فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی میرنعمتی، فائزه زعفریان*، وحید اکبرپور صفحات 1-23

    سابقه و هدف :

    گیاهان دارویی نقش بسیار مهمی در سلامت انسان دارند. بسیاری از مردم در کشورهای مختلف جهان به سمت مصرف این داروها گرایش پیدا کرده اند. بنابراین بهبود کیفیت فرآورده های طبیعی از گیاهان دارویی ضروری به نظر می رسد. کشت مخلوط با استفاده از عوامل زمان و مکان علاوه بر بهبود روش های تولید از جنبه زیست محیطی و سلامت انسان، توان افزایش تولید محصولات کشاورزی را نیز دارا می باشد. با توجه به مطالب ذکر شده و همچنین مدیریت علف هرز در بوم نظام های کشاورزی که یکی از بزرگ ترین مشکلاتی است که کشاورزان با آن مواجه هستند، این آزمایش با هدف بررسی صفات بیوشیمایی و عملکرد مرزه (Satureja hortensis L.) و شنبلیله (Trigonella foenum- greacum L.) در شرایط کشت مخلوط و رقابت و عدم رقابت با علف های هرز اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1395 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل وجین و عدم وجین علف های هرز به عنوان عامل اصلی و همچنین کشت خالص مرزه، کشت خالص شنبلیله، نسبت های 25:75، 50:50 و 75:25 درصد (مرزه : شنبلیله) به عنوان عامل فرعی بودند. علف های هرز غالب شناسایی شده در مزرعه شامل گاوپنبه (Abutilon theophrasti Medic.)، دم روباهی (Setaria glauca L.)، خربزه وحشی (Cucumis melo var. agrestis) و مرغ (Cynodon dactylon) بودند. صفات مورد ارزیابی در این پژوهش شامل: وزن تر و خشک اندام هوایی مرزه و شنبلیله، رنگدانه های فتوسنتزی (کلروفیلa ، کلروفیل b، کلروفیل کل)، فنل کل، فلاونویید کل، درصد فعالیت آنتی اکسیدانی آن ها و زیست توده علف هرز می باشد.

    یافته ها

    اثر ساده تیمارهای آزمایش بر رنگدانه های فتوسنتزی مرزه و شنبلیله معنی دار بوده است. محتوای فنل کل، فلاونویید و درصد فعالیت آنتی اکسیدانی در هر دو گیاه مرزه و شنبلیله در نسبت کشت مخلوط 50% مرزه: 50% شنبلیله و در زمان آلودگی علف های هرز بالاترین میزان بود و تحت شرایط آلودگی علف هرز افزایش معنی داری را نسبت به تیمارهای عاری از علف هرز نشان داد. بیشترین میزان وزن تر مرزه و شنبلیله (به ترتیب 67/1586 و 33/1813 گرم در متر مربع) و وزن خشک مرزه و شنبلیله (به ترتیب 33/842 و 20/649 گرم در متر مربع) اندام هوایی مرزه در تیمار کشت خالص در شرایط کنترل علف های هرز مشاهده گردید. نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان داد که در هر سه مرحله نمونه برداری بیشترین و کمترین زیست توده علف های هرز به ترتیب مربوط به الگوی کشت خالص مرزه و نسبت 75:25 درصد مرزه: شنبلیله بود که مرحله دوم نمونه برداری، بیشترین میزان وزن خشک علف های هرز را به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج نشان داد که کشت مخلوط مرزه و شنبلیله می تواند با بهبود استفاده از منابع، موجب ثبات در تولید و بهبود صفات بیوشیمیایی گردد. علاوه بر آن کاهش وزن خشک علف های هرز موجب کاهش خسارت علف های هرز و همینطور کاهش مصرف علف کش می گردد، در نتیجه می تواند در جهت تولید پایدار گیاهان دارویی به طور قابل ملاحظه ای موثر باشد.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، رنگدانه های فتوسنتزی، فنل، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • سید اسماعیل رضوی* صفحات 25-41

    سابقه و هدف:

     شوری یکی مشکلات کشاورزی است که مورد توجه زیادی می باشد، زیرا حدود یک سوم از زمین های تحت آبیاری به دلیل شوری بدون استفاده می باشد. قاببلیت تحمل شوری زیاد در میکروارگانیسم های مختلف از جمله Pseudomonasهای فلورسانت شناخته شده است. در بین این باکتری ها، Pseudomonas fluorescens از رایزوباکتری های تحریک کننده رشد گیاه می باشد که در ریزوسفر گیاه زیست می نماید. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مایه زنی باکتری Pseudomonas fluorescens بر صفات رشد و برخی ویژگی های بیوشیمیایی مرتبط با شوری در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) رقم اراک- 12811 تحت تنش شوری انجام شده است.

    مواد و روش ها

    آزمایش با چهار سطح مختلف شوری (0، 25، 75 و 150 میلی مولار) و دو سطح تیمار مایه زنی (شاهد و باکتری) به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی و با چهار تکرار طراحی شد. بذرهای گلرنگ پس از پوشش دادن با سوسپانسیون اسپور باکتری محرک رشد توسط کربوکسی متیل سلولز 5/0 درصد در گلدان کشت شدند و تحت سطح های مختلف شوری به رشد ادامه دادند. پس از 40 روز از کاشت بذرها، وزن خشک اندام هوایی و ریشه گیاه و محتوای آب نسبی برگ در سطح های مختلف شوری و مایه زنی توسط باکتری اندازه گیری گردید. هم چنین تاثیر شوری بر میزان کلروفیل a و b، کاروتنویید، پرولین، قندهای محلول، گلیسین بتایین و مالون دی آلدیید با استفاده از روش های مبتنی بر رنگ سنجی بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت NaCl، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و میزان کلروفیل a و b کاهش می یابد، در حالی که میزان پرولین، قندهای محلول، گلیسین بتایین و مالون دی آلدیید افزایش داشته است. گیاهان گلرنگ مایه زنی شده با P. fluorescens بیشترین وزن خشک ساقه و ریشه، کلروفیل a و b، کاروتنوییدها و محتوای نسبی آب برگ را در شرایط شوری و غیرشوری داشتند. همبستگی منفی بین محتوای نسبی آب برگ و قند محلول، گلیسین بتایین و پرولین، تاثیر انباشتگی اسمولیت ها برای تداوم جذب آب و کاهش تنش اسمزی را نشان می داد. بالاترین فعالیت پرولین، قندهای محلول کل و گلیسین-بتایین در گیاهان تلقیح شده به باکتری و آبیاری شده با محلول 150 میلی مولار NaCl مربوط بود. باکتری از تجمع مالون دی آلدیید ممانعت می کرد و پراکسیداسیون لیپید را کاهش می داد. بر اساس نتایج این پژوهش، باکتری محرک رشد عملکرد مطلوبی را برای گیاهان گلرنگ رشدیافته تا شوری 50 میلی مولار فراهم می کرد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از باکتری P. fluorescens با افزایش در رشد گیاه گلرنگ و تحریک تغییرات مرتبط با تحمل به شوری می تواند به عنوان یک عامل زیستی برای بهبود مقاومت به تنش شوری پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: اکتری محرک رشد، پرولین، تنش شوری، گلرنگ، گلیسین بتائین
  • آرا علی نژاد اله شاه، حسین مرادی*، حسین صادقی صفحات 43-63

    سابقه و هدف:

     با افزایش رشد جمعیت در جهان، نیاز مردم به میوه ها روز به روز افزایش می یابد. میوه ها بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل می دهند و مصرف آن ها تضمین کننده سلامت انسان هاست که در این میان توت فرنگی دارای اهمیت ویژه ای است. میوه آن سرشار از فیبر، ویتامین ث، پتاسیم و آنتی اکسیدان ها است. با توجه به ارزش غذایی بالای میوه توت فرنگی و همچنین گسترش کشت بدون خاک در جهان و در کشور ما توجه به تغذیه گیاه اهمیت زیادی دارد. تغذیه مناسب گیاه، یکی از راه های رسیدن به تولید محصولی اقتصادی است. از آنجایی که تعادل عناصر غذایی در زمان مناسب برای تولید میوه تجاری، بهبود عملکرد و کیفیت میوه ضروری است، بنابراین محلول پاشی برگی در مراحل کلیدی می تواند اثر مثبتی بر صفات کمی و کیفی میوه محصولات چندساله داشته باشد. در بین عناصر معدنی که بر روی فیزیولوژی گیاه نقش دارند، دو عنصر کم مصرف بور و روی به دلیل ارتباط با سنتز هورمون های درونی گیاه اهمیت ویژه ای دارند. بدین ترتیب، نظر به اهمیت عناصر کم مصرف در بهبود عملکرد محصولات باغی و حفظ محیط زیست، این تحقیق به منظور بررسی اثر محلول پاشی روی و بور و ترکیبات تلفیقی آن ها بر رشد و عملکرد توت فرنگی رقم اروماس در کشت هیدروپونیک اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    آزمایشی به صورت فاکتوریل 3×3 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تکرار در طی سال 1395-1394 در گلخانه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمارهای مورد استفاده شامل سولفات روی (0، 100 و 200 میلی گرم بر لیتر) و اسیدبوریک (0، 500 و 1000 میلی گرم بر لیتر) بود. محلول پاشی تیمارها در سه مرحله صورت گرفت. مرحله اول محلول پاشی یک هفته پیش از باز شدن گل ها و مراحل بعدی تیمارها با فاصله دو هفته از یکدیگر بر روی بوته ها اسپری شدند. در این پژوهش تاثیر کاربرد عناصر روی و بور بر عملکرد، طول ریشه، قطر ریشه، شاخص کلروفیل، قطر طوقه، کلروفیل کل، کلروفیل a/b، سطح ویژه برگ، وزن ویژه برگ، قطر دمبرگ، عرض برگ، طول برگ، سطح برگ، زمان شروع گلدهی، طول دوره گلدهی، طول دمگل، قطر گل، تعداد گل، زمان شروع میوه دهی، طول دوره میوه دهی، تعداد میوه، درصد تشکیل میوه، درصد میوه های بازاری، درصد میوه های غیربازاری، نسبت طول به قطر میوه (L/D)، وزن خشک میوه، حجم میوه ودرصد ماده خشک میوه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کاربرد 200 میلی گرم بر لیتر سولفات روی به همراه 500 میلی گرم بر لیتر اسیدبوریک، به طور معنی داری باعث افزایش قطر طوقه شد. کاربرد منابع حاوی بور و روی، غلظت و شاخص کلروفیل در توت فرنگی رقم اروماس را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش داد. بالاترین سطح ویژه برگ (52/141 سانتی متر مربع بر گرم) در پاسخ به تیمار 100 میلی گرم بر لیتر سولفات روی به همراه 500 میلی گرم بر لیتر اسیدبوریک به دست آمد. کاربرد اسیدبوریک و سولفات روی، تعداد گل، طول دوره گلدهی و تعداد میوه را به طور معنی داری افزایش داد. با این حال با افزایش غلظت اسیدبوریک از 500 به 1000 میلی گرم بر لیتر، تعداد میوه در گیاه به طور معنی داری کاهش یافت. به طور کلی کاربرد 200 میلی گرم بر لیتر سولفات روی به همراه 500 میلی گرم بر لیتر اسید بوریک جهت دسترسی به حداکثر دوره میوه دهی (32/91 روز) و بالاترین عملکرد (4/210 گرم) میوه توت فرنگی رقم اروماس پیشنهاد می گردد.نتیجه گیری کلی: در مجموع می توان نتیجه گرفت که مصرف برگی عناصر کم مصرف مانند روی و بور و کاربرد تلفیقی آن ها در اکثر فاکتورهای اندازه گیری شده زایشی و رویشی موجب بهبود پارامترهای مورد مطالعه شد. بنابراین به منظور دستیابی به عملکرد بالا و بهبود صفات رشدی توت فرنگی رقم اروماس در کشت هیدروپونیک می توان از نتایج این پژوهش بهره مند گردید.

