فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و هفتم شماره 5 (پیاپی 154، آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نازیلا نجدی، مهری جمیلیان، راحیل حق جو، آناهیتا حق جو* صفحات 540-550
    زمینه و هدف

    کدو گیاهی دارای خواص دارویی در درمان انواع اختلالات متابولیک می باشد که علی رغم اثربخشی خوب، هنوز در مورد کاربرد آن در دوران بارداری اتفاق نظر وجود ندارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی تاثیر استفاده از کدو بر درمان کبد چرب غیرالکلی و بروز دیابت بارداری در زنان باردار بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی  در سال 1396 انجام شد، 60 خانم باردار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی انتخاب و به صورت تصادفی به گروه دریافت کننده رژیم غذایی به همراه کدو به میزان 100 گرم به مدت 6 هفته و گروه دریافت کننده رژیم غذایی به تنهایی تقسیم شدند. شاخص های متابولیک سرمی، گرید کبد چرب، سونوگرافی B-Mode و دیابت بارداری بین دو گروه مقایسه گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کلموگروف اسمیرنوف، آنالیز واریانس، مجذور کای، تی تست، ویلکاکسون، مک نمار و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج بررسی حاضر نشان داد شاخص های متابولیک ALT، AST ، ALP ، LDL، Chol، پس از انجام مداخله بین دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی داری داشته اند (05/0>p).  مقایسه گرید کبد چرب بعد از انجام مداخله بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری را نشان نمی داد(05/0>p). میزان تغییرات در سونوگرافی B-Mode بعد از درمان در هر دو گروه مداخله (001/0=p) و شاهد (046/0=p) معنی دار بود.  

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج به دست آمده چنین استنباط می شود که استفاده از کدو در مادران باردار تاثیری متفاوت از دارونما در درمان کبد چرب غیرالکلی و بر روی میزان بروز ابتلا به دیابت بارداری ندارد، لذا استفاده از آن به این منظور توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: کبد چرب، دیابت بارداری، کدو
  • فاطمه رستم خانی* صفحات 551-563
    زمینه و هدف

    مصرف پروبیوتیک قادر به تنظیم هموستاز سیستم گوارشی و کنترل بیماری های متابولیکی مرتبط با دستگاه گوارش می باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی تغییرات هیستولوژیک و بیان ژن اینترلوکین 12، 8 و اینترفرون بتا بافت کبدی به دنبال مصرف 5 هفته ای پروبیوتیک لاکتوباسیلوس رامنوسوس GGدر رت های مدل استیاتوزیس بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1398 انجام شد، 32 سر موش صحرایی نر ویستار با سن 8 هفته و وزن 180 تا 200 گرم وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی به 4 گروه (هر گروه 8 سر)؛ کنترل (CON)، استیاتوزیس (ST)، پروبیوتیک (PRO) و استیاتوزیس+پروبیوتیک (ST+PRO) تقسیم شدند. رت ها با تزریق داخل صفاقی 140 میلی گرم بر کیلوگرم تتراسایکلین (آنتی بیوتیکی که برای ایجاد استیاتوز شناخته شده) مدل شدند. مقدار 107 واحد کلنی تشکیل دهنده(cfu) LGG برای گروه های پروبیوتیک به مدت 5 هفته (5 روز در هفته، به صورت گاواژ) در نظر گرفته شد. برای بررسی تغییرات هیستولوژی از رنگ آمیزی هماتوکسیلین ایوزین استفاده شد. هم چنین تغییرات بیان ژنی IL-12، IL-8 و IFN-β از روش RT-PCr استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    هیستولوژی بافت کبد پس از مدل ST به دنبال مصرف 5 هفته ای پروبیوتیک بهبود پیدا کرد. گروه ST افزایش معنی دار در بیان ژن  IL-12، IL-8 و IFN-β را نشان داد (05/0<p). در مقایسه با گروه ST نیز گروه های PRO و ST+PRO کاهش معنی دار در بیان ژن  IL-12، IL-8 و IFN-β را نشان دادند (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد مصرف پروبیوتیک با تنظیم منفی برخی ریسک فاکتورهای سلولی قادر به بهبود سلولی و بافتی کبدی در افراد با مشکلات کبد چرب باشد. با این وجود نیاز به پژوهش های بیشتر به ویژه در نمونه انسانی است.

    کلیدواژگان: استئاتوزیس کبدی، پروبیوتیک، اینترلوکین، اینترفرون بتا
  • وحیده ابراهیم زاده عطاری، محمدرضا اردلان، سیما عابدی آذر، جلال اعتمادی، آیدا مالک مهدوی*، آرزو مداح صفحات 564-577
    زمینه و هدف

