فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 157، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ناهید منوچهریان، نسرین جیریایی، الهام کاویانی صفحات 144-156
    زمینه و هدف

     نگرانی و اضطراب، می تواند بر پیامد بی حسی نخاعی در بیماران سزارین تاثیر بگذارد. بنابراین لازم است که با استفاده از داروی مناسب و کم عارضه میزان را کاهش داد، لذا هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه تجویز وریدی پروپوفول و میدازولام بر میزان آرام بخشی، تهوع و استفراغ حین بی حسی نخاعی در جراحی سزارین بود.

    روش بررسی

     این یک مطالعه کارآزمایی بالینی می باشد که در سال 1399 در بیمارستان فاطمیه همدان انجام شد. 102 نفر کاندید سزارین تحت بی حسی نخاعی به  طور تصادفی در دو گروه 51 نفره تزریق وریدی پروپوفول (2/0 میلی گرم بر کیلوگرم) یا میدازولام (2/0 میلی گرم بر کیلوگرم) پس از خروج نوزاد قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و مامایی، وضعیت همودینامیک، نمره آرام بخشی (رامسی)، زمان شروع سداسیون و طول مدت سداسیون، تهوع و استفراغ در دو گروه در یک ساعت اول پس از تزریق دارو مقایسه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، تی تست و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     شروع آرام بخشی (60/0 ± 72/4 در برابر 60± 43/1 دقیقه) و طول مدت آرام بخش (92/6 ± 00/55 در برابر 13/7 ± 60/44 دقیقه) در گروه پروپوفول به طور معنی داری کمتر از گروه میدازولام بود (برای هر دو متغیر 001/0=.p میانگین مقیاس دیداری اضطراب پس از تجویز دارو تا دقیقه 5، با اختلاف معنی داری در گروه پروپوفول کمتر بود، سپس هر دو گروه شرایط مشابه ای داشتند. میانگین اسکور سداسیون پس از تجویز دارو تا دقیقه 10 در گروه پروپوفل و از دقیقه 50 تا 60 در گروه میدازولام بیشتر بود. فراوانی تهوع و استفراغ در زمان جراحی در گروه میدازولام 9/5 درصد و در گروه پروپوفول2 درصد بود (217/0=p). هیپوتانسیون در گروه میدازولام 9/3 درصد و در گروه پروپوفول 6/19درصد بود (028/0=p). فشار متوسط شریانی در بیماران گروه میدازولام از دقیقه 5 پس از تزریق دارو تا دقیقه 10 با اختلاف معنی داری بیشتر از گروه پروپوفول بود (05/0<p).

    نتیجه‏ گیری:

    داروی پروپوفول به دلیل اثر آرام بخشی، کاهش اضطراب و تهوع و استفراغ در بیماران سزارین با بی حسی کارایی مناسبی دارد با این حال به دلیل هیپوتانسیون بهتر است احتیاط های پیشگیرانه لازم صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بی حسی نخاعی، سزارین، پروپوفول، میدازولام، عوارض اسپاینال
  • نیلوفر برزگری، طاهره ناجی، همایون حسین زاده صحافی صفحات 157-170
    زمینه و هدف

    در سراسر جهان، مصرف بنزودیازپین ها به عنوان داروهای خواب آور که اثرات آرام بخشی نیز دارند، رو به افزایش است. آلپرازولام و گل ساعتی (Passiflora incarnata L.) با اثر بر GABA که یکی از نورو ترنسمیترهای شناخته شده مغز است، اثرات آرام بخشی و خواب آوری ایجاد می کنند. شواهد مبنی بر وجود گیرنده های GABA در غدد درون ریز بدن از جمله تخمدان است. با توجه به شباهت محور هیپوتالاموس هیپوفیزگناد در انسان و ماهیان و نیز مصرف زیاد داروهای خواب آور و عوارض جانبی آن و جایگزین نمودن آن با گیاهان دارویی، لذا هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه تاثیر عصاره گیاه گل ساعتی (Passiflora incarnata L.) و آلپرازولام بر سطح هورمون های جنسی و فراساختار بافت تخمدان در ماهی ماده بالغ گورامی سه خال بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه بنیادی تجربی از نوع پژوهش های آزمایشگاهی می باشد که در سال 1401انجام شد. در این مطالعه 120 قطعه ماهی گورامی سه خال ماده با میانگین وزنی 5/0±3 گرم از کارگاه پرورش ماهیان زینتی همدان خریداری و به هشت گروه 15 تایی شامل؛ گروه کنترل دست نخورده، کنترل حلال، سه گروه تیماری دریافت کننده آلپرازولام با دوز 5/0، 1 و 2 میلی گرم بر کیلوگرم و سه گروه تیماری دریافت کننده عصاره گل ساعتی با دوز 25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم، تقسیم شدند. تزریق داروها در هر نوبت 02/0 میلی لیتر یک روز در میان تا 10 تزریق، در مدت 20 روز به صورت عضلانی بین باله پشتی و خط جانبی انجام گرفت. پس از پایان دوره، ماهی ها یوتانازی و تشریح شدند. تخمدان ماهی جهت بررسی با میکروسکوپ نوری و الکترونی جدا شد و برای اندازه گیری هورمون های استروییدی از مایعات بافتی به وسیله کیت الایزا استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با آستفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و دانکن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد هورمون 17- بتا استرادیول در همه دوزهای آلپرازولام و عصاره گل ساعتی نسبت به تیمارهای کنترل به ترتیب افزایش و کاهش یافتند (05/0≥p). سطح هورمون های تستوسترون و 17- هیدروکسی پروژسترون در دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم آلپرازولام به طور معنی داری افزایش داشت (05/0≥p). در ماهی های تحت تیمار در هر سه دوز آلپرازولام، اووسیت ها نسبت به گروه کنترل اغلب در فاز ویتلوژنی بودند، در حالی که در ماهی های تحت تیمار در هر سه دوزعصاره گل ساعتی اکثرا در مرحله پیش هستکی قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده احتمالا آلپرازولام حداکثر تا غلظت 100 میلی گرم بر کیلوگرم دارای اثرات تحریکی بر بلوغ تخمدان ماهی گورامی سه خال بوده و موجب افزایش هورمون های استروییدی در آن ها گردید. از سوی دیگر عصاره گل ساعتی در دوزهای 10025 میلی گرم بر کیلوگرم اثر مهاری بر تکامل تخمدان دارد.

