فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن دانشمندی، مصطفی پاینده*، زاهر محمد عاشور صفحات 162-185
    اهداف

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر نوروپلاستیسیتی مغز بر بروز آسیب رباط متقاطع قدامی و همچنین تاثیر آسیب این رباط بر عملکرد و ساختار مغز قبل از بازسازی رباط، بعد از بازسازی رباط و بعد از یک دوره توان بخشی بود.

    روش بررسی

    در این تحقیق سعی شد مطالعات انجام شده درزمینه موضوع تحقیق از سال 1980 تا 2021 جمع آوری شود. در همین راستا وب سایت های پابمد، اسکوپوس، وب آو ساینس، گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، مد لاین، پدرو، سینال، اسپورت دیسکاس و کاکرین دیتابیس و همچنین پایگاه های اطلاعات علمی داخلی مورد استفاده قرار گرفت، و از کلیدواژه های فارسی و انگلیسی مرتبط با موضوع تحقیق برای جست وجوی مقالات استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به روش جست وجو 65 مقاله یافت شد که در انتها با توجه به معیارهای ورود و خروج، 24 مقاله به صورت نهایی مورد بررسی قرار گرفت. از 24 تحقیق، 5 تحقیق، تاثیر عملکرد مغز را بر بروز آسیب رباط متقاطع قدامی بررسی کرده بودند. نتایج این تحقیقات آینده نگر این بود که مغز افرادی که بعدا دچار پارگی این رباط شدند به نسبت افرادی که دچار آسیب نشدند، به خصوص در قسمت حسی حرکتی قشر مغز و مخچه متفاوت بود که باعث بروز خطا در هنگام برنامه ریزی حرکتی در مغز این افراد می شد. 10 مقاله دیگر هم که برعکس تاثیر یک رباط متقاطع قدامی آسیب دیده قبل از بازسازی را بر عملکرد و ساختار مغز بررسی کرده بودند، به این نتیجه رسیدند که حداقل دو هفته بعد از آسیب، تغییراتی در سطح قشر حسی و قشر حرکتی مغز ایجاد می شود که بعد از یک سال، این تغییرات ساختاری و عملکردی به صورت گسترده ای در افراد آسیب دیده به نسبت افراد سالم افزایش یافت. همچنین این تحقیقات ثابت کردند که ناکارآمدی رباط و همچنین آسیب دیدگی گیرنده های مکانیکی باعث سازماندهی مجدد در سیستم عصبی مرکزی می شود. همچنین یکی از مهم ترین یافته ها در این قسمت این بود که در افراد آسیب دیده به نسبت افراد سالم، فعالیت کنترلی مناطق حرکتی بینایی و نیاز این افراد به بازخورد بینایی افزایش یافته است. 7 مقاله ای دیگر که این تغییرات را بعد از بازسازی رباط بررسی کرده بودند به این نتیجه رسیدند نه تنها نوروپلاستیسیتی مغز یا تغییرات عملکردی و ساختاری حاصل از آسیب به حالت عادی برنگشت، بلکه علی رغم بازسازی، بعد از مدتی این تغییرات منفی افزایش نیز پیدا کرد. نتیجه دو مقاله دیگر که این تغییرات را بعد از یک دوره تمرینات توان بخشی رایج بررسی کرده بودند به این نتیجه رسیدند که تغییرات عملکردی و ساختاری و تحریکات کورتیکواسپینال این افراد به نسبت افراد سالم نه تنها پا برجا، بلکه در حال افزایش بود.

    نتیجه گیری

    تحقیقات گذشته نشان داد تغییرات ایجادشده در مغز بعد از آسیب، نه تنها بعد از بازسازی رباط متقاطع قدامی باقی می ماند، بلکه حتی بعد از آن نیز افزایش می یابد و در انتها نتایج تحقیق حاضر نشان داد تمرینات توان بخشی رایج که تمرکز اصلی آن ها بر روی برطرف کردن تغییرات عملکردی و ساختاری ایجاد شده در مغز نیست، نمی تواند این نوروپلاستیستی منفی ایجاد شده بعد از آسیب که یکی از عوامل مهم آسیب ثانویه و عوارض بعدی است را بر طرف کند. نتیجه گیری نهایی مقاله این است که در تدوین تمرینات پیشگیری از آسیب رباط متقاطع قدامی و همچنین تمرینات توان بخشی بهتر است در کنار تمرینات رایج، از اصول جدید یادگیری حرکتی و تمرینات مرتبط با بازخورد بینایی در راستای برطرف کردن نوروپلاستیستی منفی ایجاد شده در مغز و ایجاد نوروپلاستیسیتی مثبت برای حمایت از این رباط استفاده شود.

    کلیدواژگان: نوروپلاستیسیتی مغز، رباط متقاطع قدامی، پیشگیری، توان بخشی، یادگیری حرکتی، بازگشت به فعالیت، بازخورد بینایی
  • بهزاد کرمی متین، علی کاظمی کریانی، شاهین سلطانی*، شهرام اکبری، شیوا طلوعی رخشان، مرضیه محمدی مقدم صفحات 186-203
    اهداف

    سندرم داون یا تریزومی 21 یکی از رایج ترین اختلالات کروموزومی انسانی است که عملکردهای شناختی و مهارت های ارتباطی و رفتاری افراد را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در سطح کلان، عوامل مختلفی می توانند بر شیوع و مرگ ومیر ناشی از سندرم داون در کشورهای جهان نقش داشته باشند. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط کارکردهای نظام های سلامت با شیوع و مرگ ومیر ناشی از سندرم داون در کشورهای جهان بود. 

