فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1401)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 66، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیه شجاعی باغینی، طاهره ناصری بوری آبادی*، منصوره راستگو، مهدیه پور نخعی، علی محمدپور صفحات 91-103
    مقدمه و اهداف

    مسمومیت یکی از سبب های شایع مراجعه به مراکز درمانی است. علت خارجی و عامل مسمومیت زا در گروه های سنی، جنسی و شغلی مختلف متفاوت است. شناخت الگوی اپیدمیولوژیک مسمومیت در هر منطقه برای پیشگیری از آن مهم است. هدف مطالعه تعیین ویژگی های اپیدمیولوژیک مسمومیت در مراجعان به بیمارستان آموزشی افضلی پور دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، پرونده بیماران بستری در بخش مسمومیت در سال های 97 و 98 بررسی شدند. داده ها با استفاده از چک لیستی پژوهشگر ساخته گردآوری و با آزمون های مربع کای پیرسون و تعقیبی وی کرامرز تحلیل شدند.

    یافته ها

     مسمومیت در مردان (52/1 درصد)، رده سنی 30-20 سال (28/5 درصد)، افراد مجرد (52/8 درصد)، مناطق شهری (80/6 درصد) و افراد دارای مشاغل آزاد (29/8 درصد) بیشتر بود. میانگین±انحراف معیار سن افراد 17/21± 26/9 سال بود. بین علت خارجی مسمومیت و وضع تاهل، سن، جنس، شغل، اعتیاد، فصل ایجاد مسمومیت، داشتن سابقه اقدام به خودکشی، داشتن سابقه خانوادگی خودکشی، داشتن سابقه مسمومیت و همچنین بین عامل مسمومیت زا و سن، جنس، شغل، محل سکونت و علت خارجی مسمومیت ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. جهت همه روابط مورد بررسی نیز به دلیل نوع مقیاس متقارن و کروی بود.

    نتیجه گیری

     در اغلب موارد مسمومیت ها به صورت عمدی و به قصد خودکشی بود، بنابراین فراهم کردن محیط خانوادگی مناسب و به دور از تنش می تواند در کاهش موارد مسمومیت های عمدی موثر باشد. اطلاع رسانی درباره مراقبت بیشتر از کودکان و چگونگی نگهداری از داروها و مواد شیمیایی به والدین دارای فرزند خردسال ضروری است.

    کلیدواژگان: مسمومیت، اپیدمیولوژی، طبقه بندی بین المللی بیماری ها
  • علی اکبر حقدوست، علیرضا علیخانی*، مصطفی حسینی گلکار، رضا دهنویه، سمیرا سیفی صفحات 104-115
    مقدمه و اهداف

     

    همه گیری کووید-19 و اثرات پیرو آن از جنبه های سلامت و مسایل اقتصادی به یک چالش اساسی در جهان تبدیل شده است. ایران افزون بر تاثیرپذیری از این بحران، با مشکلات فراوان دیگری نیز مانند تحریم ها و مشکلات اقتصادی مواجه است و بیم آن می رود که عواقب جدی تری را متحمل شود.

    روش کار

    سناریونگاری یکی از روش های شناخت تغییرات آینده و عدم قطعیت های محیطی است. در این مطالعه با روش موسوم به شبکه جهانی کسب وکار (GBN) که روش ماتریس سناریوها نیز شناخته می شود استفاده شده است. این روش بر مبنای دو عدم قطعیت کلیدی هست و طی 6 مرحله به بررسی متغیرهای مرتبط با سلامت و عوامل اقتصادی_اجتماعی و استفاده از نظرات خبرگان مرتبط پرداخته شده است.

    یافته ها

     انتظار می رود نظام سلامت کشور در مواجهه با شرایط مختلف با شدت و ضعف قادر به مدیریت همه گیری خواهد بود و تنها در سناریوی بدبینانه با پیش فرض ادامه تحریم ها و گسترش همه گیری، انتظار می رود شرایطی همچون محدودیت های جهانی، افت ذخایر ارزی، افت عملکرد یا فروپاشی نظام سلامت، افزایش میزان مرگ ومیر بیماری و کاهش ملموس کیفیت زندگی را در پی داشته باشد.