    با توجه به این که اضافه وزن و چاقی در بیماران پیوندی به عنوان یک عامل خطر بروز اختلالات متابولیک، بیماری های قلبی و کاهش عملکرد کلیه مطرح است، لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی ارتباط شاخص های تن سنجی با عملکرد کلیه و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین به عنوان مارکرهای خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران پیوند کلیه بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به صورت یک مطالعه مقطعی در سال 13991396 انجام شد. در این مطالعه 90 بیمار پیوند کلیه مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان امام رضا (ع) تبریز که در محدوده سنی 18 تا 70 سال بوده و عملکرد طبیعی کلیه داشتند و طی 126 ماه بعد از پیوند قرار داشتند، انتخاب شدند. وزن، قد، دور کمر، نمایه توده بدن و نسبت دور کمر به قد اندازه گیری شد. سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله اندازه گیری و میزان فیلتراسیون گلومرولی به عنوان شاخص عملکرد کلیه محاسبه گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوو، پیرسون و اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     میانگین و انحراف معیار سن افراد 05/13±10/44 سال بود و 59 درصد بیماران مرد بودند. میانگین ± انحراف معیار وزن، نمایه توده بدنی، دور کمر و نسبت دور کمر به قد بیماران به ترتیب 59/11±61/69  کیلوگرم، 42/4±77/25 کیلوگرم بر مترمربع، 48/15±07/94 سانتی متر و 11/0±58/0 بود. شیوع اضافه وزن و چاقی بر اساس نمایه توده بدنی به ترتیب برابر 38 و 17 درصد بود. میانگین ± انحراف معیار میزان فیلتراسیون گلومرولی برابر 61/12±45/57 میلی لیتر بر دقیقه بر 73/1 متر مربع و سطح فاکتور رشد فیبروبلاست 23 سرم برابر 9/20±63/73 واحد بر میلی لیتر و میانه(صدک 25 و صدک 75) ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله سرم نیز (20/60،3/1) 40/2 میکروگرم بر لیتر بود. همبستگی معنی داری بین شاخص های تن سنجی با میزان فیلتراسیون گلومرولی و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله و نیز بین میزان فیلتراسیون گلومرولی و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله مشاهده نشد (05/0>p). همبستگی معکوس معنی داری بین سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله مشاهده شد (036/0=p).

    نتیجه گیری:

     با توجه به این که در مطالعه حاضر میانگین وزن، نمایه توده بدنی و هم چنین عملکرد کلیه بیماران تقریبا در محدوده طبیعی بود، لذا ارتباط معنی داری بین شاخص های تن سنجی با میزان فیلتراسیون گلومرولی و سطوح سرمی فاکتور رشد فیبروبلاست 23 و ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتیین دفسفریله و غیرکربوکسیله مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: شاخص های تن سنجی، وزن، نمایه توده بدن، عملکرد کلیه، فاکتور رشد فیبروبلاست 23، ماتریکس گاما کربوکسی گلوتامات پروتئین، پیوند کلیه
  • مهسا هراتی، فرشته قندهاری*، مژگان قیاسیان صفحات 578-589
    زمینه و هدف

    گزارش های متعددی در رابطه با افزایش و شیوع رو به رشد ارگانیسم های مولد ESBLs از مناطق مختلف در کشور وجود دارد. با توجه به اینکه کلبسیلاپنومونیه درصد قابل توجهی از عفونت های بیمارستانی را شامل می شود،  بنابراین شناخت الگوی مقاومت وحساسیت این باکتری نسبت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام در درمان و کنترل عفونت های ناشی از این باکتری نقش بسزایی دارد ، لذا هدف از این مطالعه تعیین ارزیابی فراوانی بتالاکتامازهای وسیع الطیف در ایزوله های ادراری کلبسیلا پنومونیه مقاوم به دارو به روش فنوتیپی وژنوتیپی بود.

    روش بررسی

     در این مطالعه مقطعی توصیفی که در سال 1398 انجام شد، 100 سویه کلبسیلا پنومونیه جدا شده از  نمونه ادرار بیماران مبتلا به  عفونت مجاری ادراری از بیمارستان الزهرا (س) اصفهان تهیه گردید. شناسایی و تایید سویه های کلبسیلا پنومونیه با استفاده از آزمون های استاندارد بیوشیمیایی انجام گرفت. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن بر اساس معیار CLSI بررسی شد. برای انجام تست تایید فنوتیپی سویه های تولید کننده آنزیم بتالاکتاماز وسیع الطیف، از روش دیسک ترکیبی بر اساس معیار CLSI استفاده شد. تست PCR با پرایمرهای اختصاصی جهت شناسایی  blaSHV  و bla TEM انجام گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه وتی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از بین 100 ایزوله  مربوط به عفونت ادراری، 33 ایزوله حداقل به 4 آنتی بیوتیک مقاومت نشان دادند که بیشترین مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک سفوتاکسیم (38 درصد) و کم ترین مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به کوتریماکسازول (22 درصد) بود. نتایج دیسک ترکیبی نشان داد که 10 ایزوله (8/86 درصد) مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف هستند. از این تعداد 7 ایزوله (70 درصد) واجد ژن SHV  و 3 ایزوله دیگر هیچ کدام از دو ژن TEM وSHV  را نداشتند.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاکی از فراوانی بیشترESBLs ها و هم چنین شیوع بیشتر مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های کلبسیلاپنومونیه جدا شده از عفونت ادراری می باشد.

