فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی
پیاپی 37 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علی نوبخت، بانو شهبازی* صفحات 1-9
    مقدمه و هدف

    موادی با منشا میکروبی و گیاهان دارویی با بهبود سطح سلامتی و وضعیت دستگاه گوارش زمینه را برای استفاده بهینه از مواد مغذی جیره ها را فراهم نموده و با کاهش استفاده از مواد مغذی، ضمن اقتصادی نمودن تولید، از آلودگی های زیست محیطی نیز جلوگیری می کنند. منابع پروتیینی جیره از جمله مواد مغذی گران قیمتی هستند که کاهش سطح استفاده از آنها در جیره های غذایی طیور نه تنها هزینه تغذیه را کاهش می دهد، بلکه با کاهش دفع مواد مغذی از طریق فضولات حیوانی، از آلودگی محیط زیست نیز ممانعت می کند. این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات استفاده از پروبیوتیک و پودر آویشن بر عملکرد، صفات لاشه و شاخص های بیوشیمیایی خون جوجه های گوشتی با جیره های معمول و کم پروتیین انجام گردید.

    مواد و روش ها:

     تعداد 192 قطعه جوجه گوشتی سویه راس -308 در 4 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار به صورت فاکتوریل 2×2 شامل دو سطح پروتیین خام (معمول و 5 درصد کمتر از معمول) و دو نوع افزودنی (پروبیوتیک 0/005 درصد جیره و پودر آویشن 1 درصد جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی در دو دوره رشد (از 11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها:

     استفاده از پروبیوتیک باعث افزایش میانگین وزن روزانه جوجه های گوشتی نسبت به پودر آویشن در مرحله رشد شد (0/05>p). عملکرد جوجه ها در دوره‏ پایانی و در کل دوره‏ آزمایش تحت تاثیر جیره‏های آزمایشی قرار نگرفتند. کاهش 5 درصدی سطح پروتیین خام جیره ها نیز بر عملکرد جوجه ها اثر نداشت. استفاده از پروبیوتیک در جیره های کم پروتیین درصد لاشه جوجه ها را نسبت به جیره با پروتیین معمول کاهش داد (0/05>p). کاهش 5 درصدی پروتیین خام  جیره ها، در مقایسه با جیره با پروتیین معمول، غلظت تری گلیسرید خون را کاهش و غلظت  LDLرا افزایش داد (0/05>p). تیمار حاوی پودر آویشن با پروتیین خام کمتر، باعث کاهش سطح تری گلیسرید خون شد (0/05>p). استفاده از پودر آویشن با پروتیین خام کمتر، موجب افزایش غلظت LDL خون و پودر آویشن در جیره با پروتیین معمول غلظت LDL خون را کاهش داد (0/05>p).

    نتیجه گیری

     به طور کلی در جوجه های گوشتی، کاهش 5 درصدی پروتیین خام جیره های غذایی، اثرات سوء بر عملکرد آنها  نداشته و استفاده از افزودنی های میکروبی و گیاهی نیز تاثیر قابل توجهی در عملکرد جوجه ها نداشت.

    کلیدواژگان: افزایش وزن، پروتئین خام، جیره غذایی، تری گلیسرید
  • زینب برومندنیا، حشمت الله خسروی نیا*، بابک ماسوری، بهمن پریزادیان صفحات 10-21
    مقدمه و هدف

    اسیدوز لاکتیک در نتیجه هیپوکسی و رشد سریع جوجه های گوشتی بروز می کند و می تواند به عنوان یک تنش فیزیولوژیکی مطرح شود. در دو آزمایش جداگانه تاثیر سطوح مازاد تغذیه ه ای ویتامین D3 و اسید گوانیدینواستیک بر عملکرد، وزن نسبی اندام ها، برخی شاخص های فیزیولوژیکی و رفتاری در جوجه های گوشتی تحت تنش اسیدوز لاکتیک بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در هر دو آزمایش تعداد 144 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 به ترتیب، برای مطالعه تاثیر ویتامین D3 در سطوح صفر (کنترل منفی و کنترل مثبت)، 20000، 30000، 40000 و  IU50000 به صورت تزریق زیرجلدی در دوره رشد در سن 21 تا 29 روزگی و اسید گوانیدینواستیک در سطوح صفر، 0/6، 1/2، 1/8، 2/4 و g/kg 3 خوراک در دوره پایانی در سن 32 تا40 روزگی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و شش پرنده در هر تکرار استفاده شد.

    یافته ها

    در آزمایش اول، غلظت لیپیدهای کبدی در پرندگان دریافت کننده IU 50000 ویتامین D3 در مقایسه با پرندگان کنترل منفی و پرندگان دریافت کننده IU 30000 ویتامین D3، به ترتیب، 21/79 و 19/16 درصد کمتر بود (0/05>p). در آزمایش دوم، درصد زنده مانی پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی 1/8 وg  3 اسید گوانیدینواستیک در مقایسه با پرندگان دریافت کننده 0/6 وg  1/2 اسید گوانیدینواستیک بالاتر بود (0/05>p). فراوانی فراسنجه های رفتاری تحت تاثیر تزریق ویتامین D3 و همچنین سطوح جیره ای اسید گوانیدینواستیک قرار گرفت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند تزریق زیرجلدی ویتامین D3 در سطح  IU 50000 و افزودن اسید گوانیدینواستیک به جیره غذایی در سطح g/kg 1/8 تاثیرات مثبتی بر تعدیل تنش فیزیولوژیکی ناشی از تزریق اسید لاکتیک در جوجه های گوشتی دارد.

    کلیدواژگان: اسیدوز لاکتیک، اسید گوانیدینواستیک، تنش فیزیولوژیکی، جوجه گوشتی، فراسنجه های رفتاری، ویتامین D3
  • سهیل یوسفی*، منصور رضائی، محمد کاظمی فرد، بهرام شهره صفحات 22-31
    مقدمه و هدف

    مهم ترین عامل در تنظیم مقدار خوراک طیور، محتوای انرژی جیره می باشد که با هزینه خوراک ارتباط تنگاتنگ دارد. سیستم انرژی ویژه صحت و کاربرد بیشتری برای اندازه گیری سطح قابلیت استفاده انرژی در طیور دارد. وجود ترکیبات ضد تغذیه ای نظیر پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای (PNS) و ترکیبات فیتاته در برخی از اقلام خوراکی مورد استفاده در جیره طیور سبب شده تا تولیدکنندگان برای کاهش اثرات منفی این مواد ضد تغذیه ای از افزودنی هایی نظیر آنزیم و پروبیوتیک در جیره استفاده کنند. افزودن آنزیم و پروبیوتیک به جیره بر پایه گندم-کنجاله سویا با سطوح مختلف انرژی، سبب بهبود عملکرد رشد، ابقای انرژی در بدن و بهره وری انرژی ویژه در جوجه های گوشتی شود.

    مواد و روش ها:

     این آزمایش با تعداد 8 تیمار و 5 تکرار و 10 قطعه جوجه به ازای هر تکرار، در مجموع با 400 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس جنس نر 308 انجام شد. تیمارها شامل جیره با و بدون افزودن مولتی آنزیم (500 گرم در تن)، با و بدون افزودن پروبیوتیک لاکتوفید (200 گرم در تن) و دو سطح انرژی قابل متابولیسم (2850 و 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم) در قالب طرح کاملآ تصادفی انجام شد.

    یافته ها

    افزودن مولتی آنزیم و پروبیوتیک در جیره حاوی سطح 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم سبب افزایش مقدار خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه و بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (0/05>p). افزودن آنزیم و پروبیوتیک و انرژی سبب بهبود و افزایش قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی شد (0/05>p). مکمل سازی جیره با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی با آنزیم و پروبیوتیک سبب افزایش بهره وری از انرژی در بدن طیور و افزایش راندمان ابقای انرژی در بدن به صورت پروتیین و چربی شد (0/05>p).

    نتیجه گیری:

     افزودن مولتی آنزیم و پروبیوتیک به جیره های بر پایه گندم-کنجاله سویا باعث بهبود میانگین افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک در کل دوره آزمایش، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم در 24 روزگی شد. افزودن مولتی آنزیم و پروبیوتیک در هر دو سطح انرژی قابل متابولیسم باعث بهبود  ابقاء انرژی به صورت پروتیین و چربی و همچنین انرژی ویژه در سطح تولید شد.

    کلیدواژگان: انرژی ویژه، پروبیوتیک، جوجه گوشتی و مولتی آنزیم
  • خسرو پارسایی مهر، محسن دانشیار*، پرویز فرهومند، حسین جانمحمدی، مجید علیایی، آرش جوانمرد صفحات 32-39
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف والین در جیره های غذایی کم پروتیین بر عملکرد، شاخص های بیوشیمیایی خونی و خصوصیات استخوان درشت نی جوجه های گوشتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای انجام این آزمایش از تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس-308 از سن 8 تا 21 روزگی در 4 تیمار و 5 تکرار با 10 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی بر اساس نیازمندی های غذایی جدول برزیلی (2011) تنظیم شدند و شامل: تیمار شاهد، سطح توصیه شده والین در جیره با 2 درصد پروتیین خام کمتر از سطح توصیه شده، 10 درصد بیشتر از سطح توصیه شده والین در جیره با 2 درصد پروتیین خام کمتر از سطح توصیه شده و 20 درصد بیشتر از سطح توصیه شده والین در جیره با 2 درصد پروتیین خام کمتر از سطح توصیه شده بودند. بدین منظور صفات عملکردی (افزایش وزن دوره ای، مقدار خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک)، فراسنجه های خونی (تری گلیسرید، کلسترول، پروتیین تام، آلبومین، اوره و اسید اوریک)، شاخص های کبدی (سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز) و خصوصیات استخوانی (خاکستر، کلسیم و فسفر استخوان درشت نی راست) اندازه گیری شدند. داده ها در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی مورد تجزیه واریانس و آزمون مقایسه میانگین ها با نرم افزاز SAS صورت گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تیمار حاوی 10 درصد والین اضافی در جیره با 2 درصد پروتیین خام کمتر از سطح توصیه شده باعث افزایش بیشتر وزن (721/8 گرم/ پرنده) در دوره رشد شد (0/05>p). کاهش پروتیین خام جیره باعث کاهش مقدار مصرف خوراک (1013/8 گرم) در دوره رشد گردید (0/05>p). مصرف 10 درصد والین اضافه باعث افزایش غلظت سوپراکسیدیسموتاز خون (U/gr Hb 164/8) شد. افزایش 20 درصدی والین باعث افزایش غلظت گلوتاتیون پراکسیداز خون (U/gr Hb 172) گردید (0/05>p). پروتیین خام بالای جیره (تیمار شاهد) باعث افزایش غلظت اوره و اسید اوریک خون شد و همچنین غلظت نیتروژن بستر را افزایش داد (0/05>p). به طور کلی، افزودن والین بیشتر از حد توصیه شده در جیره های کم پروتیین جوجه ها گوشتی باعث بهبود عملکرد و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی خونی گردید (0/05>p). سطح 20 درصد والین اضافی در مقایسه با سایر تیمارها باعث افزایش کلسیم (29/3%) استخوان درشت نی جوجه ها شد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    افزودن والین در جیره های کم پروتیین باعث بهبود عملکرد و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی خون شده و میزان رسوب کلسیم و فسفر در استخوان ها را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، جیره های رقیق شده، خصوصیات استخوانی، شاخص های خون، عملکرد، والین
  • رویا عیاری، مجید علیایی*، حسین جانمحمدی، روح الله کیانفر صفحات 40-51
    مقدمه و هدف

    استفاده از پری بیوبیوتیک ها در جیره های غذایی مرغ های تخم گذار می تواند به عنوان جایگزینی برای آنتی بیوتیک های محرک رشد عمل کند و اثرات مفیدی بر عملکرد تولید و کیفیت تخم مرغ داشته باشد. این آزمایش جهت ارزیابی اثرات افزودن سطوح مختلف پری بیوتیک مایع بر عملکرد تولید، کیفیت تخم مرغ در دما و زمان های مختلف نگهداری، عملکرد سیستم ایمنی هومورال و فراسنجه های خونی مرغ های تخم گذار در دوره پس از تولک انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    بدین منظور تعداد 144 قطعه مرغ تخم گذار لگهورن سویه، های لاین W-36 در سن 83 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی به 6 تیمار، 4 تکرار 6 قطعه ای اختصاص داده شد و جیره های آزمایشی به مدت 6 هفته تغذیه شدند. جیره های غذایی آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره شاهد بر پایه ذرت-کنجاله سویا و بدون افزودن پری بیوتیک مایع، 2 الی 5- جیره پایه به همراه افزودن 0/5، 1، 1/5، 2 میلی لیتر در هر کیلوگرم جیره غذایی پری بیوتیک مایع، 6- جیره پایه به همراه افزودن 500 میلی گرم آنتی بیوتیک اکسی تتراسایکلین در هر کیلوگرم جیره غذایی. صفات عملکرد تولید از قبیل درصد تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، تولید توده ای تخم مرغ، به صورت روزانه و مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک به صورت هفتگی محاسبه شد. برای بررسی اثرات استفاده از افزودنی بر صفات مرتبط با کیفیت تخم مرغ در دما دمای یخچال (Cº4) و دمای اتاق (Cº25) و زمان مختلف نگهداری (0، 7 و 14 روز)، در پایان هفته 2، 4 و 6 آزمایش، دو عدد تخم مرغ از هر تکرار انتخاب و صفات مرتبط اندازه گیری شد. بررسی عملکرد سیستم ایمنی هومورال با اندازه گیری عیار آنتی بادی تولید شده بر علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده های این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزار آماری SAS صورت گرفت. تجزیه واریانس داده های صفات کیفیت تخم مرغ در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2×6 (6 سطح پری بیوتیک مایع و آنتی بیوتیک، 2 دمای نگهداری و سه زمان مختلف نگهداری) انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که با افزایش پری بیوتیک مایع در جیره غذایی درصد تولید تخم مرغ (0/0057=p) و تولید توده ای تخم مرغ (0/0013=p) به طور خطی افزایش و ضریب تبدیل خوراک (0/0016=p) به طور خطی کاهش یافت. استفاده از پری بیوتیک مایع تاثیر معنی داری بر صفات کیفیت خارجی تخم مرغ از جمله شاخص شکل تخم مرغ، درصد پوسته و ضخامت پوسته نداشت (0/05>P)، ولی اثر مدت زمان نگهداری بر شاخص شکل تخم مرغ و اثر دمای نگهداری بر ضخامت پوسته و شاخص شکل تخم مرغ معنی دار بود (0/05<P). افزودن پری بیوتیک مایع سطح کلسترول، گلوکز، کلسیم و آسپارتات آمینوترانسفراز سرم خون مرغ های تخم گذار را تحت تاثیر قرار داد (0/05<P). تولید ایمونوگلوبولین کل با افزایش سطح پری بیوتیک افزودنی در جیره غذایی افزایش یافت (0/05<P).