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی بود که ازطریق تحلیل ثانویه داده های موجود انجام شد. داده های مربوط به 202 کشور در 6 منطقه جهان (آفریقا، مدیترانه شرقی، جنوب شرق آسیا، غرب اقیانوس آرام، اروپا و آمریکا) در سال 2019 تحلیل شدند. در این مطالعه از آزمون رگرسیون خطی به منظور شناسایی تعیین کننده های شیوع و مرگ ومیر ناشی از سندرم داون در نظام های سلامت استفاده شد. متغیرهای مستقل در این مطالعه براساس چارچوب سازمان بهداشت جهانی درمورد کارکرد های نظام های سلامت انتخاب شدند. براین اساس، 2 کارکرد تامین مالی و تولید منابع که به عنوان ورودی های یک نظام سلامت شناخته می شوند وارد مدل شدند. متغیرهای مربوط به کارکرد تامین مالی (براساس برابری قدرت خرید) عبارت بودند از سرانه هزینه های دولتی سلامت، سرانه هزینه های خصوصی سلامت و سرانه هزینه های خارجی سلامت. متغیرهای مربوط به تولید منابع براساس داده های موجود شامل تعداد پرستار و ماما، پزشک عمومی، پزشک متخصص، دندان پزشک، داروساز و فیزیوتراپ بودند. متغیر وابسته در این مطالعه شیوع و میزان مرگ ومیر ناشی از سندرم داون در کشورهای جهان بود. در این مطالعه هزینه های سلامت براساس برابری قدرت خرید بیان شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار STATA نسخه 14 استفاده شد. 

    یافته ها

    منطقه آفریقا و کشورهای کم درآمد دارای بالاترین میزان مرگ ومیر ناشی از سندرم داون و منطقه اروپا و کشورهای با درآمد بالا دارای بالاترین میزان شیوع سندرم داون بودند. براساس داده های موجود، شیوع سندرم داون و مرگ ومیر ناشی از آن در ایران در سال 2019 به ترتیب 29/31 و 0/34 در 100 هزار نفر جمعیت بود که در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا دارای شیوع کمتر و میزان مرگ ومیر بیشتری بود. روند 20 ساله شیوع سندرم داون در ایران در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا از سال 2000 تا 2019 همواره کمتر بوده و در مقابل، میزان مرگ ومیر ناشی از سندرم داون در مقایسه با کشورهای با درآمد بالا در طول سال های مورد بررسی همواره بیشتر بوده است. تحلیل رگرسیون خطی نشان داد سرانه هزینه های دولتی (0/385=P<0/001، β) و خصوصی سلامت (0/354=P=0/02, β) مهم ترین پیش بینی کننده شیوع سندرم داون و 2 متغیر تعداد پرستار و ماما (0/607-=-P=0/014,β) و تعداد پزشک متخصص (0/420-=P=0/025, β) مهم ترین تعیین کننده های مرگ ومیر ناشی از سندرم داون در نظام های سلامت جهان بودند. 

    نتیجه گیری 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد بالا بودن میزان تامین مالی در نظام های سلامت می تواند نقش مهمی در افزایش شیوع سندرم داون در کشورها داشته باشد. در مقابل، تولید منابع (پرستار و پزشک متخصص) می تواند به طور معنی داری مرگ ومیر های ناشی از سندرم داون را در یک نظام سلامت پیش بینی کند. سازمان های بین المللی و دولت ها بایستی امکان بهره مندی عادلانه گروه های آسیب پذیر از خدمات سلامت را در کشورهای کم درآمد پایش کنند و اقدامات مورد نیاز را در جهت افزایش کیفیت زندگی این افراد در دستور کار خود قرار دهند. همچنین سیاست گذاران سلامت در ایران می توانند ازطریق اصلاح و بهبود پوشش های بیمه ای و توزیع عادلانه منابع، گام مهمی در جهت افزایش امید به زندگی افراد مبتلا به سندرم داون بردارند.

    کلیدواژگان: سندرم داون، شیوع، مرگ ومیر، نظام سلامت، تامین مالی سلامت
  • بهزاد اخوان بروجنی، ابراهیم صادقی دمنه* صفحات 204-217
    اهداف

    التهاب فاسیای کف پا متداول ترین علت بروز درد پاشنه است. استفاده از اسپیلنت های شبانه مانع کنتراکچر عضلات و فاسیای کف پا شده و در درمان این عارضه کاربرد دارد. هدف این مطالعه مقایسه اثرات استفاده از اسپیلنت شبانه کشش عضلات کالف با اسپیلنت شبانه کشش فاسیای کف پایی بر دامنه حرکات مفاصل مجموعه مچ و پا، شدت درد و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به التهاب کف پایی بود.

    روش بررسی

    در یک مطالعه بالینی با گروه های موازی، 30 فرد مبتلا به عارضه (27 زن و 3 مرد) در 3 گروه اسپیلنت کشش کالف، اسپیلنت کشش فاسیای کف پا و گروه کنترل (پد پاشنه) تقسیم شدند. در جلسه پیش آزمون (قبل از مداخلات)، متغیرهای مطالعه شامل دامنه حرکتی مچ پا، مفصل متاتارس شست پا، شدت درد و کیفیت زندگی به ترتیب با ابزار گونیومتری، مقیاس بصری درد و نسخه فارسی پرسش نامه کیفیت زندگی 26سوالی اندازه گیری شدند. پس از 4 هفته، جلسه پس آزمون برگزار شد و متغیرهای مطالعه دوباره اندازه گیری شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون آنالیز کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج آزمون تحلیل کوواریانس، بین گروه های مطالعه در پس آزمون از نظر شدت درد (n2=0/44, P=0/001, F=9/35) و میزان اکستنشن مفصل متاتارسوفالنژیال اول (n2=0/27, P=0/017, F=4/76) اختلاف معنی دار آماری وجود داشت. در متغیرهای نمره کیفیت زندگی و میزان دورسی فلکشن مچ پا اختلاف معنی دار آماری در 3 گروه مطالعه مشاهده نشد (0/05).