    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونی، عفونت ادراری، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، روش فنوتایپی وژنوتایپی
  • امین حسینی مطلق، سبا ضرابی، سهیلا رضایی، ارسلان جمشیدی* صفحات 590-606
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا یکی از مهم ترین عوامل خطر سلامت در دنیا و از عوامل عمده مرگ و میر و ناتوانی در جهان است.  طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال 2012، سالانه حدود 7/3 میلیون نفر در جهان در اثر آلودگی هوا می میرند. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثرات بهداشتی آلودگی هوا در شهر یاسوج در سال1395 با استفاده از مدل AirQ+ بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی  که در سال 1399انجام شد، غلظت های ساعتی آلاینده های ذرات با قطر کمتر از 5/2  میکرون، ازن  و دی اکسید نیتروژن در ایستگاه پایش شهر یاسوج از سازمان محیط زیست و اطلاعات مربوط به فشار و دما مربوط به سال 1395 از سازمان هواشناسی استان اخذ شد. اعتبار سنجی داده های کیفیت هوا مطابق متدولوژی APHEKOM و WHO انجام شد و میانگین مختص به هر آلاینده محاسبه و فایل نهایی داده های مورد نظر پس از پردازش  وارد مدل شد. در نهایت جمعیت سالانه ویژه شهر، جمعیت در معرض خطر و بروز پایه برای هر پیامد بهداشتی تهیه و وارد مدل شد. در پایان نتایج به صورت جداول مرگ و میر  به وسیله مدل نمایش داده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، تعقیبی و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     غلظت متوسط آلاینده های با قطر کمتر از 5/2 میکرون، دی اکسید نیتروژن و ازن به ترتیب 91/13±68/21 میکرو گرم بر مترمربع 88/26±41/25 میکروگرم بر متر مربع و 92/6±69/25 میکرو گرم بر مترمربع بود.  مقدار SOMازن هم 17/83 بود. در مورد اثرات بلندمدت در سال 1395، جزء منتسب و تعداد موارد منتسب مرگ و میر طبیعی ناشی از دی اکسیدنیتروژن از آلاینده های با قطر کمتر از 5/2 میکرون کمتر بود که به ترتیب 01/6 و 79/6 درصد از مرگ و میر را به خود اختصاص داده است. تعداد کل مرگ و میر که به وسیله آلاینده های با قطر کمتر از 5/2  میکرون و دی اکسیدنیتروژن ایجاد شده است، به ترتیب 23 و 20 مورد بوده است. ازن  اثری بر روی مرگ و میر تنفسی نداشت (صفرمورد). در مورد مرگ و میر طبیعی بیشترین و کم ترین جزء منتسب به ترتیب در آلاینده های با قطر کمتر از 5/2 میکرون و ازن  مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     برخلاف تاثیر ناچیز آلاینده ازن و عدم انتساب مرگ و میر به این آلاینده، برای سایر آلاینده ها مثل آلاینده های با قطر کمتر از 5/2 میکرون و دی اکسید نیتروژن اثراتی بر تعداد مرگ و میر مشاهده شد که این اثرات می تواند هزینه های مستقیم و غیرمستقیمی برای شهر مورد مطالعه ایجاد کند.

    کلیدواژگان: رات معلق، ازن، دی اکسید نیتروژن، آلودگی هوا
  • حبیب الله رضایی، محمد طهماسبی سی سخت، نسرین دهقانی، سمیه اکبری فارمد* صفحات 607-624
    زمینه و هدف

    یادگیری از طریق همتایان یک روش آموزشی است. پژوهش های بسیاری در خصوص یادگیری به کمک همتایان انجام شده است، اما مشخص نیست که چه تعداد از دانشکده های پزشکی شکل های مختلف یادگیری به کمک همتایان را مورد استفاده قرار می دهند و مدل و ویژگی های یادگیری به کمک همتایان در مطالعه آنها چگونه بوده است. با توجه به عدم وجود مطالعه ای جامع در خصوص تبیین مشخصه های یادگیری به کمک همتایان؛ هدف از این پژوهش تعیین و تبیین مشخصه های یادگیری به کمک همتایان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت کیفی با روش تحلیل محتوای قراردادی در سال 1400 انجام گرفت. در ابتدا مصاحبه نیمه ساختارمند با 5 عضو هیات علمی متخصص آموزش پزشکی که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند انجام و پژوهش های خارجی و داخلی انجام شده در خصوص تدریس به کمک همتایان گردآوری، و ویژگی های تدریس به کمک همتایان از مصاحبه ها و مقالات به کمک تکنیک تحلیل محتوای کیفی استخراج شد. مصاحبه ها وارد نرم افزار مکس کیودا ورژن 10 شد و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای گرانهایم انجام شد.

    یافته ها:

     یافته ها شامل یک طبقه اصلی، 13 زیر طبقه و 92 کد استخراج شده بود،  زیر طبقات شامل مشخصه های همتا، فرد ارایه دهنده آموزش یا دریافت کننده آموزش همتایان، نحوه ارایه آموزش به همتایان یا دریافت آموزش از همتایان، برنامه ریزی برای آموزش به کمک همتایان، ارزشیابی آموزش ارایه شده به وسیله همتایان، نظارت بر ارایه یا دریافت آموزش از همتایان، درخواست دهنده ارایه یا دریافت آموزش از همتایان، مکان ارایه یا دریافت آموزش از همتایان، موضوع ارایه یا دریافت آموزش از همتایان، داشتن طراحی آموزشی، رعایت حقوق مادی و معنوی همتایان، رضایت آگاهانه همتایان، مزایای استفاده از همتایان بود.

    نتیجه گیری: 

    مشخصه های یادگیری به کمک همتایان مستخرج در این طرح به ایجاد پرسشنامه ای برای بررسی وضعیت یادگیری به کمک همتایان به ویژه در دانشجویان رشته پزشکی در بیمارستان های آموزشی کمک شایانی خواهد نمود.

    کلیدواژگان: یادگیری، همتا، دانشجو، بیمارستان، یاسوج، ایران
  • سمانه عبدالهی خبیصی* صفحات 625-636
    زمینه و هدف

