اثر افزودن مکمل لیکوپن بر فراسنجه های تخمیر، گوارش پذیری مواد مغذی و مصرف خوراک جیره بره پرواری در شرایط برون تنی و درون تنی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

مقدمه و هدف:

 لیکوپن (C40H56) یک کاروتنوید محلول در چربی با بیش ترین فعالیت آنتی اکسیدانی در بین کاروتنوییدها است. اثرات مثبت لیکوپن در کاهش تنش اکسیداتیو و بهبود کیفیت محصولات دامی گزارش شده است. انتظار می رود که افزودن آنتی اکسیدان های قوی مثل لیکوپن بتواند در بهبود شرایط مطلوب شکمبه و متعاقب آن هضم خوراک و سلامت دام مفید باشند.  در این پژوهش تاثیرات سطوح مختلف لیکوپن بر پارامترهای تخمیر شکمبه ای به صورت برون تنی، و بر قابلیت هضم مواد مغذی و مصرف خوراک بره های پرواری بررسی شد.

مواد و روش ها

در این مطالعه، در مرحله اول تاثیر سطوح صفر (شاهد)، 0/4، 0/8، 1/6 و 2/4 میلی گرم لیکوپن در گرم ماده خشک در قالب یک طرح کاملا تصادفی بر گوارش پذیری و فراسنجه های هضم و تخمیر به روش آزمایشگاهی بررسی شد. در مرحله دوم، تاثیر جیره برگزیده شده از مرحله آزمایشگاهی (جیره با4/2 گرم در کیلوگرم ماده خشک مکمل لیکوپن) بر مصرف خوراک و قابلیت هضم مواد مغذی 20 راس بره پرواری بررسی شد.

یافته ها

نتایج نشان داد که با افزایش سطح لیکوپن در جیره پتانسیل تولید گاز روند کاهشی داشت (0/05>p) و مقدار آن برای سطوح صفر (شاهد)، 0/4، 0/8، 1/6 و 2/4 میلی گرم لیکوپن در گرم ماده خشک به ترتیب 65/8، 64/5، 64/2، 64/2 و 58/4 میلی لیتر بود. افزایش سطوح لیکوپن باعث افزایش ضریب تفکیک (4/91، 4/92، 5/01، 5/1 و 5/44 میلی گرم بر میلی لیتر) و تولید پروتیین میکروبی (198، 200، 203، 208 و 220 میلی گرم) شد (0/05>p). افزودن لیکوپن به جیره سبب کاهش معنی داری در نیتروژن آمونیاکی شکمبه شد (05/0>p) و مقدار آن برای سطوح صفر، (شاهد)، 4/0، 8/0، 6/1 و 4/2 میلی گرم لیکوپن در گرم ماده خشک به ترتیب 5/15، 5/15، 4/15، 3/15 و 3/15 میلی گرم بر دسی لیتر بود. با این وجود میزان تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، انرژی قابل متابولیسم و گوارش پذیری ماده آلی تحت تاثیر لیکوپن قرار نگرفت. آزمایش هضم دو مرحله ای تلی و تری نشان داد که لیکوپن تاثیر معنی داری بر هضم پذیری ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی نداشت. در آزمایش درون تنی، مکمل لیکوپن سبب افزایش مصرف ماده خشک مصرفی شد و هیچ تاثیری بر گوارش پذیری مواد مغذی جیره نداشت.

نتیجه گیری

افزودن لیکوپن به جیره بره پرواری سبب بهبود ضریب تفکیک و افزایش تولید پروتیین میکروبی در شرایط برون تنی شد و همچنین باعث افزایش مصرف خوراک بره های پرواری شد.

زبان:
فارسی
صفحات:
57 تا 65
لینک کوتاه:
magiran.com/p2497498 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!