    نتیجه گیری

     با عنایت به همه گیری کووید-19 و عوامل زمینه ای موجود، سناریوهایی از وضع سلامت و شرایط اقتصادی کشور روایت شد. انتظار می رود با توجه به توانمندی سناریوها برای درک پیچیدگی و کمک به تصمیم گیری ها، سیاست گذاران با نگاهی وسیع تر، همه جانبه و معقول به یک جمع بندی درست که منجر به حفظ و تداوم سلامت جامعه و آثار متعارف اقتصادی در این همه گیری شود، دست یابند.

    کلیدواژگان: کووید-19، اپیدمی، سلامت، اقتصاد، سناریونگاری
  • زهرا جعفرآبادی، فرید ابوالحسنی، محمدحسن لطفی*، حسین فلاح زاده صفحات 116-126
    مقدمه و اهداف

    سرطان کولورکتال دومین سرطان شایع در زنان و چهارمین در مردان ایرانی است. در استان یزد چهارمین سرطان در زنان و پنجمین در مردان است. هدف از این مطالعه برآورد بار سرطان کولورکتال در استان یزد در سال 1395 بود.

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی روی جمعیت استان یزد در سال 1395 انجام شد. برای محاسبه ی بار سرطان کولورکتال از راهبر CanMod استفاده شد. اطلاعات موردنیاز، شامل جمعیت استان یزد، میزان بروز سرطان کولورکتال، میزان مرگ ناشی از سرطان کولورکتال، میزان مرگ ناشی از همه علل و میزان بقای بیماران که به ترتیب از مرکز آمار ایران، نظام ثبت سرطان و نظام ثبت مرگ، مرکز بهداشت استان یزد و نظر متخصصان استانی جمع آوری و نهایی شد.

    یافته ها

     مقدار کلی بار سرطان کولورکتال در استان یزد 632 سال (382 سال در مردان و 250 سال در زنان) محاسبه شد؛ مقدار YLL و YLD ناشی از سرطان کولورکتال در هر دو جنس به ترتیب 478 سال و 154 سال بود. میزان بار سرطان کولورکتال در مردان 65 و در زنان 45 سال (به ازای صد هزار نفر) برآورد شد. اوج سنی میزان بار این سرطان در گروه سنی بالای 60 سال برآورد شد.

    نتیجه گیری

     با توجه به بالا بودن میزان بروز و قابلیت درمان در مراحل اولیه ی بیماری، غربالگری و تشخیص در مراحل اولیه می تواند از اولویت های بهداشتی استان باشد، اما قضاوت قطعی زمانی انجام می شود که بار سایر بیماری ها و آسیب ها نیز در استان محاسبه شود.

    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، بار بیماری، بروز، مرگ و میر
  • وجیهه آرمان مهر، حسین میرزائی*، عبدالجواد خواجوی، تکتم پیکانی، رضا اسماعیلی صفحات 127-136
    مقدمه و اهداف

    کووید-19 در مدت زمان کوتاهی زندگی مردم را در مقیاسی بی سابقه دگرگون نمود. این پژوهش با کنکاش در تجربه خانواده های یک شهرک حاشیه نشین، چگونگی مواجهه با چالش های اقتصادی حاصل از این بیماری و به بیانی تلاش های آنان در راستای تاب آوری اقتصادی را درک نماید.

    روش کار

    نوع مطالعه تحلیل محتوای کیفی با رویکرد هدایت شده بود و از طریق 17 مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته فردی با افراد بالای 15 سال ساکن شهرک توحید گناباد که حداقل 3 سال از سکونت آن ها در این محل گذشته بود، انجام شد. مصاحبه ها با روش نمونه گیری هدفمند و پس از اخذ رضایت آگاهانه مشارکت کنندگان در بهار 1400 انجام و ضبط شدند. به منظور تعیین اعتباربخشی داده ها از معیارهای لینکلن و گوبا استفاده شد.