    ژیاردیا لامبلیا از شایع ترین و مهم ترین انگل های روده ای است که در طیف وسیعی از حیوانات و انسان ایجاد بیماری می کند. این انگل دارای 8 اسمبلیج و ژنوتایپ های مختلف می باشد که شایع ترین ژنوتایپ های انسانی آن AII و BIII می باشند.  فاکتورهای خطر ژیاردیازیس و ارتباط آنها با ژنوتایپ های این انگل به خوبی مشخص نشده است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین و بررسی ارتباط بین عوامل خطر، علایم بالینی و آلودگی به ژیاردیا و ژنوتایپ های آن در افراد مراجعه کننده به آزمایشگاه مرجع سلامت زاهدان انجام گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه گذشته نگر که در سال 13991398 انجام شد، از پرسشنامه اطلاعاتی 245 فرد مراجعه کننده به مرکز مرجع سلامت زاهدان استفاده گردید، این افراد جهت بررسی آلودگی به ژیاردیا و تعیین ژنوتایپ های آن مورد مطالعه قرار گرفته بودند. در بررسی پرسشنامه ها از بین 245 نمونه 80 نمونه دارای آلودگی به کیست ژیاردیا بوده و با روش مولکولی رستریکشن فرگمنت لنگس پلی مرفیسم(RFLP) تعیین ژنوتایپ شده بودند. در مطالعه حاضر ارتباط بین عوامل خطر و علایم بالینی آلودگی به ژیاردیا و ژنوتایپ های آن در افراد مراجعه کننده با آزمون های کای اسکویر، مدل رگرسیون لجستیک تک و چند متغییره آنالیز و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     بین عوامل خطر از جمله سن زیر ده سال، زندگی در حاشیه شهر، عدم رعایت موازین بهداشتی و علایم بالینی و ژنوتایپ های ژیاردیا ارتباط معنی داری مشاهده شد (05/0<p). در بررسی عوامل خطر با مدل رگرسیون لجستیک چند متغییره دو عامل خطر گروه سنی زیر ده سال (85/17 84/3 : 95 درصد CI و 28/8 : (OR و زندگی در حاشیه شهر (03/16- 41/4: 95 درصد CI و 65/9: OR) شانس و خطر بالایی برای ابتلا به ژیاردیازیس نشان دادند.

    نتیجه گیری:

     گروه سنی کمتر از ده سال و زندگی در حاشیه شهر زاهدان مهم ترین فاکتورهای خطر برای ابتلا به ژیاردیازیس می باشند. هم چنین ارتباط قوی بین عوامل خطر از جمله سن زیر ده سال، زندگی دز حاشیه شهر زاهدان و علایم بالینی و ژنوتایپ AII مشاهد گردید که اقدامات موثر جهت کنترل و پیشگیری این بیماری در خصوص کودکان و ساکنین حاشیه شهر را ضروری تر می سازد.

    کلیدواژگان: ژیاردیا، عوامل خطر، ژنوتایپ، ایران
  • کوثر مبارکی دیل، وحیده طهماسبی، ابوالقاسم هادی نیا*، فرزین هادی نیا صفحات 637-650
    زمینه و هدف

    ویروسSARS-CoV-2 الگوهای خاصی از تنوع ژنتیکی در ژنوم را بیان می کند. این تغییرات در ویروس و تنوع ژنتیکی آن در جمعیت های انسانی می تواند انتقال ویروس و شدت بیماری کووید19 را تعیین کند. تنوع ژنتیکی و تفاوت های ایمنی در جمعیت های انسانی می تواند، نیروی محرکه در تکامل ویروس و فرار آن از سیستم ایمنی باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ژنتیکی و راه های فرار ویروس SARS-CoV-2 از دست پاسخ های ایمنی بود.

    روش بررسی

    در این مقاله مروری که در سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد، مطالعات منتشر شده در پایگاه های الکترونیکی؛ پاپ مد، ساینس دایرکت، الزویر، اسکوپوس و گوگل اسکولار در خصوص تنوع ژنتیکی ویروسSARS-CoV-2 و راه های گریز آن از سیستم ایمنی مورد بررسی قرار گرفتند.

     یافته ها: 

    نتایج نشان داد، جهش های مختلفی در انواع ویروسSARS-CoV-2 مشاهده شده است، تعدادی از این جهش ها بر ویژگی های ویروسی مانند عفونت و شدت بیماری کووید19موثر هستند و با توانایی فرار از پاسخ های ایمنی مرتبط بوده و می توانند منجر به مهار پاسخ های ایمنی ذاتی و اکتسابی شوند.

    نتیجه گیری: 

    با شناسایی انواع جهش های ویروسSARS-CoV-2 و ارتباط آنها با راه های فرار از سیستم ایمنی می توان به روش های درمانی موثر و هم چنین دستیابی به واکسن هایی با کارایی و اثربخشی بیشتر امیدوار بود.

    کلیدواژگان: کووید19، تنوع ژنتیکی، سیستم ایمنی
  • مهدیه عزیزی لاری، سمیرا حاجی مقصودی*، عباسعلی جعفری، محمدحسن اخوان کرباسی، مریم دهقان صفحات 651-664
    زمینه و هدف

    استوماتیت ناشی از دنچر، شایع ترین عفونت فرصت طلب با منشا کاندیدا در کام افرادی است که از دنچر استفاده می کنند و این عفونت در بیماران مبتلا به دیابت، شایع تر و شدت آن بیشتر است. پژوهش های متعددی تاکنون به بررسی تاثیر داروهای مختلف برای درمان کاندیدیازیس دهانی پرداخته اند و مواردی از مقاومت دارویی گونه های غیرآلبیکنس کاندیدا نسبت به داروهای رایج ضد قارچ گزارش شده است. لذا هدف از این مطالعه، تعیین و مقایسه ی میزان حساسیت گونه های کاندیدای جدا شده از استوماتیت ناشی از دنچر در افراد با دیابت کنترل نشده نسبت به نیستاتین و فلوکونازول در شرایط آزمایشگاهی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1399 انجام شد، از کام 43 بیمار مبتلا به دیابت کنترل نشده و دارای ضایعه استوماتیت ناشی از دنچر، که به مرکز تحقیقات دیابت شهرستان یزد مراجعه کرده بودند، با استفاده از سواپ استریل، نمونه گیری انجام شد و سپس در آزمایشگاه، کشت میکروبی برای بررسی تعداد کلونی های گونه های مختلف کاندیدا از طریق افتراق رنگ کلونی های به وجود آمده، هم چنین تعیین حداقل غلظت بازدارندگی نیستاتین و فلوکونازول به دو روش انتشار دیسک و میکرودایلوشن براث انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کروسکال والیس و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