    نتیجه گیری: 

    در مجموع، می توان به جای استفاده از آنتی بیوتیک محرک رشد، از 2 میلی لیتر پری بیوتیک مایع در هر کیلوگرم جیره غذایی مرغ های تخم گذار در دوره پس از تولک استفاده کرد، در این صورت، عملکرد تولید افزایش می یابد و با تقویت سطح ایمونوگلوبولین های اختصاصی، وضعیت سیستم ایمنی بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی هومورال، پری بیوتیک، کیفیت تخم مرغ، مرغ های تخم گذار
  • محمد کاظمی فرد* صفحات 52-63
    مقدمه

    با توجه به افزایش جمعیت و بیشتر شدن تقاضا برای منابع پروتیینی، پرورش طیور بسمت صنعتی شدن پیش رفت. این موضوع سبب افزایش تراکم پرورش در واحد سطح و همین طور تشدید احتمال بروز بیماری ها در آنها شده است. این درحالی است که گسترش بیماری ها سبب تمایل بیشتر به استفاده از آنتی بیوتیک ها شد. از این رو، یکی از راه کارهای کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها، استفاده از گیاهان دارویی است که از جمله آن ها می توان به نعناع اشاره کرد. بنابراین آزمایشی به منظور بررسی اثرات کاهش سطح پروتیین جیره و افزودن عصاره نعناع فلفلی بر عملکرد جوجه های گوشتی نر سویه راس 308 به اجرا در آمد.

    مواد و روش ها

    آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل و با روش فاکتوریل 2 ×2 با چهار تیمار، چهار تکرار و10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. جیره های آزمایشی شامل: یک) جیره شاهد با پروتیین استاندارد و بدون عصاره نعناع فلفلی، دو) جیره شاهد با افزودن سه دهم درصد جیره عصاره نعناع فلفلی، سه) جیره کم پروتیین بدون افزودن عصاره نعناع فلفلی، چهار) جیره کم پروتیین با افزودن سه دهم درصد جیره عصاره نعناع فلفلی بود. در طول ازمایش عملکرد پرندگان بصورت دوره ای، فراسنجه های خونی، پاسخ ایمنی، کیفیت گوشت، جمعیت میکروبی و خصوصیات لاشه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    در دوره رشد و کل دوره پرورش مصرف خوراک و افزایش وزن در تیمار حاوی جیره کم پروتیین با افزودن سه دهم درصد جیره عصاره نعناع فلفلی نسبت به تیمار دارای جیره کم پروتیین بدون افزودن عصاره نعناع فلفلی، به طور معنی داری افزایش یافت. در دوره رشد، پایانی و کل دوره پرورش، کم ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد حاوی عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد. کم ترین درصد چربی محوطه بطنی در تیمار شاهد حاوی عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد (0/05<P). در سنین 21 و 42 روزگی، کم ترین سطح تری گلیسرید در تیمار شاهد دارای 0/3 درصد عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد درعین حال تری گلیسرید در تیمار کم پروتیین با عصاره نعناع فلفلی کاهش معنی داری در مقایسه با تیمار دارای جیره کم پروتیین بدون عصاره نعناع فلفلی داشت (0/05<P). در طول آزمایش کیفیت گوشت و جمعیت میکروبی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج این آزمایش نشان داد که گنجاندن عصاره نعناع فلفلی در جیره از دوره ی رشد می تواند سبب بهبود عملکرد شود.

    کلیدواژگان: پروتیین، جمعیت میکروبی، جوجه گوشتی، عصاره نعناع، عملکرد
  • احمد حوریه، تقی قورچی*، سمیه پاشایی صفحات 64-72
    مقدمه و هدف

    کاکوتی (Ziziphora tenuior) یکی از گیاهان دارویی و معطر است که پراکنش وسیعی در ایران دارد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات گیاه کاکوتی (Ziziphora tenuior) بر قابلیت هضم، ماده آلی، فراسنجه های خونی، سیستم ایمنی، میزان باکتری های اشریشیاکولای، لاکتوباسیل ها و کل باکتری های هوازی و نماتد در مدفوع میش های نژاد دالاق می باشد.

    مواد و روش ها: 

    بدین منظور 12 راس میش نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه 0/5±40 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارها شامل: 1- جیره پایه بدون افزودنی، 2-جیره پایه با 25 گرم کاکوتی، 3- جیره پایه با 50 گرم کاکوتی در روز برای هر راس بودند. کل دوره آزمایش 44 رور بود که میش ها پس از دو هفته سازگاری به مدت یک ماه با جیره های موردنظر تغذیه شدند. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی با روش خاکستر نامحلول در اسید محاسبه شد، نمونه تازه مدفوع روزی سه بار از رکتوم هر میش در روز جمع آوری شد. جهت ارزیابی جمعیت میکروبی مدفوع و تعداد تخم انگل ها به روش تصحیح شده مک مستر، در روز آخر آزمایش نمونه مدفوع هر حیوان با استفاده از دستکش جمع آوری شد و با قراردادن در مخزن یخ به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل شد. نمونه گیری خون در انتهای دوره انجام شد. نمونه گیری خون بعداز 16 ساعت گرسنگی قبل از تغذیه صبح در انتهای آزمایش انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که سطوح مختلف کاکوتی تاثیر معنی داری بر قابلیت هضم ماده خشک، قابلیت هضم ماده آلی و جمعیت میکروبی مدفوع نداشت؛ اما کمترین جمعیت باکتری های اشریشیاکولای و لاکتوباسیل ها در تیمار 50 گرم کاکوتی مشاهده شد. سطح 50 گرم کاکوتی باعث افزایش درصد لنفوسیت (0/007=p) و کاهش درصد نوتروفیل (0/048=p) به طور معنی داری نسبت به بقیه تیمارها شد. سطوح مختلف کاکوتی تاثیر معنی داری بر روی گلوکز، کلسترول، اوره، لیپوپروتیین با دانسیته بالا و لیپوپروتیین با دانسیته خیلی پایین نداشت، اما تیمار حاوی 25 گرم کاکوتی بیشترین میزان کاهش تری گلیسرید و لیپوپروتیین با دانسیته بالا خون را داشت. علیرغم عدم معنی داری بالاترین میزان گلوکز، گلبول های قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت خون در تیمار 25 گرم کاکوتی بود. میزان لیپوپروتیین با دانسیته پایین با افزایش میزان کاکوتی افزایش یافت.

    نتیجه گیری:

     به طور کلی، به نظر می رسد افزودن کاکوتی به جیره می تواند باعث افزایش ایمنی بدن و بهبود برخی فراسنجه های خونی و جمعیت میکروبی مدفوع شود.

    کلیدواژگان: باکتری های مدفوع، پارامترهای خون، سیستم ایمنی، کاکوتی، میش
  • مریم ثاقبی، حامد خلیل وندی بهروزیار*، رسول پیرمحمدی، مریم دنیادوست چلان صفحات 73-83
    مقدمه و هدف

    برای غلبه بر مشکلات ناشی از کمبود خوراک دام، تلاش می شود دسترسی به مواد مغذی خوراک ها و قابلیت هضم آن ها افزایش یابد که از جمله ی این تلاش ها می توان به بهبود ارزش غذایی گیاهان علوفه ای با استفاده از فرآوری بیولوژیکی اشاره کرد. شیزوفیلوم کمون یک قارچ خوراکی از خانواده بازیدومیست ها است که برای فراوری زیستی علوفه ها مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر قارچ شیزوفیلوم کمون به صورت کشت مایع و کشت جامد بر ترکیب شیمیایی، حجم گاز تولیدی، تجزیه پذیری ماده خشک، تجزیه پذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدهای چرب فرار تولیدی ذرت سیلوشده بود.

    مواد و روش ها: 

    به منظور فراوری، یک قسمت 1×1 (سانتی مترمربع) از قارچ هفت روزه رشد یافته در محیط کشت جامد حاوی سیب زمینی، دکستروز و آگار به درون محفظه شیشه ای حاوی 200 گرم ذرت سیلوشده استریل و خیس شده تلقیح شد. 100 میلی لیتر از محیط کشت مایع حاوی آنزیم های مترشحه پس از فیلتراسیون قارچ های رویی مایع به درون محفظه شیشه ای حاوی 200 گرم ذرت سیلوشده استریل و خیس شده تلقیح و به مدت 25روز در دمای 26 درجه سانتی گراد نگهداری شد. میزان تولید گاز تیمار ها در ویال های شیشه ای و تجزیه پذیری با استفاده از کیسه های نایلونی و سه راس گاو هلشتاین فیستولا گذاری شده، اندازه گیری گردید.

    یافته ها:

     فراوری ذرت سیلوشده با هر دو روش کشت سبب کاهش ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی شد (0/05<P). مقدار پروتیین در گروه های تیمار شده نسبت به گروه شاهد افزایش یافت و فراوری به روش کشت جامد بیش ترین تاثیر را در تغییر مقدار پروتیین سیلاژ داشت. الیاف گوارش ناپذیر نامحلول در شوینده خنثی در گروه تیمارها افزایش یافت. ذرت سیلوشده فراوری شده به روش کشت جامد حجم گاز تولیدی، گوارش پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم بیش تری را نسبت به کشت مایع و گروه شاهد نشان داد. فراوری به روش کشت جامد تاثیری بر تجزیه پذیری ماده خشک سیلاژ نداشت اما فراوری به روش کشت مایع سبب کاهش تجزیه پذیری شد. فراوری به روش کشت مایع سبب افزایش مقدار کل اسیدهای چرب فرار تولیدی شد. فراوری ذرت سیلوشده با هر دو روش کشت جامد و مایع تاثیری در مقدار نیتروژن آمونیاکی نداشت.

    نتیجه گیری: 

    به طورکلی نتایج نشان داد که فراوری ذرت سیلوشده به روش کشت جامد و کشت مایع سبب افزایش مقدار پروتیین، حجم گاز تولیدی، انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی شد، اما به دلیل ماهیت نوع فعالیت آنزیمی قارچ شیزوفیلوم کمون مقدار تجزیه پذیری ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی ذرت سیلوشده فراوری شده کاهش یافت.

    کلیدواژگان: ارزش غذایی، الیاف نامحلول درشوینده خنثی، تخمیر زیستی، قارچ شیزوفیلوم کمون، لیگنین
  • زهرا جهان آرا، مرتضی چاجی* صفحات 84-94
    مقدمه و هدف

    تانن ها دارای اثرات محدود کنندگی فراوانی بر خوشخوراکی و مصرف خوراک، هضم مواد مغذی، رشد و عملکرد دام هستند. گیاهان و محصولات جانبی زیادی وجود دارند که به علت بالا بودن مقدار ترکیبات ضد تغذیه ای نظیر تانن استفاده از آن ها در خوراک دام، محدود است. استفاده از روش هایی که بتواند مقدار این ترکیبات را کاهش دهد، امکان استفاده از آنها در خوراک دام را فراهم خواهد کرد. هدف آزمایش حاضر بهبود ارزش تغذیه ای برگ کنار حاوی تانن و ترکیبات پلی فنولیک برای نشخوارکنندگان بود.

    مواد و روش ها: 

    برگ کنار با چهار نوع از باکتری های تجزیه کننده تانن شامل کلبسیلا پنومونیه و استینتو باکتر (جداسازی شده از شکمبه گوزن)، لاکتو باسیلوس فرمنتوم (جدا سازی شده از شکمبه بز نجدی) و لاکتو باسیلوس فرمنتوم تجاری عمل آوری شدند. در دو مرحله ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم و تخمیر برگ کنار به تنهایی یا به صورت ترکیب در یک جیره ی استاندارد بره ی پرواری با روش های آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی در مرحله ی اول و دوم هر کدام شامل 5 تیمار بودند، 1- برگ کنار یا جیره های حاوی آن بدون عمل آوری، 2 تا 5- برگ کنار یا جیره های حاوی آن که با هر یک از چهار باکتری به صورت جداگانه عمل آوری شدند.

    یافته ها:

     پتانسیل تولید گاز، نرخ تولید گاز، ماده آلی واقعا تجزیه شده، بازده تولید توده زنده ی میکروبی، غلظت نیتروژن آمونیاکی و جمعیت پروتوزوآی برگ کنار عمل آوری شده با باکتری های تجزیه کننده تانن نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش یافت (0/05>p). درصد قابلیت هضم ماده خشک،NDF  و ADF برگ کنار عمل آوری شده با باکتری های تجزیه کننده تانن نیز نسبت به شاهد افزایش یافت (0/05>p). در مرحله ی دوم آزمایش، پتانسیل تولید گاز، درصد قابلیت هضم ماده خشک،NDF  و ADF، غلظت نیتروژن آمونیاکی و جمعیت پروتوزوآی جیره های بره ی پرواری حاوی برگ کنار عمل آوری شده نسبت به شاهد افزایش یافت (0/05>p). نرخ تولید گاز، ضریب تفکیک، تولید توده ی زنده ی میکروبی و بازده تولید توده زنده ی میکروبی در جیره های حاوی برگ کنار عمل آوری شده نسبت به شاهد تنها عددی افزایش یافت و از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد با توجه به اثرات مثبت فرآوری برگ کنار با باکتری های تجزیه کننده تانن، شاید بتوان گفت عمل آوری این گیاه برای کاهش تانن راهکاری مناسب برای استفاده بهینه تر از برگ کنار در جیره است.

