تاثیر بازی درمانی آدلرین بر حافظه فعال دانش آموزان دختر 7 تا 12 سال با اختلال هوش خفیف

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

ناتوانی هوشی یکی از اختلالات رشدی عصبی رایج است که نقص درزمینه حافظه فعال، در کودکان مبتلا به این اختلال وجود دارد. یکی از شیوه های موثر در زمینه یادگیری، استفاده از بازی و به کارگیری تکنیک های بازی درمانی است. در این شیوه به کودکان فرصتی برای تمرین رفتارهای مفید اجتماعی و تجارب افکار و احساسات جدید در محیطی امن و همراه با روابطی حمایت گونه داده می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی به شیوه آدلرین بر حافظه فعال دانش آموزان دختر 7 تا 12 سال با اختلال هوش خفیف انجام شد.

روش بررسی

در این مطالعه کارآزمایی بالینی، از 60 دانش آموز دختر 7 تا 12 سال با تشخیص اختلال هوش خفیف در مدرسه استثنایی فاطمه زهرا در شهر قم، 28 دانش آموز که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، با تخصیص تصادفی به صورت 1:1 به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، پروتکل آدلرین تراپی را به مدت 10 هفته و هفته ای 3 جلسه 45دقیقه ای (30 جلسه)، دریافت کردند. حافظه فعال هر دو گروه در 3 مرحله پیش آزمون، پس آزمون و یک ماه بعد (بدون دریافت مداخله به منظور پیگیری)، به وسیله نسخه چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان سنجیده شد. تحلیل داده ها با آزمون های شایپرو ویلک، فریدمن، من ویتنی، بونفرونی و معادلات برآورد تعمیم یافته و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد. سطح معنی داری نیز 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته ها 

بیشترین فراوانی در هر گروه (آزمایش و کنترل) مربوط به سن 7 سال (پایه اول) با فراوانی 6 نفر (43 درصد) و کمترین فراوانی مربوط به سن 9 سال (پایه سوم) با فراوانی 2 نفر (14 درصد) بود. میانگین و انحراف معیار خرده آزمون حافظه فعال در گروه آزمایش، از 3/66±6/28 در پیش آزمون به 4/86±10/00 در پس آزمون و 5/25±12/64 در پیگیری افزایش یافت، درحالی که در گروه کنترل این تغییرات از 3/19±5/92 در پیش آزمون به 3/17±5/64 و 3/41±5/85در پس آزمون و پیگیری تغییر پیدا کرد. در گروه آزمایش میانگین حافظه فعال در تمام مراحل اندازه گیری تفاوت معنی داری داشت (p<0/05). در مرحله قبل از مداخله، میانگین حافظه فعال در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری نداشت (p>0/05). در مرحله بعد از مداخله به دلیل اینکه مقدار احتمال خیلی نزدیک 05/0 بود، می توانیم از آن چشم پوشی کنیم و معنی دار در نظر بگیریم. در مرحله پیگیری، میانگین حافظه فعال در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری داشت (p<0/05).

نتیجه گیری 

به نظر می رسد بازی درمانی کودک محور به شیوه آدلرین بر حافظه فعال دانش آموزان با اختلال هوش خفیف تاثیر ماندگاری داشته باشد. بنابراین در برنامه ریزی های آموزشی برای این دانش آموزان می توان از بازی درمانی آدلرین جهت تقویت حافظه فعال استفاده کرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
240 تا 255
لینک کوتاه:
magiran.com/p2490546 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!