     یافته ها: 

    در مجموع 3/38 درصد از گونه های جدا شده، کاندیدا آلبیکنس، 9/14 درصد کاندیدا تروپیکالیس، 6/10 درصد کاندیدا کروزه ای، 5/8 درصد کاندیدا گلابراتا و 7/27 درصد از سایر گونه های کاندیدا بود. طبق نتایج هر دو روش تعیین حساسیت دارویی، کاندیدا آلبیکنس، حساس ترین گونه نسبت به هر دو داروی فلوکونازول و نیستاتین بود. مقاوم ترین گونه نسبت به نیستاتین، کاندیدا گلابراتا و نسبت به فلوکونازول، کاندیدا کروزه ای بود. در غلظت 100 درصد، به جز کاندیدا آلبیکنس، حساسیت سایر گونه های کاندیدا نسبت به نیستاتین به طور معنی داری بالاتر از حساسیت به فلوکونازول بود(05/0=p).

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد که برای درمان استوماتیت ناشی از دنچر در افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده، نیستاتین نسبت به فلوکونازول تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: کاندیدیازیس، ضد قارچ، دیابت، انتشار دیسک، کاندیدا آلبیکنس
  • علی روزیان، فهیمه نامدارپور*، فاطمه جوادزاده صفحات 665-679
    زمینه و هدف

    خانواده مهم ترین نهاد جامعه و شکل دهنده شخصیت آدمی می باشد. تعامل مانند هر رابطه انسانی،  بخش جدایی ناپذیر از رابطه همسری است. سازگاری زناشویی یکی از مهم ترین عوامل در تعیین ثبات و دوام رابطه زناشویی است. لذا هدف از این پژوهش واکاری تعاملات سازنده در سازگاری زناشویی زوجین شهر یاسوج بود.

    روش بررسی

    این مطالعه، یک پژوهش کیفی بود که با استفاده از روش تحلیل مضمون (تماتیک) در سال 1400 انجام شد، مشارکت کنندگان زوجینی بودند که نمره سازگاری بالایی کسب کردند و حداقل 7سال از زندگی زناشویی آنان گذشته بود. روش نمونه گیری هدفمند بود، لذا برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید. مصاحبه ها به صورت فردی انجام شد و  تا حد اشباع ادامه یافت. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA تجزیه و تحلیل شدند.

     یافته ها: 

    پس از تحلیل محتوای داده ها، شش مقوله مرکزی حاصل شد که به ترتیب اهمیت عبارتند از؛ مهارت های ارتباطی (حفظ مرزها، مهارت گفتگو، ارتباط کلامی و غیرکلامی)، ارزنده سازی (خود ارزشمندی، تفکرخوب بودن، پذیرش دیگران)، نفوذپذیری (توافق، مدارا کردن، انعطاف پذیری)، هدفمندی (آینده نگری،اهداف مشترک)، حمایت کردن (خدمات رسانی، هماهنگی) و مهارت تصمیم گیری (تصمیم گیری مشارکتی، مشورت کردن).

     نتیجه گیری: 

    سازگاری زناشویی بیشتر تابع مهارت هایی است که در طول زندگی ایجاد می شود. زوجین سازگار در زندگی خود بیشتر از تعاملات سازنده استفاده می کنند و تعاملات سازنده می تواند سازگاری زناشویی را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: تعاملات زوجی، سازگاری زناشویی، مطالعه کیفی
|
  • N. Najdi, M .Jamilian, R. Haghjoo, A .Haghjoo* Pages 540-550
    Background & aim

    Pumpkin plant has medicinal properties in the treatment of various metabolic disorders, which despite its good effectiveness, there is still no consensus on its use during pregnancy. Therefore, the purpose of the present study was to determine and investigate the effect of using pumpkin on the treatment of non-alcoholic fatty liver disease and the occurrence of gestational diabetes in pregnant women.

    Methods

    In the present study conducted as a randomized clinical trial in 2016, 60 pregnant women with non-alcoholic fatty liver disease were selected and randomly assigned to the group receiving the diet with pumpkin in the amount of 100 grams for 6 weeks and the group Diet recipients were divided alone. Serum metabolic indices, fatty liver grade, B-Mode ultrasound and gestational diabetes were compared between the two groups. Collected data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov statistical tests, analysis of variance, chi-square, t-test, Wilcoxon, McNemar and chi-square.

    Results

    The results of the present study indicated that the metabolic indices of ALT, AST, ALP, LDL, and Chol had a significant difference between the intervention and control groups after the intervention (p<0.05). The comparison of fatty liver grade after the intervention did not show a statistically significant difference between the two groups (p>0.05). The amount of changes in B-Mode ultrasound after treatment was significant in both intervention (p=0.001) and control (p=0.046) groups. The point of the findings should be written in more detail, it is very dumb and incomprehensible

    Conclusion

    Based on the obtained results, it was concluded that the use of pumpkin in pregnant mothers did not have a dissimilar effect than the placebo in the treatment of non-alcoholic fatty liver and on the incidence of gestational diabetes, so its use is not recommended for this purpose.

    Keywords: Fatty liver, Gestational diabetes, Pumpkin
  • F .Rostamkhani* Pages 551-563
    Background & aim

    Probiotic consumption can regulate the homeostasis of the digestive system and control metabolic diseases related to the digestive system. Therefore, the purpose of the present study was to determine and investigate histological changes and gene expression of interleukin 12, 8 and interferon beta in liver tissue after 5 weeks of consumption of Lactobacillus rhamnosus GG probiotic in steatosis model rats.