    نتیجه گیری

    هر 3 نوع ارتوز شامل پد پاشنه و 2 نوع اسپیلنت شبانه در بهبود درد ضایعه موثر بوده اند. همچنین نتایج نشان داد استفاده از اسپیلنت کشش کالف تاثیر بیشتری در مقایسه با اسپیلنت کشش فاسیا بر بهبود شدت درد و انعطاف پذیری بافت ها داشته است.

    کلیدواژگان: درد پاشنه، التهاب فاشیای کف پایی، ارتوز
  • آناهیتا گیتی، مرضیه گلچین*، منصوره فیض آبادی، زهرا فرجی، عاطفه زارعی صفحات 218-239
    اهداف

    امروزه سازمان ها و موسسات برای اطمینان از حرکت در راستای اهداف و ماموریت های خود، نسبت به سنجش عملکرد خود اقدام می کنند. در این میان، دانشگاه ها و موسسات پژوهشی ازطریق تحلیل برون دادها و تولیدات علمی خود، میزان موفقیت خود در زمینه دست یابی به اهداف را ارزیابی می کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی برون دادهای علمی و همکاری های نویسندگان دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در بانک اطلاعاتی اسکوپوس از آغاز به کار فعالیت این دانشگاه در پایگاه در مقایسه با 5 دانشگاه تیپ 2 انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از تکنیک های علم سنجی در تاریخ 5 ژوین 2021 تولیدات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی را مطالعه کرد. همچنین این تولیدات را با تولیدات سایر دانشگاه های تیپ 2 در پایگاه اسکوپوس مقایسه کرد. این اطلاعات بدون اعمال هیچ محدودیتی از پایگاه اسکوپوس استخراج شد و سپس با استفاده از scop2wos به قالب قابل تحلیل در نرم افزار Sci² Tool تبدیل شد. پس از آن، خروجی نرم افزار Sci² Tool با استفاده از نرم افزار VOSviewer به صورت نمودار ترسیم شد.

    یافته ها

    در این جست وجو کلیه اطلاعات مربوط به 6 دانشگاه علوم پزشکی گلستان، قزوین، سمنان، همدان، زنجان و دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی بررسی و جست وجو شد. اما چون محور اصلی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی است در ابتدا اطلاعات این دانشگاه ارایه شد. در این جست وجو مدارک مربوط به این دانشگاه شناسایی شد. میانگین تعداد نویسندگان مقالات 9 نویسنده بود و بیشترین همکاری علمی با کشورهای ایالات متحده، انگلستان و سوید بود. پژوهشگران این دانشگاه نیز هم تالیفی قابل توجهی با یکدیگر داشتند. براساس رتبه کشوری، این دانشگاه در مرتبه 23 و قبل از دانشگاه های همدان و گلستان قرار دارد و از نظر تعداد مدارک منتشرشده بعد از دانشگاه همدان و در مقام دوم قرار دارد. میزان همکاری بین المللی این دانشگاه بیشتر از سایر دانشگاه های مورد مقایسه است.

    نتیجه گیری

    بررسی ها نشان می دهند سیاست گذاری علمی دانشگاه در جهت افزایش کمی تولید علم طی سال ها موفق عمل کرده است و پیشنهاد می شود در راستای ایجاد روابط علمی با سایر دانشگاه ها در سطح ملی و بین المللی در جهت تشویق نویسندگان اهتمام بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، علم سنجی، همکاری علمی، پایگاه اسکوپوس، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • نویدا جوهری، هوشنگ میرزایی*، حجت الله حق گو، سمانه حسین زاده صفحات 240-255
    اهداف

    ناتوانی هوشی یکی از اختلالات رشدی عصبی رایج است که نقص درزمینه حافظه فعال، در کودکان مبتلا به این اختلال وجود دارد. یکی از شیوه های موثر در زمینه یادگیری، استفاده از بازی و به کارگیری تکنیک های بازی درمانی است. در این شیوه به کودکان فرصتی برای تمرین رفتارهای مفید اجتماعی و تجارب افکار و احساسات جدید در محیطی امن و همراه با روابطی حمایت گونه داده می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی به شیوه آدلرین بر حافظه فعال دانش آموزان دختر 7 تا 12 سال با اختلال هوش خفیف انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، از 60 دانش آموز دختر 7 تا 12 سال با تشخیص اختلال هوش خفیف در مدرسه استثنایی فاطمه زهرا در شهر قم، 28 دانش آموز که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، با تخصیص تصادفی به صورت 1:1 به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، پروتکل آدلرین تراپی را به مدت 10 هفته و هفته ای 3 جلسه 45دقیقه ای (30 جلسه)، دریافت کردند. حافظه فعال هر دو گروه در 3 مرحله پیش آزمون، پس آزمون و یک ماه بعد (بدون دریافت مداخله به منظور پیگیری)، به وسیله نسخه چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان سنجیده شد. تحلیل داده ها با آزمون های شایپرو ویلک، فریدمن، من ویتنی، بونفرونی و معادلات برآورد تعمیم یافته و به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد. سطح معنی داری نیز 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها 

    بیشترین فراوانی در هر گروه (آزمایش و کنترل) مربوط به سن 7 سال (پایه اول) با فراوانی 6 نفر (43 درصد) و کمترین فراوانی مربوط به سن 9 سال (پایه سوم) با فراوانی 2 نفر (14 درصد) بود. میانگین و انحراف معیار خرده آزمون حافظه فعال در گروه آزمایش، از 3/66±6/28 در پیش آزمون به 4/86±10/00 در پس آزمون و 5/25±12/64 در پیگیری افزایش یافت، درحالی که در گروه کنترل این تغییرات از 3/19±5/92 در پیش آزمون به 3/17±5/64 و 3/41±5/85در پس آزمون و پیگیری تغییر پیدا کرد. در گروه آزمایش میانگین حافظه فعال در تمام مراحل اندازه گیری تفاوت معنی داری داشت (p<0/05). در مرحله قبل از مداخله، میانگین حافظه فعال در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری نداشت (p>0/05). در مرحله بعد از مداخله به دلیل اینکه مقدار احتمال خیلی نزدیک 05/0 بود، می توانیم از آن چشم پوشی کنیم و معنی دار در نظر بگیریم. در مرحله پیگیری، میانگین حافظه فعال در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری داشت (p<0/05).

