تاثیر فرآوری ذرت سیلوشده با قارچ شیزوفیلوم کمون بر ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری شکمبه ای و تولید گاز در شرایط برون تنی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

برای غلبه بر مشکلات ناشی از کمبود خوراک دام، تلاش می شود دسترسی به مواد مغذی خوراک ها و قابلیت هضم آن ها افزایش یابد که از جمله ی این تلاش ها می توان به بهبود ارزش غذایی گیاهان علوفه ای با استفاده از فرآوری بیولوژیکی اشاره کرد. شیزوفیلوم کمون یک قارچ خوراکی از خانواده بازیدومیست ها است که برای فراوری زیستی علوفه ها مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر قارچ شیزوفیلوم کمون به صورت کشت مایع و کشت جامد بر ترکیب شیمیایی، حجم گاز تولیدی، تجزیه پذیری ماده خشک، تجزیه پذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدهای چرب فرار تولیدی ذرت سیلوشده بود.

مواد و روش ها: 

به منظور فراوری، یک قسمت 1×1 (سانتی مترمربع) از قارچ هفت روزه رشد یافته در محیط کشت جامد حاوی سیب زمینی، دکستروز و آگار به درون محفظه شیشه ای حاوی 200 گرم ذرت سیلوشده استریل و خیس شده تلقیح شد. 100 میلی لیتر از محیط کشت مایع حاوی آنزیم های مترشحه پس از فیلتراسیون قارچ های رویی مایع به درون محفظه شیشه ای حاوی 200 گرم ذرت سیلوشده استریل و خیس شده تلقیح و به مدت 25روز در دمای 26 درجه سانتی گراد نگهداری شد. میزان تولید گاز تیمار ها در ویال های شیشه ای و تجزیه پذیری با استفاده از کیسه های نایلونی و سه راس گاو هلشتاین فیستولا گذاری شده، اندازه گیری گردید.

یافته ها:

 فراوری ذرت سیلوشده با هر دو روش کشت سبب کاهش ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی شد (0/05<P). مقدار پروتیین در گروه های تیمار شده نسبت به گروه شاهد افزایش یافت و فراوری به روش کشت جامد بیش ترین تاثیر را در تغییر مقدار پروتیین سیلاژ داشت. الیاف گوارش ناپذیر نامحلول در شوینده خنثی در گروه تیمارها افزایش یافت. ذرت سیلوشده فراوری شده به روش کشت جامد حجم گاز تولیدی، گوارش پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم بیش تری را نسبت به کشت مایع و گروه شاهد نشان داد. فراوری به روش کشت جامد تاثیری بر تجزیه پذیری ماده خشک سیلاژ نداشت اما فراوری به روش کشت مایع سبب کاهش تجزیه پذیری شد. فراوری به روش کشت مایع سبب افزایش مقدار کل اسیدهای چرب فرار تولیدی شد. فراوری ذرت سیلوشده با هر دو روش کشت جامد و مایع تاثیری در مقدار نیتروژن آمونیاکی نداشت.

نتیجه گیری: 

به طورکلی نتایج نشان داد که فراوری ذرت سیلوشده به روش کشت جامد و کشت مایع سبب افزایش مقدار پروتیین، حجم گاز تولیدی، انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی شد، اما به دلیل ماهیت نوع فعالیت آنزیمی قارچ شیزوفیلوم کمون مقدار تجزیه پذیری ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی ذرت سیلوشده فراوری شده کاهش یافت.

زبان:
فارسی
صفحات:
73 تا 83
لینک کوتاه:
magiran.com/p2520082 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!