    Methods

    In the present experimental study conducted in 2018, 32 male Wistar rats aged 8 weeks and weighing 180 to 200 grams were included in the study and randomly divided into 4 groups (8 in each group); Control(CON), steatosis(ST), probiotic(PRO) and steatosis + probiotic(ST+PRO) were divided. Rats were modeled by intraperitoneal injection of 140 mg/kg of tetracycline (an antibiotic known to cause steatosis). The value of 107 colony forming units(cfu) of LGG was considered for probiotic groups for 5 weeks (5 days per week, by gavage). Hematoxylin and eosin staining was used to examine histological changes. Also, IL-12, IL-8 and IFN-β gene expression changes were used by RT-PCR method. The collected data were analyzed using one-way analysis of variance statistical software.

    Results

    Liver tissue histology improved after 5 weeks of probiotic consumption after ST model. ST group showed a significant increase in IL-12, IL-8 and IFN-β gene expression (p<0.05). Compared to the ST group, the PRO and ST+PRO groups showed a significant decrease in IL-12, IL-8 and IFN-β gene expression (p<0.05).

    Conclusion

    It appeared that the consumption of probiotics is able to improve the cellular and tissue of the liver in people with fatty liver problems by negatively regulating some cellular risk factors. However, further studies are required, especially in human samples.

    Keywords: Hepatic Steatosis, Probiotic, Interleukin, Beta Interferon
  • V .Ebrahimzadeh Attari, MR. Ardalan, S .Abedi Azar, J .Etemadi, A .Malik Mahdavi*, A. Madah Pages 564-577
    Background & aim

    Considering that overweight and obesity in transplant patients are considered as a risk factor for the occurrence of metabolic disorders, heart diseases and reduced kidney function, therefore, the purpose of the present study was to determine and investigate the relationship between anthropometric indicators and kidney function. In addition, the serum levels of fibroblast growth factor-23 and matrix gamma carboxyglutamate protein were markers of cardiovascular disease risk in kidney transplant patients.

    Methods

    The present study was conducted as a cross-sectional study in 2016-2019. Ninety kidney transplant patients referred to Tabriz Imam Reza (AS) hospital clinic, between 18 and 70 years of age and had normal kidney function and were within 6-12 months after transplant, were selected. Weight, height, waist circumference, body mass index and ratio of waist circumference to height were measured. Serum levels of fibroblast growth factor-23 and dephosphorylated and non-carboxylated protein matrix gamma carboxyglutamate were measured and glomerular filtration rate was calculated as an index of kidney function. Collected data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, Pearson and Spearman statistical tests.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of the subjects was 44.10±13.05 years and 59% of the patients were male. Mean ± standard deviation of weight, body mass index, waist circumference and ratio of waist circumference to height of the patients were 69.61±11.59 kg, 25.77±4.42 kg/m2, 94.07±15.48 cm and respectively. It was 0.58±0.11. The prevalence of overweight and obesity based on body mass index was 38% and 17%, respectively. The mean ± standard deviation of the glomerular filtration rate is 57.45±12.61 ml/min per 1.73 square meter and the serum level of fibroblast growth factor-23 is 73.63±20.9 units/ml and the median (25th percentile) and the 75th percentile) the dephosphorylated and non-carboxylated protein gamma carboxy glutamate matrix of serum was also (1.3, 60.20) 2.40 micrograms/liter. Significant correlation between anthropometric indices with glomerular filtration rate and serum levels of fibroblast growth factor-23 and matrix gamma carboxy glutamate dephosphorylated and non-carboxylated protein, as well as between glomerular filtration rate and serum levels of fibroblast growth factor-23 and matrix gamma carboxy glutamate dephosphorylated protein and Non-carboxylated was not observed (p>0.05). A significant inverse correlation was observed between serum levels of fibroblast growth factor-23 and dephosphorylated and non-carboxylated protein gamma-carboxyglutamate matrix (p=0.036).

    Conclusion

    Considering that in the present study, the average weight, body mass index and also the performance of all patients were almost within the normal range, therefore, there is a significant relationship between anthropometric indices with glomerular filtration rate and serum levels of fibroblast growth factor-23 and gamma carboxy matrix. Dephosphorylated and non-carboxylated protein glutamate was not observed.

    Keywords: Anthropometric indices, Weight, Body mass index, Kidney function, Fibroblast growth factor-23, Matrix gamma carboxyglutamate protein, Kidney transplant
  • M .Herati, F .Ghandahari*, M. Qalazian Pages 578-589
    Background & aim

     There are several reports regarding the increase and growing prevalence of ESBLs producing organisms from different regions in the country. Considering that Klebsiella pneumoniae includes a significant percentage of hospital infections, therefore, knowing the pattern of resistance and sensitivity of this bacterium to beta-lactam antibiotics plays a significant role in the treatment and control of infections caused by this bacterium. As a result, the aim of the present study was to determine and evaluate the frequency of beta-lactamases The broad spectrum of Klebsiella pneumoniae urinary isolates was drug-resistant by genotypic and phenotypic methods.

    Methods

    In the present cross-sectional descriptive study conducted in 2018, 100 strains of Klebsiella pneumoniae were isolated from urine samples of patients with urinary tract infection from Al-Zahra Hospital, Isfahan. Klebsiella pneumoniae strains were identified and confirmed using standard biochemical tests. Antibiotic sensitivity pattern was investigated by disk diffusion method based on CLSI criteria. To perform the phenotypic verification test of broad-spectrum β-lactamase producing strains, the combined disc method was used based on CLSI criteria. PCR test was done with specific primers to identify blaSHV and bla TEM. The collected data were analyzed using one-way and independent one-way analysis of variance statistical tests.