    کلیدواژگان: آنزیم تاناز، پتانسیل تولید گاز، توده ی زنده ی میکروبی، غلظت تانن، قابلیت هضم
  • علیرضا طالبیان مسعودی*، آزاده میرشمس الهی صفحات 95-104
    مقدمه و هدف

    عمل آوری محصولات فرعی کشاورزی برای تغذیه دام می تواند عرضه خوراک دام را بدون افزایش سطح تولید فعلی و صرفا با بهبود بهره وری از طریق ارتقای کارایی انرژی و حفظ آن در زنجیره تامین غذا افزایش دهد و همزمان از نگرانی های مدیریت پسماند، امنیت غذایی، محدودیت منابع و حفظ محیط زیست بکاهد. در نتیجه این عمل آوری، رقابت انسان و دام برای غذا تقلیل یافته و قیمت تمام شده خوراک کاهش می یابد.

    مواد و روش ها:

     این آزمایش طی دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، کاه گندم با گاز آمونیاک در سطوح صفر ، 2، 2/5و 3 درصد ماده خشک و رطوبت با سطوح صفر، 20، 25 و 30 درصد در قالب یک آزمایش فاکتوریل عمل آوری شد و ترکیب شیمیایی و گوارش پذیری نمونه ها تعیین و مورد مقایسه قرارگرفت. در مرحله دوم، به منظور بررسی اثرات استفاده از کاه آمونیاکی در جیره گوساله های پرواری، تعداد 24 راس گوساله پرواری از نژاد سیمنتال با وزن اولیه 15± 356 به دو گروه شاهد و آزمایشی تقسیم شدند. در گروه شاهد از کاه معمولی استفاده شد و در گروه آزمایشی کاه آمونیاکی شده با سه درصد گاز آمونیاک و 30 درصد رطوبت، جایگزین کاه معمولی شد و مصرف ماده خشک و افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک و هزینه افزایش وزن گوساله ها طی مدت پنج ماه بررسی و بین دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها:

     آمونیاکی کردن کاه تاثیر معنی داری بر مقدار ماده آلی و خاکستر آن نداشت. درصد پروتیین خام کاه در نتیجه آمونیاکی کردن تا 2/7 برابر افزایش یافت و با بیشتر شدن سطح گاز و مقدار رطوبت، مقدار پروتیین خام کاه  افزایش یافت (0/01>p). آمونیاکی کردن باعث کاهش مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی(0/01>p)، افزایش الیاف نامحلول در شوینده اسیدی(0/01>p)، کاهش مقدار همی سلولز (0/01>p) و افزایش لیگنین نامحلول در شوینده اسیدی کاه شد (0/01>p) همچنین گوارش پذیری ماده خشک و ماده آلی کاه بواسطه آمونیاکی کردن بهبود یافت. مصرف ماده خشک روزانه دام ها در کل دوره در گروه آزمایشی افزایش یافت (0/01>p). افزایش وزن روزانه و میانگین وزن پایان دوره دام ها، در گروه آزمایشی در کل دوره به شکل معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (0/01>p). ضریب تبدیل خوراک در کل دوره به شکل معنی داری در دام های دریافت کننده کاه عمل آوری با گاز آمونیاک بهبود یافت (0/01>p). استفاده از کاه آمونیاکی عمل آوری شده با سه درصد گاز آمونیاک و 30 درصد رطوبت باعث کاهش قیمت جیره و هزینه خوراک برای هر کیلوگرم افزایش وزن دام شد. 

    نتیجه گیری

    آمونیاکی کردن با استفاده از گازآمونیاک روشی ساده، سریع و موثر برای فرآوری کاه و افزایش ارزش غذایی و گوارش پذیری آن برای دام است و صرفه اقتصادی آن بستگی به دسترسی و قیمت گاز و روش مورد استفاده دارد.

    کلیدواژگان: کاه گندم، گازآمونیاک، گوساله پرواری، گوارش پذیری
  • فریبا رضائی سرتشنیزی*، میثم منصوری، علی محرری، سعید کریمی دهکردی صفحات 105-113
    مقدمه و هدف

    از مزایای استفاده از جایگزین شیر می توان به رشد مناسب بره ها، پیشگیری از مصرف ذخایر بدنی میش مادر، آماده نمودن میش برای دوره بعدی زایش، کاهش فاصله زایش، افزایش دوقلو زایی، کاهش هزینه ها اشاره کرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر جایگزین شیر بر عملکرد، فراسنجه های خونی و توسعه شکمبه بود.

    مواد و روش ها: 

    در این تحقیق از 42 راس بره نر و ماده (به تعداد مساوی از هر جنس) تازه متولد شده از نژاد قزل استفاده شد. تیمارها در هر گروه جنسی شامل 1- شیر کامل میش که در دو وعده صبح و عصر هر 12 ساعت کنار میش مادر قرار می‎گرفتند و جیره آغازین که به ‎صورت آزاد در اختیار بره ‎ها قرار داده شده بود به عنوان گروه شاهد 2- جایگزین شیر 1 (ایرانی) که 15 درصد وزن بدن به همراه جیره آغازین به ‎صورت آزاد، به بر‏ه ‎ها داده می ‎شد 3- جایگزین شیر 2 (خارجی) که 15 درصد وزن بدن به همراه جیره آغازین به‎ صورت آزاد به بره ‎ها داده می‎ شد. به هر تیمار در هر جنس 7 بره اختصاص داده شد. جایگزین های شیر نیز در دو نوبت صبح و عصر تا زمان از شیرگیری در اختیار بره‎ ها قرار گرفت. خوراک مصرفی به صورت روزانه اندازه گیری شد. وزن کشی بره ها هر دو هفته یکبار صورت گرفت. به منظور تعیین تاثیر جایگزین های شیر بر فراسنجه های خونی در روزهای 35 و 75 خون گیری به عمل آمد. در هفته سیزدهم بره های نر کشتار شدند و خصوصیات اندام های داخلی لاشه و توسعه شکمبه آن ها اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که جایگزین شیر باعث افزایش مصرف خوراک شد که این افزایش در بره‎های دریافت کننده جایگزین شیر ایرانی بیشترین بود (0/01>p). همچنین مصرف خوراک در بره های نر بیشتر از بره های ماده بود و با اف‍زایش سن بره ها، مصرف خوراک نیز به طور معنی داری افرایش یافت (0/01>p). داده‎های مربوط به افزایش وزن بعد از شیر گیری بره ها نشان داد که بره های دریافت کننده جایگزین شیر ایرانی و خارجی افزایش وزن بیشتری نسبت به بره های دریافت کننده شیر مادر داشتند (0/01>p). هیچ کدام از فراسنجه های خونی مورد بررسی به جز گلوکز تحت تاثیر جایگزین شیر ایرانی و خارجی و همچنین جنسیت بره ها قرار نگرفتند. وزن کبد (0/01>p) و طحال (0/05>p) در بره های گروه شاهد بیشترین بود و در بره های جایگزین شیر ایرانی کمترین بود. همچنین چربی محوطه بطنی در گروه جایگزین شیر ایرانی بیشترین بود (0/05>p). پرزهای شکمبه بره های مورد آزمایش به طور معنی داری تحت تاثیر جایگزین شیر قرار نگرفتند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج مثبت مشاهده شده در ارتباط با مصرف خوراک و وزن بعد از شیرگیری استفاده از جایگزین شیر ایرانی در بره های شیرخوار قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: افزایش وزن، بره ها، توسعه شکمبه، جایگزین شیر ایرانی، جایگزین شیر خارجی، مصرف خوراک
  • زربخت انصاری پیرسرائی*، علی هاتفی، احمد زارع شحنه، حمید دلدار صفحات 114-121
    مقدمه و هدف

    از آن‏جایی که پدیده التهاب به عنوان یکی از چالش های قابل توجه در بخش های مختلف صنعت دامپروری عنوان می شود، بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی راهکار التهابی مهارکننده فسفودی استراز (PDE) تیوفیلین روی برخی از ویژگی ‏های تولیدی در مرغ تخمگذار در اواخر دوره تولید (شدت التهاب مزمن تخمدانی به دلیل تخمک ریزی پی در پی در مرغ تخمگذار مسن افزایش می یابد)، ویژگی‏ های کیفی تخم‎مرغ و ارزیابی های بافت شناسی اینفاندیبولوم صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی، در یک دوره حدود 4 هفته‏ ای، با استفاده از 24 قطعه مرغ تخمگذار سویه های لاین W-36 (مسن‏تر از 90 هفته) انجام شد. پرنده ‏ها به طور تصادفی به دو تیمار (شامل یک سطح با غلظت 3 میلی گرم به ازای وزن زنده بدن به صورت خوراکی و تیمار شاهد) با 3 تکرار در هر تیمار و 4 پرنده در هر تکرار تقسیم شدند. درصد  تخمگذاری، میانگین وزن تخم مرغ، میانگین وزن تخم مرغ ضریب تبدیل غذایی محاسبه شدند. تخم‎مرغ به صورت تصادفی و به طور هفتگی جمع آوری شد و نسبت وزن پوسته به وزن تخم‎مرغ، ضخامت پوسته تخم مرغ، وزن مخصوص تخم مرغ، واحد هاو و شاخص زرده اندازه‎گیری شد. برای اندازه گیری گلوکز، تری گلیسرید و کلسترول خون، خونگیری از رگ بال انجام شد. در پایان دوره پژوهش، مرغ ها کالبدشکافی شده و وضعیت ظاهری تخمدان و تومور های تخمدانی بررسی شد. همچنین پس از ارزیابی ظاهری فولیکول ها، از بافت نزدیکترین ناحیه اینفاندیبولوم به تخمدان نمونه برداری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که علیرقم عدم معنی‎داری در  وزن زنده بدن و  مصرف خوارک روزانه (0/05>P)، استفاده از مهارکننده PDE تیوفیلیلن سبب افزایش قطر فولیکول پیش تخمک ریزی (F1) شد (0/05>P). در میان ویژگی کیفی تخم‎مرغ به عنوان شاخصی از اثرات ضد التهابی بر عملکرد اویداکت، ارتفاع سفیده، واحد هاو و ضخامت پوسته در در پرندگان تحت تاثیر تیوفیلین افزایش معنی‏ داری (0/05>P) پیدا کردند. مکمل‎سازی تیوفیلین سبب افزایش تری گلیسرید خون در پرندگان تحت تیمار شد (0/05>P). نسبت تیمار شاهد، استفاده از تیوفیلین توانست سبب بهبود ویژگی های ضد التهابی بافت شناسی اویداکت توسط افزایش پایداری مژک های اپیتلیالی اینفاندیبولوم شود.

    نتیجه گیری: 

    مکمل سازی  PDEتیوفیلین می تواند سبب بهبود نسبی برخی از ویژگی های تولیدی و به دلیل ایجاد اثرات ضد التهابی در اویداکت، سبب بهبود برخی از شاخص های کیفی تخم‎مرغ شود.

    کلیدواژگان: التهاب، درصد تخمگذاری، ضخامت پوسته، مرغ تخمگذار، تئوفیلین
  • پروین شورنگ*، فاطمه عباسی، فرحناز معتمدی سده، فاطمه طهوری صفحات 122-128
    مقدمه و هدف

    حساسیت افراد به زهر زنبور متفاوت است و وجود ترکیبات آلرژن در زهر استفاده از آن و تعیین دز بهینه را برای درمان با مشکل روبرو کرده است. این پژوهش با هدف کاهش ترکیبات آلرژن و سنجش کیفیت زهر زنبورعسل فراوری شده با پرتو گاما انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای این منظور ترکیبات زهر خام و پرتوتابی شده با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری، HPLC و الکتروفورز ژل پلی آکریلامید تعیین شد. برای سنجش پاسخ ایمنی و آسیب شناسی زهر پرتوفراوری شده، 36 سر موش در 6 گروه با 6 تکرار گروه بندی شد. مقدار 1 میلی گرم زهر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل صفاقی تزریق و پس از 48 ساعت، خونگیری از قلب انجام شد. جداسازی سرم خون جهت سنجش آنزیم کبدی و اینترلوکین-2 انجام شد. کبد موش ها جدا و در فرمالین 10 درصد تثبیت شد. بافت کبد پس از مراحل قالب گیری با استفاده از دستگاه میکروتوم برش گیری و با رنگ هماتوکسلین-ایوزین رنگ آمیزی شد. داده های آزمایشی در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزار آماری SAS آنالیز شد.