    یافته ها

     تاب آوری اقتصادی خانواده ها در مواجهه با کووید-19، در قالب 3 مقوله اصلی که دربرگیرنده 9 مقوله فرعی بود؛ پدیدار شد. این مقوله ها عبارت اند از: الف. تغییرات ایجاد شده در بعد اقتصادی خانواده (با مقوله های فرعی: اشتغال، درآمد، مصرف و موقعیت طبقاتی)؛ ب. راهکارهای مقابله با تغییرات اقتصادی خانواده (با مقوله های فرعی: اتکا به منابع درون خانواده و دریافت حمایت های برون خانواده)؛ و ج. اثرپذیری تاب آوری اقتصادی خانواده ها از سطوح بالاتر (با سه مقوله فرعی: اقتصاد کلان، سرمایه اجتماعی خانواده و تاب آوری منطقه ای). براساس یافته های جزیی تر شیوع کووید-19 باعث کاهش درآمد و مصرف کمی و کیفی اقلام اساسی و تحمیل هزینه های مازاد برای جامعه هدف شده است. راهکار غالب در حل مشکلات اقتصادی، تغییر رفتار مصرفی و تنوع بخشی درآمدی بوده است. از سوی فقدان برنامه های حمایتی، ضعف شبکه اجتماعی و هویت محله ای از موانع عمده در راستای افزایش تاب آوری اقتصادی بوده است.

    نتیجه گیری

    خانواده های مورد مطالعه از بعدهای بسیار، آسیب پذیر بوده و تاب آوری اقتصادی پایینی داشتند. برای ارتقای سطح تاب آوری اقتصادی خانواده ها، شناخت زمینه و انجام مداخله ها و حمایت ها بر اساس ظرفیت های درونی و بیرونی خانواده ها از جمله زمینه های توانمندساز موجود در محله ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: کووید-19، تاب آوری اقتصادی، شهرک حاشیه نشین
  • حمید چوبینه، زینب پریسای، فاطمه شهبازی، غزاله دانش، مهدی نصری، سید سعید هاشمی نظری* صفحات 137-148
    مقدمه و اهداف

    در مدیریت پیشرفته، منابع انسانی محور اصلی توسعه پایدار هستند. HSE سامانه ای است که به صورت یکپارچه و با استفاده از نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات، سعی در ایجاد محیطی سالم، دلپذیر، با نشاط و دور از حادثه، خسارت، آسیب و ضایعه دارد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی عملکرد شاخص های سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در حوزه معاونت توسعه منابع انسانی شهرداری تهران بود.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مقطعی-توصیفی انجام گرفت. جامعه آماری مطالعه تمامی مناطق شهرداری تهران (22 منطقه) بود. پس از طراحی و اعتبارسنجی پروتکل ارزیابی عملکرد HSE، وضعیت HSE در 22 منطقه شهرداری تهران ارزیابی شد. پروتکل یادشده دارای 7 بخش رهبری و تعهد، خط مشی و اهداف استراتژیک، سازمان دهی و مستندسازی، مدیریت ریسک، طرح ریزی، اجرا و پایش، ممیزی و بازنگری بود. روایی و پایایی آن از راه اخذ نظرهای اصلاحی متخصصان و کارشناسان خبره در داخل و خارج از سازمان شهرداری تعیین شدند.

    یافته ها

     شاخص ارتباط های درون سازمانی در اغلب مناطق شهرداری تهران بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داده بود بیشترین امتیاز کسب شده (68%) مربوط به شاخص یادشده بود. میانگین کل شاخص ها در دور دوم ارزیابی عملکرد 46/6 برآورد شد.

    نتیجه گیری

     وضعیت HSE در بیش از نیمی از مناطق شهرداری تهران نامطلوب (کمتر از 70%) بود. منطقه های 4 و 7 در وضعیت مطلوب (بالای 70%) قرار گرفتند . بنابراین برای بهبود وضعیت موجود باید برنامه ریزی راهبردی با ماهیت بلندمدت شاخص های سلامت، ایمنی و محیط زیست در پیش گیرند. این مطالعه نشان داد با شناسایی نقاط قوت و ضعف مدیریت سازمان، تصویب ساختار سازمانی HSE، متمرکز نمودن منابع مالی در تمام منطقه ها و نظارت بر روند سرعت بهبود در مسیر تعالی سازمان، امکان ارتقای شاخص های HSE سازمان را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت HSE، ارزیابی عملکرد، مدیریت منابع انسانی، شهرداری تهران
  • مریم آقاجری نژاد، یحیی سلیمی، شهاب رضاییان، قباد مرادی، فاطمه خسروی شادمانی، رویا صفری فرامانی، ابراهیم شکیبا، یحیی پاسدار، بهروز حمزه، نائب علی رضوانی، میترا دربندی، فرید نجفی* صفحات 149-154
    مقدمه و اهداف

