بررسی تاثیر فعالیتهای رابطین بهداشتی زن در ارتقای خدمات بهداشتی درمانی در جمعیت های تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهری یاسوج

چکیده:
مقدمه و هدف
اجرای طرح رابطین بهداشت برای ایجاد دسترسی مردم محروم و حاشیه نشین شهری به خدمات بهداشتی در سال 1372 طراحی و اجرا شده است. علیرغم اظهارات دست اندرکاران برنامه رابطین بهداشت در استان کهکیلویه و بویراحمد مبنی بر مؤثر بودن فعالیتهای رابطین مشاهدات و بررسی های محققین همگام کارآموزی دانشجویان در واحدهای بهداشتی شهر یاسوج این سئوال را مطرح کرده که آیا در حال حاضر فعالیتهای رابطین بهداشت تاثیرات لازم را بر ارتقای خدمات بهداشتی دارد؟ هدف مطالعه تعیین تاثیر فعالیت رابطین بهداشت در افزایش پوشش خدمات بهداشتی مانند واکسیناسیون، تنظیم خانواده، شیردهی مادران، وضعیت تغذیه کودکان، مراقبت اطفال زیریکسال، مراقبت زنان باردار، درمان کودکان زیریکسال مبتلا به اسهال و تعیین نقاط قوت و ضعف برنامه رابطین بوده است.
مواد و روش کار
این یک پژوهش توصیفی و تحلیلی است که در آن کلیه خانوارهای (293 خانوارها) با و بدون رابط بهداشتی در شهر یاسوج که در زمان مطالعه (1381.9.1 لغایت 1381.9.30) کودک زیر یک سال داشته اند مشخص و از طریق پرسشنامه کتبی با مادران آنها مصاحبه انجام شد. ضمنا اطلاعات تکمیلی از پرونده بهداشتی خانوارهای مورد نظر ثبت و ضبط گردید. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها
پوشش واکنشهای ب ث ژ، فلج اطفال، هپاتیت و ثلاث از لحاظ به موقع بودن، نامنظم بودن و نزده در نوبت های مختلف در کودکان زیریکسال فعلی، استفاده از روش های پیشگیری از حاملگی در حال حاضر، توزیع متغیرهای استفاده از آغوز، استفاده از شیرمادر، استفاده از شیرخشک، استفاده از شیرمادر و شیرخشک، استفاده از غذای کمکی، زمان شروع غذای کمکی، استفاده از مکمل غذایی، زمان شروع قطره آو د، زمان شروع قطره مولتی ویتامین، توزیع وزن هنگام تولد مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی و نظم مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی برای مراقبت از کودکان زیریکسال فعلی، تحت پوشش بودن زن حامله، زمان تشکیل پرونده برای زن حامله، دریافت واکسن توام زمان حاملگی، بار مراقبت در زمان حاملگی و مراجعه برای مراقبت بعد از زایمان مربوط به آخرین حاملگی، بار ابتلا به اسهال کودک زیر یکسال فعلی، نوع اقدام شیردهی در هنگام اسهال کودک و نحوه درمان کودک مبتلا به اسهال مربوط به کودک زیریکسال فعلی در دو گروه خانوارهای دارای رابط و بدون رابط فاقد تفاوت معنی داری بوده است.
نتیجه گیری
در مجموع کلیه یافته ها نشان می دهند برنامه رابطین بهداشتی در حال حاضر اثرگذاری خود را با توجه به انتظارات سیستم بهداشتی در شهر یاسوج از دست داده است و در این خصوص به نوعی رکود دچار شده است. نتایج حاصل به روشنی بیانگر رکود فعالیتهای رابطین و اثرگذاری آنها بر شاخصهای کمی بهداشت خانواده می باشد و این مسئله می تواند بیانگر بی اثری یا کم اثری رابطین بهداشت بر کیفیت شاخصهای بهداشتی مورد نظر نیز باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
51
لینک کوتاه:
magiran.com/p249468 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!