    کلیدواژگان: اسیدبوریک، دوره میوه دهی، سطح ویژه برگ، سولفات روی
  • سید محسن سیدی*، جواد حمزه ئی صفحات 65-83

    سابقه و هدف :

    نخود (Cicer arietinum L.) یکی از قدیمی ترین گونه های لگوم بوده که حدود 7500 سال پیش در خاورمیانه شناسایی شده است. این گیاه نقش مهمی در تغذیه بشر به عنوان منبع پروتیین، انرژی، فیبر، ویتامین و مواد معدنی دارد. در بین عملیات زراعی مختلف، تاریخ کاشت مهم ترین عامل در دستیابی به عملکرد بهینه نخود است. تاریخ کاشت مناسب نخود از رقمی به رقم دیگر و از منطقه ای به منطقه دیگر به سبب شرایط بوم زراعی، مختلف است. کاشت زمستانه نوعی تاریخ کاشت است که از لحاظ شرایط زراعی موفقیت آمیز است. به منظور مطالعه اثر تاریخ های کاشت مختلف بر عملکرد کمی و کیفی نخود در شرایط دیم آزمایشی اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان (طول 35 درجه و یک دقیقه شمالی و 48 درجه و عرض 31 دقیقه شرقی و ارتفاع 1690 متر) انجام گرفت. میانگین بلند مدت (30 ساله) دمای هوا منطقه 5/12 درجه سانتی گراد است. میانگین بلند مدت دمای هوا در طول فصل رشد منطقه 22 درجه سانتی گراد است. آزمایش در فصل های زراعی 91-1390 و 92-1391 اجرا شد. تاریخ کاشت در چهار سطح مختلف شامل 20 دی، 20 بهمن، 20 اسفند و20 فروردین هر دو سال به عنوان فاکتور اصلی و سه رقم نخود شامل هاشم، آرمان و آزاد نیز سطوح فاکتور فرعی بودند. در این مطالعه اجزای عملکرد، عملکرد زیستی و دانه، درصد و عملکرد پروتیین و تعداد گره ریشه بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمایش نشان داد که اثر سال بر ویژگی های آزمایشی نخود معنی دار نبود اما، تمام صفات مورد ارزیابی تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفتند. بیشترین میزان ماده خشک کل، درصد پروتیین دانه، عملکرد دانه و عملکرد پروتیین (به ترتیب 33/772 گرم در متر مربع، 85/25%، 16/236 و 05/61 گرم در متر مربع) متعلق به تیمار تاریخ کاشت اول (20 دی) و رقم هاشم بود. همچنین، کمترین مقدار ماده خشک کل، درصد پروتیین دانه، عملکرد دانه و عملکرد پروتیین (به ترتیب 90/444 گرم در متر مربع، 17/22%، 91/75 و 83/16 گرم در متر مربع) به تیمار تاریخ کاشت آخر (20 فروردین) و رقم آزاد تعلق گرفت. بیشترین و کمترین مقدار صفات ارتفاع بوته، ارتفاع اولین غلاف، شاخص سطح برگ و تعداد گره ریشه نیز به ترتیب در تاریخ کاشت های اول (20 دی) و آخر (20 فروردین) بدست آمد که مقادیر این صفات در تاریخ کاشت 20 دی به طور معنی داری بیشتر از سایر تاریخ های کاشت بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه می توان نتیجه گیری نمود که کشت زمستانه نخود زراعی منجر به بهبود ویژگی های رشدی و عملکرد کمی و کیفی این گیاه می گردد، به نحویکه با افزایش دوره رشد منجر به افزایش عملکرد دانه و ماده خشک کل می شود. با توجه به شرایط محیطی محل اجرای آزمایش، می توان تاریخ کاشت 20 دی را به عنوان تاریخ کاشت برتر معرفی نمود.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، عملکرد دانه، شاخص سطح برگ، ماده خشک کل، نخود
  • فاطمه بهادری، احسان بیژن زاده*، علی بهپوری صفحات 85-104
    سابقه و هدف

    کمبود دانه های روغنی و حجم بالای واردات روغن در ایران از یک سو و محدودیت منابع آبی بر سر راه تولید بسیاری از دانه های روغنی از سوی دیگر، ضرورت شناسایی گونه ها و ارقام سازگار به این شرایط پر تنش و تعیین حساسترین مراحل رشد گیاه به تنش را آشکار می سازد. گلرنگ به واسطه مقاومت به خشکی امروزه به عنوان یک گیاه زراعی در تناوب کشت کشور مطرح است. بنابراین با توجه به این که تنش آبی و انتخاب تاریخ کاشت مناسب از مهمترین عوامل تعیین کننده تولید گیاهان زراعی می باشد این پژوهش با هدف بررسی کشت تاخیری و رژیم آبیاری بر میزان انتقال مجدد مواد پرورده، اجزای عملکرد و عملکرد دانه گلرنگ انجام شد.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی تاثیر کشت تاخیری و رژیم آبیاری بر میزان انتقال مجدد مواد پرورده، اجزای عملکرد و عملکرد دانه گلرنگ پژوهشی مزرعه ای به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 98-1397 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل رژیم آبیاری در سه سطح آبیاری مطلوب، قطع آبیاری در دو مرحله ی گلدهی و پر شدن دانه، سه تاریخ کاشت (15 آذر، 5 دی و 25) و دو رقم گلرنگ (گلدشت و محلی اصفهان) بودند. در این پژوهش انتقال مجدد مواد پرورده، مشارکت مواد پرورده، کارآیی، انتقال مجدد مواد پرورده، اجزای عملکرد و عملکرد ارقام گلرنگ محاسبه شد.

    یافته ها

    به طور کلی نتایج آزمایش نشان داد که صفات اندازه گیری شده به طور معنی داری تحت تاثیر رژیم آبیاری، تاریخ کاشت و رقم قرار گرفت. قطع آبیاری در گلدهی باعث کاهش تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و عملکرد دانه ارقام گلرنگ به ترتیب به میزان 86/21، 87/23، 37/28 و 74/33 درصد نسبت به آبیاری مطلوب شد. میزان انتقال مجدد مواد پرورده، مشارکت مواد پرورده و کارآیی انتقال مجدد مواد پرورده در شرایط قطع آبیاری در گلدهی به ترتیب 44/30، 81/37 و37/25 درصد نسبت به شرایط آبیاری مطلوب افزایش داشت. همچنین تاریخ کاشت تاخیری سوم (25 دی) باعث کاهش انتقال مجدد مواد پرورده (1%7/44)، مشارکت مواد پرورده (%72/22)، کارآیی انتقال مجدد مواد پرورده (%88/17)، تعداد طبق در بوته (%57/14)، تعداد دانه در طبق (%65/20) و عملکرد دانه (%31/13) گردید.

    نتیجه گیری

    تیمار قطع آبیاری در گلدهی و پر شدن دانه باعث کاهش به ترتیب 32/52 و 54/34 درصد عملکرد دانه در رقم محلی اصفهان در تاریخ کاشت دوم (5 دی) نسبت به تیمار آبیاری مطلوب شد. این درحالیست که عملکرد دانه در این تیمار با تیمار قطع آبیاری در پر شدن دانه در تاریخ کاشت 15 آذر در رقم محلی اصفهان و گلدشت اختلاف معنی دار نداشت که به نظر می رسد به دلیل افزایش انتقال مجدد مواد پرورده و کارآیی انتقال مجدد مواد پرورده در تیمار قطع آبیاری در پر شدن دانه نسبت به آبیاری مطلوب بود. بنابراین انتخاب تاریخ کاشت دیرتر (5 دی) به دلیل عدم اختلاف معنی دار عملکرد آن با تاریخ کاشت 15 آذر و رقم زودرس گلدشت با 91/12 درصد عملکرد بیشتر، می تواند راهکاری مناسب در بهبود و افزایش عملکرد دانه گلرنگ در شرایط تنش آبی آخر فصل در مناطق نیمه خشک باشد.