    نتیجه گیری 

    به نظر می رسد بازی درمانی کودک محور به شیوه آدلرین بر حافظه فعال دانش آموزان با اختلال هوش خفیف تاثیر ماندگاری داشته باشد. بنابراین در برنامه ریزی های آموزشی برای این دانش آموزان می توان از بازی درمانی آدلرین جهت تقویت حافظه فعال استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال هوش خفیف، بازی درمانی کودک محور (آدلرین)، حافظه فعال
  • فهیمه کیهانی، اکبر دارویی*، مرتضی فرازی، سمانه حسین زاده، محمد کیهانی صفحات 256-271
    اهداف

    لکنت اختلالی گفتاری است که به صورت وقفه های مکرر و غیرطبیعی در جریان گفتار اتفاق می افتد و معمولا به صورت تکرار، کشیده گویی و گیر در جریان هوا یا صداسازی رخ می دهد. علی رغم تیوری های متعدد تاکنون علت لکنت به طور کامل مشخص نشده و عوامل مختلفی برای سبب شناسی آن مطرح شده است که از آن جمله می توان به جنبه های شناختی و زبانی اشاره کرد. برطبق فرضیه چرخه معیوب، افزایش ناروانی گفتار در نتیجه بیش ازحد توجه کردن روی گفتار است. حال در این مطالعه برآنیم تا تاثیر کاهش توجه بر گفتار را با استفاده از تکالیف دوگانه در 2 حوزه کلامی و غیرکلامی بر کودکان دارای لکنت بسنجیم. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تکالیف دوگانه بر شدت لکنت در کودکان مدرسه رو بود.

    روش بررسی 

    در این مطالعه مقطعی مشاهده ای آزمودنی ها شامل 39 کودک 8 تا 12 سال (با میانگین 10/25 سال) مبتلا به لکنت رشدی که 5 دختر (12/8 درصد) و 34 (87/2 درصد) پسر بودند به صورت نمونه گیری دردسترس از مدارس ابتدایی مناطق 4 و 8 و کلینیک های گفتاردرمانی شهر تهران انتخاب شدند. طراحی تکلیف دوگانه با استفاده از برنامه ویژوال بیسیک انجام شد. در طی پژوهش انجام شده 4 نمونه گفتاری از افراد گرفته شد. نمونه دوم و سوم به صورت تکلیف دوگانه (اضافه شدن تکلیف کلامی یا غیرکلامی) و تکلیف اول و چهارم به صورت تکلیف منفرد طراحی شد. شدت لکنت آزمودنی ها در هریک از نمونه های گفتاری براساس درصد هجاهای لکنت شده (SS%) به دست آمد و داده ها وارد نسخه 20 نرم افزار SPSS شد. با توجه به توزیع غیرطبیعی داده ها، از مدل خطی تعمیم یافته با روش معادلات براورد تعمیم یافته و آزمون بونفرونی جهت تعیین تفاوت شدت لکنت در نمونه های گفتاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون معادلات برآورد تعمیم یافته نشان داد شدت لکنت در 4 نمونه گفتاری تفاوت دارد (P=0/015). کمترین و بیشترین میانگین شدت لکنت در 39 آزمودنی به ترتیب مربوط به تکلیف دوگانه غیرکلامی (14/85) و تکلیف منفرد ابتدایی (17/11) بود. در مقایسه دوبه دوی شدت لکنت مشخص شد میانگین شدت لکنت در تکلیف منفرد انتهایی به طور معنی داری کمتر از تکلیف منفرد ابتدایی است (05/P<0). از سوی دیگر تفاوت میانگین شدت لکنت در زمان انجام تکالیف دوگانه (کلامی و غیرکلامی) معنی دار نبود (05/P>0).

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق نشان داد انجام تکالیف دوگانه توسط کودکان دارای لکنت، موجب کاهش شدت لکنت آنان می شود. به عبارت دیگر معطوف کردن توجه کودکان مورد مطالعه در این پژوهش به تکالیف کلامی و غیرکلامی در حین صحبت آن ها به کاهش ناروانی آنان منجر شد.

    کلیدواژگان: لکنت دوران کودکی، حافظه ی کاری، توجه
  • محمدحسین روحانی راوری، اکبر دارویی*، عنایت الله بخشی، احسان امیری صفحات 272-289
    اهداف 

    برنامه درمانی لیدکامب یکی از درمان های لکنت در کودکان پیش دبستانی است که اثر بخشی آن بر روی بهبود لکنت مورد تایید قرار گرفته است. برخی از خانواده ها به دلایل مختلف امکان دسترسی به مراکز درمانی را ندارند و به همین دلیل از دریافت درمان محروم می شوند. درمان از راه دور شیوه مناسبی برای رفع این مشکل است که با استفاده از آن، همه افراد بدون توجه به محدوده جغرافیایی می توانند درمان های مورد نیاز خود را دریافت کنند. با توجه به اینکه پژوهش هایی در زمینه درمان اختلالات گفتار و زبان از راه دور به شیوه های متفاوت در کشور های مختلف صورت گرفته است و نیز به دلیل اینکه تفاوت های فرهنگی بر روی مدت زمان برنامه لیدکامب و همچنین اجرای آن از راه دور تاثیرگذار است، قصد ما از انجام این پژوهش بررسی میزان اثربخشی برنامه درمانی لکنت از راه دور بر روی کودکان پیش دبستانی در ایران بوده است.