    Results

    Among 100 isolates related to urinary tract infection, 33 isolates indicated resistance to at least 4 antibiotics, the highest resistance to cefotaxime antibiotic (38%) and the least antibiotic resistance to cotrimaxazole (22%). The results of combined disk indicated that 10 isolates (86.8%) were broad-spectrum β-lactamase producers. Among them, 7 isolates (70%) had the SHV gene and the other 3 isolates did not have any of the TEM and SHV genes.

    Conclusion

    The results indicated a higher frequency of ESBLs and correspondingly a higher prevalence of antibiotic resistance in Klebsiella pneumoniae bacteria isolated from urinary tract infections.

    Keywords: Klebsiella pneumoniae, urinary infection, broad-spectrum beta-lactamases, genotypic, phenotypic methods
  • A. Hossaini Motlagh, S .Zarrabi, S. Rezaei, A .Jamshidi* Pages 590-606
    Background & aim

    Air pollution is one of the most important health risk factors in the world and one of the major causes of death and disability in the world. According to the report of the World Health Organization in 2012, about 3.7 million people in the world die due to air pollution. The purpose of the present study was to determine and investigate the health effects of air pollution in Yasuj city in 2015 using the AirQ+ model.

    Methods

    In the present descriptive-analytical study conducted in 2019, the hourly concentrations of particulate pollutants with a diameter of less than 2.5 microns, ozone and nitrogen dioxide in the monitoring station of Yasuj, Iran, from the environmental organization and related pressure and temperature information was obtained from the meteorological organization of the province in 2015. Validation of air quality data was done according to APHEKOM and WHO methodology, and the average specific to each pollutant was calculated and the final data file was entered into the model after processing. Finally, the city-specific annual population, the population at risk and the base incidence for each health outcome were prepared and entered into the model. At the end, the results were displayed in the form of mortality tables by the model. Collected data were analyzed using Kolmogorov Smirnov, Post hoc and Kruskal Wallis statistical tests.

    Results

    The average concentration of pollutants with a diameter of less than 2.5 microns, nitrogen dioxide and ozone were 21.68±13.91, 25.41±26.88, 25.41±6.92 and 25.69±6.92 micrograms/square meter, respectively. It was micrograms per square meter. The value of SOM weight 5 was also 17.83. Regarding the long-term effects in 2015, the attributed component and the number of attributed cases of natural deaths caused by nitrogen dioxide from pollutants with a diameter of less than 2.5 microns were less, which accounted for 6.01 and 6.79% of deaths, respectively. The total number of deaths caused by pollutants with a diameter of less than 2.5 microns and nitrogen dioxide were 23 and 20, respectively. Ozone had no effect on respiratory mortality (zero cases). In the case of natural mortality, the highest and lowest attributed components were observed in pollutants with a diameter of less than 2.5 microns and ozone, respectively.

    Conclusion

    Contrary to the insignificant effect of ozone pollutant and the non-attribution of deaths to this pollutant, for other pollutants such as pollutants with a diameter of less than 2.5 microns and nitrogen dioxide, effects on the number of deaths were observed, and these effects may impose direct and indirect costs on the city.

    Keywords: Suspended particles, Ozone, Nitrogen dioxide, Air pollution, AirQ+
  • H. Rezaei, M. Tahmasabi Sisakht, N .Dehghani, S. Akbari Farmad* Pages 607-624
    Background & aim

    Peer-to-peer learning is an educational method. Many studies have been conducted on peer-assisted learning, but it is not clear how many medical schools use different forms of peer-assisted learning and what the model and characteristics of peer-assisted learning were in their study. Because no study has comprehensively explained the characteristics of peer-assisted learning. Therefore, the purpose of the present study was to determine and explain the characteristics of learning with the help of peers.

    Methods

    The present qualitative study was conducted using the contractual content analysis method in 2021. First, a semi-structured interview was conducted with 5 medical education expert faculty members who were purposefully selected, and external and internal research conducted on peer-assisted teaching was collected, and the characteristics of peer-assisted teaching were collected from interviews and articles with the help of the technique. Qualitative content analysis was extracted. Interviews were entered into Max Kyuda version 10 software and data analysis was done using Granheim's content analysis method.

    Results

    The findings included one main class, 13 sub-classes and 92 extracted codes, the sub-classes included peer characteristics, the person providing training or receiving peer training, how to provide training to peers or receive training from peers, planning for training with the help of Peers, evaluation of training provided by peers, supervision of providing or receiving training from peers, applicant for providing or receiving training from peers, place of providing or receiving training from peers, subject of providing or receiving training from peers, having an educational design, respecting rights The material and spiritual of peers, the conscious consent of peers, were the benefits of using peers.

    Conclusion

    The characteristics of peer-assisted learning extracted in the present project may help to create a questionnaire to investigate the status of peer-assisted learning, especially among medical students in teaching hospitals.

    Keywords: learning, Peer, Student, Hospital, Yasuj, Iran
  • S .Abdolahi Khabisi* Pages 625-636
    Background & aim

    Giardia lamblia is one of the most common and important intestinal parasites that cause diseases in a wide range of animals and humans. This parasite has eight assemblages and different genotypes, of which the most common human genotypes are AII and BIII. The risk factors of giardiasis and their relationship with the genotypes of this parasite are not well defined. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining and investigating the relationship between risk factors, clinical symptoms and Giardia infection and its genotypes in people referred to Zahedan Health Reference Laboratory.