    کلیدواژگان: تعداد دانه در طبق، رقم گلدشت، کمبود آب، مشارکت مواد پرورده
  • الهام سعیدی پویا، علی تهرانی فر*، غلامعلی گزانچیان، فاطمه کاظمی، محمود شور صفحات 105-122

    سابقه و هدف :

    چمن های با نیاز مراقبتی پایین شامل مخلوطی از چمن با یکسری گیاهان برگ پهن برای ایجاد یک ترکیب متنوع گونه-ای است در واقع نوعی چمن های کم هزینه هستند که میزان نهاده ها از جمله آبیاری، کوددهی، علف کش و چمن زنی در آنها کاهش یافته باشد و در مقابل هجوم علفهای هرز استقامت کند، که این امر به حفظ منابع طبیعی و کاهش آلاینده ها کمک میکند.

    مواد و روش ها

    با هدف بررسی پاسخ رشدی اندام هوایی و زیر زمینی مخلوط های چمن و شبدر به تنش خشکی در مقایسه با چمن مخلوط تجاری، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی، در قالب آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار: ترکیب فستوکا + میکروشبدر(FM) ، لولیوم + میکرو شبدر(LM) ، لولیوم + شبدر سفید (LT)، فستوکا اروندیناسه+ لولیوم پرنه+ میکرو شبدر (FLM) ، فستوکا اروندیناسه+ لولیوم پرنه+ میکرو شبدر+ شبدر سفید (FLTM) در مقایسه با چمن مخلوط تجاری S  با 4 سطح تنش خشکی شامل 25، 45، 65 و 85 درصد ظرفیت زراعی و با 3 تکرار انجام شد. صفات ارتفاع، عرض برگ، تعداد پنجه، وزن تر و خشک اندام هوایی، سطح ریشه، میانگین قطر ریشه، مجموع طول ریشه، حجم ریشه و وزن تر و خشک ریشه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در رقابت بین 6 نوع مخلوط چمن و شبدر، بیشترین و کمترین ارتفاع به ترتیب مربوط به مخلوط LT با میانگین 89/5 سانتی متر و مخلوط FLTM با میانگین 02/5 بود. از نظر وزن تر و خشک اندام هوایی، FLTM و LT بیشترین و FM کمترین مقادیر وزن تولیدی را به خود اختصاص دادند. همچنین تنش 65% ظرفیت زراعی، تاثیر معنی داری بر روی ارتفاع گیاهان نگذاشت و اختلاف معنی دار در سطوح 45 و 25 درصد ظرفیت زراعی مشاهده شد. تنش 25 درصد ظرفیت زراعی به صورت معنی-داری عرض برگ و تعداد پنجه ها را تحت تاثیر قرار داد و شدت تنش تا حد 45 درصد ظرفیت زراعی نتوانست به طور معنی داری اثر منفی بر روی وزن تر و خشک اندام هوایی چمن مخلوط ها بگذارد. از نظر اندام های زیرزمینی، بیشترین مقادیر وزن تر و خشک ریشه مربوط به چمن های FLTM و LM و سپس FM بود. اما کمترین مقادیر وزن تر و خشک تولیدی ریشه مربوط به چمن LT به ترتیب با مقادیر 68/38 و 52/9 گرم در گلدان مشاهده گردید. از نظر سطوح مختلف تنش خشکی، در تنش ملایم 65% ظرفیت زراعی میزان وزن تر و خشک ریشه نسبت به سطح 85% به میزان 93/20 و 54/9 درصد افزایش نشان داد اما از تنش 45% ظرفیت زراعی به بعد، تنش خشکی منجر به کاهش میزان وزن تر و خشک تولیدی ریشه گردید. به طوریکه در تنش شدید 25% میزان کاهش وزن تر و خشک ریشه نسبت به تنش 85% به ترتیب معادل 64/52 و 87/54 درصد بود.

    نتیجه گیری

    در نهایت میتوان نتیجه گیری نمود که تمام مخلوط های چمن و شبدر به جز LT از نظر صفات ریشه برتر از چمن تجاری اسپورت (S) بودند در حالیکه از نظر صفات اندازه گیری شده اندام هوایی برترین چمن مخلوط، FLTM بود.

    کلیدواژگان: شبدر، گلخانه، گیاه پوششی، مخلوط چمن، ورزشی
  • اکرم یوسفی، حسین مرادی، مهدی حدادی نژاد*، سید علیرضا سلامی صفحات 123-140
    سابقه و هدف

    تمشک فرنگی (Rubus idaeus L.) از مهم ترین ریزمیوه ها در دنیا بوده که دارای رنگ و طعم مناسبی می باشد. امکان تولید مطلوب خارج از فصل آن در شرایط گلخانه ایی به ارزش تجاری آن افزوده است. یکی از روش های تکثیر در مقیاسی وسیع و یکنواخت تمشک فرنگی، کشت در شرایط درون شیشه ای است که در این روش نوع و غلظت تنظیم کننده های رشد برای تکمیل و تسریع رشد و نمو بسیار مهم می باشد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثر غلظت های مختلف بنزیل آدنین و ایندول بوتیریک اسید بر باززایی مستقیم حاصل از ریزنمونه جوانه جانبی تمشک فرنگی می باشد.

    مواد و روش ها: 

    برای انجام این آزمایش از بوته های تمشک فرنگی قرمز رقم سپتامبر استفاده گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار و هر تکرار با پنج ریزنمونه در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام گرفت. ریزنمونه های یکنواخت جوانه جانبی بعد از ضدعفونی، در محیط کشت محتوی ترکیب های هورمونی شامل بنزیل آدنین در سه سطح 0، 4/0و 1 میلی گرم در لیتر و ایندول بوتیریک اسید در سه سطح 0، 1/0 و 5/0 میلی گرم در لیتر در شرایط محیطی کنترل شده قرار گرفتند و در نهایت صفاتی نظیر تعداد برگ، تعداد گره، تعداد ریشه، طول ریشه و هم چنین رنگیزه های فتوسنتزی مورد اندازه گیری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده همزمان از غلظت های مختلف تنظیم کننده های رشد بنزیل آدنین و ایندول بوتیریک اسید در محیط کشت ریزنمونه های تمشک فرنگی موجب اثرگذاری مثبت بر تعدادی از صفات مورد بررسی شده است. استفاده از غلظت های بالای بنزیل آدنین صفاتی نظیر تعداد برگ، تعداد گره، تعداد میانگره، طول برگ و طول پهنک را افزایش داده است. هم چنین استفاده از هورمون بنزیل آدنین به همراه غلظت های بالای ایندول بوتیریک اسید موجب افزایش اندازه گیاهچه و قطر دمبرگ شده است. بررسی صفات طول و تعداد ریشه گیاهچه ها نشان داد که افزایش غلظت بنزیل آدنین موجب کاهش این صفات شده است اما استفاده از ایندول بوتیریک اسید در سطوح بالاتر تعداد و طول ریشه را افزایش داد. بررسی نتایج اثر بنزیل آدنین و ایندول بوتیریک اسید بر رنگیزه های فتوسنتزی حاکی از آن بود که افزایش این تنظیم کننده ها موجب افزایش کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنویید در گیاهچه های رشد یافته شده است.

    نتیجه گیری: 

    به طور کلی استفاده از بنزیل آدنین به همراه ایندول بوتیریک اسید بسته به غلظت مورد استفاده، برای بهبود صفات رویشی گیاهچه های حاصل از ریزنمونه های جوانه جانبی تمشک فرنگی موثر می باشد، اما ایندول بوتیریک اسید به تنهایی و در غلظت های بالا فقط بر ریشه زایی اثرگذار بود. به طوریکه استفاده از ایندول بوتیریک اسید در سطوح بالاتر تعداد و طول ریشه را افزایش داد که حاکی از تقابل کارکردی این دو تنظیم کننده رشد بود. بررسی نتایج اثر بنزیل آدنین و ایندول بوتیریک اسید بر رنگیزه های فتوسنتزی این ابهام را که افزایش این تنظیم کننده ها چگونه موجب هم افزایی و بهبود اندازه گیاهچه شده است را حل نمود. بطوریکه مشاهده شد با افزایش غلظت این تنظیم کننده ها، رنگیزه های مهم فتوسنتزی همچون کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنویید افزایش نشان دادند. نکته مهم اینکه تمشک فرنگی از بافت و اندام های حساس تری نسبت به تمشک سیاه برخوردار است و نسبت به غلظت های پایین تر این تنظیم کننده-های رشد واکنش نشان می دهد.

    کلیدواژگان: باززایی، تنظیم کننده رشد، جوانه جانبی، رنگیزه فتوسنتزی، ریزنمونه
  • شیرین نصرالله پور مقدم، غلامرضا ربیعی*، بهروز شیران، حبیب الله نوربخش، رودابه راوش صفحات 141-157

    سابقه و هدف:

     پایه ها از طریق کنترل رشد رویشی و جذب مواد معدنی پاسخ درختان پیوند شده به تنش خشکی را تحت تاثیر قرار می دهند و بررسی مکانیسم های مورفو-فیزیولوژیکی، معدنی و پاسخ پایه ها تحت تنش خشکی، انتخاب پایه های مقاوم به خشکی را ممکن می سازد. به این منظور آزمایشی با هدف تاثیر تنش خشکی بر برخی پایه های رویشی جنس پرونوس در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل در گلخانه واقع در شهرستان سامان در استان چهارمحال و بختیاری و آزمایشگاه های تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 97-1396 اجرا شد.