    کلیدواژگان: آلپرازولام، تخمدان، گل ساعتی، ماهی گورامی سه خال، هورمون های استروئیدی
  • زهرا غفاری، مهدی مقرنسی، رضا قهرمانی صفحات 171-188
    زمینه و هدف

    چاقی به عنوان یک چالش جهانی، ناشی از تعادل مثبت انرژی است. افزایش شدت فعالیت بدنی با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مرتبط است و احتمالا به این دلیل به بهبود مشخصات لیپوپروتیین های خون منجر می شود. هم چنین در سال های اخیر به نقش گیاهان مختلف در کاهش چربی های خون و در نتیجه کاهش بیماری های وابسته به چاقی توجه خاصی شده است. لذا هدف از این مطالعه تاثیر 6 هفته تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف مکمل شنبلیله بر نیم رخ لیپیدی و شاخص های ترکیب بدنی زنان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1399 در شهر بیرجند انجام شد. 48 نفر از زنان چاق و دارای اضافه وزن با میانگین سنی 8/7±79/29 سال و شاخص توده بدنی 6/2±29/29 کیلوگرم بر مترمربع به صورت هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 4 گروه 12 نفری شامل؛ گروه تمرین + دارونما، تمرین + مکمل، مکمل و دارونما قرار گرفتند. گروه های تمرین، در طول 6 هفته و هر هفته سه جلسه پروتکل تمرین تناوبی شدید (شاتل ران) را با حداکثر سرعت اجرا نمودند. خون گیری 48 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از دوره تمرینی و مصرف مکمل، انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری شاپیرو ویلک، کوواریانس و تعقیبی شفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق کاهش معنی دار TG در گروه های تمرین(001/0=p)،مکمل (003/0=p) و تمرین + مکمل (0001/0=p)، کاهش معنی دار TC در گروه های تمرین (001/0=p)، مکمل (001/0=p)، تمرین + مکمل (0001/0=p)، کاهش معنی دار LDL در گروه های تمرین (001/0=p)، مکمل (002/0=p) و تمرین + مکمل (0001/0=p)، کاهش معنی دار وزن در گروه های تمرین (0001/0=p)، مکمل (007/0=p) و تمرین + مکمل (0001/0=p)، درصد چربی در گروه های تمرین (0001/0=p)، مکمل (0001/0=p) و تمرین + مکمل (0001/0=p) و BMI در گروه های تمرین (001/0=p)، مکمل (001/0=p) و تمرین + مکمل (0001/0=p) و عدم تغییر معنی دار HDL (18/0=p) و WHR (78/0) را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، به نظر می رسد که تمرین HIIT همراه با مصرف مکمل شنبلیله به نحو مطلوب تری می تواند در پیشگیری از بروز برخی بیماری های وابسته به چاقی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، شنبلیله، نیمرخ لیپیدی، ترکیب بدن، زنان دارای اضافه وزن و چاق
  • آرزو همام ذاکری لنگرودی، قاسم نظیری، مسعود محمدی، اعظم داوودی صفحات 189-204
    زمینه و هدف

    سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در سراسر جهان است و هزینه های مالی بسیاری را به جامعه و نظام بهداشتی جهان تحمیل می کند[H1] . تظاهرات بالینی سکته مغزی می تواند به سرعت سبب آسیب عصبی خفیف تا شدید شود که به طور عمده ناشی از کمبود جریان خون است، اما تاثیر سکته مغزی فراتر از آسیب اولیه مغز است. پیشرفت زوال شناختی ممکن است حتی با اهمیت تر از سکته مغزی باشد به طوری که اختلالات شناختی پس از سکته مغزی بر بازماندگان سکته مغزی تاثیر می گذارد. لذا هدف از این تعیین و تاثیر توان بخشی عصب روان شناختی بر حافظه و مدیریت خلق افراد مبتلا به سکته مغزی بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است و با استفاده از روش پیش آزمون پس آزمون و پیگیری 6 ماهه در سال 1400 1399 انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به سکته مغزی سنین 20 تا 60 سال شهر یاسوج می باشد. از بین جامعه آماری تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در ادامه به روش نمونه گیری تصادفی در قالب دو گروه آزمایش(15 نفر) و کنترل(15 نفر) گمارش شدند، گروه آزمایش به مدت 22 جلسه 90 دقیقه ای تحت روش درمانی قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از مقیاس معاینه مختصر وضعیت روانی فولشتاین(1975)، پروتکل درمان توان بخشی عصب روان شناختی، آزمون حافظه کاری وکسلر، حافظه بالینی وکسلر بزرگسالان، پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II)، پرسشنامه اضطراب بک (BAI)، پرسشنامه تحمل ناکامی هارینگتون و آزمون تکانشگری برو نرو استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های کوواریانس، آنالیز واریانس با اندازه گیری نمونه های مکرر و تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رویکرد درمانی توان بخشی عصب روان شناختی بر حافظه 92/37=F در سطح 001/0 و مولفه های مدیریت خلق (اضطراب 90/42=F در سطح 001/0، افسردگی 85/6= F در سطح 001/0، تحمل ناکامی 68/9=F در سطح 001/0 و تکانشگری46/8 =F در سطح 001/0) افراد [H2] مبتلا به سکته مغزی موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاصل از این پژوهش می توان گفت: از جمله روش های درمانی مفید جهت بازسازی حافظه و مدیریت خلق، درمان عصب روان شناختی است.

