند. متغیرهای سرمایه اجتماعی، احساس عدالت، دینداری و جمع‌گرایی به‌ترتیب، بیشترین همبستگی مثبت و معنادار با هویت ملی را دارند. پس از آن‌ها، هویت قومی قرار دارد که همبستگی مثبت و معناداری با هویت ملی دارد و تقویت آن باعث تقویت هویت ملی می‌شود؛ اما نوع قومیت با هویت ملی رابطه معناداری ندارد و بین اقوام مختلف کشور تفاوت معناداری از نظر هویت ملی وجود ندارد. هویت ملی با استفاده از رسانه‌های جمعی داخلی همبستگی مثبت و با استفاده از رسانه‌های خارجی همبستگی معکوس دارد. از دیگر نتایج تحقیق این است که صرف استفاده از اینترنت یا شبکه‌های اجتماعی مجازی نمی‌تواند به طور مستقیم بر هویت ملی کاربران تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد، بلکه به‌واسطه میزان استفاده، هدف از استفاده و محتوای مطالب مورد استفاده در آن‌ها می‌تواند باعث تقویت یا تضعیف هویت ملی در کاربران شود. افراد دارای سبک زندگی عادی و هنجارگرا گرایش قوی‌تر و افراد دارای سبک زندگی مدرن یا غیرعادی و هویت‌های اجتنابی و هنجارگریز گرایش ضعیف‌تری به هویت ملی دارند.

نتیجه‌گیری

تقویت هویت دینی، تقویت سرمایه اجتماعی، افزایش احساس امنیت، ارتقای فرهنگ شهروندی، افزایش مشارکت سیاسی و کاهش گرایش به مهاجرت به خارج از کشور و کاهش خرید کالاهای خارجی از مهم‌ترین پیامدهای تقویت هویت ملی‌اند. در مجموع، میزان گرایش به هویت ملی در حد بالاتر از متوسط ارزیابی شده است و با توجه به تعداد بالای پژوهش‌ها، می‌توان گفت وضعیت گرایش به هویت ملی در سطح کشور مطلوب است.

زبان:
فارسی
صفحات:
33 تا 66
لینک کوتاه:
magiran.com/p2362617 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!