    یافته ها

    طبق نتایج، مقدار پروتیین حقیقی و مالون دی آلدیید در نمونه های پرتوتابی شده تفاوتی با نمونه شاهد نداشت (0/05>P).  نتایج دنسیتومتری ژل الکتروفورز پروتیین زهر زنبور عسل نشان داد که پرتوتابی با دز 4 و 6 کیلوگری سبب کاهش مقدار فسفولیپاز و هیالورونیداز و افزایش زیرواحدهای پروتیینی کوچک شد (0/05<P). طبق نتایج HPLC نمونه زهر زنبور عسل قبل و بعد از پرتوتابی، ترکیبات زیست فعال زهر زنبورعسل شامل هیستامین، دوپامین و نوراپی نفرین به ترتیب در زمان های 1/692، 2/739 و 1/756 دقیقه تشخیص داده شد. در نمونه زهر پرتوتابی نشده مقدار هیستامین، دوپامین و نوراپی نفرین بر اساس درصدی از سطح زیر منحنی به ترتیب 3/541، 1/640 و 0/343 درصد بود. بعد از پرتوتابی مقدار هیستامین، دوپامین و نوراپی نفرین کاهش یافت. طبق نتایج تست الایزا غلظت اینترلوکین-2 سرم خون در تیمارهای مختلف زهر خام و پرتوتابی شده با دزهای 2، 4 و 6 کیلوگری تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05>P). ولی دز 8 کیلوگری سبب کاهش اثرات زهر زنبورعسل در افزایش فعالیت  سلول های لنفوسیت تی کمک کننده شد (0/05<P). نتایج بافت شناسی نشان داد که زهر زنبورعسل پرتوتابی شده با دز 4 و 6 کیلوگری سبب کاهش پرخونی و تورم هپاتوسیت ها شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش از دز 6 کیلوگری پرتو گاما بدون اثرات منفی بر ویژگی های زهر زنبورعسل می توان برای پرتوتابی زهر زنبور عسل و کاهش ترکیبات آلرژن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آلانین ترانسفراز، پرتوتابی گاما، زهر زنبور عسل، اینترلوکین، فسفولیپاز
  • امین کاظمی زاده، خلیل میرزاده*، علی آقائی، زربخت انصاری پیرسرائی صفحات 129-138
    مقدمه و هدف

    یکی از مشکلات صنعت گله مادر، تجمع چربی های بطنی و افزایش شاخص های چربی پلاسمایی با پیشرفت دوره ی تولید است. این تغییرات، مرغ و خروس ها را مستعد ابتلا به بیماری های متابولیک و کاهش باروری می کند. این پژوهش با هدف مطالعه ی تاثیر روغن کتان و پودر زنجیبل روی متابولیسم چربی، پروفیل های لیپیدی و آنزیم های کبدی خروس مادر گوشتی انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    آزمایش با استفاده از 72 قطعه خروس مادر گوشتی راس 308 با سن 45 هفته و به صورت طرح کاملا تصادفی فاکتوریل (2×4) شامل 2 سطح پودر زنجبیل (صفر و 1/5 درصد جیره) و 4 سطح روغن کتان (صفر، 1، 2 و 3 درصد جیره) به مدت 10 هفته در 8 تیمار آزمایشی 3 تکرار و 3 قطعه خروس مادر در هر تکرار انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد، مصرف پودر زنجبیل، روغن کتان باعث کاهش معنی دار غلظت تری گلیسرید و کلسترول پلاسمایی خروس‎های مادر گوشتی نسبت به گروه شاهد شد(0/05>p). اثرات متقابل سطوح مختلف پودر زنجبیل و روغن کتان نیز بر فراسنجه های فوق (تری‏گلیسرید و کلسترول کل پلاسمایی) معنی ‏دار بود (0/05>p). مصرف پودر زنجبیل، باعث کاهش معنی دار لیپوپروتیین های با چگالی پایین و افزایش لیپوپروتیین های با چگالی بالا در پلاسمایی خون پرندگان شد(0/05>p)، در حالی که روغن کتان و اثرات همزمان پودر زنجبیل و روغن کتان تاثیر معنی داری بر لیپوپروتیین های با چگالی پایین و لیپوپروتیین های با چگالی بالا نداشت (0/05>p). غلظت گلوکز تحت تاثیر پودر زنجبیل و روغن کتان و نیز اثرات متقابل پودر زنجبیل و روغن کتان قرار نگرفت (0/05>p). افزودن سطح 1/5 درصد پودر زنجبیل باعث کاهش آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز شد (0/05>p)، در حالی که افزودن روغن کتان و همزمان روغن کتان و پودر زنجبیل تاثیری معنی داری روی آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز نداشت (0/05>p). اثر اصلی مصرف پودر زنجبیل، روغن کتان و اثرات متقابل پودر زنجبیل و روغن کتان در کاهش غلظت آنزیم آلانین آمینو ترانسفراز پلاسمایی معنی‏ دار بود (0/05>p). وزن کبد، وزن نسبی کبد و وزن چربی شکم، وزن نسبی وزن چربی شکم تحت تاثیر پودر زنجبیل و روغن کتان و نیز اثرات همزمان زنجبیل و کتان قرار نگرفت (0/05>p).

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج پژوهش حاضر، مکمل کردن جیره خروس مادر به صورت همزمان با سطح 1/5 درصد پودر زنجبیل و  سطح 2 درصد روغن کتان اثر مثبتی بر پروفیل لیپیدی و آنزیم های کبدی دارد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنزیم کبدی، امگا 3، خروس مادر، متابولیت چربی
  • حسین محمدی*، ابوذر نجفی صفحات 139-147
    مقدمه و هدف

    صفات تیپ توصیف کننده وضعیت اسکلتی دام بوده و دارای همبستگی ژنتیکی متوسط تا بالا با صفات مهم اقتصادی شامل باروری، طول عمر اقتصادی و خصوصیات لاشه در گاو می با شد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه پویش کل ژنوم بر اساس آنالیز مجموعه های ژنی برای شناسایی جایگاه های ژنی موثر بر صفات تیپ با استفاده از آرایه های ژنومی 50K بود.

    مواد و روش ها

    برای این منظور از اطلاعات فنوتیپی و ژنوتیپی صفات طول بدن (BL)، ارتفاع قد از جدوگاه (WH)، دور سینه (CG) و عمق سینه (CD) 286 نمونه از گاوهای آمیخته استفاده شد. ابتدا آنالیز پویش کل ژنومی برای صفات تیپ در برنامه GEMMA نسخه 0/98 انجام شد. سپس با استفاده از بسته نرم افزاری biomaRt2 برنامه R ژن های معنی داری که در داخل و یا 25 کیلوباز بالا و پایین دست نشانگرهای معنی دار قرار داشتند، شناسایی شدند. در نهایت تفسیر مجموعه ژنی با بسته نرم افزاری goseq برنامه R با هدف شناسایی عملکرد بیولوژیکی ژن های نزدیک به مناطق انتخابی و ژن های کاندیدا از طریق پایگاه های GO، KEGG، DAVID و PANTHER انجام شد.

    یافته ها

    در این پژوهش تعداد 12 نشانگر تک نوکلیوتیدی واقع روی کروموزوم های 1، 3، 5، 7، 8، 10، 13، 16، 17، 22، 23 و 25 شناسایی شدند که با ژن های PLCB1 ، PTBP1، TMEM130، PLCB4 (BL)، TGFBR3، SYN3، TRAK1 (WH)، GLP1R، HMGA1 (CG) و CAPN3، MYOG و MYO18B (CD) مرتبط بودند. برخی از این ژن های شناسایی شده در مناطق ژنومی معنی دار با مطالعات قبلی هم خوانی داشت. در تفسیر مجموعه ژنی تعداد 17 مسیر هستی شناسی ژنی و بیوشیمیایی با صفات تیپ شناسایی شد (0.05˂P). از این بین، مسیرهای توسعه ساختار بافت عضله، تشکیل ساختار آناتومیکی در برگیرنده مورفوژنز، هموستازی ساختار آناتومیکی، تمایز و تفرق استیوکلاست ها، تمایز و تفرق سلول های عضلات اسکلتی و مسیر سیگنال دهی کلسیم عملکرد های مهمی را در ارتباط با رشد و توسعه عضلات اسکلتی، هموستازی گلوکز، فرآیند استخوان سازی، تفرق سلول های عضلات اسکلتی، تنظیم یون کلسیم و فعال سازی مسیر سیگنال دهی کلسیم بر عهده داشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق  ضمن تایید نتایج  مطالعات قبلی در زمینه پویش ژنومی صفات مرتبط با تیپ و همچنین شناسایی مناطق ژنومی جدید، می تواند در انتخاب ژنتیکی برنامه های اصلاح نژادی گاو مفید باشد.

    کلیدواژگان: آنالیز مسیر، پویش ژنومی، صفات تیپ، گاو
  • بهزاد سپهری*، صادق علیجانی، آرش جوانمرد، حسین جانمحمدی، کریم حسنپور صفحات 148-157
    مقدمه و هدف

    آلودگی به جرب واروآ، جدی ترین تهدید و چالش برای صنعت پرورش زنبورعسل محسوب می شود. این انگل خارجی لزوما در کلنی زنبوران عسل زندگی کرده و به کلنی ها و  متعاقبا تولید عسل، زیان های جبران ناپذیری وارد می کند. در این راستا، از جمله راهکارهای مقابله پیشنهادی، استفاده از جرب کش ها می باشد که پیامدهای منفی بر سلامتی زنبورعسل و مصرف کنندگان عسل دارد. جهت اجتناب از این پیامدهای منفی، روش های جایگزین مطمین تری برای مبارزه با این جرب نیاز است و آن هم استفاده از سویه های ژنتیکی مقاوم و برنامه های انتخاب اصلاحی برای ایجاد کلنی های با مقاومت نسبی بر علیه جرب واروا می باشد. در کلنی زنبورعسل چندین سازوکار فیزیولوژیکی و رفتاری برای مقاومت به جرب واروا وجود دارد که می توان با بررسی ارتباط آن ها با ژن های کاندیدای شناسایی شده در خصوص مقاومت، مبانی ژنتیکی مقاومت بر علیه جرب واروا در زنبورعسل را بهتر شناسایی نموده و در برنامه های اصلاحی استفاده نمود. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی چند شکلی های تک نوکلیوتیدی (SNP) در ژن کاندیدای  موثر بر رفتارهای دفاعی زنبورعسل در مقابل جرب واروا، یعنی ژن گیرنده دوپامین (DOP3) در نمونه ای از توده جمعیت زنبورعسل ایرانی بود.

    مواد و روش ها:

     در پژوهش حاضر، در مجموع، تعداد 10 شفیره زنبور نر از کلنی هایی که برای حساسیت و مقاومت به جرب واروا تعیین فنوتیپ و تعیین ژنوتیپ شده بودند، (5 نمونه حساس و 5 نمونه مقاوم) انتخاب و استخراج DNA ژنومی بر پایه روش آزمایشگاهی CTAB انجام شد و در ادامه، واکنش زنجیره ای پلی مراز بر اساس آغازگرهای اختصاصی ناحیه UTR  ژن DOP3 انجام شد. پس از مشاهده تک باند (900 جفت باز)، تخلیص محصول و توالی یابی (روش متداول سانجر) انجام شد. مشاهده خروجی ها و تعیین کیفیت توالی خام (شاخص Phred index) با نرم افزار FinchTV و همردیفی با BLAST و خوشه بندی با نرم افزار MAFTT  صورت گرفت.

    یافته ها:

     در این تحقیق، در چند ناحیه از توالی نوکلیوتیدی ناحیه UTR ژن DOP3، بین افراد تفاوت دیده شد، که مهمترین تفاوت در توالی نوکلیوتیدی بین افراد حساس و مقاوم مربوط به دو ناحیه است. یکی در ناحیه نوکلیوتیدی 428 تا 437 خوانش جلویی به اندازه 9 جفت باز نوکلیوتید و دیگری در ناحیه نوکلیوتیدی 715 تا 720 خوانش جلویی به اندازه 6 جفت باز نوکلیوتید، که در این دو ناحیه جهش از نوع حذف صورت گرفته است.

    نتیجه گیری

    بررسی نتایج نهایی وجود اختلاف معنی دار از نوع حذف/اضافه به ترتیب با اندازه های 6 و 9 جفت باز ، بین دو گروه (حساس و مقاوم به جرب واروا) را نشان داد که می  تواند در شناسایی مولکولی کلنی های مقاوم به جرب واروا و برنامه  های اصلاحی برای تولید کلنی های مقاوم به جرب واروا استفاده شود و تاکنون چنین حذف هایی مربوط به این ژن گزارش نشده است.

    کلیدواژگان: جرب واروا، چند شکلی تک نوکلئوتیدی، مکانیسم های مقاومت، ژن کاندیدا، گیرنده دوپامین
  • سجاد بادبرین*، رضا سید شریفی، حامد فلاحی صفحات 158-165
    مقدمه

    در بین نژادهای اسب کشور، اسب عرب بیشترین جمعیت را دارد. اسب عرب زیبا و مقاوم در برابر شرایط سخت محیطی است و بیشتر در مناطق جنوبی کشور پرورش داده می شود. با توجه به جمعیت زیاد این نژاد در کشور، تیره های مختلفی از آن پدید آمده است که ممکن است از نظر ژنتیکی تفاوت هایی داشته باشند. اطلاع از این تفاوت ها در مدیریت ذخایر ژنتیکی و حفظ آن اهمیت زیادی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تنوع ژنتیکی اسب عرب و تیره های مختلف آن در ایران می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در پژوهش حاضر تنوع ژنتیکی نه تیره اسب عرب ایران شامل تیره های کهیلان، عبیان، حمدانی، صگلاویه، جلفان، خرسان، ملیحه، نسمانی و ودنه بررسی شد. تشخیص تیره ها بر اساس اطلاعات کتاب تبارنامه اسب عرب فدراسیون سوارکاری جمهوری اسلامی ایران انجام گرفت. کلیه نمونه ها با استفاده از 12 نشانگر ریزماهواره توصیه شده توسط انجمن ژنتیک حیوانی (ISAG) تعیین ژنوتیپ شدند. الکتروفورز قطعات تکثیر شده DNA توسط دستگاه ژنتیک آنالایزر 3130 انجام شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزارهای GENALEX نسخه 2/0 و NTSYS نسخه 2/02 انجام شد.

    یافته ها:

     در مجموع 100 آلل با استفاده از این تعداد نشانگرها روی 251 راس اسب عرب شناسایی شد. نشانگرهای ASB17 با میانگین 7/22 آلل و HTG4 با میانگین 4/77 آلل در میان تمام تیره ها به ترتیب دارای بیشترین و کمترین تعداد آلل بودند. بیشترین و کمترین میزان هتروزیگوسیتی مشاهده شده در نشانگر AHT4 با میانگین 0/786 و نشانگر ASB23 با میانگین 0/631 آلل در تمام تیره های مورد بررسی مشاهده شد. همچنین بیشترین و کمترین میانگین هتروزیگوسیتی مورد انتظار به ترتیب در نشانگرهای AHT4 با 0/784 آلل و ASB2 با 0/598 آلل برآورد شد. میانگین شاخص شانون برای همه جایگاه ها برابر با 1/427 به دست آمد. آزمون تجزیه به مولفه های اصلی، گروه بندی خاصی ناشی از جدا شدن جمعیتی تیره های مختلف اسب عرب، مشاهده نشد و همه اسب ها در یک ناحیه روی محور مختصات قرار گرفتند.