    کلیدواژگان: توان بخشی عصب روان شناختی، حافظه، مدیریت خلق، سکته مغزی
  • مسلم صداقت طلب، امید عمادی، نرگس روستایی، ناهید آذرمهر، فاطمه بیژنی، امیرحسین دوستی مطلق صفحات 205-217
    زمینه و هدف

    استفاده از گیاهان دارویی در بین مردم از زمان های قدیم رایج بوده و در سال های اخیر به استفاده درمانی از آنها توجه خاصی شده است. از آن جایی که استرس اکسیداتیو از علل محتمل در ایجاد هیپرپلازی خوش خیم پروستات می باشد، لذا هدف مطالعه حاضر تعیین و مقایسه تاثیر عصاره هیدروالکلی هسته و میوه سنجد بر فاکتورهای استرس اکسیداتیو بیماران مبتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد. 96 بیمار بالای 45 سال مبتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات با نمره علایم بین المللی پروستات (IPSS) زیر20 با تخصیص تصادفی به دو گروه دریافت کننده دارونما (600میلی گرم آرد سفید گندم به مدت یک ماه) و دارو (600 میلی گرم عصاره هیدروالکلی سنجد به مدت یک ماه) تقسیم شدند. از هر بیمار قبل و بعد از مطالعه نمونه خون جهت بررسی سطح فاکتورهای استرس اکسیداتیو شامل توتال تیول (TSH)، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما (FRAP)، مالون دی الدیید (MDA) و متابولیت های نیتریک اکساید (NO) تهیه شد و در پایان مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های تی تست، ویل کاکسون و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد عصاره ی هیدروالکلی هسته و میوه سنجد، میزان MDA را در گروه دریافت کننده عصاره (65±7/480 در مقابل 51±8/457) نسبت به گروه دارونما (50±8/454 در مقابل 36±3/447) کاهش داد. با این وجود این کاهش معنی دار نبود. هم چنین میزان متابولیت های NO در گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی هسته و میوه سنجد(8/7±7/6 به 9±7/15) نسبت به گروه دارونما (3±5/5 در مقابل 9±6/16) افزایش کمتری نشان داد که این افزایش نیز معنی دار نبود. علاوه بر این، تفاوت معنی دار آماری در میزان FRAP و TSH بین گروه های دریافت کننده دارو و دارو نما وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف عصاره هیدروالکلی میوه و هسته سنجد ممکن است بتواند با کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و هم چنین مهار تولید NO، تا حدودی میزان استرس اکسیداتیو را در بیماران هایپرپلازی خوش خیم پروستات کاهش دهد.

    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی سنجد، استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدان، هایپرپلازی خوش خیم پروستات
  • پرویز شجاعی، مهران قهرمانی، سیروس فارسی صفحات 218-232
    زمینه و هدف

    نقش برجسته ژن HIF1α در سازگاری به تمرینات هوازی مورد تایید قرار گرفته است. تا کنون اطلاعات دقیقی در مورد ژنوتیپ های این ژن وجود ندارد، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی مقدار تغییرات حداکثر اکسیژن مصرفی در پاسخ به تمرین هوازی در بین حاملین ژنوتیپ های متفاوت HIF-1α بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه نیمه تجربی از نوع توسعه ای و کاربردی می باشد که در سال 1400 انجام شد. در این مطالعه 23 زن غیر فعال دارای اضافه وزن(قد 8/2± 157 سانتی متر، وزن 8/1±74 کیلوگرم، سن 4/5 ± 38 سال، شاخص توده بدنی 4/2±32 کیلوگرم بر متر مربع، انتخاب و در 8 هفته تمرین هوازی شامل هر هفته 5 جلسه و هر جلسه 30 دقیقه با شدت فزآینده (55 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه) شرکت کردند. قبل و بعد از دوره تمرین، توان هوازی (VO2max) از طریق تست بروس اندازه گیری شد. نمونه بزاقی در طی 24 ساعت از همه آزمودنی ها اخذ و جهت تعیین ژنوتیپ به آزمایشگاه منتقل شد. آزمودنی ها در دو گروه ژنوتیپی شامل CC و CT قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده ازآزمون های آماری لوین و تی مستقل در سطح اطمینان 95 درصد تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که توان هوازی ژنوتیپ های CC وCT ژن HIF1- α افزایش پیدا کرد. تفاوت معنی داری بین دو گروه ژنوتیپی ملاحظه نشد (079/0=p و 544/0=p). هر چند تا حدی مقدار میانگین تغییرات توان هوازی ژنوتیپ CTبعد از 8 هفته تمرین هوازی نسبت به دو ژنوتیپ دیگر بیشتر بود، اما این تفاوت معنی دار نبود.

    نتیجه‏ گیری: 

    هشت هفته تمرین هوازی منجر به افزایش توان هوازی در زنان غیر فعال چاق شد و در این راستا، افزایش HIF1-α و به دنبال آن القای هایپوکسی ایفای نقش می کند، اما به نظر نمی رسد که تفاوتی بین ژنوتیپ های مختلف ژن HIF1- αدر این تغییرات وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ژنوتیپ
  • جواد هارونی، فاضل زینت مطلق، طاهره احمدزاده، نرگس روستایی، قاسم حسنی صفحات 233-245
    زمینه و هدف

     ارزشیابی جزء لاینفک برنامه های آموزشی محسوب می شود و بی تردید جهت ارزشیابی مناسب، دانشجویان باید در شرایط شبیه سازی شده محیط کار آینده ارزیابی شوند. لذا هدف از این پژوهش طراحی، اجرا و ارزشیابی آزمون در عرصه ساختارمند عینی جهت سنجش توانمندی های عملی دانشجویان مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت یاسوج در سال 1400-1399 می باشد.

    روش بررسی

    این  یک مطالعه توصیفی می باشد که در سال 1400 بر روی دانشجویان سال آخر کارشناسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت و علوم تغذیه یاسوج انجام شد. ابزار مورد بررسی چک لیست هایی در یازده ایستگاه مختلف بودند که بر اساس برنامه آموزشی دوره مربوطه تهیه و به وسیله پانل خبرگان روایی محتوایی آن مورد بررسی قرار گرفت. مهارت دانشجویان در هر ایستگاه به وسیله ارزیاب و با استفاده از چک لیست مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان دانشجویان فرم ارزشیابی از آزمون را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری تی تست، من ویتنی و همبستگی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد میانگین نمره ایستگاه ها در سطحی بیشتر از متوسط است (54/63) و دانشجویان در 9 ایستگاه، نمره بالاتر از 50 درصد را کسب کرده اند که نشان دهنده این است که ایستگاه های انتخاب شده می تواند معیار مناسبی برای ارزیابی مهارت های عملی باشد و آزمون آسفی نیز جایگزینی مناسب برای آزمون های کتبی و شفاهی در پایان ترم های تحصیلی باشد. نمره پایین دو ایستگاه کمتر از 50 درصد بود و دلیل آن، مجازی بودن دانشگاه ها در زمان اپیدمی کووید-19 و عدم امکان انجام مهارت های لازم به صورت کافی به وسیله دانشجویان در دوره تحصیل بوده است. ایستگاه هایی با میانگین نمره بیش از 70 درصد نشان از تسلط دانشجویان در مهارت هایی است که در آزمایشگاه ها و مراکز بهداشتی درمانی فرا گرفته اند و میزان رضایت دانشجویان از آزمون نیز 94/77 بوده است.