    Methods

    In this retrospective study was conducted in 2019-2020, the information questionnaire of 245 people referred to Zahedan Health Reference Center was used. These people were studied to investigate Giardia infection and determine its genotypes. In the survey of the questionnaires, 80 of the 245 samples were infected with Giardia cysts and were genotyped by the molecular restriction fragment length polymorphism (RFLP) method. In the present study, the relationship between risk factors and clinical symptoms of Giardia infection and its genotypes in referring people were analyzed with chi-square tests, univariate and multivariate logistic regression models.

    Results

    A significant relationship was observed between Giardia genotypes and risk factors such as age under ten years, living in suburban areas, lack of hygienic standards, and clinical symptoms. The multivariable logistic regression model showed two risk factors age group under ten years (OR: 9.65%, 95% CI: 4.41-16.03) and living in suburban areas (OR: 8.28, 95% CI: 3.84-17.85) had a high risk of contracting giardiasis.

    Conclusions

    The age group of less than ten years and living in the suburban areas of Zahedan are the most important risk factors for contracting giardiasis. Moreover, a strong relationship between risk factors such as age under ten years old, living in the suburbs of Zahedan and clinical symptoms and AII genotype was observed, which makes effective measures to control and prevent this disease among children and residents of the outskirts of the city essential.

    Keywords: Giardia, Risk factor, Genotype, Zahedan
  • K .Mobarki Dil, V. Tahmasebi, A .Hadinia*, F .Hadinia Pages 637-650
    Background & aim

    SARS-CoV-2 virus expresses specific patterns of genetic diversity in the genome. These changes in the virus and its genetic diversity in human populations can determine the transmission of the virus and the severity of the Covid-19 disease. Genetic diversity and immune differences in human populations can be the driving force in the evolution of the virus and its escape from the immune system. The aim of the present study was to investigate the genetic changes and escape routes of the SARS-CoV-2 virus from immune responses.

    Methods

    In this review article conducted in 2021 at Yasuj University of Medical Sciences, studies published in electronic databases; Pub-Med, Science Direct, Elsevier, Scopus and Google Scholar were investigated regarding the genetic diversity of the SARS-CoV-2 virus and its ways of escaping the immune system.

    Results

    The results indicated that various mutations have been observed in SARS-CoV-2 virus types, some of these mutations are effective on viral characteristics such as infection and severity of the covid-19 disease and are related to the ability to escape from immune responses and can lead to inhibition of innate immune responses. and be acquired.

    Conclusion

    By identifying the types of mutations of SARS-CoV-2 virus and their relationship with the ways of escaping from the immune system, we can hope for effective treatment methods as well as obtaining vaccines with greater efficiency and effectiveness.

    Keywords: Covid-19, Genetic diversity, Immune system
  • M .Azizi Lari, S .Hajimaghsoodi*, AA .Jafari, MH .Akhavan Karbassi, M. Dehghan Pages 651-664
    Background & aim

    Denture stomatitis is the most common opportunistic infection caused by candida in denture wearer’s palate, which is more common and severe among diabetic patients. Several studies have already been conducted to examine various drugs for treatment of candidiasis. Recently, some cases of drug resistance of none albicans Candida species to antifungal drugs have been reported. The aim of the present study was to compare the in vitro susceptibility of isolated Candida species of uncontrolled diabetic patients against Nystatin and Fluconazole.

    Methods

    In the present lab trial study, 43 patients with uncontrolled diabetes mellitus and denture stomatitis referred to Yazd Diabetes Research Center and Clinics were screened and sample were collected from the palate using sterile swabs. At that point samples were cultured to determine the differential colony counts through the color difference between the colonies and furthermore MIC of Nystatin and Fluconazole by two different methods (Broth microdilution &Disk diffusion). Data were analyzed using SPSS23 and Kruskal-Wallis test.

    Results

    In the present study, the most commonly isolated species were: Candida albicans (38/3%), followed by Candida tropicalis (14/9%), Candida krusei (10/6%), Candida glabrata (8/5%) and other species (27/7%). According to both methods, Candida albicans was the most sensitive to both Nystatin and Fluconazole. The most resistant species to Nystatin and Fluconazole were Candida glabrata and Candida Krusei respectively. In 100% concentration, sensitivity of candida species to Nystatin was significantly higher than Fluconazole, except for Candida albicans (p-value=0/05).

    Conclusion

    The present study indicated that Nystatin was better than Fluconazole for treatment of denture stomatitis in uncontrolled diabetic patients.

    Keywords: Candidiasis, Antifungal, Diabetes, Disc diffusion, Candida albicans
  • A. Roozian, F. Namdarpour*, F .Javadzadeh Pages 665-679
    Background & aim

    Family is the most important institution of society and the shaper of human personality. Marital compatibility is one of the most important factors in determining the stability and durability of a marital relationship. Therefore, the purpose of the present study was to investigate constructive interactions in the marital adjustment of couples in Yasuj, Iran.

    Methods

    The present qualitative research was conducted using thematic analysis method in 2021. The participants were couples who had a high compatibility score and at least 7 years had passed in their married life. The sampling method was purposeful; therefore, semi-structured interview method was used to collect data. Interviews were conducted individually and continued until saturation. Finally, the data were analyzed using MAXQDA software.

    Findings

    MAXQDA 2018 software was used for data analysis. After analyzing the content of the data, six central categories were obtained, which were communication skills (border guarding, conversation skills, verbal and non-verbal communication) in order of importance. Valuation (self-worth, good thinking, acceptance of others). Permeability (agreement, tolerance, flexibility). Purposefulness (foresight, common goals). Support (service, coordination). Decision making skills (participatory decision making, consulting).

    Conclusion

    Compatible couples use constructive interactions more in their lives and marital adjustment is more dependent on the skills that are developed during life.

    Keywords: Couple interactions, Marital adjustment, Qualitative study