شیوع شناسی و بررسی عوامل خطرساز و حفاظت کننده فردی مزاحمت‎ سایبری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

پژوهش های زیادی در خارج از کشور در مورد مزاحمت سایبری انجام شده است که آمارهایی را در خصوص شیوع و عوامل موثر بر آن، گزارش نموده اند؛ علی رغم این پژوهش های متنوع، مزاحمت سایبری در کشور ما یک پدیده ای ناشناخته است و با وجود گسترش استفاده از فن آوری ها، پژوهشی در این زمینه انجام نشده است. لذا، شیوع شناسی این نوع جدید قلدری و بررسی عوامل خطرساز و حفاظت کننده مرتبط با آن، می تواند زمینه را برای انجام پژوهش هایی در داخل کشور فراهم آورد. در این مقاله تلاش شد میزان شیوع و عوامل خطرساز و حفاظت کننده فردی مزاحمت سایبری، بررسی شود.

روش

در مطالعه توصیفی-همبستگی حاضر، از بین دانش آموزان پسر و دختر سال دوم مقطع متوسطه دوم شهر اهواز در سال تحصیلی 98-1397 دو نمونه، 2000 نفر در مرحله شیوع و 400 نفر در مرحله آزمون فرضیه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای (نسبتی) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پروژه مداخله مزاحمت سایبری اروپا (ECIPQ) و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی محقق ساخته استفاده شد. برای تحلیل داده ها، روش های آماری توصیفی و رگرسیون لوجستیک به کار رفت.

یافته ها

 یافته های این پژوهش نشان داد که 4/15% از نوجوانان قلدر سایبری، 7/14% قربانی سایبری و 7/6% قلدر-قربانی سایبری بودند. میزان شیوع قلدری سایبری و قلدر-قربانی سایبری در نواجوانان پسر، نسبت به دختر، بیشتر بود. در حالی که میزان شیوع قربانی مزاحمت سایبری شدن در نواجوانان دختر، نسبت به پسر، بیشتر بود. به علاوه، نتایج نشان داد که ابعاد مزاحمت سایبری (یعنی قربانی سایبری، قلدری سایبری و قلدر-قربانی سایبری) را می توان از روی ویژگی های فردی (میزان استفاده از فن آوری، جنسیت، قومیت، شاخص توده بدنی) پیش بینی کرد (01/0p

زبان:
فارسی
صفحات:
159 تا 188
لینک کوتاه:
magiran.com/p2394130 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!