    نتیجه گیری

     با توجه به میزان رضایت دانشجویان می توان گفت این آزمون، روش مناسب و دانشجوپسند برای ارزیابی است و استفاده از آن برای دوره های مختلف مناسب است. با توجه به میانگین امتیازها که از متوسط بالاتر است، بازنگری در شیوه های ارزشیابی در بخش های عملی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آزمون در عرصه ساختارمند عینی، آسفی، مهندسی بهداشت محیط، ارزشیابی
  • محمود شهامت، مجید احمدی، سجاد رئیسی، محمد ملکزاده صفحات 246-259
    زمینه و هدف

     کادر درمان درگیر مبارزه با بیماری کووید19، فشارهای جسمانی و روانی بالایی را تجربه می کنند. در همین راستا، بررسی میزان علایم روانی مراقبین بهداشتی در معرض خطر و مقایسه آن ها با جمعیت های دیگر ضروری است. لذا هدف از این پژوهش تعیین و مقایسه مولفه های روان شناختی در کادر درمان مراکز درمانی اختصاصی با کادر درمان مراکز غیر اختصاصی کرونا [SR1] [SR2]  بود.

    روش بررسی

     این یک مطالعه توصیفی مقطعی از نوع مقایسه ای می باشد که در مرداد ماه تا آذر ماه سال 1400 انجام گردید. جامعه آماری تمامی کادر درمان مراکز درمانی اختصاصی و غیر اختصاصی کرونا بیمارستان های استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1400 بود. 169 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، سلامت بیمار (PHQ-9)، اضطراب فراگیر (GAD-7) و کیفیت خواب پیتسبورگ (PSQI) استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های تی مستقل و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     97 نفر (40/57 درصد) از شرکت کنندگان در مراکز درمانی اختصاصی کرونا و 72 نفر(60/42 درصد) در مراکز درمانی غیر اختصاصی کرونا بودند. بین گروه های پژوهش از نظر ابتلای شرکت کنندگان به کرونا (05/0>p) تفاوت معنی داری وجود داشت. هم چنین، بین گروه های پژوهش از نظر اضطراب تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p)، اما از نظر افسردگی و کیفیت خواب تفاوت معنی داری بین آن ها وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

     با توجه به اضطراب بالای کادر درمان خط مقدم، طراحی و اجرای آموزش ها و مداخله کاهش اضطراب برای آن ها ضروری است.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، کیفیت خواب، مراکز درمانی، کرونا، کووید19، کادر درمان
  • آرزو کساوندی، فاطمه فروهی، تورج رحیمی، آتوسا فردوسی، طاهر محمدیان صفحات 260-274
    زمینه و هدف

     یکی از چالش های جهانی در خصوص مبتلایان به HIV، افزایش حساسیت به پاتوژن های درون سلولی نظیر سل می باشد. سلول هایCD4+ عنصر دفاعی اصلی در برابر مایکوباکتریوم توبرکلوزیس هستند، اما در این افراد با کاهش تعداد آنها، خطر ابتلا به توبرکلوزیس افزایش می یابد، حتی درمان های ضدرتروویروسی گاهی سبب بروز تظاهرات ناشناخته ای از بیماری سل می گردد. لذا هدف از این مطالعه تعیین شیوع مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در بیماران مبتلا به HIV به روش های میکروسکوپی و مولکولی بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی می باشد که بر روی 100 پرونده بیمار مبتلا به HIV که بیش از 6 ماه از درمان ضدرتروویروسی آن ها گذاشته باشد، با ثبت مشخصات دموگرافیک آنها صورت گرفت. ابتدا سه نمونه خلط در زمان های معین از بیماران نمونه گیری با رعایت اصول استاندارد آزمیشگاهی و ایمنی زیستی در فضای باز انجام شد که با روش ذیل نلسون رنگ آمیزی و بررسی میکروسکوپی شدند. سپس نمونه خون آنها جهت سنجش CD4+ و تعیین بار ویروسی به  ترتیب با سل کانتر وReal-Time PCR آنالیزشد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس، همگنی واریانس (لون) و تعقیبی LSD تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین شمارش CD4+ و بار ویروسی در این جامعه به ترتیب 8/722 و 5/177 تعیین گردید. تنها دو درصد جامعه (هر دو نفر زن) دچار عفونت هم زمان HIV/TB بودند. بین ابتلا به عفونت و متغییرهای سن، جنسیت، وضعیت تاهل و تحصیلات رابطه معنی داری مشاهده نشد (1/0>p). بین متغییره ای طول درمان و تعداد +CD4 رابطه معنی دار مستقیم (05/0<p) و بین آنها با بار ویروسی رابطه معنی دار معکوس وجود داشت (01/0<p).

    نتیجه گیری

    شیوع هم زمان HIV/TB خوشبختانه محدود به 2 درصد این جامعه بود. البته این افراد صرفا HIV مثبت بودند و خطر عفونت هم زمان در مرحله ایدز قطعا افزایش می یابد. با توجه به نبود واکسن برایHIV و بروز عفونت های باز پدید و نوپدید سل، طراحی استراتژی هایی برای مقابله با عفونت هم زمان HIV-TB ضروری است.

