مقایسه درمان طرحواره هیجانی افزوده شده به رویارویی و پیشگیری از پاسخ با رویارویی و پیشگیری از پاسخ و درمان دارویی در اختلال وسواسی - جبری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

اختلال وسواسی- جبری (OCD)در پنجمین ویراست راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی(DSM-5) با افکار و یا تصاویر مزاحم و ناخوشایند(وسواس) که با اعمال تکراری و ناخواسته (اجبار) همراه می شود، مشخص شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تفاوت اثربخشی پروتکل درمان طرحواره هیجانی افزوده شده به رویارویی و پیشگیری از پاسخ (ESTERP) با رویارویی و پیشگیری از پاسخ (ERP) و «درمان دارویی» در بهبود علایم بیماران مبتلا به OCD صورت گرفت.

مواد و روش ها

پژوهش حاضر بصورت کارآزمایی بالینی تصادفی انجام شد. جامعه پژوهشی مطالعه حاضر کلیه بیماران مبتلا  به OCD مراجعه کننده به بیمارستان ها و کلینیک های سطح شهر تهران بود. 45 بیمار مبتلا به OCD به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی 15 بیمار در گروه ESTERP و 15 بیمار در گروه ERP و 15 بیمار نیز در  گروه درمان دارویی قرار گرفتند. بعد از جایگزینی تصادفی بیماران در سه شیوه ی درمانی، تمامی بیماران مقیاس وسواس فکری- عملی ییل براون- ویراست دوم (Y-BOCS-II)، مقیاس چهار سامانه ای اضطراب (FSAQ)، پرسشنامه افسردگی بک ((BDI-II را قبل و در انتهای درمان و 2 ماه بعد از درمان تکمیل کردند. سپس تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ناپارامتریک و شاخص تغییر پایدار (RCI) انجام شد.

یافته ها

بین درمان « ESTERP « با « ERP « و «درمان دارویی» در علایم و شدت وسواس و اضطراب (بجز افسردگی) بیماران تفاوت معناداری گزارش شد؛ علاوه براین، یافته های حاصل از معناداری بالینی بجز متغیر اضطراب، در متغیرهای افسردگی و علایم و شدت وسواس ESTERP نسبت به ERP و مخصوصا درمان دارویی، تغییرات معنادارتری نشان داد.

نتیجه گیری

دو درمان ESTERP و ERP در بیماران مبتلا به OCD اثربخش هستند و هر دو نسبت به درمان دارویی منجر به بهبود بیشتر علایم بیماران می شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
162 تا 181
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2488415