    مطالعه های سرولوژیک مبتنی بر شناسایی آنتی بادی ها هستند، اما به دلیل افت مقدار آنتی بادی ها در بدن در طول زمان، این روش ها نمی توانند مقادیر واقعی شیوع و بروز را نشان دهند. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع سرمی و بروز تجمعی در جمعیت کوهورت روانسر (کوهورت جوانان و بزرگ سالان) در آبان 1399 بود.

    روش کار

    نمونه تصادفی به تعداد 716 نفر در بازه زمانی نیمه نخست آبان 1399 از بین افراد با سن بالای 18 سال از بین شرکت کنندگان در مطالعه کوهورت روانسر انتخاب شدند.  برای سنجش سطح آنتی بادی از کیت های الایزا IgG ضد SARS COV-2 شرکت Euroimmun (لوبک، آلمان) استفاده شد. بعد از در نظر گرفتن نقطه برش 1IgG=، شیوع سرمی برآورد شد و بروز تجمعی (اصلاح شده و اصلاح شده براساس ویژگی تست) با استفاده از مدل سازی صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، شیوع سرمی ابتلا به عفونت ویروسی کووید-19 در جمعیت کوهورت روانسر 35/16 (فاصله اطمینان 95 درصد: 38/79-31/64) درصد برآورد شد و بروز تجمعی (اصلاح شده و اصلاح شده براساس ویژگی تست)، از اسفند 98 تا آبان 1399 به ترتیب 68/85 و 67/71 درصد برآورد شدند.

    نتیجه گیری

    اگرچه بروز تجمعی بسیار بالا می تواند نشانه ای از نزدیک شدن به ایمنی گروهی باشد، اما کماکان توصیه به رعایت دستورالعمل های بهداشتی با توجه به نقش بالقوه موارد بدون علامت بالینی در انتقال بیماری به سایر افراد جامعه و وجود واریانت های جدید ویروس و کاهش مقدار آنتی بادی، باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، الایزا، شیوع سرمی، بروز
  • محمد مسکرپورامیری، سید مرتضی حسینی شکوه* صفحات 155-169
    مقدمه و اهداف

    عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر سلامت شامل طیف گسترده ای از متغیرها می شود که دسته بندی ثابت و مشخصی از آن در مطالعه ها دیده نمی شود. هدف از این مطالعه، شناسایی و دسته بندی متغیرهای اصلی اقتصادی- اجتماعی موثر بر سلامت خانوارها بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع کاربردی است که با رویکرد کمی و به روش مرور نظام مند در سال 1398 انجام شد. جست و جو و شناسایی متغیرهای اصلی اقتصادی- اجتماعی موثر بر سلامت خانوار با مرور نظام مند مطالعه ها و استفاده از راهنمای پریسما در پایگاه های معتبر علمی بین المللی و ملی انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل تمرکز بر متغیرهای اقتصادی- اجتماعی موثر بر سلامت در سطح خانوار، ارایه مدل مشخص برای تاثیرگذاری متغیرهای اقتصادی- اجتماعی بر سلامت، انتشار به زبان انگلیسی یا فارسی و دسترسی به متن کامل مطالعه بود. ارزیابی کیفی مطالعه ها و همچنین تطابق آن ها با معیارهای ورود و خروج توسط مرور همتا انجام شد. تمامی متغیرهای اقتصادی- اجتماعی با استفاده از فرم پژوهشگر ساخته از مطالعه ها استخراج و با استفاده از نرم افزار MAXQDA 2018 دسته بندی و به شیوه نقلی سنتز شدند.