    کلیدواژگان: AIDS، HIV، عفونت سل، عفونت همزمان
  • محمد زارع نژاد، حسن عبیدی، علیرضا درودچی، همایون حسینی نژاد، زهرا احصایی، محمد ذوالعدل صفحات 275-287
    زمینه و هدف

    اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شایع ترین پیامد روانشناختی حوادث آسیب زا است که به طور معمول همراه با نقصان در عملکرد می باشد که اغلب همراه با سایر اختلالات روانشناختی می باشد، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی شاخص های اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) در مراجعین ترومایی ارجاعی به بخش معاینات اداره کل پزشکی قانونی استان فارس بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد که در سال های 1399 و 1400 در پزشکی قانونی استان فارس انجام شد. شرکت کنندگان از افراد تجربه کننده تروما مراجعه کننده به مراکز معاینات پزشکی قانونی در شیراز انتخاب شدند. در مطالعه حاضر، به صورت تصادفی تعداد 160 نفر از مراجعه کنندگان به واحد معاینات پزشکی قانونی در شیراز انتخاب شدند. در این مطالعه، افراد با سن 18 سال یا بیشتر که تمایل به شرکت در مطالعه داشته و به منظور ارزیابی جراحات ناشی از تروما مراجعه کرده بودند، در مطالعه وارد شدند. افراد شرکت کننده با استفاده از پرسشنامه قرار گرفتن در معرض سانحه (PCL-5) و سطوح اختلال استرس پس از سانحه DSM-5 بررسی شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردیده و به صورت آمار توصیفی در قالب جداول و نمودار بیان شدند.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، تعداد 160 فرد مراجعه کننده به واحد معاینات پزشکی قانونی مورد بررسی قرار گرفتند که شامل 91 مرد (87/56 درصد) و 69 زن (12/43درصد) بود. از این تعداد، 75 نفر (87/46درصد) بر اساس معیارهای ICD-10 واجد شرایط PTSD شدند. میانگین سنی افراد 96/11±67/45 بود که جوان ترین آن ها 18سال و مسن ترین آن ها 75 سال سن داشتند. از میان افراد مورد مطالعه، 9نفر(12 درصد) سابقه مصرف نوشیدنی های الکلی، 6 نفر(8 درصد) سابقه اعتیاد و هم چنین 26 نفر (66/34 درصد) سابقه مصرف سیگار داشتند. از طرفی تعداد 13 نفر از افراد شرکت کننده در مطالعه حاضر، سابقه مراجعه به روانپزشک و روانشناس و نیز مصرف داروهای درمانی اختلالات روانشناختی داشتند (33/17 درصد). ارزیابی های بالینی PTSD سنجش شده در افراد مورد مطالعه نشان داد که فراوانی PTSD تحت بالینی در 15 نفر، بالینی در 31 نفر، زیر گروه I PTSD در 7 نفر، زیر گروه II PTSD در 13نفر، زیر گروه III PTSD در 6 نفر و زیر گروه IV PTSD در 3 نفر مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر فراوانی قابل توجهی از اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) در مراجعین ترومایی ارجاعی به بخش معاینات اداره کل پزشکی قانونی شیراز می باشد. حمایت روان شناختی از قربانیان حوادث ترومایی به منظور پیش گیری از عوارض ثانویه و جلوگیری از مزمن شدن PTSD در افراد از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تروما، اختلال استرس پس از سانحه(PTSD)، سانحه، پزشکی قانونی
  • حسن وفاپور، فاطمه وفاپور، سجاد برزویی صفحات 288-291

    همه گیری کرونا ویروس از کشور چین شروع شد و این همه گیری سبک زندگی را در کشورهای مختلف تغییر داد. یکی از مهم ترین تغییرات مربوط به حوزه آموزش بود. بسیاری از آموزش ها در سراسر جهان از آموزش حضوری به غیرحضوری و مجازی تغییر یافت. دانش آموزان مجبور شدند که زمان بسیار زیادی را در منازل خود و با نگاه کردن به صفحات دیجیتال سپری کنند. حضور طولانی مدت در محیط بسته منازل منجر به مشکلات متعددی ازجمله چاقی,مشکلات روانی و فکری و از همه مهم تر بالا رفتن آمار ابتلا به مایوپیا شد. در این بین دانش آموزان در مناطق روستایی و کم برخوردار به دلیل نداشتن امکانات آموزش غیرحضوری,مجبور به آموزش حضوری در مدارس شدند. ما اعتقاد داریم مشکلات ذکر شده از جمله بروز مایوپیا در دوران کرونا,به دلیل مواجهه با فاکتورهای خطر است که این مواجهه در یک گروه کمتر بوده است.

    کلیدواژگان: کوید19، مایوپیا، صفحات دیجیتال، همه گیری، آموزش غیرحضوری، آموزش مجازی دانش آموزان
|
  • N .Manouchehrian, N .Jiryaee, E .Kaviani Pages 144-156
    Background & aim

    Anxiety can affect the outcome of spinal anesthesia in cesarean section. Therefore, it is necessary to reduce the amount by using a suitable drug with few complications. The aim of the present study was to compare and evaluate the intravenous Propofol and Midazolam on sedation and nausea and vomiting during spinal anesthesia in cesarean section.

    Methods

    The present clinical trial study was conducted at Fatemieh Hospital in Hamadan, Iran, in 2020. One-hundred and two candidates underwent cesarean section under spinal anesthesia randomly in two groups of 51 intravenously injecting propofol (0.2 mg/kg) or midazolam (0.02 mg/kg) after weaning. Demographic and obstetric data, hemodynamic status, sedation score (Ramsey), time of onset of sedation and duration of sedation, nausea, and vomiting were compared in the two groups in the first hour after drug injection. The collected data were analyzed using chi-square, t-test and Mann-Whitney statistical tests.

    Results

    The onset of sedation (4.72 ±0.60 vs. 1.43 ±60 min) and the duration of sedation (55.00± 6.92 vs. 44.60 ±7.13 min) were less in the propofol group than in the midazolam group (For both outcomes (p =0.001). Mean Visual Analogue Scale (VAS) of anxiety after drug administration up to 5 minutes with a significant difference in the propofol group less than both groups had similar conditions. Mean sedation score after drug administration up to 10 minutes in the group) Propofol was higher in the midazolam group from 50 to 60 minutes, with a prevalence of nausea and vomiting during surgery in the midazolam group of 5.9% and in the propofol group of 2% (p = 0.217). Hypotension in the midazolam group was 3.9%. In addition, the propofol group was 19.6% (p = 0.028). The frequency of tachycardia, bradycardia, headache, chills, and recollection showed no significant difference between the two groups. Injection of the drug up to 10 minutes was significantly higher than the propofol group (P = <0.05).

    Conclusion

    Propofol is effective due to its sedative effect, reduction of anxiety and nausea and vomiting in cesarean section patients under anesthesia. However, due to hypotension, it is better to take the necessary preventive precautions.