    مواد و روش ها

    قلمه های ریشه دار کادامن، میروبالان، GF677 و GN15 در شرایط گلخانه کشت و به مدت سه ماه نگهداری شدند. تنش خشکی به مدت 40 روز در سه سطح شامل 100، 75 و50 درصد از ظرفیت زراعی روی آن ها اعمال گردید. در این آزمایش سرعت ارتفاع گیاه، وزن خشک، محتوای آب نسبی برگ، کارآیی مصرف آب، نشت الکترولیتی و محتوای عناصر معدنی (فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن و روی) در ریشه و برگ پایه ها ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که وزن خشک کل به طور معنی داری تحت تاثیر خشکی کاهش یافت. در اثر محدودیت آب درصد رطوبت برگ و وزن مخصوص برگ کاهش یافت، اما نسبت سطح برگ و سطح مخصوص برگ افزایش یافت. همچنین، تحت تاثیر خشکی بیشترین کاهش سرعت رشد در پایه های کادامن و میروبالان رخ داد ولی در پایه GN15 تغییر معنی داری مشاهده نشد. در اثر تنش خشکی محتوای نسبی آب برگ کاهش و نشت الکترولیت ها افزایش یافت و نشت الکترولیتی در پایه میروبالان بیش از سایر پایه ها بود. با افزایش شدت تنش خشکی میزان کارایی استفاده از آب در پایه کادامن کاهش، اما در دو پایه GF677 و GN15 افزایش یافت. در حالی که تغییر معنی داری از این نظر در پایه میروبالان مشاهده نشد. تنش خشکی باعث کاهش مواد معدنی (فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) در ریشه و برگ پایه ها گردید. بیشترین میزان کاهش غلظت عناصری مثل پتاسیم، کلسیم، فسفر و آهن در پایه های میروبالان و کادامن رخ داد.

    نتیجه گیری

    همه پایه های مورد آزمایش به طور معنی داری تحت تاثیر تنش خشکی از جمله کاهش رشد قرار گرفتند اما میزان و مکانیسم مقاومت پایه ها در برابر این تنش متفاوت بود. به طوری که برخی پایه ها با استفاده بهتر از آب در دسترس و جذب کارآمدتر عناصر غذایی، توانایی بیشتری در حفظ فعالیت های زیستی خود در مقابله با شرایط کم آبی داشته و در مقابل پایه های دیگر مقاومت کمتری در برابر تنش خشکی از خود نشان دادند و آسیب مشاهده شده در آن ها در مقایسه با سایر پایه ها بیشتر بود.

    کلیدواژگان: سرعت رشد، عناصر غذایی، محتوای نسبی آب، نشت الکترولیتی، وزن خشک
  • محمود رمرودی*، فاطمه جهانبانی، محمد گلوی، محدثه شمس الدین سعید صفحات 159-176
    سابقه و هدف

    تولید و فرآوری گیاهان دارویی به دلیل عوارض جانبی کمتر، روز به روز در حال افزایش است. کیفیت و کمیت گیاهان دارویی به طور خاصی تحت تاثیر ژنتیک، عوامل محیطی و برهمکنش آن ها قرار می گیرد. در میان عوامل محدودکننده طبیعی، کمبود آب مهم ترین عاملی است که به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان به طرق مختلف باعث محدودیت کاشت و کاهش تولید گیاهان زراعی و دارویی می شود. از طرفی عناصر غذایی از جمله پتاسیم می توانند در مقاومت گیاه به تنش های محیطی نقش بسزایی داشته باشند. بنابراین، این آزمایش به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و کود پتاسیم بر ویژگی های کمی و کیفی و عملکرد گیاه دارویی بابونه آلمانی (.Matricaria chamomilla L) به اجرا در آمد.

    مواد و روش ها: 

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و سطوح کود پتاسیم بر ویژگی های کمی و کیفی گیاه بابونه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل (چاه نیمه) اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح، شاهد (90 درصد ظرفیت زراعی)، تنش متوسط (70 درصد ظرفیت زراعی)، تنش شدید (50 درصد ظرفیت زراعی) به عنوان عامل اصلی و مقادیر مختلف کود سولفات پتاسیم در چهار سطح، عدم مصرف کود پتاسیم (شاهد)، 50، 100 و 150 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار به عنوان عامل فرعی بودند. ویژگی های مورد بررسی ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی، وزن خشک بوته، تعداد گل در بوته، عملکرد گل خشک، میزان اسانس، درصد پتاسیم، میزان کربوهیدرات، کلروفیل کل، کاروتنویید و پرولین بودند. تجزیه واریانس داده ها با استفاده از نرم افزار SAS نسخه 1/9 و مقایسه میانگین تیمارها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح پنج درصد انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تاثیر تنش خشکی و کود پتاسیم بر تعداد ساقه اصلی، وزن خشک بوته، تعداد گل در بوته، میزان کربوهیدرات و کاروتنویید معنی دار شد. با افزایش شدت تنش خشکی به 50 درصد ظرفیت زراعی به ترتیب تعداد ساقه و تعداد گل در بوته به میزان 08/36 و 57/39 درصد کاهش یافتند، اما با افزایش شدت تنش خشکی میزان کاروتنویید 6/1 برابر تیمار عدم تنش و میزان کربوهیدرات ها 12/31 درصد نسبت به تیمار عدم تنش افزایش یافتند. نتایج نشان داد که با افزایش میزان کود پتاسیم از 50 کیلوگرم به 150 کیلوگرم به ترتیب تعداد ساقه و میزان کاروتنویید 62/1 و 44/1 برابر تیمار شاهد شدند و تعداد گل در بوته و میزان کربوهیدرات ها 52/30 و 20/41 درصد افزایش یافتند. نتایج نشان داد ارتفاع بوته، عملکرد گل خشک، میزان اسانس، درصد پتاسیم و پرولین به طور معنی داری تحت تاثیر برهمکنش تنش خشکی و کود پتاسیم قرار گرفتند. با افزایش شدت تنش در تیمارهای کودی کاهش در عملکرد گل خشک و افزایش در میزان پرولین مشاهده شد. استفاده از کود پتاسیم اثر مثبت معنی داری بر این ویژگی ها تحت شرایط تنش داشت به گونه ای که با افزایش میزان کود پتاسیم از صفر به 150 کیلوگرم در هکتار در تنش شدید خشکی ارتفاع بوته، عملکرد گل خشک، میزان پتاسیم و پرولین برگ به ترتیب 08/2، 59/1، 64/2و 95/1 برابر تیمار شاهد افزایش داشتند، درصد اسانس نیز به میزان 32/0 درصد افزایش یافت.

    نتیجه گیری:

     به طورکلی، به نظر می رسد که کاربرد کود پتاسیم ضمن افزایش عملکرد گل، می تواند ویژگی های کمی و کیفی گیاه را در شرایط تنش خشکی بهبود بخشد و خسارات ناشی از تنش خشکی و کم آبی را به حداقل رساند.

    کلیدواژگان: پرولین، درصد اسانس، ظرفیت زراعی، گل خشک
  • امید اسدالهی، عبدالله احتشام نیا*، سید حسام الدین حجازی، حمید عبدالهی صفحات 177-194

    سابقه و هدف:

     اساسی ترین مرحله در برنامه های بهنژادی درختان میوه، گردآوری و ارزیابی ژرم پلاسم داخلی و خارجی است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروه بندی گونه های مطالعه شده ی گلابی براساس 48 صفت کیفی مهم برگ، شاخه، شکوفه، میوه و تعیین فاصله ژنتیکی بین آن ها و با هدف شناسایی ارقام مناسب برای کشت و کار و استفاده از آن ها در برنامه های اصلاحی است. ایران با بیش از ده گونه از جنس گلابی و نزدیکی به مراکز تنوع گلابی به عنوان یکی از منابع مهم ژنتیکی این محصول در دنیا شناخته شده است. به رغم این موقعیت ممتاز جغرافیایی برای گلابی در کشور، هنوز اطلاعات دقیقی از روابط ژنتیکی بین ژنوتیپ های بومی برای اهداف اصلاحی گلابی در ایران وجود ندارد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور این پژوهش در سال 1397، با ارزیابی 13 گونه گلابی از گونه های شرقی و غربی در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج و گروه علوم باغبانی دانشگاه لرستان انجام شد. این پژوهش به بررسی صفات مربوط به درخت، شاخه، برگ، گل و میوه بر اساس الگوی زمانی مورد توصیه، با بررسی سه صفت عمومی درخت، پنج صفت شاخه، 13 صفت برگ و دمبرگ، شش صفت شکوفه و 20 صفت میوه گونه های مختلف گلابی بر اساس توصیف گر ملی آزمون های تمایز، یکنواختی و پایداری که نسخه تکمیل بومی سازی شده دستورالعمل آزمون های تمایز، یکنواختی و پایداری اتحادیه بین المللی محافظت از ارقام گلابی (UPOV) است، ارزیابی گردید. در این بررسی تجزیه کلاستر به روش وارد (Ward) و با استفاده از تمام صفات بررسی شده انجام شد.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی صفات بررسی شده نشان داد تنوع بالایی در خصوصیات اندازه میوه، موقعیت بیشترین قطر میوه، شکل میوه، شکل نوک و قاعده برگ بین گونه های مطالعه شده وجود داشت. گونه های بررسی شده در فاصله 400 به سه گروه اصلی تقسیم شدند به طوری که گونه آسیایی، گونه های بومی و گونه اروپایی در گروه جداگانه قرار گرفتند. نتایج تجزیه همبستگی ساده صفات نشان داد که صفات مرتبط با برگ از جمله طول و عرض پهنک، همبستگی مثبت با صفات میوه داشت.همچنین بیشترین همبستگی منفی و معنی دار بین صفات موقعیت بیشترین قطر میوه و شکل گلبرگ مشاهده شد. نتایج تجزیه به عامل-های اصلی نشان داد، 11 عامل اصلی 99/97 درصد از واریانس کل را توجیه می کند. در بین مولفه ها، فاکتور اول و دوم که بیشتر مربوط به صفات قدرت تنه و میوه و برگ بود نزدیک به 50 درصد واریانس را توجیه کرده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج در بین صفات مورد بررسی شکل و انداره میوه، صفات برگی مهم ترین صفات برای تشخیص تنوع گونه های گلابی بودند. این مطالعه نشان داد که گونه های گلابی شرقی و غربی از تنوع قابل توجهی برخوردار بوده و منبع ارزشمندی برای پژوهش های به نژادی می باشند.