    روش بررسی 

    در این مطالعه تک موردی، برنامه درمانی لیدکامب ازطریق ارتباط زنده تصویری بین درمانگر در کلینیک و آزمودنی ها در منزل، در 15 جلسه هفتگی بر روی 5 کودک 4 تا 6 سال که شامل 3 پسر و 2 دختر بودند، اجرا شد. برای بررسی تاثیر درمان از درصد هجاهای لکنت شده که درمانگر ثبت می کرد و مقیاس 9 نمره ای شدت لکنت که والدین در منزل ثبت می کردند (1)، استفاده شد که در طی خط پایه اول که به مدت 3 هفته در نظر گرفته شده بود، 21 مرتبه نمره شدت و 3 مرتبه درصد هجاهای لکنت شده ثبت شد. در فاز مداخله که در 15 جلسه هفتگی برگزار شد ، 105 مرتبه نمره شدت و 15 مرتبه درصد هجاهای لکنت شده ثبت شد و در خط پایه دوم که به مدت 3 هفته پس از فاز مداخله در نظر گرفته شده بود 21 مرتبه نمره شدت و 3 مرتبه درصد هجاهای لکنت شده ثبت شد.

    یافته ها

    برای تحلیل داده های این مطالعه از شاخص Z و رسم نمودار استفاده شد. بررسی نمرات شدت لکنت و درصد هجاهای لکنت شده در پیش از مداخله و پس از آن، نشان دهنده کاهش شدت و درصد هجاهای لکنت شده در کودکان است. 2 نفر از آزمودنی ها پس از 15 جلسه به معیار های پایانی فاز اول برنامه لیدکامب نزدیک شدند (نمرات شدت 1 و 2)، اما به معیار ها دست نیافتند. سایر آزمودنی ها نیز علی رغم کاهش شدت و درصد لکنت، به معیار های پایانی فاز اول دست نیافتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت برنامه درمانی لیدکامب از راه دور بر کاهش لکنت آزمودنی ها بود. اما با این وجود آزمودنی ها پس از 15 جلسه مداخله نتوانستند به معیار های پایانی فاز اول این برنامه دست پیدا کنند. با توجه به این نتایج می توان نتیجه گرفت ارایه برنامه لیدکامب از راه دور می تواند بر کاهش لکنت موثر باشد. اما ممکن است در این نوع ارایه درمان، به تعداد جلسات بیشتری نسبت به درمان حضوری نیاز باشد‎ .

    کلیدواژگان: لکنت، برنامه درمانی لیدکامب، گفتاردرمانی از راه دور
  • کرار البومحمود، آزاده شادمهر*، محمدرضا هادیان، شهره جلائی، جمال تحسین، سارا فریدون نیا صفحات 290-309
    اهداف

    بررسی اثربخشی ترکیب درمان شاک ویو رادیال و تکنیک انرژی عضلانی بر درد، دامنه حرکتی، و عملکرد گردن در افراد با نقاط ماشه ای فعال عضله تراپزیوس فوقانی.

    روش بررسی

    54 شرکت کننده با نقاط ماشه ای فعال عضله تراپزیوس فوقانی شرکت کردند و به صورت تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند. گروه A (18 نفر) فقط تکنیک انرژی عضلانی دریافت کردند، گروه B (18 نفر) فقط شاک ویو رادیال دریافت کردند و گروه C (18 نفر) هم تکنیک انرژی عضلانی و هم شاک ویو رادیال دریافت کردند. مقیاس دیداری درد، آستانه درد فشاری، پرسش نامه شاخص ناتوانی گردن و دامنه حرکتی فعال خم شدن طرفی به سمت مقابل قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. شرکت کنندگان برای 3 جلسه در بازه زمانی یک هفته ای با حداقل 2 روز استراحت بین هر جلسه، درمان شدند.

    یافته ها

    هر سه گروه مداخله، کاهش درد (سطح معنی داری > 0/001)، افزایش آستانه درد فشاری (سطح معنی داری <0/001)، خم شدن طرفی به سمت مقابل (سطح معنی داری <0/001)، و همچنین بهبودی عملکرد گردن (سطح معنی داری <0/001)، را نشان دادند. گروه ترکیبی بهبودی آشکارتر نسبت به 2 گروه دیگر در آستانه درد فشاری داشت (سطح معنی داری <0/001). هیچ تفاوتی بین 3 گروه به لحاظ مقیاس دیداری درد، شاخص ناتوانی گردن، و خم شدن طرفی گردن وجود نداشت (سطح معنی داری <0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیان کرد که هر 3 مداخله استفاده شده در درمان نقاط ماشه ای تراپزیوس فوقانی موثر بودند، اگرچه گروه ترکیبی تفاوت چشمگیری در رابطه با آستانه درد فشاری نشان داد. بنابراین، این مطالعه نتیجه گرفت که درمان ترکیبی نسبت به تکنیک انرژی عضلانی به تنهایی و درمان شاک ویو رادیال به تنهایی در بهبود آستایه درد فشاری در افراد با نقاط ماشه ای تراپزیوس فوقانی ارجح است.

    کلیدواژگان: نقاط ماشه ای، درمان شاک ویو، تکنیک انرژی عضلانی
|
  • Hassan Daneshmandi, Mostafa Payandeh*, Zaher Mohammad Ashour Pages 162-185
    Objective

    The present study aimed to investigate the effect of brain neuroplasticity on the incidence of anterior cruciate ligament (ACL) injury and on brain function and structure before and after ligament reconstruction and after a period of rehabilitation exercises.