    Keywords: Propofol, Midazolam, Cesarean section, Spinal anesthesia, Spinal compilcatin
  • N .Barzegari, T. Naji, H. Hosseinzadeh Sahafi Pages 157-170
    Background & aim

    Worldwide, the use of benzodiazepines as hypnotics and sedatives is on the rise. Alprazolam and passion flower (Passiflora incarnata L.) produce calming and sleep-inducing by affecting GABA, which is one of the known neurotransmitters of the brain. There are findings indicating that GABA has been found in the body's endocrine glands, including the ovary. In this research, due to the similarity of the endocrine reproductive control system of fish to humans and having the hypothalamus-pituitary-gonadal axis the comparison of the effects of the gabanergic drug alprazolam and the passion flower on the ovarian tissue of three-spotted gourami fish was chosen as the target.

    Methods

    In the present basic-experimental study carried out in 2022, 120 pieces of Trichogaster trichopterus with an average weight of 3 ± 0.5g were purchased from ornamental fish farm in Hamedan, Iran. The pieces were divided into eight groups of 15, which included the intact control group, the solvent control group, three treatment groups which received Alprazolam with a dose of 0.5, 1 and 2 mg/kg and three treatment groups receiving Passiflora incarnata extract with doses of 25, 50, and 100 mg/kg. A dose of 0.02 ml of the drug was injected intramuscularly between the dorsal fin and the lateral line every other day for 10 times, over a period of 20 days. Finally, the fish were euthanized and dissected. The ovaries of the fish were isolated and examined with optical and electron microscope, and ELIZA kit was used to measure steroid hormones from tissue fluids. The data were analyzed using SPSS22 software and statistical methods of one-way ANOVA and Duncan at the level of p≤0.05.

    Findings

    According to the obtained results, alprazolam up to a maximum concentration of 100 mg/kg had stimulating effects on the maturation of the ovaries of Trichogaster trichopterus and caused an increase in steroid hormones in them. On the other hand, evening primrose extract has an inhibitory effect on ovarian development in doses of 25-100 mg/kg.

    Conclusion

    According to the results, alprazolam was probably a stimulant of gonadal development, while extract of Passiflora incarnata inhibited it.

    Keywords: Alprazolam, Ovary, Passiflora incarnata, Steroid hormones, Trichogaster trichopterus
  • Z .Ghafari, M. Mogharnasi, R .Ghahremani Pages 171-188
    Background & aim

    Obesity as a global challenge is caused by positive energy balance. Increasing the intensity of physical activity is related to reducing the risk of cardiovascular diseases, and probably for this reason, it leads to the improvement of blood lipoproteins. Also, in recent years, special attention has been paid to the role of various plants in reducing blood fats and thus reducing obesity-related diseases. Therefore, the aim of the present study was the effect of 6 weeks of intense interval training with fenugreek supplement on lipid profile and body composition indices of overweight and obese women.

    Methods

    The present semi-experimental study was conducted in Birjand, Iran, in 2019. Forty-eight obese and overweight women with an average age of 29.79±7.8 years and a body mass index of 29.29±2.6 kg/m2 were purposefully selected and randomly divided into 4 groups of 12 including; The groups of exercise + placebo, exercise + supplement, supplement and placebo were placed. The exercise groups performed three sessions of intense interval training protocol (shuttle run) at maximum speed during 6 weeks and every week. Blood sampling was done 48 hours before and 48 hours after the training period and taking supplements. The collected data were analyzed using Shapiro-Wilk, covariance and post-hoc Scheffé statistical tests.

    Results

    Research findings indicated a significant decrease in TG, in the groups of exercise (p=0.001), supplement (p=0.003) and exercise + supplement (p=0.0001), significant decrease TC in exercise groups (p=0.001), supplement (p=0.001), exercise + supplement (p=0.0001), significant reduction of LDL in exercise groups (p=0.001) p), supplement (p=0.002) and exercise + supplement (p=0.0001), significant weight loss in the groups of exercise (p=0.0001), supplement (p=0.007) and exercise + supplement (p=0.0001), fat percentage in exercise groups (p=0.0001), supplement (p=0.0001) and exercise + supplement (p=0.0001) and BMI in the group exercise (p=0.001), supplement (p=0.001) and exercise + supplement (p=0.0001) and no significant change in HDL (p=0.18) and WHR (0.78) were observed.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it appeared that HIIT exercise along with the consumption of fenugreek supplement could be effective in preventing the occurrence of some diseases related to obesity.

    Keywords: intense interval training, fenugreek, lipid profile, body composition, overweight, obese women
  • A. Homam Zakeri Langarudi, G .Naziri, M .Mohammadi, A .Davoodi Pages 189-204
    Background & aim

    Globally, stroke ranks as the second most common cause of death and places a substantial financial burden on society. Stroke imposes a significant burden on the global health system. Clinical manifestations of stroke can quickly cause mild to severe nerve damage, which is mainly caused by lack of blood flow, but the impact of a stroke goes beyond the initial brain damage. The progression of cognitive decline may be even more important than stroke, as post-stroke cognitive impairment affects stroke survivors. The purpose of the present study was to examine the impact of neuropsychological rehabilitation on memory and mood regulation among stroke patients residing in Yasuj, Iran.

    Methods

    A semi-experimental research design was employed in the present study, which included a pretest, posttest, and a 6-month follow-up. The study focused on stroke patients between the ages of 20 and 60 residing in Yasuj, Iran, from 2021 to 2022. Thirty individuals were purposefully selected from the statistical population, and then, using random sampling were divided into two groups, experimental (15 individuals) and control (15 individuals). The experimental group underwent 22 sessions of 90-minute treatments. To collect research data, the following measures were used: Folstein Mini-Mental State Examination (MMSE), the protocol for neuropsychological rehabilitation treatment, the Wechsler Memory Scale (WMS), the Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS), Beck Depression Inventory-II (BDI-II), Beck Anxiety Inventory (BAI), Harrington's frustration tolerance questionnaire, and the go/no-go test. The statistical analysis of the research data was conducted by utilizing the covariance or variance test with repeated measurements along with the Bonferroni post hoc test and SPSS-21 software.

    Results

    The results indicated that the neuro-psychotherapeutic rehabilitation approach had a significant effect on memory (F=92.37, p=0.001), as well as on the components of mood management, including anxiety (F=90.42, p=0.001), depression (F=85.6, p=0.001), learned helplessness (F=68.9, p=0.001), and reactivity (F=46.8, p=0.001) in individuals with stroke.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that among the therapeutic methods useful for memory rehabilitation and mood management, neuropsychological rehabilitation is one of the most effective methods.