    یافته ها

     21 مدل مفهومی برای تاثیرگذاری عوامل اقتصادی- اجتماعی بر سلامت خانوار شناسایی شد. تمامی مدل ها توسط پژوهشگران و سازمان های بین المللی ارایه شده بودند و هیچ مدل بومی در زمینه عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر سلامت خانوار به زبان فارسی مشاهده نشده بود. تحلیل محتوای مطالعه ها نشان داد سه متغیر اصلی آموزش، درآمد و اشتغال در تمام مدل ها (100 درصد) به عنوان عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر سلامت به کار رفته بودند. پس از آن به ترتیب رفتارهای بهداشتی خانوار (81%)، سن (71%)، حمایت خانوادگی (71%)، سرانه مساحت مسکن (67%)، محل اقامت (67%)، سرمایه اجتماعی (62%) و جنس (57%) پرکاربردترین متغیرهای اقتصادی-اجتماعی موثر بر سلامت خانوار بودند.

    نتیجه گیری

     علاوه بر متغیرهای کلیدی اقتصادی- اجتماعی (آموزش، درآمد و اشتغال)، متغیرهای زمینه ای دیگری مانند رفتارهای بهداشتی خانوار، حمایت خانوادگی، سرانه مساحت مسکن و سرمایه اجتماعی باید به منظور انجام مداخله های سیاستی مورد توجه قرار گیرد. همچنین پیشنهاد می شود مدل بومی عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر سلامت متناسب با شرایط اقتصادی- اجتماعی خانوارهای ایرانی طراحی شود.

    کلیدواژگان: متغیرهای اقتصادی-اجتماعی، سلامت، خانوار، مرور نظام مند
  • کیومرث ناصری* صفحات 170-176

    همه گیرشناسی به طور کلی به عنوان علم و هنر اساسی پیشگیری از بیماری و ارتقای سلامت تعریف می شود. این رشته علمی که از نظر تاریخی با محاسبه مرگ در اپیدمی های بزرگ در قرون وسطی آغاز شد، طی زمان به علم و هنر اساسی برخورد با پدیده های انبوه رخداد بیماری و بهداشت عمومی تبدیل شده است. اکنون همه گیرشناسی فراتر از بیماری ها و سلامت عمومی بوده و جایگاه ویژه ای در برخورد با انواع پدیده های جمعیتی به دست آورده است.
    پیش از دهه 1970 که تدریس همه گیرشناسی به یک آموزش متمایز در دانشگاه تبدیل شد، بیشتر اپیدمیولوژیست ها پزشکان بسیار با تجربه بیماری های عفونی و انگلی بودند و از تجربه های گسترده خود در پیشنهاد مداخله ها برای کنترل بیماری های عفونی استفاده می کردند. با برجسته شدن بیماری های غیر عفونی و مزمن، نیاز به آموزش های ویژه با تاکید ویژه بر آمار زیستی آشکار شد و تا به امروز به طور گسترده توسعه یافته است. تجربه ها و آموزش همه گیرشناسی در ایران با تلاش ملی برای مبارزه با منابع اصلی آلودگی مالاریا، تراخم، شیستوزوما، وبا و سایر بیماری هایی که کشور را با شیوع بالا و همه گیری های منظم تحت تاثیر قرار داده، آغاز شد. این مقاله مختصر به تشریح توسعه آموزش اپیدمیولوژی در ایران با جزییات بیشتری می پردازد.

    *توضیح سردبیر: در این متن واژه همه گیرشناسی مترادف با اپیدمیولوژی و انواع کاربرد آن مانند همه گیرشناس و همه گیرشناختی به عنوان جایگزین اپیدمیولوژیست و اپیدمیولوژیک بکار گرفته شده است .این دو واژه هم به لحاظ ساختار زبان شناسی کاملا همسان هستند و بوسیله فرهنگستان زبان و ادب فارسی همسنگ قبول شده اند. در موارد نامگذاری اختصاصی سازمانی و گروهی همان صورت اپیدمیولوژی بیان شده است.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، اپیدمیولوژیست، اپیدمیولوژیک
|
  • Mahdieh Shojaei Baghini, Tahereh Naseribooriabadi*, Mansooreh Rastgoo, Mahdieh Poornakhaei, Ali Mohammadpour Pages 91-103
    Background and Objectives