    نتیجه گیری: 

    به کمک نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر می توان درک بیشتری از ساختار ژنتیکی تیره های مختلف اسب عرب داشت. همچنین نتایج این تحقیق می تواند به پرورش دهندگان اسب برای مدیریت تنوع ژنتیکی و اصلاح نژاد آنها کمک کند. از آنجا که تنوع ژنتیکی نسبتا زیادی در درون تیره های مختلف اسب عرب وجود دارد، بنابراین پتانسیل خوبی برای اجرای برنامه های اصلاح نژادی جهت بهبود کارایی و جلوگیری از انقراض آنها فراهم می باشد.

    کلیدواژگان: ژنتیک جمعیت، ذخایر ژنتیکی، نژادهای بومی، هتروزیگوسیتی
  • مهدی خجسته کی، داودعلی ساقی*، راضیه ساقی صفحات 166-174
    مقدمه و هدف

    انسان به جهت خستگی، وقوع خطاهای ناخواسته، تاثیر پذیری از محیط و آسیب پذیری از رخدادهای طبیعی همواره در تشخیص های خود از محیط اطراف و یا موضوعات مختلف دچار اشتباهاتی می شود بطوری که برداشت افراد مختلف از یک واقعه واحد و منحصر بفرد ممکن است بسیار متفاوت و متنوع باشد.  امروزه انسان با توسعه فناوری پردازش تصویر سعی دارد با استفاده از امکانات سخت افزاری و نرم افزاری و با کمک گرفتن از ویژگی های استخراج شده از تصاویر مربوط به اشیاء، گیاهان و حیوانات سرعت و دقت ارزیابی و تشخیص خود را در مورد پدیده های اطراف خود افزایش دهد و به این جهت فناوری جدیدی با عنوان پردازش تصویر را ایجاد نموده و آن را در ابعاد مختلف توسعه بخشیده است.

    مواد و روش ها

    با هدف شناسایی بهترین آلگوریتم آموزش شبکه عصبی مصنوعی جهت تخمین وزن گوسفندان کردی با استفاده از پردازش تصاویر دیجیتال، تعداد بره ها و دام های بالغ در سنین مختلف موجود در ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند استان خراسان شمالی، با استفاده از باسکول وزن کشی شدند. در هنگام وزن کشی، تصاویری از نمای جانبی دام ها با استفاده از دوربین دیجیتال و با رعایت فاصله ثابت تهیه و ثبت شد. با استفاده از رابط گرافیکی GUI نرم افزار متلب (نسخه R2010a) مراحل پردازش تصویر و استخراج خصوصیات عددی از تصاویر دام ها انجام شد. سپس سه نوع شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از سه نوع آلگوریتم آموزشی مختلف شامل لونبرگ مارکوات، اسکیلد کانژوگیت گرادینت و آموزش بیزی آموزش داده شد. خصوصیات تصاویر به عنوان ورودی و وزن دام ها به عنوان خروجی در آموزش شبکه های مختلف مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت دقت مدل ها در تخمین وزن مقایسه گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، دقت شبکه های عصبی آموزش دیده با سه آلگوریتم  مورد بررسی شامل اسکیلد کانژوگیت گرادینت، بیزی و لونبرگ مارکوات در تخمین وزن در مرحله آموزش به ترتیب 91/95، 94/74 و 94/34 درصد برآورد شد. در آزمون عملی که با ارایه 20 تصویر به عنوان تست به هر یک از مدل ها انجام شد، شبکه آموزش دیده با آلگوریتم اسکیلد کانژوگیت گرادینت با خطای 4/7 درصد، شبکه بیزین با خطای 0/5 درصد و شبکه لونبرگ مارکوات با خطای 2/11 درصد وزن را از روی تصاویر دیجیتال آن ها تخمین زدند. هر سه نوع آلگوریتم  از دقت کافی برای تخمین وزن برخوردار بوده و در این بین دقت شبکه عصبی مصنوعی آموزش دیده با آلگوریتم بیزی بیش از دو مدل دیگر بود.

    نتیجه گیری

    عملکرد روش پیشنهادی بر مبنای پردازش تصویر و استفاده از شبکه عصبی مصنوعی از دقت کافی برای تخمین وزن گوسفندان کردی برخوردار بوده و در این بین مدل طراحی شده بر مبنای آلگوریتم آموزش بیزی نسبت به دو آلگوریتم آموزشی لونبرگ مارکوات و اسکیلد کانژوگیت گرادینت از کارایی بهتری برخوردار بود. بر اساس نتایج مطالعه حاضر توسعه اپلیکیشن هایی بر مبنای استفاده از هوش مصنوعی برای توزین دام های اهلی کاملا امکان پذیر بوده و استفاده از آنها در مواقع متعددی که امکان دسترسی سریع و آسان به ترازو وجود ندارد، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، تخمین وزن، دقت مدل، شبکه عصبی مصنوعی، گوسفند کردی
  • پریسا بیابانی، حسن مهربانی یگانه، حسین مرادی شهربابک*، مهدی مخبر صفحات 175-186
    مقدمه و هدف

    انتخاب برای افزایش فراوانی جهش های جدید که فقط در بعضی زیر جمعیت ها مفید هستند، باعث باقی ماندن نشانه هایی در سطح ژنوم می شود. اغلب این مناطق با ژن ها و QTL های کنترل کننده صفات مهم اقتصادی در ارتباط هستند.

    مواد و روش ها

    به منظور شناسایی تفاوت های ژنتیکی بین گاوهای شیری هلشتاین و آمیخته های بومی شمال غرب ایران، از اطلاعات ژنومی 60 راس گاو هلشتاین و 100 راس گاو آمیخته بومی شمال غرب ایران استفاده شد. بعد از اطمینان از ساختار مجزای جمعیت های مورد مطالعه، آماره های FST، XP-EHH و Rsb جهت شناسایی نشانه های انتخاب استفاده شد.

    یافته ها

    به ترتیب تعداد 21، 16 و 24 منطقه ی ژنومی که حدود آستانه ای آماره های مربوطه را گذرانده بودند، با آماره های FST، XP-EHH و Rsb به عنوان نشانه های انتخاب، تعیین شدند. مناطق ژنومی انتخاب شده با مناطق ژنومی متناظر آن روی ژنوم گاو (ARS-UCD1.2 Bos Taurus Genome)، هم ردیف سازی و در نهایت تعداد 104 و 134 ژن به ترتیب از روش FST و روش های مبتنی بر LD، شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    برخی از ژن های شناسایی شده در مسیرهای متابولیکی مرتبط با چشایی، بویایی، مسیرهای متابولیکی سنتز چربی ها، مقاومت در برابر عوامل بیماری زا و نیز عملکرد تولید مثلی نقش دارند. همچنین برخی از ژن های شناسایی شده از طریق مسیر سیگنالینگ WNT  (Wingless-type) با تولید شیر در ارتباط هستند. مناطق ژنومی تحت انتخاب جهت آنالیزهای بیشتر و یافتن شبکه های ژنی مورد بررسی بیشتر قرار گرفتند. این آنالیزها توسط نرم افزار آنلاین و مرتبط با پایگاه داده های ژنومی (DAVID) انجام گرفت. یک مورد شبکه ژنی معنی دار (9-10× 5/4 p<) شناسایی شد. این شبکه ژنی با گیرنده های چشایی و بیشتر برای تشخیص مزه های تلخ ارتباط داشتند. شناسایی جایگاه های تحت انتخاب، علاوه بر درک بهتر چگونگی عمل انتخاب طبیعی و مصنوعی روی نژاد هلشتاین و آمیخته های شمال غرب ایران، می تواند به شناسایی QTLها و نواحی مرتبط با صفات اقتصادی مهم کمک کند. به طور کلی، جهت شناسایی نقش دقیق این ژن ها و QTLها باید مطالعات پیوستگی و عملکردی بیشتری انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آمیخته های بومی، تنوع ژنتیکی، تمایز جمعیتی، گاو هلشتاین
  • رضا نوروز ولاشدی*، حدیقه بهرامی پیچاقچی صفحات 187-195
    مقدمه و هدف

    نمایه های حدی هواشناختی ازجمله عوامل تاثیرگذار بر عملکرد محصولات مختلف کشاورزی و دامی هستند. با توجه به تغییرات آب و هوایی پیش رو، بررسی تاثیر نمایه های حدی هواشناختی بر تولیدات دامی در حال حاضر می تواند یک چالش مهم برای تولیدکنندگان باشد. بنابراین هدف این پژوهش تحلیلی هواشناختی بر روند تعداد کلنی های زنبور عسل ایران در سال های 1339 تا 1397 است.

    مواد و روش ها:

     برای بررسی از آمار سری زمانی کندوی عسل در ایران و نمایه های هواشناختی دما و بارش از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نمایه های استاندارد هواشناختی بر مبنای اطلاعات و آمار ثبت شده روزانه در ایستگاه های هواشناسی حاصل می شود. جهت برآورد نمایه ها از نرم افزار R و بسته های مرتبط با آن استفاده شد. پس از بررسی کمی و کیفی آمار هواشناسی سری های زمانی مرتبط آماده شد. در نهایت نمایه های حرارتی و رطوبتی با جمعیت کلنی های زنبور عسل به روش های استاندارد مقایسه شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد تعداد کلنی های زنبورعسل تحت تاثیر نمایه های حدی هواشناختی است به طوری که بیشترین ضریب همبستگی به ترتیب بین تعداد کلنی زنبورعسل با شب های گرم (TN90p) برابر 0/84، (TN10p) شب های سرد و روزهای سرد (TX10p) برابر 0/81-، روزهای گرم (TX90p) برابر 0/79، طول مدت گرما (WSDI) برابر 0/75، تعداد روزهای با بارش خیلی سنگین (R20mm) برابر 0/66، مقدار سالانه بارش در روزهای تر (PRCPTOT) برابر 0/61 در سطح 0/05 معنی دار است. نتایج آزمون همگنی پتیت، نقطه جهش یا تغییر ناگهانی را در سال 1369 برای جمعیت کندوی زنبورعسل در سطح معنی داری 0/05 ارایه داد. این نقطه جهش به صورت صعودی اتفاق افتاده است همچنین رابطه روند جمعیت کندوی زنبورعسل افزایشی، دارای ضریب تبین (R²) برابر  0/98 است. به طور متوسط قریب به 2 میلیون کندو در نیمه دوم آماری افزایش داشته است. بیشترین همخوانی (0/84) با افزایش تعداد شب های گرم در طول این 60 سال بوده است. نمایه حدی هواشناختی شب های گرم (TN90p) از 10 به 20 روز و معادل 100 درصد افزایش داشته است.

    نتیجه گیری:

     در مجموع نتایج نشان داد تعداد کلنی های زنبورعسل تحت تاثیر نمایه های حدی هواشناختی هستند. همچنین نتایج حاصل از بررسی های مختلف روی میزان تاثیر گرمایش جهانی روی حشرات از جمله زنبورعسل نشان داده است که با نوسانات جزیی در دمای محیط تغییرات بسیار زیادی در رفتار و زندگی آنها ایجاد خواهد شد. به طوری که میزان فعالیت زاد و ولد، گرده افشانی، تنوع و پراکنش و حساسیت به عوامل بیماری زا و آفات آن ها تحت تاثیر قرار گرفته و در دراز مدت می تواند، منجر به تغییرات زیادی در جمعیت زنبورعسل شود. بنابراین جهت تقویت و حمایت نهادی و مالی از این بخش باید ضمن شناخت تنش های محیطی به ویژه خشکسالی که در آینده در حال رشد هستند،  با بالابردن آگاهی زنبورداران، به آن ها کمک شود.

    کلیدواژگان: اقلیم، ایران، روند، زنبور، زنبورداری، عسل، کلنی
|
  • Ali Nobakht, Bano Shbazi* Pages 1-9
    Introduction and Objective

    Substances of microbial origin and medicinal plants, by improving the level of health and condition of the gastrointestinal tract, provide the basis for the optimal use of nutrients in diets, and by reducing the use of nutrients, while saving production, also prevent environmental pollution. Dietary protein sources are among the most expensive nutrients, reducing their use in poultry diets not only reduces the cost of nutrition, but also prevents environmental pollution by reducing the excretion of nutrients through animal feces. The present experiment was performed to investigate the possibility of reducing the level of crude protein in broiler diets using two probiotic additives and thyme. This experiment was conducted to investigate the effects of adding probiotc and thyme medicinal plant into normal and 5% lower level crude protein on growth performance, carcass traits and blood biochemical parameters of broilers.

    Matterial and Methods

    In this experiment 192 Ross 308 broiler chicks were used in 2×2 factorial arrangements with 4 treatments, 4 replicates and 12 chicks in each replicate in a completely randomized design in grower (11 to 24 days) and finisher (25 to 42 days) periods.

    Results

    In grower period adding probiotic in contrast with thyme significantly increased the amount of daily weight gain (p<0.05). In finisher and total periods, feed additives and diets crude protein level had no effect on performance of broilers. Using probiotic in low crude protein diets redced the carcass percentage of broilers (p<0.05). The level of 5% of crude protein reducing decreased the concentration of blood triglyceride and increased the blood concentration of LDL as compared with normal level of diet crude protein (p<0.05). Thyme powder in low crude protein diets decreased the amount of blood triglyceride (p<0.05). Thyme powder with low crude protein diets increased the amount of blood LDL whereas with normal crude protein diets the level of LDL was decreaased (p<0.05).

    Conclusion

    Generaly, in broilers reducing 5% of diets crude protein had no adverse effects on their performance and also using microbial and herbal feed additives had no significant effect  on broiler performance.

    Keywords: Crude protein, Diets, Triglyceride, Weight gain
  • Zeinab Broumandania, Heshmatollah Khosravinia*, Babak Masourei, Bahman Parizadian Pages 10-21
    Introduction and objectives

    Lactic acidosis occurs as a result of hypoxia and rapid growth of broilers and can be considered as a physiological stress. In two experiments, the effect of extra nutritional levels of vitamin D3 and guanidinoacetic acid was investigated on performance, relative weight of organs, some physiological and behavioral parameters of broiler chicks under lactic acidosis stress.

