تاثیر Pseudomonas fluorescens بر کاهش تنش شوری در گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) از طریق پاسخ های فیزیوبیوشیمیایی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

سابقه و هدف:

 شوری یکی مشکلات کشاورزی است که مورد توجه زیادی می باشد، زیرا حدود یک سوم از زمین های تحت آبیاری به دلیل شوری بدون استفاده می باشد. قاببلیت تحمل شوری زیاد در میکروارگانیسم های مختلف از جمله Pseudomonasهای فلورسانت شناخته شده است. در بین این باکتری ها، Pseudomonas fluorescens از رایزوباکتری های تحریک کننده رشد گیاه می باشد که در ریزوسفر گیاه زیست می نماید. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مایه زنی باکتری Pseudomonas fluorescens بر صفات رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی مرتبط با شوری در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) رقم اراک- 12811 تحت تنش شوری انجام شده است.

مواد و روش ها

آزمایش با چهار سطح مختلف شوری (0، 25، 75 و 150 میلی مولار) و دو سطح تیمار مایه زنی (شاهد و باکتری) به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی و با چهار تکرار طراحی شد. بذرهای گلرنگ پس از پوشش دادن با سوسپانسیون اسپور باکتری محرک رشد توسط کربوکسی متیل سلولز 5/0 درصد در گلدان کشت شدند و تحت سطح های مختلف شوری به رشد ادامه دادند. پس از 40 روز از کاشت بذرها، وزن خشک اندام هوایی و ریشه گیاه و محتوای آب نسبی برگ در سطح های مختلف شوری و مایه زنی توسط باکتری اندازه گیری گردید. هم چنین تاثیر شوری بر میزان کلروفیل a و b، کاروتنویید، پرولین، قندهای محلول، گلیسین بتایین و مالون دی آلدیید با استفاده از روش های مبتنی بر رنگ سنجی بررسی شد.

یافته ها

نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت NaCl، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و میزان کلروفیل a و b کاهش می یابد، در حالی که میزان پرولین، قندهای محلول، گلیسین بتایین و مالون دی آلدیید افزایش داشته است. گیاهان گلرنگ مایه زنی شده با P. fluorescens بیشترین وزن خشک ساقه و ریشه، کلروفیل a و b، کاروتنوییدها و محتوای نسبی آب برگ را در شرایط شوری و غیرشوری داشتند. همبستگی منفی بین محتوای نسبی آب برگ و قند محلول، گلیسین بتایین و پرولین، تاثیر انباشتگی اسمولیت ها برای تداوم جذب آب و کاهش تنش اسمزی را نشان می داد. بالاترین فعالیت پرولین، قندهای محلول کل و گلیسین-بتایین در گیاهان تلقیح شده به باکتری و آبیاری شده با محلول 150 میلی مولار NaCl مربوط بود. باکتری از تجمع مالون دی آلدیید ممانعت می کرد و پراکسیداسیون لیپید را کاهش می داد. بر اساس نتایج این پژوهش، باکتری محرک رشد عملکرد مطلوبی را برای گیاهان گلرنگ رشدیافته تا شوری 50 میلی مولار فراهم می کرد.

نتیجه گیری

بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از باکتری P. fluorescens با افزایش در رشد گیاه گلرنگ و تحریک تغییرات مرتبط با تحمل به شوری می تواند به عنوان یک عامل زیستی برای بهبود مقاومت به تنش شوری پیشنهاد شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
25 تا 41
لینک کوتاه:
magiran.com/p2411833 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!