    کلیدواژگان: آنالیز کلاستر، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیک، گلابی، همبستگی
  • زهرا حاتمی، زینب روئین*، محمدعلی شیری صفحات 195-212

    سابقه و هدف :

    کورونیلا (Coronilla varia) یا یونجه تاجی یکی از گیاهان خانواده Fabaceae است که به صورت خودرو در مناطق مختلف ایران پراکنش دارد. سرعت گسترش مناسب ریشه و شاخساره، همچنین کیفیت ظاهری این گیاه در شرایط تنش سبب شده که برای کنترل فرسایش خاک از آن استفاده شود. علاوه بر این، دارا بودن پتانسیل سرزنی و رشد مجدد، کورونیلا را به یک گزینه مناسب برای جایگزین شدن با چمن در فضاهای سبز تبدیل کرده است. این مطالعه با هدف ارزیابی پاسخ کورونیلا به تنش یخ زدگی و تاثیر گلایسین بتایین در کاهش آسیب به گیاهچه آن، انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. دمای پایین به مدت یک ساعت در پنج سطح [25 (شاهد)، صفر، 5-، 10- و 15- درجه سلسیوس] به عنوان فاکتور اول و محلول پاشی با گلایسین بتایین (یک روز قبل از تنش یخ زدگی) در دو سطح (صفر و 100 میلی مولار) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. بعد از تنش یخ زدگی، میزان آسیب یخ زدگی و شاخص های فیزیولوژیک (محتوای نسبی آب، نشت یونی) و بیوشیمیایی (میزان کلروفیل، پرولین، پراکسیداسیون لیپیدها، پروتیین و آنزیم پراکسیداز) اندازه گیری شد.

    یافته ها

    براساس نتایج، مواجه گیاهچه کورونیلا با دماهای پایین (10- و 15- درجه سلسیوس) موجب افزایش آسیب به شاخساره آن شد. عدم تفاوت معنی دار بین دمای صفر و 5- درجه سلسیوس نشان دهنده قابل تحمل بودن دمای 5- درجه سلسیوس برای گیاه است. محلول پاشی با گلایسین بتایین خسارت و آسیب به برگ را کاهش داد. نتایج نشان داد که تحت تنش یخ زدگی محتوای نسبی آب برگ و ریشه کاهش می یابد. کمترین محتوای نسبی آب برگ با میزان 18/57 درصد و 02/59 درصد به ترتیب مربوط به تنش شدید در دماهای 10- و 15- درجه سلسیوس بود. مواجه گیاه با دماهای یخ زدگی مقدار نشت یونی ریشه و برگ را افزایش داد، به طوری که تحت تنش شدید دمای پایین (15- درجه سلسیوس) نسبت به شاهد (دمای 25 درجه سلسیوس) میزان نشت یونی برگ افزایش 27 درصدی نشان داد. با کاهش دما، محتوای کلروفیل برگ ابتدا در دمای صفر درجه سلسیوس نسبت به دمای 25 درجه سلسیوس افزایش و در دماهایی زیر صفر درجه سلسیوس کاهش یافت. در حالی که کاربرد گلایسین بتایین (100 میلی مولار) باعث افزایش محتوای کلروفیل برگ تحت شرایط تنش یخ زدگی شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما، میزان پرولین در برگ و ریشه افزایش می یابد. محلول پاشی گلایسین بتایین باعث افزایش 7 درصدی پرولین برگ شد. از طرف دیگر، تنش یخ زدگی منجر به کاهش میزان پروتیین برگ (16 درصد) و ریشه (26 درصد) کورونیلا در دمای 10- درجه سلسیوس شد. علاوه بر این با کاهش دما، میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز برگ (66 درصد) و ریشه (156 درصد) و همچنین میزان مالون دی‎آلدهید برگ (193 درصد) و ریشه (141 درصد) افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    می توان جمع بندی کرد که شاخص های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی کورونیلا تحت تاثیر تنش یخ زدگی قرار گرفتند. براساس نتایج، میزان آسیب پذیری برگ کورونیلا بیشتر از ریشه بود. دمای پایین از طریق کاهش محتوای نسبی آب برگ و ریشه و افزایش نشت یونی سبب آسیب به شاخساره کورونیلا شد، در حالی که محلول پاشی با 100 میلی مولار گلایسین بتایین اثرات منفی تنش را کاهش داد. همچنین محلول‎پاشی گلایسین بتایین از طریق افزایش تجمع اسمولیت‎های سازگار مانند پرولین در برگ و ریشه باعث کاهش اثرات نامطلوب تنش دمای پایین در کورونیلا گردید.

    کلیدواژگان: پاسخ فیزیولوژیک، پرولین، تنش، کورونیلا، نشت یونی
  • معرفت مصطفوی راد*، پرویز آقایی، امین نوبهار، داوود جوادی مجدد صفحات 213-227

    بروکلی (Brassica Oleracea L.) یک گیاه زراعی سبزی زمستانه است که در بسیاری از کشورها کشت می شود. بروکلی حاوی تمامی ویتامین های ضروری، عنصر غذایی معدنی، آمینواسیدها و دارای آنتی اکسیدان و خواص ضد سرطانی می باشد. سبزیجات نقش اساسی در رژیم غذایی انسان بازی می کنند و برای حفظ بهداشت مناسب ضروری هستند. بروکلی یکی از سبزیجات برجسته در جهان است. انتخاب ارقام و تاریخ کاشت مناسب برای زراعت موفقت آمیز در طول فصل بارانی بسیار دشوار است. به همین دلیل، این آزمایش، به منظور ارزیابی اثرات تاریخ نشاکاری و ارقام بروکلی بر رشد و عملکرد آن ها اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در طی سال های زراعی 1398-1397 و 1399-1398 به صورت کرت های خردشده براساس بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط اقلیمی رشت (استان گیلان) اجرا شد. تیمارها شامل تاریخ نشاکاری در سه سطح 7 شهریور، 15 مهر و 24 آبان ماه و چهار رقم کلم بروکلی شامل آگاسی، هراکلیون، آکوییلس و رومانسکو به ترتیب، به عنوان کرت اصلی و فرعی بودند.

    یافته ها

    در این آزمایش، اثر رقم، تاریخ شاکاری و اثر متقابل تاریخ نشاکاری × رقم بر تمامی صفات اندازه گیری شده شامل وزن کورد، عملکرد کورد، قطر کورد، ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، طول و عرض برگ و قطر ساقه معنی دار بود. نتایج این مطالعه نشان داد که بیش ترین وزن کورد (82/800 گرم)، عملکرد کورد (36/33 تن در هکتار)، قطر کورد (42/31 سانتی متر)، طول برگ کلم (06/57 سانتی-متر)، عرض برگ کلم (69/26 سانتی متر) و قطر ساقه کلم (30/6 سانتی متر) در رقم هراکلیون در واکنش به تاریخ نشاکاری 7 شهریور به-دست آمد. ولی، بیش ترین ارتفاع بوته کلم (70/47 سانتی متر) و تعداد برگ در بوته (41/27 عدد) در رقم آکوییلیس و تاریخ نشاکاری 7 شهریور مشاهده گردید. به علاوه، رقم رومانسکو بعد از هراکلیون از نظر تمامی صفات زراعی مورد مطالعه بر دیگر ارقام کلم برتری نشان داد. همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد کورد و تمام صفات اندازه گیری شده نظیر وزن کورد، عملکرد کورد، قطر کورد، ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، طول و عرض برگ و قطر ساقه وجود داشت.

    نتیجه گیری

    در این آزمایش، تاخیر در تاریخ نشاکاری بسته به رقم کلم، سبب کاهش شدید در عملکرد کورد گردید. به نظر می رسد که تاخیر در تاریخ نشاکاری می تواند به دلیل افت ظرفیت فتوسنتزی، عملکرد کورد بوته های بروکلی را کاهش می دهد. بدین ترتیب، براساس نتایج این آزمایش، نشاکاری زودهنگام (7 شهریور) بلافاصله پس از برداشت محصول برنج و آماده سازی زمین زراعی (کشت دوم) و رقم هراکلیون به منظور افزایش عملکرد کورد بروکلی در واحد سطح، تحت شرایط اقلیمی منطقه می تواند قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: انتقال نشاء، سبزیجات، صفات مورفولوژیک، عملکرد کورد
|
  • Hadi Mirnemati, Faezeh Zaefarian *, Vahid Akbarpour Pages 1-23
    Background and objectives

    Medicinal plants play an important role in human health in the world. Many people in different countries of the world tend to use these drugs. Therefore, improve quality of natural medicinal plants is an absolute necessity. Intercropping using time and space, in addition of improving plant production methods in terms of environmental and human health, can increase agricultural production, also. Considering the mentioned issues and the management of weeds in agricultural landscapes, which is one of the biggest problems faced by farmers, this experiment was aim of investigation biochemical characteristics and yield of savory (Satureja hortensis L.) and fenugreek (Trigonella foenum- greacum L.) in intercropping with weeds competition and non- competition conditions.

    Materials and method

    This experiment was carried out as a split plot in randomized complete block design with three replications in Research Farm of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2016. The treatments of this experiment consisted weeding and no-weeding as the main factor and also, monoculture of savory, monoculture of fenugreek, ratio of 75:25, 50:50 and 25:75% (savory and fenugreek) as sub plots. Dominant weeds were identified as velvetleaf (Abutilon theophrassti Medic.), giant foxtail (Setaria glauca L.), wild melon (Cucumis melo var. agrestis), and bermuda grass (Cynodon dactylon). The studied traits included: shoot fresh and dry weight of savory and fenugreek, photosynthetic pigments (chlorophyll a, b and total chlorophyll), total phenol, total flavonoids, antioxidant activity of them and weeds biomass.

    Results

    The simple effect of experimental treatments was significant on photosynthetic pigments savory and fenugreek. Phenolic and flavonoid content of leaf and antioxidant capacity for both plants were maximum in 50% savory: 50% fenugreek ratio in weed infestation and showed significant increament in weed infestation compare to weed free. Monoculture of savory showed maximum fresh (1586.67 and 1813.33 g m-2, respectively) and dry (842.33 and 649.20 g m-2, respectively) weight of shoot in weed controlled conditions. The results of the data analysis showed that in all of the three sampling, the highest and lowest biomass of weed species was related to the pure stand of savory and the ratio of 25:75% of savory: fenugreek, and the highest weed biomass was observed in the second stage of sampling.