    Material and Methods

    In both experiments, 144 chickens of Ross 308 strain were used to study the effect of subcutaneous injection of vitamin D3 at 0 (negative and positive controls), 20,000, 30,000, 40,000 and 50,000 international unit and dietary levels of GAA at 0, 0.6, 1.2, 1.8, 2.4 and 3 g/kg in a randomized complete block design with 6 treatments, 4 replications and 6 birds per replication.

    Results

    In the first experiment, liver fat concentrations in birds receiving 50,000 IU of vitamin D3 were 21.79% and 19.16% lower, respectively, compared to negative control and birds receiving 30,000 IU of vitamin D3 (p<0.05). In Experiment 2, the survival rate of birds receiving 1.8 and 3 g/kg GAA in the diet was greater than the birds receiving 0.6 and 1.2 g/kg GAA (p<0.05). Behavioral parameters of the birds were affected by vitamin D3 injection as well as GAA dietary levels (p<0.05).

    Conclusion

    The results show that subcutaneous injection of vitamin D3 at the level of 50,000 IU and adding GAA to diet at the level of 1.8 g/kg has positive effects on modulation of physiological stress caused by lactic acidosis in broilers.

    Keywords: Behavioral parameters, Broilers, Guanidinoacetic acid, Lactic acidosis, Physiological stress, Vitamin D3
  • Soheil Yousefi*, Mansour Rezaei, Mohamad Kazemifard, Bahram Shohreh Pages 22-31
    Introduction and Objective

    The most important factor in adjusting poultry feed consumption is energy, which is correlated with feed cost. The net energy system is more accurate and useful for measuring the energy utilization of poultry. The presence of anti-nutritional compounds such as non-starch polysaccharides (NSPs) and phytate compounds in some poultry feed items has led manufacturers to use additives such as enzymes and probiotics to reduce the negative effects of these anti-nutrients. Supplementation enzymes and probiotics to wheat-soybean meal based diets with different energy levels improves growth performance, body composition and net energy efficiency in broilers.

    Material and Methods

    This experiment was performed with 8 treatments and 5 replications and 400 Ross 308 broilers. Treatments including diets with and without multi-enzyme (500 g/t), with and without probiotics Lactofid (200 g/t) and two levels of metabolizable energy (2850 and 3100 kcal/kg) were performed in a completely randomized design.

    Results

    Addition of enzymes and probiotics in diets containing 3100 kcal / kg of metabolizable energy increased feed intake and weight gain and improved feed conversion ratio (p<0.05). Addition of enzymes, probiotics and energy improvement and increases the dry matter and organic matter digestibility (p<0.05). Supplementation enzymes and probiotics in diet with 3100 kcal / kg of energy increases energy efficiency in the body of poultry and increase the efficiency of energy retention of protein and fat in the body (p<0.05).

    Conclusion

    Addition of enzyme and probiotic to wheat-soybean based diets improved mean daily weight gain, feed conversion ratio, dry matter and organic matter digestibility and metabolizable energy. Addition of enzyme and probiotic at both levels of metabolizable energy improved energy retention in the form of protein and fat as well as net energy at the production level.

    Keywords: Multy-Enzyme, Net Energy, Broiler, Probiotic
  • Khosro Parsaeimehr, Mohsen Daneshyar*, Parviz Farhoumand, Hossein Janmohammadi, Majid Oliyaei, Arash Javanmard Pages 32-39
    Introduction and Objective

    The present research was performed to evaluate the effect of different levels of valine in low protein diets on performance, blood parameters and tibia bone properties of Ross-308 broiler chickens from 8-21 days.

    Material and Methods

    For this purpose, a total of 200 one-day-old male broilers of Ross-308 strain from 8 to 21 days of age in 4 treatments and 5 replications with 10 birds per replication were used. The experimental treatments were adjusted based on nutritional Brazilian Tables (2011) and included: control, recommended level of valine in the diet with 2% diluted crud protein, 10% more than the recommended level of valine in the diet with 2% diluted crud protein and 20% higher than the recommended level of valine in the diet with 2% diluted crud protein. Further performance traits (weight gain, feed intake and feed conversion ratio), biochemical blood parameters (triglycerides, cholesterol, total protein, albumin, superoxide dismutase, glutathione peroxides, urea and uric acid) and bone characteristics (ash, calcium and phosphorus) were measured. Statistical analysis of data in the form of a completely randomized experimental design was analyzed of variance and mean comparison test with SAS software.

    Results

    The results of the present study showed that the treatment containing 10% more than the recommended level of valine in the diet with 2% diluted crud protein increased the more weight (721.8 g/b) of chickens in growth period (p<0.05). Reduction of dietary crude protein, reduced feed intake (1013.8) during the growing period (p<0.05). Supplementation of 10% more than the recommended level of valine, increased blood superoxide dismutase density (164.8 U/gr Hb). Consumption of 20% more than the recommended level of valine increased blood glutathione peroxides density (172 U/gr Hb) (p<0.05). High dietary protein (control) increased blood urea and uric acid and also increased litter nitrogen (p<0.05). It seems that the addition of valine in low crude protein diets, improved performance and increased blood antioxidant capacity (p<0.05). The 20% more than the recommended level of valine in the diets, increased the calcium density (29.3%) in the bone tibia of broiler chickens (p<0.05).

    Conclusion

    In generally, according to the results obtained in this experiment, the addition of valine in low protein diets improved performance and increased blood antioxidant capacity and increased calcium and phosphorus absorption in bone.

    Keywords: Blood parameters, Bone characteristics, Broiler chickens, Diluted diets, Performance, Valine
  • Roya Ayari, Majid Olyayee*, Hossain Jonmohammadi, Rohollah Kianfar Pages 40-51
    Introduction and Objective

    The inclusion of prebiotics in layer hen diets can act as a growth-promoting antibiotic replacer and have beneficial effects on egg production and egg quality. This study aimed to investigate the effects of liquid prebiotic on the post-molt laying performance, egg quality at different storage temperatures and times, immune system function, and blood biochemical parameters of laying hens.

    Material and Methods

    A total of 144 White Leghorn Hy-Line W-36 laying hens at 83 wk of age were randomly assigned to 6 dietary treatments, 4 replicates, and 6 birds per each for 6 weeks in a complete randomized design experiment. Experimental diets were: 1- A corn-soybean meal-based diet without adding liquid prebiotic as a control, 2 to 5- Supplementing basal diets with 0.5, 1, 1.5, 2 ml of liquid prebiotic per Kg of diet, 6- basal diet with adding 500 mg of oxytetracycline as an antibiotic per kg of diet. Laying performance including egg production, egg weight, egg mass were recorded daily, and feed intake and feed conversion ratio were calculated weekly. In order to evaluate the egg quality traits at various storage temperatures (refrigerator temperature (4ºC) and room temperature (25ºC) and storage periods (0, 7, 14 days), two eggs were randomly selected from each replicate in the 2th, 4th and 6th weeks of the experiment and the egg quality traits were measured. To evaluate the effects of liquid prebiotic supplementation on humoral immunity, antibody production against sheep red blood cells (SRBC) was used. The data were subjected to statistical analysis using a completely randomized design by SAS 9.1 software (SAS, 2004). The egg quality traits data were subjected to analysis of variance in a completely randomized design as a 6×3×2 factorial arrangements (6 levels of liquid prebiotic and antibiotic supplementations, 2 different storage temperatures and 3 storage periods).

    Results

    The results showed that by increasing the prebiotic supplementation, the daily egg production (p=0.0057) and egg mass (p=0.0013) were linearly increased, and feed conversion ratio (p=0.0016) were linearly decreased. The effect of adding liquid prebiotic on egg quality traits including egg shape index, shell percentage, and shell thickness was not significant (p>0.05), but the effect of storage period on egg shape index and the effect of storage temperature on shell thickness and egg shape index was significant (p<0.05). Supplementation of diets with liquid prebiotic was significantly influenced the cholesterol, glucose, calcium, and aspartate aminotransferase (AST) concentrations of laying hens (p<0.05). The total antibody titer (IgT) against SRBC was increased by increasing supplemental prebiotic.

    Conclusion

    In conclusion, supplementation of 2 ml/kg liquid prebiotic in the diet of layer hens at post-molt period can act as an alternative to antibiotic growth promoters, thus the laying performance was enhanced, and by augmentation of production the specific immunoglobulins, the immune status was improved.

    Keywords: Egg quality, Humoral immunity, Layers, Prebiotic
  • Mohammad Kazemi-Fard* Pages 52-63
    Introduction and Objective

    Due to population growth and increasing demand for protein sources, poultry farming became industrialized. This has increased the density of breeding per unit area and also increased the likelihood of disease in them. However, the spread of diseases has led to a greater tendency to use antibiotics. Therefore, one of the ways to reduce the use of antibiotics is to use medicinal plants, such as mint. Therefore, an experiment was performed to investigate the effects of reducing dietary protein levels and adding peppermint extract on the performance of male Ross 308 broilers.

    Material and Methods

    An experiment was conducted in a completely unbalanced random design with 2×2 factorial methods with four treatments, four replications and 10 chickens per replication. Experimental diets include: a) control diet with standard protein and without peppermint extract, two) control diet with three tenths percent of peppermint extract diet, three) low protein diet without peppermint extract, four) low protein diet with the addition of three tenth percent of the ration was peppermint extract. During the experiment, the birds' performance was evaluated periodically, blood parameters, immune response, meat quality, microbial population and carcass characteristics.

    Results

    During the growing period and the whole breeding period, feed consumption and weight gain in the treatment containing low protein diet with peppermint extract increased significantly compared to the treatment with low protein diet without peppermint extract. The lowest feed conversion ratio was observed in the growing, final and whole growing years in the control treatment containing peppermint extract. Also the lowest percentage of Abdominal fat belonged to the control treatment containing peppermint extract (p<0.05). At 21 and 42 days of age, the lowest level of triglyceride was observed in the control treatment with 0.3% peppermint extract (p<0.05). In this experiment, meat malondialdehyde concentration and microbial population were not affected by experimental treatments.

    Conclusion

    The results of this experiment showed that adding peppermint extract to the diet from the growing period can improve yield.

    Keywords: Broiler chicken, Microbial population, Peppermint extract, Performance, Protein
  • Ahmad Huria, Taghi Ghoorchi*, Somayeh Pashaei Pages 64-72
    Introduction and Objective

    Ziziphora one of aromatic and medicinal plants that have a wide distribution in Iran. This study was to investigate the effects of supplemented different levels of Ziziphora tenuior to diet on digestibility, hematological, serum biochemical indices, fecal bacteria and nematode population of Dalagh ewes.

    Material and Methods

    Twelve matured Dalagh ewes averagely weighting (40 ±0.5 kg) were assigned to a completely randomized design experiment with 3 treatments: 1) basal diet without additive (control), 2) basal diet +25g Z. tenuior, and 3) basal diet +50g Z. tenuior per day for each animal. The whole period of the experiment was carried out in 44 days, consisting of 14 days for the adaptation period. Digestibility of dry matter and organic matter were calculated using Acid Insoluble Ash (AIA) method, fresh feces were taken by rectal sampling three times every day from each ewe.  In the last day of experiment, fecal samples from each animal were taken by latex gloves from the rectum then were transferred to sterile containers. The samples were directly transported on ice to the microbiology laboratory. The microbial population was assessed by microbial culture method and the number of parasite eggs in feces was conducted by corrected McMaster method. Blood samples were collected from each animal after 16 hours' starvation period, before the morning feed, at the end of the experimental period.

    Results

    Addition of Z. tenuior did not significantly affect the dry matter (DM) and organic matter (OM) digestibility, serum biochemical indices and fecal bacteria. Different levels of Z. tenuior had no significant effects on glucose, cholesterol, Urea, HDL, LDL. But 25 grams Ziziphora treatment had the biggest decline in VlDL and triglyceride (P<0.05). It was found that treatment 50g Z. tenuior significantly increased the percentage of lymphocytes (P=0.007) and reduced the percentage of Neutrophils (P=0.048) compared to other treatments while the differences between other hematological parameters were not significant.

    Conclusion

    According to the results mentioned, this experiment indicates that supplementation of ewe diet with Z. tenuior could beneficially affect the fecal bacteria and immune status.

    Keywords: Blood parameter, Ewes, Fecal bacteria, Immune system, Ziziphora tenuior
  • Maryam Saghebi, Hamed Khalilvandi-Behroozyar*, Rasoul Pirmohammadi, Maryam Donyadoust Chelan Pages 73-83
    Introduction and Objective

    To overcome the problems caused by animal feed shortages, efforts are made to increase the availability of nutrients and their digestibility, such as improving the nutritional value of forage plants through biological processing. Schizophyllum commune is an edible fungus of the basidiomycete’s family that has been used for biological processing of forage. The aim of this study was to investigate the effect of Schizophyllum commune liquid and solid state culture on chemical composition, volume of gas produced, degradability of dry matter, degradability of Neutral Detergent Fiber and volatile fatty acids produced by corn silage.

    Material and Methods

    For processing, 1×1 cm2 of seven-day-old fungi grown in solid culture medium containing potatoes, dextrose and agar were inoculated into glass jars containing 200gr sterilized and soaked corn silage. 100 ml of Liquid culture medium containing secreted enzymes was inoculated into a glass chamber containing 200gr sterile and soaked corn silage after filtration of liquid surface fungi and kept at 26 ° C for 25 days. Gas production of the treatments in glass vials and degradability were measured using nylon bags and three fistulated Holstein cows.

    Results

    Processing of corn silage by both methods reduced dry matter, organic matter and Neutral Detergent Fiber (p˂0.05). The amount of protein in the treated groups increased compared to the control group and solid culture processing had the greatest effect on changing the amount of silage protein. The amount insoluble Neutral Detergent Fiber increased in the treatment group. Solid culture corn silage showed higher gas volume, digestibility of organic matter and more Metabolisable energy than liquid culture and control group. Solid culture treatment had no effect on the degradability of dry matter. But liquid culture processing reduced the degradability. Liquid culture method could increase the total amount of volatile fatty acids produced in corn silage, but processing by both methods had no effect on the amount of ammonia nitrogen produced by corn silage.