    Materials & Methods

    In this review study, a search was conducted in PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar, ScienceDirect, MedLine, Pedro, CINAHL, SPORTDiscus, and Cochrane Databases as well as national databases on related studies published from 1970 to 2021 using keywords in Persian and English related to the research topic.

    Results

    The initial search yielded 65 articles. Based on the inclusion and exclusion criteria, 24 articles were selected for review of which 5 articles prospectively examined the effect of brain neuroplasticity on the incidence of ACL injury. Their results showed that the brains of people with ACL injury was different from the uninjured people, especially in the motor-sensory part of the cerebral cortex and cerebellum, which caused errors during movement planning of these persons. Ten articles examined the effect of ACL injury before reconstruction on brain function and structure and reported that changes occur in the level of motor-sensory cortex of the brain at least two weeks after the injury; after one year, these structural and functional changes were widely increased in injured people compared to healthy people. These studies also showed that the ligament dysfunction and the damage to mechanical receptors cause the reorganization of the central nervous system. In injured people, the control activity of motor-visual areas and their need for visual feedback have increased. Seven articles examined these changes after ligament reconstruction and showed that the brain neuroplasticity or functional and structural changes resulting from the injury not only did not return to normal conditions, but also increased after a while despite the reconstruction. Two articles examined these changes after a period of rehabilitation exercises and showed that functional and 

    Conclusion

    The changes in the brain after ACL injury not only persist after ligament reconstruction, but also increase after reconstruction. The common rehabilitation exercises whose main focus is not on eliminating these functional and structural changes in the brain cannot overdrive this negative neuroplasticity after injury which is one of the important causes of secondary injury and subsequent complications. In developing exercises to prevent ACL injury and for rehabilitation, it is better to use the new principles of motor learning and exercises related to visual feedback along with conventional exercises to overdrive negative neuroplasticity created in the brain and create positive neuroplasticity to support ACL.

    Keywords: Brain neuroplasticity, Anterior cruciate ligament, Prevention, Rehabilitation, Motor learning, Return to Play, Visual feedback
  • Behzad Karami Matin, Ali Kazemi Karyani, Shahin Soltani*, Sharam Akbari, Shiva Toloui Rakhshan, Marzieh Mohammadi Moghadam Pages 186-203
    Objective

    Down syndrome or trisomy 21 is one of the most common human chromosomal disorders that affect cognitive functions, communication and behavioral skills. At the macro level, various factors can contribute to the Down syndrome prevalence and mortality. This study aimed to investigate the association of health system functions with Down syndrome prevalence and mortality worldwide.

    Materials & Methods

    The study was a cross-sectional study conducted based on the secondary analysis of existing data in 2019. Data from 202 countries in six different regions (African Region [AFRO], Eastern Mediterranean Region [EMRO], European Region [EURO], South-East Asia Region [SEARO], Western Pacific Region [WPRO], and Pan American Health Organization [PAHO]) were included in the study. Data were extracted from the World Health Organization (WHO), the World Bank and the Institute for Health Metrics and Evaluation databases. The adjusted linear regression analysis was used to examine the association between health system-related factors with prevalence of, and death due to Down syndrome as the outcome variables. In the present study, two functions of health financing (domestic general government health expenditure [GGHE-D] per capita in PPP [purchasing power parity] int$, domestic private health expenditure [PHE-D] per capita in PPP int$, external health expenditure [EXT] per capita in PPP int$) and health system resources (nurse and midwifery personnel, generalist medical practitioners [GMP], specialist medical practitioners [SMP], pharmacists, dentists, physiotherapists) were included in the study as independent variables. We used the Stata software version 14 to analyze 

    Results

    Africa and low-income countries had the highest deaths due to Down syndrome. On the other side, Europe and high-income countries had the highest prevalence of Down syndrome worldwide. According to the available data, Iran had a lower prevalence (29.31 vs 38.44 per 100,000 population) and higher deaths (0.34 vs 0.32 per 100,000 population) compared to high- income countries. The 20-year trend of prevalence of, and deaths due to Down syndrome in Iran has always been lower and higher than high-income countries, respectively. Linear regression analysis showed that GGHE-D per capita (β=0.385, P<0.001) and PHE-D per capita (β=0.354, P=0.02) could predict the prevalence of Down syndrome significantly in the study countries. On the other hand, nurse and midwifery personnel (β=-0.607, P=0.014) and number of SMP (β=0.420, P=0.025) were associated with increased deaths from Down syndrome in the included countries. 

    Conclusion

    Our findings showed GGHE-D and PHE-D are associated with a higher prevalence of Down syndrome in health systems.  On the other hand, health system resources (nurses and SMP) were the main predictors of death due to Down syndrome in the included countries. International organizations and governments need to monitor and improve the equitable access of vulnerable groups to health services in low-income countries.  Improving health insurance coverage and equitable distribution of health resources is suggested to reduce deaths due to Down syndrome in Iran.

    Keywords: Down syndrome, Prevalence, Mortality, Health system, Health financing
  • Behzad Akhavan-Boroujeni, Ebrahim Sadeghi-Demneh* Pages 204-217
    Objective

    Plantar fasciitis is the most common cause of heel pain. The night splints are used to prevent nocturnal contractures happening in the calf muscles and plantar fascia. The objective of this study was to investigate the effects of using a tension night splint for calf and plantar fascia on the range of motion of foot and ankle complex, pain severity, and quality of life. 

    Materials & Methods

    30 people (27 female) with plantar fasciitis volunteered in a parallel-group clinical study. Participants were allocated to three study groups: a tension calf splint, a tension plantar fascia splint, and a control group (heel pad). The study outcomes were the range of motion of foot and ankle complex, pain severity, and quality of life measured with a goniometer, visual analog scale, and 36-Item Short Form Survey (SF-36) questionnaire, respectively. The post-session was four weeks after participants received their interventions. The analysis of covariance statistical test was used to analyze the within and between-group differences. 

