تاب آوری اقتصادی خانواده های یک شهرک حاشیه نشین در مواجهه با کووید-19: مطالعه کیفی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و اهداف

کووید-19 در مدت زمان کوتاهی زندگی مردم را در مقیاسی بی سابقه دگرگون نمود. این پژوهش با کنکاش در تجربه خانواده های یک شهرک حاشیه نشین، چگونگی مواجهه با چالش های اقتصادی حاصل از این بیماری و به بیانی تلاش های آنان در راستای تاب آوری اقتصادی را درک نماید.

روش کار

نوع مطالعه تحلیل محتوای کیفی با رویکرد هدایت شده بود و از طریق 17 مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته فردی با افراد بالای 15 سال ساکن شهرک توحید گناباد که حداقل 3 سال از سکونت آن ها در این محل گذشته بود، انجام شد. مصاحبه ها با روش نمونه گیری هدفمند و پس از اخذ رضایت آگاهانه مشارکت کنندگان در بهار 1400 انجام و ضبط شدند. به منظور تعیین اعتباربخشی داده ها از معیارهای لینکلن و گوبا استفاده شد.

یافته ها

 تاب آوری اقتصادی خانواده ها در مواجهه با کووید-19، در قالب 3 مقوله اصلی که دربرگیرنده 9 مقوله فرعی بود؛ پدیدار شد. این مقوله ها عبارت اند از: الف. تغییرات ایجاد شده در بعد اقتصادی خانواده (با مقوله های فرعی: اشتغال، درآمد، مصرف و موقعیت طبقاتی)؛ ب. راهکارهای مقابله با تغییرات اقتصادی خانواده (با مقوله های فرعی: اتکا به منابع درون خانواده و دریافت حمایت های برون خانواده)؛ و ج. اثرپذیری تاب آوری اقتصادی خانواده ها از سطوح بالاتر (با سه مقوله فرعی: اقتصاد کلان، سرمایه اجتماعی خانواده و تاب آوری منطقه ای). براساس یافته های جزیی تر شیوع کووید-19 باعث کاهش درآمد و مصرف کمی و کیفی اقلام اساسی و تحمیل هزینه های مازاد برای جامعه هدف شده است. راهکار غالب در حل مشکلات اقتصادی، تغییر رفتار مصرفی و تنوع بخشی درآمدی بوده است. از سوی فقدان برنامه های حمایتی، ضعف شبکه اجتماعی و هویت محله ای از موانع عمده در راستای افزایش تاب آوری اقتصادی بوده است.

نتیجه گیری

خانواده های مورد مطالعه از بعدهای بسیار، آسیب پذیر بوده و تاب آوری اقتصادی پایینی داشتند. برای ارتقای سطح تاب آوری اقتصادی خانواده ها، شناخت زمینه و انجام مداخله ها و حمایت ها بر اساس ظرفیت های درونی و بیرونی خانواده ها از جمله زمینه های توانمندساز موجود در محله ضروری می نماید.

زبان:
فارسی
صفحات:
127 تا 136
لینک کوتاه:
magiran.com/p2552871 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!