    Conclusion

    In general, the results showed that processing of corn silage by solid and liquid culture can improve some of the nutritional components of silage, including increasing the amount of protein, gas volume and metabolisable energy, digestibility of dry matter and organic matter, but due to the nature of enzymatic activity of Schizophyllum commune the degradability of dry matter and neutral detergent fiber of processed corn silage was reduced.

    Keywords: Bio-Fermentation, Lignin, NDF, Nutritional value, Schizophyllum commune
  • Zahra Jahanara, Morteza Chaji* Pages 84-94
    Introduction and Objective

    Tannins have many limiting effects on consumption, nutrient digestion, growth and performance, palatability. There are many plants and by-products that are limited in animal feed due to the high content of anti-nutritional compounds such as tannins. The use of methods that can reduce the amount of these compounds will allow their use in animal feed. The aim of the present experiment was to improve the nutritional value of Ziziphus Spina-Christi, which contains tannins and polyphenolic compounds for ruminants.

    Material and Methods

    Ziziphus Spina-Christi leaves were treated with four tannin degrading bacteria including Klebsiella pneumonia, Acinetobacter spp. (isolated from deer rumen), Lactobacillus fermentum (isolated from Najdi goat rumen), and commercial Lactobacillus fermentum. In two stages, chemical composition, digestibility, and fermentation of Ziziphus Spina-Christi leaves were studied alone or in combination in a standard diet of fattening lambs by laboratory methods. Experimental treatments in the first and second stages each consisted of 5 treatments, 1- Ziziphus Spina-Christi leaves or diets containing it without processing (control), 2- to 5- leaves or diets containing it, which were treated separately with each of the four bacteria.

    Results

    Gas production potential, gas production rate, truly degradable organic matter, microbial biomass production efficiency, ammonia nitrogen concentration, and protozoa population of Ziziphus Spina-Christi leaves treated with tannin-degrading bacteria increased significantly compared to the control (p<0.05). The percentage of dry matter digestibility, NDF, and ADF of the Ziziphus Spina-Christi leaves treated with tannin degrading bacteria also increased compared to the control (p<0.05). In the second phase of the experiment, gas production potential, dry matter, NDF, and ADF digestibility percentage, ammonia nitrogen concentration and protozoa population of fattening lamb diets containing processed Ziziphus Spina-Christi leaves were increased compared to the control (p<0.05). Gas production rate, partitioning factor (PF) coefficient, microbial biomass production, and microbial biomass production efficiency in diets containing processed Ziziphus Spina-Christi leaves increased compared to the control only numerically (p<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that considering the positive effects of Ziziphus Spina-Christi leaves processing with tannin-degrading bacteria, it could be said that processing this plant to reduce tannin is a suitable solution for better use of Ziziphus Spina-Christi leaves in the diet.

    Keywords: Digestibility, Gas production potential, Microbial biomass production, Tanase enzyme, Tannin concentration
  • Alireza Talebian Masoudi*, Azadeh Mirshamsollahi Pages 95-104
    Introduction and Objective

    Processing of agricultural by-products for animal feed can upgrade the supply of animal feed without increasing the current production and only by improving productivity via enhancing energy efficiency and maintaining it in the food supply chain, and at the same time, diminish the concerns of waste management, food security, resource constraints, and environmental protection. As a result, human and livestock competition for food make less and feed prices cut.

    Material and Methods

    This experiment was performed to determine the optimal method of ammoniation of wheat straw with anhydrous ammonia (ammonia gas) including the effect of increasing the amount of moisture and the amount of gas used for ammoniation and investigating the effects of replacing ammoniated straw with straw in the diet of fattening calves in two stages. In the first stage, ammoniation of the wheat straw using four levels of moisture (0, 20, 25, and 30%) and four levels of ammonia gas (0, 2, 2.5, and 3%) was performed in a factorial experiment and the chemical composition and digestibility of the samples were determined and compared. In the second stage, in order to investigate the effects of using ammoniated straw in the diet of fattening calves, 24 Simmental fattening calves with an initial weight of 356 ± 15 were divided into control and experimental groups. In the experimental group, NH3-treated straw which was processed using 3% ammonia gas whith 30% moisture in straw, replaced untreated straw in the control group. Dry matter consumption and daily weight gain, feed conversion ratio, and weight gain cost of calves were studied for five months and compared between the two groups.

    Results

    Ammoniation of straw did not cause significant changes in the amount of organic matter and ash. The percentage of straw crude protein as a result of ammoniation increased up to 2.7 times and with increasing ammonia level and moisture content, the amount of crude protein showed a tendency to increase. Ammoniation caused a significant difference in the amount of NDF, ADF, hemicellulose, and ADL in straw, and the digestibility of dry matter and organic matter was also improved. Daily dry matter intake increased in the experimental group (p<0.01) and the daily weight gain and mean weight at the end of the experiment period were significantly higher in the experimental group (p<0.01). The feed conversion ratio showed a significant improvement in the experimental group (p<0.01) and the use of ammoniated straw treated with 3% ammonia gas and 30% moisture reduced the ration price and feed cost per kilogram of livestock weight gain.

    Conclusion

    Treating wheat straw with anhydrous ammonia (ammonia gas) is a simple, fast, and effective way to process straw and increase its nutritional value and digestibility for livestock, and its economic efficiency depends on the availability and price of gas and the method used.

    Keywords: Digestibility, Fattening calves, Unhydrus ammonia, Wheat straw
  • Fariba Rezai Sarteshnizi*, Meysam Mansouri, Ali Moharrery, Saeid Karimi Dehkordi Pages 105-113
    Introduction and Objective

    The advantages of using milk replacer include proper growth of lambs, prevention of consumption of bodily reserves of mother ewes, preparation of ewes for the next calving period, reduction of calving distance, increase of twinning and reduction of costs. The aim of this study was to investigate the effect of milk replacer on Performance, blood parameters and rumen development.

    Material and Methods

    In this study, 42 newborn male and female lambs (equal numbers of each sex) of Ghezel breed were used. Treatments in each sex group included 1- whole milk of ewes that were placed next to the mother ewes in two meals in the morning and evening every 12 hours and the starter diet that was freely given to the lambs as a control group. 2- Milk replacer 1 (Iranian) that 15% of body weight with the starter diet was given to lambs freely. 3- Alternative to milk 2 (foreign), which was given 15% of the body weight to the lambs freely with the starter diet. 7 lambs were assigned to each treatment in each sex. Milk replacers were also provided to lambs in the morning and evening until weaning. Feed intake was measured daily. The lambs were weighed every two weeks. Blood samples were taken on days 35 and 75 to determine the effect of milk replacer on blood parameters. In the thirteenth week, male lambs were slaughtered and the characteristics of the internal organs of the carcass and their rumen development were measured.

    Results

    The results showed that milk substitutes increased feed intake, which was the highest increase in lambs receiving Iranian milk substitutes (p<0.01). Also, feed consumption in male lambs was more than female lambs and with increasing age of lambs, feed consumption also increased significantly (p<0.01). Data on weight gain after weaning of lambs showed that lambs receiving Iranian and foreign milk substitutes gained more weight than lambs receiving breast milk (p<0.01). None of the studied blood parameters except glucose were affected by Iranian and foreign milk substitutes and also the sex of lambs. Liver (p<0.01) and spleen (p<0.05) weights were highest in control groups and lowest in Iranian milk substitutes. Also, ventricular fat was the highest in the Iranian milk substitute group (p<0.05). The rumen villi of the tested lambs were not significantly affected by milk substitution.

    Conclusion

    According to the positive results observed  in relation to feed intake and  weight after weaning, the use of Iranian milk substitutes in suckling lambs is recommended.

    Keywords: Feed Intake, Foreign Milk Replacer, Iranian Milk Replacer, Lambs, Rumen Development, Weight Gain
  • Zarbakht Ansari Pirsaraei*, Ali Hatefi, Ahmad Zare Shahneh, Hamid Deldar Pages 114-121
    Introduction and Objective

    Since the phenomenon of inflammation is considered as one of the significant challenges in different sectors of the livestock industry, so this study aims to evaluate the inflammatory strategy of Theophylline (a Phosphodiesterase, PDE inhibitor) on some production characteristics in laying hens at the late period of egg production (The severity of chronic ovarian inflammation increases due to consecutive ovulation in older laying hens), egg quality characteristics and histological evaluations of infundibulum were performed.

    Material and Methods

    The study was conducted in a completely randomized design, over a period of 4 weeks, using 24 laying hens of W-36 line strains (older than 90 weeks). The birds were randomly divided into two treatments (including a level with a concentration of 3 mg perlive body weight as orally and a control treatment) with 3 replications per treatment and 4 birds per replication. Percentage of oviposition, mean egg weight and feed conversion ratio were calculated. Eggs were collected randomly and weekly and the ratio of shell weight to egg weight, egg shell thickness, egg specific gravity, units and yolk index were measured. Blood were sampled from wing vain to measure glucose, triglyceride and cholesterol. At the end of the study period, the chickens were dissected and the appearance of the ovaries and ovarian tumors were assessed. Also, after evaluating the appearance of the follicles, tissue was sampled from the area closest to the infundibulum to the ovary.

    Results

    The results showed that despite being none significant result in body weight and daily food intake (p>0.05), usage of PDE inhibitor Theophylline caused to increase in pre-ovulatory follicle diameter (F1) (p≤0.05). Among the quality characteristics of eggs as an indicator of anti-inflammatory effects on oviduct function, egg white height, egg height and shell thickness in birds under the influence of theophylline increased significantly (p<0.05). theophylline supplementation increased blood triglycerides in treated birds (p<0.05). The ratio of control treatment, the use of theophylline could improve the histological anti-inflammatory properties of oviduct by increasing the stability of the epithelial cilia of infundibulum.

    Conclusion

    The supplementation of PDE inhibitor Theophylline could improve some of the production characteristics and improve some egg quality indicators due to its anti-inflammatory effects in oviduct.

    Keywords: Laying hen, Laying percentage, Inflammation, Shell thickness, Theophylline
  • Parvin Shawrang*, Fateme Abbasi, Farahnaz Motamedi-Sede, Fateme Tahoori Pages 122-128

    Introduction and Objective

    People are sensitive to bee venom and the presence of allergenic compounds in the venom has made it difficult to use and determine the optimal dose for treatment. The aim of this study was to reduce allergenic compounds and to evaluate the quality of gamma ray processed bee venom.

    Material and Methods

    Venom samples were irradiated at doses of 0,2,4,6 and 8 kGy by Gamma cell 220 Cobalt 60 irradiation facility. Chemical compounds of venom were determined pre- and post-irradiation. Protein subunits of venom was detected by polyacrylamide gel electrophoresis. Allergen compounds were measured using HPLC technique. To assess the immune response and pathology of irradiated venom, 36 mice were grouped into 6 groups with 6 replications. 1 mg of venom per kg of body weight was injected intraperitoneally and after 48 hours, blood was drawn from the heart. Blood serum was isolated for liver enzyme and interleukin-2 assays. In the final of study, mice liver and kidney samples collected and fixed in 10% formalin. Liver samples were sliced, fixed and stained by hematoxylin and eosin. Data were analyzed by SAS Software.

    Results

    The results showed that true protein content and malondialdehyde level in irradiated samples had no differ with the control group (p>0.05). Electrophoresis patterns and HPLC results showed that irradiation at doses of 4 and 6 kGy decreased phospholipase and hyaluronidase amount and increase the low subunits of protein (p<0.05). According to the HPLC results of bee venom samples before and after irradiation, bioactive compounds of bee venom including histamine, dopamine and norepinephrine were detected at 1.692, 2.739 and 1.756 minutes, respectively. In the sample of non-irradiated venom, the amount of histamine, dopamine and norepinephrine based on the percentage of the area under the curve were 3.541, 1.640 and 0.343%, respectively. The amount of histamine, dopamine and norepinephrine decreased after irradiation. According to the results of ELISA test, serum interleukin-2 concentration was not significantly different in different treatments of crude and irradiated venom with doses of 2, 4 and 6 kGy (p>0.05). However, the dose of 8 kg reduced the effects of bee venom on increasing the activity of helper T lymphocytes (p<0.05). Based on the histology results, irradiated bee venom at doses of 4 and 6 kGy reduced hyperemia and swelling of hepatocytes.

    Conclusion

    According to the results of this study, a dose of 6 kGy of gamma ray without negative effects on the characteristics of bee venom can be used for bee venom radiation and reduction of allergen compounds.

    Keywords: Alanine transaminase, Gamma irradiation, Honey bee venom, Interleukin, Phospholipase
  • Amin Kazemizadeh, Khalil Mirzadeh*, Ali Aghaei, Zarbakht Ansari Pirsaraei Pages 129-138
    Introduction and Objective

    One of the major problems of mother herd industry is the accumulation of abdominal fats and increasing plasma fat index by furthering production period. These changes predispose chickens and roosters to metabolic diseases and fertility issues. The aim of this study was to investigate the effect of flaxseed oil and ginger powder on fat metabolism, lipid profiles and liver enzymes of broilers.

    Material and Methods

    we used 72 pieces of Ross 308 broiler mother rooster by 45 weeks of age, in a completely randomized factorial design (4×2) including 2 levels of ginger powder (consisting 0 & 1.5 percent of ratio), 4 levels of flaxseed oil. (0, 1, 2 and 3percent of ratio) as long as 10 weeks in 8 experimental treatments with 3 replicate and 3 roosters per replication.