    Results 

    The analysis of covariance test showed statistically significant differences for pain (F=9.35, P=0.001, η2=0.44) and extension of the first metatarsophalangeal (F=4.76, P=0.017, η2=0.27). There was no statistically significant difference in the quality of life and the ankle dorsiflexion range between groups (P>0.05). The Bonferroni post-hoc showed a significant reduction of the reported pain post-session in all study groups (P<0.05). The calf tension splint caused a greater extension of the first metatarsophalangeal post-session (P=0.02).

    Conclusion

    All three orthoses used in this study significantly reduced pain in people with plantar fasciitis. The results also suggest that a tension calf splint has greater effectiveness in improving pain severity and soft tissue flexibility than a tension fascia splint.

    Keywords: Heel, Pain, Plantar fasciitis, Orthosis
  • Anahita Giti, Marzieh Golchin*, Mansoureh Feizabadi, Zahra Faraji, Atfeh Zarei Pages 218-239
    Objective 

    Nowadays, organizations and institutions evaluate their performance to ensure that they are taking the right steps towards their goals and missions. In this regard, universities and research institutes assess their success in achieving their goals by analyzing their scientific outputs and productions. This study aims to investigate the scientific productions and collaborations of the authors affiliated with the University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences (USWRS) in Scopus database in comparison with five medical universities.

    Materials & Methods 

    This study, using scientometric techniques, was conducted on June 5, 2021. The information about scientific productions of the USWRS and other five universities of Golestan University of Medical Sciences, Qazvin University of Medical Sciences, Semnan University of Medical Sciences, Hamedan University of Medical Sciences, Zanjan University of Medical Sciences were identified were extracted from the Scopus database and then converted into scalable format in Sci2 software. The output was then plotted in VOSviewer software.

    Results

    The mean number of authors for the USWRS in each article was 9, and the highest scientific collaborations was with the authors from United States, United Kingdom and Sweden. The authors for the USWRS also had a significant co-authorship with each other. According to the national ranking, this university was ranked 23 lower  than Hamedan University of Medical Sciences and Golestan University of Medical Sciences. In terms of the number of published papers, it was in the second place after Hamadan University of Medical Sciences. The level of international cooperation of this university was more than other compared universities.

    Conclusion

    It seems that the USWRS’s scientific policy has been successful in increasing the scientific productions. More efforts should be made in this university to establish scientific collaborations with other universities at the national and international levels for encouraging authors.

    Keywords: Scientific Productions, Scientometrics, Scientific Collaboration, Scopus Database, University of Social Welfare, Rehabilitation Sciences, Golestan University of Medical Sciences, Qazvin University of Medical Sciences, Semnan University of Medical Scien
  • Navida Johari, Hooshang Mirzai*, Hojat Allah Haghgoo, Samane Hosseinzadeh Pages 240-255
    Objective 

    Intellectual disability is a common neurodevelopmental disorder. Working memory deficit can affect children. One of the effective methods in the field of learning is playing games and the application of play therapy techniques. In this method, children are allowed to practice useful social behaviors and experience new thoughts and feelings in a safe environment with supportive relationships. This study aimed to examine the effectiveness of Adlerian play therapy on the working memory of female students aged 7 to 12 years with mild intellectual disability.

    Materials & Methods

    Out of 60 female students aged 7 to 12 years with a diagnosis of mild intellectual disability in Fatemeh Zahra Special School in Qom, 28 students met the inclusion criteria. They were divided into the experimental and control groups by 1: 1 random allocation. The experimental group received the Adlerian therapy protocol for ten weeks in three 45-minute sessions (30 sessions) every week. The working memory of both groups was examined in three stages, including pre-test, post-test, and one month later, without receiving any intervention for follow-up, by the fourth version of the Wechsler Intelligence Scale for Children, Fourth Edition (WISC-IV). Data analysis was done by Shapiro-Wilk, Friedman, Mann-Whitney, and Bonferroni tests and generalized estimation equation by SPSS software v. 22 at the significance level of 5%.

    Results 

    Most of the subjects in each group were aged 7 years (first grade) with six people (43%), whereas the lowest frequency was related to the age of 9 years (third grade) with two people (14%) per group. The mean and standard deviation of the working memory subtest in the experimental group increased from 6.28 3.66 in the pre-test to 10.4 86 in the post-test and increased to 12.64 5.25 in the follow-up stage. However, in the control group, the mean and standard deviation changed from 5.92 3.19 in the pre-test to 5.64 3.17 and 5.85 3.41 in the post-test and follow-up, respectively. In the experimental group, there was a significant difference in the mean score of working memory in all stages of measurement (p< 0.05). In the pre-test stage, there was no significant difference in the mean score of working memory in the experimental and control groups (p>0.05). In the post-test stage, because the P was very close to 0.05, we can ignore it and consider it significant. In the follow-up stage, there was a significant difference in the mean score of working memory in the experimental and control groups (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that child-centered Adlerian play therapy has a persistent effect on the working memory of students with mild intellectual disabilities. Therefore, Adlerian play therapy can be used in educational planning to enhance the working memory of these students

    Keywords: Mild intellectual disability, Child-centered play therapy (Adlerian), Working memory
  • Fahime Keyhani, Akbar Darouie*, Morteza Farazi, Samane Hosseinzadeh, Mohammad Keyhani Pages 256-271
    Objective

    Stuttering is a speech disorder that occurs with frequent and abnormal disruptions in speech, such as sound repetition, sound prolongation, and sound or airflow blockage. Despite the many theories, the cause of stuttering has not been entirely determined, and various factors have been proposed for its etiology. According to the vicious circle hypothesis, increased speech disfluency results from hypervigilance to speech. This study aimed to measure the effect of reduced attention on speech through verbal and non-verbal dual tasks among school children with stuttering. Furthermore, the effect of dual tasks on the severity of stuttering was investigated among them.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, the participants included 39 children (5 girls, 12.8%) and (34 boys, 87.2%) aged 8-12 years (10.25±1.35) with developmental stuttering selected via convenience sampling from primary schools in districts four and eight and speech therapy clinics in Tehran, Iran. Dual tasks were designed using the Visual Basic program. During the study, four speech samples were recorded for each participant. The second and third samples were designed as a dual task (addition of verbal or non-verbal tasks), while the first and fourth samples were designed as a single task. The participant’s severity of stuttering in each sample was calculated based on the number of stuttered syllables (SS%), and data were analyzed by SPSS 20 software. Given the non-normal distribution of data, the generalized linear model with the Generalized Estimating Equation (GEE) and Bonferroni test were used to determine the difference in stuttering severity among speech samples.

