بررسی ارتباط تیپ های شبانه روزی و نوبت کاری با فرسودگی شغلی در پرستاران در بخش های مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

فرسودگی شغلی منجربه نتایج جسمی و روانشناختی نامناسب و نهایتا ترک شغل بخصوص در زمان بحران های سلامت جامعه و پاندمی بیماری های مسری همچون کرونا است .  از طرفی شیفت های چرخشی یکی از مهمترین  عواملی استرس زا در مشاغل با نوبت کاری است در این مشاغل سیکل خواب و بیداری تحت تاثیر قرار می گیرد و تیپ های شبانه روزی صبحگاهی / عصرگاهی که از ویژگی های فردی است ارتباط مستقیمی با این سیکل دارد

روش کار

این پژوهش به صورت مقطعی، از نوع همبستگی- توصیفی بود که تعداد 130 نفر از پرستاران شاغل در بخش های بیماران مبتلا به  کوید- 19  بیمارستان خرم آباد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و براساس معیار ورود به مطالعه واردشدند. شرکت کنندگان فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه صبحگاهی- عصرگاهی (MEQ) پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلچ را تکمیل کردند داده های جمع آوری شده، توسط نرم افزار آماری SPSS، نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها

اکثر نمونه ها زن و میانگین و انحراف معیار سنی آنان 60/8±75/36 سال  بود. نتایج نشان داد که میانگین نمره فراوانی و شدت فرسودگی در بعد خستگی هیجانی (به ترتیب 30/12±77/27 و 59/8±82/32) و در ابعادشخصیت زدایی (88/4±64/15 و 22/7±05/19)
در حد بالا و در بعد موفقیت یا کامیابی شخصی 14/5±58/24 و 61/10±98/32) در حد متوسط بود.  نتایج ارتباط معناداری بین ابعاد فراوانی و شدت فرسودگی شغلی پرستاران با تیپ شبانه روزی آنان نشان نداد اما  میانگین امتیاز ابعاد فراوانی و شدت فرسودگی شغلی در پرستارانی که انطباق شیفت کاری و تیپ شبانه روزی نداشتند بطور معناداری بیشتر از پرستارانی بود که این انطباق را داشتند (P<0.05).

نتیجه گیری

در این مطالعه پرستاران در بخش مراقبت از بیماران کرونا دارای سطح بالایی از فرسودگی شغلی بودند و  عدم انطباق نوبت کاری با تیپ شبانه روزی همراه با فرسودگی شغلی بیشتر در پرستاران بود. بنابراین پیشنهاد می شود در زمان  چینش نوبت کاری به انطباق تیپ شبانه روزی آنان بخصوص در بحرانهای سلامت جامعه و شیوع  پاندمی بیماری های خاص که همراه با افزایش فشار کاری پرستاران است توجه شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
83 تا 92
لینک کوتاه:
magiran.com/p2588610 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!