مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و آموزش خوش بینی بر بهزیستی روانی در بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

علایم روانی، اضطراب و علایم جسمی عواملی هستند که در کم‌کاری تیرویید موجب آسیب به کیفیت زندگی و بهزیستی روانی این بیماران می‌شود؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و آموزش خوش‌بینی بر بهزیستی روانی در بیماران مبتلا به کم‌کاری تیرویید بود.

روش‌ بررسی

روش پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون و پیگیری یک‌ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمام بیماران مبتلا به کم‌کاری تیرویید مراجعه‌کننده به مطب خصوصی غدد در بندرعباس در سال 1399 تشکیل دادند. از میان آن‌ها تعداد 45 بیمار واجد شرایط داوطلب به‌صورت دردسترس وارد مطالعه شدند و با گمارش تصادفی در سه گروه پانزده نفره درمان شناختی-رفتاری، آموزش خوش‌بینی و گواه قرار گرفتند. شرکت‌کننده‌ها به مقیاس بهزیستی روان‌شناختی ریف-نسخه تجدیدنظرشده (ریف و کیز، 1995) در سه مرحله پاسخ دادند. صرفا شرکت‌کنندگان هر گروه‌ آزمایش، هشت جلسه نوددقیقه‌ای درمان شناختی-رفتاری و هشت جلسه نوددقیقه‌ای آموزش خوش‌بینی را دریافت کردند. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر، آزمون‌ تعقیبی بونفرونی و آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه تحلیل در نرم‌افزار SPSS نسخه 24 شدند. سطح معناداری آزمون‌ها 0٫05 در نظر گرفته شد.

یافته‌ ها

درمان شناختی-رفتاری و آموزش خوش‌بینی بر بهزیستی روانی تاثیر داشتند (0٫001>p). اثر زمان موجب افزایش بهزیستی روانی درمقایسه با مرحله پیش‌آزمون شد (0٫001>p). اثر تقابلی زمان*گروه‌ها سبب افزایش بهزیستی روانی درمقایسه با گروه گواه شد (0٫001>p). همچنین نتایج حاکی‌از تفاوت معنادار میانگین‌‌های متغیر بهزیستی روانی در مراحل پیش‌آزمون با پس‌آزمون و پیگیری (0٫001=p) و بیانگر تداوم اثر هر دو درمان در مرحله پیگیری (0٫001=p) بود. بین هر دو نوع مداخله برای متغیر بهزیستی روانی نیز تفاوت معنادار مشاهده نشد.

نتیجه گیری

 

باتوجه به نتایج پژوهش، هم درمان شناختی-رفتاری و هم آموزش خوش‌بینی می‌توانند به‌صورت موثری به‌منظور بهبود بهزیستی روان‌شناختی در بیماران مبتلا به کم‌کاری تیرویید به‌کار روند.

زبان:
فارسی
در صفحه:
191
لینک کوتاه:
magiran.com/p2405836 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!