    Conclusion

    Overall, the results showed that the intercropping of savory and fenugreek could stabilize the production and betterment biochemical characteristics by improving the use of resources. In addition by decreasing weeds dry weight reduces weed damage and as well as reducing herbicide use, consequently, it is effective for the sustainable production of medicinal plants.

    Keywords: Antioxidant activity, Planting pattern, Photosynthetic pigments, Phenol
  • Seyed Esmaeel Razavi * Pages 25-41
    Background and objectives

    Salinity is an agricultural problem of great concern, at which, about one third of the world’s irrigated land is not in use. Several microorganisms such as fluorescent Pseudomonas, known to have the ability to tolerate high salt concentrations. Among these microorganisms, Pseudomonas fluorescens is plant growth promoting rhizobacterium and lives in the plant rhizosphere. This study was executed to evaluate the impact of Pseudomonas fluorescens on growth parameters and some biochemical constituents related to salinity in safflower (Carthamus tinctorius L.) Arak 12811 cultivar under salt stress.

    Materials and methods

    Treatments, four levels salinity stress factor with sodium chloride salt (0, 5, 25, 50 and 150 mM) and two level inoculation factor (control and bacterium) as a factorial experiment in a completely randomized design with four replications was designed. Safflower seeds coated with growth promoting bacteria with 5% cellulose carboxymethyl and the plants grow in pots under different salt levels. After 40 days, root and shoot dry weight and relative water content measured under salt levels and bacterial inoculations. Also changes of chlorophyll a and b, carotenoides, proline, soluble sugars, glycine betaine and malondialdehyde contents were measured by chlorometric analysis.

    Results

    The results showed that an increase in NaCl concentration in the nutrient solution reduced the height, shoot and root dry weight and chlorophyll a and b content in soybean plants while the amount of proline, soluble sugars, glycine betaine and malondialdehyde, increased. Safflower plants inoculated with P. fluorescens gave the highest significant increment in plant height, stem and root dry weights, chlorophyll a and b, carotenoides and relative water content under saline and non-saline conditions. Negative correlation between relative water content and total soluble sugars, glycine betaine and proline, show osmolytes accumulation for continued water uptake and reduced osmotic stress. The highest significant activity of proline, total soluble sugars and glycine betaine were recorded with inoculated plants irrigated with 150 mM NaCl solution. The bacterium inhibited malondialdehyde accumulation and decreased lipid peroxidation. Overall, this research revealed that seedlings inoculated with promoting growth bacterium until 50 mM salinity has provided most optimal performance and efficiency.

    Conclusion

    The present results revealed increases in safflower plant growth and biochemical constituents related to salinity by using of P. fluorescens, which could be suggested for improve plant salinity stress resistance.

    Keywords: Glycinebetaine, Proline, Promoting growth bacterium, safflower, Salt stress
  • Ara Alinejad Elahshah, Hossein Moradi *, Hossein Sadeghi Pages 43-63
    Background and objectives

    As the world's population grows, demand for fruits is increasing day by day. Fruits are an important part of the human diet and their consumption guarantees human health and strawberries are of particular importance. Strawberries are high in fiber, vitamin C, potassium and antioxidants. Due to the high nutritional value of strawberry fruits and the expansion of hydroponic cultivation in the world, and in our country, it is important to pay attention to the plant nutrition. Optimal nutrition of the plant is one of the main strategies to achieve economic productivity. Since nutrient balance is essential for commercial fruit production, improving yield and fruit quality, so foliar application at key stages can have a positive effect on the quantitative and qualitative traits of perennial crops. Among essential minerals that are involved in plant physiology, micronutrients of zinc (Zn) and boron (B), because of their relation with synthetic hormones are particularly important. So according to the importance of micronutrients on horticultural yield improving and environmental protection, this investigation was conducted to evaluate the effect of foliar application of zinc and boron and combination of them on growth and yield of strawberry cultivar ʻAromas’ in hydroponic system.

    Materials and methods

    A 3×3 factorial experiment, arranged in a randomized complete block design (RCBD) with nine replications, was conducted at the research greenhouse of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2016 and 2017. Treatments were zinc sulfate (0, 100 and 200 mg l-1) and boric acid (0, 500 and 1000 mg l-1). Foliar application of the treatments was carried out in three stages. The first stage was carried out a week before the flowering and in the next steps, the treatments were sprayed on plants at intervals of two weeks. In this research, the effect of zinc and boron on the yield, root length, root diameter, chlorophyll index, crown diameter, total chlorophyll, chlorophyll a/b, specific leaf area, specific leaf weight, petiole diameter, leaf width, leaf length, leaf area, flowering time, flowering period, peduncle length, flower diameter, flower number, fruitification time, fruitification period, fruit number, percentage of fruit set, percentage of marketable fruits, percentage of non-marketable fruits, fruit length to diameter ratio (L/D), fruit dry weight, fruit volume and percentage of fruit dry matter were investigated.

    Results

    Results showed that the application of 200 mg l-1 zinc sulfate plus 500 mg l-1 boric acid significantly increased the crown diameter. Application of zinc and boron sources significantly increased the chlorophyll concentration and index of ‘Aromas’ strawberry compared to the control treatment. The highest increases in specific leaf area (141.52 cm2g-1) were monitored in response to 100 mg l-1 zinc sulfate + 500 mg l-1 boric acid treatment. The application of zinc sulfate and boric acid significantly increased the number of flower, flowering period and number of fruit. However, by increasing the concentration of boric acid (from 500 to 1000 mg l-1) significantly reduced the number of fruit. Generally, application of 200 mg l-1 zinc sulfate plus 500 mg l-1 boric acid to achieve increased fruitification period (91.32 day) and yield (210.4 g) of ‘Aromas’ strawberry fruit is suggested.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that foliar application of zinc and boron and combination of both them in most of the measured reproductive and vegetative factors, improved the parameters studied.Therefore, in order to achieve high yield and improve the growth traits of strawberry cultivar ʻAromas’ in hydroponic system, the results of this research can be applied.

    Keywords: Boric acid, Fruitification period, Specific leaf area, Zinc sulfate
  • Seyed Mohsen Seyedi *, Javad Hamzei Pages 65-83
    Background and objectives

    Chickpea (Cicer arietinum L.) is one of the oldest of legume species that was identified in the Middle East about 7,500 years ago. This crop had an important role for human nutrition as source of protein, energy, fiber, vitamins, and minerals. Among the different agronomic practices, sowing time is the most important factor to achieving chickpea optimum yield. Chickpea Optimum sowing date is different from a cultivar to another and also from a region to another, due to agro-ecological conditions. Winter sowing is a kind of sowing date that is successful in terms of agronomic condition. In order to study of effect of different sowing dates on quantitative and qualitative yield of chickpea under dryland condition, an experiment was conducted.

    Materials and methods

    This experiment was done at the Agricultural Research Station Faculty of Agriculture, University of Bu-Ali Sina, Hamedan, Iran (latitude 35◦1' N, longitude 48◦31' E and 1690 m altitude). The long-term average (30 years) of region air temperature is 12.5 ° C. The long-term average of air temperature during region growing season is 22˚C. The experiment was done during 2012 and 2013 growing seasons. Sowing dates in four level, including 10 January, 10 February, 10 March and 9 April of both years were as main plot, and three chickpea cultivar, including Hashem, Arman and Azad were as subplot. In this study was evaluated yield component, biological and grain yield, protein percent and protein yield and root nud number.

    Results

    Results showed that the effect of year on chickpea experimental properties was not significant, but the all of the evaluated traits were affected by sowing dates significantly. The highest rates of total dry matter, grain protein percent, grain yield and protein yield (772.33 g m-2 and %25.85, 236.16 and 61.05 g m-2, respectively) was belonged to first sowing date (10 January) and Hashem cultivar. Also, the lowest total dry matter, grain protein percent, grain yield and protein yield (444.90 g m-2 and %22.17, 75.91 and 16.83 g m-2, respectively) was achieved at last sowing date (9 April) and Azad cultivar. The highest and lowest plant height, first sheath height, leaf area index and root nud number was achieved at the first sowing date (10 January) and final sowing date (9 April), respectively, that traits values at 10 January sowing date were significantly more than other sowing dates.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be concluded that the winter cropping of chickpea leads to improvement of growth properties and quantitative and qualitative yield of this crop, as by increasing of growth period leads to increasing of grain yield and total dry matter. According to the environmental conditions of the experiment site, the sowing date of 10 January, can be considered as the best sowing date.

    Keywords: Chickpea, Grain yield, Leaf area index, Sowing date, total dry matter
  • Fatemeh Bahadori, Ehsan Bijanzadeh *, Ali Behpouri Pages 85-104
    Background and objectives

    The shortage of oilseeds and the high volume of oil imports in Iran and the limitation of water resources for the many oilseeds production, showed the necessity of identifying species and varieties adapted to these stressful conditions and determining the most sensitive stages. Nowadays, safflower, due to drought resistance, is considered as a plant crop in the Iranian crop rotation. Therefore, whith respect to importance of water stress and selection of appropriate planting date in crop production, this research was conducted to investigate the effect of delay cropping and irrigation regime on assimilate remobilization, yield components and yield safflower.

    Materials and Methods

    In order to investigate the effect of delay cropping and irrigation regime on assimilate remobilization rate, yield components and yield of safflower , a field experiment was conducted as split factorial in a completely randomized block design with three replicates at Agriculture College and Natural Resources of Darab, Shiraz University, during 2018-2019 growing season. Experimental factors consisted of irrigation regimes in three levels included normal irrigation, Cutting of irrigation at flowering and Cutting of irrigation at seed filling, three planting dates (6 December, 26 December and 15 January) and two safflower cultivars (Goldasht and local Isfahan). In this research, dry matter remobilization, remobilization contribution and remobilization efficiency, yield components and yield of safflower were determined.