    Poisoning is one of the most common causes of hospitalization. The external causes of poisoning and toxic agents differ in age, gender, and occupational groups. It is essential to understand the epidemiological pattern of poisoning in each region to prevent it. This study was conducted to determine the epidemiological characteristics of poisoning in patients referred to the Kerman University of Medical Sciences teaching hospital.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed retrospectively. Medical records of poisoning patients were reviewed from October 2016 to October 2017. Data was gathered using a researcher-made checklist based on the minimum data elements needed to record the diagnostic expression of poisoning accurately. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics using SPSS software 24.

    Results

    Poisoning was higher in males (52.1%), the 20-30 years-old age group (28.5%), single (52.8%), urban regions (80.6%), and self-employed (29.8%). The mean age of the subjects was 26.9±17.21. The external causes of poisoning were associated with marital status, age, gender, occupation, addiction, season, a personal history of suicide attempts, a family history of suicide attempts, and a personal history of poisoning. The toxic agent was also associated with age, gender, occupation, location, and external poisoning causes.

    Conclusion

    According to the result, poisoning often happens intentionally, so providing a suitable and stress-free family environment might be useful to reduce the amount of intentional poisoning. Educating parents with young children more about child care and how to store chemicals is also necessary.

    Keywords: Poisoning, Epidemiology, International classification of diseases
  • Aliakbar Haghdoost, Alireza Alikhani*, Mostafa Hosseini Golkar, Reza Dehnavieh, Samira Seifi Pages 104-115
    Background and Objectives

    The COVID-19 epidemic and its subsequent effects have become a significant global challenge. In addition to being affected by this crisis, Iran is also facing many other problems, including sanctions and economic problems. So, there is a concern that it will suffer more severe consequences.

    Methods

    Scenario planning is one of the ways to recognize future changes and environmental uncertainties. This study used the so-called global business network (GBN) method, also known as the scenario matrix method. This method is based on two key uncertainties and six steps have been taken to examine variables related to health and socio-economic factors and use the opinions of relevant experts.

    Results

    To be expected, Iran's health system will be able to manage the epidemic in the face of various conditions with severity and weakness, and only in the pessimistic scenario or in Worst-case scenario with the default assumption of the continuation of sanctions and the spread of the epidemic. It leads to global restrictions, loss of foreign exchange reserves, loss of performance or collapse of the health system, increasing the number of deaths and diminishing the quality of life.

    Conclusion

    Regarding the COVID-19 epidemic and the existing background factors, scenarios of Iran’s health and economic conditions were narrated. Given the ability of the scenarios to understand the complexity and help in decision-making, it is considered a useful tool for policy makers to have a broader, comprehensive and reasonable look to achieve a correct consensus. This situation leads to the preservation and continuation of society health and conventional economic decisions.

    Keywords: COVID-19, Epidemic, Health, Economics, Scenario
  • Zahra Jafarabadi, Farid Abolhasani, Mohammad Hassan Lotfi*, Hossein Fallahzadeh Pages 116-126
    Background and Objectives

    Colorectal cancer is the second and fourth most common cancer in Iranian women and men, respectively. This cancer ranks fourth and fifth in men and women, respectively, among Yazd population. This study aimed to estimate the burden of colorectal cancer in Yazd province in 2016.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on the population of Yazd province in 2016. CanMod software was used to calculate the burden of colorectal cancer. The required information included the population of Yazd province, the incidence of colorectal cancer, the death rate due to colorectal cancer, the death rate due to all causes and the survival rate of patients; The Cancer Registration System, the Provincial Death Registration System and the opinions of provincial experts were collected and included, respectively.

    Results

    The total burden of colorectal cancer in Yazd province was 632 years (382 years in men and 250 years in women); The YLL and YLD of colorectal cancer in both genders were 478 years and 154 years, respectively. The burden of colorectal cancer in men was 65 years and in women 45 years (per 100,000 population). The peak age of disease burden was estimated in the age group over 60.

    Conclusion

    Due to the high incidence and treatment in the early stages of the disease, screening and diagnosis in the early stages can be one of the health priorities of the province. However, the final judgment is made when the burden of other diseases and injuries is calculated in the province.

