بررسی شاخص های اختلال استرس پس از سانحه در مراجعین ترومایی به بخش معاینات اداره کل پزشکی قانونی استان فارس

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شایع ترین پیامد روانشناختی حوادث آسیب زا است که به طور معمول همراه با نقصان در عملکرد می باشد که اغلب همراه با سایر اختلالات روانشناختی می باشد، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی شاخص های اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) در مراجعین ترومایی ارجاعی به بخش معاینات اداره کل پزشکی قانونی استان فارس بود.

روش بررسی

این یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که در سال های 1399 و 1400 در پزشکی قانونی استان فارس انجام شد. شرکت کنندگان از افراد تجربه کننده تروما مراجعه کننده به مراکز معاینات پزشکی قانونی در شیراز انتخاب شدند. در مطالعه حاضر، به صورت تصادفی تعداد 160 نفر از مراجعه کنندگان به واحد معاینات پزشکی قانونی در شیراز انتخاب شدند. در این مطالعه، افراد با سن 18 سال یا بیشتر که تمایل به شرکت در مطالعه داشته و به منظور ارزیابی جراحات ناشی از تروما مراجعه کرده بودند، در مطالعه وارد شدند. افراد شرکت کننده با استفاده از پرسشنامه قرار گرفتن در معرض سانحه (PCL-5) و سطوح اختلال استرس پس از سانحه DSM-5 بررسی شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردیده و به صورت آمار توصیفی در قالب جداول و نمودار بیان شدند.

یافته ها

در مطالعه حاضر، تعداد 160 فرد مراجعه کننده به واحد معاینات پزشکی قانونی مورد بررسی قرار گرفتند که شامل 91 مرد (87/56 درصد) و 69 زن (12/43درصد) بود. از این تعداد، 75 نفر (87/46درصد) بر اساس معیارهای ICD-10 واجد شرایط PTSD شدند. میانگین سنی افراد 96/11±67/45 بود که جوان ترین آن ها 18سال و مسن ترین آن ها 75 سال سن داشتند. از میان افراد مورد مطالعه، 9نفر(12 درصد) سابقه مصرف نوشیدنی های الکلی، 6 نفر(8 درصد) سابقه اعتیاد و هم چنین 26 نفر (66/34 درصد) سابقه مصرف سیگار داشتند. از طرفی تعداد 13 نفر از افراد شرکت کننده در مطالعه حاضر، سابقه مراجعه به روانپزشک و روانشناس و نیز مصرف داروهای درمانی اختلالات روانشناختی داشتند (33/17 درصد). ارزیابی های بالینی PTSD سنجش شده در افراد مورد مطالعه نشان داد که فراوانی PTSD تحت بالینی در 15 نفر، بالینی در 31 نفر، زیر گروه I PTSD در 7 نفر، زیر گروه II PTSD در 13نفر، زیر گروه III PTSD در 6 نفر و زیر گروه IV PTSD در 3 نفر مشاهده شد.

نتیجه گیری

نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر فراوانی قابل توجهی از اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) در مراجعین ترومایی ارجاعی به بخش معاینات اداره کل پزشکی قانونی شیراز می باشد. حمایت روان شناختی از قربانیان حوادث ترومایی به منظور پیش گیری از عوارض ثانویه و جلوگیری از مزمن شدن PTSD در افراد از اهمیت بالایی برخوردار است.

زبان:
فارسی
صفحات:
275 تا 287
لینک کوتاه:
magiran.com/p2569049 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!