اثر سدیم نیتروپروساید (SNP) بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت تنش شوری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف
با توجه به میزان گستردگی شوری در خاک های ایران، میزان بالای شوری آب و خاک می تواند کیفیت محصول و بهره وری را محدود کند. از سوی دیگر با توجه به افزایش تقاضای جهانی برای استفاده از گیاهان دارویی از جمله نعناع فلفلی، امروزه استفاده از سدیم نیتروپروساید یکی از راهبردهای نوین برای بهبود و افزایش عملکرد گیاهان در شرایط نامطلوب محیطی مانند شوری آب و خاک است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی اثر سدیم نیتروپروساید (SNP) بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت تنش شوری اجرا شد.
مواد و روش ها
این آزمایش در گلخانه دانشگاه هرمزگان به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1400 انجام شد. در این پژوهش دو عامل سدیم نیتروپروساید (0، 1/0 و 2/0 میلی مولار) و سطوح شوری (0، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار) مورد مطالعه قرار گرفت. ریزوم هایی به طول 4 سانتی متر انتخاب شده و در گلدان هایی به قطر 20 سانتی متر و ارتفاع 18 سانتی متر کاشته شدند. بستر کشت هر گلدان مخلوطی از خاک زراعی، ماسه و کود دامی پوسیده به نسبت 1:3:6 بود. برای هر تیمار 3 گلدان به عنوان 3 تکرار در نظر گرفته شد. در هر گلدان 4 ریزوم کاشته شد. پس از رشد گیاه (8 برگی)، برگ های گیاه با 200 میلی لیتر محلول سدیم نیتروپروساید محلول پاشی شدند. گیاهان شاهد با استفاده از آب مقطر محلول پاشی شدند. عمل محلول پاشی 3 بار در اوایل صبح به میزان 10 میلی لیتر به هر گلدان و با فاصله زمانی سه روز انجام شد. 24 ساعت پس از آخرین محلول پاشی و دو ماه پس از کاشت، گیاهان تحت تیمار شوری قرار گرفتند. 20 روز پس از اعمال تنش، بوته ها برداشت شده و ارزیابی صفات انجام گرفت. متغیرهای اندازه گیری شده شامل: طول و عرض برگ، قطر ساقه، وزن تر و خشک برگ، کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنویید، نشت یونی، پرولین، کاتالاز و ظرفیت اکسایشی بود.
یافته ها
نتایج نشان داد که حضور سدیم نیتروپروساید 2/0 میلی مولار در مقابل عدم حضور آن سبب افزایش معنی دار طول برگ، عرض برگ، کلروفیل a، b، کاروتنویید و پرولین به میزان (60/80، 38/65، 150، 70/38 و 120 و 13/101 درصد) در تنش شوری 100 میلی مولار شده است. در حالی که مشاهده شد کاربرد سدیم نیتروپروساید 1/0 میلی مولار سبب کاهش نشت یونی به میزان 90/365 درصد در تنش شوری 100 میلی مولار در مقایسه با شاهد شده است.
نتیجه گیری
لذا با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر می توان محلول پاشی سدیم تیتروپروساید را جهت کاهش اثرات منفی تنش شوری در گیاه نعناع فلفلی توصیه نمود.
زبان:
فارسی
صفحات:
85 تا 102
لینک کوتاه:
magiran.com/p2582475 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!