    Results

    The results of present study revealed that consumption of ginger powder and flaxseed oil significantly reduced the triglyceride and plasma cholesterol concentrations in broiler compared to the control group (p<0.05).  Also, interactions of different levels of ginger powder and flaxseed oil on triglyceride and total plasma were significant (p<0.05). Consumption ginger powder significantly reduced low-density lipoproteins and increased high-density lipoproteins of blood plasma (p<0.05), while flaxseed oil and the simultaneous effects of ginger powder and flaxseed oil had a significant effect on low density lipoproteins (LDL). And did not have any significant effect on high density lipoproteins (HDL) (p<0.05).  The Glucose concentration didn’t affect by ginger powder and flaxseed oil and also the interaction effects of ginger powder and flaxseed oil (p<0.05). Using 1.5% of ginger powder in diet decreased aspartate aminotransferase enzyme (p<0.05), while using flaxseed oil and simultaneous consumption of flaxseed oil and ginger powder had no significant effect on aspartate aminotransferase enzyme (p<0.05). The main effect of ginger powder, flaxseed oil and the interaction effects of ginger powder and flaxseed oil in reducing plasma alanine aminotransferase were also significant (p<0.05). Liver weight, relative liver weight and abdominal fat weight, relative weight of abdominal fat weight didn’t affect by ginger powder and flaxseed oil and the simultaneous effects of ginger and flax (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, supplementation of the mother rooster diet simultaneously with a level of 1.5% ginger powder and the level of 2% flaxseed oil had positive effect on lipid profile and liver enzymes.

    Keywords: Antioxidant, Fat metabolite, Liver enzyme, Omega 3, Rooster
  • Hossein Mohammadi*, Abouzar Najafi Pages 139-147
    Introduction and Objective

    Type traits describing the skeletal characteristics of an animal are moderately to strongly genetically correlate with other economically important traits in cattle including fertility, longevity and carcass traits. The present study aimed to conduct a genome wide association studies (GWAS) based on gene-set enrichment analysis for identifying the loci associated with conformation traits using the 50K arrays.

    Material and Methods

    Genome wide association study was performed with biometric traits using GEMMA software v. 0.98. Using the biomaRt2 R package R the SNP were assigned to genes if they were within the genomic sequence of the gene or within a flanking region of 25 kb up- and downstream of the gene. For the assignment of the genes to functional categories, the GO, KEGG, DAVID and PANTHER databases were used.

    Results

    In this research, 12 SNP markers on chromosomes 1, 3, 5, 7, 8, 10, 13, 16, 17, 22, 23 and 25 located in PLCB1, PTBP1, TMEM130, PLCB4 (BL), TGFBR3, SYN3, TRAK1 (WH), GLP1R, HMGA1 (CG) and CAPN3, MYOG and MYO18B (CD) genes were identified. Some of the genes that were found are consistent with some previous studies related biometric traits. According to pathway analysis, 17 pathways from gene ontology and biological pathways were associated with biometric traits (p˂0.05). Among these pathways, muscle structure development, anatomical structure formation involved in morphogenesis, anatomical structure homeostasis, Osteoclast differentiation, skeletal muscle cell differentiation and calcium signaling pathway have important functions in development of skeletal muscle, glucose homeostasis, osteogenesis process, regulation of ion calcium and activation.

    Conclusion

    The finding of this research confirms the results of previous studies from genomic scanning related to type traits, also revealed additional genomic regions, could be useful for genetic selection in the cattle breeding programs.

    Keywords: Cattle, Genome scan, Pathway analysis, Type trait
  • Behzad Sepehri*, Sadegh Aljani, Arash Javanmard, Hossein Janmohammadi, Karim Hasanpur Pages 148-157
    Introduction and Objective

    Varroa infestation is undoubtedly the greatest threat and challenge facing Apiculture today. This external parasite inevitably lives in the bee colony and causes irreparable damage to its colony and the subsequent honey production. One of the proposed strategies in this regard is the use of pesticides, which have a negative impact on the health of bees and honey consumers. To avoid these negative consequences, safer alternative methods of controlling mites are needed, including the use of resistant genetic strains and breeding selection programs to establish colonies with relative resistance to mites. In honeybee colonies, there are several physiological and behavioral mechanisms for Varroa resistance that by examining their relationship with identified resistance genes, the genetic basis of Varroa mite resistance in honeybees is identified and can used in breeding programs. The aim of the present study was to identify single nucleotide polymorphisms (SNPs), in a sample of the Iranian honeybee population, in the candidate gene (the dopamine receptor gene (DOP3)) effective on defense behaviors of honeybees against the varroa mite.

    Material and Methods

    For this purpose, a total of 10 drone bees (5 susceptible and 5 resistant) were selected and their DNA was then isolated using a CTAB-based method. The PCR was carried out based on specific primers in the UTR region sequence of the DOP3 gene. The quantity and quality were then determined using the nanometer method. After a single band (900 bp) of the expected size, product purification and sequencing (Sanger method) were performed. The display of the outputs and the determination of the quality of the raw sequence (phred index) took place with the FinchTV software and the alignment with BLAST and clustering with the MAFTT software.

    Results

    In this study, differences were observed in several regions of the nucleotide sequence of the UTR region of DOP3 gene, the most important difference in the nucleotide sequence between sensitive and resistant individuals in the two regions. One is in the nucleotide region of 428 to 437 forward readings as many as 9 bp nucleotides and the other is in the nucleotide region of 715 to 720 forward readings as many as 6 bp nucleotides, which in both, mutations of the deletion type have been performed.

    Conclusion

    Evaluation of the final results showed significant difference, in type of deletion/addition with the size of 6 and 9 bp between two groups (sensitive and resistant to Varroa), respectively which can be used in the molecular identification of resistant colonies and breeding programs to produce Varroa mite resistant colonies. No such deletions from this gene have been reported so far.

    Keywords: Candidate Gene, Dopamine Receptor, Resistance Mechanism, Single Nucleotide Polymorphism, Varroa destructor
  • Sajad Badbarin*, Reza Seyedsharifi, Hamed Falahi Pages 158-165
    Introduction and Objective

    Among the country's horse breeds, the Arabian horse has the largest population. Arabian horses are very beautiful and resistant to harsh environmental conditions and are mostly bred in the southern regions of the country. Due to the large population of this breed in the country, it has given rise to several genera that may be genetically distinct. Knowing these differences is important in managing and conserving genetic resources. The aim of this study was to investigate the genetic diversity of Arabian horses and their different breeds in Iran.

    Material and Methods

    In the present study, the genetic diversity of nine Iranian Arabian horse breeds including Kahilan, Abyan, Hamdani, Saglavieh, Julfan, Khersan, Maliha, Nasmani and Vedeneh was investigated. The identification of the strais was based on the information in the studbook of the Arabian horse that has been published by the Equestrian Federation of Iran. All samples were genotyped using 12 microsatellite markers recommended by the international society of animal genetics (ISAG). Electrophoresis of amplified DNA fragments was performed by 3130 genetic analyzers. Data analysis was performed using GENALEX version 2.0 and NTSYS version 2.02 softwares.

    Results

    A total of 100 alleles were identified using this number of markers on 251 Arabian horses. ASB17 marker with an average of 7.22 alleles and HTG4 marker with an average of 4.77 alleles showed the highest and lowest number of alleles among all strains, respectively. The highest and lowest heterozygosity was observed in AHT4 marker with a mean of 0.786 and ASB23 marker with a mean of 0.631 allele in all studied strains. Also, the highest and lowest mean heterozygositys were calculated in AHT4 markers with 0.784 alleles and ASB2 with 0.598 alleles, respectively. The average Shannon index for all markers was 1.427. The principal component analysis test showed no specific grouping due to the demographic separation of different Arabian horse strains, and all horses were located in one area on the coordinate axis.

    Conclusion

    The results of the present study showed a better understanding of the genetic structure of different strains of Arabian horses. The results of this research can also help horse breeders to manage their genetic diversity and breeding. Because there is relatively large genetic diversity within different strains of Arabian horses, there is good potential for breeding programs to improve performance and prevent their extinction.

    Keywords: Genetic resources, Heterozigosity, Local breeds, Population genetic
  • Mahdi Khojastekey, Davoud Ali Saghi*, Razieh Saghi Pages 166-174
    Introduction and Objective

    Due to weakness, the occurrence of unwanted errors, the impact of the environment and exposure to natural events, human always make mistakes in their diagnoses of the environment or different topics, so that different people 's perception of a single and unique event may be very different and be diverse. Nowadays, with the development of image processing technology, human beings try to evaluate the speed and accuracy of their evaluation and diagnosis about objects, plants and animals by using hardware and software facilities and by using the features extracted from images related to objects, plants and animals. To increase and therefore has created a new technology called image processing and has developed it in various dimensions.

    Material and Methods

    In order to identify the best artificial neural network training algorithm for estimating the weight of Kurdi sheep using digital image processing, lambs and adult animals at the sheep breeding station of North Khorasan province were weighed using a scale. During the weighing, some digital images were taken from the side view of sheep using a digital camera by discerning fixed distance. Image processing steps and feature extraction from images of sheep were done using GUI of MATLAB (R2010a) software. Then, three types of artificial neural networks were trained using different types of educational procedure, including Levenberg Marquarth (LM), Scaled Conjugate Gradient (SCG), and Bayesian Regularization (BR) Training algorithms. The extracted features from images were used as input and weight of sheep as output in the training steps of ANNs, and the accuracy of the ANN models in estimating the weight of sheep was compared.

    Results

    As results, the accuracy of the trained ANNs with the three algorithms including SCG, BR and LM, in estimating the weight of sheep in the training phase was estimated to be 91.95, 94.74 and 94.94%, respectively. In the practical test, which was performed by presenting 20 images as a test to each ANN models, the trained ANNs with the SCG, BR and LM algorithm had 4.7%, 0.5% and 2.11% error in estimating the weight. The results showed that all three types of ANN training algorithms had acceptable accuracy to estimate the weight of sheep, meanwhile the accuracy of the artificial neural network trained with BR algorithm was better than the others.

    Conclusion

    The performance of the proposed method based on image processing and the use of artificial neural network is accurate enough to estimate the weight of Kurdi sheep. It had better performance. Based on the results of the present study, it is quite possible to develop applications based on the use of artificial intelligence to weigh domestic animals, and use of this technology is recommended in several cases where there is no quick and easy access to the scales.

    Keywords: Accuracy of model, Artificial Neural Network, Image processing, Kurdi sheep, Weight estimation
  • Parisa Biabani, Hassan Mehrbani Yeganeh, Hossein Moradi Shahr Babak*, Mahdi Mokhber Pages 175-186
    Introduction and Objective

    Selection to increase the frequency of new mutations useful only in some subpopulations leaves markers at the genome level. Most of these regions are related to genes and QTLs controlling significant economic traits.

    Material and Methods

    In order to detection of genetic differences between Iranian northwestern crossbred and Holstein cattle breed, respectively number of 100 and 60 sample from Iranian north-west hybrid and Holstein populations were used. After ensuring the distinct structure of the studied populations, FST, XP_EHH and Rsb statistics were used to identify the selection signatures and 21, 16 and 24 regions exceeding the threshold were identified as signatures of selection respectively. These selected genomic regions were surveyed and 104 and 135 genes were extracted from the corresponding areas in ARS-UCD1.2 Bos Taurus Genome Assembly for FST and LD based methods, respectively.

    Results

    Some of detected genes in regions under selection were involved in metabolic pathways related to taste, smell, fat metabolic pathways, resistance to disease and reproduction performance. Some of detected genes were involved with milk production by involving in WNT (Wingless-type) signaling pathway. The selected genomic regions were further examined for further analysis and finding of gene networks. These analyzes were performed by online software related to the genomic database (DAVID). Only one significant network was identified (p<4.5×10-9). This gene network communicates with taste receptors and specially detection of bitter tastes.

    Conclusion

    In addition to better understanding about natural and artificial selection effects on the Holstein breed and Iraniannorth-west indigenous hybrid, the selected regions can helpus to detecte QTLs and regions associated with important economic traits. In any case, it will be necessary to carry out more association and functional studies to demonstrate the implication of these genes.

    Keywords: Holstein cattle breed, Iranian northwestern native crossbred cattle, Population differentiation index, Signatures of selection
  • Reza Norooz Valashedi*, Hadigheh Bahrami Pichaghchi Pages 187-195
    Introduction and Objective

    Meteorological indexes are among the factors affecting the yield of various agricultural and livestock products. Given the leading climate change, examining the impact of meteorological limit indices on livestock production can now be an important challenge for producers. Therefore, the purpose of this meteorological analysis is on the trend of Iran's beekeeping industry in the years 1960 to 2018.

    Material and Methods

    Spearman correlation coefficient was used to study the time series statistics of beehives in Iran and meteorological indices of temperature and precipitation. Standard meteorological indexes are obtained on the basis of daily information and statistics recorded at meteorological stations. R software and related packages were used to estimate the indexes. After quantitative and qualitative study of meteorological statistics, related time series were prepared. Finally, heat and humidity indices were compared with the population of bee colonies by standard methods.

    Results

    The results showed that the number of bee colonies was affected by meteorological indexes so that the highest correlation coefficient between the number of bee colonies with warm nights (TN90p) was 0.84, (TN10p) cold nights and cold days (TX10p) was 81, respectively. 0-, hot days (TX90p) equal to 0.79, heat duration (WSDI) equal to 0.75, number of days with very heavy rain (R20mm) equal to 0.66, annual amount of rain on wet days (PRCPTOT) equal to 0.61 is significant at the level of 0.05. The results of Petite homogeneity test showed a jump point or sudden change in 1990 for the beehive population at a significance level of 0.05. This jump point occurred upwards. Also, the population trend of the incremental bee hive has a coefficient of determination (R²) of 0.98. An average of nearly 2 million hives increased statistically in the second half. The highest agreement (0.84) was with the increase in the number of hot nights during these 60 years. The meteorological index of hot nights (TN90p) has increased from 10 to 20 days and is equivalent to 100%.

    Conclusion

    Overall, the results showed that the number of bee colonies is affected by meteorological limit indices. Also, the results of various studies on the effect of Global Warming on insects, including bees, have shown that with small fluctuations in ambient temperature, there will be many changes in their behavior and life. In such a way that the rate of reproductive activity, pollination, diversity and distribution and susceptibility to pathogens and their pests are affected and in the long run, can lead to many changes in the bee population. Therefore, in order to strengthen, institutionalize, and support this sector, while recognizing the environmental tensions that are growing in the future, help beekeepers by raising their awareness.

    Keywords: Bee, Beekeeping, Climate, Colony, Honey, Iran, Trend