    Results

    Results showed that the measured traits were affected by irrigation regime, planting date and cultivar, significantly. Cutting of irrigation at flowering reduced number of capitule per plant, number of seeds per capitule, 1000-seed weight and grain yield of safflower cultivars by 21.86%, 23.87%, 28.37% and 33.74%, respectively compared to normal irrigation. The amount of dry matter remobilization, remobilization contribution and remobilization efficiency in cutting of irrigation at flowering increased 30.44%, 37.81% and 25.37%, respectively compared to normal irrigation. Also, delayed third planting date (15 January) reduced dry matter remobilization (44.17%), remobilization contribution (22.72%), remobilization efficiency (17.88%), number of capitule per plant (%). 14.57, number of seeds per capitule (20.65%) and grain yield (13.31%).

    Conclusion

    Cutting of irrigation at flowering and seed filling treatments decreased 52.32% and 34.54% of grain yield in Isfahan local cultivar at second planting date (26 December) compared to the normal irrigation treatment, respectively,. However, seed yield in this treatment did not differ significantly with the treatment of cutting of irrigation at seed filling in planting date on 6 December in Isfahan and Goldasht cultivars which seems to be due to increased assimilate remobilization and remobilization efficiency in cutting of irrigation at seed filling compared to normal irrigation. Therefore, selection of optimum planting date (26 December) compared to early planting date (6 December) and early mature Goldasht cultivar by 12.91% higher yield can be an appropriate strategy to improve and increase safflower seed yield under late season water stress in semi-arid regions.

    Keywords: Goldasht cultivar, Number of seeds per capitule, Remobilization contribution, Water deficit
  • Elham Saeedi Pooya, Ali Tehranifar *, Gholamli Gazanchian, Fatemeh Kazemi, Mahmoud Shoor Pages 105-122
    Background and purpose

    Eco-lawn is a mixture of grass and broad leafy plants to create a diverse species composition. In fact, it is low input lawn that requires less watering, fertilizing, herbicide and mowing. It resists to invasion of weeds, which helps conserve natural resources and reduce pollutants.

    Material and Method

    This experiment was done in greenhouse at Ferdowsi university of Mashhad to explore the effects of water stress (85, 65, 45 and 25 % of FC) on shoot and root reactions of grass-clover mixtures. It was done in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. Treatments were six mixtures of Festuca arundinacea and micro clover (FM), Lolium perenne and micro clover (LM), Lolium perenne and Trifolium repens (LT), F. arundinacea and L. perenne and micro clover (FLM), F. arundinacea, L. perenne, micro clover and T. repens (FLTM). Traits of height, leaf width, tiller number, fresh and dry weight of shoot and root, root surface, Mean diameter root, total root length, root volume were measured.

    Results

    The results showed that in the competition between 6 types of mixed grass-clover, the highest and the lowest height were for LT mixed with mean of 5.89 cm and FLTM mixed with average of 5.02 respectively. In terms of fresh and dry weights of shoots, FLTM and LT had the highest and FM had the lowest production weight. Also 65% FC stress had no significant effect on plant height and significant difference was observed at 45 and 25% FC levels. The effect of 25% FC on leaf width and tiller number was significant and 45% FC of stress intensity had no significant effect on fresh and dry weight of aerial parts of grasses. In terms of underground organs, the highest fresh and dry weight of roots belonged to FLTM and LM and then FM. But the lowest fresh and dry weight of roots produced by LT grass with 38.68 and 9.52 gr/ pot respectively. In terms of different levels of drought stress, in mild stress of 65% FC, the amount of fresh and dry weight of roots increased compared to the level of 85% by 20.93% and 9.54%. But in 45% FC stress, drought stress led to a decrease in fresh and dry weight of root production. So that, in severe stress of 25% FC, in compared to 85% stress, the rate of fresh and dry root weight loss was 52.64 and 54.87%, respectively.

    Conclusion

    It can be concluded that all mixtures except LT were superior in root traits than commercial sport turf (S), while FLTM was the best blended especially for aerial parts traits than others.

    Keywords: clover, cover plant, Greenhouse, mixed, sport
  • Akram Yosefi, Hossein Moradi, Mehdi Hadadinejad *, Alireza Salami Pages 123-140
    Background and objectives

    Raspberry (Rubus idaeus L.) is most important small fruits in the world with a good color and taste. The potential for optimum off-season production under greenhouse conditions improved its commercial value. In-vitro tissue culture is one of the methods for large-scale and uniform propagation of raspberries, where the type and concentration of employed growth regulators are crucial to complement and accelerate growth. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of different concentrations of benzyladenine and indolebutyric acid on direct regeneration of the raspberry lateral bud.

    Material and methods

    Red raspberry bushes cv. September were used for this experiment. The experiment was carried out a factorial experiment in a completely randomized design with four replications and each replication with five explants at Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Uniform lateral bud explants after disinfection placed in culture medium containing benzyladenine at three levels of 0, 0.4 and 1 mg L-1 and indolebutyric acid at three levels of 0, 0.1 and 0.5 mg L-1 in controlled environmental conditions and finally traits such as leaf number, node number, root number, root length and ect as well as photosynthetic pigments were measured.

    Results

    The results of this study showed that simultaneous use of different concentrations of benzyladenine and indolebutyric acid growth regulators in the culture medium of raspberry explants had a positive effect on a number of studied traits. The use of high concentrations of benzyladenine increased traits such as leaf number, number of node, number of internode, leaf length, lamina length. Also, the use of benzyladenine with high concentrations of indolebutyric acid increased explant size and petiole diameter. Examination of explant root length and number showed that increasing benzyl adenine concentration decreased these traits, but the use of indolebutyric acid at higher levels increased root length and number. Evaluation of the effect Results of benzyladenine and indolebutyric acid on photosynthetic pigments indicated that the increase of these regulators increased chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoid in traeted explants.

    Conclusion

    In general, the use of benzyladenine plus indolebutyric acid was effective depending on the concentration used, was effective in improving the vegetative traits of the plantlets of the raspberry lateral bud explants, but indolebutyric acid alone only affected rooting at high concentrations. So that the use of indolebutyric acid increased root number and length at higher levels that suggesting a functional contrast between these two growth regulators. Investigating the effect results of benzyladenine and indolebutyric acid on photosynthetic pigments resolved the ambiguity of how enhancing these regulators led to synergized and improved explant size. It was observed that with increasing concentrations of these regulators, increased in important photosynthetic pigments such as chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoid was obvious. Importantly, the tissue and organs of raspberries are more susceptible than black berry and respond to lower concentrations of this growth regulators.

    Keywords: Explant, PGRs, Photosynthetic Pigment, regeneration, Side bud
  • Shirin Nasrolah Pourmoghadam, Gholamreza Rabiei *, Behrouz Shiran, Habibolah Nurbakhsh, Rudabeh Ravash Pages 141-157
    Background and objectives

    Rootstocks can affect the reaction of the grafted trees to water stress by controlling vegetative growth and nutrients uptake and studying morpho-physiological and nutritional mechanisms and responses of the rootstocks submitted to drought stress would make it feasible to select the tolerant rootstocks. For this purpose, to investigate the effects of drought stress on some clonal Prunus sp. rootstocks, an experiment, in completely randomized design was conducted in a greenhouse in Saman (Sharekord) and Shahrekord University laboratories in 2017-2018.

    Materials and methods

    Rooted cuttings of Cadaman, Myrobalan29c, GF677 and GN15 were planted and maintained under greenhouse conditions employing regular practices including irrigation and nutrients supplementation and pest management for three months. Plants were submitted to drought stress at three levels including 100, 75 and 50% of field capacity for 40 days. Plant height, dry weight, relative water content, water use efficiency, electrolyte leakage and mineral content (P, K+, Ca2+, Mg2+, Fe2+ and Zn2+) in leaves and roots were assessed.

    Results

    The results showed that the total dry weight was significantly decreased under the influence of drought stress. Leaf moisture content and specific leaf weight (SLW) decreased but leaf area ratio (LAR) and specific leaf area (SLA) increased under water deficit condition. Also, due to the drought stress, the greatest decrease in growth rate occurred in Cadaman and Myrobalan29c rootstocks, but no significant changes were observed for GN15 rootstock. Under drought stress conditions, relative water content (RWC) of the leaves decreased, while electrolyte leakage (EL) increased, with the highest figures observed for Myrobalan29c. With the increasing intensity of drought stress, water use efficiency (WUE) decreased for the Cadaman rootstock, but it was increased for GF677 and GN15 rootstocks. While no significant changes were observed for Myrobalan29c rootstock. Drought stress reduced the mineral contents (P, K+, Ca2+ and Mg2+) in the roots and leaves of the rootstocks. The highest decrease in concentrations of elements such as K+, Ca2+, P and Fe2+ were found for Myrobalan29c and Cadaman rootstocks.

    Conclusion

    All the tested rootstocks were significantly affected by drought stress, including growth retardation, but they resisted to drought stress at different levels and by varying mechanisms. So that some rootstocks with better use of available water and more nutrients absorption efficiency, showed a greater ability to maintain their biological activities in the face of dehydration. Other rootstocks showed poorer performance against drought stress and underwent damages compared to other rootstocks.

    Keywords: Growth rate, Minerals, relative water content, Electrolyte leakage, Dry weight
  • Fatemeh Jahanbani, Mohammad Galavi, Mohadeseh Shamsaddin Saied Pages 159-176
    Background and objectives

    The production and processing of medicinal plants is increasing day by day due to less side effects. The quality and quantity of medicinal plants are particularly affected by genetics, environmental factors and their interaction. Among natural limiting factors, water shortage is the most important factor that, especially in arid and semi-arid regions of the world, in various ways causes the restriction of planting and reduces the production of crops and medicinal plants. On the other hand, nutrients such as potassium can play an important role in plant resistance to environmental stresses. Therefore, this experiment was performed to investigate the effects of drought stress and potassium fertilizer on quantitative and qualitative characteristics and yield of German chamomile.