    Results

    The GEE results showed that the severity of stuttering was different among the four speech samples (P=0.015). The lowest and highest mean stuttering severity among the 39 participants pertained to the non-verbal dual task (14.85) and the single initial task (17.11), respectively. A pairwise comparison of stuttering severity showed that the mean severity in the final single task was significantly lower than in the single initial task (P<0.05). However, mean stuttering severity was not significantly different between verbal and non-verbal tasks (P>0.05).

    Conclusion

    The findings showed that stuttering severity reduces when children with stuttering perform dual tasks. In other words, focusing children’s attention on verbal and non-verbal tasks while talking reduced their dysfluency.

    Keywords: Childhood stuttering, Working memory, Attention
  • Mohammad Hosein Rohani Ravari, Akbar Darouie*, Enayatollah Bakhshi, Ehsan Amiri Pages 272-289
    Objective 

    The Lidcombe therapeutic program is one of the treatments for stuttering in preschool children whose effectiveness on improvement in stuttering has been confirmed. Some families have no access to care centers due to different reasons and as such, they are deprived of treatment. Distant treatment would be a proper solution for this issue, in which all people can reach their needed treatment without being concerned over their geographical locations. Because some research has been conducted on telepractice for speech and language disorders in different ways in different countries, regarding the cultural differences that influence the duration of the Lidcombe program as well as its distant implementation, we investigated the extent of the stuttering effect in telepractice program on preschool children in Iran.

    Materials & Methods 

    In this single-subject study, the Lidcombe program was implemented through live video communication between the therapist in a clinic and the subjects at home for 15 weekly sessions on five 4-6-year-old children, including three boys and two girls. To investigate the progress of the effect, the percentage of stuttered syllables, which were recorded by the therapist as well as the 9-score stuttering severity scale, which was recorded by the parents at home, were employed. During the first base line, which had been considered as three weeks, 21 times the severity rating were recorded, while 3 times the percentage of stuttered syllables were recorded. In the treatment phase, which lasted 15 weekly sessions, 105 and 15 times the score of severity and the percentage of stuttered syllables were recorded respectively. In the second base line, which had been considered as three weeks, 21 and 3 times the score of severity and the percentage of stuttered syllables were recorded respectively.

    Results

    To analyze the data of this study, Z-index and diagram plotting were used. The investigation of the stuttering severity scores and the percentage of stuttered syllables before and after the treatment suggest diminished severity and percentage of the stuttered syllables in children. After 15 sessions, two subjects approached the final criteria of the first phase of the Lidcombe program (scores with intensities one and two); however, they did not achieve the criteria. Other subjects did not achieve the final criteria in the first phase either, in spite of the diminished severity and percentage of stuttering.

    Conclusion

    The results obtained from this research suggest the effects of the Lidcombe telepractice program on the reduction of stuttering in the subjects. The results of this study showed that after 15 treatment sessions, the other subjects did not manage to achieve the final criteria of the first phase of this program.The outcome of this research indicates a positive effect of the Lidcombe telepractice program on the reduction of stuttering severity in the subjects. Nevertheless, they did not manage to approach the final criteria in the first phase of this program after joining 15 sessions.Based on these results, it can be concluded that the presentation of the Lidcombe telepractice program can be effective in reducing the severity of stuttering. However, more sessions may be required in this type of treatment, compared to the in-person one.

    Keywords: Stuttering, Lidcombe therapeutic program, Telepractice speech therapy
  • Karrar Albomahmood, Azadeh Shadmehr*, Mohamad Reza Hadian, Shohreh Jalaie, Jameel Tahseen, Sara Fereydounnia Pages 290-309
    Objective

    We investigated the combined effect of Radial Shockwave Therapy (RSWT) and muscle energy technique (MET) on pain, range of motion (ROM), and neck function in people with active trigger points (ATrPs) of the upper trapezius muscle.

    Materials & Methods

    Fifty-four participants with ATrPs of the upper trapezius muscle were randomly divided into three groups. Group A (n=18) received only MET, group B (n=18) received only RSWT, and group C (n=18) received both RSWT and RSWT. Pain intensity using the Visual Analog Scale (VAS), pressure pain threshold (PPT), neck function using the Neck Disability Index (NDI) questionnaire, and lateral-flexion range of movement (LF ROM) were measured before and after the intervention. The participants were treated for three sessions in one week with at least two days of rest between sessions.

    Results

    All three intervention groups showed pain reduction (p<0.001), an increase in PPT (p<0.001), counter-lateral flexion (CLF) (p<0.001), and also improvement in neck function (p<0.001). The combined group showed a more obvious improvement than the other two groups in PPT (p<0.001). There was no difference between the three groups in terms of VAS and NDI scores and CLF (p>0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that all three interventions used in the upper trapezius trigger points therapy were effective; however, the combined group showed a significant difference in PPT. Therefore, combined therapy is superior to MET and RSWT alone in improving pressure pain relief in individuals with upper trapezius trigger points.

    Keywords: Trigger points, Shock wave therapy, Muscle energy technique