    Keywords: Neuropsychological Rehabilitation, Memory, Mood Management, Stroke[H1]
  • M. Sedaghat Talab, O. Emadi, N .Roostaee, N .Azar Mehr, F. Bijani, AH .Dousti Motlaq Pages 205-217
    Background & aim

    The use of medicinal plants has been common among people since ancient times, and in recent years special attention has been paid to their therapeutic consumption. As oxidative stress is one of the possible causes of benign prostatic hyperplasia, the aim of the present study was to determine and compare the antioxidative effect of hydroalcoholic extracts of fruit and pit of Elaeagnud angosifolia against oxidative stress markers in benign prostatic hyperplasia.

    Methods

    In the present semi-experimental study conducted in 2021 at Yasuj University of Medical Sciences, 96 patients over 45 years of age with benign prostatic hyperplasia with International Prostate Symptoms Score (IPSS) below 20 were randomly assigned to two groups receiving placebo (600 mg of white wheat flour for one month) and drug (600 mg of hydroalcoholic extract of elderberry for one month). Blood samples were taken from each patient before and after the study to check the level of oxidative stress factors, including total thiol (TSH), total plasma antioxidant capacity (FRAP), malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO) metabolites, and at the end of the study, was evaluated. The collected data were analyzed using t-test, Will-Coxon and Mann-Whitney tests.

    Results

    The results of the present study indicated that the hydroalcoholic extract of elderberry kernel and fruit increased the MDA level in the group receiving the extract (480.7±65 vs. 457.8±51) compared to the placebo group (454.8±50 vs. 36±36). 447/3) decreased, however, this decrease was not significant. Also, the amount of NO metabolites in the group receiving the hydroalcoholic extract of elderberry kernel and fruit (6.7±7.8 to 15.7±9) compared to the placebo group (5.5±3 versus 16.6±9) indicated a lower increase. This increase was correspondingly not significant. In addition, there was no statistically significant difference in the amount of FRAP and TSH between the drug and placebo groups (p<0.05).

    Conclusion

    It appeared that the consumption of hydroalcoholic extract of elderberry fruit and kernel could be able to reduce the amount of oxidative stress in benign prostatic hyperplasia patients by reducing lipid peroxidation and also inhibiting NO production.

    Keywords: Hydroalcoholic extract of elderberry, Oxidative stress, Antioxidant, Benign prostatic Hyperplasia
  • P .Shojaei, M. Ghahramani, S .Farsi Pages 218-232
    Background & aim

    The prominent role of HIF1α gene in adaptation to aerobic exercise has been confirmed. So far, there is no accurate information about the genotypes of this gene, so the aim of the present study was to determine and investigate the amount of changes in maximum oxygen consumption in response to aerobic exercise among carriers of different HIF-1α genotypes.

    Methods

    The present semi-experimental study of developmental and applied type was conducted in 2021. The studied samples were 23 inactive overweight women (height 157 ± 2.8 cm, weight 74 ± 1.8 kg, age 38 ± 5.4 years, body mass index 32 ± 2.4 kg/m2, selection and They participated in 8 weeks of aerobic training including 5 sessions per week and each session lasting 30 minutes with increasing intensity (55-75% of maximum heart rate). Before and after the training period, aerobic power (VO2max) was measured through the Bruce test. Sample Saliva was collected from all the subjects within 24 hours and sent to the laboratory to determine the genotype. The subjects were divided into two genotypic groups, including CC and CT. The collected data were analyzed using Levin's and independent t-tests at the 95% confidence level. became

    Results

    The findings indicated that the aerobic capacity of CC and CT genotypes of HIF1-α gene increased. No significant difference was observed between the two genotype groups (p=0.079 and p=0.544). Although to some extent, the average value of changes in aerobic power of CT genotype after 8 weeks of aerobic training was higher than the other two genotypes, but this difference was not significant.

    Conclusion

    Eight weeks of aerobic training led to an increase in aerobic capacity in inactive obese women, and in this regard, the increase of HIF1-α followed by the induction of hypoxia plays a role. However, it does not seem that there is a difference between the different genotypes of the gene. HIF1-α is present in these changes.

    Keywords: aerobic exercise, genotype, HIF1α
  • J .Harouni, F .Zinatmotlagh, T .Ahmadzadeh, N .Roustaei, GH. Hassani Pages 233-245
    Background & aim

    Evaluation is an integral part of educational programs and undoubtedly, for conducting appropriate evaluation Students should be evaluated in simulated conditions of the future workplace. The purpose of the present study was to design, implement and evaluate an objective structured practical test to assess the practical capabilities of environmental health engineering students at Yasuj Health Faculty in 2020-2021.

    Methods

    In the present descriptive study, 18 senior students of Environmental Health Engineering of Yasuj School of Health and Nutrition Sciences in 2021 were studied. The study instruments were checklists from eleven different stations, which were prepared based on the training program of the relevant course and Its content validity was examined by a panel of experts. Students' skills were evaluated in each station by the evaluator using a checklist. At the end, students completed the Survey form. After collecting the data, it was entered into SPSS20 software and t-test, Mann-Whitney and correlation tests were used to analyze the data.

    Results

    The results indicated that the average score of stations was more than 50% (63.54). Students in nine stations had a score above 50%, which indicated that the selected stations could be a suitable criterion for evaluating practical skills and OSFE exam was a suitable alternative to written and oral tests at the end of the semester. The score of two stations was less than 50%. This was due to the virtual nature of universities during the COVID-19 epidemic and it was not possible for the students to perform the necessary skills sufficiently during the study period. Stations with an average score of more than 70% indicate the mastery of students in the skills they have learned in laboratories and health-treatment centers. The level of students' satisfaction with the test was also 77.94%.

    Conclusion

    According to the level of student satisfaction (77.94), it can be said that this exam is a suitable and student-friendly method for assessment and its use is suitable for different courses. Given the average scores that are above average, it seems necessary to review the evaluation methods in the practical sections.