    Materials and methods

    In order to investigate the effect of drought stress and different levels of potassium fertilizer on quantitative and qualitative characteristics of chamomile, a split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the Field of University Research Zabol. The treatments included drought stress in three levels, control (90% Field Capacity= FC), medium stress (70% FC), severe stress (50% FC) as the main factor and different levels of potassium sulfate fertilizer in four levels, non-consumption Potassium fertilizer (control), 50, 100 and 150 kg of potassium sulfate per hectare were considered as a sub-factor. The studied traits were as follows: plant height, number of stems, plant dry weight, number of flowers per plant, yield of dried flowers, essential oil content, potassium percentage, carbohydrate content, total chlorophyll, carotenoids and proline. Data analysis of variance was performed using SAS software and version 9.1. The mean of treatments was compared using Duncan's multiple range test at 5% level of probability.Results

    discussion

    The results showed that the effect of drought stress and potassium fertilizer on stem number, plant dry weight, number of flowers, carbohydrate and carotenoid content was significant. With increasing drought stress intensity to 50% FC, the number of stems and number of flowers per plant decreased by 36.08% and 39.57%, respectively, but with increasing drought stress intensity, the amount of carotenoids was 1.6 times that of non-stress treatment and the amount of carbohydrates 31.12% increase compared to non-stress treatment. The results showed that with increasing the amount of potassium fertilizer from 50 to 150 kg.ha-1, the number of stems and the concentration of carotenoids were 1.62 and 1.44 times, respectively, and the number of chamomile flowers per plant and the amount of carbohydrates were 30.52 and 41.20. Percentages increased. The results showed that plant height, dried flower yield, essential oil content, potassium percentage and proline were significantly affected by the interaction of drought stress and potassium fertilizer levels. With increasing stress intensity in all fertilizer treatments, a decrease in dried flower yield and an increase in proline content were observed. Application of potassium fertilizer had a significant positive effect on these traits under stress conditions so that by increasing the amount of potassium fertilizer from zero to 150 kg.ha-1 in severe drought stress plant height, dry flower yield, potassium and leaf proline, respectively. 2, 1.59, 2.64 and 1.95 times were control and the percentage of essential oil increased by 0.32%.

    Conclusions

    In general, it seems application of potassium within increase flower yield, can improve quantitative and qualitative traits of plant undser of drought stress, and decreased damages of drought stress

    Keywords: Crop capacity, Dry flower, Essential oil percentage, Proline
  • Omid Asadolahi, Abdollah Ehtesham Nia *, Seyed Hesamaldin Hejazi, Hamid Abdollahi Pages 177-194
    Background

    The most basic step in fruit tree breeding programs is the collection and evaluation of internal and external germplasm. The aim of this study was to evaluate the genetic diversity and grouping of the studied pear species based on 48 important quality traits of leaves, shoots, blossoms and fruits and to determine the genetic distance between them with identify cultivars suitable for cultivation and use them in breeding programs. Iran with more than ten species of pear and genetic diversity proximity centers to the product as an important source of genetic product is well-known in the world. Despite this privileged geographical location for pears in the country, so far, there is no accurate information about the genetic relationship between different pear genotypes in Iran, for the proper use of native genotypes for pear breeding purposes.

    Materials and Methods

    This study was conducted in 2018, with the evaluation of 13 pear species from eastern and western species in Karaj research institute for seed and seedling improvement and preparation of Lorestan university of horticultural sciences. In this study, three general traits of the tree, five traits of branches, 13 traits of leaves and petioles, six traits of blossoms and 20 traits of fruit were evaluated according to the national descriptor of differentiation, uniformity and stability (DUS) tests, which is a localized version of the international union for conservation of pear (UPOV) examination, uniformity and stability test instructions. In this study, cluster analysis was performed by Ward method.

    Results

    The results of the evaluation of the studied traits showed that there was a high diversity in the characteristics of fruit size, the position of the largest fruit diameter, fruit shape, tip shape and leaf base among the studied species. In this study, cluster analysis was performed by Ward method using all the studied traits. The studied species were divided into three main groups at a distance of 400, so that Asian, native and European species were included in a separate group. The results of simple correlation of traits showed that leaf related traits such as length and width of the leaf had a positive correlation with the amount of fruit traits. Also, the highest negative and significant correlation was observed between the position traits of the largest fruit diameter and petal shape. The results of principal component analysis (PCA) showed, that the 11 main factors justify 97.99% of the total variance. Among the components, the first and second factors, which were mostly related to trunk strength, fruit and leaf traits, justified nearly 50% of the variance.

    Conclusion

    Based on the results, among the studied traits of fruit shape and size, leaf traits were the most important traits for detecting the diversity of pear species. This study showed that eastern and western pear species have significant diversity and are a valuable resource for plant breeding research.

    Keywords: Cluster analysis, genetic diversity, Morphological traits, Pear, correlation
  • Zahra Hatami, Zeynab Roein *, MohammadAli Shiri Pages 195-212
    Background and objectives

    Coronilla varia or Crownvetch is belonging to the Fabaceae family that is wildly distributed in different parts of Iran. The rapid spread of roots and shoots, as well as the ability to grow in stressful conditions, has caused it to be used to control soil erosion. In addition, the possibility of moving and regrowth has made Coronilla an appropriate alternative to turfgrass in green spaces. The aim of this study was to evaluate the response of Coronilla to freezing stress and the effect of glycine betaine on reducing seedling damage.

    Materials and methods

    a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Low temperature for one hour in five levels [25 (control), 0, -5, -10 and -15°C] were used as the first factor and spraying with glycine betaine (one day before freezing stress) on two levels (0 and 100 mM) was considered as the second factor. After freezing stress, freezing injury, and physiological (relative water content, ion leakage) and biochemical (chlorophyll, proline, lipid peroxidation, protein, and peroxidase) attributes were measured.

    Results

    According to the results, exposure to freezing temperatures (-10 and -15°C) increased the damage to Coronilla shoots. The absence of the difference between 0 and -5°C indicates that the temperature of -5°C is tolerable for the Coronilla. Foliar application of glycine betaine reduced leaf damage. The results showed that under freezing stress the relative water content of leaves and roots decreases. The lowest relative water content of leaf with 57.18% and 59.02% was related to severe stress at -10 and -15°C, respectively. Under freezing temperatures, the amount of ion leakage of roots and leaves increased, so that under severe stress of low temperature -15°C compared to 25°C, the amount of ion leakage of leaves increased by 27%. With decreasing temperature, the chlorophyll content of the leaves first increased at 0°C compared to 25°C, then decreased at temperatures below 0°C. While the use of glycine betaine (100 mM) increased the leaf chlorophyll content under freezing conditions. The results showed that with lowering temperatures, the amount of proline in leaf and root increased. In addition, foliar application of glycine betaine increased leaf proline by 7%. On the other hand, freezing stress led to a decrease in leaf (16%) and root (26%) protein at -10°C in Coronilla. In addition, compared to control with lowering the temperature, the high accumulation of malondialdehyde (leaf, 193%; root, 141%), and the activity of peroxidase enzyme in leaves (66%) and roots (156%) recorded.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that physiological and biochemical traits of Coronilla were affected by freezing stress. According to the results, leaf vulnerability was higher than the root. Low temperature caused damage to Coronilla by reducing the relative water content and ion leakage of leaves and roots. While spraying with 100 mM glycine betaine reduced the negative effects of freezing stress. Also, foliar application of glycine betaine effectively alleviates the adverse effects of freezing injury in Coronilla by increasing the accumulation of compatible osmolytes such as proline in leaves and roots.

    Keywords: Coronilla, ion leakage, Physiological response, Proline, Stress
  • Marefat Mostafavi Rad *, Parviz Aghaiy, Amin Nobahar, Davood Javadi Mojadad Pages 213-227
    Background and objectives

    Broccoli (Brassica Oleracea L.) is a winter season vegetable crop grown in many countries. Broccoli contains all the essential vitamins, mineral nutrients, amino acids and it has antioxidant and anticancer activity. Vegetables play a major role in daily human diet and they are required for maintaining of good health. Broccoli is one of the leading vegetables in the world. The selection of suitable planting dates and varieties is crucial for successful cultivation during rainy season. Fore this reasone, this experiment was performed to evaluate the effects of transplanting dates and broccoli varieties on their growth and yield.

    Materials and methods

    This experiment carried out in 2017 - 2019 cropping seasons as split plot based on randomized complete block design with three replications in Rasht (Guilan province) climatic condition, Iran. Three transplanting dates (August 29, October 7 and November 15), four broccoli cultivars (Agassi RZ, Heraklion, Aquiles and Romanesco) comprised experimental treatments, as main and sub plot, respectively.

    Results

    In this experiment, the effect of variety, transplanting date and the interaction effect between transplanting dates and variety was significant for all measured characteristics such as cordon weight, cordon yield, cordon diameter, plant height, leaf number per plant, leaf length and diameter and stem diameter. Results of this study showed that the highest cordon weight (800.82 g), cordon yield (33.36 t/ha), cordon diameter (31.42 cm), leaf length (57.06 cm) and diameter (26/69 cm) and stem diameter (6.30 cm) were obtained in Heraklion cultivar in response to August 29 transplanting date. But, greatest plant height (47.70 cm) and leaf number per plant (27.41) were observed in Aquiles cultivar and August 29 transplanting date. In addition, Romanesco broccoli after Heraklion cultivar showed superiority to other cultivars for all studied agronomic traits. There were positive and significant correlation between cordon yield and all measured characteristics including cordon weight, cordon yield, cordon diameter, plant height, leaf number per plant, leaf length and diameter and stem diameter.

    Conclusion

    In this experiment, delayed transplanting date, related to broccoli variety caused to a sever decrease in cordon yield. It seems that, delayed transplanting date could reduce cordon yield due to the decrease of plant photosynthesis capacity in broccoli plants. Hence, based on results of this experiment, early transplanting (August 29) after harvesting of rice crop and land preparation (second cropping) and Heraklion broccoli cultivar could be recommendable in order to enhance cordon yield per unit area under Guilan climatic condition.

    Keywords: Cordon yield, Morphologic traits, transplanting, Vegetatables