بررسی ارتباط شاخص های تن سنجی با عملکرد کلیه و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتئین در بیماران پیوند کلیه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

با توجه به این که اضافه وزن و چاقی در بیماران پیوندی به عنوان یک عامل خطر بروز اختلالات متابولیک، بیماری های قلبی و کاهش عملکرد کلیه مطرح است، لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی ارتباط شاخص های تن سنجی با عملکرد کلیه و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین به عنوان مارکرهای خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران پیوند کلیه بود.

روش بررسی

پژوهش حاضر به صورت یک مطالعه مقطعی در سال 13991396 انجام شد. در این مطالعه 90 بیمار پیوند کلیه مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان امام رضا (ع) تبریز که در محدوده سنی 18 تا 70 سال بوده و عملکرد طبیعی کلیه داشتند و طی 126 ماه بعد از پیوند قرار داشتند، انتخاب شدند. وزن، قد، دور کمر، نمایه توده بدن و نسبت دور کمر به قد اندازه گیری شد. سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله اندازه گیری و میزان فیلتراسیون گلومرولی به عنوان شاخص عملکرد کلیه محاسبه گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوو، پیرسون و اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها:

 میانگین و انحراف معیار سن افراد 05/13±10/44 سال بود و 59 درصد بیماران مرد بودند. میانگین ± انحراف معیار وزن، نمایه توده بدنی، دور کمر و نسبت دور کمر به قد بیماران به ترتیب 59/11±61/69  کیلوگرم، 42/4±77/25 کیلوگرم بر مترمربع، 48/15±07/94 سانتی متر و 11/0±58/0 بود. شیوع اضافه وزن و چاقی بر اساس نمایه توده بدنی به ترتیب برابر 38 و 17 درصد بود. میانگین ± انحراف معیار میزان فیلتراسیون گلومرولی برابر 61/12±45/57 میلی لیتر بر دقیقه بر 73/1 متر مربع و سطح فاکتور رشد فیبروبلاست 23 سرم برابر 9/20±63/73 واحد بر میلی لیتر و میانه(صدک 25 و صدک 75) ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله سرم نیز (20/60،3/1) 40/2 میکروگرم بر لیتر بود. همبستگی معنی داری بین شاخص های تن سنجی با میزان فیلتراسیون گلومرولی و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله و نیز بین میزان فیلتراسیون گلومرولی و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله مشاهده نشد (05/0>p). همبستگی معکوس معنی داری بین سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله مشاهده شد (036/0=p).

نتیجه گیری:

 با توجه به این که در مطالعه حاضر میانگین وزن، نمایه توده بدنی و هم چنین عملکرد کلیه بیماران تقریبا در محدوده طبیعی بود، لذا ارتباط معنی داری بین شاخص های تن سنجی با میزان فیلتراسیون گلومرولی و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله مشاهده نشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
564 تا 577
لینک کوتاه:
magiran.com/p2509848 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!