    Keywords: Examination in the field of structured objective, Asfi, Environmental health engineering, Evaluation
  • M .Shahamat., SM .Ahmadi, S .Reisi, M .Malekzadeh Pages 246-259
    Background & aim

    The medical staff involved in the fight against the Covid-19 disease experience high physical and mental pressures. In this regard, it is necessary to investigate the psychological symptoms of healthcare workers at risk and compare them with other populations. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing psychological symptoms in the medical staff of specialized medical centers with the medical staff of non-specific Corona centers.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study of a comparative type that was conducted from August to December 2021. The statistical population was all the medical staff of specific and non-specific Corona medical centers of hospitals in Kohgiluyeh and Boyer Ahmed state in 2021. 169 of them were selected using the available sampling method. Questionnaires for demographic information, patient health (PHQ-9), generalized anxiety (GAD-7), and Pittsburgh sleep quality (PSQI) was used. SPSS-25 statistical software, descriptive indices, independent t-test, and chi-square (chi-square) test were used for data analysis.

    Results

    97 people (57.40%) of the participants were in special medical centers for Corona and 72 people (42.60%) were in non-specific medical centers for Corona. There was a significant difference between the research groups in terms of the participant infected with Corona (P<0.05). Also, there was a significant difference between the research groups in terms of anxiety (P<0.05), but there was no significant difference between them in terms of depression and sleep quality (P<0.05).

    Conclusion

    Considering the high anxiety of the frontline medical staff, it is necessary to design and implement trainings and interventions based on anxiety reduction for them.

    Keywords: Anxiety, Depression, Sleep quality, Health centers, Coronavirus, Covid-19, Medical staff
  • A. Kasavandi, F .Foroohi, T. Rahimi, A. Ferdousi, T .Mohammadian Pages 260-274
    Background & aim

    One of the global challenges regarding HIV patients is the increased sensitivity to intracellular pathogens such as tuberculosis. CD4+ cells are the main defense element against Mycobacterium tuberculosis, but in these people, as their number decreases, the risk of tuberculosis increases, even antiretroviral treatments sometimes cause unknown manifestations of tuberculosis. Therefore, the aim of the present study was to determine the prevalence of Mycobacterium tuberculosis in patients with HIV by microscopic and molecular methods.

    Methods

    The present descriptive study was conducted on 100 cases of HIV-infected patients who had completed more than 6 months of antiretroviral treatment, by recording their demographic characteristics. First, three sputum samples were taken from the patients at certain times in accordance with the standard principles of laboratory and immunobiology in the open air, and they were stained by the following Nelson method and examined microscopically. Then, their blood samples were analyzed with cell counter and Real-Time PCR to measure CD4+ and determine the viral load, respectively. The collected data were analyzed using ANOVA, homogeneity of variance (LON) and LSD post hoc statistical tests.

    Results

    The average CD4+ count and viral load in this community were determined as 722/8 and 177/5 respectively. Only two percent of the population (both women) had simultaneous HIV/TB infection. There was no significant relationship between infection and the variables of age, gender, marital status and education (p>0.1). There was a direct significant relationship between the variables of treatment length and CD4+ count (p<0/05) and between them with viral load. There was an inverse significant relationship (p<0/01).

    Conclusion

    Tuberculosis is the most common opportunistic infection in HIV infected patients. With the lack of a vaccine for HIV and the lack of an effective vaccine for TB, it is necessary to design strategies to deal with HIV-TB co-infection.

    Keywords: AIDS, HIV, Tuberculosis infection, Co-infection
  • M. Zarenezhad, H .Abidi, A .Doroudchi, H. Hosseininezhad, Z .Ehsaei, M. Zoladl Pages 275-287
    Background & aim

    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is the most common psychological consequence of traumatic events, which is usually accompanied by functional impairment, which is often accompanied by other psychological disorders. The purpose of this study was to investigate the indicators of post-traumatic stress disorder (PTSD) in trauma patients referred to the examination department of the General Administration of Forensic Medicine of Fars province.

    Methods

    The present study was a cross-sectional one conducted in the years 2020 and 2021. In the present study, 160 participants were selected accidentally among people who experienced trauma and referred to the forensic medical examination centers in Shiraz. In this study, people with the age of 18 years or more who agreed to participate in the study and who were referred for the purpose of evaluating injuries caused by trauma, were included in the study. In this study, the participants were evaluated using the Trauma Exposure Questionnaire (PCL-5) and DSM-5 post-traumatic stress disorder levels.

    Results

    In the present study, 160 people referred to the forensic medical examination unit were examined, including 91 men (56.87%) and 69 women (43.12%). Of these, 75 people (46.87%) qualified for PTSD based on ICD-10 criteria. The average age of the subjects was 45.67 ± 11.96 years, the youngest of whom was 18 years old and the oldest was 75 years old. Among the subjects studied, 9 people (12.00%) had a history of drinking alcoholic beverages, 6 people (8.00%) had a history of addiction, and 26 people (34.66%) had a history of smoking. On the other hand, 13 of the participants in this study had a history of visiting psychiatrists and psychologists and taking medication for psychological disorders. PTSD clinical evaluations measured in the studied subjects showed subclinical PTSD in 15 people, clinical form in 31 people, sub-group I PTSD in 7 people, sub-group II PTSD in 13 people, sub-group III PTSD in 6 people and Subgroup IV PTSD was observed in 3 people.

    Conclusion

    The results of this study indicate a considerable frequency of post-traumatic stress disorder (PTSD) in trauma clients referred to the examination department of the General administration of Forensic Medicine in Shiraz. Psychological support for victims of traumatic events is of great importance in order to prevent secondary complications and prevent chronic PTSD in people.

    Keywords: Trauma, Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), Forensic Medicine
  • H .Vafapour, F. Vafapour, S .Borzoui Sileh. Pages 288-291

    The start of the corona virus epidemic was from China, this epidemic changed the lifestyle in different countries. One of the most important changes was in the field of education. Many education systems around the world changed from face-to-face to face-to-face and virtual. Students were forced to spend too much time at home looking at digital screens. Long-term presence in the closed environment of houses led to many problems, including obesity, mental and intellectual problems, and most importantly, the increase in the incidence of myopia. In the meantime, students in rural and low-income areas were forced to attend in-person education in schools due to the lack of non-attendance education facilities. We believe that the mentioned problems, including myopia, in these people are due to exposure to risk factors that were less in the other group.

    Keywords: Covid-19, Myopia, Digital pages, Epidemic, Non-attendance education, Virtual education of Students