    Keywords: Colorectal cancer, Burden of disease, Incidence, Mortality
  • Vajihe Armanmehr, Hossein Mirzaei*, Abdoljavad Khajavi, Toktam Paykani, Reza Esmaili Pages 127-136
    Background and Objectives

    Faster than expected, the COVID-19 disease changed people's lives on an unprecedented scale. The present research aimed to shed light on the economic challenges of the pandemic and the efforts made concerning economic resilience. Thus, this study delved into the experience of families residing in a suburban town.

    Methods

    The present study was qualitative in type. It used a qualitative content analysis with a guided approach conducted through 17 in-depth semi-structured individual interviews with subjects over 15 years of age living in Tawheed Gonabad town. These subjects had lived in the area for at least three years. The interviews were held and audio-recorded in a purposive sampling method after gaining informed consent from the participants in the spring of 2021. In order to estimate the validity of the data, Lincoln and Goba's criteria were used.

    Results

    The economic resilience of families during the pandemic was marked by three main categories and nine sub-categories. The categories were:1) changes to the economic dimension of the family (the sub-categories: employment, income, consumption and socioeconomic status),
    2) solutions to the economic changes of the family (sub-categories: reliance on internal resources, family and receiving support from outside of the family), and
    3) the effectiveness of economic resilience of families at higher levels (sub-categories: macroeconomics, family social capital and regional resilience).
    As more detailed results showed, the pandemic has caused a decrease in the income and consumption of essential items in quantity and quality and imposed excessive costs on the target community. The dominant solution to economic problems has been changing consumer’s behavior and income diversification. The lack of supportive plans, poor social networks and the identity of the neighborhood are the significant barriers to the increase of economic resilience.

    Conclusion

    The families investigated in the present study were vulnerable in many ways and had low economic resilience. In order to improve the families' level of economic resilience, it is necessary to know the context and carry out interventions and support plans based on the families' internal and external capacities, including the neighborhood's empowering conditions.

    Keywords: COVID-19, Economic resilience, Suburban town
  • Hamid Choobineh, Zeinab Parisay, Fatemeh Shahbazi, Gazaleh Danesh, Mahdi Nasri, Sayed-Saeed Hashemi-Nazari* Pages 137-148
    Background and Objectives

    Human resources are the center of sustainable development in advanced management. Health, Safety and Environment (HSE) is a system that consistently and by means of human resources, facilities and equipment and tries to create a healthy, pleasant, fresh environment away from accident, damage and waste. This study was conducted to assess the health performance, Safety and Environmental Indicators (HSE) in the field of human resources development of Tehran Municipality.

    Methods

    This study was conducted as a descriptive cross-sectional and, the study base was all 22 districts of Tehran municipality. After designing and validating of HSE performance evaluation protocol, HSE status was evaluated in 22 districts of Tehran. The aforementioned protocol contained seven sections: leadership and commitment, policy and strategic goals, organization and documentation, risk management, planning, implementation and monitoring, audit and review). Its validity and reliability were determined by obtaining corrective opinions from specialists and experts inside and outside the municipal organization.

    Results

    In most areas of Tehran municipality, the inter-organizational communication index was the highest score. The highest score (68%) is related to this index. The mean overall score for performance evaluation was 46.6.

    Conclusion

    The HSE situation was undesirable (less than 70%) in more than half of Tehran's municipalities. Regions 4 and 7 were in desirable status (above 70%). Thus, for current situation improvement, we should use long-term strategy planning in the field of HSE.

    Keywords: Health, safety, environment (HSE) management, Performance evaluation, Human resources management, Tehran municipality
  • Maryam Aghajarinezhad, Yahya Salimi, Shahab Rezaeian, Ghobad Moradi, Fatemeh Khosravi Shadmani, Roya Safari Faramani, Ebrahim Shakiba, Yahya Pasdar, Behrooz Hamzeh, Nayebali Rezvani, Mitra Darbandi, Farid Najafi* Pages 149-154
    Background and Objectives

    Serological studies are based on the detection of antibodies. However, the produced antibodies decrease over time; therefore, such methods cannot provide a valid estimate of prevalence and incidence. The present study aimed to determine the serum prevalence and cumulative incidence in the Ravansar cohort population (Youth and RaNCD Cohort) in October 2020.

    Methods

    A random sample of 716 people aged > 18 years old were selected from the participants in the Ravansar cohort study in October 2020. Euroimmun anti-SARS COV-2 IgG ELISA kits (Lübeck, Germany) were used to measure antibody levels. Seroprevalence was estimated with considering of cut-off = 1, and cumulative incidence (modified and modified based on test specificity) was determined using modeling.

    Results

    In the present study, the serum prevalence of COVID-19 viral infection in the Ravansar cohort population from 22 October 2020 to 18 November 2020 was estimated to be %35.16 (95%CI: %31.64, %38.79). Modified Cumulative incidence and modified based on test characteristics from 20 February to 18 November 2020 were estimated to be %68.85 and %67.71, respectively. 

    Conclusion

    Although very high cumulative incidence may be a sign of approaching herd immunity, adherence to health protocols is still recommended due to the potential role of asymptomatic cases in transmitting the disease to other members of the community; and the presence of new variants of the virus and reduced antibody levels should be considered.

    Keywords: COVID-19, ELISA, Seroprevalence, Incidence
  • Mohammad Meskarpour-Amiri, Sayyed-Morteza Hosseini-Shokouh* Pages 155-169
    Background and Objectives

    The socioeconomic factors affecting health include various variables that are not clearly and consistently classified in the studies. This study aimed to identify and classify the main socioeconomic variables affecting household health.

    Methods

    This applied study was conducted with a quantitative approach and a systematic review method in 2019. A systematic review of the studies with PRISMA protocol was used to search and identify the main socioeconomic variables affecting household health in international and national scientific databases. The inclusion criteria included focusing on socioeconomic variables affecting health at the household level, providing a specific model for influencing socioeconomic variables on health, publishing in English or Persian, and accessing the full text of the study. The qualitative evaluation of the studies as well as their conformity with the inclusion and exclusion criteria, were performed by peer review. All socioeconomic variables were extracted in researcher-made form, classified using MAXQDA 2018 software and finally synthesized narratively.

    Results

    Twenty-one conceptual models were identified to influence socioeconomic factors on household health. Researchers and international organizations provided all models, and no native models were found in Persian regarding socioeconomic factors affecting household health. Content analysis of the studies showed that the three main variables of education, income and employment in all models (100%) were used as socioeconomic factors affecting health. After that, household health behaviors (81%), age (71%), family support (71%), housing area per capita (67%), place of residence (67%), social capital (62%) and gender (57%) were the most commonly used socioeconomic variables affecting household health respectively.

    Conclusion

    In addition to vital socioeconomic variables (education, income, and employment), other contextual variables such as household health behaviors, family support, per capita housing area, and social capital need to be considered for policy interventions. In addition, it is suggested that a native model of socioeconomic factors affecting health be designed for Iranian households' socioeconomic conditions.

    Keywords: Socioeconomic variables, Health, Household, Systematic review
  • Kiumarss Nasseri* Pages 170-176

    Epidemiology is generally defined as the basic science and art of disease prevention and health promotion. Historically, it began with the accounting of death in major epidemics in the Middle Ages. Over the years, it has evolved into the basic science and art of dealing with mass phenomena of disease occurrence and public health. It is now gaining eminence in dealing with all kinds of mass phenomena beyond disease and public health.
    Prior to the 1970s when teaching of epidemiology became a distinct training in academia, most epidemiologists were highly experienced practitioners of infectious and parasitic diseases and drew from their vast experiences in suggesting interventions for infectious disease control. With the prominence of non-infectious and chronic diseases, the need for special training with particular emphasis on biostatistics became apparent and has extensively developed to the present state. In Iran, epidemiological practice and training began with the national efforts in combating the main scourges of Malaria, Trachoma, Schistosoma infestation, cholera, and other diseases that impacted the country with high endemicity and regular epidemic outbreaks. This brief paper describes the development of epidemiology training in Iran in more detail.

    Keywords: Epidemiology, Epidemiologist, Epidemiological